chleb - 26176 przepisów (strona:35/1746)

PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI 168

Stwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki  o podobnym smaku wyjdą ok :-)  I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im starszy chleb tym lepiej) to kolejny mój przepis na fajna kolację za grosik.  Taki przegląd lodówki, bo przepis możemy sobie dowolnie modyfikować wg własnego smaku, lub wg tego co mamy akurat w lodówce(...)100g pieczarek 100g szynki (lub innej chudej wędliny) ser mozzarella ok 50g sól pieprz ostra papryka olej bułka tarta koperek zielony (świeży lub mrożony) 2 jajka 3-4 kromki chleba 2 gotowane na twardo jajka Wykonanie: Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy w kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce na oczkach

Walijskie Pichcenie
Chleb wiejski na zakwasie 147

Bardzo dawno piekłam już chlebek, dlatego należało od nowa zrobić zakwas i poczekać ,aż wyrośnie. Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie. Chleb się studzi , ale  każdy próbuje już coś sobie odkroić. Jest pyszny chrupiący. Polecam Prawdziwy dobry zakwas: 2 szklanki mąki żytniej woda tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany 1 łyżeczka soli Wykonanie:  Szklankę mąki wymieszać z letnią(...)trzy doby, latem  krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce. Składniki na chleb zakwas 1/2 kg maki pszennej  1/2 kg maki żytniej 1/2 mąki graham z orkiszem szklanka ciepłej wody 2 łyżki słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka soli Wykonanie Do miski

W kuchennym oknie Ewy
Domowy chleb pszenny 200

jest coś lepszego niż świeży i chrupiący chleb prosto z piekarnika, zrobiony przez nas samych? Jak dla mnie nic nie przebija tego momentu kiedy w całym domu pachnie świeżym chlebem i nagle wszyscy pojawiają się w kuchni ;-) Wystarczy świeże prawdziwe masło i piętka z chleba i już mi bosko! ;-) Buziak! Składniki: - 1 kg mąki włoskiej 00 - 600 ml letniej wody(...)Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut. Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na stolnicy utwórz bochenki chleba, ułóż na blaszce do pieczenia. Nastaw piekarnik, aby się rozgrzał do temp 200-220 stopni. Bochenki na blaszce powinny odczekać co najmniej 20 minut przed włożeniem do pieca. Ponacinaj chleb

SMYKWKUCHNI
Normandzki chleb jabłkowy 175

kolejne wspólne pieczenie, czyli  na  wrześniową piekarnię , organizowaną przez Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami .  P rzepis  mistrza Jeffreya Hamelmana z biblii chlebowej pod tytułem "Chleb" tym razem wybrała dla nas Kamila z bloga  Ogrody Babilonu . Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka. A na dodatek cudnie(...)pachnie podczas pieczenia. Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenki Czas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzin Składniki: Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g   mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g  cydru 20 g soli

Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczny chleb pszenno – razowy 101

Błyskawiczny chleb pszenno – razowy to jest taka propozycja na domowe pieczywo, kiedy nie mamy czasu na wypiek chleba na zakwasie. Przygotowanie tego pieczywa mimo wszystko wymaga od nas 2 godzin. Chleb jest chrupiący z zewnątrz i delikatny, miękki w środku. Nie polecam wyrabiać tego chleba w maszynie, bo cały sposób przygotowania jest tak szybki i prosty, że nie będzie(...)potrzebna. Jednym z ciekawych dodatków zastosowanych w tym chlebie jest odrobina octu. Dodajcie i zobaczcie jak bardzo pozytywnie zaskoczy Was smak. Składniki na 2 bochenki chleba 800 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki żytniej 3 łyżeczki soli 500 ml letniej wody 50 g masła, w temperaturze pokojowej 350g startych na tarce ziemniaków 2 łyżki octu balsamicznego 40g suchych drożdży

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb pszenno-żytni z rozmarynem 64

kolejny raz „zobaczymy się” w styczniu. Zatem szczęśliwego nowego roku, bawcie się dobrze i takie tam. Znowu poczułem potrzebę opracowania jakiejś receptury chlebowej. Znaczy, prawdę mówiąc, skończył się nam chleb, a nie chciałem znowu robić takiego samego co zawsze. Coś zmienić chciałem. I tak właśnie powstał ten chleb. Pomyślałem chwile co do czego dodać i w jakich proporcjach(...)mamy pyszny chleb ziołowy. Ze sporym dodatkiem maki żytniej więc i też taki wyraźny, z charakterem. Dokładnie taki jak lubię. Chociaż wyrabianie chleba z taką ilością maki żytniej to koszmar, bardzo się klei. Dlatego też raczej polecam użycie robota kuchennego. Ja bym się nie porwał na ręczne wyrabianie. Ręcznie to ja lubię pszenne ciasto wyrabiać. Jest przyjemne i wdzięczne

Marder&Marder Manufacture
Tostowy chleb cebulowy 74

sumie takie wpadki czasami fajnie wyglądają, pokazują naturalność i prawdziwość moich przepisów. Więc jeśli już mamy to wyjaśnione, to przechodzimy do właściwej części . Robiłem jakiś czas temu ten chleb, ale w formie formowanego bochenka, nie z foremki tak jak teraz. Dokładnie ten sam przepis, ale tym razem chciałem go upiec w foremce. Zdecydowałem się wrzucić to na bloga jako nowy(...)przepis, bo właściwie jest to zupełnie inny chleb, mimo, że według tego samego przepisu. Inny sposób pieczenia daje zupełnie inny efekt końcowy. Inaczej będzie smakował chleb w formie formowanego bochenka, a inaczej zrobiony w foremce. A jeszcze inaczej, gdybyście taki bochenek zdecydowali się upiec w naczyniu żeliwnym. Po prostu temperatura ma inny dostęp do chleba, w inny sposób

Marder&Marder Manufacture
Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami / Gluten Free Potato Bread 79

Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami Jeśli z powodów zdrowotnych musicie unikać glutenu, wiecie, że dobry, miękki chleb bezglutenowy to rzadkość. Trudno też upiec idealny bochenek bez glutenu w warunkach domowych, bo pieczywo bezglutenowe rządzi się swoimi prawami, a  sposób przygotowania odbiega od przepisów na tradycyjne ciasto na chleb. Dziś zapraszam na najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami - prosty, puszysty(...)miękki, idealny do zdrowych kanapek :) Najlepszy chleb bezglutenowy jest miękki i puszysty dzięki sporej ilości ziemniaków. Oprócz tego zawiera też zdrową mąkę gryczaną, a także mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną. Żadnych gum, konserwantów i innych dziwnych składników.  Do przyrządzenia tego chleba będzie Wam potrzebny blender, najlepiej kielichowy, a także długa foremka keksówka - z podanych proporcji upieczecie spory bochenek chleba

Lekcje w kuchni
Chleb żytni 72

Czas czytania: 2 min Chleb żytni i to w 100% żytni, upiekłam go specjalnie, aby móc przygotować idealny kwas buraczany. Najlepszy kwas buraczany uda się tylko z kromką prawdziwego żytniego chleba. Chleb jest przygotowany na zakwasie żytnim oraz mąki żytniej typu 2000 i 720 to składniki, które koniecznie musicie zakupić! Procedura przygotowania chleba jest trójfazowa. Zaczynamy 16 godzin przed pieczeniem(...)chleba, najpierw przygotowujemy zaczyn, który pracuje przez około 12 godzin. Po tym czasie mieszamy ciasto właściwe, przelewamy do keksówki, a po wyrośnięciu ciasta pozostaje nam ostatni etap, czyli pieczenie . Pieczenie jest dość nietypowe, bo wyrośnięte ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika , a nie jak zazwyczaj do gorącego! Bardzo ważne, aby chleb, który wstawiamy do piekarnika, wcześniej zwiększył swoją objętości, nie wstawiajcie

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 80

Czas czytania: 3 min Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo smaczną skórkę. Miąższ chleba jest jasny miękki, lekko wilgotny i pięknie pachnie. Zapach zawdzięcza prażonym nasionkom słonecznika i oczywiście zielonym listkom czosnku niedźwiedziego. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny aromat, który sami musicie(...)poczuć! Przepis na tę wersję chleba jest błyskawiczny i nie wymaga długiego czasu fermentacji, a ciasto mieszamy przy użyciu łyżki, więc nawet mikser nie będzie Wam potrzebny. Jeśli nie macie garnka żeliwnego, to nic nie szkodzi, bo można upiec go w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub ceramicznym typu garnek rzymski. Jeśli i takich naczyń również nie posiadacie, to możecie użyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 94

Czas czytania: 2 min Szybki przepis na chleb pszenny z płatkami owsianymi przygotowanie ciasta na chleb zajmuje tylko kilka minut. Można więc przygotować je rano przed pracą, a po powrocie do domu upiec pyszny chleb. Moje ciasto wyrastało 2 godziny, ale spokojnie proces ten może trwać nawet 10 godzin. Po czasie wyrastania należy uformować bochenek w dowolnym kształcie. Przygotowany chleb(...)umieszczamy w foremce i czekamy około 30 minut, aż wyrośnie. Chleb pieczemy w wysokiej temperaturze z parą, niestety nie wszystkie piekarniki posiadają opcję pieczenia z parą, ale jest i na to sposób. Po wstawieniu chleba do piekarnika wystarczy spryskać jego wnętrze wodą. Można też włożyć na jego dno pół szklanki kostek lodu, to wystarczy, żeby wytworzyć odpowiednią ilość pary. Para

SprawdzonaKuchnia.pl
Pszenno-żytni chleb na zakwasie / Rye and Wheat Sourdough Bread 85

Pszenno-żytni chleb na zakwasie  Dziś zapraszam na puszysty pszenno-żytni chleb na zakwasie bez formy . Jest bardzo prosty w przygotowaniu. To naprawdę podstawowy przepis , a z jego upieczeniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego chleba na zakwasie. Mój pszenny chleb na zakwasie żytnim może być pieczony w garnku żeliwnym / rzymskim lub bez niego(...)wtedy warto przygotować moją ulubioną glazurę do chleba, dla bardziej chrupiącej skórki. Ten łatwy chleb na zakwasie jest jednym z naszym ulubionych - ma bardzo charakterystyczny, pyszny i pulchny miąższ, absolutnie nie jest zbity i ciężki. Powinien posmakować również tym, którzy nie nie przepadają za pieczywem na zakwasie . Z podanych proporcji upieczecie mały, zgrabny okrągły bochenek. Nie bójcie się podsypywać ciasta

Lekcje w kuchni
FIGOWY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM 141

Wypieki chleba to moja miłość, wypiekam pieczywo na zakwasie od 2007 roku, to wtedy zaczęła się moja przygoda z zakwasem i z domowym chlebem. Przez te lata metodą prób i błędów nauczyłam się wypieku chleba. Od długiego czasu zbieram materiały na e-booka o chlebie, ale nie sądziłam, że kiedyś przyjdzie czas, w którym tak wielu z nas chce piec(...)chleby. Być może dla jednych to byłby dobry moment "na zarobek", ale pomyślałam, że może właśnie teraz jest dobry moment by pasjonatów pieczenia chleba było więcej. By za darmo dzielić się wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie.  Zawsze wierzę, że dobre uczynki do nas wracają. Także pomyślałam, że podzielę się z Wami moimi przepisami na proste chlebki na zakwasie

SMYKWKUCHNI
Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis 122

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pełnoziarnisty do jeden z moich ulubionych wypieków. Jak rozpoczynałam swoją przygodę z wypiekami szukałam przepisów, które są „banalnie proste”. Mają niewiele składników a ich wykonanie będzie szybkie i nieskomplikowane. Tak znalazłam przepis na ten chleb. Nie musisz robić rozczynu z drożdży, nie musisz mieć zakwasu, nie ma kilkunastu składników, nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia(...)kilka godzin. Same plusy! Ciężko w sklepach znaleźć dobrej jakości chleb pełnoziarnisty, mimo pięknego wyglądu często okazuje się, że jego skład pozostawia dużo do życzenia. Znajdziemy w nich masę niepotrzebnych składników. Jeśli musisz stosować dietę o obniżonym indeksie glikemicznym, musisz uważać na rodzaj pieczywa jaki spożywasz. Dlatego samodzielny wypiek chleba w domu powinien wejść nam w nawyk. Mając do wyboru

To Musisz Wiedzieć
Najprostszy chleb na zakwasie. Orkiszowo- pszenny z miodem. 141

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty chleb na zakwasie. Chleb z mąki orkiszowej i z mąki razowej z dodatkiem miodu, smakuje wybornie i pachnie powiem Wam szczerze- szalenie! A wszystko za sprawą dodatku miodu i wypieku na naturalnym zakwasie żytnim. Ten chleb na zakwasie robi się tak na prawdę może 10 minut, resztę robi za nas czas(...)Polecam Wam go na początek przygody z wypiekami chleba na zakwasie. W najbliższym czasie będą Wam tutaj podawać takie szybkie przepisy na pieczywo na zakwasie. U mnie wygląda to tak zazwyczaj raz piekę   "SOURDOUGH BREAD"   gdzie wychodzą mi dwa duże bochenki chleba zazwyczaj wystarczają nam na pięć dni a potem mam ochotę na coś szybkiego i piekę zawsze

SMYKWKUCHNI