barszcz - 4003 przepisów (strona:40/267)

Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 235

Tradycyjnie do postnego barszczu wigilijnego podaje się uszka z grzybami. Jeszcze nie tak dawno temu lepiłam uszka tuż przed wieczerzą wigilijną.Dziś uszka przygotowuję dzień wcześniej.Nie, mrożonych uszek nie preferuję,ten jeden dzień wcześniej naprawdę wystarczy ,by przygotowania do kolacji wigilijnej przebiegły sprawnie i naprawdę spokojnie.Kiedyś czas płynął jakby wolniej,dziś ucieka niepostrzeżenie,a może to z wiekiem(...)pierogi,choć z tego samego pierogowego przepisu. Składniki na farsz do okolo 120 uszek: 5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki) 1 malutka cebula ugotowane warzywa z wywaru na barszcz:1 marchewka,kawałek pietruszki i selera 2-3 łyżki wywaru z gotowania grzybów 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła sól,pieprz °Dzień  wcześniej,wieczorem wypłukane grzyby namoczyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 304

Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami... Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną. O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom. Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką. Pyszny smak obiadów u babci. Polecam!   Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 średnia marchewka; 1/4 korzenia selera; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1 płaska łyżka soli; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości

Gospodyni Miejska
BARSZCZ UKRAIŃSKI 220

Uwielbiam buraki! Pod każdą postacią. Tydzień, w którym nie ugotuję sobie barszczyku ... jest tygodniem straconym:) Dziś padło na barszcz ukraiński - dla odmiany. Wymaga trochę więcej czasu, ale za to jaki efekt! No i ten smak .... moje kubki smakowe mają prawdziwą ucztę :) Nie wiem jaki jest prawidłowy przepis na tę zupkę, poniżej zamieszczam mój własny - dopasowany do mojego smaku :) A potrzeba(...)marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier odrobina majeranku liść laurowy ziele angielskie łyżka koncentratu pomidorowego koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie: Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru

Walijskie Pichcenie
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 285

Robiąc dzisiaj porządki w proszkowych zapasach z Polski, natknęłam się na czerwony barszcz. Nabrałam ochoty. Nauczona doświadczeniem zawsze czytam opis wykonania (nawet najprostszego sosu w proszku) i co widzę, w składzie kapusta. Zdębiałam! Doczytałam nazwę- czerwony barszcz ukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach(...)ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie nie mam fasolki szparagowej, ale mam nadzieję, że groszek da radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona

bastalena
Barszcz świąteczny czysty 420

już mamy ukiszony barszcz to zrobienie barszczu czerwonego zajmuje nam chwilkę. Ja lubię taki czysty barszcz szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów, pasztecików jak i z uszkami. Jednak musimy pamiętać, że nie możemy zagotować barszczu ponieważ straci swój piękny kolor. Składniki: 1 buraczek  1 pietruszka  2 marchewki kawałek selera 2 liście laurowe Kamis(...)mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa i przyprawy zalać wodą i gotować do miękkości. Zmniejszyć ogień, dolać zakwas buraczany nie dopuszczając już do zagotowania się barszczu. Przed podaniem barszcz przecedzić przez gęste sitko i doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Najlepszy barszcz czerwony na Wigilię 86

Barszcz czerwony przygotowany z połączenia wywarów jarzynowego i z gotowanych buraków z zakwasem buraczanym. BARSZCZ CZERWONY NA WIGILIĘ SKŁADNIKI 1,3 kilograma buraków czerwonych; 2 liście laurowe; 5 kulek ziela angielskiego; około 10 ząbków czosnku; 700 ml przygotowanego wcześniej domowego wywaru jarzynowego; kilka domowych kostek grzybowych i/lub wywar grzybowy; 500 ml dobry <<zakwas buraczany>>; sól, pieprz(...)Artykuł Najlepszy barszcz czerwony na Wigilię pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Barszcz czerwony na wędzonce 87

BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE SKŁADNIKI wędzonka o wadze około 500 gramów; małe opakowanie suszonych buraków; 10 ząbków czosnku; sól, pieprz ziarnisty; 500 ml zakwasu buraczanego; listek laurowy, ziele angielskie (opcja); przepis na barszcz czerwony na wędzonce Artykuł Barszcz czerwony na wędzonce pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Barszcz czerwony zabielany 91

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY SKŁADNIKI 1 kilogram czerwonych buraków; 1 kilogram ziemniaków; kwasek cytrynowy lub cytryna; kwaśna, gęsta śmietana; główka czosnku; mąka pszenna; 1 nieduża marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera korzeniowego; sól, pieprz; przepis na barszcz czerwony zabielany Artykuł Barszcz czerwony zabielany pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Barszcz czerwony błyskawiczny domowy 66

BARSZCZ CZERWONY BŁYSKAWICZNY DOMOWY SKŁADNIKI 500 gramów ugotowanych buraków; 400 gramów odsączonej i opłukanej z zalewy białej fasolki; 1,5 litra wywaru warzywnego; połowa cebuli; połowa bulwy kopru włoskiego; 1 mała marchewka; 2 ząbki czosnku; 3 duże pomidory; 1 łyżka kwaśnej, gęstej 18 % śmietany; 1 cytryna; sól, pieprz; przepis na barszcz czerwony błyskawiczny Artykuł Barszcz czerwony błyskawiczny domowy pochodzi

Kuchnia Tomka
Czerwone faszerowane jajka 87

wcale nudne!  Proponuję przygotować czerwone faszerowane jajka , ich wygląd z pewnością zachwyci i zaskoczy Waszych gości.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na czerwone faszerowane jajka: 1 litr czerwonego barszczu 8-10 jajek 3 łyżki majonezu szczypiorek, natka pietruszki pół łyżki chrzanu sól, pieprz     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Jajka wyciągamy z lodówki. Jak osiągną temperaturę pokojową, to gotujemy(...)twardo (dzięki temu nie popękają). Do przygotowania tych jajek możecie wykorzystać kupny barszcz jak i ten domowy (nie ma różnicy, bo chodzi i tak tylko o zabarwienie białka). Po ugotowaniu, jajka obieramy dokładnie ze skorupki. Wkładamy po 3 jajka do słoika, tak by były przykryte barszczem. Trzymamy godzinę w takiej zalewie. Jak chcemy, by żółtko również się zabarwiło, to jajka

Gotuj z Prezesem
Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu 117

które nie lubią zabawy z przygotowywaniem ciasta. Przyznam się, że czasem korzystam z tej przyśpieszonej wersji na domowe paszteciki , jednak zazwyczaj sama robię ciasto. Paszteciki zazwyczaj serwowane są z barszczem czerwonym i tak też robimy u nas w domu. Pyszny barszcz z dodatkiem ciepłych pasztecików smakuje obłędnie. Paszteciki kojarzą nam się również ze Świętami Bożego Narodzenia . Wówczas przygotowujemy paszteciki(...)minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Zakwas na barszcz 112

tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie wylewaj zatem, a wypijaj wodę z kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków. Świetny dla naszego zdrowia jest również Zakwas na barszcz . Wypijany codziennie wzmocni nasz organizm. Polecam przygotować kilka słoików zakwasu. Taki zakwas z buraków możemy również wykorzystać podczas gotowania barszczu. Czytaj dalej "Zakwas na barszcz" na blogu Moja

Moja Delicja
Surówka z kiszonych buraków z porem 131

Surówka z kiszonych buraków to pomysł na wykorzystanie buraków z zakwasu na barszcz czerwony . Szkoda marnować tak zdrowe i smaczne warzywa, dlatego zamiast wyrzucać buraki do kosza można je wykorzystać do zrobienia prostych surówek – w połączeniu np. z jabłkami i porem. Do starcia buraków najlepiej użyć gumowych rękawiczek, ponieważ dłonie mocno się farbują i nawet następnego dnia mogą pozostać(...)ślady. Mimo tego warto przygotować pyszną i zdrową surówkę z kiszonych buraków z porem. Składniki na surówkę z kiszonych buraków z porem 300 g kiszonych buraków (z zakwasu na barszcz czerwony) 2 średnie słodkie jabłka 1 średni por (biała część) 4 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć

niecodziennikpary
Zakwas z buraków czerwonych 100

ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów” , 1905 r. W duchu tradycji postanowiłam zrobić kwas buraczany według staropolskich receptur. Zakwas przygotowałam ze starego przepisu, ale skorzystałam z dobroci i dostępności współczesnych gadżetów kuchennych, o czym poniżej… Składniki Słój o pojemności(...)wyrzucamy! Jeżeli posiadacie wolnoobrotową wyciskarkę do soków, lub chociaż sokowirówkę, wykorzystajcie to urządzenie. Wyciśnięty sok możecie, albo od razu wypić, albo również zlać do szklanych pojemników i wykorzystać do barszczu. Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Tajemnice Smaku
Paluchy drożdżowe z grzybami 107

Drożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby

Tajemnice Smaku