chleb - 26084 przepisów (strona:12/1739)

Chleb brioche. Chleb jajeczny. 88

Chleb brioche. Chleb jajeczny. Ten bochenek chleba jest wyjątkowo miękki, bogaty i maślany . Jest nie tylko smaczny, ale także łatwy do wykonania! Chleb brioche idealnie nadaje się do kanapek, francuskich tostów i do samodzielnego jedzenia. Ten chleb domowej roboty to raj po wyciągnięciu z piekarnika. Pyszny chlebek ma słodko – maślany smak. Jest to po części chleb , a po części ciasto(...)chleb wzbogacony mlekiem , masłem i jajkami , ten chleb ma niesamowicie bogaty smak i przewiewną konsystencję. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe

Zdrowy Styl Joanny
Keto Chleb z Mięsa 71

Keto chleb z mięsa brzmi dla Ciebie jak żart? Przyznam, że gdy pierwszy raz spotkałem się z tym przepisem na kanale Keto Kocura, to też tak pomyślałem. Ale zapewniam Cię, że to nie jest żart. Keto chleb z mięsa jest jak najbardziej prawdziwym przepisem. Nie ma się co oszukiwać, nie smakuje on jak typowy pszenny, czy żytni bochenek(...)oznacza to, że jest zły. Chleb ketogeniczny z mięsa to idealna propozycja dla osób na diecie ketogenicznej , lchf , ale także tych którzy budują masę mięśniową. Najlepsze jest w nim to, że to chyba najprostszy przepis na chleb jaki widziałem. Wystarczy ugotować mięso, a następnie zblendować z resztą składników i włożyć na niecałą godzinę do piekarnika. I tyle, gotowe. Chleb

ZGruntuFit
Chleb tradycyjny 78

Czas czytania: 2 min Przepis na chleb tradycyjny przypomina mi ten najprawdziwszy chleb wiejski. Taki, jaki piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym. Zapach pieczonego chleba roznosił się po całym podwórzu, a ja z niecierpliwością czekałam na moment, kiedy babcia odkroi z ciepłego chleba piętkę i będę mogła polać śmietaną, posypać cukrem i zjeść ze smakiem. Chleb jest bardzo sprężysty(...)miąższ wilgotny z mnóstwem pięknych małych dziurek. To jeden z lepszych chlebów, jakie jadłam i smakuje ze wszystkimi dodatkami absolutnie rewelacyjnie. Bardzo ważną zaletą tego chleba jest to, że zachowuje świeżość przez bardzo długi czas (do tygodnia). Można spokojnie upiec go raz na tydzień w większej ilości. Próbowałam zamrozić chleb i również świetnie przeszedł tę próbę, po rozmrożeniu jest równie

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenno razowy z nasionami na drożdżach 94

Hejka! Za oknem słońce i wydawałoby się, że jest nie wiadomo jak ciepło. Jak na razie to ciepło w mojej kuchni rozchodzi się od piekarnika, bo upiekłam chleb z nasionami. Dawno nie piekłam chleba, jeszcze dawniej chleba na zakwasie . Chleb na zakwasie wymaga sporo pracy i czasu, a ja mam mnóstwo innych zajęć i naprawdę mało czasu. Po drugie drożdże(...)zdobyłam drożdże. Pojechałam rowerem w sam raz na otwarcie sklepu, więc świeże drożdże jeszcze zastałam. Dzisiaj od samego rana wzięłam się za przygotowywanie chlebowego ciasta. Zaplanowałam upiec bułki i chleb z formy. Okazuje się, że ten przepis na chleb jest bardzo uniwersalny, bułki i chleb wyszły idealne. Dzisiaj pokażę Wam jaki pyszny chleb upiekłam. Jest chleb z nasionami, pszenno razowy

codojedzenia
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 280

Chleb paleo bananowy nie jest typowym chlebem kanapkowym, ponieważ jest dość słodki. Doskonale się za to komponuje z masłem i stanowi świetne śniadanie albo przekąskę – dzieci go uwielbiają. Dodatek mleka kokosowego zapewnia odpowiednią wilgotność i zdrowy tłuszcz. Chleb bez zbóż (bezglutenowy) i bez nabiału – bananowy chleb paleo z mlekiem kokosowym – jak zrobić? Chleb paleo bananowy (z mlekiem(...)puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj dobrze zawartość puszki i do chleba użyj mleka kokosowego wymieszanego ze śmietaną. W odpowiednio dużej miseczce ubijaj mikserem (albo ręcznym blenderem) jajka przez parę minut. Następnie dodaj banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy – miksuj

PaleoSMAK
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 201

weekend, kiedy mamy rano więcej czasu, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zakasać rękawy i chleb upiec samemu. Tym bardziej, że nie musimy kupować różnych chlebowych mąk, ale możemy wykorzystać gotowe, łatwo dostępne mieszanki. Lubię, gdy nasz dom pachnie świeżo pieczonym chlebem. Co tydzień w weekend nasza kuchnia zamienia się w piekarnię, ja w piekarza, z umączonym czołem wesoło formującego(...)chleby, bułki czy bagietki. Na półkach naszej spiżarni stoi spory wybór mąk, od żytniej przez orkiszową, do chlebowej pszennej. Mam w czym wybierać. Ale od czasu do czasu wygodnie posiłkuję się gotowym miksem różnych mąk, który tylko przyspiesza i obniża koszt robienia domowego pieczywa. Mieszanka na chleb baltonowski z Polskich Młynów ma prosty skład: mąka pszenna

Karo in the Kitchen
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 146

Amber i u mnie,   było już słodko i wytrawnie, łagodnie i ostro, owocowo i warzywnie. Przyszła pora na smak inny od wszystkich. Najstarszy i najcenniejszy. To smak chleba. Nasz pierwszy wspólny chleb . Pachnie domem i szczęściem. Wyjątkowe i niepowtarzalne uczucie, którym dzielimy się z Wami, jak chlebemChleb. Nie lubi pośpiechu. Prosi o czas.  I daje(...)szumu zbóż po pierwsze pęknięcie chrupiącej skórki, wszystko ma swoje miejsce i czas. Rytuał, któremu trzeba się poddać i całkowicie zaufać, by docenić jego prawdziwą wartość. Pieczenie chleba jest jak rozmowa. Uczy jak się rozumieć, ale bez słów.  Jak słuchać, patrzeć i odczytać to, co ważne i ukryte w szczegółach.  Jak dotrzeć do sedna bez pośpiechu, nie idąc

KUCHARNIA
Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem 147

Chleb, który dzisiaj Wam chciałam pokazać to chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem. Przepis znalazłam na blogu http://smakiaromaty.blogspot.co.uk/ . Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory zrobiłam :)! Ma chrupiącą skórkę i pyszne wilgotne, sprężyste wnętrze. Dodatkową zaletą tego chleba jest również minimalny czas jego przygotowania, bo wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już :)! Robiłam(...)chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem już kilka razy i na pewno jeszcze wiele razy go zrobię :)! Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem Składniki (na duży bochen pieczony w 5-litrowym garnku żeliwnym) 600 g mąki pszennej chlebowej – 850, 750, 650 3 łyżki zakwasu żytniego 3/4 szkl płatków owsianych górskich 3/4 szkl pestek słonecznika 1 i 3/4 łyżeczki soli

UgotujmyTo.pl
Włoski chleb z Como (Pane di Como) 140

Dzisiejszy chleb jest łatwy do przygotowania, choć niestety jego przygotowanie jest czasochłonne. Na szczęście smak tego włoskiego chleba zdecydowanie rekompensuje wszystkie te niedogodności Te chleby oryginalnie piecze się w rejonie włoskiego jeziora Como. Przepis na chleb pochodzi z książki „The Italian Baker” autorstwa Carol Field a znalazłam go na blogu http://www.amuamu.eu/amu/wloski-chleb-z-como-pane-di-como/ Zdecydowanie ten włoski chleb z Como jest(...)wart aby go upiec nie raz… :)! Włoski chleb z Como (Pane di Como) Składniki (na 2 bochenki): Zaczyn: 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka syropu słodowego (dodałam 1 łyżeczkę miodu) 1/3 szklanki ciepłej wody 2/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej Ciasto właściwe: wcześniej przygotowany zaczyn 2 szklanki wody o temperaturze pokojowej 6,5 szklanek mąki zwykłej pszennej

UgotujmyTo.pl
Zmiany, zmiany... I rustykalny chleb 163

już pora powrotu C. do domu. Uff , jakoś poszło... Dobrze, że ten tydzień taki krótki... Dzisiaj będzie nie o zupie, nie o słodyczach, ale, dla odmiany , o chlebie. Tym razem na wspólne gotowanie zaplanowaliśmy hiszpański chlebek z  BBC . Jest czasochłonny, bo starter trzeba nastawić 24 godziny przed przygotowaniami właściwymi. Potem już jednak idzie raz dwa - zagniatanie, wyrastanie, zagniatanie, wyrastanie(...)pieczenie, i jest. Pyszny. Zupełnie wyjątkowy. Chleb, mimo że nie ma żadnych niezwykłych dodatków, zaskakuje smakiem. Wszystko za sprawą startera, który nadaje mu zupełnie innej konsystencji, niż mają typowe chleby na drożdżach. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że chleb ma fantastyczny kolor, jest sycący i naprawdę wspaniały. Polecam Wam ogromnie - nie zawiedziecie się. Chleb upiekłam z Panną Malwinną - dzięki ogromne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 210

Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi... Na maślance, z mąki pszennej. Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich. Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Dość dobrze się kroi i wyśmienicie smakuje. Polecam!   Składniki: 1 szklanka letniej wody + 2 łyżki do zaczynu; 1 szklanka maślanki naturalnej; 3 szklanki mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1/2 szklanki otrębów pszennych(...)jednolitą masę. Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch chleba skropić wodą i posypać ziarnami. Chleb wstawić do zimnego piekarnika  i nastawić na 175 stopni (3 półka, termoobieg).   Piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę

Gospodyni Miejska
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 211

Chleb orkiszowo-żytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej).  Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis(...)chleb, (który już jest na blogu)   pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-) Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień

Smaczne Zdrowe
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 192

Dawno nie było na blogu przepisu na chleb, pora więc to nadrobić, tym bardziej, ze chleb piekę co najmniej raz w tygodniu i zawsze staram się moje przepisy jakoś urozmaicać. Ten przepis jest bardzo prosty, doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej pory pieczenie chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym(...)mieli dowagi się do niego zabrać. Oczywiście istnieje pewne ryzyko..., jak się w końcu zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej

Kulinarne przygody Gatity
Domowy chleb z chrupiącą skórką 79

Domowy chleb z chrupiącą skórką Lubicie domowe pieczywo? Dziś mam dla Was prosty i sprawdzony przepis na pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką. Chleb przygotowałam na bazie mąki pszennej chlebowej typ 750. Chleb z tego przepisu wychodzi miękki w środku z chrupiącą skórką. Czyli taka jak lubię najbardziej Efekt chrupiącej skórki uzyskujemy dzięki pomadzie, którą smarujemy chleb tuż przed pieczeniem(...)Koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyszny domowy chleb. Warto Jak zrobić domowy chleb? Sprawdź prosty przepis na domowy chleb. Minimalna ilość składników, prosty sposób przygotowania. A efekt? Pyszny domowy chleb z miękkim środkiem i chrupiącą skórką. Składniki: 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750 TOTA + mąka do podsypania 300 ml wody 125 mleka 2 płaskie łyżeczki soli 2 pełne łyżeczki

Słodkie okruszki
Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread) 80

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ludzie pieką chleby od zawsze. Jednak okrągłe lub podłużne bochenki, z puszystym miąższem i z chrupiącą, popękaną skórką nie są podobne do pierwszych chlebów. Te, które pieczono w starożytnej Grecji, Mezopotamii, Rzymie czy Egipcie miały kształt płaskich, twardawych placków. Pieczono je z ziaren różnych zbóż, od zawsze chlebowe bochny były bardzo cenne i traktowano(...)należną czcią. Wkładano je nawet do egipskich grobowców, by dusze zmarłych miały pożywienie w zaświatach.  Chleb na zakwasie to także odkrycie egipskie. Jak głosi legenda jedna z niewolnic zostawiła przygotowaną do wypieku chleba mieszankę wody i mąki w nasłonecznionym miejscu, bo po prostu o niej zapomniała. Kiedy mieszanina sfermentowała, dziewczyna, bojąc się kary, postanowiła wykorzystać ją do wypieku. Okazało

W mojej kuchni
Tartine Bread – Chad Robertson – Chleb z najlepszej piekarni świata 65

Tartine Bread – Najpiękniejsza książka o chlebie i nie tylko Tartine Bread to “… Najpiękniejsza książka o chlebie, jaka została wydana …” – The New York Times Chleb jest podstawą posiłku, centrum codziennego życia, a każdy bochenek opowiada historię piekarza, który go ukształtował. Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata – Chad Robertson. Książka, która jest na rynku(...)wydawniczym od dawna teraz ku radości domowych piekarzy i wszystkich miłośników pieczywa na zakwasie została przetłumaczona na język polski. Tartine Bread – Chleb z najlepszej piekarni świata – Chad Robertson W małej piekarni Tartine w San Francisco wypieki znikają z półek każdego dnia w ciągu godziny od wyjęcia z pieca! Nic dziwnego, skoro powstaje tam najlepszy chleb na świecie. Tajemnicą

Tajemnice Smaku
Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. 68

Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. Suszone pomidory , oliwki i to wszystko w chlebie bez drożdży i jajek. Jest to przepis na pyszny chleb nadziewany suszonymi pomidorami i oliwkami , to chleb idealny do kanapek, jako przekąskę lub przystawkę . Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami sprawi, że staniemy się wielkimi fanami domowego pieczywa . Chleb jest wegański ! Warto wykonać domowy(...)chleb . Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają

Zdrowy Styl Joanny
Chleb orkiszowo konopny 111

Chleb orkiszowo konopny z idealnie chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem i lekkim orzechowym posmakiem wart jest każdej minuty pracy poświęconej na jego przygotowanie. Długo zachowuje świeżość, jest prosty do wykonania i bardzo smaczny - podobnie jak mój ulubiony chleb żytni razowy na zakwasie Poniższy przepis na chleb orkiszowy z mąką konopną łączy w sobie zalety dwóch, zaliczanych do najzdrowszych, rodzajów mąki. Mąka(...)konopna charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, błonnika, witamin B i E oraz składników mineralnych. Jest dość ciężka, dlatego do wypieku chleba dodaje się jej nie więcej niż 20% ogólnej wagi wszystkich rodzajów użytej mąki. Mąka orkiszowa dostarcza ryboflawinę, niacynę i tiaminę (witaminy z grupy B) oraz witaminę E. Jest źródłem żelaza, manganu, magnezu, fosforu, miedzi i aminokwasów. Jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb bez zagniatania pszenny na drożdżach 2006

Chleb bez zagniatania z czterech składników…w końcu go upiekłam. Przymierzałam się do jego upieczenia od dłuższego czasu. Chleb bez zagniatania wydawał mi się raczej niemożliwym przedsięwzięciem. Jak zwykle moja ciekawość zwyciężyła nad moim sceptycyzmem. Podobną techniką piekę duński chleb z żytniej mąki. Jest to bardzo praktyczna i mało pracochłonna metoda pieczenia chleba. Polecana zwłaszcza dla laików. Więc jeśli(...)kiedykolwiek nie piekliście chleba, a macie ochotę to polecam pszenny chleb bez zagniatania. Metoda pieczenia polega na tym, że składniki na chlebowe ciasto mieszamy łyżką w misce odpowiednich rozmiarów. Następnie przykrywamy szczelnie spożywczą folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 12 – 18 godzin w zależności od temperatury. Moje ciasto wyrastało około osiemnastu godzin. Ciasto jest dosyć rzadkie po wyrośnięciu

codojedzenia
Bezglutenowe chleby Incola :) 150

Nadszedł czas na podsumowanie moich testów dotyczących bezglutenowych chlebów Incola. Trochę mi zajęło zanim zjadłam je wszystkie, bo niestety nikt mi nie pomagał w ich konsumpcji :) Początkowo pisałam opinie osobno, pod każdym rodzajem pieczywa, jednak niedługo po tym stwierdziłam, że raczej nie ma sensu dalej pisać w ten sposób, bo po prostu wiele informacji, określeń, słów się zwyczajnie powtarzało. Dlatego(...)postanowiłam napisać jedną, w miarę krótką i zwięzłą notkę o moich odczuciach i wspomnieć, który chleb smakował mi najbardziej, który najmniej, co mi się nie podobało itp. Zainteresowanych odsyłam na sam dół. Poniżej możecie przejrzeć zdjęcia wszystkich wariantów smakowych chlebów, niestety niekiedy brakuje jakieś fotografii, bo testowałam owe chleby na przestrzeni 2-3 miesięcy, dlatego gdzie nie gdzie można spotkać

Zdrowie na języku :P
Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 192

sklepach koło pieczywa nawet nie powinno leżeć, a nawet jeśli już znajdzie się jakiś uczciwy bochenek, to jego cena przyprawia o palpitację serca. Mam co prawda maszynę do wypieku chleba, jednak wypieki na klasycznych drożdżach mogę spożywać nie częściej niż raz w tygodniu, a taki chleb jest smaczny najwyżej dwa dni. W moim wyobrażeniu o wypiekach na zakwasie tworzyło się(...)przez ten proces, bo jest on naprawdę prosty, a jedyne czego tu potrzeba to czasu, dokładnie 4 dni na powstanie pierwszego zakwasu i 25 h do napawania się przepysznym chlebem. Ten, który widzicie na zdjęciu to był mój pierwszy chleb, od tego czasu (czyli od około miesiąca) co sobotę piekę takie dwa bochny dla moich Miśków i dla rodziców

greenscarf
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 199

proszku 11 g drożdży instant (lub 30g drożdży świeżych) 1 średnie jajko 59 g śmietanki kremowej 54 g mleka 184 g Tang Zhong 49 g roztopionego masła Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki (mleko, śmietankę, jajko), następnie dodaj suche składniki (sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Wymieszaj dokładnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, następnie dodaj(...)rolki do każdej formy. P rzykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej w temperaturze 38 ° C i wilgotności 85%. Posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego na 180 ° C piekarnika. Piecz około 30 minut, aż do zbrązowienia chleba. Wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.  Chleb zaczyna

Grahamka, weka i kajzerka