barszcz - 3622 przepisów (strona:33/242)

Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską 85

kwaśnej śmietany 18%. Wymieszać. Białka drobno posiekać.  Za pomocą łyżki przelać ponownie niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie ogrzaną już masę żółtkową przelać do barszczu. wymieszać. Do barszczu dodać pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan i wymieszać. Wyjąć kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawić solą i mielonym białym pieprzem. Zagotować.  Na dno talerza wyłożyć(...)kiełbasę i cebulę, zalać barszczem razem z ziemniakami, skwarkami. Na wierzch dodajemy świeży majeranek. Smacznego

Zielona Kuchnia
Barszcz ukraiński 168

Tradycyjny BARSZCZ UKRAIŃSKI na aromatycznym i pełnym smaku rosole z... Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
BARSZCZ CZERWONY 178

BARSZCZ CZERWONY   Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem.     SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula(...)buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy by smaki dobrze się połączyły.   Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uważamy, aby się nie zagotował. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Barszcz na zakwasie z kiszonych buraków 146

sprawie wigilijnego barszczu-tym razem głos zabrał mój Nass. Uparł się,że zrobi domowy zakwas buraczany i....zrobił. Nie tylko zakwas-ale równie pyszny barszcz. SKŁADNIKI: Tydzień przed gotowaniem barszczu nastawiamy zakwas np. z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/zakwas-z-burakow.html   Przygotowujemy wywar: 2 małe marchwie 1 korzeń pietruszki 1/2 średniego selera 1/2 pieczonej cebuli Ok. 10 cm pora Liść laurowy(...)gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5. Odcedzamy wywar, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, buraczany zakwas (próbujemy,żeby nie była zbyt kwaśny), doprawiamy majerankiem, cukrem, pieprzem, ew. solą. Barszcz powinien być słodko-kwaśny. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kopystką po garach
Barszcz z pieczonych buraków 175

Zawsze gotowałam barszcz na zasadzie-buraki w jednym garnku, reszta w drugim. Gdzieś rok temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych buraków oraz barszcz z pieczonych buraków. Przed Wigilia nie mogła się zdecydować, który przepis wybrać. Na wigilijnym stole pojawiły się oba barszcze. Jeden zrobiłam ja, drugi mój Nass. Ja postawiłam na pieczone buraki. SKŁADNIKI(...)przeciśnięty przez praskę, namoczone grzyby. Doprawimy majerankiem, octem, pieprzem i cukrem, gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce-najlepiej na całą noc. Następnego dnia barszcz przecedzamy -podając podgrzewamy-nie gotujemy ! Podajemy posypany natką pietruszki oraz uszkami np. z tego przepisu :  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/uszka-do-barszczu-z-farszem-z-kiszonej.html

Kopystką po garach
Paszteciki z pieczarkami i orzechami włoskimi 165

wiem czy istnieją ludzie, którzy nie lubią czerwonego barszczu, ale jeśli są, to są to bardzo smutni ludzie. Czerwony barszcz jest absolutnie doskonały. Czysty można pić, przegryzając pasztecikiem. Można zostawić buraki i dodać ziemniaka lub fasolę. Można dodać multum warzyw i ugotować barszcz ukraiński. Można, wreszcie, zakisić buraki i ugotować barszcz na kwasie ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Barszcz biały z grzybami 169

Najlepszy barszcz biały powstaje na domowym zakwasie. Podstawą takiego barszczu są suszone grzyby i czosnek, którego do tej zupy nie żałuję. Składniki: zakwas na barszcz biały 6 szklanek bulionu warzywnego po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu 3-4 liście laurowe garść suszonej włoszczyzny spora garść suszonych grzybów 1 mała cebula 1/ główki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól(...)włoszczyznę ziele, pieprz i liść laurowy. Gotować całość ok 20 minut. Do wywaru wlać przecedzony zakwas i zagotować. Dodać majeranek. Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Barszcz przelać do talerzy

Czerwień i błękit
Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu 220

Chociaż ja uwielbiam barszcz czerwony za zakwasie to wiem, że nie wszyscy taki preferują. Nie wszyscy też tolerują dodatek grzybów w potrawach, choćby tylko w postaci wywaru. Każda gospodyni ma swój sposób na świąteczny, wyjątkowy barszczyk i ja też nie zawsze robię swój tak samo bo potrawy można modyfikować wedle własnego smaku w danym momencie i aktualnych możliwości. Nastawiony zakwas(...)buraczany na pewno się nie zmarnuje. Można go po prostu wypić bo jest bardzo zdrowy albo przechować i zakwaszany nim barszcz ugotować po Świętach a w tym roku podać na Wigilię barszcz z malinami. Wierzcie mi, że jest bardzo smaczny i esencjonalny. Dodatek jabłka i malin świetnie niweluje ziemisty posmak buraków i przyjemnie wzbogaca go o owocową nutę. Podać

Smaczna Pyza
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1018

Uwielbiam wigilijny barszcz, dlatego podczas planowania świątecznych przepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące na zewnątrz, w środku kryją pyszny farsz zrobiony z pieczarek, szpinaku i czerwonej soczewicy, który doprawiłam nieco po arabsku. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie(...)jego temat, a na końcu niespodziankę idealnie wpasowującą się w klimat przedświątecznych przygotowań! Zrezygnujcie z ciasta drożdżowego na rzecz ciasta filo, a zobaczycie jak szybko można przygotować paszteciki do barszczu. Zrobienie farszu to też kilka chwil - czerwona soczewica szybko się gotuje, a wykorzystanie mrożonego szpinaku oszczędza nam kłopotu. Farsz do pasztecików doprawiłam gałką muszkatołową, kminem rzymskim oraz szczyptą chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
12 potraw wigilijnych 31629

kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas Wigilii  doczeka sędziwego wieku, będąc bardzo urodziwym. 7. Barszcz czerwony Przepisy na: Barszcz czerwony na śliwkach suszonych Barszcz kiszony Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym Kapusta i groch Tradycja mówi, że kapusta ma magiczną życiodajną moc, która sprawia, że przyroda

Tradycyjna Kuchnia
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 160

Bardzo lubię barszcz czerwony. I nie trzeba mieć buraków, żeby taki barszcz zrobić :) Jak czasem wchodzę do kuchni jakoś mnie najdzie zrobić takie danie, że klękajcie narody :) :) :) I teraz właśnie przepis na takie danie :) Barszcz czerwony bez buraków z warzywami :) Składniki: 1/3 butelki zakwasu na czerwony barszcz - u mnie Krakus  2 pietruszki 2 marchewki 1/4 selera 1/2 czerwonej papryki

Szczęśliwa kuchnia
Barszcz ukraiński, skrócona wersja 128

Uwielbiam barszcze w każdej postaci. taka zupka jest kaloryczna dostarczy nam dużo energii na dzień. Inny przepis na barszcz ukraiński jest również na moim blogu. Jest to bogatsza wersja zobacz tu Barszcz ukraiński Można zrobić wersję dla wegetarian omijając mięso, będzie również pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć mieszając, aż cebula straci kolor surowizny. Następnie

Kuchnia Pokoleń
Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami 210

Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami, to jeden ulubionych smaków mojego dzieciństwa i charakterystyczna potrawa dla mojego rodzinnego regionu. Podanie ziemniaków na jednym talerzu wraz z barszczem kompletnie się nie przyjęło w moim warszawskim domu. Ja od dzieciństwa ćwiczyłam dobieranie ziemniaków i barszczu, więc zawsze mnie dziwi, że trzeba je wydawać na osobnych talerzach;)  Barszcz w tym wydaniu jest lekko

Codziennik Kuchenny
Barszcz ukraiński 138

Tradycyjny BARSZCZ UKRAIŃSKI na aromatycznym i pełnym smaku rosole z... Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
BARSZCZ BIAŁY Z PARÓWKAMI I JAJKIEM 135

może tak inna wersja tradycyjnego barszczu białego? A może zamienić pyszną wędzoną kiełbasę zamienić na drobiowe parówki? Dlaczego nie? Zaczynamy :) SKŁADNIKI:   1 butelka ok 500ml barszczu białego 5 ziemniaków 4 jajka 3 parówki drobiowe 1 cebula Ocet Pieprz, sól, czosnek Natka pietruszki Olej   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :   Na rozgrzaną patelnie wlewam olej.  Parówki kroję w plasterki.  Cebulę(...)garnka wlewam 2 litry wody.  Ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę wrzucam do wody.  Gotuję do miękkości.  Solę do smaku.  Następnie wlewam z butelki barszcz biały i wrzucam podsmażoną parówkę i cebulę.  Dodaję przyprawy oraz 3łyżeczki octu. Jajka obieram i kroję w ćwiartki.  Barszcz przelewam do miseczek i dodaję jajko. Smacznego

Gotowanie Patki