różnice istotne i smakowe Choć pinsa i pizza mają wiele wspólnego, to istnieje kilka kluczowych różnic, które sprawiają, że pinsa jest wyjątkowa. Na czym polegają te różnice? Pinsa: Ciasto na pinsę jest znacznie cieńsze niż tradycyjna pizza. Składniki używane do przygotowania ciasta to mąka pszenna, mąka ryżowa, mąka sojowa, drożdże, sól, olej i woda. Ciasto na pinsę musi wyrobić się(...)piecu. Tradycyjnie pinsa jest podawana „bianco”, czyli tylko z serem, bez sosu pomidorowego, albo klasycznie z sosem pomidorowym i serem. Można dowolnie komponować dodatki do pinsy. Pizza: Ciasto do pizzy jest grubsze i bardziej elastyczne. Składniki ciasta pizzy to mąka pszeniczna, drożdże, sól, oliwa i woda. Ciasto pizzy nie wymaga tak długiego czasu wyrastania. Pizza tradycyjnie jest pieczona
Ugotowane pozamiataneCiasto ucierane z owocami to szybkie , smaczne i dość efektowne ciasto. Najlepsze jest to, że praktycznie robi się samo . Chyba każdy znalazł się w sytuacji, kiedy goście pojawią się w domu za godzinę, a tu nie ma nic, aby ich poczęstować. Wtedy na ratunek przychodzi ciasto ucierane. Najlepsze w nim jest to, że jest bardzo uniwersalne , jego smak zależy(...)tego jakich owoców użyjemy, jaki dodatek zapachowy dodamy itp. Efekt końcowy jest ekstra , a najlepsze jest to, że samo ciasto zrobiliśmy w 10 minut . O przepisie na ciasto ucierane Tym przepisem posługiwała się moja mama odkąd tylko pamiętam. Już jako dziecko pamiętam, czas spędzony w kuchni nad ciastem ucieranym ze śliwkami. Bardzo lubiłam to ciasto. Przepis z zeszytu mamy jest
SmartBake.plsolą i pieprzem. Mini-tarty z serem kozim i czerwoną cebulą Mini-tarty z serem kozim i czerwoną cebulą to wykwintna i aromatyczna przekąska, idealna na sylwestrowe przyjęcie. Delikatne ciasto kruche, kremowy serek kozí i karmelizowana cebula to połączenie, które przypadnie do gustu wielu gościom. Przepis: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 200 g sera koziego 2 czerwone cebule 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 2 łyżki balsamico 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto kruche i wykrawaj okręgi o średnicy nieco większej niż foremki na tarty. Wylep foremki ciastem. W międzyczasie, pokrój cebulę w piórka i smaż na oliwie z oliwek, aż zmięknie. Dodaj balsamico i miód, smaż, aż cebula się zrumieni. Dopraw
sierotka maRysia w kuchniZapraszam Wam po pyszny przepis na rwaniec drożdżowy. To miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto drożdżowe o aromacie cytryny i pomarańczy. To ciasto drożdże zawsze wychodzi i zawsze smakuje tak samo pysznie. Ciasto drożdżowe jest popularnym ciastem cukierniczym, często używanym do pieczenia. Może być używany do robienia pysznych ciast, ciastek i innych deserów, od słodkich po wytrawne. Ciasto drożdżowe może przybierać(...)różne formy – ciasto drożdżowe na pizzę, ciasto drożdżowe cytrynowe itp.. Przepisy są bardzo podobne, jednak każdy różni się odrobiną dodatków. Tym razem przygotuję ciasto drożdżowe z dodatkiem cytryny i pomarańczy. Będzie miało super posmak cytrusów. Rwaniec drożdżowy składniki Rwaniec drożdżowy – dodatki cytrusowe – posypka Ciasto drożdżowe – dodatkowo Rwaniec drożdżowy przepis Ja zazwyczaj używam do wypieku ciasta drożdżowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym to wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, które z pewnością Wam posmakuje. Ciasto to lubię robić zwłaszcza teraz, w okresie jesiennym, kiedy to dostępne jest wiele odmian świeżych jabłek. W szarlotce najbardziej lubię używać jabłek, które mają kwaskowy smak, gdyż szarlotka z takich jabłek smakuje najlepiej. Przygotowanie szarlotki zaczynam od uprażenia jabłek z dodatkiem(...)Osobiście lubię kiedy jabłka są starte na tarce, ale można również pokroić je w małą kostkę. Do uprażonych i gorących jeszcze jabłek dodaję kaszę manną, dzięki czemu po upieczeniu ciasto nie nasiąka sokiem z jabłek i nie jest mokre. Uprażone jabłka studzę i biorę się za przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego. Ciasto krucho-drożdżowe jest proste do zrobienia, gdyż składniki takie
MeCooksFale Dunaju to ciasto, które jest połączeniem ciasta ucieranego z jabłkami oraz kremem budyniowym. Ciasto ucierane składa się z dwóch ciast – jasnego oraz kakaowego. Jako pierwsze na blaszkę wylewa się ciasto jasne, na nim układa się jabłka, które pokrywa się ciastem kakaowym. Ciasto trafia do piekarnika i po upieczeniu dekorowane jest kremem budyniowym. Przepis na ciasto Fale Dunaju znalazłam(...)przepiśniku mojej mamy i z tego co wiem, przepis ten jest dość stary. Ja nawet nie pamiętam kiedy mama ostatni raz upiekła to ciasto, ponieważ teraz raczej skupia się na bardziej “nowoczesnych” przepisach. Nie wiem czy próbowaliście już tego ciasta, ale jeśli nie to zachęcam Was do zapoznania się z poniższym przepisem. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog
MeCooksSzukasz dobrego przepisu na ciasto z jabłkami? Z pewnością się z nim zapoznasz. Omówimy składniki, czas pieczenia i wiele więcej. Dowiesz się także, jakie są różne rodzaje orzechów i jak zrobić pyszną polewę. I wreszcie, co nie mniej ważne, zajmiemy się polewą. Niezależnie od tego, czy wybierzesz wersję tradycyjną, czy nowoczesną, ten przepis z pewnością spodoba się Twojej rodzinie(...)przyjaciołom. W tym artykule dowiesz się, co jest najważniejsze w przepisie na ciasto z jabłkami, a my pomożemy Ci zrobić je pyszne! Czas pieczenia Składniki mokre na ciasto z jabłkami to cukier i masło, można użyć miksera stojącego lub ręcznego. Jajka i wanilię ubija się i dodaje po trochu. Dodaje się także mąkę i śmietanę. Masa powinna być gładka
PatchworkDzisiaj mam dla Was przepis na ciasto ucierane , które koniecznie musicie wypróbować. Jest to ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową na mascarpone i bitej śmietanie. Zazwyczaj kiedy robię ciasta ucierane z owocami , dekoruję je wyłącznie cukrem pudrem i nie urozmaicam ich masami. Tym razem jednak postanowiłam połączyć dość kwaśny smak jaki ma rabarbar, ze słodyczą masy kajmakowej. To połączenie(...)smakowe bardzo przypadło mi do gustu i uważam, iż było strzałem w dziesiątkę. Polecam Wam poniższy przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową i mam nadzieję, iż to ciasto Wam również posmakuje. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto ucierane Składniki na ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową. Ciasto ucierane
MeCooksCiasto Red Velvet to piękne czerwone ciasto przełożone kremem na bazie masła i serka kremowego. Podstawą ciasta jest mąka, tłuszcz, cukier, mleko, kakao oraz dodatki takie jak barwnik spożywczy, ocet oraz ekstrakt z wanilii. Ja ciasto piekę w dwóch formach, gdyż po upieczeniu blaty ciasta są niemalże idealnie równe. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto upiec tylko w jednej(...)formie do pieczenia, ale trzeba wtedy pamiętać, aby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia ciasta. Red Velvet to ciasto , które świetnie sprawdzi się podane w nadchodzące Walentynki , ale nie tylko. Jest również idealnym ciastem na weekend, ciastem na każde przyjęcie oraz ciastem urodzinowym. Jeśli nie próbowaliście jeszcze tego ciasta, poniżej polecam przepis na ciasto Red Velvet . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog
MeCooksClad Danie: Główne Kuchnia: Gruzińska Trudność: Średnie Ilość około 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 180 kcal Gruzińskie pierożki nadziewane mięsem mielonym i bulionem. Sakiewki z ciasta pierogowego z mięsnym farszem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MIĘSNY FARSZ 500 g mielonej baraniny lub wołowiny (lub mieszaniny obu mięs) 1 cebula żółta 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka(...)listków kolendry świeżo posiekanych 250 ml wystudzonego bulionu jarzynowo – wołowego sól i grubo zmielony czarny pieprz CIASTO NA CHINKALI 500 g mąki pszennej typ 450 200 ml gorącej wody 1/3 łyżeczki drobnej soli morskiej 1 łyżka oleju roślinnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: FARSZ Z MIĘSEM MIELONYM Cebulę poszatkuj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o małych oczkach
ProstePesto.plCiasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów ostatnich lat. Wygląda i smakuje jak z dobrej cukierni! Na pewno będzie hitem na świątecznym stole. Ciasto 3 bit bez pieczenia – trzy kremy Jestem wielbicielką prostoty. Lubię minimalistyczny wystrój, klasyczne ubrania i proste przepisy. Jeśli wiem, że przygotowanie jakiegoś przepisu będzie wymagało ode mnie kupienia kilkunastu składników i pozmywania później równie(...)będzie mnie łatwo przekonać do takiego dania czy deseru. Są jednak takie przepisy, dla których warto poświęcić więcej czasu i czystych naczyń. Jednym z nich jest właśnie ciasto 3 bit. Krem budyniowe W tym cieście mamy aż 3 rodzaje nadzienia – masę kajmakową, waniliowy krem budyniowy i bitą śmietanę. Na szczęście nie wszystkie z nich musimy przygotowywać od podstaw
Na-talerzu.plpyszne, że ich popularność wykracza poza granice Bergen, a nawet poza granice Norwegii. Aromat cynamonu i masła charakterystyczny dla skillingsboller podbił serca łasuchów na całym świecie. Nigella i nietypowe ciasto Przepis na te cudowne norweskie bułeczki cynamonowe znalazłam wiele lat temu w książce Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. Ufam Nigelli, zwłaszcza w kwestii słodkości. Myślę, że świetnie(...)bogato”. Te bułeczki są tego świetnym dowodem – są mocno cynamonowe, obłędnie maślane i wspaniale puszyste. Lepiej być nie może. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU A dlaczego nietypowe ciasto? Tak jak pisałam w moim poradniku „Jak upiec idealne ciasto drożdżowe” , klasyczne ciasto drożdżowe powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję i być na tyle sprężyste, by odchodziło lekko od ręki
Na-talerzu.plCzas czytania: 3 min Puszyste ciasto drożdżowe z owocami Ciasto drożdżowe jest takim wypiekiem, które możemy podać o każdej porze dnia. Na przykład na śniadanie z masłem i miodem na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy. Koniecznie spróbujcie opiekanych grubych kromek ciasta opiekanych w tosterze posmarowanych masłem i miodem albo pysznym domowym dżemem z pomarańczy . Oczywiście ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest, kiedy(...)jest świeże , ale jeśli zostanie wam kilkudniowy kawałek, to wtedy wykorzystajcie takie resztki do opieczenia, będzie wam smakowało! Jeśli chodzi, o owoce jakich można użyć do ciasta, to mogą by to dowolne sezonowe owoce. Na przykład, truskawki , brzoskwinie, jabłka lub maliny ni i oczywiście rabarbar. Przyznam, że ja najbardziej lubię śliwki i dziś wykorzystałam ostatnie węgierki. Dla mnie ciasto drożdżowe
SprawdzonaKuchnia.plCiasto ucierane z owocami to szybkie , smaczne i dość efektowne ciasto. Najlepsze jest to, że praktycznie robi się samo . Chyba każdy znalazł się w sytuacji, kiedy goście pojawią się w domu za godzinę, a tu nie ma nic, aby ich poczęstować. Wtedy na ratunek przychodzi ciasto ucierane. Najlepsze w nim jest to, że jest bardzo uniwersalne , jego smak zależy(...)tego jakich owoców użyjemy, jaki dodatek zapachowy dodamy itp. Efekt końcowy jest ekstra , a najlepsze jest to, że samo ciasto zrobiliśmy w 10 minut . O przepisie na ciasto ucierane Tym przepisem posługiwała się moja mama odkąd tylko pamiętam. Już jako dziecko pamiętam, czas spędzony w kuchni nad ciastem ucieranym ze śliwkami. Bardzo lubiłam to ciasto. Przepis z zeszytu mamy jest
SmartBake.plZapraszam na przepyszne ciasto, z podobno oryginalnego przepisu niemieckiego. Jakoś się specjalnie nie zastanawiałam, ale niemieckie wypieki słyną z ciast z owocami, więc padło na ten przepis. Ciasto samo w sobie jest przepyszne. O ile czasem ciasta drożdżowe są suche, to to ciasto ze śliwkami zdecydowanie takie nie jest. Jest miękkie, aromatyczne. Ja słodkość ciasta złamałam lukrem cytrynowym, którego(...)oryginalnym przepisie, ale jakoś bardzo mi tu pasował. Niewątpliwą wadą ciasta ze śliwkami jest to, że szybko znika. Oj, naprawdę szybko. Druga, to użycie śliwek, które puszczają sok. Niezależnie od użytej odmiany, kolejnego dnia, możemy spodziewać się lekkiego soku na wierzchu ciasta. Im bardziej soczyste śliwki, tym więcej będzie soku, który będzie wsiąkał w ciasto. Z tego powodu
Mieszam w Garnkuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydaje ci się, że ciasto na pierogi jest banalnie proste i nie da się go zrobić źle? Nic bardziej mylnego! Idealne ciasto na pierogi zależy w dużej mierze od kilku drobiazgów, o których często zapominamy a czynią pierogi delikatne i przepyszne. W poście zawarto 10 rad, dzięki którym pierogi już zawsze będą najlepsze i najsmaczniejsze. Rezygnacja(...)podstawowego przepisu Podstawy przepis na pierogi to połączenie mąki, wody i soli. Niestety ten przepis ma swoje wady. Przepis ten nie daje gwarancji, że ciasto będzie cienkie, delikatnie a dodatkowo elastyczne i zawsze idealnie ugotowane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na idealne ciasto na pierogi 200 g mąki 100 ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżeczka masła (adsbygoogle
To Musisz Wiedziećwagę złota Ten makowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową. Wiadomo, możecie zrobić ciasto francuskie sami, masę makową również. Tylko miało być szybko i prosto. Dla niektórych przepis ten jest zbawieniem, dla innych czymś nie do pomyślenia(...)być najszybciej i najprościej jak to tylko możliwe. I wiecie co, takie ciacho wychodzi naprawdę dobre. Nie musicie martwić się czy masa jest zbyt wilgotna, czy ciasto Wam wyrośnie. Wyrośnie, bo jest kupne Jedyne na czym musicie się skupić przy wykonaniu ciasta, to pilnowanie czasu pieczenia a wcześniej nacinanie gałązek choinki i ich skręcanie. Jeśli chcecie mieć sporawych rozmiarów ciasto
Mieszam w Garnkuwcale nie tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o średnicy 26 cm oraz foremki do wykrawania o średnicy 8 cm na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550) 120 ml letniego mleka 120 g jogurtu naturalnego kremowego (około 5 łyżek) 3 żółtka (jajka L) 25 g drożdży świeżych 5 łyżek(...)łyżki miodu (płynnego) 1 jabłko winne kilka kropli aromatu migdałowego + mleko do pomalowania przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec w kształcie kwiatu z ciasta drożdżowego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam
Uwaga Babcia Gotujebazie sosu pomidorowego czy może pizzę bianco? Z szynką parmeńską czy może z salami? Ile podniebień, tyle wariacji. Jednak niezależnie od tego co lubimy, jedno musi być idealne – ciasto! Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z Wami podzielę Po pierwsze musimy pamiętać, że każdy składnik w cieście(...)jest bardzo ważny. Nie wystarczy zmieszać wszystkich proporcji, ale podejść do ciasta z sercem i dużą cierpliwością (o którą akurat u mnie trudno). Przygotowanie idealnego ciasta na pizze zajmuje nawet do kilkudziesięciu godzin – ja podam Wam najbardziej optymalny przepis. Dodatkowo, opiszę piec do pizzy, który na stale zagościł w mojej kuchni i szybko jej nie opuści. Przypuszczam, że większość
Kuchnia BazyliiCiasto z patelni . Tak, tak. Gdy wstawiłam zdjęcie z opisem na FB-ku, to odezwały się głosy niedowierzania, jak to ciasto z patelni? Takie samo niedowierzanie było z moim przepisem na pizzę z patelni , czy ciasta z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , czy błyskawiczne ciasto z owocami . To jest przepis na kolejne szybkie ciasto. Uwielbiam przygotowywać ciasta, które są proste(...)szybkie. Tym razem propozycja na ciasto porzeczkowo-jogurtowe z patelni bez piekarnika. Porzeczki rosną u mnie na działce, a to są idealnie sezonowe owoce, które nadają się do przygotowania letnich ciast, ponieważ szybko się nie rozpadają podczas pieczenia, nie puszczają soku i wprowadzają orzeźwiającą nutę smakową. Zaletą placka z patelni jest to, że nie wymaga włączenia piekarnika, gdy ma się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzeznaczony na specjalne okazje. Placek wypiekany jest zwłaszcza w sytuacji gdy rodzina i przyjaciele chcą powitać aumaua’ę, który wraca ze swej pierwszej długiej podróży przez ocean. Graficzna prezentacja ciasta przypomina placki z kruchego ciasta z charakterystyczną kratką na wierzchu. Książka kucharska podaje przepis na kruche ciasto z użyciem oleju – jest to co prawda wersja wytrawna, ale idealnie wyrównuje słodkość(...)dodatków w cieście. Jednocześnie nieco odchodzi od tradycyjnego kruchego ciasta, gdyż jest bardziej twarde, a przy okazji sprawia nieco problemów przy wałkowaniu. Dlatego proponujemy Wam wybór – możecie spróbować wytrwanej wersji Tima albo zrobić tradycyjne kruche ciasto z masłem i cukrem. Jeżeli chodzi o farsz, to do opisanej w książce receptury, dodaliśmy karmelizowane owoce (w grze opisane jako jabłka z sadów
Nerds Kitchenjest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko w kilku sklepach na rynku i warto zacząć(...)naprawdę w smaku zwróci nam się kilkukrotnie. Rogaliki do łatwych nie należą, są bardzo czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux - jeden z najbardziej szanowanych francuskich kucharzy, znany na całym świecie. Ciasto można wykorzystać nie tylko do tych rogalików. Składniki na ciasto ( wyjdzie
Poezja Smaków - blog kulinarnypierniczenia – z tego przepisu udadzą Wam się zarówno pierniczki nadziewane marmoladą, jak i pierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj wiele przepisów(...)pierniki ma w składzie tylko i wyłącznie mąkę pszenną. A kiedyś piekło się je wyłącznie z mąki żytniej – pierniki były drogim, eksportowym ciastem, miały przetrwać długo w nienaruszonym stanie między innymi wtedy, gdy przewożono je po świecie –nie mogły się popsuć. Swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka żytnia pozwala znacząco zwiększyć higroskopijność
Karo in the KitchenZamierzałam zrobić najzwyklejsze czekoladowe ciasto z sosem malinowym. Jednak po otwarciu szafki natrafiłam na płatki chili, orzechy pekan, migdały i gorzką czekoladę. Na dodatek, w zamrażalniku odkryłam czarne porzeczki. I tak, od składnika, do składnika, wyszło coś, że tak powiem 'innego' - totalny eksperyment Samo ciasto jest delikatnie słodkie, zaś smak czekolady i orzechów przełamuje pikantny i kwaskowaty sos malinowy(...)miąższ owoców pod wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim
Szybko Szybkowarkawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis(...)razu go wypróbowałam Użyłam tylko za dużej foremki i dlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki: 2 łyżeczki suchych drożdży 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru 425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania) szczypta soli 75 g rozpuszczonego masła (niesolonego
UgotujmyTo.plPierwszy przepis z serii W meksykańskim piekarniku ciotki Hankity . W ramach rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón . Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną(...)pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później
Grahamka, weka i kajzerkaCiasto wiśniowe Ciasto to jest świetnym połączeniem wiśni i śmietanki z kokosem, po schłodzeniu smakiem przypomina serniczek czym bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. W wykonaniu jest naprawdę proste i szybkie , w smaku pyszne i wilgotne, więc na pewno znajdzie się w moim zeszycie z przepisami. Podaję przepis oryginalny al.rossia2009 a w nawiasach moje zmiany na większą foremkę. Czas pieczenia(...)około 60 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Na ciasto: 3 jajka ( 4 jajka) 100 g masła lub margaryny ( 120g) ¾ szkl cukru pudru 150 g kwaśnej śmietany ( 2 łyżki z górką) 1 proszek do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBiszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki(...)pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniu Składniki: Ciasto: 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 3/4 szk cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :) Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita , jednak w fajnej, "zakręconej" formie. Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita , a po ang. spiral pie . Choć często robi(...)hortopita ze szczawiem i botwiną ), fetą, porem czy cukinią. Dlatego dzisiejszy przepis potraktujcie jako moja autorską wariację na temat :) Moje ślimaczki na pewno urzekną Was ślicznym kształtem, chrupiącym ciastem i pysznym, pomarańczowo-zielonym nadzieniem. Mam rację? ;) W zrobieniu są łatwiejsze niż myślicie. Jeżeli po raz pierwszy macie styczność z ciastem filo, zajrzyjcie do przepisu na te pyszne cygara
Chilli Czosnek i Oliwasprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych liści do wykorzystania. Postanowiłam przerobić je na sławne greckie "zielone ciasto" pites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę , czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem(...)zieleniny ( może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem ), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites , "zielonych ciastach" Zielone ciasta "pites" to ważny element greckiej tradycji kulinarnej . Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie
Chilli Czosnek i OliwaWszyscy pieką ciasta dyniowe, piekę i ja. Polecam pyszne ciasto dyniowe z orzechami, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych moich udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo(...)łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, o pięknym kolorze. Ciasto jest smaczne nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny(...)stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) Składniki: krem rabarbarowy (rabarbarowy curd) 300g
Smakołyki BerenikiPrzepis na ciasto Merci na herbatnikach to potrójnie czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Przygotujesz je na bazie mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a pyszny smak jest gwarantowany! Jak rozpuścić czekoladę do ciasta? Aby rozpuścić czekoladę do ciasta, w miseczce należy umieścić kostki czekolady i dodać do niej odrobinę śmietanki 30%. Następnie miseczkę należy umieścić(...)jakiś czas mieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Miseczkę z czekoladą i śmietanką możesz także umieścić w mikrofalówce, ustawionej na niską moc. Na jaką formę jest przepis na ciasto Merci? Poniższy przepis na ciasto Merci bez pieczenia jest na kwadratową formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować to ciasto na dużą formę (czyli taką o wymiarach
Via GustoPrzepis na ciasto czekoladowe z mascarpone i bezą, a także z ciasteczkami Oreo! Ta Chmurka Oreo jest niezwykle kremowa, a beza dodaje chrupkości. Spód ciasta to kakaowe herbatniki, a główną częścią są dwa kremy na bazie mascarpone i śmietanki – jeden krem jest z gorzką czekoladą, a drugi z ciasteczkami Oreo. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec bezę? Pieczenie(...)gładka i sztywna – czyli około 2 minuty. Pod koniec dodaj cukier puder lub inne składniki – na przykład ekstrakt waniliowy. Krem jest gotowy do użycia jako nadzienie do ciast, tortów lub deserów. Jak przechowywać ciasto z bezą w lodówce? Jeśli ciasto z bezą zawiera bitą śmietanę lub inne składniki, które należy przechowywać w lodówce, umieść ciasto w lodówce
Via GustoCiasto Kruchy Kokosowiec Ciasto Kruchy Kokosowiec to wspaniały pomysł, jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto z wiórkami kokosowymi upiec na najbliższy weekend. Ciasto kokosowe na kruchym spodzie z kruszonką smakuje trochę jak Bounty, będzie idealne do popołudniowej kawy. Jak się piecze ciasto kokosowe ? Aby upiec ciasto Kokosowiec w ystarczy przygotować proste ciasto półkruche - nie wymaga ono podpiekania, ładnie wyrasta(...)nigdy nie wychodzi w nim zakalec. Dla najlepszego smaku i struktury kruche ciasto z kokosem należy najpierw dobrze schłodzić - tak postępujemy przy każdym cieście tego typu, wtedy odpowiednia kruchość jest gwarantowana. Jak zrobić masę kokosową na ciasto ? Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe ze śmietaną i cukrem, krótko podgrzać, a po ostudzeniu wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Przepis
Lekcje w kuchniCiasto Jajko Sadzone to ciasto bez pieczenia , które łączy w sobie masę twarogową z galaretką i owocami. Z pewnością ciasto to przypadnie do gustu zwolennikom prostych i mało pracochłonnych deserów. To ciasto bez pieczenia zrobić można na każdą okazję oraz przy święcie i bez wątpienia Wielkanoc jest dobrym okresem na przygotowanie tegoż ciasta. Do przygotowania ciasta Jajko Sadzone potrzebne(...)opcje, sięgnąć możecie bowiem po twaróg z wiaderka lub zastąpić go mielonym białym serem. Twaróg z wiaderka będzie bardziej kremowy i nieco lżejszy aniżeli mielony biały ser. Na tym cieście najlepiej prezentują się morele , ponieważ mają one mniejszy rozmiar aniżeli brzoskwinie, co nie znaczy, iż moreli zastąpić nie można brzoskwiniami. Ciasto to robię z dodatkiem galaretki krystalicznej lecz jeśli
MeCooksZobacz przepisy na drożdżówki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, a także jako dodatek do kawy. Nic nie pobudza zmysłów tak jak zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym nadzieniem. Dlatego właśnie przygotowałam zestawienie dziesięciu najlepszych przepisów na te pyszne wypieki, które zachwycą Twoje podniebienie! Wśród dziesięciu propozycji znajdziesz zarówno tradycyjne, klasyczne smaki, jak i oryginalne, nowatorskie połączenia. Od miękkich(...)ZOBACZ PRZEPIS Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką, czyli mini chałki. Bułki są miękkie, a waniliowa kruszonka dodaje im pysznego smaku. Ciasto… ZOBACZ PRZEPIS Drożdżówki z truskawkami bez jajek – truskawkowe rollsy Zawijane drożdżówki z truskawkami bez jajek to przepis na miękkie i delikatne bułeczki – truskawkowe rollsy. Drożdżówki przygotujesz
Via GustoTorcik z ciasta francuskiego przełożony bitą śmietaną oraz frużeliną truskawkową. Wychodzi delikatny w smaku i lekki jak chmurka, choć dość kaloryczny. Ciasto smakuje fantastycznie i nie jest przesłodzone, czy mdłe. Słodko-kwaśna frużelina truskawkowa doskonale komponuje się z masą śmietanową, a poza tym nadaje nuty świeżości i orzeźwienia. Do przygotowania torciku użyłam gotowych płatów ciasta francuskiego, gdyż zależało(...)czasie i w tamtym momencie nie miałam kompletnie siły na długie stanie w kuchni. Potrzebowałam prostego i szybkiego ciasta. Torcik z pewnością jeszcze lepiej smakowałby przygotowany z domowego ciasta francuskiego, dlatego osoby ambitne i mające dużo więcej czasu mogą pokusić się o zrobienie własnych blatów z ciasta francuskiego. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowe ciasto bananowe to wariacja podstawowego przepisu na ciasto bananowe z polewą serową . Tak jak wersja podstawowa, jest ono wilgotne i puszyste, a polewa serowa jest tutaj niczym wisienka na torcie! Odrobina kakao oraz powideł sprawia, że nabiera zupełnie innego charakteru. Tutaj również idealnie pasuje dodatek cynamonu lub przyprawy korzennej. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj , polecam również przepis(...)proste wegańskie ciasto bananowe Przepis na czekoladowe ciasto bananowe Składniki NA CIASTO 2 jajka szklanka cukru * (220 g) 3 małe banany (300 g bez skórki) ½ szklanki oleju ** (125 g) łyżka kakao (11 g) ¼ łyżeczki soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1½ szklanki mąki (240 g) NA POLEWĘ SEROWĄ 2½ łyżki miękkiego masła (25 g) 90 g serka typu
WegePrzepisProsty, sprawdzony przepis na pyszne, ekspresowe ciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniem. Wystarczy przygotować kruchy spód, wrzucić pokrojone owoce oraz dodać ugotowany budyń. Resztę pracy wykona piekarnik, a zajmie to ok. 50 minut. To ciasto jest rewelacyjne w smaku i należy do naszych ulubionych deserów z owocami. Świeże, słodkie truskawki doskonale kontrastują z kwaśnym rabarbarem, tworząc przepyszne ciasto, któremu trudno(...)się oprzeć. Jest wilgotne, miękkie z cienkim kruchym spodem, wręcz idealne do delektowania się nim przy kawie lub herbacie w wiosenny lub letni dzień! Nasz przepis na szybkie ciasto truskawkowo – rabarbarowe, to wypiek, który zawsze się udaje i z pewnością każdy sobie z nim poradzi, nawet początkujący. Jest w nim tylko kilka składników, nie ma żadnych warstw oraz polewy
Kuchnia Na WypasieCiasto Hukzulka, zwane także jako Hucułka to bardzo smaczny wypiek, który pokochacie już po pierwszym kęsie. To nic innego jak połączenie kruchego ciasta z bezą i kremu na bazie masy kajmakowej. Jest przepyszne, słodziutkie i sycące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Hukzulka może wyglądać na nieco pracochłonne i trudne. Tak naprawdę jest to bardzo łatwe(...)przyjemne w przygotowaniu ciasto. Należy postępować zgodnie z instrukcją, którą dla Was przygotowałam poniżej. Ciasto Hukzulka to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję piec. Smakuje obłędnie i dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Poniżej zaprezentuje Wam przepis na fenomenalne ciasto Hucułka, które idealnie sprawdzi się na święta. Pięknie udekoruje świąteczny stół i z pewnością zachwyci każdego
Przepiski.plinne smakołyki, bo święta to idealna okazja do wypróbowania nowych przepisów. Dlatego też, w tym wpisie zebrałam dla Was mnóstwo ciekawych przepisów na Wielkanocne wypieki. Pośród nich znajdziecie tradycyjne ciasta, ale także te w wersji bez pieczenia. Każdy z Was znajdzie coś idealnego dla siebie. Ciasta są naprawdę smaczne i wypróbowane przeze mnie i moją rodzinę. Jestem pewna(...)również posmakują. Zapraszam! CIASTA WIELKANOCNE – PRZEPISY Ciasto Makowa Dama Ciasto Shrek z delicjami Ananasowiec bez pieczenia Ciasto z mini 7 Days’ami Ciasto na soku Kubuś Sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto Czeska Wiśnia Ciasto Balladyna Ciasto Rozchodniaczek Ciasto orzechowa pychotka Ciasto Migdałek Ciasto z wafelkami Grześki Ciasto z masą wafelkową Migdałowa dama Szybka szarlotka sypana Ciasto fantazja Ciasto
Alle Dobre!Pachnące jabłka, smażone w pysznym, lekko chrupiącym cieście naleśnikowym. Prosty pomysł na śniadanie, kolację lub pyszny deser po obiedzie. Używając ulubionego ciasta naleśnikowego i pokrojonych w plasterki jabłek, możesz przygotować cudowną kompozycję aromatów, smaków i konsystencji. Pod pysznym delikatnym ciastem odkryjesz bowiem, gorący, chrupiący kawałek pachnącego jabłka. To idealny przepis dla dzieci i dorosłych i to nie tylko na pochmurne(...)jesienne dni, ale na cały rok! Jak zrobić jabłka w cieście naleśnikowym? Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym wymaga kilku prostych wskazówek. Warto użyć chrupiących, soczystych i przede wszystkim twardych jabłek, aby zachowały swój kształt po usmażeniu. Do smażenia można użyć oleju lub masła klarowanego. Ważna jest także temperatura tłuszczu. Nie może być zbyt gorący, ponieważ ciasto się przypali
Kuchnia Na WypasiePyszne ciasto z jagodami i kruszonką przygotowałam bazując na moim sprawdzonym przepisie na Pyszne ciasto z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką , oba są proste i szybkie, przygotowuję je na kefirze z olejem! Gdy myślę o jagodach to od razu mam dwa skojarzenia z dzieciństwa: piosenkę „Jesteśmy jagódki, czarne jagódki Mieszkamy w lesie zielonym Oczka mamy czarne, buźki granatowe A sukienki(...)trochę mało, aby zrobić Tradycyjne pierogi z jagodami , ale można zrobić Drożdżówki z serem i jagodami , Jagodowy deser , Zakręcone jagodzianki , czy Jagodzianki z lukrem Zainteresowani przepisem na Pyszne ciasto z jagodami i kruszonką ? Nie potrzebujemy miksera, wystarczy rózga, chwila moment i ciasto jest zrobione. Ciasto ucierane z jagodami i maślaną kruszonką jest naprawdę błyskawiczne. Najbardziej smakuje latem, kiedy są świeże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto jogurtowe z malinami to idealny pomysł na letni deser. Super puszyste, wilgotne, maślane ciasto i orzeźwiające, słodkie maliny to przepyszne połączenie. Ciasto jogurtowe z malinami – idealne letnie ciasto Lato to czas owocowych ciast i deserów. Dojrzałe, słodkie i soczyste czereśnie, wiśnie, porzeczki czy maliny są wymarzonym dodatkiem do słodkości. W upalne dni odchodzimy nieco od ciężkich ciast(...)chętniej jemy lekkie, puszyste i orzeźwiające desery. Właśnie takie jest ciasto jogurtowe z malinami. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Zakalec – jak go uniknąć? Ciasto jogurtowe, zwłaszcza z owocami, jest niestety obarczone ryzykiem powstania zakalca. Są na szczęście sposoby, by go uniknąć. Przy przygotowywaniu ciasta warto trzymać się poniższych zasad: Składniki muszą być w temperaturze pokojowej . To najważniejszy krok, którego
Na-talerzu.plCiasto francuskie to bardzo proste ciasto robione z mąki, masła oraz wody. Przygotowuje się je bardzo łatwo jest natomiast nieco czasochłonne. Domowe ciasto francuskie robię zawsze w większej ilości i zamrażam je w formie rozwałkowanej, zawinięte wzdłuż papieru do pieczenia. Obecnie w sklepach dostać można dobrej jakości ciasto francuskie, dlatego jeśli ktoś nie lubi albo nie ma czasu na robienie(...)ciasta francuskiego w domu, może je po prostu zakupić. Jeśli już mamy kupione bądź ręcznie zrobione ciasto francuskie to przygotować możemy z niego zarówno słodkie jak i wytrawne wypieki. Ciasto francuskie sprawdza się w tartach, ciastkach, zapiekankach, roladach. Jako, iż ciasto to nie zawiera cukru łączy się dobrze zarówno z owocami, mięsem, warzywami oraz rybami. Poniżej mam dla Was przepis
MeCooksCzas czytania: 3 min Czekolada, pomarańcze i migdały to smaki, które przeplatają się w dzisiejszym cieście. Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo smaczne, a jednocześnie szybkie i bardzo, ale to bardzo łatwe, czyli idealne ciasto na święta! Ważna informacja dla bezglutenowców – ciasto jest dla Was! Ponieważ przygotowane jest na bazie mielonych migdałów. Natomiast osoby odchudzające się z czystym sercem mogą(...)skusić się na kawałeczek tego smakołyku, ponieważ ciasto nie zawiera tłuszczu ;). Ciekawostką w przepisie są pomarańcze, które gotujemy w całości, a następnie miksujemy. Pomarańcze możemy ugotować dzień wcześniej, aby w dniu pieczenia ciasta połączyć wszystkie składniki i upiec ciasto. Ciasto jest naprawdę łatwe, a jego przygotowanie zajmuje chwilkę. Delikatna i lekka konsystencja ciasta jest bajeczna i ten wspaniały smak. Ciasto
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Wspaniałe jesienne ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym to obowiązkowa pozycja deserowa na jesienne podwieczorki. Ciasto jest przepyszne wilgotne i bardzo aromatyczne z nutką cynamonu i kokosa, a do tego lekki krem czekoladowy. Krem przygotowałam z serka mascarpone i kilku łyżek kremu czekoladowego, to niebywale prosty i bardzo smaczny krem. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania(...)zawsze wychodzi pod warunkiem, że składniki na ciasto są w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu jajek i marchewki z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową. Składniki dodatkowe takie jak orzechy możecie dowolnie zamieniać, mogą to być orzechy nerkowca, laskowe, brazylijskie czy włoskie pilnujcie tylko podanej wagi w przepisie. Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 🥘 Składniki
SprawdzonaKuchnia.plTuż przed samym sylwestrem mam dla Was wpis zbiorowy z 5 pomysłami na szybkie przekąski z ciasta francuskiego z max. 3 składników (oprócz ciasta i ewentualnych przypraw). 2 propozycje na słodko, 1 wege i 2 z mięsem - każdy znajdzie coś dla siebie :) Ruloniki z parówką i serem Składniki na ok. 30 ruloników: 300 g ciasta francuskiego ok. 10 cienkich parówek(...)dobrym składem!) 10 plastrów sera żółtego + jajko do posmarowania Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy na ok. 30 kawałków. Ser kroimy w kostkę (mniej więcej wielkości kwadratów z ciasta). Parówkę kroimy na 3-4 kawałki. Na ciasto nakładamy ser, parówkę i zawijamy rulonik. Zlepiamy końce. Nożem nacinamy paski na cieście. Przekładamy rulony na blaszkę wyłożoną
CzarnawisienkaNaszło mnie na cukinię i to pod różnymi postaciami. Była już tarta cukinią, upiekłam mężowi ciastka z cukinią i daktylami. Przyszła pora na ciasto. Ale ciasto nie byle jakie. Kiedyś piekłam już ciasto z cukinią, ale w smaku było baaardzo przeciętne. A ja nie lubię przeciętnych dań Dlatego nadal poszukiwałam idealnego przepisu na ciasto cukiniowe. I wiecie co, chyba trafiłam(...)Ciasto jest wykonane z mąki migdałowej, a cukier zastąpiono erytrolem. Moja mama, która niezbyt chętnie sięga po takie wynalazki, zjadła ciasto ze smakiem i stwierdziła, że nie ma do czego się przyczepić. A jadła ciasto bez kremu i owoców. Goły placek. Daję wam gwarancję, że nikt nie zorientuje się, że ciasto jest dietetyczne, że coś z nim nie tak. Przepis
Mieszam w GarnkuTarty piekę intuicyjnie. Mam swój podstawowy przepis na ciasto kruche, sprawdzone proporcje i tylko eksperymentuję z rodzajami mąk i dodatkami. Do ciast na wytrawnie dodaję czasem suszone zioła albo starty żółty ser, do ciasta na słodkie często dodaję zmielone orzechy. Do środka to co fantazja podpowie, warzywa, resztki mięs, ryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie(...)bazie jajek i śmietany, czasem dodaje jakiś kremowy serek a do wytrawnych często wkruszam fetę. Na wierzch czasem wrzucam kruszonkę albo wycinam z resztek ciasta jakieś kształty. Właściwie nigdy nie korzystam z przepisu, chociaż oczywiście czasem się nimi inspiruję jak widzę jakieś fajne połączenie. Mam swoje patenty na pieczenie – 1) jak wykładam formę ciastem to zawsze zostawiam trochę surowego
Cooking for EmilyWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto red velvet, które jest pyszne i bardzo efektownie wygląda, idealnie nadaje się do podania na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Ciasto nie jest zbyt słodkie i powinno każdemu smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta red velvet będziemy potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy 21 centymetrów na ciasto: 300 g mąki pszennej(...)proszku lub płynie na krem: 500 g mascarpone 500 ml śmietany 30% lub 36 % - dobrze schłodzonej 150 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Link do filmu z przygotowania: Ciasto Red Velvet Przygotowanie: Do mąki pszennej dodaję: mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek dopieczenia, sodę i mieszam. Jeżeli używam barwnika w proszku to go rozpuszczam w mleku a jeżeli w płynie
Uwaga Babcia Gotujewysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno(...)przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności. Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka
Karo in the KitchenOdwrócone ciasto z truskawkami to tak naprawdę klasyczne ciasto jogurtowe, które pieczemy w odwrotny sposób niż tradycyjne ciasta - z owocami na spodzie formy, a ciastem na wierzchu. Zapobiega to powstawaniu zakalca, który może tworzyć się, gdy zbyt wiele soczystych owoców ułożymy na wierzchu wypieku. Dodatkowo truskawki z masłem i cukrem łączą się na spodzie w aromatyczną całość, która dodaje ciastu(...)wspaniały smak. Piekłam to ciasto w dwóch wersjach - z małą ilością masła i cukru na spodzie oraz z większą ilością tych składników. Nie zauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek
Smakołyki BerenikiCiasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i wręcz rozpływającym się w ustach wnętrzem- takie właśnie ciasto wychodzi z poniższego przepisu. Grubość ciasta dopasowujemy do własnych upodobań. Gdy lubimy cienkie ciasto - bardziej je rozwałkowujemy, gdy grubsze - oczywiście mniej. Gdy już stworzymy idealne(...)zarazem proste w przygotowaniu ciasto na pizze - mając taką bazę możemy uruchomić fantazję i dobrać ulubione składniki oraz dodatki. Najlepsze Ciasto na Pizze - Składniki: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli Najlepsze Ciasto na Pizze - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko
Słodka Stronabarwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w pierwszym odruchu nie sięgnęła po... Ciasto. Jasna sprawa. Jeszcze parę lat temu na myśl o cieście z buraczkami tylko bym się skrzywiła, i pięć minut później nie pamiętała o tym co najmniej idiotycznym pomyśle. Teraz jednak(...)już wiem, że ta idea idiotyczna nie jest w żadnym razie, co więcej - uśmiechnęłam się na myśl o nowym wyzwaniu. W mojej kuchni nie raz gościło już ciasto marchewkowe, ostatnio dynia również sprawdziła się na słodko. Kilka niewarzywnych dziwactw też już przetestowałam z dużym sukcesem. O dodaniu buraczków do ciasta słyszałam już wcześniej, ale dopiero Shinju
Pożeraczka, czyli raz adobrzedawna krążył mi po głowie "kurtosz", tredelnik, ciekawił mnie smak czy faktycznie jest tak dobry jak o nim mówią. "Tredelnik - tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji z miasta Skalnica . Jest wykonana z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grilowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem." Nie posiadam specjalistycznego sprzętu, ale bez problemu można sobie poradzić(...)puszki od napojów energetycznych. Owinęłam je dokładnie folią srebrną i w 100 procentach się sprawdziły.Przygotowałam różne posypki takie jak cukier cynamonowy, cukier różany, kolorową posypkę. Pozostało wykonać tylko ciasto i stworzyć z wszystkiego przepyszną całość. Co się udało <3 SKŁADNIKI : z tej porcji otrzymałam 14 szt 500 g mąki pszennej (typ 550) 2 jajka
Basia w kuchnilato to słońce, a słońce to różne odcienie pomarańczu, więc dziś będzie wpis z morelami w tle. Dlaczego w tle ? Dlatego, że głównym bohaterem będzie ciasto, najprostsze ze wszystkich, czyli ciasto ucierane. Wystarczy tylko utrzeć razem wszystkie składniki. Do ciasta ucieranego warto użyć malaksera lub robota, wtedy ciasto dosłownie robi się(...)samo. Jednym ze składników ciasta ucieranego jest oczywiście tłuszcz. Ja do ciasta ucieranego używam kostki do pieczenia Kasia , która jest doskonała do ciast. Tak więc dziś na blogu przepis na ciasto morelowe z Kasią . Musimy tylko pamiętać o jednym: wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, w innym przypadku ciasto może się
Kulinarne przygody GatityCytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński . Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym . Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest dość specyficzny. S łodycz ciasta przełamuje się tu z kwaśnym dodatkiem cytryny i słodko-słono-kwaśno-gorzko-cierpkim smakiem jagód cytryńca. Bo okazało się, iż cytryniec chiński (Schisandra Chinensis) to istna orgia smaków! Znany
Grunt to przepis!Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam(...)formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciasta. Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami Składniki: 250g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 50g cukru 75g masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 200g wydrylowanych wiśni tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: - drożdże
Smakołyki Berenikidłuższym czasie z postami obiadowymi nadeszła w końcu chwila słodkości. Ciasto drożdżowe ... kto go nie lubi? Miękkie, puszyste, pachnące drożdżami. Można je przygotować na wiele sposobów: z owocami sezonowymi, z mrożonymi, bułeczki z owocami, z twarogiem, czekoladą, budyniem lub po prostu z samą kruszonką. Posmarowane masłem kromki świeżej chałki smakują najlepiej, jeszcze ciepła... Ciasto drożdżowe to ciasto niezbyt(...)pracochłonne, 10 minut przygotowania i na godzinę możemy o nim zapomnieć. Później kolejne dziesięć minut i kolejna godzina lenistwa. Najbardziej pracochłonna część to wyrabianie ciasta po wymieszaniu z rozczynem. Należy wyrabiać je tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie, jednolite i lśniące. Do tego typu ciasta najlepiej użyć mąki o typie 500 - 550, dzięki takiej mące uzyskamy ciasto bardziej elastyczne
Symfonia SmakówEksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra! Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki. Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki(...)najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jaki miałam do tej pory czelność testować :) Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu! Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru 1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej
Grunt to przepis!