ciasto - 120782 przepisów (strona:4/8053)

Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 45

Dlaczego w niektórych przepisach na ciasta sugeruje nam się użycie proszku do pieczenia, w innych sody oczyszczonej, a jeszcze w innych obu tych środków? Jakie mają one znaczenie dla wypieków, kiedy je stosować i czy są wymienne? Poniżej spróbuję odpowiedzieć na te pytania nie tylko Wam, ale i sobie, ponieważ czytając na ten temat w wielu źródłach natknęłam się(...)sprzeczne teorie. Czas zatem uporządkować wiedzę :) Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą Przyszli cukiernicy i piekarza w szkołach gastronomicznych uczą się, że środki spulchniające umożliwiają prawidłowy przebieg procesów technologicznych. Ich zadaniem jest nadanie wyrobom prawidłowej i trwałej konsystencji. Oznacza to nie mniej nie więcej, ale to, że środki spulchniające mają za zadanie spulchnić ciasto podczas pieczenia lub przygotowywania, na skutek

Trzeci talerz
"Czekoladowe ciasto nocnych łez" - czekoladowe ciasto z solą morską 326

Czekoladowe ciasto nocnych łez" - czekoladowe ciasto z solą morską Ginny, bohaterka "Kuchni duchów" Jael McHenry, przegląda stare książki kucharskie. Pieczołowicie czyta przepisy zapisane na kolorowych karteczkach, upchane wewnątrz książek. Większość przepisów zapisana jest ręką jej babci, ukochanej Nonny.  "Ostatnia kartka jest niebieska. Różni się od innych. Nieznany charakter pisma. Nigdy wcześniej nie widziałam tego przepisu. Czekoladowe ciasto nocnych łez(...)mocno przyciskała rękę. Jeśli mam nad nim pracować, muszę odczytać każde słowo, żeby postępować ściśle według przepisu."  Jeśli macie ochotę na proste i szybkie  w przygotowaniu,wiglotne ciasto obłędnie czekoladowe, ten przepis jest w sam raz! Przepis na czekoladowe ciasto nocnych łez pochodzi z książki "Kuchnia duchów" autorstwa JAEL McHENRY, wyd. Bukowy Las, 2011. Zobacz również przepisy

Moje Qulinaria
Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą 172

jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki cukru pół łyżeczki cukru waniliowego odrobina soli Wszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Pozostawić na dłuższą chwilę aby ciasto "odpoczęło", następnie smażyć cienkie naleśniki. Krem budyniowy (wg. przepisu na popularne ciasto znane jako Królewiec lub Królewicz). 10 dag cukru 1/2 litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao 2 łyżki wody kilka łyżek mleka Wszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku

Praktyczna pl
Jak samodzielnie wykonać ciasto francuskie 20

samodzielnie wykonać ciasto francuskie Jak samodzielnie wykonać ciasto francuskie Istnieją różne metody wykonywania ciasta. Najbardziej znanymi metodami są niemiecka i francuska, obok nich istnieje wiele kombinacji. Jaka by jednak nie została użyta metoda, chodzi o to żeby zagniatać ciasta z masłem, lecz utworzyć z niego cieniutkie warstwy w cieście, aby w czasie pieczenia posłużyły jako środek spulchniający, oddzielający od siebie(...)listkowo liczne warstwy ciasta. W domu najłatwiej jest wykonać ciasto metodą niemiecką. < Składniki na ciasto francuskie : Składniki na ciasto kluskowe 500 g mąki ¼ l wody ½ łyżeczka soli Przesiać mąkę na stolnicę  i zrobić w środku wgłębienie. Wlać w nie wodę i wsypać sól, zagnieść szybko, zaczynając od środka, zwarte ciasto o gładkiej, błyszczącej powierzchni. Ukształtować z ciasta kulę

Podstawy Gotowania
62 propozycje ciast na Święta 4596

Kochani w tamtym roku było ciast trochę mnie, z roku na rok lista rośnie, cieszy mnie to bardzo, bo będzie więcej do wyboru :-). Poniżej lista 62 ciast, które można spokojnie wykonać na Święta :-). Może jakieś przypadnie Wam do gustu i zrobicie :-). Miłego dnia :-)  1.  Makowiec z lekką budyniową pianką  2.  Puszysty jabłecznik z nutą cytryny(...)Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk   13.  Chałwowiec z brzoskwiniami

kruche babeczki
Panettone czekoladowo-pomarańczowe 5

Źródło przepisu: https://blog.giallozafferano.it/fa…/panettone-al-cioccolato/ Ciasto na 2 panettone, 2x560 g, foremki fi 14 cm Pierwsze ciasto: 75 g zakwasu pszennego sztywnego 50% hydratacji 110 g wody 240 g mąki 00 W 320-350 65 g cukru 75 g masła 65 g żółtek jaj Drugie ciasto: pierwsze ciasto 65 g mąki 00 W 320-350 50 g miodu akacjowego(...)ciemnej gorzkiej czekolady emulsja: 90 g masła 30 g gorzkiego kakao 1 laska wanilii ½ organiczna skórka pomarańczowa Uwagi: Emulsję do panettone czekoladowego najlepiej przygotować wieczorem, wraz z pierwszym ciastem, a następnie przechowywać do następnego dnia w temperaturze pokojowej, przykrytą folią . W misce wymieszaj: miękkie masło (po prostu trzymaj je w temperaturze pokojowej przez kilka godzin), kakao w proszku, nasiona laski

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto biszkoptowe i ucierane – praktyczne porady 52

Ciasto biszkoptowe i ciasto ucierane są jednymi z najpopularniejszych baz do wielu wypieków. Z ciasta biszkoptowego przygotowuje się torty, placki, rolady. natomiast ciasto ucierane stanowi bazę dla wielu pierników, ciast z owocami. Czemu ciasta biszkoptowe oraz ucierane zawdzięczają swoją popularność? Sekret tych pysznych wypieków polega na uzyskaniu jak największej puszystości. Puszystość uzyskujemy poprzez ubicie białka. Od czego zależy jakość ciasta(...)biszkoptowego oraz ucieranego? Cały sekret w cieście biszkoptowym i ucieranym polega na dwóch czynnościach. 1) dobrze ubitych białkach 2) dokładnego utarcia żółtek z cukrem. Aby dobrze utrzeć żółtka z cukrem należy użyć cukru pudru. Odradzam używanie zwykłego cukru. Znacząco wydłuża czas ubijania żółtek. Do jakiej wysokości wypełniamy formę do pieczenia? Zaleca się wypełnić formę do 3/4 wysokości formy, gdyż ciasto

Ciasta z tradycjami
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 46

początkujących bardzo onieśmielające, neapolitańska pizza na drożdżach nie powinna Wam przysporzyć żadnych problemów – jedynie radość z jedzenia. Pieczenie wciąga. Nie wciąga mnie ani nigdy mnie nie pasjonowało pieczenie ciast i składanie deserów: piekę i robię słodkości tylko wtedy, gdy mam na nie ochotę lub chcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę(...)chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania, temperaturę – za każdym razem, z tych samych składników, jesteśmy w stanie zrobić zupełnie inne ciasto. Mówię do mąki, gdy odważam ją do pieczenia. Mówię do też do suszonych drożdży

Karo in the Kitchen
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 72

Dzisiejsza propozycja na szybki i smaczny obiad, to dorsz pieczony w cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli(...)szynki wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę,  dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim

SMYKWKUCHNI
Ciasta na Święta - 65 propozycji 9746

Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was zestawienie 65 najlepszych przepisów na ciast, które możecie zrobić na święta. Mam nadzieje, że coś wybierzecie i będzie Wam smakowało :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)  1.  Makowiec z lekką budyniową pianką  2.  Lion  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto(...)Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Ciasto góra lodowa 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk   13.  Chałwowiec z brzoskwiniami  14.  Słonecznikowiec 15.  Ciasto Prince Polo 16.  Ciasto

kruche babeczki
SAINT- HONORÉ 45

Stworzone w 1843 roku przez młodego cukiernika Auguste’a Juliena ze słynnej wówczas paryskiej cukierni Chiboust , ciasto Saint-Honoré to klasyka francuskiego cukiernictwa. Nazwane tak na cześć patrona francuskich piekarzy i cukierników św. Honoriusza, ciasto Saint-Honoré składa się ze spodu wykonanego z ciasta francuskiego lub kruchego, wypełnionego kremem chiboust i bitą śmietaną, oraz ułożonych wokół niego ptysiów również nadziewanych(...)kremem chiboust (będącym mieszanką kremu cukierniczego i bezy włoskiej) i polanych z wierzchu złocistym karmelem. To ciasto może być oryginalną propozycją na świąteczny stół oraz na inne, specjalne okazje. Gorąco namawiam do jego spróbowania! Czas przygotowania : 1 godz. Pieczenie i gotowanie : 1godz.15 Chłodzenie : 1 godz. Porcja dla 6-8 osób Składniki: ● 1 płat ciasta francuskiego (o średnicy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto kruche z truskawkami 457

Ciasto kruche z truskawkami powoli kończy sezon na te owoce w tym roku. Jest to klasyczny placek z owocami, bazujący na spodzie z ciasta (z dodatkiem proszku do pieczenia, a więc właściwie ciasta półkruchego) oraz sporej ilości świeżych owoców. Zamiast kruszonki, wierzch wypieku dekorują cienkie paski ciasta, które swoją jasną barwą odznaczają się na tle czerwonych owoców. Ciasto można przygotować(...)formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele większej (moje zostało upieczone w trochę większej, dlatego spód z ciasta jest cienki, w mniejszej formie będzie nieco grubszy). Ciasto kruche z truskawkami Składniki: 250g mąki pszennej 125g margaryny lub masła 80g cukru pudru 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy dla aromatu około 350g truskawek mąka ziemniaczana do oprószenia ciasta

Smakołyki Bereniki
Ciasta na święta – bez jajek i mleka 18

Wiele osób pyta o przepisy na ciasta bez jajek i mleka, które nadadzą się na święta. Dlatego przygotowałam dla was proste zestawienie wypieków, w których nie znajdziecie mleka, oraz ciasta bez dodatku jajek i mleka. Są tu pozycje typowo świąteczne, jak i ciasta, które można podać na każdą okazję. Mam nadzieję, że pomoże wam to w przygotowaniu menu na Wigilię(...)święta. Ciasta, ciasteczka i desery bez jajek i bez mleka Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych przez siebie kształtach. Po upieczeniu można też wspólnie z dziećmi dekorować pierniczki masami cukierniczymi, albo pomalować je farbkami spożywczymi i udekorować nimi choinkę

Dieta bez mleka
Ciasto kruche, a półkruche 52

zgadnie jaki jest wspólny element wszystkich ciast zaprezentowanych na kolażu? Każde z nich zostało przygotowane na bazie ciasta kruchego lub półkruchego. No właśnie, a czy zastanawialiście się kiedykolwiek co odróżnia ciasto kruche od półkruchego? Szczerze powiedziawszy sama bardzo często nazywam oba rodzaje ciasta po prostu „kruchym”. Dziś jednak postaram się dokładnie wyjaśnić różnicę między tymi dwoma rodzajami ciasta(...)przepisy na ich wykonanie. Jak w każdym przepisie na tym blogu, w przepisach bazowych poniżej podałam co udało mi się upiec z podanej ilości składników. Dlatego też przeliczenie proporcji ciasta potrzebnej dla Twojej blachy staje się bardzo proste. Aby to uczynić skorzystaj z kalkulatora blach , gdzie po podaniu wymiarów swojej formy dowiesz się jakiej proporcji potrzebujesz. Ciasto kruche: Ciasto kruche

ciastkowylab
3:2:1:start - perfekcyjne kruche ciasto 75

problemy z wypiekami. Na szczęście jestem zawzięta, szybko się uczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła, cukru(...)żółtek jaj. Po licznych konsultacjach ze znajomymi kucharzami i cukiernikami oraz samodzielnych próbach doszłam do wniosku, że klasyczne proporcje 3:2:1 są najlepsze i nie ma siły, aby ciasto nie wyszło. Co to oznacza? 3 części mąki : 2 części masła : 1 część cukru (+ żółtka) Jeśli przygotowuję spód pod tartę na foremkę o średnicy

W kuchni Katie
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 74

ktoś zza pleców ;-) Znaleziony i internecie przepis świetnie się do tego nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika! Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam! Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego(...)wypiekanie będę robił w dłuższych keksówkach.  Składniki na ciasto (na dwie foremki a 23 cm): 510 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 180 g mleka 1 jajko 1 żółtko 100 g miękiego masła 60 g cukru szczypta soli łyżeczka czubata cynamonu 50 g rodzynek odrobina białka do posmarowania ciasta Składniki na kruszonkę

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 110

Bawicie się w łańcuszki szczęścia? Ja do tej pory nie brałam udziału w takich zabawach. Ten dzisiejszy przepis na Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu jest pewną formą łańcuszka szczęścia, jednak bardzo smaczną, zabawiłam się pierwszy raz bo to łańcuszek kulinarny. W poniedziałek dostałam od koleżanki z pracy słoik z zakwasem na ciasto z przepisem, który zaczynał się(...)orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i trochę rodzynek. Czekoladę gorzką posiekałam nożem, a nie starłam na tarce. Czas pieczenia również wydłużyłam do 60 minut, gdyż 45 minut okazało się niewystarczające. Ciasto posypałam delikatnie cukrem pudrem. Prawdą jest, że zakwasy, drożdże itp. rzeczywiście mogą wejść w reakcje z metalami i ulec uszkodzeniu, dlatego należy wykorzystywać szkło, drewno lub plastik. To ciasto szczęścia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania