mogą być również samodzielnym daniem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany klusek to:pyzy, kopytka, leniwe czy kluski śląskie. Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być(...)drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy jeden na drugi. Kroimy kwadraty. Zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w wodzie do wypłynięcia. Podstawowe ciasto
Ciasta z tradycjamiCiasto ptysiowe jest jednym z najpopularniejszych ciast używanych w przemyśle cukierniczym i kulinarnym. Na początku wydaje się to trudne i skomplikowane, jednak jak zrobi się kilka błędów to pózniej będzie zdecydowanie łatwiej. Ciasto ptysiowe, jak jest prawidłowo wykonane nie powinno opaść. Z ciasta ptysiowego przygotowuje się eklery, ptysie czy karpatkę. Cały sukces w cieście ptysiowym moim zdaniem polega na jego(...)uniwersalnym charakterze. Ciasto ptysiowe możemy przecież nadziewać na słono i słodko. Podstawowy przepis na ciasto ptysiowe: Składniki: 250 ml wody 200 g mąki 100 g masła 5 jajek Wodę zagotowujemy z masłem. gdy masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć dodajemy mąkę. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Garnek z ciastem odstawiamy do krótkiego przestudzenia. Po około 5 minutach dodajemy
Ciasta z tradycjamiDzisiaj poniżej przedstawiam Wam propozycje ciast, które możemy zrobić na Święta, taka ściągawka, żeby nie szukać po blogu, wszystko w jednym poście :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa(...)Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka 9. Ciasto 4 w 1 10. Ciasto Doroty 2 11. Leśny mech 12. Ciasto afrykańczyk 13. Chałwowiec z brzoskwiniami 14. Słonecznikowiec 15. Ciasto Prince Polo 16. Ciasto z wafelkami 17. Ciasto Cytrynek 18. Zemsta teściowej 20. Ciasto krówka 21. Ciasto Kubanka 22. Ciasto Rafaello
kruche babeczkiCiasto z sercem wywoła uśmiech na twarzy każdej osoby, dla której je przygotujemy. Jeśli podarujemy je w całości, wprowadzimy element pozytywnego zaskoczenia, gdy po ukrojeniu, w środku ukaże się czerwone serduszko. Przygotowanie tego wypieku nie jest trudne - to klasyczna babka ucierana, należy je jednak podzielić na dwa etapy, tj. upieczenie ciasta kolorowego i wycięcie z niego serduszek oraz przyrządzenie ciasta(...)umieścić dowolny kształt, dopasowując go do wybranej okazji - choinkę czy gwiazdkę na Boże Narodzenie, zajączka lub kurczaka na Wielkanoc, czy misia na dzień dziecka. Ponieważ zbliżają się walentynki, moje ciasto skrywa w środku czerwone serca. Do przygotowania ciasta potrzebne nam są podstawowe składniki na ciasto ucierane, barwnik spożywczy oraz foremka w kształcie serduszka. Swoją babkę upiekłam w malutkiej keksówce
Smakołyki BerenikiŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE Dziś mam da Was bardzo świąteczne, oryginalne ciasto mandarynkowe:) Założę się, że rzadko kto z Was jadł takie ciasto:) Użyte do nich są całe mandarynki, wraz ze skórką i miąższem, które uprzednio należy gotować przez 2 godziny. Następnie miksuje się ja na gładko i taki mus dodaje do masy z jajek i mielonych migdałów. Do przygotowania(...)tego ciasta nie potrzeba mąki (ani masła), jest ono więc idealne na przykład dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto piekłam w większej torownicy, gdyż jest ona duże i podzielne, do tego wilgotne i miękkie, a lukier i kandyzowane mandarynki na wierzchu dopełniają całości, dzięki czemu ciasto pięknie prezentuje się na stole. Zrobiłam na próbę to ciasto w dwóch wersjach
Słodko-Słony Świat Ilonyprzebywa poza domem więcej niż w domu, że na jego powrót przygotowuję sporo pysznego jedzenia, to nie miałby trudnego zadania - trafiłby na pewno ;) Dzisiaj zapraszam Was na drożdżowe ciasto z dodatkiem dyniowego przecieru. Ciasto pachnące cynamonem i kardamonem, puszyste i pyszne :) Częstujcie się :) Pomysł znalazłam tam >klik!< , ale nieco zmodyfikowałam przepis. Dlatego u mnie spiralka w cieście(...)jest żółta, lecz cynamonowa :) Składniki na dwie średnie formy keksowe: pół kg mąki , 50 g drożdży , 2 jajka + 1 żółtko (białko zostanie do posmarowania ciasta przed pieczeniem), 100 g stopionego masła , 100 g cukru , 1/2 szklanki mleka , 3 łyżki dyniowego puree , 1 łyżka cynamonu , płaska łyżeczka mielonego kardamonu (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki soli . Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru
Codzienna kuchnia niecodziennakiedyś to musi nastąpić. Nie obiecuję, że wracam pełną parą, bo za kilka dni zaczną się znowu studia, ale w miarę możliwość nowe posty będą się pojawiały :) Do tego ciasta przymierzałam się już od jakiegoś czasu, aż wreszcie się skusiłam :) Trochę inaczej wyobrażam sobie je w smaku, ale jest ok :) Dodam też że ciasto Jakuba należy do tych mniej słodkich(...)także można od siebie jeszcze coś tam dosypać :) Ciasto : 3,5 szkl mąki 250 g margaryny 1szkl śmietany 12% lub 18% 6 żółtek 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza : 6 białek 12 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe Masa budyniowa : 3 opakowania budyniu waniliowego 3 szkl mleka 4 łyżki cukru 250 g margaryny Dodatkowo : słoik wiśni
charlotte gotujeSzparagi w cieście francuskim z kozim serem i suszonymi pomidorami , to pomysł na szybką, smaczną i łatwą do przygotowania przekąskę. Ciasto francuskie w tego typu wypiekach sprawdza się idealnie, jest chrupiące i ładnie wyrasta. Do przygotowania tej przekąski potrzebne jest nam oczywiście ciasto francuskie , zrobione własnoręcznie w domu bądź zakupione w sklepie, zielone szparagi , tarty ser kozi oraz suszone pomidory(...)zalewy. Tarty ser należy połączyć z pokrojonymi pomidorami, ułożyć na cieście, przykryć szparagami i założyć boki ciasta na całość. Całość po wierzchu trzeba posmarować jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Czas jaki musimy poświęcić na przygotowanie tego wypieku to około 10 minut, do tego dochodzi również czas pieczenia czyli dodatkowe 25 minut. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na szparagi
MeCooksKruche ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto z bezą i owocami. Kruche ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto ze śliwkami to jest ciasto, które pojawia się u mnie dość często. Jest modyfikowane, to kształtem foremki, to ilością składników. To, które prezentuję poniżej to moja wariacja na temat ciasta kruchego. Inspirowałam się przepisem od Po prostu pycha. Zmieniłam kształt i wielkość(...)formy co spowodowało, że moje ciasto było o wiele niższe i kroiło się w duże kwadraty. Zależało mi na cieście na wynos, do ręki. Udało się. Was też zachęcam do modyfikowania, kombinowania pod siebie bądź sytuacje. Kruche ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto ze śliwkami. Prawdą jest, że kruche ciasto ze śliwkami to ciasto przepyszne, maślane, chrupiące. Prawdą jest również
Z Kuchni Do KuchniŚwięta Bożego Narodzenia nie mogłyby odbyć się bez pysznych ciast. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, są jednym z najważniejszych elementów na wigilijnym stole. Zastanawiasz się, jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia zrobić? Weź pod uwagę zarówno tradycyjne i nowoczesne propozycje, jak i pomysły na rozpływające się w ustach ciasteczka. Jak zaplanować ciasta na święta Bożego Narodzenia? Chcąc upiec ciasta(...)trzeba go robić na bieżąco. Wystarczy w dniu podania albo jeden dzień wcześniej go polukrować. Przygotowanie piernika staropolskiego składa się z kilku etapów: 6-8 tygodni przed trzeba wyrobić ciasto, po tym czasie je upiec i dać jeszcze mu odpocząć przez 1-2 dni, a następnie połączyć z nadzieniem i zostawić na kolejne 3-4 dni. Dopiero wtedy się
RozdomowionaCiasto bananowe z kruszonką to trzecia już wersja mojego ulubionego przepisu na ciasto bananowe! Tym razem z dodatkiem chrupiącej kruszonki, która skrywa wilgotne i puszyste ciasto bananowe. Przyznam szczerze, że ten przepis nigdy mi się nie znudzi, jest prosty i niezawodny Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj . Zobacz również przepis na ciasto bananowe z polewą serową oraz czekoladowe ciasto(...)bananowe Przepis na ciasto bananowe kruszonką Składniki NA KRUSZONKĘ szklanka mąki (140 g) pół kostki masła * (100 g) 6 łyżek cukru (72 g) NA CIASTO 2 jajka szklanka cukru ** (220 g) 3 małe banany (300 g bez skórki) ½ szklanki oleju *** (125 g) ½ łyżeczki cynamonu **** ¼ łyżeczki soli 2 łyżeczki
WegePrzepisPyszne ciasto z jabłkami i budyniem w troszkę innej wersji, niż dotychczas piekłam. Jest wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym proste i szybkie do przygotowania. Zapraszam po sprawdzony przepis babci. Po sezonie śliwkowym w mojej kuchni przyszedł czas na jabłka. Każdego roku próbuję nowych inspiracji. Tym razem połączyłam kruche ciasto z wilgotnymi jabłkami i delikatnym budyniem śmietankowym. To ciasto(...)idealne do kawy w niedzielny poranek :-). Ciasto z jabłkami i budyniem – składniki: Podane składniki są na dużą blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm lub kwadratową o boku 26 cm. Kaloryczność: 210 kcal w 100 g ciasta. Kruche ciasto 240 g mąki 120 g masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa 5 jabłek
Ania gotujePrzepis na pycha Ciasto Agora . Spód to ciasto czekoladowe na którym są trzy kremy. Krem budyniowy z żółtkami na bazie soku wieloowocowego o cudownym smaku przypominającym orange curd, krem maślany , w którego skład wchodzi budyń wieloowocowy wymieszany z masłem i pokruszonym ciastem czekoladowym, oraz bita śmietana . Całość udekorowana pokruszonym ciastem czekoladowym. Przepis na tę pychotkę znalazłam na YouTube(...)racji tego iż dół ciasta przypomina mi kolumny budowli starożytnych to postanowiłam nadać mu nazwę Ciasto Agora . Polecam zrobić, bo jest rewelacyjne w smaku. CIASTO AGORA SKŁADNIKI: Składniki na Ciasto kakaowe : mąkaa pszenne (250 g ) kakao gorzkie (50 g ) proszek do pieczenia (6 g = 1 kopiasta łyżeczka) soda oczyszczona (3 g = 3/4 łyżeczki) jajka (4 szt. rozmiaru M) sól
RITA food channelrustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami , to zdecydowanie jedna z najlepszych tart, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jest po prostu obłędna! Każdy element się zgadza – idealnie kruche, maślane ciasto, duża ilość owoców, a całość harmonijnie uzupełnia się w słodko-kwaśnym smaku. Po prostu tarta idealna . Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami – przepis szefa kuchni Przepis na tę tartę rustykalną (zwaną(...)POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Tarta od niechcenia Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami chodziła za mną od dłuższego czasu. Podoba mi się taka francuska nonszalancja przy jej przygotowaniu. Wkładanie ciasta do formy? Po co się tym przejmować. Dociążanie ciasta i nakłuwanie go widelcem? Żadna z tych czynności nie pojawia się w instrukcji przygotowania galette . Tu liczy się minimum wysiłku przy
Na-talerzu.pl