pierniczki - 3557 przepisów (strona:43/238)

Kruche gwiazdki piernikowe 55

Kruche gwiazdki piernikowe to propozycja doskonała dla wszystkich, którzy wolą pierniczki cienkie i chrupiące. Te gwiazdki są delikatne, bardzo smaczne i szybkie Z jednej porcji wyjdzie około 80 sztuk malutkich pierniczków o średnicy około 4 cm. Przepis dostałam od pani Kasi G., bardzo dziękuję Składniki: 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka cynamonu(...)kulę. Ciasto wkładam do lodówki na około 1 godzinę (trzymałam trochę krócej), a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty i piekę pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Kiedy pierniczki wystygną przyozdabiam je kolorowym lukrem. Lukier przygotowuję w proporcji 2 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę wody. Lukier musi

Słodki sentyment
Świąteczne pierniczki z lukrem królewskim 58

Pierniczki opanowały w tym roku nasz dom. A to za sprawą mojej młodszej córki , która jest mistrzem w wypiekaniu i dekoracji pierniczków. Odrobinę jej pomogłam z lukrem i dekorowaniem ale większość prac wykonała sama. Są piękną dekoracją na stole, choince lub miłą niespodzianką zapakowane w folię dla rodziny, przyjaciół, znajomych. Dekoracja wykonana z lukru królewskiego, który do pierniczków jest idealny(...)być elastyczna w razie konieczności dodać mąki. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2h do lodówki. Po tym czasie wałkować na około 3 mm i wycinać foremkami pierniczki. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Wyjmować łopatką na gładką powierzchnię odstawić do wystudzenia. Wtedy stwardnieją. Można niektóre zrobić z grubszego ciasta takiego około 0,5 cm będą

gotuj ze mną
Kruche ciasteczka korzenne 60

świąteczne wypieki last minute. Wiem i w pełni rozumiem, że wielu z nas jest tak zabieganym, że ciężko nam znaleźć czas na przygotowanie odpowiednio wcześniej ciasta na piernik czy pierniczki. Z myślą o tych osobach jest właśnie dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka korzenne. Nie są to klasyczne pierniczki, ale smakują GENIALNIE i są ich namiastką. Są cudownie kruche i można(...)dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Podsypujemy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Tak samo postępujemy z drugą połową. „Ścinki” po wycinanych pierniczka zagniatamy jeszcze raz, ponownie rozwałkowujmy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy

PatiGotuje
Sernik piernikowy na piernikowym spodzie 66

Sernik tak pyszny, że jeden kawałek to za mało. I pachnie i wygląda, a jak smakuje! Polecam! Co nam trzeba? SPÓD 250g pierniczków w czekoladzie. 100 g masła (trzeba je rozpuścić i lekko wystudzić) MASA wiaderko masy twarogowej (ja używam z wanilią) 4 jajka 150 g cukru brązowego 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka przyprawy piernikowej 100g pokruszonych(...)pierników w czekoladzie NA WIERZCH 50ml kremówki tabliczka czekolady deserowej 200 g pokruszonych pierniczków z czekoladą ozdobne kuleczki, do wyboru Robimy! Szykujemy tortownicę. Wykładamy spód papierem do pieczenia. Jeśli nie chcecie to podsypcie bułką tartą. Pierniczki kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy do tortownicy, dobrze uciskając całość. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Masa: Jajka myjemy, rozdzielamy żółtka

Latosiowydom
NIEMIECKIE PIERNICZKI 77

Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli zmielone migdały oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde(...)kruche. W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki

Kuchnia MagdaLeny
NIEMIECKIE PIERNICZKI 77

Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli zmielone migdały oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde(...)kruche. W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z pierniczkami 249

świątecznym klimacie :) Wprawdzie nie wyobrażam sobie świąt bez piernika, ale jeśli takiego by zabrakło, to sernik zająłby jego miejsce. A tutaj dwa w jednym, bo w serniku schowały się pierniczki :) Z jego przygotowaniem nie ma większych problemów. Ładnie wygląda i ładnie się go kroi. A smakuje... sami się przekonajcie :)   Tortownica 26 cm Składniki: Spód:  200 g herbatników kakaowych(...)masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika   Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 3/4 szklanki cukru 5 jajek 150 ml śmietany kremówki 2 budynie waniliowe   Dodatkowo: 200 g pierniczków z marmoladą (bez lukru i czekolady)* 70 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Spód: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w malakserze i połączyć z rozpuszczonym

My simple kitchen
Pierniczki II 67

Pierniczki z dodatkiem kakao. Pierniczki, słodkie korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 1,2 kg mąki pszennej, 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy i rzepakowy), 250 g cukru, 200 g masła, 2 – 4 łyżki przyprawy piernikowej*, 15 g kakao(...)podsypując mąką, na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni. Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym pudełku. Pierniczki można lukrować, polewać czekoladą i ozdabiać według uznania. Trochę barwników, tak od święta nie zaszkodzą ;) Dzieci bardzo chętnie pomogą nam w dekorowaniu

królestwo garów
Kruche gwiazdki piernikowe 71

Kruche gwiazdki piernikowe to propozycja doskonała dla wszystkich, którzy wolą pierniczki cienkie i chrupiące. Te gwiazdki są delikatne, bardzo smaczne i szybkie Z jednej porcji wyjdzie około 80 sztuk malutkich pierniczków o średnicy około 4 cm. Przepis dostałam od pani Kasi G., bardzo dziękuję Składniki: 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka cynamonu(...)kulę. Ciasto wkładam do lodówki na około 1 godzinę (trzymałam trochę krócej), a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty i piekę pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Kiedy pierniczki wystygną przyozdabiam je kolorowym lukrem. Lukier przygotowuję w proporcji 2 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę wody. Lukier musi

Słodki sentyment
Piernik staropolski. 99

dekorujemy polewą, lub lukrem. To już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Kiedy Wam pasuje, lub kiedy znajdziecie chwilę czasu. Jeszcze mały bonus :) Z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Ciasto po leżakowaniu, dzielimy na cztery części. Z trzech części, robimy piernik. Z czwartej części, robimy pierniczki. Także mamy, dwie pieczenie na jednym ogniu :) Ja właśnie tak robię. Pierniczki(...)stoi w lodówce. Teraz czekamy :) Tydzień przed świętami pieczemy. Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło. Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki. Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień, ale możecie to zrobić od razu. Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt. Każdą część ciasta

Agusiowe smakołyki
Pierniczki stempelki i życzenia świąteczne 152

okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia  pragnę z całego serca złożyć Wam najlepsze życzenia.  Niech będzie to dla Was czas rodzinny, radosny, pełen wiary i miłości. Joanna Pierniczki są obowiązkowymi ciasteczkami, które wspólnie z córką pieczemy przed świętami. Z tego przepisu pierniczki po upieczeniu zachowują swój kształt i można na nich robić niezwykłe wzorki. Czy to stempelkami(...)świątecznym motywem, czy np. specjalnym wałkiem do robienia wzorków na ciasteczkach. Pierniczki są pyszne już od razu po upieczeniu więc spokojnie można je upiec tuż przed świętami :) 125 g masła 1/2 szkl cukru 1/2 szkl płynnego miodu 1 żółtko 2,5 szkl mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać pozostałe składniki

Smakołyki Asi
Pierniczki w wersji fit 107

Piekę już po raz piąty te pierniczki, ale zdjęcie udało się zrobić dopiero teraz, kiedy zrobiłam ciasto z podwójnej porcji. Wcześniej znikały zbyt szybko, ponieważ są przepyszne i prawie wcale nie różnią się smakiem od tych tradycyjnych. Synek udekorował je wg swojej wybujałej fantazji i dziś kilka z nich udało się zawiesić na choince Jeśli lubicie pierniczki i chcecie zrobić(...)dodać do mieszanki miodowej, wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę, zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, ponieważ pierniczki wyjdą zbyt „ciężkie”. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnice, wykroić dowolne ciasteczka, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i piec w piekarniku nagrzanym

Smaki Armine