Pieczona pierś z indyka Nie ma nic lepszego niż domowa wędlina, do tego chyba nie trzeba nikogo przekonywać. U nas w domu pojawia się ona bardzo często i to w różnych odmianach. Czasami mięso piekę, czasami gotuję, a czasami robię wędliny w szynkowarze. Do zrobienia takiej wędliny możemy wykorzystać drób lub wieprzowinę. Tym razem jest to pieczona pierś z indyka(...)jest bardzo prosta do przygotowania, fajnie jest ją przyprawić ziołami, żeby była aromatyczna. Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia. To istotne, ponieważ pierś z indyka jest chuda i w innym wypadku by się wysuszyła podczas obróbki. Na blogu znajdziesz również inne przepisy na domową wędlinę: Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona
Kulinarne przygody GatityDanie to powstało na konkurs kreatywny , w którym biorę udział. Należy wykorzystać 3 składniki podstawowe: filet z indyka, buraczki i orzechy oraz produkt dodatkowy – u mnie jajka, i do woli przyprawy. Upiekłam ciasto buraczane na bazie jajek, orzechów i buraczków, które stanowiło farsz/wkładkę do rolady z indyka. Jedliśmy tę roladę z sosem chrzanowym i puree ziemniaczanym. Nam smakowało(...)jury się zachwyci? Zobaczymy. Składniki: ? 800 g piersi z indyka ? 400 g ugotowanych buraków ? 2 jajka ? 100 g zmielonych orzechów laskowych ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać zółtka i dalej ubijać. ? Do jajek wrzucić buraki starte na tarce i zmielone orzechy. Doprawić solą i pieprzem. ? Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem
To co kochampieczona pierś z indyka jest niezwykle krucha, miękka i aromatyczna. Głęboki kolor „skórki” uzyskałam za pomocą sosu sojowego i miodu. Pieczeń pokrojona w grubsze plastry może być podana na gorąco, a w cieńsze jest idealna do kanapek. Zdrowa wędlina bez konserwantów! Polecam również na świąteczny stół wielkanocny do sosu chrzanowego. Składniki: ? 1 filet z indyka(...)Marynata ? 4 łyżki sosu sojowego ? 2 łyżki miodu płynnego ? 1 łyżka octu winnego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: ? Filet z indyka natrzeć solą i pieprzem. ? Wymieszać składniki zalewy, wlać do woreczka i umieścić tam pierś z indyka. ? Zawiązać woreczek i umieścić na noc w lodówce, od czasu do czasu potrząsnąć zawartością. ? Następnego dnia wyjąć pierś indyka
To co kochamweekendy. Oczywiście najprościej wrzucić na grilla kawałek kiełbasy, karkówki czy piersi kurczaka, ale takie jedzenie może szybko się znudzić. Proponuję więc aromatyczne szaszłyczki z delikatnego mięsa z nogi indyka, karmelizowane miodem i pachnące piwem porter. To chyba najlepsze szaszłyki z mojej grillowej kolekcji. Osobiście bardzo lubię mięso indyka, ale w każdym drobiu wybieram zawsze nogę, bo dla mnie jest dużo(...)smaczniejsza, sprężysta, a nie taka sucha jak pierś. Ale nie mamy problemu z podziałem tuszki, bo u nas chłopaki jedzą piersi, a dziewczyny nogi. Składniki: ? 2 filety z udźca indyka Marynata ? 1/2 szklanki miodu ? 1/2 szklanki piwa porter ? 1/4 szklanki sosu sojowego ? 1 łyżeczka musztardy ? 1 łyżka oleju ? 1/4 łyżeczki pieprzu ? 2 ząbki czosnku ? 1 duża cebula Wykonanie: ? Mięso indyka
To co kochamsałatka to recycling po pieczonym indyku, ale można ją wykonać od podstaw, to znaczy specjalnie upiec lub ugotować kawałek mięsa indyka stosując ulubione przyprawy. Najłatwiej ją jednak przygotować, gdy już mamy kawałek gotowego mięsa. Teraz już tylko należy otworzyć 3 puszki, pokroić i dodać majonez. Proste, szybkie, smaczne! I nie mam pojęcia dlaczego kalifornijska, taka nazwa widnieje w moim starym(...)zeszycie. Składniki: ? 300 g pieczonego lub gotowanego mięsa z indyka ? 1 puszka ananasów ? 3/4 puszki brzoskwiń ? 1 puszka kukurydzy ? 3 łyżki majonezu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Pieczone lub gotowane mięso z indyka pokroić w kostkę. ? Ananasy i brzoskwinie osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. ? Wymieszać indyka, ananas, brzoskwinie i kukurydzę z majonezem. ? Przyprawić do smaku solą
To co kochamSałatka z wędzonym indykiem i serem żółtym to ciekawa propozycja na imprezowy stół, lub na pyszną kolację. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, pożywna i sycąca. Sałatkę możemy także zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, jednak zalecam wtedy dodać do niej mniej czosnku albo całkowicie go pominąć (z wiadomych przyczyn). Zapraszam serdecznie do wypróbowania tego prostego przepisu, a zapewniam(...)zagości w waszych domach na stałe! SAŁATKA Z WĘDZONYM INDYKIEM – PRZEPIS Składniki 200g wędzonego indyka 200g sera żółtego pół papryki czerwonej pół średniej wielkości por 1 słoik selera konserwowego Sos: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Wędzonego indyka oraz paprykę pokroić w kosteczkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler
Alle Dobre!Makaron wymieszany z podsmażonymi kawałkami mięsa z indyka wraz z cukinią i papryczką chili. MAKARON Z INDYKIEM Z CUKINIĄ SKŁADNIKI 300 gramów pełnoziarnistego makaronu penne; 300 gramów fileta z indyka; 1 cukinia; 1 czerwona papryczka chilli; Twoja ulubiona przyprawa do drobiu; natka pietruszki; parmezan lub grana padano; przepis na makaron z indykiem z cukinią Artykuł Makaron z indykiem z cukinią
Kuchnia TomkaKotlety z indyka krótko duszone w sosie paprykowym z dodatkiem śmietany. KOTLETY Z INDYKA W SOSIE SKŁADNIKI 400 gramów kotletów z indyka słodka, mielona papryka ostra, mielona papryka słodka, mielona wędzona papryka smalec wieprzowy (najlepszy z mangalicy) około 500 ml domowego bulionu drobiowego gęsta, kwaśna śmietana mąka pszenna sól, pieprz przepis na kotlety z indyka... Artykuł Kotlety z indyka
Kuchnia TomkaSkładniki/4 porcje: – 200 g makaronu razowego penne – 1 mały brokuł – 400 g piersi z indyka – garść posiekanych listków bazyli – 3 szalotki – 150 g pieczarek – 1 ząbek czosnku – 200 g śmietany 18% – 100 g szpinaku – 30 g pistacji – 30 g suszonych pomidorów – 100 g mozzarelli – sól(...)pieprz Przygotowanie: Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni aż będzie kruchy. Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. to samo robimy z makaronem. Gotujemy go al dente w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź wszystko. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Szpinak z czosnkiem podsmażamy na patelni aż liście zwiędną
I LOVE LIFESkładniki/4 porcje: – 200 g makaronu razowego penne – 1 mały brokuł – 400 g piersi z indyka – garść posiekanych listków bazyli – 3 szalotki – 150 g pieczarek – 1 ząbek czosnku – 200 g śmietany 18% – 100 g szpinaku – 30 g pistacji – 30 g suszonych pomidorów – 100 g mozzarelli – sól(...)pieprz Przygotowanie: Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni aż będzie kruchy. Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. to samo robimy z makaronem. Gotujemy go al dente w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź wszystko. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Szpinak z czosnkiem podsmażamy na patelni aż liście zwiędną
I LOVE LIFEIndyk to kulinarnie bardzo wszechstronne mięso. Można zrobić z niego również gulasz, który z tego przepisu wychodzi bardzo delikatny, kremowy, oczywiście pyszny. Przepis na gulasz z indyka Składniki: Kilogram mięsa z indyka , najlepiej z udźca, 2 większe cebule, 2 ząbki czosnku, 1 dojrzały pomidor, 100 ml śmietanki kremówki 36 proc., łyżka mąki pszennej plus mąka do obtoczenia mięsa, olej, majeranek(...)ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić gulasz z indyka? Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą oraz mąką pszenną, wymieszaj, aby obtoczyć każdy kawałek. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, równomiernie rozłóż kawałki mięsa, smaż na dużym ogniu bez ruszania przez około 3 minuty, dzięki temu mięso się „zamknie” i puści mniej wody. W tym czasie posiekaj cebulę
Kulinarna Polskatłuszczu - składają się aż w 67% z tego makroskładnika. Jedzmy więc pistacje, ale zachowajmy przy tym pewien umiar. Możemy ich jednak śmiało używać jako dodatku - np. do pasztetu z indyka. Pasztet z indyka z pistacjami - przepis Do przygotowania pasztety będą Ci potrzebne: 1kg piersi z indyka, 3 marchewki, 2 pietruszki, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 6 ziarenek pieprzu(...)100g pistacji, 2 cebule, 500g wątróbek z indyka, 4 jajka, 100ml śmietany 18%, 2 łyżki oregano, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, łyżka masła klarowanego. 1. Piersi z indyka oraz oczyszczone marchewki i pietruszki zalej niewielką ilością wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, po czym duś wszystko do miękkości. 2. Wyłuskane pistacje podgotuj przez
Z notatnika dietetykaKotlety z piersi indyka mogą być tak samo soczyste i delikatne, jak te z kurczaka czy schabu, jeśli odpowiednio je przyrządzimy. Nietypowa marynata majonezowa sprawi, że będą lepsze niż kiedykolwiek. Przepis na kotlety z indyka z marynaty majonezowej Składniki: 4 około plastry piersi z indyka o grubości około 1,5-2 cm, łyżka majonezu , do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka(...)bułka tarta, olej do smażenia, sól pieprz. Jak zrobić kotlety z indyka z marynaty majonezowej? Mięso rozbij tłuczkiem na grubość około 0,5 cm, uważaj, żeby nie zrobić dziur. Oprósz solą i pieprzem, przełóż na talerz lub półmisek, dodaj łyżkę majonezu, dokładnie natrzyj nim mięso. Przykryj i odstaw do zamarynowania na minimum godzinę. Rozbite i zamarynowane kotlety. Kotlety najpierw obtocz
Kulinarna Polskasurówka do obiadu w Polsce W tym przepisie możesz zdecydować, czy przyrządzisz pikantną czy delikatną wersję ajwaru. Wystarczy pominąć ostrą paprykę. Obie świetnie komponują się z kruchym mięsem indyka i tworzą lekką oprawę do makaronu. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Mięso z indyka pokrój na kawałki wielkości(...)skórkami ;p Po upieczeniu obierz czosnek, dodaj szczyptę soli i wszystkie warzywa zblenduj. W garnku z grubym dnem lub na większej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj mięso z indyka, posyp je 2 szczyptami soli. Smaż około 5 minut, po czym zalej ajwarem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, co 2-3 minuty delikatnie mieszając całość. Ugotuj makaron
Eat me! Fit me!