jedną z naszych ulubionych tradycji. Otóż, po zjedzeniu wszystkich dań "głównych"- niektórych jeszcze w tamtym czasie niekoniecznie ulubionych, można było się zabrać do słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki. Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki(...)takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym. Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku tak bardzo, że zrobiłam swoje, nie wymagające tak długiego czekania. Wyszły pyszne, chrupiące, takie, jak lubię. Posmarowane czekoladowym frostingiem i ozdobione cukierkowymi dekoracjami, swym zapachem i smakiem pozwoliły mi marzyć o ciepłych Świętach. Bo naprawdę
Gotowanie to kochanieMoje pierwsze pierniczki! :)) Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób. Piernikowe choinki są wspaniałe, przesłodkie i idealnie nadają się na prezent. Polecam! :) Choineczki nie są za duże- mają około 10cm. Do ich wykonania potrzebne są foremki w kształcie gwiazdek, o różnych średnicach. Składniki: (na około(...)rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy gwiazdki. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, mniejsze elementy 4-5 minut, większe natomiast 8 minut. Studzimy. Pierniczki najlepiej odstawić na kilka dni do zmięknięcia Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy cukier puder i ciągle miksujemy. Teraz możemy
Czerwona PorzeczkaPulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje pierniczki wychodziły twarde, w tym roku postanowiłem to zmienić. Zawsze marzyłem by były one miękkie i pulchne. Udało się. Zauważyłem że dzień po ich zrobieniu są lekko twardawe ale już po trzech dniach(...)opakowaniu zmiękły ;) Polecam serdecznie do zrobienia właśnie takich pierniczków ;) Składniki: (na ok. 70-80 sztuk) - 4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1,5 szklanki cukry pudru - opakowanie cukru waniliowego - 5 łyżek miodu - 8 łyżek przyprawy do piernika - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100g masła - 60g drożdży - 2 jajka
Gotuj Z MuzykąSzybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej. Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince! Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta! Spróbujcie! SKŁADNIKI: PIERNICZKI: (ok. 30 szt ) * mąka pszenna(...)łyżeczka * soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki LUKIER KRÓLEWSKI: * duże białko – 1 szt * sok z cytryny – 1 łyżeczka * cukier puder – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PIERNICZKI: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie
Ostra na SłodkoPierniczki świąteczne (pachnące, chrupiące, przepyszne) Składniki: (na ok. 130-150 małych pierniczków) - 4 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 6 czubatych łyżek miodu - 2 jajka - 3 czubate łyżki masła - 2 łyżeczki sody - opakowanie przyprawy do piernika - lub 3-5 łyżek utłuczonych samodzielnie przypraw (goździki,cynamon, pieprz) Sposób przygotowania: 1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Miód rozpuszczamy(...)Odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę i rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 4-5 mm. Bierzemy foremki (gwizdki, choinki, co tylko masz w domu) i "wycinamy" pierniczki. Kładziemy na blachę w małej odległości od siebie z 20 uformowanych pierniczków i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 8-10 minutach wyjmujemy blachę i gorące pierniczki wykładamy na talerz
Gotuj Z MuzykąDzień dobry! W ramach świątecznych przygotowań mam dla Was przepis na maleńskie pierniczki, pochodzące z Danii. Zmieniłam trochę ich skład, żeby miały niski indeks glikemiczny, jednak niezmiennie są bardzo aromatyczne. Do tego jeden pierniczek, to jedynie 12 kcal, więc można sobie troszkę chrupnąć ;) JAKIE SKŁADNIKI BĘDĄ POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA MINIPIERNICZKÓW? masło - w temperaturze pokojowej, miękkie, żeby łatwo dało się utrzeć(...)przyprawą do piernika lub własnym ulubionym zestawem proszek do pieczenia i soda - są niezbędne do spulchnienia ciasta CZY PEBERNODDER SĄ TRUDNE DO PRZYGOTOWANIA? Nie, to jedne z najłatwiejszych pierniczków. Po połączeniu wszystkich składników od razu kształtujemy kuleczki i układamy je na blaszce. Zajmuje to jednak trochę czasu. Druga opcja, to przygotowanie kilku cienkich wałeczków z ciasta i odcinanie małych porcji
Pełny talerzPierniczki kawowe świetnie nadają się dla fanów tego aromatu. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe, więc polecam początkującym. Inne przepisy na pierniczki znajdziecie TU . Składniki: 375 g mąki pszennej + do podsypania 65 g masła 5 łyżek cukru 4 łyżki miodu 2 jajka 1/2 płaskiej łyżki sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie(...)połączyć. Następnie porcjami dodać mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Blat lub stolicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na 2-3 mm. Foremkami wycinać dowolne kształty. Pierniczki kawowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C, pierniczki piec około 15 min. Po upieczeniu można je udekorować lukrem i przechowywać nawet kilka tygodni
Pasja SmakuŚwiąteczne choinki piernikowe Pierników i pierniczków nastał czas. U wielu z nas już od miesiąca dojrzewa w lodówce ciasto na piernik staropolski z którego można również upiec pierniczki. Kto jednak nie zdążył nastawić ciasta długo dojrzewającego niech się nie przejmuje bo z tygodniowego ciasta też wychodzą pyszne pierniczki. W tym przepisie użyłam miodu gryczanego bo chciałam, aby moje pierniczki były(...)minut w temperaturze 170°C. Gotowe ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, u mnie dojrzewają w słoikach. Możemy je oblać czekoladą, polukrować i udekorować różnymi posypkami. The post Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie first appeared on Tajemnice smaku
Tajemnice Smakunawet w Nowym Roku. No ale ważne, że są. Myślę, że okres Karnawału to dalej dobry czas na różnego rodzaju keto ciasteczka , zwłaszcza takie w typie świątecznym. Nowy wymiar pierniczków Świąteczne pierniczki z tego samego przepisu Inspiracją do tych ciasteczek były tak naprawdę niezbyt świąteczne ciasteczka z tego zdjęcia . Choć zaproponowane kolory wybitnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia(...)potem postanowiłam dodać do ciasta herbaty matcha dla uzyskania zielonego koloru. Jak sami widzicie, nie do końca się udało, także przyjmijmy, że jest to pierwotna wersja, czyli po prostu pierniczki . Przepis na same ciastka został opracowany przez moją mamę, która robiła podczas Świąt nie tylko te ciasteczka cynamonowe , ale i takie pierniczki lukrowane. Przepisu na nie także nie zdążyłam zamieścić
Modern Cave Girlnawet w Nowym Roku. No ale ważne, że są. Myślę, że okres Karnawału to dalej dobry czas na różnego rodzaju keto ciasteczka , zwłaszcza takie w typie świątecznym. Nowy wymiar pierniczków Świąteczne pierniczki z tego samego przepisu Inspiracją do tych ciasteczek były tak naprawdę niezbyt świąteczne ciasteczka z tego zdjęcia . Choć zaproponowane kolory wybitnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia(...)potem postanowiłam dodać do ciasta herbaty matcha dla uzyskania zielonego koloru. Jak sami widzicie, nie do końca się udało, także przyjmijmy, że jest to pierwotna wersja, czyli po prostu pierniczki . Przepis na same ciastka został opracowany przez moją mamę, która robiła w tym roku nie tylko te ciasteczka cynamonowe , ale i takie pierniczki lukrowane. Przepisu na nie także nie zdążyłam
Modern Cave Girldomu pojawiają się dekoracje, w tle coraz częściej słychać klimatyczną muzykę oraz kolędy. W spiżarni mam już coraz więcej produktów, które zamienię wkrótce na pyszności. Powoli przybywa też pierniczków, które, mimo tego że piekę je na bieżąco, znikają w błyskawicznym tempie. Wszyscy je lubimy, nawet Maleńka, która zazwyczaj nie jada słodyczy. Piekę je więc nieustannie i wykorzystuję tę okazję(...)wypróbowania nowych przepisów. Tym razem sięgnęłam po klasyczne pierniczki Lebkuchen, które znalazłam na blogu Edyty. W tym przepisie nie ma jajek, jest za to miód i sporo korzennych przypraw, dlatego ciasteczka są bardzo aromatyczne i długo zachowują świeżość. Możecie je przygotować już teraz, choć mogą nie wytrzymać do Bożego Narodzenia, bo ich ilość zmniejsza się w błyskawicznym tempie
W mojej kuchniŚwięta Bożego narodzenia nie mogą się obejść bez pierniczków. Pieczenie pierniczków jest bardzo łatwe a zarazem świetna zabawa w kuchni do której warto zaprosić najmłodszych. 100 gramów masła 250 gramów płynnego miodu 500 gramów mąki 120 gramów cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, Całość wymieszać wraz z jajkiem następnie dodać zawartość rondelka ponownie wymieszać i zagnieść ciasto aż będzie gładkie bez grudek. Ciasto na pierniczki należy przed wałkowaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin. A najlepiej zostawić na noc. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, Wycinać foremkami kształty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Andzia PichciŚwięta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które możecie przygotować nawet w Wigilię. Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę je co roku(...)Pierniczki świąteczne wykorzystałam również do deseru, który bardzo Wam przypadł do gustu – “ Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem “. Polecam! Składniki: (na około 50 sztuk) 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (mąka żytnia typ 2000 razowa) 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jaja
Moja Delicja