ciasto - 136015 przepisów (strona:10/9068)

Ciasto cytrynowe z makiem 8

Tekst przeczytasz w 3 min Dziś ciasto dobre na każdą okazję! Ciasto cytrynowe z makiem pasuje na święta Bożego Narodzenia, jaki i Wielkanoc, jest to również doskonałe ciasto do popołudniowej kawy. Słodkie, wilgotne z wyraźną orzeźwiającą nutą cytryny i maleńkimi ziarenkami maku. Po upieczeniu ciasto nasączamy syropem, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze. Przepis zaczerpnięty z książki Yotama Ottolenghiego "Słodko(...)pisze autor, ciasto jest panaceum na wszelkie smutki. Ciasto cytrynowe z makiem [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 3 średnie jajka w temp. pokojowej 200 g drobnego cukru 120 ml śmietany kremówki w temp. pokojowej 75 g masła 10 g maku 2 łyżki otartej skórki

SprawdzonaKuchnia.pl
Kostka ajerkoniakowa 12

Czas czytania: 3 min Mam nadzieję, że kostka ajerkoniakowa będzie dla Was ciekawą nowością na święta. Kostka ajerkoniakowa to ciasto dla dorosłych ze względu na sporą ilość likieru z jajek. 😉 Ciasto jest łatwe , ale żeby wyszło tak, jak należy składniki na ciasto, czyli jajka, masło, śmietana i likier powinny mieć temperaturę pokojową ! Na początek trzeba upiec ciasto, które po całkowitym(...)wystudzeniu solidne dziurkujemy. Ciasto najlepiej podziurkować grubą słomką do napojów, która w miejscu ukłucia pozostawi dziurkę, a ciasto zabierze. Ciasta nie dziurawić do spodu, wystarczy do 3/4 jego wysokości, otwory robimy dość blisko siebie w odległości około 2 cm. Następnym krokiem jest ugotowanie budyniu na bazie ajerkoniaku i „nasączeniem” nim ciasta. Budyń należy wcisnąć we wszystkie dziurki

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowy zwijaniec z czekoladą 7

Czas czytania: 3 min Ostatnio szalejemy z ciastem drożdżowym , pieczemy słodkie bułeczki z różnego rodzaju nadzieniami. Klasyczne ciasta drożdżowe z kruszonką i inne wariacje na temat klasycznych drożdżowych wypieków . Dziś podzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na drożdżowy zwijaniec z czekoladą. Ciasto przygotujecie bardzo szybko! Jeszcze szybciej zrobicie masę czekoladową do wypełnienia warstw. Ciasto składa się z trzech okrągłych(...)placków, dość cienko rozwałkowanych. Między które rozsmarowujemy masę czekoladową. Kolejnym krokiem jest zlepienie brzegów ciasta i wyznaczenie środka przy pomocy na przykład małego talerzyka. Teraz trzeba naciąć ciasto, a na koniec zwinąć w zgrabne świderki. Smak ciasta na pewno zachwyci zjadaczy czekolady, moi czekoladożercy pochłonęli zwijańca w błyskawicznym tempie! Kolejnego dnia musiałam piec następną porcję! Ciasto jest bardzo wygodne

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 16

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, brzmi to trochę jak słowny oksymoron . Na początku sama nie mogłam uwierzyć, że wyjdzie z tego coś smacznego. Za namową koleżanki , która strasznie zachwalała to ciasto, postanowiłam spróbować. Muszę powiedzieć, że się pozytywnie pomyliłam. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, okazało się strzałem w dziesiątkę. Pięknie wyrosło i smakowało wspaniale . Niestety przygotowanie go zajmuje tyle samo czasu(...)zwykłego ciasta drożdżowego. Jednak fajne jest to, że nie trzeba sobie brudzić rąk . O przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis ten dostałam od koleżanki, na początku nie mogłam mu zaufać. Przeleżał w szafce parę miesięcy, aż w końcu przyszedł na niego czas. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy wrzucić składniki do miski w odpowiedniej kolejności (mąka z solą

SmartBake.pl
Ciasto Joconde z sernikiem na zimno i musem jagodowym. 23

Ciasto Joconde (ang. Joconde cake or biscuit) jest lekkim migdałowym ciastem biszkoptowym. Najczęściej używany jest do tortów literkowych , kolorowych rolad , tortów typu Opera oraz do dekorowania tortów i lekkich deserków wypełnionych musem lub kremem. Ciasto typu Opera Dlaczego ciasto Joconde jest takie wyjątkowe? Przede wszystkim jest pyszny :))) Tort z ciastem Joconde na około jest zarówno pyszny jak i piękny(...)talerza znika co do okruszka. Najlepsze jest to, że wcale nie musimy się martwić, że ciasto nieprzyjemnie obeschnie. To ciasto jest stworzone po to, aby stać na powietrzu , a to wszystko za sprawą bardzo wilgotnej struktury. Tort typu literkowego / Number cake Ciasto jest na tyle wilgotne, że nawet pozostawione na dobę na powietrzu nie traci swoich właściwości. Przy tym wszystkim

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe z owocami 21

Ciasto drożdżowe z owocami Najlepszy placek drożdżowy z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami - smak mojego dzieciństwa i beztroskich chwil, ale też zapach który witał mnie, gdy wracałam domu. I tak mi już zostało, że do dziś uwielbiam zapach ciasta drożdżowego. Placek drożdżowy z owocami i chrupiącą kruszonką piekły moja babcia i mama. Ja przez długi czas szłam na łatwiznę piekąc(...)wersję dla leniwych - czyli proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Oba te ciasta są pyszne, miękkie i delikatne, ale tradycyjne ciasto drożdżowe z poniższego przepisu jest po prostu idealne. Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam. ciasto drożdżowe przepis na szklanki najlepsze ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką  sprawdzony przepis na placek drożdżowy Ciasto drożdżowe z owocami - Cztery Fajery Przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto puszysta Hrabina 148

Ciasta z dodatkiem kawy cieszą się u mnie w domu prawdziwą popularnością. Ciasto puszysta Hrabina Najbardziej znane jest oczywiście to włoskie czyli tiramisu i je robię najczęściej także u siebie. Są jednak inne mniej znane ciasta do przygotowania, których dodaje się kawę. Takim ciastem jest chociażby właśnie “puszysta Hrabina”. Nie tylko dodajemy do tego ciasta prawdziwą kawę czarną(...)także kawę cappuccino. Wystarczy zjeść kawałek tegoż ciasta z rana i nie potrzebna nam już będzie nawet filiżanka kawy na rozbudzenie Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta puszysta Hrabina. Ciasto ciemne: 2 jajka

mecooks
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 124

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką... Puszyste ciasto drożdżowe. Soczyste jagody prosto z lasu. Chrupiąca kruszonka na wierzchu. Nic dodać, nic ująć. Pychota! Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży; 3 szklanki mąki krupczatki; 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 0,5%); 1/2 szklanki białego cukru; 2 jaja; 1/2 kostki margaryny; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego. Kruszonka: 1/2 szklanki(...)mąki; 1/4 szklanki margaryny; 1/4 szklanki białego cukru. Dodatkowo: 1 jajo do posmarowania ciasta; 250 g świeżych lub mrożonych jagód; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany

Gospodyni Miejska
Ciasto drożdżowe z cynamonem 148

Ciasto drożdżowe z cynamonem to klasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny cynamon. Przyprawę łączymy z mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki. Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie. Ciasto drożdżowe z cynamonem Składniki: ciasto(...)łyżki kwaśnej śmietany 12% 150ml mleka 3/4 łyżki cynamonu 2 żółtka szczypta soli 100g cukru kruszonka 90g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru opcjonalnie 1 jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, zalać połową letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić na 10-20 minut do wyrośnięcia - masło

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 342

Ciasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki(...)gęsty jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta mąki. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm lub podobnej wielkości. Ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki: 300g mąki pszennej 300g jogurtu greckiego 2 jajka 140g cukru 50g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Chleb tostowy na zakwasie. Pain de Mie Sandwich Bread. 2

chleb bez drożdży na pszennym zakwasie. Do wypieku dwóch bochenków tostowych z tego przepisu najlepsze będą foremki keksowe o wymiarach około 22 x 10 x 10 cm Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Składniki na 2 bochenki(...)LEVAIN 6 g dojrzałego zakwasu pszennego 60 g mąki pszennej (u mnie typ 500, polecam również chlebową typ 750) 60 g wody CIASTO levain – cały 775 g mąki uniwersalnej ( u mnie typ 500) 185 g mleka (prosto z lodówki) 340 g wody ( 315 + 25) 100 g masła 60 g miodu 15 g soli żółtko jaja + 1 łyżka mleka

Tajemnice Smaku
Świąteczne ciasta – 12 przepisów 13

Narodzenie w moim domu jest raczej tradycyjne. Na stole królują sprawdzone, świąteczne potrawy takie jak zupa grzybowa, barszcz, krokiety, ryby i kapusta na wiele sposobów. Z drugiej strony świąteczne ciasta są doskonałą okazją, aby nieco poeksperymentować i puścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego, bardzo(...)długo dojrzewającego ciasta, a skończywszy na ekspresowych wypiekach, które można przygotować dosłownie w dniu wigilii. O palmę pierwszeństwa walczą również serniki i makowce. Równie często serwuje się keksy oraz efektowne ciasta drożdżowe. Wiele osób woli jednak eksperymentować, odchodząc nieco od bożonarodzeniowej klasyki. Jakie świąteczne ciasta serwuje się w waszych domach? Stawiacie na tradycyjne smaki, czy też poszukujecie czegoś nowego? Dziś

okolicepalnika.pl
Ciasto grysikowe z mlekiem skondensowanym 6

Grysikowe, mleczne ciasto nasączone po upieczeniu ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre ciasto z mlekiem skondensowanym i naturalną waniliową nutą. Ciasto rozpływa się w ustach i podczas konsumpcji uwalnia słodkawe nadzienie, powstałe w wyniku nasączania ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze słodzonym mlekiem skondensowanym Tres Leches 5 od 31 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Trudność: Łatwe Ilość(...)kawałków Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 210 kcal Ciasto grysikowe nasączone ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre i wilgotne ciasto, obłędnie przepyszne. Składniki: CIASTO GRYSIKOWE 4 jajka z chowu ściółkowego 150 g cukru drobnego, do wypieków 100 g masła 250 g mleka kilka kropli olejku waniliowego 200 g mąki pszennej 100 g kaszy mannej (grysiku) 1 łyżeczka proszku

ProstePesto.pl
Włoska Focaccia z pomidorkami i rozmarynem 11

Najprawdziwsza Focaccia według tradycyjnej włoskiej receptury. Długo rosnące ciasto drożdżowe, pieczone z pomidorkami koktajlowymi oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Udekorowane świeżą rukolą. Wyśmienity chlebek włoski. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Podstawowe ciasto na Focacci\u0119","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/uploads\/2020\/08\/focaccia-480x270.jpg"],"description":"Podstawowy przepis na ciasto do stworzenia w\u0142oskiej foccacci. Focaccia z pomidorkami i rozmarynem. Tradycyjny przepis na w\u0142oski chlebek.","keywords":["m\u0105ka","oliwa","pomidorki","rozmaryn","rukola"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:39:30+01:00","prepTime":"PT2H","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT2H20M","recipeCategory":["Pizza"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield

ProstePesto.pl
Puszyste pączki – najlepszy przepis 19

trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo(...)ciasto samo zacznie odchodzić od palców lub od haka robota kuchennego. Ciasto w misce przykrywamy czystą ściereczką i trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam

SmartBake.pl
Jak zrobić idealny domowy makaron? 30

kupny makaron własnoręcznie przygotowanym.  Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przygotować makaronu w domu, poniżej podzieliłam si ę  kilkoma sztuczkami i przepisami na makaron idealny. TAJEMNICE DOMOWEGO MAKARONU Dobre ciasto na makaron jajeczny powinno być przygotowane w proporcjach: 1 jajko na 100 gram mąki.   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy je z lodówki przynajmniej 30 minut przed(...)przygotowaniem makaronu. Olej dodaje ciastu elastyczności. Możemy zastąpić go mlekiem. Ciasto na makaron będzie mniej elastyczne, stanie się bardziej kruche. Stolnica powinna być zawsze obsypana mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało. Makaron przygotowujemy w pomieszczeniu bez przeciągów. Ciasto nie lubi również wilgoci. Ciasto na makaron wyrabiamy przynajmniej 10 minut. Po wyrobieniu powinni być gładkie

La grande e la piccola cuoca
Faworki 73

koniec oprószane cukrem pudrem. Faworki są popularną słodkością w okresie Karnawału, Tłustego czwartku oraz często króluje w Ostatki, czyli ostatni wtorek przed Środą Popielcową. Z takiego samego ciasta robi się również tak zwane róże karnawałowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić faworki? Jak się robi faworki? To częste pytanie w okolicy Tłustego czwartku, zwłaszcza jak mamy ochotę na prosty przepis(...)faworki domowe . Przepis na faworki Jest on dość prosty w wykonaniu. Ciasto na faworki powinno zawierać mąkę, żółtka jaj oraz śmietanę. Dodatkowo dodaje się spirytus lub ocet, który pełni rolę spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia jest tutaj zbędne. Ważnym elementem jest również dobre wyrobienie ciasta. To od niego zależy 90 % sukcesu, by chruściki wyszły idealne

Kulinarne Przeboje
VADEMECUM Podstawowy przepis na gofry – co zrobić, żeby gofry były lekkie i chrupiące? 134

się i klinuje w rusztowaniu nad palnikiem. Mimo, że aluminium nadaje się do użycia przy indukcji, patelnia do gofrów raczej się na indukcji nie sprawdzi – jest bardzo mocno wyżłobiona. CIASTO NA GOFRY czyli JAK TO DZIAŁA? Do gofrów, które z założenia mają być lekkie i chrupiące, najlepiej nadaje się lekka mąka tortowa . Mocno zmielona, przesiana, delikatna i jasna, w barwie(...)lekko kremowa. Mniej lepiąca od innych – zawiera mniej glutenu niż mąka T500 czy T650. Idealna do pieczenia lekkich ciast biszkoptowych i francuskich. Ja jej lekkość wykorzystuję zawsze do szykowania popovers i dutch baby – pieczone przeze mnie wcześniej na mące 500 i 550 miały tendencję do opadania i ściągania się przy mące tortowej nie ma to miejsca. Po dodaniu do niej

Karo in the Kitchen
Ciasto”Metrowiec” 58

Ciasto „Metrowiec” jest to kolejny mój wypiek, który jest w mojej rodzinnie od lat. Ciasto „Metrowiec” jest szybkim, prostym połączeniem ciasta biszkoptowego z puszystym kremem.Całość oblana jest polewą czekoladową. Cały sekret tego ciasta tkwi w sposobie ciecia- po skosie. Ciasto jest jednak czasochłonne, najlepiej jest zarezerwować sobie dwa dni na jego przygotowanie(jeśli nie mamy w domu dwóch keksówek(...)Czas samego oczekiwania(złożonego) ciasta wynosić całą noc. Zachęconą i namówiona przez mamę postanowiłam upiec to proste ciasto. Pomyślałam skoro moja mama i babcia dały radę to i ja mogę. Jak się okazało mój pierwszy „Metrowiec” był super smaczny. Tata powiedział, iż było bardzo dobre i smakiem przypominało to pieczone przez babcię Ciasta wyszło bardzo dużo – mi wyszło prawie

Ciasta z tradycjami
57 propozycji ciast na Wielkanoc 3055

grudniu był post z propozycją ciast na poprzednie Święta, teraz propozycje z ciastami które doszły w międzyczasie i tymi pod te Święta. Bannera nie zdążyłam zmieć tylko. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie :-). Miłego dnia :-)  1.  Makowiec z lekką budyniową pianką  2.  Puszysty jabłecznik z nutą cytryny  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym(...)Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk   13.  Chałwowiec z brzoskwiniami  14.  Słonecznikowiec 15.  Ciasto Prince Polo

kruche babeczki
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3823

się na czterech przepisach i z nich wybrałam ten najlepszy. Wybór nie był taki oczywisty, naprawdę miałam twardy orzech do zgryzienia i nie mogłam zdecydować się między jagodziankami z ciasta nocnego, a tymi z dodatkiem mascarpone. Głos mojego Męża zadecydował i ostatecznie wygrały te z mascarpone :) Poniżej prezentuję wszystkie przepisy i ich subiektywną ocenę. Każde ciasto wyrabiałam mikserem z hakiem(...)minut, wszystkie jagodzianki piekłam jednego dnia.  Sposób przygotowania dla wszystkich jagodzianek taki sam, wg poniższej instrukcji: Kleo układa wstążkę :)  --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki z dodatkiem mascarpone Zwycięskie jagodzianki - naprawdę przepyszne, ciasto delikatne i lekkie jak chmurka, dzięki dodatkowi mascarpone. Jedyny minus to taki, że ciasto mocno kleiło się do rąk, oczywiście podsypywałam je mąką, ale starałam się nie przesadzić, by ciasto

Domowa Cookierenka Agi
CIASTO LEŚNY MECH 409

jedliście kiedyś takie cudo?! Bo ja pierwszy raz miałam przyjemność jeść ciasto, którego głównym składnikiem jest SZPINAK!!! Zaskoczeni?! Ja również byłam, gdy znalazłam ten przepis w czeluściach internetu, o tu  :) Jego piękna nazwa idealnie do niego pasuje:) Koniecznie musiałam je wypróbować! Zrobiłam tylko krem według własnego pomysłu, ponieważ stwierdziłam, że nuta limonki będzie orzeźwiająca, a poza tym pasuje(...)każdej postaci, ale na słodko jeszcze nie miałam okazji go kosztować:) Pewnie duża część z Was teraz krzywi się z obrzydzeniem na samą myśl o szpinaku, o szpinakowym cieście nawet nie wspominając...! Ale kochani, spieszę, by Was zapewnić - by przysiąc Wam z ręką na sercu - że ciasto jest po prostu GENIALNE, PYSZNE i NIE CZUĆ W NIM ANI GRAMA SZPINAKU

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną 114

Ciasto: 4 żółtka (w temperaturze pokojowej) 130g miękkiego masła szczypta soli 130 g cukru 150 g mąki 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej) Beza: 4 białka 150 g cukru 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki soku z cytryny 2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszku Masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru(...)łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżeczki żelatyny Kiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie jeszcze raz w tym sezonie muszę się pokusić na ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Nie żałuję :) Ciasto jest po prostu przepyszne. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z bezą, bitą śmietaną i maślanym ciastem smakuje rewelacyjnie. Zaczynamy od ciasta. Spód i górę przygotowujemy w taki

Świat Ciasta
Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym 360

Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, karmelu i orzeszków ziemnych. Z racji, że jestem wielbicielką wszelkiego rodzaju orzechów, a i wszystko, co karmelowe, zawsze chętnie zjadam, ciasto zadowoliło moje kubki smakowe i myślę, że wielu osobom posmakuje. Osobiście nie przyrządzałam nigdy wypieków z dodatkiem masła orzechowego, są one dość specyficzne i na pewno trzeba być(...)fanem lekko słonego smaku, jaki uzyskują wypieki z jego dodatkiem. Jak się okazało, mnie to połączenie smakowe bardzo przypadło do gustu. Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, mimo sporej ilości karmelu, a słony smak jest tylko lekko wyczuwalny. Na pierwsze miejsce obok karmelu, przebija się smak orzechów, moje masło orzechowe zawierało dodatkowo kawałki orzeszków, więc spotęgowało to jeszcze ich posmak

Smakołyki Bereniki
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 222

Każdego roku, gdy przychodzi sezon truskawkowy przygotowuję różne ciasta, w tym obowiązkowo na naszym stole musi się znaleźć ciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie. Bo kto nie lubi truskawek, kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort(...)truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi 302

Dzisiaj jest nasza rocznica ślubu. Postanowiłam to jakoś uczcić słodkim wypiekiem. A ja uwielbiam proste ciasta z owocami, a w czerwcu obowiązkowo z truskawkami. Przeważnie przygotowuję ciasta owocowe z dodatkiem jogurtu, dlatego, że są wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu . Ostatnio piekłam ciasta(...)truskawkami: Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym Z tym przepisem na ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi każdy sobie poradzi. Przygotowuje je się w misie robota mieszając najpierw sypkie składniki, potem dodając płynne, wymieszać. Ciasto jest gotowe. Ale dzisiaj Was zaskoczę, gdyż ciasto przygotowałam w odwrotnej kolejności niż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię