ciasto - 159090 przepisów (strona:19/10606)

Naleśniki – jak zrobić idealne ciasto i wybrać najlepsze nadzienie 11

serem, dżemem, mięsem, warzywami i innymi dodatkami. Naleśniki to także świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki i przygotowanie szybkiego posiłku. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe, jak smażyć naleśniki, aby nie przywierały do patelni, jakie są najpopularniejsze rodzaje naleśników i jakie sosy i nadzienia do nich pasują. Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe? Ciasto naleśnikowe(...)odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 500 lub 550, która jest uniwersalna i łatwo się z nią pracuje. Możesz też użyć mąki tortowej lub krupczatki, które dadzą ciasto delikatniejsze i lżejsze. Jeśli chcesz dodać ciastu więcej smaku i wartości odżywczych, możesz część mąki pszennej zastąpić innymi rodzajami mąki, np. gryczaną, orkiszową, kukurydzianą czy owsianą. – Użyj świeżych jajek

Ugotowane pozamiatane
Puszyste pączki – najlepszy przepis 14

trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo(...)ciasto samo zacznie odchodzić od palców lub od haka robota kuchennego. Ciasto w misce przykrywamy czystą ściereczką i trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam

SmartBake.pl
Ciasto wuzetka – polecany przepis 10

Ciasto wuzetka jest niezwykle efektowne i smakuje doskonale. Mimo, iż nie wymaga dużo pracy i nie jest czasochłonne, można z powodzeniem zaserwować je podczas ważnych uroczystości. Czekoladowe, z lekką warstwą bitej śmietany, zachwyca zarówno miłośników słodkości w klasycznym wydaniu, jak i osoby preferujące lekkie i niezbyt słodkie wypieki. Wuzetka to jeden z deserów, który z łatwością przygotujesz samodzielnie. Skorzystaj(...)sprawdzonych rad i spróbuj. Wuzetka ciasto – jakie składniki są podstawą przepisu? Ciasto wuzetka to efektowny, czekoladowy przekładaniec z warstwą bitej śmietany, polany polewą czekoladową i udekorowany bitą śmietaną. Aby mówić o wuzetce potrzebujemy kilku prostych składników. Wtedy wypiek na pewno się uda, a Ty pochwalisz się przed najbliższymi znajomością oryginalnej receptury. Aby wykonać ciasto wuzetkę koniecznie musisz mieć

Ugotowane pozamiatane
Pizza na grubym cieście 26

Wiem, że są tu wielbiciele pizzy na grubym cieście, które jest jednocześnie miękkie w środku, a na brzegach jest kusząco chrupiące. To właśnie dla Was mam ten przepis na pizzę w stylu amerykańskim. Sekretem dobrej pizzy jest zawsze ciasto. Kiedyś testowałam wiele przepisów z dużą ilością drożdży, robionych na szybko w 40 minut czy 1h. Ale to nie jest(...)pizza smakuje drożdżami, jej ciasto jest twarde, nie przepracowało swojego. Raz na jakiś czas można taką zleść, ale ja lubię jeść dobrą pizzę. Dlatego już od dawna zminimalizowałam ilość drożdży, ciasto wyrasta mi przez 1-2 dni w lodówce i wtedy wiem, że efekt będzie idealny. Do tej grubszej pizzy dodaję 1 łyżeczkę suchych drożdży, co i tak jest sporą

nietylkopasta.pl
Chleb tostowy na zakwasie. Pain de Mie Sandwich Bread. 51

chleb bez drożdży na pszennym zakwasie. Do wypieku dwóch bochenków tostowych z tego przepisu najlepsze będą foremki keksowe o wymiarach około 22 x 10 x 10 cm Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Składniki na 2 bochenki(...)LEVAIN 6 g dojrzałego zakwasu pszennego 60 g mąki pszennej (u mnie typ 500, polecam również chlebową typ 750) 60 g wody CIASTO levain – cały 775 g mąki uniwersalnej ( u mnie typ 500) 185 g mleka (prosto z lodówki) 340 g wody ( 315 + 25) 100 g masła 60 g miodu 15 g soli żółtko jaja + 1 łyżka mleka

Tajemnice Smaku
Świąteczne ciasta – 12 przepisów 61

Narodzenie w moim domu jest raczej tradycyjne. Na stole królują sprawdzone, świąteczne potrawy takie jak zupa grzybowa, barszcz, krokiety, ryby i kapusta na wiele sposobów. Z drugiej strony świąteczne ciasta są doskonałą okazją, aby nieco poeksperymentować i puścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego, bardzo(...)długo dojrzewającego ciasta, a skończywszy na ekspresowych wypiekach, które można przygotować dosłownie w dniu wigilii. O palmę pierwszeństwa walczą również serniki i makowce. Równie często serwuje się keksy oraz efektowne ciasta drożdżowe. Wiele osób woli jednak eksperymentować, odchodząc nieco od bożonarodzeniowej klasyki. Jakie świąteczne ciasta serwuje się w waszych domach? Stawiacie na tradycyjne smaki, czy też poszukujecie czegoś nowego? Dziś

okolicepalnika.pl
Ciasto grysikowe z mlekiem skondensowanym 54

Grysikowe, mleczne ciasto nasączone po upieczeniu ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre ciasto z mlekiem skondensowanym i naturalną waniliową nutą. Ciasto rozpływa się w ustach i podczas konsumpcji uwalnia słodkawe nadzienie, powstałe w wyniku nasączania ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze słodzonym mlekiem skondensowanym Tres Leches 5 od 31 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Trudność: Łatwe Ilość(...)kawałków Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 210 kcal Ciasto grysikowe nasączone ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre i wilgotne ciasto, obłędnie przepyszne. Składniki: CIASTO GRYSIKOWE 4 jajka z chowu ściółkowego 150 g cukru drobnego, do wypieków 100 g masła 250 g mleka kilka kropli olejku waniliowego 200 g mąki pszennej 100 g kaszy mannej (grysiku) 1 łyżeczka proszku

ProstePesto.pl
Włoska Focaccia z pomidorkami i rozmarynem 56

Najprawdziwsza Focaccia według tradycyjnej włoskiej receptury. Długo rosnące ciasto drożdżowe, pieczone z pomidorkami koktajlowymi oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Udekorowane świeżą rukolą. Wyśmienity chlebek włoski. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Podstawowe ciasto na Focacci\u0119","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/uploads\/2020\/08\/focaccia-480x270.jpg"],"description":"Podstawowy przepis na ciasto do stworzenia w\u0142oskiej foccacci. Focaccia z pomidorkami i rozmarynem. Tradycyjny przepis na w\u0142oski chlebek.","keywords":["m\u0105ka","oliwa","pomidorki","rozmaryn","rukola"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:39:30+01:00","prepTime":"PT2H","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT2H20M","recipeCategory":["Pizza"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield

ProstePesto.pl
Puszyste pączki – najlepszy przepis 80

trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo(...)ciasto samo zacznie odchodzić od palców lub od haka robota kuchennego. Ciasto w misce przykrywamy czystą ściereczką i trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam

SmartBake.pl
Jak zrobić idealny domowy makaron? 136

kupny makaron własnoręcznie przygotowanym.  Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przygotować makaronu w domu, poniżej podzieliłam si ę  kilkoma sztuczkami i przepisami na makaron idealny. TAJEMNICE DOMOWEGO MAKARONU Dobre ciasto na makaron jajeczny powinno być przygotowane w proporcjach: 1 jajko na 100 gram mąki.   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy je z lodówki przynajmniej 30 minut przed(...)przygotowaniem makaronu. Olej dodaje ciastu elastyczności. Możemy zastąpić go mlekiem. Ciasto na makaron będzie mniej elastyczne, stanie się bardziej kruche. Stolnica powinna być zawsze obsypana mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało. Makaron przygotowujemy w pomieszczeniu bez przeciągów. Ciasto nie lubi również wilgoci. Ciasto na makaron wyrabiamy przynajmniej 10 minut. Po wyrobieniu powinni być gładkie

La grande e la piccola cuoca
Faworki 148

koniec oprószane cukrem pudrem. Faworki są popularną słodkością w okresie Karnawału, Tłustego czwartku oraz często króluje w Ostatki, czyli ostatni wtorek przed Środą Popielcową. Z takiego samego ciasta robi się również tak zwane róże karnawałowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić faworki? Jak się robi faworki? To częste pytanie w okolicy Tłustego czwartku, zwłaszcza jak mamy ochotę na prosty przepis(...)faworki domowe . Przepis na faworki Jest on dość prosty w wykonaniu. Ciasto na faworki powinno zawierać mąkę, żółtka jaj oraz śmietanę. Dodatkowo dodaje się spirytus lub ocet, który pełni rolę spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia jest tutaj zbędne. Ważnym elementem jest również dobre wyrobienie ciasta. To od niego zależy 90 % sukcesu, by chruściki wyszły idealne

Kulinarne Przeboje
VADEMECUM Podstawowy przepis na gofry – co zrobić, żeby gofry były lekkie i chrupiące? 215

się i klinuje w rusztowaniu nad palnikiem. Mimo, że aluminium nadaje się do użycia przy indukcji, patelnia do gofrów raczej się na indukcji nie sprawdzi – jest bardzo mocno wyżłobiona. CIASTO NA GOFRY czyli JAK TO DZIAŁA? Do gofrów, które z założenia mają być lekkie i chrupiące, najlepiej nadaje się lekka mąka tortowa . Mocno zmielona, przesiana, delikatna i jasna, w barwie(...)lekko kremowa. Mniej lepiąca od innych – zawiera mniej glutenu niż mąka T500 czy T650. Idealna do pieczenia lekkich ciast biszkoptowych i francuskich. Ja jej lekkość wykorzystuję zawsze do szykowania popovers i dutch baby – pieczone przeze mnie wcześniej na mące 500 i 550 miały tendencję do opadania i ściągania się przy mące tortowej nie ma to miejsca. Po dodaniu do niej

Karo in the Kitchen
Ciasto”Metrowiec” 171

Ciasto „Metrowiec” jest to kolejny mój wypiek, który jest w mojej rodzinnie od lat. Ciasto „Metrowiec” jest szybkim, prostym połączeniem ciasta biszkoptowego z puszystym kremem.Całość oblana jest polewą czekoladową. Cały sekret tego ciasta tkwi w sposobie ciecia- po skosie. Ciasto jest jednak czasochłonne, najlepiej jest zarezerwować sobie dwa dni na jego przygotowanie(jeśli nie mamy w domu dwóch keksówek(...)Czas samego oczekiwania(złożonego) ciasta wynosić całą noc. Zachęconą i namówiona przez mamę postanowiłam upiec to proste ciasto. Pomyślałam skoro moja mama i babcia dały radę to i ja mogę. Jak się okazało mój pierwszy „Metrowiec” był super smaczny. Tata powiedział, iż było bardzo dobre i smakiem przypominało to pieczone przez babcię Ciasta wyszło bardzo dużo – mi wyszło prawie

Ciasta z tradycjami
57 propozycji ciast na Wielkanoc 3202

grudniu był post z propozycją ciast na poprzednie Święta, teraz propozycje z ciastami które doszły w międzyczasie i tymi pod te Święta. Bannera nie zdążyłam zmieć tylko. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie :-). Miłego dnia :-)  1.  Makowiec z lekką budyniową pianką  2.  Puszysty jabłecznik z nutą cytryny  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym(...)Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk   13.  Chałwowiec z brzoskwiniami  14.  Słonecznikowiec 15.  Ciasto Prince Polo

kruche babeczki
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3888

się na czterech przepisach i z nich wybrałam ten najlepszy. Wybór nie był taki oczywisty, naprawdę miałam twardy orzech do zgryzienia i nie mogłam zdecydować się między jagodziankami z ciasta nocnego, a tymi z dodatkiem mascarpone. Głos mojego Męża zadecydował i ostatecznie wygrały te z mascarpone :) Poniżej prezentuję wszystkie przepisy i ich subiektywną ocenę. Każde ciasto wyrabiałam mikserem z hakiem(...)minut, wszystkie jagodzianki piekłam jednego dnia.  Sposób przygotowania dla wszystkich jagodzianek taki sam, wg poniższej instrukcji: Kleo układa wstążkę :)  --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki z dodatkiem mascarpone Zwycięskie jagodzianki - naprawdę przepyszne, ciasto delikatne i lekkie jak chmurka, dzięki dodatkowi mascarpone. Jedyny minus to taki, że ciasto mocno kleiło się do rąk, oczywiście podsypywałam je mąką, ale starałam się nie przesadzić, by ciasto

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania