kopytka - 2368 przepisów (strona:26/158)

Kopytka marchewkowe z gulaszem 164

Wpadłam na pomysł, by do zwykłych kopytek dodać startą na tarce marchew. Kopyta nabrały ładnego koloru  oraz smaku. Polecam, bardzo fajna propozycja :) Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 jajko 1 szklanka marchwi startej na tarce sól pieprz Gulasz: 1/2 kg mięsa na gulasz 2 cebule liść laurowy ziele angielskie(...)laurowy i dusiłam, aż zmięknie. Kukurydze osączyłam, dodałam do gulaszu, doprawiłam koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem i zagotowałam. Mąkę wymieszałam ze śmietaną i zaprawiłam gulasz.  Na talerze nałożyłam kopytka i polałam gorącym gulaszem  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Kopytka 135

znudzą Ci się ziemniaki, to proponuję kopytka – pasują doskonale do pieczeni, najlepiej z dobrym, pieczeniowym sosem … Potrzebujemy : ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie dusimy (przeciskamy przez praskę, lub mielimy maszynką) – staramy się zrobić to bardzo dokładnie, aby nie zostały żadne grudki. Dodajemy mąkę i 1 jajko(...)wyrobić je bardzo dokładnie – jak będzie się bardzo kleić dosypać odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, formujemy na stolnicy wałki i odcinamy nożem porcje o wielkości kopytek, jakie chcemy uzyskać. Wrzucamy do wrzącej i osolonej wody – 2 minuty od wypłynięcia, będą gotowe.   Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Kopytka z kopytkomanii 232

Kopytka można zrobić tradycyjnie..robiąc wałeczki z ciasta , a potem je pokroić w kawałki..ale można użyć kopytkomanii ..fajny sprzęt..kopytka wychodzą idealnie równe..i można pokroić w dowolnej wielkości kawałki, używając specjalnej maty z podziałką..Kopytkomania służyć może nie tylko do kopytek..posiada ona trzy rodzaje wymiennych końcówek. • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków • 1 łyżka

Moje domowe kucharzenie
Leniwe z cebulką 159

Zarówno leniwe , jak i kopytka to jedne z ulubionych przysmaków mojej babci. Nikt nie robił ich tak pysznych jak ona! Kopytka zjadałam kilogramami , posypane cukrem , polane masełkiem … i za każdym razem wołałam o dokładkę! Dziś mam dla Was przepis jednak nie na kopytka , a na leniwe – czyli takie z dodatkiem twarogu. Podane z przyrumienioną cebulką

Ostra na Słodko
KOPYTKA DYNIOWE 126

roku goszczą na moim stole. Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kopytka ! Podsmażone na maśle z odrobiną szałwii i podane z kolorowym pieprzem są fantastycznym pomysłem na jesienny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: * miąższ z dyni – 300 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna(...)Dodajemy jajko, mąki i przyprawy. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką. Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy pod ukosem na kopytka. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szałwię, podsmażamy , by wydobyć aromat. Wkładamy kopytka i przesmażamy kilka minut

Ostra na Słodko
Gnocchi z brokułami i pieczarkami 48

oraz sok z cytryny do zbalansowania smaków. Oj jakie to jest cudowne połączenie… Gnocchi z brokułami – KĄCIK PORAD Masz problem, aby dostać gnocchi? Możesz je zastąpić również kopytkami. Jeśli chcesz je zrobić samodzielnie, to polecam Ci przepis na kopytka dyniowe oraz kopytka brokułowe , które REWELACYJNIE będą się komponowały z dzisiejszym sosem. Do sosu użyłem mleka

Blendman
Gnocchi – kopytka po włosku 33

Gnocchi – kopytka po włosku robi się podobnie jak nasze tradycyjne kopytka. Do włoskich gnocchi nie dodaje się jajka. Różnią … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Gnocchi – kopytka po włosku</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Gnocchi w sosie serowym z pieczarkami 31

oryginalnego? Postaw na Gnocchi w sosie serowym, które z pewnością posmakuje każdemu. Jest to pozycja idealna dla osób wybierających potrawy bezmięsne. Z tego dania ucieszą się również miłośnicy kopytek i klusek. Sprawdź, jak przygotować Gnocchi w sosie serowym z pieczarkami. Czym jest gnocchi? Gnocchi są to smaczne, a także proste kluski włoskie. Z wyglądu i aromatu są bardzo podobne(...)naszych polskich kopytek. Podawane są najczęściej z sosem lub stanowią dodatek do dania głównego. Świetnie komponują się z takimi sosami, jak boloński, grzybowy, szpinakowy, pesto czy serowy. Kluski wzbogacone o dodatkowe składniki smakują wręcz obłędnie. Gnocchi można kupić jako gotowy produkt lub przyrządzić samodzielnie. Głównymi składnikami klusek są ziemniaki, mąka oraz jajka. Czasem są również specjalnie barwione za pomocą

Rozdomowiona
Kopytka Z Bryndzą 46

Proste danie, a jakie pyszne i to dzięki dodanemu jednemu składnikowi. Bardzo lubimy kopytka, ale szukałam czegoś co odmieni trochę ich smak i znalazłam, bryndza idealnie pasuje do kopytek i smakują one z nią wyjątkowo, spróbujcie :)     Składniki dla 2-3 osób: 400 g już ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 80 g bryndzy (użyłam podkarpackiej z mleka krowiego(...)bryndze i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 5. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak. 6. Gotowe kopytka rozkładam na talerze, dodaje na środek kleks kwaśnej śmietany, posypuje szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kopytka z musztardą ziarnistą 28

jest ktoś, kto nie lubi kopytek? Lubią je dzieci i dorośli, a dla kuchennego recyklingu to doskonały sposób na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia. Nie byłabym sobą, gdybym jednak czegoś od siebie nie dodała. Tym razem to ziarnista musztarda francuska, która powoduje delikatną chrupkość kopytek. Polecam dla odmiany! Składniki: – 1 kg ugotowanych ziemniaków – 2 szklanki(...)oprószoną mąką stolnicę, formować wałki i kroić je po skosie na około 2 cm kawałki. – W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy i wrzucać partiami kopytka na gotującą się wodę. – Wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię

To co kocham
Kopytka pełnoziarniste z palonym masłem 40

warzyw przygotowanych na parze, wzbogacają smak zup oraz do deserów ( serniki, tarty, naleśniki). Ja używam mąki orkiszowej ale pszenna też będzie dobra jsśli jej nie unikacie.  Składniki: Kopytka : 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków  jajko 2 łyżki kaszki pełnoziarnistej orkiszowej lub orkiszowe otręby 2-3 łyżki mąki orkiszowej + do podsypywania sól do smaku Przygotowanie: Składniki(...)kopytka zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki a z ciasta formujemy wałek lekko spłaszczamy od góry i tniemy na małe kopytka. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta. Gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty po wypłynięciu. Wyjmujemy na talerze.  Polewamy palonym masłem.  Palone masło: masło 82% tłuszczu ( niesolone) Masło pokroić

AZgotuj!
Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem 26

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem – doskonały pomysł na obiad lub pyszny dodatek do niego! :) Zapisz przepis The post Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
5 przepisów na wypróbowanie w styczniu 53

wegetariańskie kuleczki z zielonej soczewicy i nasion słonecznika. Jest w nich jajko, ale i je możecie zastąpić tak zwanym jajkiem z chia, aby uzyskać w pełni wegańskie danie. Lubicie kopytka? Ja też i dlatego często powracam do przepisu na kopytka z grzybami i szpinakiem . Grzyby i szpinak to świetne połączenie. Do ciasta na kopytka można dodać parmezan

codojedzenia