indyk - 7266 przepisów (strona:39/485)

Zapiekanka z indykiem i brokułami 27

Składniki/4 porcje: – 200 g makaronu razowego penne – 1 mały brokuł – 400 g piersi z indyka – garść posiekanych listków bazyli – 3 szalotki – 150 g pieczarek – 1 ząbek czosnku – 200 g śmietany 18% – 100 g szpinaku – 30 g pistacji – 30 g suszonych pomidorów – 100 g mozzarelli – sól(...)pieprz Przygotowanie: Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni aż będzie kruchy. Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. to samo robimy z makaronem. Gotujemy go al dente w lekko osolonej wodzie  wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź wszystko. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Szpinak z czosnkiem podsmażamy na patelni aż liście zwiędną

I LOVE LIFE
Gulasz z indyka. Inny niż tradycyjny. Z tego przepisu wychodzi delikatny i kremowy 47

Indyk to kulinarnie bardzo wszechstronne mięso. Można zrobić z niego również gulasz, który z tego przepisu wychodzi bardzo delikatny, kremowy, oczywiście pyszny. Przepis na gulasz z indyka Składniki: Kilogram mięsa z indyka , najlepiej z udźca, 2 większe cebule, 2 ząbki czosnku, 1 dojrzały pomidor, 100 ml śmietanki kremówki 36 proc., łyżka mąki pszennej plus mąka do obtoczenia mięsa, olej, majeranek(...)ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić gulasz z indyka? Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą oraz mąką pszenną, wymieszaj, aby obtoczyć każdy kawałek. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, równomiernie rozłóż kawałki mięsa, smaż na dużym ogniu bez ruszania przez około 3 minuty, dzięki temu mięso się „zamknie” i puści mniej wody. W tym czasie posiekaj cebulę

Kulinarna Polska
Pasztet z indyka z pistacjami 44

tłuszczu - składają się aż w 67% z tego makroskładnika. Jedzmy więc pistacje, ale zachowajmy przy tym pewien umiar. Możemy ich jednak śmiało używać jako dodatku - np. do pasztetu z indyka. Pasztet z indyka z pistacjami - przepis Do przygotowania pasztety będą Ci potrzebne: 1kg piersi z indyka, 3 marchewki, 2 pietruszki, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 6 ziarenek pieprzu(...)100g pistacji, 2 cebule, 500g wątróbek z indyka, 4 jajka, 100ml śmietany 18%, 2 łyżki oregano, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, łyżka masła klarowanego. 1. Piersi z indyka oraz oczyszczone marchewki i pietruszki zalej niewielką ilością wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, po czym duś wszystko do miękkości. 2. Wyłuskane pistacje podgotuj przez

Z notatnika dietetyka
Soczyste i delikatne kotlety z indyka z marynaty majonezowej. PRZEPIS 32

Kotlety z piersi indyka mogą być tak samo soczyste i delikatne, jak te z kurczaka czy schabu, jeśli odpowiednio je przyrządzimy. Nietypowa marynata majonezowa sprawi, że będą lepsze niż kiedykolwiek. Przepis na kotlety z indyka z marynaty majonezowej Składniki: 4 około plastry piersi z indyka o grubości około 1,5-2 cm, łyżka majonezu , do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka(...)bułka tarta, olej do smażenia, sól pieprz. Jak zrobić kotlety z indyka z marynaty majonezowej? Mięso rozbij tłuczkiem na grubość około 0,5 cm, uważaj, żeby nie zrobić dziur. Oprósz solą i pieprzem, przełóż na talerz lub półmisek, dodaj łyżkę majonezu, dokładnie natrzyj nim mięso. Przykryj i odstaw do zamarynowania na minimum godzinę. Rozbite i zamarynowane kotlety. Kotlety najpierw obtocz

Kulinarna Polska
Przepis na lekki gulasz z indykiem w ajwarze 45

surówka do obiadu w Polsce W tym przepisie możesz zdecydować, czy przyrządzisz pikantną czy delikatną wersję ajwaru. Wystarczy pominąć ostrą paprykę. Obie świetnie komponują się z kruchym mięsem indyka i tworzą lekką oprawę do makaronu. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Mięso z indyka pokrój na kawałki wielkości(...)skórkami ;p Po upieczeniu obierz czosnek, dodaj szczyptę soli i wszystkie warzywa zblenduj. W garnku z grubym dnem lub na większej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj mięso z indyka, posyp je 2 szczyptami soli. Smaż około 5 minut, po czym zalej ajwarem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, co 2-3 minuty delikatnie mieszając całość. Ugotuj makaron

Eat me! Fit me!
Sznycle z indyka 64

Sznycle z indyka to prosty i dość klasyczny pomysł na danie obiadowe. Cienkie mięso smażone w panierce na maśle klarowanym to idealny obiad z różnymi dodatkami, dla całej rodziny. Polecam przepis na sznycle z indyka (które wykonasz także z mięsa z piersi kurczaka), podane z warzywami wszelkimi, bigosem, buraczkami, surówką colesław i potrawami z ziemniaków (ziemniaki z wody, puree, kluski(...)śląskie, kopytka). Smakują także z wszelkimi kaszami, ryżem, makaronem. SKŁADNIKI: 6 cienkich sznycli z indyka 0,5 l mleka 2 jajka bułka tarta sól, pieprz łyżka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko rozbijam tłuczkiem na cienkie kotleciki. Układam je w misce, zalewam mlekiem (dwoma szklankami o pojemności 250 ml). Odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny, a najlepiej na całą

Zasmakuj Kuchni
Burgery z indyka z fetą i sosem tzatziki 50

pyszne! Przy podziale na 6 kotletów, jeden to ok. 95kcal, B: 16,5g, T: 0,8g, W: 6,4g. Składniki na 6-7 sztuk: – 500g mielonego mięsa z indyka – 1 pęczek dymki – 1 duże jabłko – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 łyżeczka soli – ¾ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: – 6-7 żytnich bułek do burgerów z oregano – sos Tzatziki – 1 czerwona cebula – 50g fety(...)kroimy na pół i podpiekamy kilka minut w piekarniku lub na grillu. Cebulę kroimy w piórka. Na spodzie każdej bułki umieszczamy 1 łyżkę sosu, liść sałaty, następnie burgera z indyka, polewamy 1-2 łyżkami sosu, dekorujemy czerwoną cebulą, kiełkami i pokruszoną fetą. Smacznego! Na Thermomix: 1. Do naczynia miksującego wkładamy jabłka i cebulę, rozdrabniamy 2 s/obr. 10 . Składniki zgarniamy kopystką

Be Fit Be Strong
Pierś z indyka pieczona na liściach czosnku 67

Pierś indyka jest doskonałym mięsem, które nadaje się do pieczenia. Można je potem wykorzystać na obiad na gorąco, jak też na zimno do pieczywa lub sałatek Co potrzeba: 1,2 kg piersi z indyka, 5 liści czosnku zwykłego lub niedźwiedziego, 6 łyżek oleju rzepakowego, Sól, Papryka ostra w proszku, Curry w proszku, Mieszanka przypraw: czosnek, bazylia, pomidor suszony Wykonanie: Pierś(...)indyka myjemy, osączamy z wody, posypujemy obficie solą, curry, ostrą papryką oraz mieszanką przypraw czosnek-pomidor-bazylia. Na dużą i wysoką patelnię wlewamy olej, układamy liście czosnku, na nie wykładamy mięso, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie mięso odwracamy, przykrywamy pokrywką, pieczemy 20 minut. Wlewamy 4 łyżki wody, odwracamy

Bułka z Chlebem
Klopsiki z indyka z makaronem 66

Klopsiki z indyka z makaronem Co powiecie na inne spaghetti, coś nowego a zarazem pysznego. Pulpeciki z indyka z dodatkiem aromatycznej przyprawy, która sprawia, że pulpety są lekko pikantne i smaczne, podane z sosem i makaronem. Polecam. 7 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na pulpety: ·        ½ kg mięsa mielonego z fileta indyka(...)opakowanie przyprawy do indyka ·        Sól ·        1 całe jajko ·        1 cebula olej do smażenia Składniki na sos: ·        500 ml passaty pomidorowej ·        1 cebula ·        2 ząbki

Kulinarna Chwila
Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad 46

Meksykański sos mole z indykiem, ryżem i awokado Indyk w sosie mole to szybkie i łatwe meksykańskie danie. Sos mole możemy przygotować od podstaw sami w domu, ale nie zawsze mamy na to czas. Polecam wtedy skorzystać z gotowych produktów, szczególnie dań z kuchni świata. Mole to bardzo smaczny i aromatyczny sos na bazie czekolady. Posiada głęboki, pikantny a zarazem(...)czekoladowo – słodki smak. Mole to określenie dla wielu dań na bazie tegoż sosu. U mnie dzisiaj indyk, ale możecie w podobny sposób przygotować kurczaka, cielęcinę, wieprzowinę, a nawet krewetki. Sos mole do tego dania zakupiłam w Kuchnie świata (Salsa Mole La Costena). Składniki na 4 porcje  2 – 3 polędwiczki z indyka około

Tajemnice Smaku
Indyk duszony z porem i marchewką 142

pora a niestety za bardzo nie mam go gdzie przechwywać więc skutecznie zmniejszam jego ilości wrzucając do gara. Była surówka z porem , zupa i powstało coś nowego. Po prostu indyk duszony z porem. Bardzo proste, szybkie i pyszne danie. składniki: 800 g piersi z indyka 400 g pora, biała i jasnozielona część 1 marchewka olej do smażenia masło do smażenia(...)mąki ryżowej do zagęszczenia sól, pieprz Pora pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego pora aby niec zmiękł. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pierś indyka pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i podsmazyć indyka. Gdy mięso zmieni kolor dorzucić podsmażonego pora oraz startą marchewkę. Całość zalać wodą, doprawic do smaku sola

Monia miesza i gotuje
Indyk w sosie pieczarkowo-musztardowym / Turkey in mushroom and mustard sauce 50

pojawia się w mojej kuchni. Postanowiłam więc, że na blogu również nie może zabraknąć tego duetu. Tym razem jest to jednak tercet, ponieważ w daniu występuje jeszcze filet z indyka :) Całość polecam podać z pieczonymi batatami. Smacznego! :) Składniki: (2 porcje) 400 g. filetu z indyka 2 cebule 10 szt. pieczarek 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon) 2 łyżki oleju 1 szkl(...)śmietanki 30% 1 łyżeczka masła sól, pieprz natka pietruszki do posypania (opcjonalnie) Pieczone bataty 2 mniejsze bataty 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz Indyka pokrój w dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj. odstaw na 30 minut. Na patelnię wlej łyżkę oleju, usmaż mięso na dużym ogniu, aż się przyrumieni. Smaż

Delicious Place
Szynka z indyka z majerankiem 50

razem miałam okazję użyć modelu z płaszczem wodnym i zakochałam się w nim od tak zwanego pierwszego wejrzenia. Tak więc dziś, oprócz przepisu na szynkę z indyka z majerankiem, we wpisie znajdźcie także najważniejsze informacje o szynkowarze właśnie i o tym jak działa i jak przydatną funkcję pełni w naszym kuchennym gospodarstwie.   Szynka z indyka z majerankiem(...)temat tego urządzenia znajdziecie pod tym linkiem   👉 zestaw z płaszczem wodnym ,  natomiast o pozostałych szynkowarach i i akcesoriach tutaj 👉  Browin sklep .   Szynka z indyka z majerankiem Czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania i parzenia Składniki: 1200 g fileta z udźca indyka 2,5 łyżeczki peklosoli 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania