ciasto - 159090 przepisów (strona:4/10606)

Proste ciasto z jabłkami. Apfelkuchen 31

Niemieckie, maślane, proste ciasto z jabłkami , czyli apfelkuchen , to przepyszny pomysł na szybki deser do kawy . Ciasto jest wilgotne , puszyste , mocno maślane, z wyraźną, cytrusową nutą. Na wierzchu znajdziecie piękną dekorację przygotowaną z ćwiartek jabłek. Apfelkuchen. Proste ciasto z jabłkami Gdy słyszysz „ ciasto z jabłkami „, zapewne myślisz – szarlotka ! Nasz polski klasyk jest przepyszny, ale może być czaso(...)pracochłonny. Apfelkuchen , czyli niemieckie, maślane ciasto z jabłkami , to zdecydowanie szybsza, ale równie smaczna alternatywa. To wilgotne i puszyste ciasto , z wyczuwalnym, cytrusowym aromatem, któremu charakter nadają pięknie pokrojone jabłka, ułożone na wierzchu. Apflekuchen długo pozostaje świeże i świetnie sprawdzi się jako codzienne ciasto do kawy, ale też będzie pięknie się prezentować jako dekoracyjny deser na większe okazje, np. Wielkanoc

Na-talerzu.pl
Ciasto drożdżowe, podstawowe informacje :) 61

Ciasto drożdżowe jest spulchniane biologicznie, czyli poprzez dodanie drożdży. Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów, które w określonych warunkach metabolizują węglowodany (m.in. cukier). Zawierają one enzymy, które reagują ze skrobią znajdującą się w mące. Skrobia ulega rozpadowi na dwutlenek węgla i alkohol. Proces ten nazywamy fermentacją. W trakcie ugniatania ciasta białka (gluteniny i gliadyny) zawarte w mące łączą się tworząc gluten(...)Podczas pieczenia zawarty w cieście dwutlenek węgla rozszerza się i unosi się w postaci pary w górę ciasta, napotyka jednak przeszkodę w postaci glutenowej błony. Błona ta nie pozwala gazom ulecieć. Gazy unoszą glutenową błonę powodując wyrost ciasta. Wyrastanie jest pozytywnym zjawiskiem, ponieważ zapewnia puszystą i porowatą strukturę wypieku. To tak w duuużym uproszczeniu. ​ Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta drożdżowego

SmartBake.pl
Wszystko co musisz wiedzieć o wypieku chleba na zakwasie i przepis na najbardziej znany chleb na świecie - "Sourdough Bread" 144

jego pierwotnej ilości. 2. Autoliza Drugi problem z jakim przyjdzie Ci się zmierzyć i miejscem, w którym możesz popełnić błąd to dodanie zakwasu bezpośrednio do wymierzonych już mąk do ciasta właściwego. Przy wypieku "Sourdough Bread" zakwas - MATKĘ- dodajemy do mąki, w której zachodzi proces autolizy. Autoliza to tak jakby wyrabianie ciasta bez jego wyrabiania. W trakcie tego procesu tworzą(...)się w cieście połączenia, tworzy się tak ostatnio nie lubiany GLUTEN. Gluten to nic innego jak połączenie się gluteniny i gliadyny. Co trzeba zrobić, żeby powstał gluten w mące? Dodać do niej wodę. Im więcej glutenu tym lepiej! Dlatego zakwas -MATKĘ- dodajemy już do ciasta, w którym ten proces zaszedł i dalej zachodzi.  Dlatego mąkę na wypiek właściwy mieszamy

SMYKWKUCHNI
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 253

bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami… Obejrzanych zdjęć, przeczytanych artykułów, tłumaczeń z włoskiego i z angielskiego było tyle, że poczułam się(...)opalanego drewnem. Chcę prawdziwą włoską pizzę. A jak ja czegoś chcę, to strach się bać. Jeśli macie aktywny, dojrzały zakwas pomińcie cały proces jego przygotowania. Zakwasu przed dodaniem do ciasta nie dokarmiamy.   ZAKWAS Nie będę opisywać dokładnie na czym polega prowadzenie kultury zakwasu bo ten post nie miałby kilku przewinięć ekranu, ale przynajmniej kilkanaście. Nie będzie też zdjęć zakwasu

Karo in the Kitchen
Ciasto MIGDAŁOWIEC bez pieczenia! Proste ciasto z kajmakiem i bezami 23

Szukasz przepisu na coś pysznego, ale jednocześnie łatwego do zrobienia? Polecam Ci ciasto migdałowiec bez pieczenia! To rozpływające się w ustach ciasto, które z pewnością zachwyci Twoich gości i zadowoli wszystkich łasuchów. Jest to także idealna propozycja dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na pieczenie ciast. Jak przygotować ciasto migdałowiec z kajmakiem i bezami? Przygotowanie migdałowca(...)jest skomplikowane. Potrzebujesz tylko kilku składników , które z pewnością znajdziesz w sklepie spożywczym. W skład ciasta wchodzą przede wszystkim herbatniki, kajmak, masło, płatki migdałowe i mini bezy. Herbatniki stanowią bazę ciasta, na której układamy pozostałe składniki. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a czas jego wykonania zajmuje zaledwie 15 minut. Należy jedynie przygotować krem na bazie masła, a następnie ułożyć

Via Gusto
Pyszne ciasto marchewkowe 153

Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne… nic podobnego! Tym razem pokażę Wam przepis na ciasto marchewkowe zrobione przez Madzię. Możecie jako dodatki do ciasta wykorzystać składniki, które lubicie. W naszym cieście znajdą się ananasy, wiórki kokosowe i włoskie orzechy(...)masła Dodatkowo garść orzechów włoskich Przepis na krem Składniki kremu przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Przepis na ciasto marchewkowe Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy przy pomocy miksera. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy olej i przez chwilę ubijamy wszystko do połączenia się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie ciasto z brzoskwiniami 97

Szybkie ciasto z brzoskwiniami to przepyszny deser na lato. Puszyste , delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz soczyste, słodkie brzoskwinie to idealne połączenie! Proste ciasto na lato z owocami Nie ma lepszego momentu na pieczenie prostego ciasta z owocami niż lato. Świeże, soczyste i słodkie truskawki, maliny, czereśnie i bohaterki naszego dzisiejszego przepisu – brzoskwinie , aż się proszą(...)wykorzystanie ich w słodkich wypiekach i pysznych deserach. Brzoskwinie świetnie sprawdzą się w rozmaitych ciastach i słodkościach. Na ciepłe dni warto mieć jednak sprawdzony przepis, dlatego polecam Wam bardzo to szybkie ciasto z brzoskwiniami . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Szybkie ciasto z brzoskwiniami – ciasto z owocami na oleju To szybkie ciasto z brzoskwiniami przygotowuje się naprawdę ekspresowo! Pokrojenie owoców, wymieszanie

Na-talerzu.pl
Jakie ciasto zrobić na koniec wakacji? Zobacz 15 przepisów! 14

Koniec wakacji zbliża się wielkimi krokami – umil te ostatnie chwile pysznym ciastem! Zebrałam 15 przepisów na ciasta, które warto przygotować na koniec wakacji. Poniżej znajdziesz następujące przepisy: śliwkowy sernik na zimno wuzetka z kremem z porzeczkami ciasto z puszystym mlecznym kremem ciasto z arbuzem i kremem budyniowym malinowe ciasto z Delicjami kokosowe ciasto z ananasem ciasto z musem owocowym(...)kremem limonkowe ciasto na zimno sernik bez pieczenia z brzoskwiniami cytrynowy sernik z galaretką ciasto z kremem i przezroczystą galaretką puszysty sernik na zimno z malinami ciasto Knoppers szarlotka z orzechami i marchewkowym ciastem orzechowe ciasto bez pieczenia Zobacz również przepisy na desery w pucharkach . PRZEPISY NA CIASTA NA KONIEC WAKACJI Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego

Via Gusto
Domowa pizza z salami i ananasem 101

Któż z nas nie lubi pizzy? Wyróżniamy dwa rodzaje pizzy – włoska i amerykańska. Ta pierwsza charakteryzuje się cienkim ciastem i niewielką liczbą składników, bowiem cały smak ukryty jest w cieście. Pizza amerykańska natomiast to pizza o nieco grubszym cieście z dużą liczbą składników. Domowa pizza z salami i ananasem to nasza wersja pizzy w stylu amerykańskim. Ciasto tej pizzy(...)przygotowania polecam użyć zwykłych, naturalnych drożdży , bowiem pracują znacznie lepiej niż drożdże instant . Na wierzch połóżcie składniki jakie lubicie, te podane w przepisie to tylko nasza propozycja. Składniki na ciasto pizzę 2 szklanki (ok. 300g) mąki 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Sprawdź także: Gdzie kupić witaminy i minerały Dodatki do pizzy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasta na majówkę – 15 polecanych przepisów 36

Szukasz inspiracji na słodkie ciasta na majówkę? Przedstawiam 15 przepisów na pyszne słodkości, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich i znajomych. Majówka to czas, gdy większość z nas zaczyna planować długi weekend wypoczynku. Nie może zabraknąć w nim pysznego jedzenia, a w szczególności – ciast! Poniżej znajdziesz polecane przepisy, a wśród nich: serniki ciasta na zimno ciasta z owocami ciasta(...)galaretką Sprawdź również 15 propozycji na sałatki i słone przekąski na grilla – https://viagusto.pl/salatki-do-grilla-i-przekaski-na-grilla-15-przepisow/ Jakie zrobić ciasta na majówkę? Kremowy sernik pieczony w kąpieli wodnej na kruchym cieście Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast na świecie. Można go przygotować na wiele sposobów – na zimno, na ciepło,… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia! Jak zrobić krem

Via Gusto
Tarta z mascarpone i owocami 120

Czas czytania: 4 min Jakie jest Wasze ulubione letnie ciasto? Biszkopt z musem , czy ucierane z owocami , a może tarta , taka najprostsza tarta z mascarpone i owocami? Osobiście uwielbiam tarty za łatwość i szybkość przygotowania no i oczywiście za ich smak. Połączenie kruchego delikatnego ciasta z prostym kremem przygotowanym z serka mascarpone i śmietany to najlepsze zestawienie ze świeżymi owocami(...)jeżyny, truskawki i porzeczki wspaniale komponują się z kremem. Owoce swoją kwaśną nutą idealnie dopełniają harmonię smaków. Tarta z mascarpone i owocami [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 140 g mąki pszennej 20 g mąki krupczatki 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli

SprawdzonaKuchnia.pl
Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym 139

pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po prostu pycha! W klasycznym przepisie na ciasto marchewkowe górna warstwa ciasta polana jest pysznym serowym kremem. Ja jednak chciałam zrobić coś innego, stąd zamiast serowej warstwy proponuję przygotowanie pysznego kremu kokosowego i w ten sposób(...)przełożyć ciasto. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. Ciasto z marchwi powinno spodobać się tym, którzy przepadają za delikatnymi i lekkimi wypiekami z korzenną nutką. Smacznego! Lubicie słodkie? Zobaczcie w takim razie: Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 40 min. Czas gotowania

A to pestka
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Kompletny przewodnik krok po kroku 17

Sekretem dobrych naleśników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Chcesz dowiedzieć się, co zrobić, aby ciasto na naleśniki wyszło idealnie? Ten przewodnik krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces przygotowywania idealnego ciasta, od wyboru składników, aż po techniki mieszania. Dzięki niemu opanujesz nie tylko sztukę przygotowywania, ale także smażenia ciasta naleśnikowego. Poznasz też różne przepisy na ciasto naleśnikowe oraz sposoby jego(...)wykorzystania. Przygotowywanie i smażenie ciasta na naleśniki Jeśli chcesz uzyskać miękkie i puszyste naleśniki bez grudek, zadbaj o odpowiednie składniki oraz przestrzeganie kilku podstawowych zasad, zarówno w czasie przygotowywania ciasta naleśnikowego , jak i smażenia. Ważna jest bowiem nie tylko jakość składników czy sposób mieszania ciasta, ale także odpowiednie rozgrzewanie patelni czy przerzucanie naleśników. Jak sprawić, by naleśniki były idealne? Zacznijmy

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto francuskie pieczenie 18

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X ciasto francuskie pieczenie Ciasto francuskie pieczenie - Szybkie i smaczne przepisy. Poznaj najlepsze czasy pieczenia, by uzyskać chrupiące i aromatyczne ciasto francuskie. CZYTAJ WIĘCEJ Ciasto Francuskie - Wprowadzenie do Tematu Ciasto francuskie to popularny składnik wielu pysznych potraw, takich jak croissanty, tarty czy rogaliki. Jego chrupiąca struktura i uniwersalność sprawiają, że jest chętnie wykorzystywane w kuchni(...)artykule dowiecie się, jak przygotować i piec ciasto francuskie, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Składniki i Przygotowanie Ciasta Francuskiego Przygotowanie ciasta francuskiego może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednimi wskazówkami i cierpliwością można osiągnąć doskonałe rezultaty. Poniżej znajdziesz szczegółowy opis składników i kroków, które są niezbędne do przygotowania tego wszechstronnego ciasta. Składniki: Mąka: Wybierz wysokiej jakości mąkę pszenną typu all-purpose

Podstawy Gotowania
Ciasta z galaretką – 10 PRZEPISÓW 28

Pyszne przepisy na ciasta z galaretką, które sprawdzą się na każdą okazję! Sprawdź, jakie ciasta warto zrobić na urodziny, na świąteczny stół, a także na niedzielę. Poniżej znajdziesz polecane przepisy, a wśród nich: serniki ciasta bez pieczenia ciasta z owocami ciasta z kremem Sprawdź również przepis na deser w pucharku z wiśniami i galaretką – https://viagusto.pl/deser-z-wisniami-ciasto-filadelfia/ Jakie zrobić(...)ciasta z galaretką? Ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia! Jak zrobić krem z kwaśnej śmietany? Przepis na ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia to ciasto, które składa się z kremu na bazie kwaśnej śmietany 18%, brzoskwiń z… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Balladyna BEZ PIECZENIA – przepis z kajmakiem i galaretką Przepis na ciasto Balladyna bez pieczenia, czyli ciasto na podłużnych biszkoptach z kremem czekoladowym

Via Gusto
Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście 76

szarlotkach czy też jabłecznikach to się u nas znamy. To jedna z najlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho-drożdżowym. Przepyszna! To ciasto z gatunków tych, dla których łamię swoją dietę i nie żałuję Bardzo aromatyczne, nic nie tracące ze swojego smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza(...)szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie? Przyznam szczerze, że jesień

Mieszam w Garnku