Przepis na : obiad
Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez przepisu na tradycyjny barszcz biały z chrzanem i białą kiełbasą! Składniki: biała kiełbasa – 40 dag; jajka, 1 szt. na talerz; 2 duże ząbki czosnku; 5 łyżek śmietany; łyżka mąki; ok 0,5 l zakwasu lub kwasek cytrynowy; przyprawy (4 liście laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku, łyżka vegety) Sposób przygotowania: Kiełbasę zalać wodą (ok. 2,5 litra) i ugotować – ok. 15-20 min. od momentu zawrzenia. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru dodać przyprawy, czosnek pok... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...