ciasto - 132504 przepisów (strona:11/8834)

Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką 13

Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką to prawdopodobnie najlepsze jesienne ciasto. Pełne soczystych owoców, otoczone złotym, kruchym, mocno maślanym ciastem i dodatkowo posypane cudowną, delikatną kruszonką. Jesieniary, to coś dla nas! Szarlotka na kruchym cieście – obowiązkowy punkt jesieni Jesieniara to ja. Jak zaczarowana gapię się na czerwone i złote liście na drzewach, żywię się prawie wyłącznie dynią, gruszkami(...)zawsze jest tak piękna i idylliczna i przez kilka ostatnich dni było po prostu ciemno, szaro i siąpił obrzydliwy deszcz. Na takie dni stworzono wypieki. Szarlotka na kruchym cieście to takie cudo, że zapomnicie o mokrej szarówce za oknem, bo w domu będzie pachniało masłem, pieczonymi jabłkami i cynamonem. Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać? Odpowiedź na to pytanie

Na-talerzu.pl
Kruche ciasto z brzoskwiniami 3

Czas czytania: 3 min Kruche ciasto z brzoskwiniami W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste, jak te z Grecji. Przetwory z nich będą rewelacyjne, ale póki mamy dostęp do świeżych warto przygotować z nich lody i ciasta. Dziś przedstawiam przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami ! Zapewniam, że przepis jest bardzo prosty! Delikatne(...)kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Na cieście spoczywają smażone brzoskwinie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu i mięty. Dzięki tym przyprawą brzoskwinie są jeszcze lepsze. Ciasto proponuję podać z gałką lodów, będzie jeszcze lepsze! Ważne przypomnienie dla tych, którzy pieką kruche ciasto po raz pierwszy. Masło dodane do ciasta powinno być zimne . Kruche ciasto zagniatamy szybko, ponieważ nie lubi

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto rumowe 3

Czas czytania: 3 min Karaiby, słońce, piękne plaże, cudowna lazurowa woda, świeże owoce, rum i ciasto rumowe! Ciasto rumowe, które jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można znaleźć je w kilku wersjach smakowych na przykład klasycznym, czekoladowym, bananowym, kokosowym, kawowym i jeszcze kilku innych egzotycznych połączeniach. Dzisiejsze ciasto, czyli rum cake przypomina odrobinę nasze babki, choć jest to zdecydowanie bardziej wilgotne(...)ciasto, a to przez dużą ilość rumu, którego używany do nasączenia ciasta. Do jednego ciasta potrzebować będziemy aż szklanki dobrego rum najlepiej, żeby był to rum ciemny, ale jeśli takiego nie macie, możecie użyć rumu jasnego. Ciasto po nasączeniu koniecznie trzeba odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto dokładnie przejdzie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto marchewkowe 6

Czas czytania: 4 min Muszę się do czegoś przyznać. Kilka dni temu po raz pierwszy upiekłam ciasto marchewkowe, dlaczego zwlekałam tak długo? W zasadzie tylko z jednego powodu. Ciasta marchewkowe, które jadłam do tej pory, nie posmakowały mi na tyle, żeby je powtarzać w domu. Większość ciast marchewkowych jakie jadłam była gliniasta, ciężka lub miała dziwny mdły smak. Choć muszę(...)przyznać, że jedno ciasto było bardzo smaczne, jadłam je u mojej koleżanki i pewnie niebawem poproszę ją o przepis i wypróbuję we własnej kuchni ;). Ciasto marchewkowe Wracając do dzisiejszego wypieku, ciasto wyszło niesamowicie smaczne! Pierwsza porcja ciasta, jaką upiekłam, zniknęła w ciągu dwóch dni, a jest to duża porcja! Średnia córka zakochała się w nim i jeśli

SprawdzonaKuchnia.pl
Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe 6

Czas czytania: 3 min Dziś dorzucam do naszych tradycyjnych wypieków świątecznych, Włoskie ciasto Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe. Ciasto z powodzeniem możecie podać na Wielkanocny stół. Ciasto przypomina mi troszkę nasze mazurki. Kruchy cytrynowy spód wypełniony domowym budyniem cytrynowym idealnie pasuje do zestawu świątecznego. Wierzch tarty przykryty jest cieniutkim płatem ciasta i posypany orzeszkami piniowymi. Orzeszki piniowe, to jest(...)czasu, to możecie użyć gotowej mieszanki budyniowej. Może to być na przykład budyń o smaku śmietankowym z dodatkiem skórki z cytryny. To, czego pominąć nie można, to schłodzenie ciasta przed podaniem. Przyznam, że był to najtrudniejszy etap produkcji, bo musiałam pilnować, żeby ktoś z domowników nie zjadł kawałka przed całkowitym wystudzeniem. Dlaczego jest to takie ważne, żeby ciasto całkowicie wystygło

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka kokosowa 5

Czas czytania: 3 min Szarlotka kokosowa Przepisów na szarlotkę chyba nigdy zbyt wiele! Szarlotki kochają wszyscy i jest to ciasto odpowiednie na każdą porę roku i na każdą okazję ! Dobre na ciepło i na zimno z lodami, sosami lub bitą śmietaną. Szarlotka koksowa na wyśmienitym kruchym cieście brzmi dobrze, prawda? Jeśli chodzi o kruche ciasto, to jest równie ważne(...)szarlotkach, jak i samo jabłkowe wypełnienie. Dzisiejsze ciasto jest super kruche i łatwe do przygotowania, ale przede wszystkim jest to ciasto bardzo smaczne. Przygotowanie ciasta kruchego Zagniatając kruche ciasto, posiłkuję się robotem stacjonarnym, który wykonuje pracę za mnie, ale można zrobić to ręcznie. Pamiętajcie , że zagniatając kruche ciasto szczególnie ręcznie, trzeba uzbroić się w cierpliwość, ściskać je i ugniatać

SprawdzonaKuchnia.pl
Placek z morelami i rabarbarem pod bezą 8

Korzystając z darów natury dostępnych o tej porze roku, stworzyłam przepyszne ciasto z owocową marmoladką. Dojrzałe i słodkie morele oraz łodyżki rabarbaru, przykryte bezową pierzynką. Ciasto nie jest za słodkie, ponieważ lekko kwaskowate nadzienie owocowe, równoważy smak. Polecam placek do kawy albo na słodkie śniadanie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Rabarbarowo morelowe ciasto z bez\u0105 i ros\u0105(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa-480x270.jpg"],"description":"Ciasto z marmoladk\u0105 z dojrza\u0142ym moreli i \u0142ody\u017cek rabarbaru. Delikatny kruchy sp\u00f3d i bezowa chmurka na wierzchu. Doskona\u0142e ciasto z owocami do kawy.","keywords":["beza","kruche

ProstePesto.pl
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem (6 składników) 23

Najłatwiejsze, maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Zawsze się udaje, przygotowuje się bardzo szybko i prosto, jest mięciutkie, wilgotne i przepyszne! Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem Pomysł na to jak wykorzystać sezon rabarbarowy w pełni! Dość długo testowałam przepisy na najprostsze ciasto z rabarbarem, które będzie idealne nawet dla absolutnie początkujących. Nie wymaga drożdży i wyczekiwania, aż ciasto urośnie. Nie zawiera(...)mocno maślane, ciężkie i wilgotne, przez co nie wysycha na kolejny dzień i nie traci świeżości. Do tego wykonanie naprawdę jest banalne i ekspresowe, w 15 min można wstawić ciasto do pieca, a potem już tylko czekać na efekty. Korzystajcie, póki sezon na rabarbar w pełni! Dlaczego warto je upiec? Do przygotowania ciasta potrzeba tylko 6 prostych składników, ciasto

Wilk Syty
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 5

Ciasto drożdżowe…. Mniam pycha. Mogłabym zajadać się nim garściami. Najbardziej lubię to ciasto podawane bez dodatków, lub tylko z kruszonką na wierzchu :). Uwielbiam jego delikatną strukturę i charakterystyczny smak. W połączeniu z innymi składnikami, tj: budyń, cynamon, owoce, tworzy idealne połączenie smakowe… niebo w gębie. Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, układając je w fantazyjne kształty, dodając(...)niego pyszne owoce lub masy, wedle naszego upodobania. Na potrzeby tego przepisu przygotowałam cynamonowe ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne. Fajnie sprawdza się u cioci na imieninach, jak również na świątecznym stole. Wszystkim smakuje, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Przygotowanie samego ciasta nie jest pracochłonne, ale musimy przeznaczyć wiele czasu na jego przygotowanie

SmartBake.pl
Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 3

Rogale z białym makiem tradycyjnie wypiekane w Poznaniu 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. Rogale świętomarcińskie to pękate rogaliki z listkującego ciasta półfrancuskiego, wypełnionego obficie po same brzegi białym makiem, bakaliami i marcepanem. Szczodrze oblane płynnym lukrem i obsypane grubymi kawałkami włoskich orzechów i migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 5 od 1 osoby Autor: Paweł(...)Pieczenie 25 min. Kalorie 190 kcal Poznańskie rogale świętomarcińskie pieczone na 11 listopada. Drożdżowo – francuskie rogale z białym makiem i orzechami, oblane obficie lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWO – FRANCUSKIE 250 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 20 g świeżych drożdży babuni 1 jajko z chowu ściółkowego 500 g mąki pszennej 3 łyżki zwykłego cukru mała szczypta soli

ProstePesto.pl
Pizzerinki drożdżowe mini pizza na przekąskę 7

Przekąski w formie mini pizzy na najlepszym cienkim cieście, opracowanym według tradycyjnej włoskiej receptury. Ciasto na pizzę zawiera same proste składniki, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Sekretem perfekcyjnego ciasta pizzy jest zaczyn drożdżowy oraz intensywne wyrabianie ciasta z użyciem siły. Dzięki dokładnemu wyrobieniu, ciasto wypełniają bąbelki powietrza. Po upieczeniu pizza jest cienka, a brzegi chrupiące. Małe pizze(...)name":"Miniaturowe dro\u017cd\u017c\u00f3wki o smaku pizzy z sosem pomidorowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/mini-pizza.jpg"],"description":"Pizzerinki to mini pizze w formie monoporcji. Perfekcyjne ciasto wed\u0142ug tradycyjnej w\u0142oskiej receptury i dowolno\u015b\u0107 dekoracji ulubionymi sk\u0142adnikami.","keywords":["mozzarella","pizza","pomidorki","szynka parme\u0144ska"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished

ProstePesto.pl
Malinowa chmurka 11

Witam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie(...)gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace na 2 dni. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej

moj przepis na
Cinnamon rolls – delikatne bułeczki cynamonowe (6 składników) 19

Cinnamon rolls – delikatne bułeczki cynamonowe Owiane legendą amerykańskie bułeczki ze słodkim, cynamonowym nadzieniem. Delikatne jak chmurka ciasto, mocno aromatyczny, karmelizowany farsz pachnący cynamonem i masłem… A, żeby tego było mało, polewa na bazie śmietanki i twarożku. Są wspaniałe, uzależniające, bardzo maślane, bardzo słodkie i znikają błyskawicznie! Dlaczego maślane ciasto jest takie delikatne? Ciasto z dużą zawartością masła jest(...)niesamowicie delikatne, puszyste i lekkie, mimo bogatego, maślanego smaku. Jak to się dzieje? Za strukturę ciasta odpowiadają nici glutenowe. Gdy są długie, mocne i tworzą zbitą siatkę, ciasto jest elastyczne, rozciągliwe i sprężyste. To jak w cieście na chleb czy pizzę, gotowy wypiek jest niesamowicie sprężysty, wewnątrz widać duże bąbelki powietrza. Natomiast tłuszcz dodany do ciasta skraca wiązania glutenowe . Wchodzi

Wilk Syty
Malinowa chmurka 59

Witam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie(...)gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace na 2 dni. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej

moj przepis na
Ciasto kakaowo-kokosowe z masą ananasową 36

Piekłam ciasto kokosowe, piekłam też ciasto kakaowe. Nigdy jednak nie piekłam ich razem w formie jednego ciasta. Ciasto kakaowo-kokosowe z masą ananasową W przepiśniku mojej mamy znalazłam przepis na ciasto kakaowo-kokosowe. Sam przepis wydał mi się ciekawy jednak dość prosty. Pomyślałam, iż nieco urozmaice moje ciasto poprzez dodanie do niego masy. Nie chciałam aby masa była zbyt przytłaczająca(...)dlatego postawiłam na masę na bazie owoców. W sumie była to masa przygotowana z kremu budyniowego z ananasem i masła. Masa była dobrym pomysłem, gdyż bez niej ciasto byłoby zbyt suche. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne

mecooks
PS. Ciasto kruche - porady 69

Zgodnie z zapowiedzią przedstawię dziś porady dotyczące przygotowywania perfekcyjnego ciasta kruchego. Mam nadzieję, że choć troszkę Wam się przydadzą zarówno podczas świątecznych przygotowań, jak i innych okazji. Ciasto kruche jest jednym z łatwiejszych do przygotowania ciast, jednak przepisów na nie są setki, i różnią się przede wszystkim co do proporcji - bo składniki w większości są niemal identyczne - mąka, masło, jajko(...)cukier - i ciasto w zasadzie gotowe. Ciasto staje się kruche dzięki dużej zawartości tłuszczu w jego składzie. W jego przygotowaniu istotne są proporcje: często 3:2:1 (np. 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru) lub 2:1 (czyli np. 200 g mąki i 100 g masła). Wszelkie inne dodatki tj. woda, śmietana czy mleko sprawią

psgotujemy
Ciasto duńskie z przepisu duńskiego piekarza 84

Danii mieszkam już długo, ciasto duńskie nie jest mi więc obce. Duńczycy je wprost kochają! W każdej piekarni można kupić całe mnóstwo różnorakich ciastek i ciast upieczonych na podstawie ciasta duńskiego właśnie. Choć, muszę przyznać, na początku czułam się nieco zdezorientowana, tutaj bowiem ciasto duńskie to wienerdej , czyli... Ciasto wiedeńskie. Skąd ta różnica? Otóż w latach pięćdziesiątych XIX wieku(...)Danii tłumnie przybywali austriaccy piekarze. Przywieźli ze sobą przepis na ciasto, które po drobnych zmianach, jak ilość dodawanych jajek i tłuszczu, zyskało rzesze duńskich fanów. Wypiek zyskał popularność na całym świecie, stając się danish pastry . Duńczycy jednak znali prawdę, dla nich więc i dla ich północnych sąsiadów wypiek na zawsze pozostanie ciastem wiedeńskim . Jak, zwał, tak zwał. Ciasto duńskie pyszne

Pożeraczka, czyli raz adobrze