ciasto - 132504 przepisów (strona:4/8834)

Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 6

mojprzepisna.pl | Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE Jeżeli lubicie pizze, ale nie wiecie jak zrobić do niej ciasto, to jest przepis idealny dla Was. Pizza z tego przepisu nie jest zakalcowata, jest chrupiąca i zawsze się udaje, ciasto jest cienkie, jak z włoskiej pizzerii. Przepis na ciasto jest wegański, nie zawiera masła, ani jajek, nadaje się dla alergików. Przepis przetestowany(...)kilkadziesiąt razy, nie tylko przeze mnie, ale również uczestniczki warsztatów Cukiernicze ABC. Inspiracja na ciasto: Grochem o garnek . Mąka – najlepiej pszenna/orkiszowa chlebowa, typ 650 lub 720, w mące liczy się zawartość białka, im wyższa, lepiej Woda lub mleko najlepiej lekko ciepłe (około 40 st.), ale nie za gorące. Mleko sprawi, że pizza będzie dłużej świeża. Drożdże – mogą być

moj przepis na
Pizza jak z Pizza Hut 23

Pizza jak z Pizza Hut najlepsze ciasto na pizzę na grubym spodzie Pizza jak z Pizza Hut to najlepszy, naszym zdaniem, przepis na ciasto na pizzę na grubym spodzie. Jestem przekonana, że wy też będziecie nim zachwyceni. Tradycyjna włoska pizza ma zazwyczaj tylko kilka składników i cienki spód, nasza jest bardziej w stylu amerykańskim - z podwójnym lub potrójnym serem(...)dużą ilością dodatków. Oczywiście sami sobie wybierzecie co chcecie dodać. Przepis na pizzę jak z Pizza Hut jest banalnie prosty, ale wymaga trochę czasu. Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć i to minimum 60-120 minut w ciepłym miejscu, a najlepiej przez 24 do 48 godzin w lodówce. Żeby nie zamęczyć niecierpliwych, najpierw podam wam przepis na pizzę, a pod nim, jeśli

Cztery Fajery
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 51

mojprzepisna.pl | Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE Jeżeli lubicie pizze, ale nie wiecie jak zrobić do niej ciasto, to jest przepis idealny dla Was. Pizza z tego przepisu nie jest zakalcowata, jest chrupiąca i zawsze się udaje, ciasto jest cienkie, jak z włoskiej pizzerii. Przepis na ciasto jest wegański, nie zawiera masła, ani jajek, nadaje się dla alergików. Przepis przetestowany(...)kilkadziesiąt razy, nie tylko przeze mnie, ale również uczestniczki warsztatów Cukiernicze ABC. Inspiracja na ciasto: Grochem o garnek . Mąka – najlepiej pszenna/orkiszowa chlebowa, typ 650 lub 720, w mące liczy się zawartość białka, im wyższa, lepiej Woda lub mleko najlepiej lekko ciepłe (około 40 st.), ale nie za gorące. Mleko sprawi, że pizza będzie dłużej świeża. Drożdże – mogą być

moj przepis na
Ciasto na lazanię 85

Pamiętam, że kiedyś przygotowywałam lazanię z ciasta kupnego. Aż pewnego dnia będąc w Pradze zaszliśmy do włoskiej restauracji, gdzie zjadłam moją pierwszą "prawdziwą" i zarazem najlepszą lazanię. Dlaczego była ona taka wyjątkowa? Bo została przygotowana na świeżo zrobionym cieście! Nigdy nie zapomnę tego smaku... Ciasto było niezwykle delikatne, a lazania po prostu rozpływała się w ustach. Poza tym podana(...)była w niewielkiej foremce żaroodpornej, a nie jako porcja na talerzu. Dzięki temu prezentowała się naprawdę apetycznie. Od tamtej pory nie robię lazanii z kupnego ciasta z paczki. Nie serwuję jej też w dużej foremce. Preferuję nie za duże prostokątne foremki, tak, aby w każdej foremce zawierała się porcja dla jednej osoby. Ciasto na lazanię przygotowuje się niezwykle szybko

Szybko Szybkowar
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 13

Czas czytania: 3 min Rabarbar! Każdej wiosny czekam na te kwaśne zielono-różowe badyle. Najbardziej lubię kompoty z rabarbaru i ciasta z jego dodatkiem, rabarbar w ciastach smakuje wspaniale. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to idealna kompozycja smaku i faktur. Kruche ciasto w połączeniu z miękkim kwaśnym rabarbarem i chrupiącą słodką beza, czy może być coś lepszego do kawki(...)Kruche ciasto z rabarbarem i bezą [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 280 g mąki krupczatki 80 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru 200 g masla zimnego Rabarbarowe wypełnienie 600 g rabarbaru 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SprawdzonaKuchnia.pl
Cytrynowe ciasto drożdżowe 7

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem. W zależności od ilości skórki cytrynowej możecie zrobić bardziej lub mniej cytrynowe. Sprawdź przepis na: Babka piaskowa Składniki na ciasto drożdżowe 2 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 10g świeżych drożdży 50g roztopionego(...)szklanki mleka 1/4 szklanki wody Dodatkowo 1/2 szklanki cukru starta skórka z 2 cytryn starta skórka z 1 pomarańczy masło 55g roztopionego masła Szybki przepis na: Babka Wielkanocna Cytrynowe ciasto drożdżowe – przepis Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do miseczki dodajemy mleko, cukier i pokruszone drożdże. Zostawiamy na ok. 15 minut Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 151

Ciasto drożdżowe to coś, do czego przez wiele lat nie zabierałam się nawet. Wydawało się trudne, skomplikowane, a ci, którzy umieli je upiec wydawali mi się czarodziejami z wiedzą tajemną. Teraz śmieję się z tego, bo tak naprawdę to jedna z prostszych rzeczy w kuchni. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad, a bardzo szybko okaże się, że ciasto drożdżowe piecze się(...)szybko i bezproblemowo. Poniższe wskazówki wynikają z mojego doświadczenia i rad zebranych od kilku mądrych osób. Nie trzeba być piekarzem, aby piec wspaniałe ciasta, chleby czy bułki. Drożdże Najlepsze są świeże (w sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach. O świeżości w sensie nieprzeterminowania nie muszę chyba wspominać.  Świeże drożdże łatwiej i szybciej wyrastają, ale trzeba przed

Codzienna kuchnia niecodzienna
Idealne ciasto na tartę 306

Dojście do momentu, kiedy mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów. PRÓBY I BŁĘDY Dla oszczędności czasu i wkładu pracy, zaczynałam od "sklepowego" ciasta francuskiego . Ale nie bardzo było mi ono "w smak". Uginało się pod ciężarem bogatej w składniki tarty, miękło przy pieczeniu i generalnie dawało wrażenie glamzgowatości od spodu(...)jednocześnie wypiekając się na wiór po bokach. Zdecydowanie to nie to! Następnie przerzuciłam się na również "sklepowe" ciasto kruche . Tu już było lepiej. Trzymało ono kształt, było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe. W przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu

Grunt to przepis!
Chleb z garnka-pytlowy 2

Czas czytania: 4 min Mąka, woda i sól to podstawowy skład ciasta na chleb. Tak niewiele składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek. Dziś zapraszam na chleb z garnka-pytlowy. Wieczorem przed pójściem spać trzeba przygotować zaczyn, który przez noc nabierze mocy. Następnego ranka będziemy mogli przystąpić do przygotowania ciasta właściwego. 🥘 Składniki Składniki na zaczyn(...)aktywnego zakwasu 160 g mąki żytniej pytlowej 200 g wody w temperaturze pokojowej Składniki na ciasto właściwe 200 g wody letnia do 36 st C 400 g mąki pszennej uniwersalna 120 g mąki żytniej pytlowej + do podsypania blatu 10 g soli morskiej

SprawdzonaKuchnia.pl
Dlaczego ciasto rośnie? 4

Pewnie nie raz zdażyło wam się, że ciasto z tego samego przepisu, raz wyrosło lepiej, a raz gorzej. Ja często zastanawiałam się nad tym. Jako dociekliwa z natury, lubię drążyć temat. Wertuję tysiące książek, spędzam godziny w bibliotekach, piekę, piekę i piekę….. Na szczęście rodzina i znajomi zawsze są zadowoleni z tego co upiekę i zawsze chętnie zjadają(...)Według mnie pieczenie to rodzaj reakcji chemicznej, musimy poznać procesy fizyczno-chemiczne, które zachodzą podczas pieczenia, aby odpowiedzieć na pytania, które nas interesują. Dlaczego ciasto rośnie? Pewnie wielu z was się zdziwi, ale za ten proces odpowiedzialne jest…… powietrze! Tak powietrze, to bardzo ważny składnik ciast. Wokół niego kręci się cały ten proces. Ciasto, jak malutkie dziecko

SmartBake.pl
Ciasto na lazanię 55

Pamiętam, że kiedyś przygotowywałam lazanię z ciasta kupnego. Aż pewnego dnia będąc w Pradze zaszliśmy do włoskiej restauracji, gdzie zjadłam moją pierwszą "prawdziwą" i zarazem najlepszą lazanię. Dlaczego była ona taka wyjątkowa? Bo została przygotowana na świeżo zrobionym cieście! Nigdy nie zapomnę tego smaku... Ciasto było niezwykle delikatne, a lazania po prostu rozpływała się w ustach. Poza tym podana(...)była w niewielkiej foremce żaroodpornej, a nie jako porcja na talerzu. Dzięki temu prezentowała się naprawdę apetycznie. Od tamtej pory nie robię lazanii z kupnego ciasta z paczki. Nie serwuję jej też w dużej foremce. Preferuję nie za duże prostokątne foremki, tak, aby w każdej foremce zawierała się porcja dla jednej osoby. Ciasto na lazanię przygotowuje się niezwykle szybko

Szybko Szybkowar
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 81

zrobić domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie - przepis krok po kroku. Bardzo lubię domową pizzę. Jest (prawie) tak dobra jak z pizzerii, a co najważniejsze, jej przygotowanie sprawia mi dużo radości. Od prawie dwóch lat robię ją na moim ulubionym cieście na drożdżowym zaczynie, które dodatkowo rośnie przez noc w lodówce, dzięki czemu ma lepszy smak. Ciasto choć czasochłonne(...)praktycznie samo, a wychodzi z niego taka pizza jaką lubię - cienka i chrupiąca. Gdy ostatnio robiłam pizzę śniadaniową , wreszcie się zebrałam i sfotografowałam dla Was proces przygotowywania mojego ulubionego ciasta na pizzę. Odtąd będę Was odsyłać do tego wpisu przy kolejnych przepisach. Zapraszam więc na przepis krok po kroku na domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie. Ciasto na pizzę

Chilli Czosnek i Oliwa
Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 102

jest podstawa wielu tarta, ciasteczek, serników czy babeczek. Aby uzyskać perfekcyjne ciasto kruche należy stosować się do kilku zasad, dzięki którym osiągniemy pożądany efekt. Co mam na myśli mówiąc "perfekcyjne"? A to, że po upieczeniu powinno być kruchutkie i delikatne, a podczas wyrabiania nie powinno się kruszyć, wręcz odwrotnie- powinno być bardzo plastyczne. Gdy już opanujemy podstawowe przepisy(...)ciasto, można wzbogacić je dodatkowymi składnikami, takimi jak, np. śmietana, która spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Postaram się w tym poradniku opisać role poszczególnych składników oraz podzielić się swoimi radami. Klasyczne proporcja kruchego ciasta to 3:2:1, czyli przykładowo na 300 g mąki przypada 200 g masła oraz 100 g cukru. Te proporcje dotyczą słodkich wypieków, ponieważ

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta owocowa bez cukru 12

Tekst przeczytasz w 4 min Tarta owocowa bez cukru to propozycja głównie dla osób, które liczą kalorie i tych, którzy cukru jeść nie mogą. Zamiast cukru dodałam do ciasta erytrol, który świetnie nadaje się do tego typu wypieków. Ważne jest to, że ma on zerowy indeks glikemiczny i bardzo niski ładunek glikemiczny. Więcej o erytrolu możecie przeczytać we wpisie(...)lody mango . Oczywiście, jeśli kalorii nie liczycie, to możecie dodać zwykły cukier. Ciasto jest bardzo dobre, lekkie i kruche. Przygotowując spód, pamiętajcie o tym, żeby nie robić go zbyt grubego. Cienka warstwa wystarczy, natomiast zbyt grube ciasto spowoduje, że po upieczeniu tarta będzie twarda. Ważnym zabiegiem w przypadku tego ciasta jest mocne schłodzenie go przed upieczeniem. Schłodzone ciasto możemy

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z kozim serem 45

Tarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki z serem kozim, który bogaty jest w witaminy A, B6, B12, wapń, D i żelazo. Danie w przygotowaniu jest bardzo proste, listę składników i przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 250 g mąki pszennej 1 duży(...)sera 15 dag masła 1 żółtko 1 jajko pęczek natki pietruszki 150 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz tymianek Przepis na tartę z kozim serem Przepis na ciasto: Mąkę przesiej przez sitko, dodaj masło rozdrobnij je za pomocą widelca Do tak przygotowanej masy dodaj sól, cukier i żółtko. Zagnieć ciasto, owiń folą i włóż do lodówki na około

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CIASTECZKA SZACHOWNICA 9

Upieczenie tych ciasteczek wbrew pozorom nie jest wcale trudne, wymagają tylko odrobinę cierpliwości i chwilkę wolnego czasu.  Fajna zabawa razem z dzieckiem w kuchni, klejąc kolorowe paski ciasta.  Składniki: 400 g mąki pszennej 150 g cukru 250 g margaryny szczypta soli 4 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: roztrzepane jajko Przygotowanie: Do przesianej mąki dodać szczyptę(...)soli i cukier, wymieszać. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na  2 równe części. W jednej połówce ciasta robimy wgłębienie i dodajemy 4 łyżki wiórków kokosowych następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż wiórki dokładnie rozprowadzą się po cieście. Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy ciasto do momentu, aż kakao dokładnie rozprowadzi

Ciastka - domowe słodkości
Składniki ciasta – ściśle odtajnione. 4

Dobór odpowiednich składników ciasta pewnie dla wielu jest zmorą. A co zrobić gdy jakiegoś składnika zabraknie? Czy możemy dodać inny? A jeśli tak to w jakiej ilości? Bardzo często słyszę takie pytania. Jeżeli wy także jesteście ciekawi to koniecznie przeczytajcie poniższy artykuł. Jeśli chcemy odnosić sukcesy w naszych cukierniczych zmaganiach, musimy zacząć naukę od podstaw. Należy poznać strukturę ciasta(...)cechy charakterystyczne. Moją analizę przedstawię na podstawie składników ciasta drożdżowego , jednak śledząc opis składników dowiecie się, jakie są różnice pomiędzy innymi rodzajami ciast. Ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe jest to ciasto Typu glutenowego , ponieważ pod wpływem wilgoci i zagniatania, białka budujące gluten łączą się, tworząc kleistą błonę, która zatrzymuje dwutlenek węgla, powstały w skutek fermentacji drożdży. W przypadku ciasta drożdżowego spulchnianie

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe bez zagniatania 92

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy, a jedynie sporej cierpliwości bo 3-4 godziny musi pozostawać w spokoju :) Ciasto drożdżowe możecie zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi i kruszonką, albo po prostu z cukrem pudrem. Tak więc biegnijcie do sklepu(...)szklanki mąki szklanka cukru szklanka oleju 4 jajka 3/4 szklanki mleka szczypta soli Składniki na kruszonkę 50g masła 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru Dodatkowo sezonowe owoce Ciasto drożdżowe bez zagniatania – przepis W misce warstwami układamy poszczególne składniki. Ale ich nie mieszamy! Zaczynając od dołu: * rozdrobnione drożdże * cukier * roztrzepane jajka * olej * mleko * mąka * sól Następnie pozostawiamy ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić idealne pączki? 3582

nurtuje pewnie niejedną osobę, która nie ma doświadczeń ze smażeniem domowych pączków lub dopiero uczy się ich przygotowania. Postanowiłam zebrać w jednym miejscu najważniejsze rady dotyczące przyrządzania pączków - przygotowania ciasta, ich formowania i smażenia. Każdy z etapów jest równie ważny, jeśli chcemy uzyskać pyszne, dobrze wyrośnięte pączki. PODSTAWOWE SKŁADNIKI CIASTA NA PĄCZKI Klasyczne pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Jest(...)nieco delikatniejsze i ma luźniejszą konsystencję, niż ciasto drożdżowe na bułeczki czy inne drożdżowe wypieki. W skład ciasta na pączki wchodzą następujące składniki: MĄKA - Najlepsza do ciasta na pączki jest mąka pszenna (biała), typ 500-550 lub 650. JAJKA - Najczęściej ciasto na pączki przygotowuje się na żółtkach, dzięki którym jest ono wyjątkowo delikatne, choć pączki z całych jajek są równie

Smakołyki Bereniki
Pieczenie chleba - jak i od czego zacząć? 100

ciemniejsza. Jaką mąkę wybrać? Mąka typu 500 lub 550 sprawdzi się przy pieczeniu bułek. Mąki wyższych typów – 650 lub 750 to mąki najczęściej używane do przygotowania ciast chlebowych. Do chleba często dodajemy mąki ciemne – mąkę graham typ 1850 lub mąkę razową typ 2000 (z całego ziarna). Są to mąki ciemne, bardzo grube, z dużą zawartością otrąb. Mąki razowe(...)zaszkodzi, ale nie jest to wiedza konieczna dla osób zaczynających pieczenie domowego chleba. Mąki chlebowe charakteryzują się wysoką zawartością białka (powyżej 13%). Większa zawartość białka oznacza, że podczas wyrabiania ciasta powstaje więcej glutenu, a co za tym idzie, pieczywo będzie lżejsze, lepiej wyrośnie i będzie bardziej pulchne. Drożdże - mają bardzo duży wpływ na rozrost ciasta. Najważniejsze, aby drożdże były świeże

U mnie w kuchni