chleb - 23876 przepisów (strona:11/1592)

Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread) 24

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ludzie pieką chleby od zawsze. Jednak okrągłe lub podłużne bochenki, z puszystym miąższem i z chrupiącą, popękaną skórką nie są podobne do pierwszych chlebów. Te, które pieczono w starożytnej Grecji, Mezopotamii, Rzymie czy Egipcie miały kształt płaskich, twardawych placków. Pieczono je z ziaren różnych zbóż, od zawsze chlebowe bochny były bardzo cenne i traktowano(...)należną czcią. Wkładano je nawet do egipskich grobowców, by dusze zmarłych miały pożywienie w zaświatach.  Chleb na zakwasie to także odkrycie egipskie. Jak głosi legenda jedna z niewolnic zostawiła przygotowaną do wypieku chleba mieszankę wody i mąki w nasłonecznionym miejscu, bo po prostu o niej zapomniała. Kiedy mieszanina sfermentowała, dziewczyna, bojąc się kary, postanowiła wykorzystać ją do wypieku. Okazało

W mojej kuchni
Tartine Bread – Chad Robertson – Chleb z najlepszej piekarni świata 25

Tartine Bread – Najpiękniejsza książka o chlebie i nie tylko Tartine Bread to “… Najpiękniejsza książka o chlebie, jaka została wydana …” – The New York Times Chleb jest podstawą posiłku, centrum codziennego życia, a każdy bochenek opowiada historię piekarza, który go ukształtował. Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata – Chad Robertson. Książka, która jest na rynku(...)wydawniczym od dawna teraz ku radości domowych piekarzy i wszystkich miłośników pieczywa na zakwasie została przetłumaczona na język polski. Tartine Bread – Chleb z najlepszej piekarni świata – Chad Robertson W małej piekarni Tartine w San Francisco wypieki znikają z półek każdego dnia w ciągu godziny od wyjęcia z pieca! Nic dziwnego, skoro powstaje tam najlepszy chleb na świecie. Tajemnicą

Tajemnice Smaku
Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. 33

Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. Suszone pomidory , oliwki i to wszystko w chlebie bez drożdży i jajek. Jest to przepis na pyszny chleb nadziewany suszonymi pomidorami i oliwkami , to chleb idealny do kanapek, jako przekąskę lub przystawkę . Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami sprawi, że staniemy się wielkimi fanami domowego pieczywa . Chleb jest wegański ! Warto wykonać domowy(...)chleb . Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają

Zdrowy Styl Joanny
Chleb orkiszowo konopny 62

Chleb orkiszowo konopny z idealnie chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem i lekkim orzechowym posmakiem wart jest każdej minuty pracy poświęconej na jego przygotowanie. Długo zachowuje świeżość, jest prosty do wykonania i bardzo smaczny - podobnie jak mój ulubiony chleb żytni razowy na zakwasie Poniższy przepis na chleb orkiszowy z mąką konopną łączy w sobie zalety dwóch, zaliczanych do najzdrowszych, rodzajów mąki. Mąka(...)konopna charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, błonnika, witamin B i E oraz składników mineralnych. Jest dość ciężka, dlatego do wypieku chleba dodaje się jej nie więcej niż 20% ogólnej wagi wszystkich rodzajów użytej mąki. Mąka orkiszowa dostarcza ryboflawinę, niacynę i tiaminę (witaminy z grupy B) oraz witaminę E. Jest źródłem żelaza, manganu, magnezu, fosforu, miedzi i aminokwasów. Jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb bez zagniatania pszenny na drożdżach 1940

Chleb bez zagniatania z czterech składników…w końcu go upiekłam. Przymierzałam się do jego upieczenia od dłuższego czasu. Chleb bez zagniatania wydawał mi się raczej niemożliwym przedsięwzięciem. Jak zwykle moja ciekawość zwyciężyła nad moim sceptycyzmem. Podobną techniką piekę duński chleb z żytniej mąki. Jest to bardzo praktyczna i mało pracochłonna metoda pieczenia chleba. Polecana zwłaszcza dla laików. Więc jeśli(...)kiedykolwiek nie piekliście chleba, a macie ochotę to polecam pszenny chleb bez zagniatania. Metoda pieczenia polega na tym, że składniki na chlebowe ciasto mieszamy łyżką w misce odpowiednich rozmiarów. Następnie przykrywamy szczelnie spożywczą folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 12 – 18 godzin w zależności od temperatury. Moje ciasto wyrastało około osiemnastu godzin. Ciasto jest dosyć rzadkie po wyrośnięciu

codojedzenia
Bezglutenowe chleby Incola :) 101

Nadszedł czas na podsumowanie moich testów dotyczących bezglutenowych chlebów Incola. Trochę mi zajęło zanim zjadłam je wszystkie, bo niestety nikt mi nie pomagał w ich konsumpcji :) Początkowo pisałam opinie osobno, pod każdym rodzajem pieczywa, jednak niedługo po tym stwierdziłam, że raczej nie ma sensu dalej pisać w ten sposób, bo po prostu wiele informacji, określeń, słów się zwyczajnie powtarzało. Dlatego(...)postanowiłam napisać jedną, w miarę krótką i zwięzłą notkę o moich odczuciach i wspomnieć, który chleb smakował mi najbardziej, który najmniej, co mi się nie podobało itp. Zainteresowanych odsyłam na sam dół. Poniżej możecie przejrzeć zdjęcia wszystkich wariantów smakowych chlebów, niestety niekiedy brakuje jakieś fotografii, bo testowałam owe chleby na przestrzeni 2-3 miesięcy, dlatego gdzie nie gdzie można spotkać

Zdrowie na języku :P
Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 145

sklepach koło pieczywa nawet nie powinno leżeć, a nawet jeśli już znajdzie się jakiś uczciwy bochenek, to jego cena przyprawia o palpitację serca. Mam co prawda maszynę do wypieku chleba, jednak wypieki na klasycznych drożdżach mogę spożywać nie częściej niż raz w tygodniu, a taki chleb jest smaczny najwyżej dwa dni. W moim wyobrażeniu o wypiekach na zakwasie tworzyło się(...)przez ten proces, bo jest on naprawdę prosty, a jedyne czego tu potrzeba to czasu, dokładnie 4 dni na powstanie pierwszego zakwasu i 25 h do napawania się przepysznym chlebem. Ten, który widzicie na zdjęciu to był mój pierwszy chleb, od tego czasu (czyli od około miesiąca) co sobotę piekę takie dwa bochny dla moich Miśków i dla rodziców

greenscarf
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 148

proszku 11 g drożdży instant (lub 30g drożdży świeżych) 1 średnie jajko 59 g śmietanki kremowej 54 g mleka 184 g Tang Zhong 49 g roztopionego masła Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki (mleko, śmietankę, jajko), następnie dodaj suche składniki (sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Wymieszaj dokładnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, następnie dodaj(...)rolki do każdej formy. P rzykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej w temperaturze 38 ° C i wilgotności 85%. Posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego na 180 ° C piekarnika. Piecz około 30 minut, aż do zbrązowienia chleba. Wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.  Chleb zaczyna

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB ORKISZOWY JASNY NA ZAKWASIE, Z GARA 28

Chleb orkiszowy jasny na zakwasie, czyli chleb dla jednych zwykły (bo zajadają takie codziennie), dla innych niezwykły. Moje najmłodsze Dziecię wychowane na chlebach pełnoziarnistych na zakwasie, pieczonych w formach, gdy zobaczyło kilka lat temu u koleżanki taki zwykły chleb z piekarni było w małym szoku- dla niej był to chleb niezwykły, bo te które jadała codziennie, to takie zwykłe(...)pospolite...😂 Taki chleb jak się okazuje znalazł u nas swych zagorzałych wielbicieli, może to chęć urozmaicenia, a może faktycznie coś w sobie ma..., Skórka od takiego chleba jest bowiem bajeczna- meeega chrupiąca 👌, miękisz jest bardzo sprężysty i wilgotny. I choć nie jest to nasz chleb codzienny, to bywa ostatnio dość często. Trzeba tylko rozplanować sobie czas na jego przygotowanie

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy 36

Czas czytania: 3 min Dziś zapraszam na rewelacyjny chleb razowy przygotowany na podstawie przepisu Kena Forkish’a. Procedury przygotowania chleba zostały odrobinę uproszczone przeze mnie i sprawdzone tak, aby każdy nawet początkujący piekarz mógł przygotować go samodzielnie w domu. Do wypieku tego chleba przyda się garnek żeliwny z pokrywką. Chleba jest wspaniały bardzo miękki i sprężysty z ciemnym miąższem(...)pięknie wypieczoną skórką. Stopień wypieczenia skórki chleba możecie sobie dopasować według własnych upodobań poprzez wydłużenie ostatniej fazy pieczenia chleba o 10 minut. Dzięki temu skórka będzie grubsza, ciemniejsza i jeszcze bardziej chrupiąca. Osobiście bardzo taką skórkę lubię, ale ze względu na moje dzieci, które są w fazie gubienia zębów, nie mogę zbyt mocno jej przypiec, bo bezzębnym osobnikom trudno byłoby

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z płatkami i ziarnami 38

Czas czytania: 3 min Po ostatniej wizycie w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz wróciłam do domu z suchą mieszanką chlebową. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w kartonie podobnym do kartonu na soki. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, wystarczy dolać ciepłą wodę, wymieszać i w zasadzie ciasto na chleb jest już gotowe. Musiałam kupić, sprawdzić i przetestować osobiście ten chlebek(...)sklepie miałam okazje spróbować go i smakował naprawdę dobrze. Jeśli lubicie ciężkie wilgotne pieczywo pełne nasionek, to ten chleb naprawdę Wam posmakuje. Osobiście nie jestem zwolennikiem gotowych mieszanek i zawsze zachęcam do przygotowywania potraw od podstaw we własnym domu. Dlatego też po „zbadaniu” składu chleba stworzyłam recepturę przypominającą wcześniej wspomniany chleb. Chleb piekłam już kilka razy

SprawdzonaKuchnia.pl
Pszenny chleb bez wyrabiania (na drożdżach świeżych lub suchych) / No Knead Crusty Bread 45

Pszenny chleb bez wyrabiania (na drożdżach świeżych lub suchych) Pszenny chleb bez wyrabiania na drożdżach suchych lub świeżych posmakuje każdemu wielbicielowi domowego pieczywa . Ten szybki chleb z chrupiącą skórką przypadnie do gustu zwłaszcza fanom włoskiej ciabatty lub francuskich bagietek. Poznajcie nową metodę wyrastania ciasta na chleb na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Mój domowy chleb(...)pszenny to chleb bez wyrabiania - wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem - tylko do połączenia. Gdy z ciasta da się uformować luźną, trochę klejącą kulę, ciasto jest gotowe, nie potrzeba zagniatania. Nie powinno być gładkie i elastyczne tak jak typowe ciasto drożdżowe na chleb czy bułki . Chleb możecie przygotować na drożdżach suchych (instant) lub świeżych. Pszenny chleb na drożdżach

Lekcje w kuchni
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej 47

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi 2019-08-14 12:57:25 Porcje 15 Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego(...)tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem codziennym, więc

Wędrówki po kuchni
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 183

mniejszych form. Kiedyś piekłam go w jednej dużej i drugiej małej. Tak było przez długi czas, moja Rodzinka uwielbia bowiem ten chlebek. To taka dużo zdrowsza alternatywa dla chlebów pszennych (choć ja osobiście preferuję chleby pełnoziarniste, to i taki jasny-orkiszowy również jest bardzo zdrowy). Chlebki na zakwasie nie mają sobie równych. Wiem co mówię..., kto raz spróbuje chleba(...)zakwasie, inny mu już nie będzie smakował... Ja nawet na wakacje zabieram zapas swoich chlebów, takich się nie kupi, niestety... Na szczęście pieczywo na zakwasie nie starzeje się "nigdy", ono tylko każdego dnia smakuje inaczej. Jak dla mnie każdego kolejnego dnia jest jeszcze smaczniejsze... Dla tych, którzy obawiają się piec chleby na zakwasie, ten przepis będzie idealny. Jest to chyba

Smaczne Zdrowe
Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia 156

Wrześniowa piekarnia u Amber. Tym razem chleb zaproponowała   Kamila z Ogrodów Babilonu . Chleb, który od dawna miałam ochotę upiec, ale jakoś zawsze coś stawało na przeszkodzie. Dzień przed ukazaniem się zaproszenia do piekarni, pomyślałam, że może wreszcie się zdecyduję - i proszę, Ania zaprosiła nas do pieczenia właśnie tego chleba. Cydr, suszone jabłka i przepis J.Hamelmana, nic tylko piec(...)czasu na suszenie, dałam ok 100g a nie 140 jak zalecano w przepisie. Uważam,że to całkiem wystarczająca ilość. Cydr miałam bardzo wytrawny - i całe szczęście, bo chleb i tak jest słodkawy. Nie dodawałam drożdży, bochenki wyrastały trochę ponad 2 godziny.  Chleby upiekły się ładnie, są smaczne, ale jednak jak dla mnie, zdecydowanie zbyt słodkie. Może

Stare Gary