chleb - 26084 przepisów (strona:33/1739)

Chleb na drożdżach codzienny w foremce 106

Chleb na drożdżach codzienny w foremce Chleb na drożdżach codzienny w foremce. Chleb na drożdżach codzienny, czemu taka nazwa ? Od kilku tygodni jemy tylko ten chleb, usiłowałam zmienić na kupny w piekarni. Kupiłam, ale rodzina zapytała a ten codzienny to kiedy zrobisz ? No i cóż było robić trzeba było chleb z piekarni wstawić do zamrażarki. Na całe szczęście ten chleb(...)jest prosty w przygotowaniu. Dlaczego ? bo całą w sumie pracę wykonuje mikser . No to zaczynamy   Chleb na drożdżach codzienny w foremce ( na 2 chleby – chcesz jeden wszystkie składniki podziel przez pół ) 20 gram drożdży 1200 gram mąki 600 ml wody ledwo ciepłej 1 łyżka soli zioła – jakie lubisz * około 2 łyżek 1 łyżeczka cukru   Bierzemy miseczkę

Kuchnia na wzgórzu
Jak mrozić chleb 117

mrozić chleb? by był smaczny po odmrożeniu, by był zdrowy, by zachował swoje walory smakowe i dobrą strukturę. Zebrałam dla was kilka prostych wskazówek w temacie, tworząc swego rodzaju poradnik kulinarny – wpisy tego typu bardzo lubicie. W obecnej sytuacji w jakiej się znajdujemy nie możemy pozwolić sobie na codzienny, poranny spacer do piekarni po świeże bułeczki. Jeśli wybieramy się(...)zakupy najlepiej zrobić zapas pieczywa na jak najdłuższy czas (jeśli tylko mamy możliwość pojemnej zamrażarki). Jeśli sami wypiekacie chleb czy bułeczki – przygotowanie od razu większej ilości i zamrożenie jest bardziej oszczędne jeśli chodzi o zużycie prądu w piekarniku czy czasu jaki temu poświęcamy. JAK MROZIĆ CHLEB Pieczywo, które chcemy zamrozić musi być całkowicie zimne – dlatego jeśli sami pieczemy

Dorota Smakuje
Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku 98

dziś wiadomo, że chleb na zakwasie, to najsmaczniejszy i najzdrowszy chleb. A gdy jeszcze upieczemy go sami  w domu, to radość i przyjemność jest jeszcze większa.  Dziś chciałam Wam pokazać, że upieczenie takiego chleba wcale nie jest trudne. Tym razem jest to chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku, najlepiej żeliwnym. Natomiast jeśli takowego nie posiadacie(...)wykorzystajcie po prostu naczynie  żaroodporne. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie   Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami   Razowy chleb wieloziarnisty

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pytlowy 133

Kamienny chleb Na oknie bochen chleba leżał napoczęty, Na liściu kapuścianym, pulchny i pęknięty. Szedł drogą głodny. Staje. Prosi gospodyni: "Dajcie mi kromkę, kromka ubytku nie czyni. Jestem głodny, od wczoraj bez chleba i wody". "A cóż to, czy chleb piekę dla czyjej wygody? Nie dam wam, ani myślę dla was wstawać z ławy! - Fuknęła gospodyni. - Poszedł, jaki żwawy(...)chwilę sama sobie chleb ukroić wstaje, Ale nóż w chleb nie wchodzi, krajać się nie daje. Na oknie zamiast chleba zwykły kamień leży, Choć jeszcze wczoraj ciasto rozczyniała w dzieży Anna Kamieńska Chleb ten piekłam na 1000 dni bloga. Był to rok 2011. Chleb pytlowy na rynku można kupić bardzo rzadko. Jest to chleb z samej mąki żytniej białej oznaczonej

Leśny Zakątek
Chleb skojarzony Ajeru, czyli mój litewski po polsku 162

Małe ciemne chlebki przyprószone jakby od niechcenia mąką, pieczone na liściach tataraku o wadze 400g w cenie 6 PLN. Stoisko pod chmurką. Chleby nie są pakowane w żadną folię i na dodatek sprzedaje je sympatyczna pani. Maleńkie dziurki o zbitym miąższu, słodkim posmaku, pachnący delikatnie kminkiem, z cienką i miękką skórką. Chleb można kroić w bardzo cieniutkie kromki i jest(...)długo świeży. Jednym słowem znakomity! To chlebek o wdzięcznej nazwie Ajeru:). Właśnie ten niepozorny mały, okrągły bochenek zwrócił moją uwagę. Chleby litewskie wypiekane w kamiennym piecu. Receptura pochodzi z XII wieku i jest dla mnie ale chyba nie tylko dla mnie po prostu niedostępna:). Kupując co jakiś czas ten mały bochenek, postanowiłam spróbować swoich sił wiedząc tylko tyle, że chleb

Leśny Zakątek
Chleb pszenno żytni z jogurtem 173

Zrobiłam ten chleb w automacie do chleba, ale można również upiec w piekarniku. Wykonanie ciasta na chleb – Drożdże wymieszać z cipłą wodą dodać cukier, łyżkę mąki i szczyptę soli. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, otręby, zrobić wgłębienie. Wlać jogurt, wyrośnięte drożdże. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, miska musi być przykryta(...)ściereczką. Jak już ciasto wyrośnie zagnieść ciasto jeszcze raz, ale już tylko chwilkę. Uformować bochenek chleba lub włożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką blaszki. Zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec tak długo aż chleb się zarumieni. Chleb z automatu do chleba – włożyć wszystkie składniki chleba do maszyny. Nastawić

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami na zakwasie 165

będzie zdecydowanie jeden z naszych ulubionych chlebów. Pachnie niesamowicie, dzięki dodatkowi ziemniaków, długo pozostaje świeży. To taki prawdziwie wiejski chlebek, który nie wiem czemu ale kojarzy mi się nawet z pieczeniem na liściu. Przepis dostałam od znajomych już jakiś czas temu, ale dopiero teraz po niego sięgnęłam. Przyznam się, że przez brak lodówki ( to już niemal miesiąc – pozdrowienia(...)firmy Whirpool), nie mam ochoty na jakieś skomplikowane potrawy, wypieki i moje życie toczy się wokół dość mocnego kombinowania co do menu. Chleba nie piekłam już ponad miesiąc. Kilka razy zdarzyło mi się kupić chleb w sklepie… Jakby to powiedzieć…Moje wymagania wobec pieczywa są chyba dość wysokie. Gdziekolwiek bym nie kupowała chleba, niestety nie bardzo mi podchodzi

Mieszam w Garnku
Chleb owsiany na zakwasie z suszonym jabłkiem i nasionami chia 217

Owsianka z jabłkiem na śniadanie? To takie naturalne, normalne. Dlaczego więc nie zrobić chleba owsianego z suszonym jabłkiem? W połączeniu z nasionami chia to cud-miód :) Mówcie co chcecie, ale takiego chleba nie kupicie NIGDZIE! :) PAMIĘTAJCIE, ŻE ZAKWAS IM STARSZY TYM BARDZIEJ AKTYWNY, DZIĘKI CZEMU CHLEB SZYBCIEJ ROŚNIE.  Dlatego u mnie, 2 godziny, to czas optymalny na wyrośnięcie chleba(...)Jeśli marzycie o upieczeniu chlebie na zakwasie na święta, to jeszcze zdążycie go wstawić i uaktywnić. Przepis  na zakwas chlebowy żytni  ⇦ tutaj. Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami. Jak? A tak :) ⇨  Suszone jabłka z suszarki do owoców W razie pytań i wątpliwości, piszcie. Postaram się pomóc najlepiej, jak potrafię: szczesliwakuchnia@gmail.com Składniki: 300 gramów

Szczęśliwa kuchnia
Chleb owsiany na zakwasie z suszonym jabłkiem i nasionami chia 217

Owsianka z jabłkiem na śniadanie? To takie naturalne, normalne. Dlaczego więc nie zrobić chleba owsianego z suszonym jabłkiem? W połączeniu z nasionami chia to cud-miód :) Mówcie co chcecie, ale takiego chleba nie kupicie NIGDZIE! :) PAMIĘTAJCIE, ŻE ZAKWAS IM STARSZY TYM BARDZIEJ AKTYWNY, DZIĘKI CZEMU CHLEB SZYBCIEJ ROŚNIE.  Dlatego u mnie, 2 godziny, to czas optymalny na wyrośnięcie chleba(...)Jeśli marzycie o upieczeniu chlebie na zakwasie na święta, to jeszcze zdążycie go wstawić i uaktywnić. Przepis  na zakwas chlebowy żytni  ⇦ tutaj. Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami. Jak? A tak :) ⇨  Suszone jabłka z suszarki do owoców W razie pytań i wątpliwości, piszcie. Postaram się pomóc najlepiej, jak potrafię: szczesliwakuchnia@gmail.com Składniki: 300 gramów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 121

Dzisiaj przepis na chleb żytni na zakwasie. I chyba tutaj powinnam skończyć… W przepisie widnieje adnotacja, że to chleb litewski. Ale gdzie mu do Litwy? Poza kolorem i zawartością kminku, nader daleko. Na Litwie byłam i chleb ów jadłam. W sumie, nie trzeba go jeść, a wystarczy spojrzeć na jego fakturę. Jest bardzo zbita. Litewski chleb to chleb gliniasty(...)bardzo ciężki. Albo się go pokocha, albo nie. Litwini lubią jeść ten chleb smażony. A nawet serwują go w tej formie dzieciom, jako przysmak. Dodatkowo, litewski chleb charakteryzuje się dość intensywnym kolorem, bardzo ciemnym brązem, uzyskiwanym przez dodanie kakao lub melasy. No dobra, wiemy już, czym nasz bohater dzisiejszy nie jest, ale wart i tak jest naszej uwagi

Mieszam w Garnku
Zakwas chlebowy- krok po kroku 174

dziś wiadomo, że najzdrowsze, najsmaczniejsze, po prostu najlepsze chleby wypieka się właśnie na naturalnym zakwasie. Mają one specyficzny kwaskowaty smak i zapach, a w porównaniu do tych na drożdżach- dłużej zachowują świeżość. Problem polega jednak na tym, że wiele ludzi uważa, że wyhodowanie własnego zakwasu w domu jest bardzo skomplikowanym procesem. Fakt wymaga od nas sporo czasu i cierpliwości(...)zapewniam, że jak już raz upieczecie chleb na zakwasie, to innych nie będziecie chcieli jeść! Nie wspominam już o kupowaniu...       Pieczenie chleba jest dla mnie sprawą MAGICZNĄ ! Ten zapach, smak i aromat unoszący się po domu jest niesamowity. W szczególności chleby na zakwasie- mają w sobie coś, czego w sklepowych coraz trudniej znaleźć. Chodzi oczywiście o taką

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb młynarza (na zakwasie) 193

Chleb młynarza (na zakwasie)... Wypieczony z mąki pszennej i żytniej razowej. O sprężystym, miękkim wnętrzu. I cienkiej, chrupiącej skórce. Tradycyjny, idelany do kanapek. Polecam! Składniki: Zaczyn: 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego; 65 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 45 g letniej wody. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 20 g mąki żytniej razowej(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka  - autor: Piekarnia tatter), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 2,5 godziny. Mój

Gospodyni Miejska
Chleb ulubiony (na zakwasie) 209

Chleb ulubiony (na zakwasie)... Codzienny chleb pszenny. Neutralny w smaku. O sprężystym, wilgotnym wnętrzu. I chrupiącej skórce.  Zwyczajny, a taki pyszny. Po prostu ulubiony!  Składniki: Zaczyn: 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 650 ml letniej wody. Ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 25 g soli; Cały zaczyn(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować 2 bochenki ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka  - autor: danusia555), włożyć je delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanych koszyków do wyrastania chleba, przykryć czystymi ściereczkami, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 3 godziny. Mój chleb

Gospodyni Miejska
Chleb levain z durum 163

Kolejny chleb levain na codojedzenia, tym razem z mąką durum czyli semoliną. Bardzo smaczny chleb pieczony na pszennym zakwasie. Procedura pieczenia tego chleba być może wydawać się trudna, a na pewno pracochłonna. Warto sobie jednak zadać trudu i upiec prawdziwy levain. Levain to również zakwas…bardzo aktywny. Chleb upieczony na levain ma chrupiącą skórkę i “dziury”. Przepis(...)chleb levain z mąki durum pochodzi z książki znanego szwedzkiego piekarza Jana Hedh. Jeśli już chcę upiec jakiś nowy rodzaj chleba to zawsze sięgam do tej książki. To moja biblia! Najpardziej czasochłonnym momentem w tym przepisie na chleb jest uzyskanie levain. Procedurę tworzenia levain opisałam tutaj , więc nie będę się powtarzać. Za to po niżej znajdziecie przepis na chleb levain

codojedzenia
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 245

dawna planowalam upiec chleb drozdzowy,ale moj bardzo aktywny zakwas zawsze niweczyl te plany.Po 4 latach odmowil jednak posluszenstwa.Podpowiadam tylko,ze podrozy zdecydowanie nie lubi . Nowy zakwas nastawiony,babelkuje sobie raznie,ale poniewaz cala "zabawa" trwa 5 dni zmuszona zostalam do upieczenia chleba na drozdzach .Podpatrzylam przepis u Komarki . Ilosc skladnikow dostosowalam do wymiarow swojej formy,odrzucilam to czego(...)posiadam.Smak chleba mnie zaskoczyl,co tu duzo mowic jest pyszny.Chrupiacy,wilgotny,dzieki czemu dlugo zachowuje swiezosc,co jest rzadkoscia przy pszennych chlebach.A wszystko to sprawil dodatek jakze cudownych i zdrowych platkow owsianych.Bardzo prosty przepis, naprawde godny polecenia.Jesli nie zaczeliscie jeszcze przygody z pieczeniem chleba w domu,ten przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam! Skladniki na duza foremke ( 32x13x7

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania