kopytka - 2368 przepisów (strona:28/158)

Kluski z kaszy jaglanej, sera i ziemniaków z masłem rozmarynowym 74

u0142a zagnie\u015b\u0107 zwi\u0119z\u0142e ciasto, dodaj\u0105c tyle m\u0105ki, ile ciasto zbierze.\r","Formowa\u0107 z ciasta wa\u0142eczki, kroi\u0107 je pod skosem w kopytka.\r","Wrzuca\u0107 na wrz\u0105c\u0105 osolon\u0105 wod\u0119 i gotowa\u0107 ok 2 min. od wyp\u0142yni\u0119cia.\r","\r","Mas\u0142o\r","Na patelni rozpu(...)przygotowania Z sera, ziemniaków, kaszy, jajka, soli i pieprzu oraz masła zagnieść zwięzłe ciasto, dodając tyle mąki, ile ciasto zbierze. Formować z ciasta wałeczki, kroić je pod skosem w kopytka. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować ok 2 min. od wypłynięcia. Masło Na patelni rozpuścić masło z oliwą i podgrzewać troszkę z gałązkami rozmarynu. Kluski polać masłem, posypać

Mieszam w Garnku
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 110

prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych(...)prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kopytka ze szpinakiem 97

Masz ochotę na domowe kopytka ze szpinakiem ? Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, zielony kolor. Do tego są super smaczne i niezwykle delikatne. Kopytka szpinakowe to świetny pomysł na prosty i tani obiad.  Zdecydowanie najlepsze są podane od razu po wyjęciu z wody. Wystarczy polać je roztopionym masłem i udekorować ulubionymi ziołami. Kopytka ze szpinakiem bardzo

AniaGotuje.pl
Jak wykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste 124

trzeba ich obierać, kroić wszystko jest już gotowe :) Ten przepis to przepis na danie szybkie w przygotowaniu :)   Jak wykorzystać łopatkę z dnia powszedniego łopatka 1 opakowanie gotowych kopytek marchewka z groszkiem Poltino 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju pieprz Na parze gotujemy marchewkę z groszkiem, ale tak żeby została lekko twardawa. Cebulę(...)olej, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy rozdrobnione mięso i marchewkę z groszkiem, dolewamy wodę, mieszamy i zmniejszamy gaz i całość przykrywamy pokrywką. Gdy to się dusi, na patelni podsmażamy kopytka. Po kilku minutach mieszamy całość, doprawiamy do smaku ( u mnie tylko pieprz ). Do patelni z mięsem dodajemy kopytka wszystko razem mieszamy. Przygotowanie obiadu zajmuje 10-15 minut

Kuchnia na wzgórzu
Duszony kurczak z warzywami i kopytkami 83

łyżka suszonej kolendry 1/8 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1/8 łyżeczki mielonego anyżu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania) sól, pieprz Przygotowanie Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa kroimy: Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka. Olej, sosy(...)czasie całość przekładamy do nagrzanego garnka, wszystko podsmażamy, zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 25 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy kopytka, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kopytka z musztardą ziarnistą 150

ziemniaków z poprzedniego dnia. Nie byłabym sobą, gdybym jednak czegoś od siebie nie dodała. Tym razem to ziarnista musztarda francuska, która powoduje delikatną chrupkość kopytek. Polecam dla odmiany! Składniki: – 1 kg ugotowanych ziemniaków – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1 łyżeczka soli – 2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej Do gotowania(...)kroić je po skosie na około 2 cm kawałki. – W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy i wrzucać partiami kopytka na gotującą się wodę. – Wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię

To co kocham
Kopytka 93

razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o grubości kciuka. Nożem odkrajać kawałki tzw. „kopytka” o szerokości ok. 1,5 – 2 cm. Wrzucać(...)gotującą się wodę i gotować przez ok. 4 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze. Propozycja podania: z sosem z leśnych grzybów, na który przepis znajdziesz tutaj a jeśli chcesz zrobić kopytka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 193

całym świecie to dokładnie to samo, co nasze babcie robią od pokoleń. Jest tylko jedna różnica: gnocchi to małe dzieło sztuki – karbowane, z dziurką w środku :-). Nasze kopytka są jak cięte z metra, bez specjalnej finezji. Co ciekawe, testy zrobione przez nieoceniony serwis seriouseats.com wykazały, że karbowanie, stosowane po to, żeby gnocchi lepiej absorbowały sos, ma takie samo(...)plastry i każdy z nich rolujemy w cienki wałek. Jeśli ciasto jest bardzo wilgotne możemy wałeczki podsypać mąką. Kiedy całe ciasto zostanie rozwałkowane, kroimy wałeczki w małe kawałki. Z kopytkami sprawa jest prosta, siekamy je nieco ukośnie w równej wielkości, nieduże kluski. Gnocchi kroimy w poprzek, w małe, dwucentymetrowej długości kluseczki. Można na nich widelcem odcisnąć wzorek, można tego

Niedzielny kucharz
KOPYTKA Z TWAROGIEM 101

Zakasłam rękawy i dziś przygotowałam twarogowe kopytka zwane inaczej ruskimi kluskami. Adwentowy, słodki obiad, kolacja lub śniadanie. Uwielbiamy je wszyscy!   Składniki: 300g twarogu 300g ugotowanych ziemniaków 1 jajo Mąka Ponadto: Jogurt naturalny Maliny Ugotowane(...)ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Dodajemy ¼ objętości ziemniaków mąkę oraz jajo. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części i robimy z nich wałki. Kropimy po skosie na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy.     Maliny rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy nim kopytka

Słodki Zakątek
Kopytka w sosie pieczarkowym 119

dodać podczas wyrabiania).  2. Wyrabiamy masę na kluski. Stolnicę podsypujemy mąką, urywamy po kawałku masy ziemniaczanej i toczymy z niej podłużne walce. Spłaszczamy nożem i tniemy małe zgrabne kopytka. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę.  3. W dużym rondlu gotujemy wodę z łyżką soli i 3-4 łyżkami oliwy. Kluski w miarę sprawnie wrzucamy do wrzątku, (najlepiej wszystkie(...)obsmażamy, gdy zaczną się rumienić podlewamy ok. litrem wody, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z mąką i wodą, dodajemy do dotującego się wywaru. Gotowym sosem polewamy kopytka

Apetyczna babeczka
Razowe kopytka z dynią, boczkiem i suszonymi pomidorami 110

Zaplanowałam sobie przygotować kopytka. Kiedy ziemniaki ostygły, okazało się, że z mąk pszennych mam tylko razową. Zaryzykowałam i zrobiłam kopytka. Podałam je ze smażoną dynią, cebulą, boczkiem i suszonymi pomidorami. Składniki: 1,2 kg dobrej jakości ziemniaków (polecam odmianę Jelly) 2 jajka 2 szklanki mąki razowej sól do smaku mąka pszenna do podsypywania (zwykła) 200 g boczku(...)wodę do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około

Czerwień i błękit
Dyniowe kopytka (gnocchi di zucca) 136

Blueberry Corner by "jagodzianka" Dyniowe kopytka (gnocchi di zucca) to typowe, włoskie, jesienne danie. Dynia powoduje, że kopytka są delikatne, lekko słodkawe, ciekawe w … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Dyniowe kopytka</span> (gnocchi di zucca) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
kopytka na szybko na obiad... 153

szklanki szybko zagnieść ciasto nie klejące ciasto, jeśli trzeba to po trochu podsypywać mąką, z porcji ciasta na desce robić wałki, i kroić z nich małe kopytka, wrzucać do osolonej wody z łyżką oleju, po wypłynięciu gotować(...)minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze na smalcu podsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojone cebule i podsmażyć na złocisto, dodać majeranek i pieprz mielony, zamieszać, kopytka podawać polane okrasą - kopytka są delikatne, smaczne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Warzywa z patelni do obiadu 136

Wspaniale komponują się do dań z klusek, kopytek, makaronów, kasz. Najczęściej różne kompozycje warzyw duszonych z chili podaję z kopytkami, tymi świeżo wyjętymi z wody lub chrupiącymi przesmażonymi na maśle z lubczykiem i koprem. Cukinia duszona z chili, cebulą i czosnkiem to proste połączenie, które z dodatkiem kilku ziół i odpowiednich ulubionych przypraw staje(...)posiekane czosnek i cebulę. Dodaję pokrojoną w talarki chili. Cukinię kroje w niezbyt dużą kostkę, dodaję do warzyw na patelni, przyprawiam, duszę pod przykryciem do miękkości. Podaję z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, polewam placki ziemniaczane. W zależności ile potrzebuję dodaję odpowiednią ilość warzyw, cebuli i chili. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe ryżowe kluski leniwe z sosem truskawkowym 153

dania mączne są bardzo popularne w naszym kraju. Tam gdzie mieszkam: na Śląsku, oczywiście królują tradycyjne kluski śląskie (tzw. gumiklyjzy), ale u mnie w domu często pojawiają się również kopytka czy też knedle. Dzisiaj nieco inna forma klusek leniwych, bo na mące ryżowej. Przepis nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, bo łatwo jest przesadzić z ilością mąki i ciasto(...)ryżową i przekładamy dość luźne ciasto dzieląc je na 2 połowy.  3. Z każdej części delikatnie formujemy długi i dość cienki wałek. Kroimy ukośnie kluski tak jak na kopytka .  4. W dużym garnku (4 L) zagotowujemy osoloną wodę. W momencie gdy woda zaczyna wrzeć wrzucamy kluski o gotujemy ok.2 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię

vaniliowoczekoladowa