indyk - 7164 przepisów (strona:26/478)

Kanapka z indykiem, sałatą i czerwoną cebulą 114

Smaczna kanapka z piersią z indyka, sałatą strzępiastą i czerwoną cebulą. Oczywiście indyka możemy zamienić np. na filet z kurczaka. Niestety nie jest to najszybsza kanapka, jaką możemy przygotować, a panierowane mięso i majonez sprawiają, że jest dosyć kaloryczna. Mimo to świetnie się sprawdza np. na drugie śniadanie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu(...)zawahania możemy ją spakować i zabrać ze sobą np. do szkoły, pracy, czy na trening. Składniki 200 g piersi z indyka 1 jajko Bułka tarta Olej Sałata strzępiasta 1 bagietka 2 plastry czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu Sól, pieprz Przygotowanie Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Do jednej małej miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli

Programista w kuchni
Indyk z bobem, papryką, cukinią, zieloną cebulką i ryżem 117

Dzisiaj przepis na indyka z bobem, żółtą papryką, zieloną cebulką, cukinią i ryżem brązowym. Trzeba skorzystać z bobu póki jest. Indyka kupuję zamiast kurczaka, bo mniej nafaszerowany. W okresie upałów trzeba sobie jakoś radzić i robić coś na szybko, a w Rzeszowie gorąco :-) Miłego dnia :-) Składniki: 300 fileta z indyka mała cukinia 300 g bobu 1 żółta papryka młoda cebulka(...)zielonymi cybuchami 1/2 łyżeczki słodkie papryki 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz szczypta kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek masło klarowane do smażenia 1. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy. W miseczce mieszamy oliwę, z papryką słodką, oregano i kurkumą, dodajemy tez sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty dajemy pokrojonego indyka, mieszamy , miseczkę owijamy folią spożywczą i wkładamy

kruche babeczki
Pieczona pierś indyka na ciepło i zimno. Wędlina dla dzieci. 114

Pierś z indyka w taki sposób jak poniżej opisałam piekę od kilku lat. Przepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby  danie nie znudziło się rodzinie. Nie byłam fanką indyka, ale życie zmusiło mnie do polubienia jego mięsa. Moje dziecko nigdy nie chciało jeść wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;)  Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach(...)okazał się pieczony indyk lub kurczak. I tak musiałam znaleźć sposób na uczynienie zjadliwym mięso, którego nie lubiłam. Najbardziej przeszkadzał mi zapach i ,,wiórowatość" piersi indyka. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach dopracowałam przepis. Mięso przygotowane wg tego przepisu jest soczyste i dobrze przyprawione. Można go podać na ciepło z puree ziemniaczanym lub ryżem. Doskonale smakuje na zimno jako

Codziennik Kuchenny
Sprawdzony przepis na pieczonego indyka w pomarańczach, czyli jak szybko zrobić udziec indyka z piekarnika 220

dania, które wystarczy przyprawić a potem wstawić na jakiś czas do piekarnika. Można w tym czasie zająć się deserem albo zwyczajnie zająć się domowymi obowiązkami. I taki jest właśnie indyk pieczony z pomarańczami i czerwoną cebulą. Pieczenie indyka to świetna ekologiczna i ekonomiczna okazja, by wykorzystać wysoką temperaturę w piekarniku i zrobić pieczone ziemniaczki. Wystarczy dodać do obranych ziemniaków ulubione(...)zioła, odrobinę oleju i ułożyć je obok indyka na godzinę. Jeśli jesteś w stanie się zorganizować, to polecam zamarynowanie mięsa w pomarańczowej marynacie dzień przed pieczeniem. Jeśli jednak nie znajdziesz czasu, możesz po prostu przyprawić mięso z indyka przyprawami i sokiem. Porcja jest dość duża, bo warto sobie upiec więcej mięsa – część można zjeść jako danie obiadowe, reszta może być

Eat me! Fit me!
zupa z indykiem i ala pierogami 124

Składniki: rosół-bulion Resztki indyka, kości 1 cebula, grubo posiekana 2 marchewki, drobno posiekane 1 łodyga selera, drobno posiekana 1 mały pęczek ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia i pietruszką woda zupa 2 łyżki masła 1/2 szklanki (70 g) posiekanej marchewki 1 średnia cebula, posiekana 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki mąki 4 szklanki (1 litr, około 1 litra) bulion(...)szklanka (250 ml) sok jabłkowy 1 1/2 filiżanki (150 g) posiekanych ziemniaków 1 łyżeczka soli grubej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka świeżego tymianku 200-300 gramów rozdrobnione gotowanego indyka 1 szklanka 250 ml mleka lub śmietany ala pierogi: 1 1/2 filiżanki (180 g) mąki 1/2 szklanki (70 g) mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

w mojej kuchni
Kąski z indyka w paluszkach 123

Takie kawałki indyka często przyrządzam na różne imprezy rodzinne, np. Sylwestra, stanowią doskonałą przekąskę. Tym razem postanowiłam indyka usmażyć w panierce z paluszków, kąski wyszły bardzo smaczne i chrupiące, podałam je z sosem bazyliowym. Składniki: 500 gram piersi z indyka Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka 2 jajka 100 gram paluszków słonych Fanex Olej do smażenia Dodatkowo: Sos bazyliowy(...)Fanex Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, najlepiej paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy, wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki. Paluszki mielimy w młynku, kawałki indyka obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz zmielonych paluszkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy na ręczniku papierowym

Bajeczna Kuchnia
Zimowe chilli 175

jest zainspirowana chilli Jamie'go Olivera, które przegotowuje się aż 6h! Moją wersję, nieco zmienioną, przygotujecie w znacznie krótszym czasie (1h), a myślę że jest absolutnie tego warta! :) Dodałam indyka, ale jeżeli należycie do tych, którzy mięsa nie jedzą, po prostu go pomińcie! Chilli nic na tym nie straci :) Kolejny posiłek, który pozwolił mi poczuć dosłowne znaczenie słowa pożywny(...)zupa z soczewicą . Mówię Wam, prawdziwe piękno drzemie w takich potrawach i w samej piżmowej dyni także ;) Zimowe chilli z indykiem, dynią i jabłkową salsą Potrzebujesz: 700g dyni piżmowej lub hokkaido 400g mięsa z piersi indyka 1 puszkę krojonych pomidorów 1 puszkę czerwonej fasoli 1 dużą cebulę 200g pieczarek 2 łyżeczki miodu 50ml octu balsamicznego 1 papryczkę chili 1 łyżkę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Indyk w sosie śmietanowo - paprykowym z makaronem i warzywami 157

mnie dalej wszystko na szybko, czasu brak, a ten tydzień to już w ogóle zabiegany. Wczoraj miały na obiad być szaszłyki właśnie z indykiem i świeżym ananasem, ale moje małe dziecko stwierdziło, że nie będzie spało i już. Dobrze, że wcześniej zamarynowałam sobie tego indyka, bo później chwilkę tylko posiedziała w bujaczku i obiad praktycznie robiłam z nią na rekach(...)szybko powstało danie z makaronem, cukinią, do tego czarne oliwki, kukurydza i kilka kaparów. Trochę śmietanki, papryka słodka wędzona i cheddar. Obiad został ogarnięty :))) Składniki: 2 filety z indyka 1/2 cukinii kukurydza czarne oliwki kapary ser cheddar ząbek czosnku papryka słodka wędzona kurkuma sól pieprz 1/2 szklanki śmietana 30 % makaron kokardki natka pietruszki Indyka wcześniej pokroiłam, do miseczki dałam łyżkę

kruche babeczki
Indyk w marynacie z kolendry i czosnku 137

drodzy Jaskiniowcy, czas na kolejne podejście do solidnej porcji mięsa. Tym razem proponuję: indyk w marynacie z kolendry i czosnku. Mięso tego ptaka jest mało kaloryczne (100g to około 85kcal), zawiera witaminę A oraz B i największą zawartość białka pośród całego drobiu. Pamiętajcie, zawsze będę to podkreślać – warto kupować mięso ze sprawdzonego źródła. Indyk w marynacie z kolendry(...)czerwonej kapusty i marchewki. Całe danie można przygotować dosłownie w kilkanaście minut. Składniki: oliwa z oliwek limonka płatki chilli sól i pieprz czosnek świeża kolendra dwa podudzia z indyka ze skórą Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z ⅓ szklanki oliwy, soku z limonki, dużej garści drobno pokrojonej świeżej kolendry, łyżeczki płatków chilli oraz 3 ząbków czosnku drobno posiekanego. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem

PaleoLife
Świąteczna , szynka z indyka , parzona w piekarniku 557

Świąteczna ,szynka z indyka , parzona w piekarniku Wielkanocne święta , zawsze są okazją do upichcenia czegoś pysznego , a że wiosna w ataku , także lekkiego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)roku postawiłam na delikatną , soczystą szyneczkę z indyka , w otoczce aromatycznego majeranku..Mniam , ciekawe czy doczeka świąt , chyba zabunkruję kawałek , żeby było co do koszyczka , na święconkę włożyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Tortilla z indykiem w sezamie 124

Tortilla z indykiem panierowanym w sezamie jest bardzo smaczna i lekkostrawna, ostatnio przyrządziłam ja na szybki obiad ale możemy ją również podać na kolację. Do tortilli użyłam sosu Tysiąca Wysp od firmy Fanex . Składniki: 4 placki tortilli 400 gram piersi z indyka 150-200 gram sezamu 1-2 jajka Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka 250 gram pomidorków koktajlowych(...)żółta papryka 1 opakowanie mix sałat Sos Tysiąca Wysp Fanex Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką, wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby mięso naszło przyprawami. Kawałki indyka panierujemy w rozkłóconym jajku i sezamie, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Pomidorki kroimy na mniejsze

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z roszponką i indykiem 147

Delikatna i smaczna sałatka z indykiem, pomidorkami i roszponką, idealnie komponuje się z dressingiem Caesar, możemy przygotować ją na lekki obiad do pracy. Do sałatki użyłam dressingu Caesar od firmy Roleski . Składniki: 200 gram piersi z indyka 100 gram sezamu 1 jajko Przyprawa do indyka Sól, pieprz 0,5 opakowania mix sałat Garść roszponki 250 gram pomidorków koktajlowych Dressing caesar(...)Roleski Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę, posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do indyka, wstawiamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, indyka panierujemy w rozkłóconym jajku i sezamie, smażymy na lekko złoty kolor, odsączmy z nadmiaru tłuszcz. Sałatę myjemy, osuszamy, układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na pół, układamy

Bajeczna Kuchnia
Indyk z owocami w galarecie 142

Indyk z owocami jest niezawodnym połączeniem. Kompozycja jest kolorowa, żywa i radosna. Połączenie smaku łagodnego indyka ze słodkimi i kwaskowatymi owocami jest odświeżające. Składniki: – 1 duża pierś z indyka – 2 litry bulionu drobiowego – kilka gotowanych na twardo jajek – kilka brzoskwiń świeżych w sezonie, poza sezonem z puszki – ananas z puszki – papryka konserwowa – kilka(...)korniszonów – 1 ugotowana marchewka – winogrono ciemne – natka pietruszki/ jarmuż – majonez – opakowanie żelatyny – sól, pieprz, słodka papryka – oliwa z oliwek   Pierś z indyka natrzeć oliwą, solą, pieprzem i papryką. Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do brytfanny i piec w piekarniku około 30 minut – mięso musi być soczyste. Żeby sprawdzić można nakłuć

Pociąg Do Kuchni
Jesienny pieczony udziec indyka 118

Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek(...)mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy i obsypać skórką pomarańczową – wklepać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym

Pociąg Do Kuchni
Indyk pieczony, peklowany i faszerowany kaszą gryczaną 140

prawda już po świętach ale dopiero teraz znalazłam chwilę na przedstawienie Wam mojego świątecznego indyka. Miał ponad 5 kg i walczyłam z nim ok 2 dni :) Najpierw go zapeklowałam. Indyka należy włożyć do dużego garnka i całego zamoczyć w solance. Na każdy litr zimnej wody dodałam 1,5 łyżki soli. Do solanki dodałam jeszcze kilka liści laurowych, ziele angielskie(...)tartego cynamonu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka suszonej i rozgniecionej kolendry 1 łyżka suszonego imbiru Naciąć ścięgna przy nogach Do środka indyka włożyć farsz i "zszyć" go wykałaczkami. Ja użyłam do tego długich patyków do szaszłyków i na nich tak jak sznurowadła zaplątałam sznurek. 180-200 g wątróbki drobiowej 2 małe jabłka

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania