Jesienna drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i polewą z lukru. To ciasto do popołudniowej kawy będzie jak znalazł. To klasyka gatunku jesienną porą, kiedy śliwki węgierki są najsmaczniejsze. Do tego fura kruszonki i lukier, coby słodyczy nie było za mało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska(...)Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 290 kcal Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami pod kruszonką i lukrem. Idealny jesienny przepis na drożdżówkę ze śliwkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka, nie gorącego 40 g drożdży babuni 4 łyżki zwykłego cukru 100 g masła roztopionego, wystudzonego 1 całe jajko 2 żółtka
ProstePesto.plPrzepis na to szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami powstał w potrzebie chwili, a dokładnie potrzebie słodkości do porannej kawy 😉 I wiecie co? Takie eksperymenty, które powstają jakby od niechcenia, naprawdę są najlepsze. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, puszyste i fantastycznie komponuje się z kwaskowymi czereśniami. Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami- uczta dla czekoladoholików Jest jedna rzecz, której nigdy(...)czekolady, co sprawia, że świat nagle staje się znacznie lepszym miejscem. Innym słodkościom potrafię powiedzieć nie, ale czekolada w moim domu musi być zawsze! W tym przepisie na szybkie ciasto czekoladowe mamy podwójną dawkę czekoladowego smaku – do masy dodajemy solidną porcję ciemnego kakao, a wierzch ciasta zdobi polewa z gorzkiej czekolady. Czekoladoholicy powinni czuć się usatysfakcjonowani 🙂 POLUB NA-TALERZU.PL
Na-talerzu.plWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie(...)gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace na 2 dni. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej
moj przepis naWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie(...)gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace na 2 dni. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej
moj przepis naLetnie pierogi na słodko nadziewane jagódkami leśnymi, koniecznie polane roztopionym masłem i kwaśną śmietaną z cukrem. Cienkie ciasto sprawia że pierożki są miękkie. Warto popracować nad precyzją grubości ciasta, im cieńsze tym miększe, jednak nie może być za cienkie by farsz nie ulotnił się podczas gotowania we wrzątku. Pierogi nie muszą być równe o idealnym kształcie, nie będzie to miało(...)Gotowanie 5 min. Kalorie 110 kcal Przypominające lato pierogi nadziewane jagodami leśnymi. Podane z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną i cukrem. Pierogi z owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA PIEROGI 500 g mąki pszennej typ 500 1 łyżka masła szczypta soli morskiej 300 ml gorącej wody JAGODOWE NADZIENIE I POLEWA 500 g jagód leśnych świeżych lub mrożonych 1 łyżka mąki
ProstePesto.plUwielbiam wszystko co orzechowe – wszelkie torty, ciasta i ciasteczka. To ciasto wyszło wyśmienicie i wszystkim bardzo smakowało, ale…. nie obyło się bez komplikacji, które na tamten moment lekko zszargały mi nerwy;) Tak naprawdę ciasto to miało wyglądać zupełnie inaczej, ale użyłam mniejszej blaszki i wyrosło jak oszalałe. Postanowiłam więc przekroić ciasto orzechowe na pół, a biszkopt zamiast(...)górę, umieścić w środku. Wszystko wyszło cacy, ale przy przenoszeniu wierzchnia część ciasta orzechowego zaczęła mi się kruszyć w dłoniach. Zdarza się. Ale ile mnie to nerwów kosztowało, to moje. Uznałam jednak, że się nie poddam i ciasto na niedzielę będzie i będzie to właśnie ten orzechowiec. Poskładałam więc całość, układając kawałki ciasta niczym układankę, a niedoskonałości ukryłam pod polewą
Smaki Na TalerzuStaropolski tradycyjny piernik, dojrzewający w chłodnych zakamarkach lodówki przez kilka tygodni. Świąteczne ciasto piernikowe przełożone powidłami śliwkowymi oraz masą marcepanową, oblane aksamitną czekoladą z zatopionymi orzechami włoskimi. Piernik długo leżakuje w samotności, jednak nie wymaga dużego nakładu pracy. Samo przygotowanie ciasta, upieczenie i złożenie blatów to przysłowiowa pestka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Piernik staropolski dojrzewający 5 od 1 osoby Autor(...)Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 220 kcal Piernik staropolski dojrzewający przez 2 – 4 tygodni przed świętami. Piernik z powidłami śliwkowymi, marcepanem i kakaową polewą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PIERNIK STAROPOLSKI 170 g masła 150 g zwykłego cukru 330 g naturalnego miodu 2 jajka od szczęśliwych
ProstePesto.plRogale z białym makiem tradycyjnie wypiekane w Poznaniu 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. Rogale świętomarcińskie to pękate rogaliki z listkującego ciasta półfrancuskiego, wypełnionego obficie po same brzegi białym makiem, bakaliami i marcepanem. Szczodrze oblane płynnym lukrem i obsypane grubymi kawałkami włoskich orzechów i migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 5 od 1 osoby Autor: Paweł(...)Pieczenie 25 min. Kalorie 190 kcal Poznańskie rogale świętomarcińskie pieczone na 11 listopada. Drożdżowo – francuskie rogale z białym makiem i orzechami, oblane obficie lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWO – FRANCUSKIE 250 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 20 g świeżych drożdży babuni 1 jajko z chowu ściółkowego 500 g mąki pszennej 3 łyżki zwykłego cukru mała szczypta soli
ProstePesto.plPrzekąski w formie mini pizzy na najlepszym cienkim cieście, opracowanym według tradycyjnej włoskiej receptury. Ciasto na pizzę zawiera same proste składniki, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Sekretem perfekcyjnego ciasta pizzy jest zaczyn drożdżowy oraz intensywne wyrabianie ciasta z użyciem siły. Dzięki dokładnemu wyrobieniu, ciasto wypełniają bąbelki powietrza. Po upieczeniu pizza jest cienka, a brzegi chrupiące. Małe pizze(...)name":"Miniaturowe dro\u017cd\u017c\u00f3wki o smaku pizzy z sosem pomidorowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/mini-pizza.jpg"],"description":"Pizzerinki to mini pizze w formie monoporcji. Perfekcyjne ciasto wed\u0142ug tradycyjnej w\u0142oskiej receptury i dowolno\u015b\u0107 dekoracji ulubionymi sk\u0142adnikami.","keywords":["mozzarella","pizza","pomidorki","szynka parme\u0144ska"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished
ProstePesto.plWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie(...)gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace na 2 dni. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej
moj przepis naCinnamon rolls – delikatne bułeczki cynamonowe Owiane legendą amerykańskie bułeczki ze słodkim, cynamonowym nadzieniem. Delikatne jak chmurka ciasto, mocno aromatyczny, karmelizowany farsz pachnący cynamonem i masłem… A, żeby tego było mało, polewa na bazie śmietanki i twarożku. Są wspaniałe, uzależniające, bardzo maślane, bardzo słodkie i znikają błyskawicznie! Dlaczego maślane ciasto jest takie delikatne? Ciasto z dużą zawartością masła jest(...)niesamowicie delikatne, puszyste i lekkie, mimo bogatego, maślanego smaku. Jak to się dzieje? Za strukturę ciasta odpowiadają nici glutenowe. Gdy są długie, mocne i tworzą zbitą siatkę, ciasto jest elastyczne, rozciągliwe i sprężyste. To jak w cieście na chleb czy pizzę, gotowy wypiek jest niesamowicie sprężysty, wewnątrz widać duże bąbelki powietrza. Natomiast tłuszcz dodany do ciasta skraca wiązania glutenowe . Wchodzi
Wilk SytyWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie(...)gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace na 2 dni. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej
moj przepis naPiekłam ciasto kokosowe, piekłam też ciasto kakaowe. Nigdy jednak nie piekłam ich razem w formie jednego ciasta. Ciasto kakaowo-kokosowe z masą ananasową W przepiśniku mojej mamy znalazłam przepis na ciasto kakaowo-kokosowe. Sam przepis wydał mi się ciekawy jednak dość prosty. Pomyślałam, iż nieco urozmaice moje ciasto poprzez dodanie do niego masy. Nie chciałam aby masa była zbyt przytłaczająca(...)dlatego postawiłam na masę na bazie owoców. W sumie była to masa przygotowana z kremu budyniowego z ananasem i masła. Masa była dobrym pomysłem, gdyż bez niej ciasto byłoby zbyt suche. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne
mecooksZgodnie z zapowiedzią przedstawię dziś porady dotyczące przygotowywania perfekcyjnego ciasta kruchego. Mam nadzieję, że choć troszkę Wam się przydadzą zarówno podczas świątecznych przygotowań, jak i innych okazji. Ciasto kruche jest jednym z łatwiejszych do przygotowania ciast, jednak przepisów na nie są setki, i różnią się przede wszystkim co do proporcji - bo składniki w większości są niemal identyczne - mąka, masło, jajko(...)cukier - i ciasto w zasadzie gotowe. Ciasto staje się kruche dzięki dużej zawartości tłuszczu w jego składzie. W jego przygotowaniu istotne są proporcje: często 3:2:1 (np. 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru) lub 2:1 (czyli np. 200 g mąki i 100 g masła). Wszelkie inne dodatki tj. woda, śmietana czy mleko sprawią
psgotujemyDanii mieszkam już długo, ciasto duńskie nie jest mi więc obce. Duńczycy je wprost kochają! W każdej piekarni można kupić całe mnóstwo różnorakich ciastek i ciast upieczonych na podstawie ciasta duńskiego właśnie. Choć, muszę przyznać, na początku czułam się nieco zdezorientowana, tutaj bowiem ciasto duńskie to wienerdej , czyli... Ciasto wiedeńskie. Skąd ta różnica? Otóż w latach pięćdziesiątych XIX wieku(...)Danii tłumnie przybywali austriaccy piekarze. Przywieźli ze sobą przepis na ciasto, które po drobnych zmianach, jak ilość dodawanych jajek i tłuszczu, zyskało rzesze duńskich fanów. Wypiek zyskał popularność na całym świecie, stając się danish pastry . Duńczycy jednak znali prawdę, dla nich więc i dla ich północnych sąsiadów wypiek na zawsze pozostanie ciastem wiedeńskim . Jak, zwał, tak zwał. Ciasto duńskie pyszne
Pożeraczka, czyli raz adobrze