barszcz - 4003 przepisów (strona:43/267)

Zupa-krem z buraków z migdałami 63

Zupa z buraków to w naszym kraju tradycja. Przygotować możemy ją na różne sposoby - może to być czysty barszcz bez dodatków, barszcz z ziemniakami lub fasolą, barszcz z uszkami czy z puree ziemniaczanym. Opcji jest całkiem sporo, każdy więc bez problemu znajdzie coś dla siebie. Ja dziś pokażę Wam jeszcze jedną opcję na zupę z buraków - w postaci pysznego kremu

Z notatnika dietetyka
Barszcz czerwony ,,dojrzewający” 89

Magda Barszcz czerwony – niby jeden a jednak tak wiele możliwości jego przygotowania. U mnie na blogu znajdzie już 3 różne rodzaje barszczu – tradycyjny, z kiszonych buraczków, ze śliwką. Ten inspirowany jest przepisem babci i pomysłem z internetu aby schłodzić go przez noc w lodówce aby nabrał smaku. Oprócz tego, że smak jest obłędny, to jeszcze możemy go spokojnie(...)czosnek, umyte, przekrojone na ćwiatki i wypestowane jabłka, odrobinę soli i pieprzu. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przykrywamy i stawiamy na noc do lodówki.   Na następny dzień przecedzamy barszcz przez sito. Sam wywar podgrzewamy i doprawiamy do smaku zakwasem – jego ilość zależy od naszych upodobań, czy lubimy mocniejszy czy kwaśniejszy, wtedy więcej zakwasu trzeba dodać. Doprawiamy solą oraz

Smaczna Strona
NAJLEPSZY FARSZ GRZYBOWY DO USZEK I PIEROGÓW 78

USZEK I PIEROGÓW . Farsz do uszek może być z suszonych grzybów, z pieczarek, z grzybów mieszanych, czy grzybów z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego i uszek, a jak uszka to muszą być koniecznie z grzybowym farszem. Grzyby na farsz oczywiście sami zbieramy w lesie i potem suszymy. Farszem grzybowym można faszerować uszka, pierogi, krokiety(...)kulebiaki, paszteciki, rogaliki, które podamy do barszczu . Doskonale sprawdzi się jako wigilijne krokiety z kapustą i grzybami , mini Krokiecikach z grzybami , ale najlepszy jest do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego. , kruche kapuśniaczki z kapustą i grzybami lub rogaliki , Jak ktoś nie lubi grzybów to proponuję przygotować grosz ek ptysiowy, albo inne dodatki, które można podać do zupy grzybowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sok z buraka i zakwas buraczany – właściwości i zastosowanie 70

zakwas buraczany – właściwości i zastosowanie Burak to popularne warzywo, o którym najczęściej przypominamy sobie dopiero przed świętami Bożego Narodzenia. Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta bez czerwonego barszczu? Warto jednak pamiętać, że z buraka możemy czerpać o wiele więcej niż tylko smak. Dziś kilka słów o właściwościach i zastosowaniu buraków, soku z bura i zakwasu. Czy burak(...)wpływa też na poprawę samopoczucia i ogólną wydolność i wytrzymałość organizmu. Czy zakwas buraczany jest zdrowy? Zakwas buraczany kojarzy się przede wszystkim z kuchnią i gotowaniem. Dodajemy do świątecznego barszczu. Jednak nie jest to jedynie składnik barszczu. Warto włączyć go do diety i docenić cenne właściwości. Jakie są główne właściwości zakwasu buraczanego ? Zakwas powstaje poprzez kiszenie buraków. Okazuje się

Słodkie okruszki
Zupa zalewajka z grzybami i białą kiełbasą 71

dodatkiem ziemniaków oraz grzybów, zabielona śmietaną. Pyszna rozgrzewająca zupa. Składniki: 4 kiełbasy białe surowe, 500 g ziemniaków, ok 100 g świeżych grzybów, duża cebula, 250 ml dobrego zakwasu - barszczu białego, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, duża łyżka śmietany 18% , łyżka masła Przygotowanie: Do ok 800 ml wody dodajemy obrane ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę wraz z cebulą. Podsmażamy na łyżce masła, aż cebula będzie lekko brązowa. Dodajemy do ziemniaków, zalewamy barszczem, dodajemy łyżkę majeranku oraz szczyptę pieprzu, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry lub kostkę białą kiełbasę. Zabielamy śmietaną (odlewamy trochę barszczu, dodajemy śmietanę - mieszamy. Nie wlewamy zimnej bezpośrednio

Lena Gotuje
Kiszona czerwona kapusta 68

kwestia szczęścia, może pochodzenie kapusty (którą przywieźliśmy z Podlasia), a może tak po prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało mi się kiedykolwiek ugotować. Zupę

Kardamonovy
Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym 109

obiad wybieraliśmy się z teściami, którzy lubią polską kuchnię, no więc ok, idziemy. Wszystkie potrawy jakie zamówiliśmy były naprawdę pyszne (placek, żeberka, grillowana na ogniu pierś z kurczaka i barszcz z krokietem). Taaaak, barszcz z krokietem – najlepszy jaki jadłam od dawna, jeżeli chodzi o restauracje. Ten bar to Szałas. Jeżeli będziecie w okolicach Żor, będziecie mieli ochotę zjeść domowy(...)miasto nie jest za bardzo nam po drodze (gdziekolwiek), ale już wiem gdzie wylądujemy z My, gdy już nie będzie na diecie. Niech się chłopina naje po kokardki barszczów z krokietami (tak, w liczbie mnogiej). Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym zrobiłam tak naprawdę z myślą o Toli, która najchętniej je tego typu obiady. Do tego ziemniaki i buraki

Kardamonovy
Domowy zakwas na biały barszcz 74

przygotować barszcz potrzebny jest zakwas. To inny rodzaj zakwasu niż na żurek. Na żurek zakwas przygotowuje się na bazie mąki żytniej, z kolei na barszcz biały podstawą jest mąka pszenna wysokiego przemiały - graham typ 1850 lub razowa 2000. Domowy zakwas na biały barszcz - przepis Do przygotowania zakwasu będą Ci potrzebne: 500ml przegotowanej letniej wody, 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej

Z notatnika dietetyka
Czysty biały barszcz 74

barszcz to smak i zapach mojego dzieciństwa. Gościł bardzo często w moim rodzinnym domu. Najpierw gotowała babcia, potem mama, a niedawno jadłam ugotowany przez siostrę Ulę. Nie zostało mi więc nic innego jak również się z nim zmierzyć. Wyszedł bardzo dobry, ale i tak lepiej mi smakuje u mamy. Składniki na 6 porcji: ? 2 litry wody ? 6 kawałków wiejskiej kiełbasy(...)cebula ? 1 pęczek koperku ? 1 płaska łyżka soli, pieprz ? 1/2 butelki zakwasu do barszczu ? 6 jajek ? 6 łyżeczek chrzanu Wykonanie: ? Zagotować wodę z obraną i przekrojoną cebulą, związanym nitką pęczkiem kopru i kiełbasąm, i gotować ok. 10 minut. ? W tym czasie ugotować jajka na twardo. ? Do barszczu dodać zakwas, przyprawić do smaku. ? Wyjąć koperek i cebulę. ? Podawać z kawałkiem kiełbasy

To co kocham
Paszteciki z pieczarkami 86

Poznaj paszteciki z pieczarkami, które są mięciutkie i puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Potrawę podaję do czerwonego barszczu lub jako samodzielne danie. Są tak pyszne, że w mgnieniu oka znikają z wigilijnego stołu. Paszteciki z pieczarkami to szybsza wersja pasztecików z kapustą i grzybami. Potrawa gości na moim wigilijnym stole oraz na imprezie sylwestrowej . To mój smak(...)dzieciństwa. Kojarzą mi się z beztroskim czasem w świątecznej atmosferze. Paszteciki najlepiej smakują mi oczywiście do barszczu czerwonego. Zobacz jak krok po kroku zrobić paszteciki drożdżowe z pieczarkami . Paszteciki wykonasz w 2 godziny. Potrawę upieczesz w 30 minut . Paszteciki z pieczarkami – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: kcal w 100 g. Dieta wegetariańska. Wszystkie składniki powinny być

Ania gotuje
Uszka z grzybami leśnymi lub pieczarkami 97

większości polskich domów, nie ma u mnie Świąt Bożego Narodzenia bez barszczu z uszkami. Super miękkie i cienkie ciasto, a w środku pyszne grzybowe nadzienie. Takie pierożki w  połączeniu z barszczem z własnoręcznie kiszonych buraków, to niebo w gębie.   Dziś podaje przepis na te tradycyjne z suszonymi grzybami leśnymi. Dla dzieci polecam farsz z pieczarek, które są bardziej(...)jemy ich od razu, tylko chcemy je zamrozić czekamy aż całkowicie wystygną. Dokładnie obtoczone w oleju uszka można mrozić bez obawy, że nam się skleją.   Podajemy ciepłe z barszczem czerwonym lub rosołem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kremowy barszcz na zakwasie z ciastkami francuskimi 74

lubi czysty barszcz niech nie czyta dalej... 😋bo kremowy barszcz przygotowałam z zakwasu, buraków i włoszczyzny. Aby nie wyrzucać ugotowanych warzyw, pozostałości z czystego barszczu wszystko zmiksowałam zupę na krem. A tym którym nie chce się robić pierogów -uszek lub po prostu nie styka czasu proponuję jako dodatek gwiazdki z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie. Składniki: włoszczyzna - porcja buraki gotowane

AZgotuj!
Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek 104

Pierogi z farszem jak mięsny! Dodatek płatków drożdżowych i sosu sojowego podkreśla smak pierogów. Kapuśniaczki z białą fasolą Drożdżowe kapuśniaczki z białą fasolą i kiszoną kapustą. Najlepiej smakują z barszczem. Ryba po grecku z serca palmy Pyszne panierowane „filety” z serca palmy podane z warzywami. To naprawdę HIT! Tofu-ryba w galarecie „Ryba” z marynowanego tofu(...)Świąt może być bardzo proste! Wiele tradycyjnych przepisów na Wigilię z natury jest bezmięsne. Najczęściej wystarczy zatem zamienić kilka składników, aby otrzymać danie bez składników odzwierzęcych. Warto przygotować barszcz z uszkami, zupę grzybową, pierogi z kapustą, kapustę z grzybami, kapustę z grochem, sałatki warzywne (z wegańskim majonezem), bezjajeczne kluski z makiem i wiele innych dań! Największy problem mogą stanowić potrawy

Via Gusto
Barszcz biały 88

Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez przepisu na tradycyjny barszcz biały z chrzanem i białą kiełbasą! Składniki: biała kiełbasa – 40 dag; jajka, 1 szt. na talerz; 2 duże ząbki czosnku; 5 łyżek śmietany; łyżka mąki; ok 0,5 l zakwasu lub kwasek cytrynowy; przyprawy (4 liście laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku, łyżka vegety) Sposób przygotowania(...)oraz zakwas (jeżeli nie mamy zakwasu, dodajemy kwasek cytrynowy) – pogotować jeszcze chwilę. Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę (połączyć, a następnie dolać wywaru i ponownie wymieszać), zabielić zupę. barszcz przecedzić przez sito i posypać dodatkową łyżeczką majeranku. Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą. Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe wiórki

Olcia gotuje!
Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym 77

obiad wybieraliśmy się z teściami, którzy lubią polską kuchnię, no więc ok, idziemy. Wszystkie potrawy jakie zamówiliśmy były naprawdę pyszne (placek, żeberka, grillowana na ogniu pierś z kurczaka i barszcz z krokietem). Taaaak, barszcz z krokietem – najlepszy jaki jadłam od dawna, jeżeli chodzi o restauracje. Ten bar to Szałas. Jeżeli będziecie w okolicach Żor, będziecie mieli ochotę zjeść domowy(...)miasto nie jest za bardzo nam po drodze (gdziekolwiek), ale już wiem gdzie wylądujemy z My, gdy już nie będzie na diecie. Niech się chłopina naje po kokardki barszczów z krokietami (tak, w liczbie mnogiej). Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym zrobiłam tak naprawdę z myślą o Toli, która najchętniej je tego typu obiady. Do tego ziemniaki i buraki

Kardamonovy