Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli woda do gotowania kopytek praska do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy(...)dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami kopytka do wody, ostrożnie żeby się nie pochlapać wrzątkiem. Mieszamy od czasu do czasu delikatnie, drewnianą łyżką. Gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową
Życie zaczyna się w kuchniZawsze, gdy mam ochotę na kopytka , przychodzi mi na myśl smak tych, które przygotowuje moja mama. Zawsze są idealnie kształtne i leciutkie jak chmurka. Przez bardzo długi czas nie potrafiłam ich odtworzyć. Pewnego dnia za cel na najbliższy(...)czas postawiłam sobie przygotowanie kopytek , które mogłyby chociaż równać się tym maminym. Wymagało to wielu prób i spektakularnych porażek, na szczęście w końcu mi się udało. W przygotowaniu kopytek właściwie nie ma większej filozofii, gdyż to zaledwie kilka prostych składników , które znajdziecie w każdym domu. A jednak wymagają nieco wyczucia . Nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem
Okolice Palnikazwiązki siarki w nim zawarty. Wymyśliłam sobie tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim. Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami. Sos niedźwiedzi z kopytkami kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków ok. 150 g pszennej mąki 1 jajo szczypta soli sos: pęczek czosnku niedźwiedziego 15 dag boczku wędzonego 1 cebula 1/2 szklanki śmietanki sól, pieprz(...)świeżo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia. Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia. Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku
Gotuj Sam!Zielone kopytka z bobu to odskocznia od tradycyjnych kopytek z ziemniaków. Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach(...)ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki. • Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki. • Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka. • Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek. • Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły
To co kochamObiecywałam przepisy z dynią w roli głównej więc oto następny. Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Nam smakowało! Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotowaną dynię mocno(...)zagnieść cisto. Ciasto jest dość rzadkie, należy zrobić 4 rulony podsypując mąkę. • Rulony pociąć pod skosem. • Zagotować w garnku wodę z solą, wrzucać partiami kopytka i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 1 minutę. • Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na tacę. • Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. • Kopytka polać miodem
To co kochamnastępnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem ,ruchem raczej zdecydowanym. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyną gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie masłem. Moje kopytka mają formę długą i mają również formę kwadracików. Ostatnio dzieci tak się rzuciły na kopytka długie, że wpychały po całym do buzi. Wpadłam na pomysł robienia kwadracików. Wiem(...)wtedy włożą sobie po jednym ,ale ....małym. Wsypcie kopytka na patelnię – potrzebną ilość- zalejcie gulaszem, lekko podgrzejcie. Wyłóżcie na talerze . Posypałam czarnuszką i natką pietruszki. Jest pysznie
Z Kuchni Do KuchniWielokrotnie próbowałam robić kopytka ale najczęściej mi rozpadały się podczas gotowania do momentu aż odkryłam sekret jak zrobić idealne kopytka delikatne, rozpływające się w ustach ale nie rozpadające się :) Otóż sekretem jest MASŁO! :) Niby nic ale działa :) Także zapraszam Was na szybki i skuteczny przepis na kopytka. Dodam tylko, że ja uwielbiam kopytka podawane z rozpuszczonym
Kuchnia Vikiodmiany dzisiaj do kopytek dodałam bobu. Postanowiłam zrobić do nich małe pulpeciki z mięsa mielonego. A całości kolorystycznie i smakowo dopełnił sos pomidorowy. SKŁADNIKI : ( wychodzi około 20 dużych kopytek ) ziemniaki – 6 średnich sztuk mąka zwykła – 1½ szklanki – 250 gram jajko – 1 sztuka bób – 1 szklanka sól i pieprz mięso mielone – 30 dkg przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka przecier(...)ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia kopytek na wierzch. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawą do mielonego i pieprzem. Zrobić małe kuleczki i przesmażyć na patelni. Zrobić sos pomidorowy. Obrać i drobno posiekać cebulę. Przesmażyć
kuchniabellissima.wordpress.comCześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie wypróbować ! Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)razie potrzeby – dopraw ponownie. Na drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Moja pasja smakunadzieja w piekle,bo czerwony ostry sos ,a zielone kopytka i jajko jako symbol nowego życia. Składniki 1kg sypkich ziemniaków (ugotowane w mundurkach) ok. 2 ½ -3 szkl. mąki pszennej 1 Jajko sól 100g świeżego szpinaku nitki chilli opcjonalnie jajka Wykonanie Ugotowane ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę ..Przestudzić. Szpinak umyć ,odcedzić i posiekać drobno Do ziemniaków dodać sól(...)posiekany szpinak. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto tak ,aby nie kleiło się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy z części ciasta robimy wałek ,lekko go spłaszczamy i kroimy kopytka. Można tez z tego ciasta zrobić miseczki .W garnku do wrzątku z solą wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy. zaraz jak wypłyną i się zagotują, .odcedzamy kopytka na durszlaku
w mojej kuchniKopytka z takim sosem grzybowym bardzo często goszczą w moim domu, jest to jedno z moich ulubionych dań. Zawsze mam duży zapas grzybów mrożonych. Składniki: Kopytka: 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków 1 jajko 130 gram maki pszennej Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól 1 łyżka oleju Sos grzybowy: 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule(...)mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, podsypujemy mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby
Bajeczna Kuchniamasłem i cukrem, z cynamonem, ze słodką śmietanką czy owocami, j ednak zapewne nieraz spotkaliście się z leniwymi z dodatkiem ziemniaków, wtedy takie leniwe nie są już kopytkami, a kluskami! :) Trochę to zagmatwane (i na pewno dyskusyjne), ale zwał jak zwał, czy to kopytka czy to kluski- smakują zawsze fenomenalnie :) Tak więc dzisiaj zapraszam(...)kluski- nie kopytka ;)- leniwe z dodatkiem chrupiącego boczku i cebulki, ot taki tani, prosty i przepyszny obiad. * ziemniaki- 500 g * twaróg- 250 g * mąka pszenna- 1,5 szklanki (+ do podsypania) * mąka ziemniaczana- 1/2 szklanki * jajko- 1 szt. * sól, pieprz- wedle uznania * cebula- 1 szt. * wędzony boczek w plastrach- kilka szt. * olej ryżowy- 3 łyżki Ugotowane ziemniaki zmielić
Kraina Miodem Płynącadomowych bitek, najlepsze są domowe kopytka z przepisu babci. <3 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko ok. 300g pszennej mąki (tyle ile się wgniecie) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej odrobina soli Ziemniaki (ostudzone) dobrze ugniatamy/przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Dodajemy do nich 1 jajko i mieszając dosypujemy mąkę. Ugniatamy delikatnie rękoma. Powinno to trwać jak najkrócej(...)połączyć się z mąką i stworzyć masę o dość zwartej, ale nie twardej konsystencji. Powstałe ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części tworzymy rulonik i kroimy go w kopytka (na ukos). Kopytka układamy na blacie wysypanym mąką i delikatnie oprószamy je po wierzchu. W garnku gotujemy dużą ilość osolonej wody. Gdy zawrze, wrzucamy kopytka i zmniejszamy
Kuchenna Kontrrewolucyaziemniaków). Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałeczki, lekko spłaszczyć i na ukos wycinać kopytka. Zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzucić kopytka. Od spodu lekko zamieszać, by się nie przykleiły do spodu. Od wypłynięcia gotować ok.2min. W międzyczasie podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Kopytka wyciągać łyżką cedzakową(...)Dodać do nich cebulę z tłuszczem i delikatnie zamieszać. Posmarowane tłuszczem nie będą się sklejać. Jeżeli kopytka będą podawane z sosem, nie ma potrzeby dodawać do nich podsmażonej cebuli. Smacznego
W kuchni u Moniki