Ostatnio podawałam przepis na miękkie i pyszne pierniczki . Tym razem przepis na pierniczki równie dobre ale trochę twardsze i dodatkowo ozdobione słodkim witrażykiem. Pierniczki takie robiłam już rok temu. Wyglądają bardzo ładnie a jeśli zrobić by w nich dziurki przed pieczeniem, mogą być równie wspaniałą ozdobą choinkową. Z tego przepisu można zrobić bardzo dużo pierniczków. Składniki: 2 kg mąki(...)otworami w środku. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć całe lub pokruszone landrynki. Piec w temperaturze 170 o C przez około 9 minut. Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy ostygną
Mama Gotujezrobione w tak krótkim czasie? Na pewno nie będą przypominać w smaku, tych leżakujących i nabierających mocy. Myliłam się...i dobrze, bo znalazłam kolejny przepis, tym razem na expresowe pierniczki. Przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 3-5 minut. Formowanie - kolejne tyle. Najdłużej z tego wszystkiego zajmuje ich pieczenie. Są wyjątkowe. Sama nie wiem przez co. Może przez ich kształt i rozmiar(...)środku? Sama nie wiem. Musicie wypróbować. Niestety pierniki lubią twardnieć. Ale można sobie z tym poradzić - trzymając je w szczelnej puszce lub szczelnym słoiku. O ile u Was pierniczki będą tak długo leżeć ;) 'kruidnoten - najszybsze pierniczki' Składniki (na ok.40 pierniczków): - 115g mąki pszennej tortowej - 50g miękkiego masła - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki mleka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
CookYourselfserniki to w zasadzie moje ulubione ciasta, chyba jedne z niewielu, które jadam, więc z tym wiekszą przyjemnością zabrałam się do jego robienia. Składniki: Spód: około 15-20 pierniczków 70 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Masa serowa: 1 kg sera tłustego trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 śmietany 30% 4 jajka(...)kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 5-6 pokruszonych pierniczków Posypka: 2 pierniczki pokruszone na pył 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru Wszystkie składniki na posypkę wkładamy do słoiczka i dokładnie mieszamy. Zakręcamy i odstawiamy - przeprawy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Coś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty. Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka. Polecam wielozbożowe. Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Deser pięknie się prezentuję, więc mile zaskoczy waszych gości. Składniki: (2 duże porcje lub 4 mniejsze) 1 mango 1 dojrzały banan 1 gęsty jogurt naturalny(...)300ml) 2 pierniczki domowej roboty (lub inne ciasteczka – polecam wielozbożowe, digestive) Przygotowanie: Pierniczki pokruszyć. Mango zmiksować z bananem na gładki mus. Do kieliszka wkładać na przemian: pokruszony pierniczek, jogurt, mus. Można udekorować listkiem mięty. The post Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Święta za pasem, więc postanowiłam upiec pierniczki. Przepis już wcześniej wypatrzyłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszło mi 5 blaszek pierniczków. Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru ½ szklanki kakao 1 płaska(...)ręką). Początkowo ciasto będzie klejące, dlatego należy je wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na placek a następnie wykrawać foremkami pierniczki. Gotowe pierniczki wykładać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pierniczki piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i włożyć do pudełka żeby zmiękły. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj zapraszam Was do wspólnego pieczenia pierniczków, to chyba już ostatni dzień na ich wykonanie. Ja pierniczki piekę w kilku turach, tuż przed świętami piekę głównie takie bardzo zdobne, aby potem móc je zawiesić na choince. W tym roku foremki z łosiem wiodą prym! ;-) Zachęcam! Składniki: -700 g mąki - 100 g cukru brązowego - 250 g miodu - 250 g margaryny Palma(...)rondelku rozpuść margarynę Palmę, miód i cukier. Wszystko doprowadź do wrzenia, wymieszaj i wystudź. Do dużej miski wsyp suche składniki, dodaj masę z rondelka i jajka. Zagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem. Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy. JAK ZROBIĆ LUKIER: - 1 białko
SMYKWKUCHNIpołączenie, jednak w czasie Świąt w swojej herbacie wyczuwam również nutę cynamonu wraz z anyżem. Zapach ten roznosi się też po wszystkich zakątkach domu, bo zapomniałam dodać,że korzenne pierniczki właśnie są w piekarniku." ~Konkurs SmakSwiat na blogu www.relishforlife.com ~ Ostatni weekend przed Świętami dla wielu z nas oznacza wielkie sprzątanie całego domu oraz duże zakupy, kończące się w ogromnych(...)też z ubiorem choinki(jeśli w tym przypadku nie przestrzega się tradycji,aby poczekać na Wigilię!) i oczywiście zajmujemy się przygotowaniem smacznych świątecznych dań i słodkości. Ja zrobiłam już pierniczki z przepisu, który znalazłam u Pauliny na www.cynamonowypyl.blox.pl . Składniki : 50g masła 200g miodu 200g cukru 450g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Chocolate Stop Temptingblogu są już pyszne, cieniutkie i chrupiące pierniczki na mące orkiszowej. Dzisiejsze są także na orkiszu ale nie są cieniutkie, są raczej grube i puszyste i co jest ogromną ich zaletą to to, że błyskawicznie się je przygotowuje. Ja testujac przygotowałam jedną porcję a za chwilę już miałam zarobione następne, tym razem z mniejszą ilością przyprawy korzennej (do pierwszych dałam(...)także cynamon). Praca przy nich to czysta przyjemność, ciasto ma super konsystencję, jest bardzo delikatne i nic się nie klei, nie musiałam ich podsypywać mąką. I co najważniejsze moje pierniczki były miękkie nie tylko od razu po upieczeniu, one są miękkie cały czas. Ponoć te pszenne (ja nie piekłam więc nie wiem) miękkie są od razu a później twardnieją
Smaczne Zdrowemailach lub prywatnych wiadomościach od Was. Teraz kiedy w okresie przedświątecznym zaobserwowałam piernikowe szaleństwo, odpowiadam na pytanie tym wpisem. Jak zrobić zwykły lukier opisałam w tym wpisie na świąteczne pierniczki . Teraz odpowiem na pytanie Jak to zrobić lukier królewski? Lukier królewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo(...)wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli ok. 2 i 1/3 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanego naczynia. Cukier wsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisów na ciasta i wypieki świąteczne! Największe gwiazdkowe hity. W tym wpisie królują serniki, makowce, bezy, kajmaki i pierniczki. Znajdziecie tu łatwe i szybkie przepisy na świąteczne łakocie, jak i wyszukane receptury na efektowne ciasta warstwowe, które pięknie przyozdobią Wasz stół. Każdy znajdzie coś dla siebie, Zapraszam ;)) Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej Przepis tutaj(...)KLIK) Wśród świątecznych wypieków zdecydowanie nie może zabraknąć pierniczków. Te są mięciutkie i pulchniutkie od razu po upieczeniu, z pewnością zakochacie się w nich, tak jak ja, już od pierwszego spróbowania. Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami Przepis tutaj (KLIK) Prosta, szybka w przygotowaniu i przepyszna rolada, która z pewnością zachwyci wszystkich gości. Słodki smak chrupiącej bezy przełamany
Blog z Apetytemrękoma. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm wyciągamy formę i wycinamy ciasteczka w kształcie serca. Układamy je na blaszce, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Bądźmy ostrożni by pierniczki ni przypiekły się zbyt mocno. Pierniczki możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem bądź posypać posypką. Cóż
Zdrowy Styl Joannyprosty przepis na piernikowe bajaderki. Takie małe piernikowe kule w czekoladzie są nie tylko doskonałym pomysłem na deser, ale też sposobem na wykorzystanie połamanych lub zapomnianych kawałków ciastek, pierniczków, ciast, muffinek, wafli itd. Spróbujcie. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję Nic tylko robić i… jeść Piernikowe bajaderki – prosty deser bez pieczenia Składniki: 180 g pierniczków(...)mnie około 180 g czekolady Stracciatella zmielone orzechy laskowe do posypania kulek #WspierajmyNasze Rada: Można użyć różnych kawałków ciast np. muffinki, biszkopta itd Ale w wersji piernikowej powinny przeważać pierniczki lub piernik Przygotowanie: Pierniczki i wafle wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Dodajemy suszoną żurawinę, jeszcze chwilę miksujemy, by i ta się lekko rozdrobniła. Następnie wsypujemy wszystko
Słodkie okruszkiwyobrażam sobie świąt bez pierniczków.. Zawsze robię je na ostatnią chwilę, dlatego korzystam z tego przepisu - jest szybki, ciasto nie wymaga leżakowania a pierniczki od razu po wyjęciu z piekarnika są gotowe do jedzenia
Prosty przepis naŚwięta Bożego Narodzenia, chyba wszystkim kojarzą się z piernikami i pierniczkami. A co powiecie na pyszny sernik o smaku piernika? Ten sernik skomponowałam na ta właśnie okazje. Dla mnie święta to roznoszący się w domu zapach przypraw korzennych i pomarańczy. Bardzo Wam ten sernik polecam, jest pyszny. Nie wierzcie mi na słowo tylko sami się o tym przekonajcie(...)wkroić masło. Ciasto wyrobić na gładką masę. Tak wyrobionym ciastem wyłożyć dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica o średnicy 26 cm. małą część ciasta zostawić na kilka pierniczków. Ciasto podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Wykrojone pierniczki upiec w tej samej temperaturze przez 10 – 15 minut. W międzyczasie zrobić masę serową
Pani M - kuchnia smakowitaSzybkie pierniczki z ciasta na piernik Kętrzyński, czy to możliwe? Można! Uwielbiam ten piernik i co roku moja cała rodzina jego robi, zawsze wychodzi i jest super! A ja w tym roku zamiast piernika zrobiłam z niego pierniczki. Są fajne chrupiące i mega aromatyczne. A jak dodamy do puszki z pierniczkami skórkę od pomarańczy i mandarynki zrobią się miękkie, polecam
Ana Mari's world