ciasto - 163312 przepisów (strona:23/10888)

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 341

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką... Puszyste ciasto drożdżowe. Soczyste jagody prosto z lasu. Chrupiąca kruszonka na wierzchu. Nic dodać, nic ująć. Pychota! Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży; 3 szklanki mąki krupczatki; 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 0,5%); 1/2 szklanki białego cukru; 2 jaja; 1/2 kostki margaryny; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego. Kruszonka: 1/2 szklanki(...)mąki; 1/4 szklanki margaryny; 1/4 szklanki białego cukru. Dodatkowo: 1 jajo do posmarowania ciasta; 250 g świeżych lub mrożonych jagód; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany

Gospodyni Miejska
Ciasto drożdżowe z cynamonem 314

Ciasto drożdżowe z cynamonem to klasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny cynamon. Przyprawę łączymy z mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki. Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie. Ciasto drożdżowe z cynamonem Składniki: ciasto(...)łyżki kwaśnej śmietany 12% 150ml mleka 3/4 łyżki cynamonu 2 żółtka szczypta soli 100g cukru kruszonka 90g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru opcjonalnie 1 jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, zalać połową letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić na 10-20 minut do wyrośnięcia - masło

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 565

Ciasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki(...)gęsty jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta mąki. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm lub podobnej wielkości. Ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki: 300g mąki pszennej 300g jogurtu greckiego 2 jajka 140g cukru 50g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Babcine ciasto drożdżowe na dużą blachę 164

przepis na ciasto drożdżowe jak u babci! To babcine ciasto drożdżowe jest idealnie puszyste i aromatyczne. Będzie pasować zarówno jako deser do kawy, ale także do herbaty, czy jako drugie śniadanie. Co zrobić, aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło? Aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, zwróć uwagę na temperaturę składników – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko i masło(...)powinny przekraczać 40 stopni Celsjusza. Użyj świeżych drożdży. Ciasto wyrabiaj odpowiednio długo (tak, aby nie lepiło się do ręki i było sprężyste), a po wyrobieniu ciasto drożdżowe umieść do wyrośnięcia w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu. Jak długo piec ciasto drożdżowe? Ciasto drożdżowe pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zbyt długie pieczenie ciasta może sprawić, że ciasto drożdżowe wyjdzie

Via Gusto
Przepisy, które warto zrobić w lutym! 128

Zobacz pomysły na dania, które są najczęściej odwiedzane w lutym. To przepisy na pyszne dania, ciekawe ciasta, a także pomysły na Tłusty Czwartek. Poniżej znajdziesz aż 25 przepisów, a wśród nich: ciasto z mrożonymi borówkami cebulowa zupa z soczewicą pizza na cieście francuskim cynamonowe pączki ciasto z kremem Nesquik donuty z mascarpone zapiekane talarki ziemniaczane Zobacz również 20 przepisów(...)kaszy bulgur z ziemniakami Przepis na bezmięsne kotlety z kaszy bulgur i ziemniaków. Te kotleciki są świetnym pomysłem na obiad. Najlepiej smakują z ulubionym… ZOBACZ PRZEPIS Ucierane ciasto z mrożonymi borówkami Przepis na proste ciasto z mrożonymi borówkami. Ciasto jest ucierane – czyli przygotujesz je za pomocą miksera, na bazie żółtek… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na wegańskie pulpety

Via Gusto
Święta last minute – szybkie dania na Święta Bożego Narodzenia 116

Święta tuż-tuż, a Ty nie masz czasu na przygotowanie wigilijnych dań, ciast i sałatek? Zobacz przepisy na szybkie dania na Święta Bożego Narodzenia, czyli pomysły na Święta last minute! Poniżej sprawdzisz następujące szybkie dania na Święta Bożego Narodzenia: Przepisy na szybkie dania wigilijne 1. Kapusta kiszona z grzybami 2. Elastyczne ciasto na pierogi 3. Pasztet z kaszy jęczmiennej(...)Ryba z piekarnika 5. Bigos wigilijny z suszonymi śliwkami 6. Grzaniec z sokiem pomarańczowym Przepisy na szybkie ciasta na Święta 1. Ekspresowy piernik z wiśniami 2. Ciasto bez pieczenia z żurawiną 3. Daktylowe ciasto 4. Ciasto bez pieczenia z kremem i wiśniami 5. Kremówka na paluszkach ptysiowych 6. Budyniowe ciasto z advocatem Przepisy na szybkie świąteczne ciasteczka 1. Ekspresowe pierniczki

Via Gusto
Naleśniki – jak zrobić idealne ciasto i wybrać najlepsze nadzienie 93

serem, dżemem, mięsem, warzywami i innymi dodatkami. Naleśniki to także świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki i przygotowanie szybkiego posiłku. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe, jak smażyć naleśniki, aby nie przywierały do patelni, jakie są najpopularniejsze rodzaje naleśników i jakie sosy i nadzienia do nich pasują. Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe? Ciasto naleśnikowe(...)odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 500 lub 550, która jest uniwersalna i łatwo się z nią pracuje. Możesz też użyć mąki tortowej lub krupczatki, które dadzą ciasto delikatniejsze i lżejsze. Jeśli chcesz dodać ciastu więcej smaku i wartości odżywczych, możesz część mąki pszennej zastąpić innymi rodzajami mąki, np. gryczaną, orkiszową, kukurydzianą czy owsianą. – Użyj świeżych jajek

Ugotowane pozamiatane
Puszyste pączki – najlepszy przepis 106

trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo(...)ciasto samo zacznie odchodzić od palców lub od haka robota kuchennego. Ciasto w misce przykrywamy czystą ściereczką i trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam

SmartBake.pl
Ciasto wuzetka – polecany przepis 82

Ciasto wuzetka jest niezwykle efektowne i smakuje doskonale. Mimo, iż nie wymaga dużo pracy i nie jest czasochłonne, można z powodzeniem zaserwować je podczas ważnych uroczystości. Czekoladowe, z lekką warstwą bitej śmietany, zachwyca zarówno miłośników słodkości w klasycznym wydaniu, jak i osoby preferujące lekkie i niezbyt słodkie wypieki. Wuzetka to jeden z deserów, który z łatwością przygotujesz samodzielnie. Skorzystaj(...)sprawdzonych rad i spróbuj. Wuzetka ciasto – jakie składniki są podstawą przepisu? Ciasto wuzetka to efektowny, czekoladowy przekładaniec z warstwą bitej śmietany, polany polewą czekoladową i udekorowany bitą śmietaną. Aby mówić o wuzetce potrzebujemy kilku prostych składników. Wtedy wypiek na pewno się uda, a Ty pochwalisz się przed najbliższymi znajomością oryginalnej receptury. Aby wykonać ciasto wuzetkę koniecznie musisz mieć

Ugotowane pozamiatane
Pizza na grubym cieście 98

Wiem, że są tu wielbiciele pizzy na grubym cieście, które jest jednocześnie miękkie w środku, a na brzegach jest kusząco chrupiące. To właśnie dla Was mam ten przepis na pizzę w stylu amerykańskim. Sekretem dobrej pizzy jest zawsze ciasto. Kiedyś testowałam wiele przepisów z dużą ilością drożdży, robionych na szybko w 40 minut czy 1h. Ale to nie jest(...)pizza smakuje drożdżami, jej ciasto jest twarde, nie przepracowało swojego. Raz na jakiś czas można taką zleść, ale ja lubię jeść dobrą pizzę. Dlatego już od dawna zminimalizowałam ilość drożdży, ciasto wyrasta mi przez 1-2 dni w lodówce i wtedy wiem, że efekt będzie idealny. Do tej grubszej pizzy dodaję 1 łyżeczkę suchych drożdży, co i tak jest sporą

nietylkopasta.pl
Chleb tostowy na zakwasie. Pain de Mie Sandwich Bread. 120

chleb bez drożdży na pszennym zakwasie. Do wypieku dwóch bochenków tostowych z tego przepisu najlepsze będą foremki keksowe o wymiarach około 22 x 10 x 10 cm Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Składniki na 2 bochenki(...)LEVAIN 6 g dojrzałego zakwasu pszennego 60 g mąki pszennej (u mnie typ 500, polecam również chlebową typ 750) 60 g wody CIASTO levain – cały 775 g mąki uniwersalnej ( u mnie typ 500) 185 g mleka (prosto z lodówki) 340 g wody ( 315 + 25) 100 g masła 60 g miodu 15 g soli żółtko jaja + 1 łyżka mleka

Tajemnice Smaku
Świąteczne ciasta – 12 przepisów 123

Narodzenie w moim domu jest raczej tradycyjne. Na stole królują sprawdzone, świąteczne potrawy takie jak zupa grzybowa, barszcz, krokiety, ryby i kapusta na wiele sposobów. Z drugiej strony świąteczne ciasta są doskonałą okazją, aby nieco poeksperymentować i puścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego, bardzo(...)długo dojrzewającego ciasta, a skończywszy na ekspresowych wypiekach, które można przygotować dosłownie w dniu wigilii. O palmę pierwszeństwa walczą również serniki i makowce. Równie często serwuje się keksy oraz efektowne ciasta drożdżowe. Wiele osób woli jednak eksperymentować, odchodząc nieco od bożonarodzeniowej klasyki. Jakie świąteczne ciasta serwuje się w waszych domach? Stawiacie na tradycyjne smaki, czy też poszukujecie czegoś nowego? Dziś

okolicepalnika.pl
Ciasto grysikowe z mlekiem skondensowanym 139

Grysikowe, mleczne ciasto nasączone po upieczeniu ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre ciasto z mlekiem skondensowanym i naturalną waniliową nutą. Ciasto rozpływa się w ustach i podczas konsumpcji uwalnia słodkawe nadzienie, powstałe w wyniku nasączania ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze słodzonym mlekiem skondensowanym Tres Leches 5 od 31 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Trudność: Łatwe Ilość(...)kawałków Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 210 kcal Ciasto grysikowe nasączone ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre i wilgotne ciasto, obłędnie przepyszne. Składniki: CIASTO GRYSIKOWE 4 jajka z chowu ściółkowego 150 g cukru drobnego, do wypieków 100 g masła 250 g mleka kilka kropli olejku waniliowego 200 g mąki pszennej 100 g kaszy mannej (grysiku) 1 łyżeczka proszku

ProstePesto.pl
Włoska Focaccia z pomidorkami i rozmarynem 128

Najprawdziwsza Focaccia według tradycyjnej włoskiej receptury. Długo rosnące ciasto drożdżowe, pieczone z pomidorkami koktajlowymi oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Udekorowane świeżą rukolą. Wyśmienity chlebek włoski. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Podstawowe ciasto na Focacci\u0119","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/uploads\/2020\/08\/focaccia-480x270.jpg"],"description":"Podstawowy przepis na ciasto do stworzenia w\u0142oskiej foccacci. Focaccia z pomidorkami i rozmarynem. Tradycyjny przepis na w\u0142oski chlebek.","keywords":["m\u0105ka","oliwa","pomidorki","rozmaryn","rukola"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:39:30+01:00","prepTime":"PT2H","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT2H20M","recipeCategory":["Pizza"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield

ProstePesto.pl
Puszyste pączki – najlepszy przepis 151

trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo(...)ciasto samo zacznie odchodzić od palców lub od haka robota kuchennego. Ciasto w misce przykrywamy czystą ściereczką i trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam

SmartBake.pl