jednej z grup o gotowaniu na fb odbyła się rozmowa na temat przyrządzania białej kiełbasy. Efektem tejże rozmowy jest ten przepis ( autorski ) – biała kiełbasa z cebulką i sokiem z pomarańczy. Jest niebiańsko dobra. Składniki ( 1 porcja ): 2 białe, parzone kiełbasy 2 małe cebule sok z jednej pomarańczy olej do smażenia Przygotowanie: kiełbasę ponacinaj, by podczas smażenia
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSzaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim – to super pomysł na prosty dodatek, np. do wielkanocnego żurku lub barszczu białego. U nas sprawdza się także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza w towarzystwie sosu chrzanowego na bazie majone The post Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLubicie białą kiełbasę? Często ją jecie czy tylko z okazji Wielkiej Nocy? U mnie dosyć często gości na stole. Dziś proponuję Wam pieczoną białą kiełbasę z remuladą duńską – palce lizać! Składniki: biała, parzona kiełbasa remulada duńska chleb ogórki konserwowe Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 180 stopni kiełbasę ponakuwaj nożem, by nie popękała podczas pieczenia, wstaw w naczyniu
Oka w rosole czyli KaFka gotujemoże mniej w upalne letnie dni Zapewne co dom, to ciut inny przepis. Ja najczęściej przygotowuję barszcz biały na domowym zakwasie i podaję go z kawałkami białej kiełbasy i jajkami. Często też po prostu dodaję plasterki jajek do zupy na samym końcu gotowania. Dlaczego? A to dla tego, że taką wersję bardzo lubi moja rodzina. Ale sposób podania pozostawiam(...)twardo jajka i opcjonalnie świeże zioła Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku o grubszym dnie. Następnie dodajemy umyte i pokrojone warzywa, suszone grzybki i białą kiełbasę. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie odcedzamy nasz wywar. Kiełbasę odkładamy na bok, a warzywa można wykorzystać w innym daniu. Do odcedzonego wywaru dodajemy
Słodkie okruszkiSwojską, domową kiełbasę czy też białą robię już od ponad 3 lat. Zawsze kupowałam w sklepie ale odkąd postanowiłam spróbować swoich sił w jej przygotowaniu nie jemy sklepowej. Choć muszę przyznać początki nie były łatwe. A to wyszła za sucha a to za ostra albo nie taka konsystencja. Po kilkunastu próbach wreszcie jest przepis, według którego wciąż przygotowuję(...) a swojską kiełbasą. Do białej kiełbasy dodaję zwykłą sól kuchenną a do swojskiej sól peklową, dzięki której kiełbasa ma lekko różowy kolor. Oczywiście można kombinować ze smakiem dodając zmielone kulki ziela angielskiego ( 1-2 szt./kg) lub zmielonych ziaren gorczycy, dzięki którym otrzymujemy nowe ciekawe smaki. Można również przygotować kiełbasę z różnych gatunków mięs: wieprzowina, wołowina
W garach u GosiBiała kiełbasa zapiekana z jabłkami to klasyka na wielkanocnym stole moich dziadków, u których zawsze spędzałam święta. To też jedno z bardziej aromatycznych wspomnień, które mam w głowie, kiedy myślę o rodzinnej Wielkanocy :) Dziś stawiam na stole swoją wersję tych pysznych kiełbasek i już na wstępie ogromnie zachęcam do ich wypróbowania, bo bogaty smak tego dania na pewno znajdzie(...)poziomach i wspaniale wpisuje się w wielkanocne menu :) Biała kiełbaska w musztardzie i miodzie z jabłkami Potrzebujesz: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka łagodnego miodu 1 duże jabłko 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ok. 400-500g białej parzonej kiełbasy 1/3 szklanki wody sól i pieprz do smaku
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBiała kiełbasa w pysznej marynacie jest idealna na grilla, ale równie dobrze można ją upiec w piekarniku. Składniki: biała kiełbasa papryka wędzona czosnek granulowany 3 łyżki musztardy łyżka miodu łyżka keczupu sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy zalewę: w miseczce mieszamy miód, ketchup, musztardę i przyprawy. Kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach, układamy w naczyniu i smarujemy marynatą. Wstawiamy
e-PrzepisyKulinarneMoja wersja tradycyjnego barszczu podawana na naszym świątecznym stole podczas Wielkanocnego śniadania. Mocna rozgrzewająca, wyraziście chrzanowa, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem białej kiełbasy własnej roboty smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości. Składniki: 500g wędzonego(...)boczku 5 cebul 4 liście laurowe 500ml żuru z butelki (zakwas) 120g chrzanu 3 ząbki czosnku 100ml śmietany 18% 4-5 ziemniaków 4 jajka 3 białe surowe kiełbasy majeranek sól pieprz olej Wykonanie: 1. Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę, ponacinać z obu stron w poprzek i posypać majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem
Szalona Kuchnia EwelinyBiała kiełbasa wyjątkowo smakuje mi duszona z różnymi dodatkami. Ta propozycja zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Delikatna słodycz dodatków z aromatyczną cebulą to pyszne połączenie. Co nam trzeba? 1 kg białej kiełbasy parzonej 200ml wody 100g suszonej śliwki 100 rodzynek 3 duże czerwone cebule 1/3 łyżeczki soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej, papryki ostrej, cukru Robimy! Kiełbasę obgotowujemy
Latosiowydomryżu, makaronu, kasz.. Prosty i pyszny w przygotowaniu gulasz warzywny z białą kiełbasą, którą możesz zastąpić kiełbasą zwyczajną, parówkami bądź kawałkami mięsa z piersi kurczaka. Gulasz lekko pikantny i wyrazisty w smaku. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na gulasz z cukinii i białej kiełbasy. SKŁADNIKI: 2 cukinie – 940 g 1 duża cebula(...)białe kiełbaski bawarskie 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 500 ml bulionu 400 g pomidorów krojonych z puszki 3 łyżki oliwy sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, lubczyk PRZYGOTOWANIE: Gulasz zaczynam od pokrojenia składników w kostkę. Cebulę obieram i siekam w drobną kostkę. Możesz użyć cebuli żółtej, białej lub czerwonej. Na trzech łyżkach oliwy podsmażam posiekaną cebulę. Smażę
Zasmakuj KuchniSkładniki: MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, DODATKI: kiełbasa biała 4 sztuki, cebula 4 średnie, ogórek zielony 1 sztuka z podanych składników dobrze wymieszać marynatę białą grillową kiełbasę ponacinać skośne nacięcia z obu stron kiełbasy i dokładnie marynatą natrzeć schować do lodówki(...)godzinę białą kiełbasę ułożyć na ruszcie młodą cebule obrać i przekroić na połowę, i natrzeć ją z każdej strony resztą marynaty jaka została po białej i położyć na ruszcie obok białej w mikrofalówce opcje grilla ustawiłam na 18 minut i 750W upieczone kiełbaski z cebulą podać z zielonym ogórkiem i np. musztardą lub z czym lubisz
W Mojej Kuchni LubięKolejna odsłona białej kiełbasy. Przyznam, że tak mi smakuje, że robię ją nie tylko na Święta! Co nam trzeba? 500g białych cienkich długich kiełbasek 2 duże pory (część biała i kawałek jasnozielonej, bez ciemnych liści) 20ml śmietany 18% 200ml śmietany 36% sól, pieprz-po płaskiej łyżeczce łyżka chrzanu łyżka masła łyżka oleju Robimy! Kiełbaski gotujemy, zdejmujemy flak, układamy(...)całość. Wykładamy na kiełbaski. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. Można opcjonalnie posypać serem. Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Biała kiełbasa zapiekana w sosie porowym first appeared on Latosiowy
LatosiowydomSałatka z jajem i białą kiełbasą to sałatka z wielkanocnych resztek. Zebrałam to co mi zostało z wielkanocnych potraw, dorzuciłam trochę sałaty a całość polałam resztką sosu chrzanowego na bazie jogurtu. Pyszna sałatka gotowa a przy okazji nic się nie zmarnowało. składniki: 2-3 garście porwanej sałaty 3 ugotowane na twardo jajka 2 małe sparzone białe kiełbaski sos chrzanowy(...)bazie jogurtu rzeżucha do posypania Z podanych składników wyszły mi 2 porcje sałatki ( 2 talerze ). Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Jajka pokroić na ćwiartki a białą kiełbasę w plasterki. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Całość polać sosem chrzanowym i posypać rzeżuchą
Monia miesza i gotujeUwielbiam białą kiełbasę, nie tylko na Święta. Często gości w moim domu. Gotowana, pieczona. Różnie! Ten sposób podania bardzo nam smakuje. Zapraszam Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 100 g suszonej śliwki (dużej, miękkiej) 200 g pieczarek (starajcie się kupić małe) marynata: 100ml wody + 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, 2 łyżki ketchupu
LatosiowydomProsty przepis na pieczoną białą kiełbasę. Tym razem w marynacie z piwa, musztardy i miodu. Składniki: 5 białych kiełbas surowych 2 cebule 300 ml jasnego piwa 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 2 gwiazdki anyżu majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Piwo, musztardę, miód, anyż i przyprawy mieszamy razem. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym
e-PrzepisyKulinarne