indyk - 7266 przepisów (strona:29/485)

Domowa wędlina z indyka 131

Pieczony filet z indyka Mega soczysta, krucha i bardzo aromatyczna – domowa wędlina z indyka, która wprost rozpływa się w ustach. Tak przygotowane mięsko można jeść zarówno na kanapkach, jak i na gorąco do obiadu. Jest pyszne!     Składniki: ok. 650g – 700g piersi z indyka 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki(...)soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżki oleju   *** W blenderze miksujemy czosnek, przecier pomidorowy, paprykę, sól, pieprz oraz olej *** *** Przygotowaną mieszanką nacieramy filet z indyka i całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny *** *** Filet z indyka wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw szczelnie zamykamy, a na górze robimy małą dziurkę za pomocą wykałaczki lub igły *** *** Mięso zawinięte

Blog z Apetytem
Domowa wędlina - pieczony filet z indyka 166

Dziś proponuje przepis na filet z indyka z piekarnika pieczonego w woreczku. Indyka możemy podawać z ulubionym sosem do obiady lub serwować jako wędlinę na kanapki. Polecam Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia(...)www.facebook.com/KulinarneePrzygody/ Składniki: Filet z indyka 500 g miód łyżka sok z cytryny łyżka olej 2 łyżki łyżka sosu sojowego ( można dodać więcej dla lubiących słone lub zastąpić solą) pieprz ziołowy łyżeczka tymianek łyżeczka słodka papryka mielona łyżeczka Przygotowanie: Z podanych składników przygotować marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki ( Marynaty wychodzi więcej więc można jej użyć nawet

Kulinarne przygody
Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym 102

Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym Uwielbiam dania, które mają w sobie pełnię azjatyckich smaków. Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym taki własnie jest.       Kupiłam u mnie na placu kapustę pak choi i przez kilka dni zastanawiałam się co z niej zrobić. Czy dodać do zupy, udusić, aż mój wzrok zatrzymał(...)składników nie pomaga ;) Tym razem się udało, obiad wyszedł pyszny i pełny smaku. Zatem zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu, jest aromatyczny, z chrupiącym akcentem !   Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym ( dla 4 osób porcja ) 0.5 kg mięsa mielonego z indyka 1 kapusta pak choi 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu

Kuchnia na wzgórzu
Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką 119

Dzień dobry :-) Wrapy, na pewno lubicie, są idealne na przekąskę imprezową i nie tylko. Do środka możemy dodać nasze ulubione składniki i zawsze wyjdą smaczne. U mnie tym razem indyka zamarynowany w oliwie z kurkumą, słodką papryką , oprócz indyka jest rukola, suszone pomidory i zielone oliwki. Pyszne były, dodatkowo można zrobić ulubiony sos. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Składniki(...)opakowania tortilli (u mnie 2 x po 5 szt.) około 500 g filetu z indyka świeża rukola suszone pomidory zielone oliwki  kurkuma słodka papryka olej z suszonych pomidorów sól pieprz 1. Indyka kroimy  w paski. Do miseczki dajemy trochę oleju z suszonych pomidorów, kurkumę i słodką paprykę, sól i pieprz, mieszamy i dodajemy pokrojonego indyka, mieszamy, żeby każdy

kruche babeczki
Golonka z indyka duszona w warzywach 154

Mięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, szczególnie polecane przez dietetyków. Nie potrzebuję jednak specjalnej zachęty, bo uwielbiam każda część z indora. Dziś polecam bardzo niedoceniane w kuchni podudzia z indyka. To tanie mięso i znacznie smaczniejsze od piersi, którą bardzo łatwo przesuszyć. Danie przygotowane z podudzi indyka, przyciętych na kształt wieprzowych golonek najlepiej zjeść w domowym zaciszu(...)niestety do zjedzenia trzeba zaangażować paluchy. Podudzia wyposażone są w bardzo twarde ścięgna. I to jedyny minus tego kawałka mięsiwa z indyka. Dziś zapraszam na indycze golonki duszone w warzywach - sycące i smakowite danie. Indyk uduszony w warzywach jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a sos jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo aromatyzowałam go kurkumą i imbirem. Zapraszam do przepisu! Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawka z indyka a la strogonow 184

Przepis na potrawkę z indyka inspirowany popularnym daniem, znanym jako strogonow. Od oryginalnego przepisu mój leży daleko. Jest zdecydowanie lżej, ale równie smacznie. Zachęcam do wypróbowania. Mięso z indyka to świetny wybór dla osób będących na diecie odchudzającej. Dlaczego? Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, przy dużym udziale białka. Zależało mi, żeby moja potrawka a la strogonow była lżejsza od tradycyjnego(...)Boeuf Stroganowa. Składniki na 4 porcje : udziec z indyka z kością i skórą ok. 1kg lub 600g mięsa gulaszowego z indyka włoszczyzna do ugotowania wywaru (marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera korzeniowego, z ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, łyżeczka soli, liść laurowy) lub 400ml wywaru warzywno-drobiowego 300g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem (wystarczą 3 niewielkie cebulki) 100ml białego

Dietolog
Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym 131

Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym Jak obwieściłam co na obiad , miny nie były optymistyczne , ale …ja wiem co robię ..zazwyczaj Wiadomo , musztarda , indyk , jakoś do dzieci słabo to przemawia , bynajmniej moich Mimo wszystko, nie poddałam się . Hmm .. dziwne spojrzenia , kontrola w kuchni i wąchanie dania … taaa ..ale dałam radę , koniec końców , wtrząchnęli jak czekoladę(...)poprosili o jeszcze . Dość proste , ciekawe i smaczne Składniki : 1 szt, udo z indyka , bez kości , ze skórą ( nie pałka , tylko ta część nad nią Tak dla pewności ) 2 łyżki miodu ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki oleju sos musztardowy : 2 łyżki masła 4 łyżki musztardy miodowej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy

Ogrodnik w podróży
Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej 180

Bezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący. Panierka z mąki ryżowej bardzo dobrze trzyma się na sznyclu z indyka i łatwo ją przygotować. Dodatek imbiru sprawia, że kotlet staje się bardzo aromatyczny(...)przyjemny w smaku.  Do panierki dodałam również odrobinę kurkumy, która nadała złocistego koloru i orientalnego smaku. Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu i tak szybko się nie przypala, co niewątpliwie zachęca

Kuchcik gotuje
Wędlina z indyka bez azotanów. Dieta - szybka przemiana 328

Domowa wędlina z indyka jest pyszna, delikatna, wilgotna, aromatyczna, a najważniejsze wolna od środków konserwujących, w tym azotanów. Azotany to substacje konserwujące, które znajdzisz w prawie wszystkich sklepowych wędlinach. Są dodawane, by mięso się nie psuło. W diecie przyspieszającej przemianę materii są wykluczone. Dlaczego? Azotany opóźniają rozkład tłuszczów w mięsie, to samo robią w naszym organiźmie i to właśnie wtedy(...)próbujesz zrobić coś dokładnie odwrotnego, rozpuścić tłuszcz szybciej. Jednym słowe nie pomagają w odchudzaniu. Przygotowanie domowej wędliny z indyka jest bardzo proste, a możesz je wykorzystać nie tylko jako wędlinę na kanapkę, ale i na ciepło do obiadu. Kawałek upieczonego indyka z musztardą lub ketchupem owinięte w liść sałaty to doskonała przekąska w I fazie diety - szybka przemiana. Ponieważ filet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indyk w mleku kokosowym – orientalna potrawka na obiad 278

Mięso z indyka, w ogóle drób, często uważany jest za mięso nudne. Warto przygotować je w nieco nietypowy sposób, który z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego obiadu. Ok. 0,5kg. filetów z indyka Puszka (400ml.) mleka kokosowego Dwie duże cebule Imbir Papryka zielona Kurkuma Miód Limonka Kmin rzymski Kolendra Szczypiorek Ostra papryka Sól Pieprz Kasza orkiszowa Mięso z indyka(...)suszymy. Kroimy w kostkę, jak do gulaszu, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu (najlepiej użyć jak najbardziej naturalnej – warto sprawdzić, czy nie jest słona, żeby nie przesolić mięsa). Indyka dokładnie podsmażamy na patelni. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i zmniejszamy ogień. Przyprawiamy kurkumą i kminem rzymskim. Mięso dusimy

MarcinChef
Czekoladowy indyk na ostro 172

Czekoladowy indyk to idealna propozycja dla mięsożerców lubiących czekoladę fantastyczne połączenie gorzkiej czekolady, indyka, wina oraz chili. Danie jest łatwe w przygotowaniu i obłędnie smakuje. Czekoladowy indyk Coraz więcej osób w kuchni zaczyna eksperymentować – i bardzo nam się to podoba. Nam do tej pory nie przyszło by do głowy, że mięsa można połączyć z…czekoladą, aż do dzisiaj(...)Nasza dzisiejsza propozycja to indyk w czekoladzie na ostro. Do przygotowania sosu czekoladowego użyliśmy gorzkiej czekolady 90%, ale śmiało możecie użyć 70. Im bardziej gorzka czekolada, tym danie będzie wytrawniejsze. Nie tylko indyka można połączyć z czekoladą. Powiadają, że każdy rodzaj mięsa będzie idealnie smakować z sosem czekoladowym . Sprawdzimy i damy Wam znać. Tymczasem w naszej Ciasnej Kuchnia czeka

Ciasna Kuchnia
Kremowy sos do indyka pieczonego 154

Kremowy sos do indyka pieczonego przygotowałam gdy w piekarniku piekł się w piekarniku mój pierwszy Indyk w maśle ziołowym. Sos przygotowałam na bazie tłuszczu zgromadzonego w brytfance w której piekł się indyk – taki tłuszcz jest najlepszym składnikiem na przygotowanie sosu. Składniki na: Kremowy sos do indyka pieczonego tłuszcz z dna brytfanki jedna łyżka mąki 3 […] The post Kremowy(...)indyka pieczonego appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Krokiety z indyka 142

święta przyrządziłam indyka z nadzieniem. Resztki mięsa i nadzienia wykorzystałam na krokiety. Tradycyjne krokiety to naleśniki nadziewane farszem, zwinięte w rulon, panierowane w jajku i bułce. Tak właśnie przyrządziłam krokiety z indyka, choć zamiast bułki użyłam zmielonych migdałów. Krokiety można faszerować na wiele sposobów! Świąteczne resztki czy rosołowe mięso są idealne na farsz do krokietów . Nadziewane naleśniki można zamrozić. Mniejszą(...)porcję można swobodnie przechować przez kilka dni w lodówce. Jeśli planuję przechować krokiety to panieruję je dopiero przed podaniem. Krokiety Składniki: 16 dużych krokietów 800 g pieczonego indyka, bez kości 1 duża cebula 2 jabłka 500 g nadzienia z indyka sól i pieprz do smaku 2 jajka i 5 czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały Ciasto naleśnikowe

codojedzenia
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 248

Polecam prosty i smaczny sos musztardowy do pieczonego indyka. Dawno się przekonałam, że musztarda świetnie pasuje do drobiu. Kurczęce udka pieczone w musztardzie czy pierś z kurczaka w winnym sosie musztardowym to nasze domowe hity. Musztardę lubię bardziej niż ketchup, a ostra gruboziarniasta moim zdaniem jest najlepsza. Robiąc musztardowy sos dodaję również świeżo uprażonej gorczycy aby jeszcze badziej podkreślić smak(...)sosu. Co zaś do indyka to wydaje mi się, że to całkiem wygodnie zrobić obiad jedynie z piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że mięso będzie suche. Pieczona pierś z indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy 500 ml bulionu

codojedzenia
Gulasz z indyka 142

Szybki gulasz z indyka to propozycja dla osób zabieganych i nie lubiących stać przy garach. W sklepach można kupić już pokrojone mięso z indyka, w skład którego wchodzą kawałki z różnych części indyka (bez skóry). Pozostałe składniki banalnie proste, ale jedzonko wychodzi pyszne i zdrowe.  Składniki: 600 - 700 g mięsa z indyka 2 średnie cebule 1 duża papryka(...)słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt duże paski. Cebulę i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Z indyka jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać mięso z indyka, wymieszać i dusić

Kuchcik gotuje