chleb - 25757 przepisów (strona:20/1718)

Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami 176

Bardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby(...)mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie do wypieku chleba albo w piekarniku gdy chcę aby miały inny kształt. Tym razem upiekłam chleb z suszonymi pomidorami, oregano i bazylią. Również bardzo smaczny, mężowi też zasmakował :) Marzy mi się idealny chleb na zakwasie, ale niestety z zakwasem jeszcze się nie polubiliśmy mimo kilku podejść, może macie

Ze smakiem i z pasją
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy 177

samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u  Wisły . Zmodyfikowałam go tylko nieco(...)dodając zamiast otrębów ziarna pszenicy. Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Składniki: Zaczyn 120 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej) 50 ml letniej wody 135 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1/2 szklanki ziaren pszenicy 450 g mąki żytniej (dałam pół na pół razową 1850 i sitkową) 2 łyżeczki soli 1,5 szklanki wody

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie 145

najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie. Swoim przepisem zainspirowała mnie Sara z bloga   Pieczarka Mysia , z tym, że ja  nie dodawałam do chleba nasion słonecznika.  Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony(...)godzin wcześniej.  Pamiętajmy też, że chleb żytni najsmaczniejszy jest kilka godzin po upieczeniu, pozwólmy wiec mu trochę dojrzeć, zanim go pokroimy :-). Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Składniki: I faza 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 150 ml wody 150 g mąki żytniej typ 720 II faza 380 g mąki żytniej typ 720 1,5 łyżeczki soli

Kulinarne przygody Gatity
Chleb w jajku 52

Chleb w jajku Chleb w jajku inaczej, prosty przepis na szybka i smaczną zapiekankę z chleba. Jak zrobić chleb w mleku i jajku? Przepis na chleb w jajku z serem to nie tylko pomysł na ciepły posiłek. To także doskonały pomysł jak wykorzystać czerstwy chleb. Czerstwy chleb zapiekany to najprostszy sposób na to aby odświeżyć czerstwe pieczywo. Już się więcej(...)zastanawiaj gdy masz czerstwy chleb co zrobić. Jak zrobić chleb z serem na ciepło ? Chleb smażony w jajku Tosty francuskie, grzanki w jajku to właśnie chleb smażony w jajku. Dziś to będzie chleb odświeżany z jajkiem i serem. Danie proste, dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Takie tosty smażone w jajku to doskonały sposób na wykorzystanie starszego pieczywa. Smażąc

Dieta moja pasja
Słów kilka o chlebie tostowym. Za i przeciw 35

Znamy smak wielu rodzajów chleba, bo dziś w naszych sklepach spożywczych i w piekarniach można nabyć wiele jego rodzajów i każdy może spróbować smaku wszystkich i wybrać dla siebie najlepszy. Na świecie od dawna, a także w Polsce od długiego już czasu wielkim powodzeniem cieszy się chleb tostowy. Pierwsze chleby tostowe na świecie zaczęto wypiekać już w drugiej połowie osiemnastego(...)wieku i miało to miejsce we Francji i w Holandii. Chleb tostowy w sklepach Obecnie w sklepach można kupić chleb tostowy o różnych kształtach, co jeszcze bardziej zachęca do zakupu. Chleb taki wypiekany jest z mąki pszennej, drożdży, cukru, soli i tłuszczu. Drożdże pomagają zwiększyć objętość, a tłuszcze dodają miękkości i elastycznej konsystencji. Sól i cukier stosowane są do smaku

ProstePesto.pl
Miseczki chlebowe na żurek w chlebie 39

pomieszczą porcję żurku udekorowanego białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Po zjedzeniu wielkanocnej zupy, miseczki możesz schrupać ze smakiem gdyż z powodzeniem nadają się do jedzenia. To przecież najzwyklejszy chleb, tylko w wersji mini. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Małe chlebki do żurku serwowanego w chlebie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość(...)sztuki Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 247 kcal Marzysz o żurku wielkanocnym elegancko podanym w chlebie? Przygotuj miseczki chlebowe o cudownie wypieczonej skórce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MAŁE CHLEBKI 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 25 g świeżych drożdży babuni 1 łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki oleju rzepakowego 230 ml ciepłej

ProstePesto.pl
Keto chleb drożdżowy (Paleo, LowCarb) 286

Keto pieczywo w nowej odsłonie Popełniłam ostatnio bardzo przyjemny chlebek . Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie jakiś taki puszysty, ale jednocześnie wilgotny keto chleb . Więc sobie taki upiekłam… Ostatnio z powodzeniem udaje mi się wprowadzać drożdże do ketogenicznych wypieków . Przykłady tutaj: Cinnamon rolls Zimowy klasyk, który dzięki aromatycznemu cynamonowi kojarzy się ze Świętami. Nie są to jednak pierniczki(...)świętomarcińskie! 🙂 Sprawdź ten przepis Okazuje się, że sprawują się całkiem nieźle także bez towarzystwa glutenu i tony węglowodanów. Również w tym przypadku stanęły na wysokości zadania i elegancko napowietrzyły chleb na bazie jaj , mąki kokosowej i lnu . Keto chleb drożdżowy wyszedł bardzo smaczny, w ogóle nie “jajeczny” w smaku. Pachnie jak prawdziwy. Look przypominający chleb z ciemnej mąki

Modern Cave Girl
Ruisleipä po polsku 89

dawna ten chleb spędzał mi sen z powiek. Zaczęło się od informacji czytelniczki mojego bloga Ani z Francji. To ona napisała mi o smakowitych małych chlebkach z dziurkami, kupowanych przez turystów w Finlandii. Przywożą je do swoich domów i mrożą po to, aby dłużej delektować się ich smakiem. Przeszukałam mnóstwo stron fińskich i polskich w Internecie, obejrzałam też kilkanaście filmów(...)poszukiwaniu przepisu. Okazało się, że jest w Finlandii nawet specjalna mąka / być może mieszanka / do ich wypieku. Ludziska sami pieką te chleby w różnej wersji. W większości są na drożdżach lub na zakwasie z dodatkiem drożdży. Każda z osób, która jadła oryginalne chleby   twierdzi, że nie udało się otrzymać w domu takiego smaku. Przepis ten dostałam

Leśny Zakątek
Jak stworzyć funkcjonalną wyspę w małej kuchni? Sprawdź czy wiesz, jak wypiec chleb z gara żeliwnego lub jak upiec pyszny biszko 112

Kuchnia pachnąca świeżo wypieczonym chlebem to miejsce, do kt ó rego każdy domownik chętnie zagląda. Nie ma nic przyjemniejszego niż wsp ó lne spędzanie czasu w kuchni przy przygotowywaniu posiłk ó w, luźne rozmowy, omawianie strategicznych plan ó w dnia ;-), smakowanie i dzielenie się tym , co dobre - to moment w ciągu dnia, kt ó ry bardzo lubię. W naszej kuchni(...)niewątpliwie to, że teraz częściej razem przygotowujemy posiłki. Mamy dużo miejsca, olbrzymi drewniany dębowy blat. Lubię to nasze wsp ó lne gotowanie, czy nawet zwykłe przygotowywanie kanapek z domowego chleba. Od około czterech lat nie kupujemy chleba, przygotowuję go samodzielnie, o czym pewnie dobrze wiesz jeśli posiadasz moje e-booki o wypieku chleba. Jednym z naszych ulubionych rodzaj

SMYKWKUCHNI
CHLEB ORKISZOWO- ŻYTNI, JAK Z PIEKARNI 100

Chleb orkiszowo-żytni, pieczony bez formy. Od długiego czasu, było to marzenie mego najmłodszego dziecka, które tak naprawdę takiego chleba do niedawna nie znało... Jako, że piekę chleby już dobrych kilka lat, więc ona znała tylko chleby pieczone w formie i to najczęściej na zakwasie. Te nasze chleby, to są dla niej takie zwykłe chleby, a ten sklepowy, jest- niezwykły(...)więc matka stanęła na wysokości zadania i skombinowała dziecku niezwykły chleb, taki jak z piekarni. Tym samym spełniając marzenie dziecka... :-) I choć nigdy nie byłam wielbicielką takich chlebów, to tego polecam z czystym sumieniem, bo jest naprawdę pyszny. Mięsisty, elastyczny i da się go zjeść nawet po 3-4 dniach, a to przy chlebach drożdżowych nie lada sukces... Ma też

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie do żurku 80

Czas Przygotowania : 40 min Czas pieczenia : 50 min Gotowe w : 1,5 h Liczba porcji : 1 bochenek   Chleb, który możemy dziś kupić w sklepie, nie przypomina tego, który ja pamiętam z moich czasów dzieciństwa. Mój dziadek był piekarzem i z pełną świadomością mogę odwołać sie do pachnącego smacznego chleba, który gościł na naszym stole każdego dnia. Od dłuższego czasu(...)piekę sama chleb i dziś pragnę podzielić sie kolejnym, oczywiście po małej modyfikacji. Ponieważ jestem zwolenniczką szybkich przepisów taki właśnie chcę Wam zaproponować. Do wykonania chleba używam zakwasu do żurku. Składniki 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 550 gr mąki pszennej typ 650 27 gr. drożdzy 1/2 litra letniego zakwasu do żurku dwie łyżeczki soli dwie łyżki masła Krok

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Jak upiec dobry chleb w domu? 80

Prawdziwie domowy i chrupiący chleb to dla niektórych wspomnienie dzieciństwa, dla innych podstawa wymarzonego śniadania. Niezwykle przyjemny zapach jeszcze ciepłego pieczywa wypełniający cały dom nie może równać się z niczym innym. W sklepach o takie swojskie i zdrowe pieczywo niełatwo, dlatego warto pokusić się o upieczenie chleba w domowych warunkach. Jak upiec chleb w domu by zawsze się udał? (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjnie i zdrowo, czyli jak upiec chleb na zakwasie Prawdziwie swojski, domowy chleb to taki przygotowywany na zakwasie. Niestety nie jest to atrakcyjna opcja dla zabieganych, gdyż wymaga więcej czasu (w porównaniu do pieczywa drożdżowego). Poszukując przepisu na to jak upiec chleb żytni, pamiętaj, że jego pieczenie musi być zaplanowane z kilkudniowym wyprzedzeniem, gdyż taki chleb wymaga wcześniejszego

Kulinarne Przeboje
Chleb orkiszowy, na zakwasie i drożdżach 185

listopadowej Piekarni Amber upiekliśmy chleb orkiszowy. To co w nim jest najfajniejsze, to mała liczba składników i prostota wykonania. W sumie mąka chlebowa, mąka razowa, woda, drożdże i sól. Tylko tyle, a chleb wyśmienity. Przewaga mąki chlebowej dała jasny kolor i delikatność miękiszu, zaś zakwas i dodatek mąki razowej - jego lekką wilgotność. Proporcja mąki i wody tak dobrana, że chleb(...)żytni razowy zamiast orkiszowego (po prostu nie miałem zakwasu orkiszowego, i nie było czasu na jego przygotowanie). Drugie odstępstwo to sól - zamiast himalajskiej dałem nie gorszą kamienną. Podczas przygotowywania chleba byłem trochę zdziwiony tym, jak bardzo zaczyn jest rzadki. Przyznam się szczerze, iż początkowo obawiałem się, że jest zbyt luźny i chleb się nie uda. Ostatecznie jednak efekt końcowy był

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny z garnka, z pomidorami 145

Dzisiaj zapraszamy na pszenny chleb z pyszną, chrupiącą skórką. Dodatkowo chleb jest pieczony z suszonymi pomidorami, dla urozmaicenia smaku. Ci, którzy czytają bloga wiedzą, że ja niezwykle rzadko piekę chleby pszenne. Dzisiaj jednak mnie naszło na jasne pieczywo. Chlebek jest doskonały. Nie wiem czy widać to zna zdjęciach, ale skórka niesamowicie chrupie. Smak chleba był tak doskonały, że ledwie zdążyłam(...)zrobić zdjęcia a już 2/3 chleba nie było. Kto by się przejmował czekaniem z krojeniem chleba 20 min, jak wskazywał autor przepisu? Ten nóż tnący skórkę i ten odgłos… aż mi ślinka leci na samo wspomnienie. O zapachu chleba nie mówię. Doskonały sam, my jednak wcinaliśmy go z serem z czarnuszką. Bardzo, bardzo gorąco polecam. Do pieczenia chleba, użyłam

Mieszam w Garnku
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 180

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na kolejny wielkanocny przepis – Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu(...)przepisy znajdziecie tutaj ). A przepis na najlepszą domową białą kiełbasę do żurku znajdziecie tutaj lub jej lżejszą drobiową wersję tutaj . Taka forma podania żurku w chlebie staje się coraz bardziej popularna, gdyż trzeba przyznać, że taki chleb jest jadalną ozdobą wielkanocnego stołu. Dzisiaj podam Wam przepis na domowy chleb do żurku i wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię