odpowiednie jej doprawienie, spora ilość majeranku dodaje wyjątkowego smaku. Składniki 300g wędzonych żeberek 3 l wody 1 cebula 4 ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki nieduży kawałek pora 300g białej kiełbasy 300g kiełbasy podwawelskiej 250 ml śmietany 1 łyżeczka chrzanu 1 l gotowego żuru z butelki Przyprawy szczypta soli 2 łyżeczki majeranku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie szczypta pieprzu(...)Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy przez 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy również nakłutą białą kiełbasę, oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę podwawelską. Gotujemy wszystko przez kolejne 25 minut. Zupę doprawiamy majerankiem, szczyptą pieprzu i jeśli potrzeba solą. Dodajemy również żurek z butelki. Gotujemy jeszcze przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: biała kiełbasa parzona 6 sztuk, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 8 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, papryczka ostra 2 suszone mini, kucharek 1 łyżka, woda 2 litry, zakwas żurku 1 butelka szklana, śmietana 100 ml 12 %, sól do smaku Białą kiełbasę sparzoną obrać z flaka, pokroić w kostkę, cebulę i ząbki czosnku(...)dzbanka, dodać śmietanę, sól do smaku i wlać wszystko do wywaru, wymieszać, zamknąć i zagotować, po zagotowaniu wyłączyć przyciskiem program - przyjdzie ochota na żurek? - nie ma problemu, biała kiełbasa, zakwas żurku i w urządzeniu szybciutko jest gotowy żurek...........SMACZNEGO!!! Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40 "zobacz TUTAJ" z portalu TRND "zobacz TUTAJ
W Mojej Kuchni Lubiępierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów 1 cebula(...)gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kapustę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, na niej układamy ponacinane kiełbasy. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia się kiełbas. Artykuł Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyŻurek błyskawiczny z duszonymi ziemniaczkami i białą kiełbasą Ekspresowy żurek na bogato. Doskonały smak, który zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi lub przekąską imprezową. Coś pysznego! Składniki: 500ml gotowego zakwasu na żurek – z butelki 1,5 litra bulionu 3 łyżki śmietanki(...)łyżeczki chrzanu 2-3 białe kiełbasy (u mnie surowe) 1 łyżka majeranku Puree ziemniaczane: ok 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 20dkg boczku wędzonego opcjonalnie- jajka ugotowane na twardo *** Kiełbasy kroimy na 3-4 części i podsmażamy w garnku z dwóch stron *** *** Gdy kiełbasa zrumieni się, zalewamy ją bulionem, zagotowujemy.Zmniejszamy
Blog z Apetytemkilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 szklanka śmietanki 30% 2 szklanki zakwasu pszennego 4 ząbki czosnku 4-6 kawałków białej kiełbasy 1 cebula 200g boczku (najlepiej wędzonego) 4-6 jajek garść roztartego w dłoniach majeranku 1 duża łyżka chrzanu pieprz i sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wędzone żeberka zalewamy wywarem(...)złoto. Pod koniec dodajemy majeranek - całość dodajemy do barszczu, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy barszcz odstawiamy do następnego dnia. Podajemy gorący z dodatkiem białej kiełbasy i jajek na twardo. Możemy posypać zieleniną. Smacznego
Moja Książka Kucharskamajeranek 1-2 łyżki 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki chrzanu luksusowego sól i pieprz do smaku 3 ząbki czosnku sprasowanego biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka ziemniaki 4 duże Wykonanie: Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny.Zalewam wodą(...)Boczek zmiękł, ziemniaki doszły. Wlewam żur dobrze wymieszany,wsypuje majeranek , dodaje czosnek i chrzan. Gotuje jeszcze trochę. Wlewam śmietanę 1-2 minut i już gotowe. Podaje z wkładką- biała kiełbasa na talerz. Wychodzą 4 porcję
Różowa kuchniaugotowanym na twardo jajkiem :) Zapraszam! Składniki (na ok. 6-7 porcji): ok. 2,5 l wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego 300 ml zakwasu na żurek 300 g białej kiełbasy 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka majeranku 3-4 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1-2 czubate łyżeczki mąki 1 listek laurowy 2 ziarenka(...)ziela angielskiego sól pieprz po 1 ugotowanym na twardo jajku na porcję Wykonanie: Wywar zagotować. Włożyć do niego obrane ząbki czosnku oraz białą kiełbasę, zmniejszyć odrobinę ogień i gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia i kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy, opłukujemy, a następnie kroimy w kostkę. Dorzucamy je do wywaru
MyCookBook.plmięso zastępujemy soczewicą lub tofu. Takie danie również smakuje wyśmienicie i zachwyci nie tylko miłośników kuchni roślinnej. Jak gotować żurek - przepis Oto przepis na tradycyjny żurek: Składniki: 500 g kiełbasy białej 200 g wędzonej boczku 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 główka czosnku 2 litry wody(...)wody. Dodajemy kiełbasę i gotujemy ją przez około 20 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy kiełbasę z garnka i odkładamy na bok. Do gotującej się wody dodajemy boczek, pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i por. Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy
Podstawy GotowaniaŻurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed kolejnymi pysznościami. Rozgrzewką dosłownie, bo nie wiem czy pamiętacie, ale w tamtym roku w zaspach szliśmy święcić pokarmy, no przynajmniej ja ;) Więc może w tym roku i Wy pokusicie się o przygotowanie(...)poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku. Składniki na żurek: 20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka (w zależności od ilości osób) 2 litry wody 0,4l zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany
Kuchnia w czekoladzieziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, żurek 1 litr/2 butelki, majeranek 2 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, kiełbasa biała 6 sztuk, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk wodę zagotować włożyć białą kiełbasę,ziele angielskie, liście laurowe i gotować na małym ogniu, ugotowaną wyjąć na talerz wsypać(...)rosołowe, majeranek, czosnek, paprykę żurek z butelek szklanych przelać do większego pojemnika, wymieszać dobrze ze śmietaną, wlać do wody i mieszając zagotować żurek podawa z jajkami na twardo, białą kiełbasą i pieczywem - smaczny,, rozgrzewający żurek na szybko............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzepisem: 151 - ŻUREK wielkanocny! przepis na bazie DOMOWEGO ZAKWASU na żurek Składniki: ok. 350-400g wędzonki (surowy wędzony boczek, wędzone żeberka, kości itp.) surowa biała kiełbasa (ilość dopasować do ilości osób) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula kawałek pora lubczyk 2-3 ząbki czosnku chrzan 2 liście laurowe łyżeczka ziarenek pieprzu 6 kulek ziela(...)stawiamy na kuchnię. Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości wędzonki i warzyw. Piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy białą kiełbasę i czosnek (należy go lekko zmiażdżyć, wtedy szybciej odda swój aromat). Gdy wywar znowu zacznie się gotować, gotujemy jeszcze 15 minut. Po ugotowaniu wywar
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKIEŁBASA BIAŁA SMAŻONA Białej kiełbasy w dzieciństwie nie lubiłam. Była zawsze na Wielkanoc, ugotowana w osolonej wodzie, podawana z musztardą na wielkanocne śniadanie, keczupu wtedy nie było;))). Jeśli tylko udawało mi się wymigać od niej to nie jadłam. W moim dorosłym życiu, znalazła ona jednak swoje ważne miejsce w naszym rodzinnym menu. Robiliśmy ją pieczoną i w takiej(...)wersji uwielbiamy. SKŁADNIKI : Biała kiełbasa, woda, 1 łyżeczkę oliwy. n/z kiełbasa usmażona i zrumieniona z jednej strony, woda wysmażyła się WYKONANIE : Do rondla lub na patelnię wlać oliwę – ułożyć kiełbasę – zalać wodą tak, by kiełbasa była przykryta – dusić na średnim ogniu pod przykrywką aż wysmaży się woda a kiełbasa przyrumieni – nakłuć kiełbasę widelcem odwrócić w różnych miejscach, żeby wyleciał
Tradycyjna kuchnia inaczejDziś zapraszam na fajne połączenie mięsa mielonego z kiełbasą białą , smak bardzo fajny , byłam zaskoczona jak szybko zostały zjedzone , śmiało można takie kotlety podać na obiad rodzinny , czy także fajnie się sprawdza jako na obiad w ciągu tygodnia , zapraszam do wypróbowania . Składniki 200 dag mięsa mielonego ( wieprzowego ) 300 dag białej kiełbasy 2 jajka(...)olej do smażenia Wykonanie Do szklanki wkładamy czerstwą bułkę , zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia aż bardzo dobrze zmięknie , następnie nasze mięso przekładam do miski , z białej kiełbasy pozbywam się flaka i dodaje mięso z kiełbasy do miski z mielonym , cebulę , szalotkę oraz czosnek obieram i kroje w drobną kostkę , następnie na rozgrzana patelnie przekładam naszą
Mój Smakpietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 gałązki natki, przyprawy: 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku, 500 g białej kiełbasy (surowej lub parzonej), 300 g kiełbasy wiejskiej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka, 1 litr zakwasu (żurku), 250 g gęstej śmietany 18%. Ten przepis to jeden(...)razie potrzeby solą. W drugim garnku podgrzać żurek (zakwas) i zaprawić go śmietaną. Ugotowaną zupę przecedzić do czystego garnka. Dodać mięso obrane z żeberek, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę (białą i wędzoną) oraz pokrojoną marchewkę. Wsypać majeranek oraz stopniowo wlewać żurek ze śmietaną jednocześnie mieszając. Nie trzeba już zagotowywać. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem oraz pieczywem. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin
Świat Domowej Kuchnitradycją na pewno pojawią się jajka faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa (pasztet, karczek, boczek), 2-3 kolorowe sałatki i śledzie. Na ciepło obowiązkowo kaczka z jabłkami, biała kiełbasa i królik w warzywach Co do deserów to pewnie zrobię babkę, mazurka lub ciasto orzechowo-karmelowe i oczywiście sernik wiedeński, czyli typowo wielkanocne wypieki Nie chcę tu robić spisu treści(...)curry Śledzie pod tłustą pierzynką Pasztet LCHF Karczek pieczony Boczek pieczony Dania główne: Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Królik z warzywami Kiełbasa biała w sosie chrzanowym Desery Keto mazurek Wielkanocna babka Wielkanocna babka kokosowa Sernik wiedeński Puszysty sernik bez mąki Sernik jagodowy na zimno Ciasto orzechowo-karmelowe Keto leśny mech
Ola la LCHF