ciasto - 159090 przepisów (strona:28/10606)

Sylwestrowe smakołyki: 14 pomysłów na przekąski na sylwestra, które zachwycą gości 28

solą i pieprzem. Mini-tarty z serem kozim i czerwoną cebulą Mini-tarty z serem kozim i czerwoną cebulą to wykwintna i aromatyczna przekąska, idealna na sylwestrowe przyjęcie. Delikatne ciasto kruche, kremowy serek kozí i karmelizowana cebula to połączenie, które przypadnie do gustu wielu gościom. Przepis: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 200 g sera koziego 2 czerwone cebule 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 2 łyżki balsamico 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto kruche i wykrawaj okręgi o średnicy nieco większej niż foremki na tarty. Wylep foremki ciastem. W międzyczasie, pokrój cebulę w piórka i smaż na oliwie z oliwek, aż zmięknie. Dodaj balsamico i miód, smaż, aż cebula się zrumieni. Dopraw

sierotka maRysia w kuchni
Rwaniec drożdżowy 114

Zapraszam Wam po pyszny przepis na rwaniec drożdżowy. To miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto drożdżowe o aromacie cytryny i pomarańczy. To ciasto drożdże zawsze wychodzi i zawsze smakuje tak samo pysznie. Ciasto drożdżowe jest popularnym ciastem cukierniczym, często używanym do pieczenia. Może być używany do robienia pysznych ciast, ciastek i innych deserów, od słodkich po wytrawne. Ciasto drożdżowe może przybierać(...)różne formy – ciasto drożdżowe na pizzę, ciasto drożdżowe cytrynowe itp.. Przepisy są bardzo podobne, jednak każdy różni się odrobiną dodatków. Tym razem przygotuję ciasto drożdżowe z dodatkiem cytryny i pomarańczy. Będzie miało super posmak cytrusów. Rwaniec drożdżowy składniki Rwaniec drożdżowy – dodatki cytrusowe – posypka Ciasto drożdżowe – dodatkowo Rwaniec drożdżowy przepis Ja zazwyczaj używam do wypieku ciasta drożdżowego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym 45

Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym to wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, które z pewnością Wam posmakuje. Ciasto to lubię robić zwłaszcza teraz, w okresie jesiennym, kiedy to dostępne jest wiele odmian świeżych jabłek. W szarlotce najbardziej lubię używać jabłek, które mają kwaskowy smak, gdyż szarlotka z takich jabłek smakuje najlepiej. Przygotowanie szarlotki zaczynam od uprażenia jabłek z dodatkiem(...)Osobiście lubię kiedy jabłka są starte na tarce, ale można również pokroić je w małą kostkę. Do uprażonych i gorących jeszcze jabłek dodaję kaszę manną, dzięki czemu po upieczeniu ciasto nie nasiąka sokiem z jabłek i nie jest mokre. Uprażone jabłka studzę i biorę się za przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego. Ciasto krucho-drożdżowe jest proste do zrobienia, gdyż składniki takie

MeCooks
Fale Dunaju 115

Fale Dunaju to ciasto, które jest połączeniem ciasta ucieranego z jabłkami oraz kremem budyniowym. Ciasto ucierane składa się z dwóch ciast – jasnego oraz kakaowego. Jako pierwsze na blaszkę wylewa się ciasto jasne, na nim układa się jabłka, które pokrywa się ciastem kakaowym. Ciasto trafia do piekarnika i po upieczeniu dekorowane jest kremem budyniowym. Przepis na ciasto Fale Dunaju znalazłam(...)przepiśniku mojej mamy i z tego co wiem, przepis ten jest dość stary. Ja nawet nie pamiętam kiedy mama ostatni raz upiekła to ciasto, ponieważ teraz raczej skupia się na bardziej “nowoczesnych” przepisach. Nie wiem czy próbowaliście już tego ciasta, ale jeśli nie to zachęcam Was do zapoznania się z poniższym przepisem. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog

MeCooks
Co jest niezbędne przy przygotowaniu ciasta z jabłkami? 26

Szukasz dobrego przepisu na ciasto z jabłkami? Z pewnością się z nim zapoznasz. Omówimy składniki, czas pieczenia i wiele więcej. Dowiesz się także, jakie są różne rodzaje orzechów i jak zrobić pyszną polewę. I wreszcie, co nie mniej ważne, zajmiemy się polewą. Niezależnie od tego, czy wybierzesz wersję tradycyjną, czy nowoczesną, ten przepis z pewnością spodoba się Twojej rodzinie(...)przyjaciołom. W tym artykule dowiesz się, co jest najważniejsze w przepisie na ciasto z jabłkami, a my pomożemy Ci zrobić je pyszne! Czas pieczenia Składniki mokre na ciasto z jabłkami to cukier i masło, można użyć miksera stojącego lub ręcznego. Jajka i wanilię ubija się i dodaje po trochu. Dodaje się także mąkę i śmietanę. Masa powinna być gładka

Patchwork
Ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową 35

Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto ucierane , które koniecznie musicie wypróbować. Jest to ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową na mascarpone i bitej śmietanie. Zazwyczaj kiedy robię ciasta ucierane z owocami , dekoruję je wyłącznie cukrem pudrem i nie urozmaicam ich masami. Tym razem jednak postanowiłam połączyć dość kwaśny smak jaki ma rabarbar, ze słodyczą masy kajmakowej. To połączenie(...)smakowe bardzo przypadło mi do gustu i uważam, iż było strzałem w dziesiątkę. Polecam Wam poniższy przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową i mam nadzieję, iż to ciasto Wam również posmakuje. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto ucierane Składniki na ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową. Ciasto ucierane

MeCooks
Ciasto Red Velvet 47

Ciasto Red Velvet to piękne czerwone ciasto przełożone kremem na bazie masła i serka kremowego. Podstawą ciasta jest mąka, tłuszcz, cukier, mleko, kakao oraz dodatki takie jak barwnik spożywczy, ocet oraz ekstrakt z wanilii. Ja ciasto piekę w dwóch formach, gdyż po upieczeniu blaty ciasta są niemalże idealnie równe. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto upiec tylko w jednej(...)formie do pieczenia, ale trzeba wtedy pamiętać, aby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia ciasta. Red Velvet to ciasto , które świetnie sprawdzi się podane w nadchodzące Walentynki , ale nie tylko. Jest również idealnym ciastem na weekend, ciastem na każde przyjęcie oraz ciastem urodzinowym. Jeśli nie próbowaliście jeszcze tego ciasta, poniżej polecam przepis na ciasto Red Velvet . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog

MeCooks
Gruzińskie pierożki chinkali z mięsem mielonym 44

Clad Danie: Główne Kuchnia: Gruzińska Trudność: Średnie Ilość około 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 180 kcal Gruzińskie pierożki nadziewane mięsem mielonym i bulionem. Sakiewki z ciasta pierogowego z mięsnym farszem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MIĘSNY FARSZ 500 g mielonej baraniny lub wołowiny (lub mieszaniny obu mięs) 1 cebula żółta 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka(...)listków kolendry świeżo posiekanych 250 ml wystudzonego bulionu jarzynowo – wołowego sól i grubo zmielony czarny pieprz CIASTO NA CHINKALI 500 g mąki pszennej typ 450 200 ml gorącej wody 1/3 łyżeczki drobnej soli morskiej 1 łyżka oleju roślinnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: FARSZ Z MIĘSEM MIELONYM Cebulę poszatkuj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o małych oczkach

ProstePesto.pl
Ciasto 3 bit bez pieczenia 57

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów ostatnich lat. Wygląda i smakuje jak z dobrej cukierni! Na pewno będzie hitem na świątecznym stole. Ciasto 3 bit bez pieczenia – trzy kremy Jestem wielbicielką prostoty. Lubię minimalistyczny wystrój, klasyczne ubrania i proste przepisy. Jeśli wiem, że przygotowanie jakiegoś przepisu będzie wymagało ode mnie kupienia kilkunastu składników i pozmywania później równie(...)będzie mnie łatwo przekonać do takiego dania czy deseru. Są jednak takie przepisy, dla których warto poświęcić więcej czasu i czystych naczyń. Jednym z nich jest właśnie ciasto 3 bit. Krem budyniowe W tym cieście mamy aż 3 rodzaje nadzienia – masę kajmakową, waniliowy krem budyniowy i bitą śmietanę. Na szczęście nie wszystkie z nich musimy przygotowywać od podstaw

Na-talerzu.pl
Norweskie bułeczki cynamonowe 67

pyszne, że ich popularność wykracza poza granice Bergen, a nawet poza granice Norwegii. Aromat cynamonu i masła charakterystyczny dla skillingsboller podbił serca łasuchów na całym świecie. Nigella i nietypowe ciasto Przepis na te cudowne norweskie bułeczki cynamonowe znalazłam wiele lat temu w książce Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. Ufam Nigelli, zwłaszcza w kwestii słodkości. Myślę, że świetnie(...)bogato”. Te bułeczki są tego świetnym dowodem – są mocno cynamonowe, obłędnie maślane i wspaniale puszyste. Lepiej być nie może. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU A dlaczego nietypowe ciasto? Tak jak pisałam w moim poradniku „Jak upiec idealne ciasto drożdżowe” , klasyczne ciasto drożdżowe powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję i być na tyle sprężyste, by odchodziło lekko od ręki

Na-talerzu.pl
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami 71

Czas czytania: 3 min Puszyste ciasto drożdżowe z owocami Ciasto drożdżowe jest takim wypiekiem, które możemy podać o każdej porze dnia. Na przykład na śniadanie z masłem i miodem na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy. Koniecznie spróbujcie opiekanych grubych kromek ciasta opiekanych w tosterze posmarowanych masłem i miodem albo pysznym domowym dżemem z pomarańczy . Oczywiście ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest, kiedy(...)jest świeże , ale jeśli zostanie wam kilkudniowy kawałek, to wtedy wykorzystajcie takie resztki do opieczenia, będzie wam smakowało! Jeśli chodzi, o owoce jakich można użyć do ciasta, to mogą by to dowolne sezonowe owoce. Na przykład, truskawki , brzoskwinie, jabłka lub maliny ni i oczywiście rabarbar. Przyznam, że ja najbardziej lubię śliwki i dziś wykorzystałam ostatnie węgierki. Dla mnie ciasto drożdżowe

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto ucierane z owocami – z zeszytu mamusi :) 92

Ciasto ucierane z owocami to szybkie , smaczne i dość efektowne ciasto. Najlepsze jest to, że praktycznie robi się samo . Chyba każdy znalazł się w sytuacji, kiedy goście pojawią się w domu za godzinę, a tu nie ma nic, aby ich poczęstować. Wtedy na ratunek przychodzi ciasto ucierane. Najlepsze w nim jest to, że jest bardzo uniwersalne , jego smak zależy(...)tego jakich owoców użyjemy, jaki dodatek zapachowy dodamy itp. Efekt końcowy jest ekstra , a najlepsze jest to, że samo ciasto zrobiliśmy w 10 minut . O przepisie na ciasto ucierane Tym przepisem posługiwała się moja mama odkąd tylko pamiętam. Już jako dziecko pamiętam, czas spędzony w kuchni nad ciastem ucieranym ze śliwkami. Bardzo lubiłam to ciasto. Przepis z zeszytu mamy jest

SmartBake.pl
Pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 108

Zapraszam na przepyszne ciasto, z podobno oryginalnego przepisu niemieckiego. Jakoś się specjalnie nie zastanawiałam, ale niemieckie wypieki słyną z ciast z owocami, więc padło na ten przepis. Ciasto samo w sobie jest przepyszne. O ile czasem ciasta drożdżowe są suche, to to ciasto ze śliwkami zdecydowanie takie nie jest. Jest miękkie, aromatyczne. Ja słodkość ciasta złamałam lukrem cytrynowym, którego(...)oryginalnym przepisie, ale jakoś bardzo mi tu pasował. Niewątpliwą wadą ciasta ze śliwkami jest to, że szybko znika. Oj, naprawdę szybko. Druga, to użycie śliwek, które puszczają sok. Niezależnie od użytej odmiany, kolejnego dnia, możemy spodziewać się lekkiego soku na wierzchu ciasta. Im bardziej soczyste śliwki, tym więcej będzie soku, który będzie wsiąkał w ciasto. Z tego powodu

Mieszam w Garnku
Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! 126

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydaje ci się, że ciasto na pierogi jest banalnie proste i nie da się go zrobić źle? Nic bardziej mylnego! Idealne ciasto na pierogi zależy w dużej mierze od kilku drobiazgów, o których często zapominamy a czynią pierogi delikatne i przepyszne. W poście zawarto 10 rad, dzięki którym pierogi już zawsze będą najlepsze i najsmaczniejsze. Rezygnacja(...)podstawowego przepisu Podstawy przepis na pierogi to połączenie mąki, wody i soli. Niestety ten przepis ma swoje wady. Przepis ten nie daje gwarancji, że ciasto będzie cienkie, delikatnie a dodatkowo elastyczne i zawsze idealnie ugotowane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na idealne ciasto na pierogi 200 g mąki 100 ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżeczka masła (adsbygoogle

To Musisz Wiedzieć
Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka 81

wagę złota Ten makowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową. Wiadomo, możecie zrobić ciasto francuskie sami, masę makową również. Tylko miało być szybko i prosto. Dla niektórych przepis ten jest zbawieniem, dla innych czymś nie do pomyślenia(...)być najszybciej i najprościej jak to tylko możliwe. I wiecie co, takie ciacho wychodzi naprawdę dobre. Nie musicie martwić się czy masa jest zbyt wilgotna, czy ciasto Wam wyrośnie. Wyrośnie, bo jest kupne Jedyne na czym musicie się skupić przy wykonaniu ciasta, to pilnowanie czasu pieczenia a wcześniej nacinanie gałązek choinki i ich skręcanie. Jeśli chcecie mieć sporawych rozmiarów ciasto

Mieszam w Garnku