kiełbasa - 7052 przepisów

Jak zrobić domową kiełbasę? 147

Jednym z symboli kuchni polskiej jest domowa kiełbasa. Z jednej strony ma niepowtarzalny aromat i zapach, a z drugiej – smakuje wyśmienicie i jest obowiązkowym składnikiem każdego, świątecznego stołu. Jak ją przygotować w domu? Oto kilka cennych rad oraz przepis na domową kiełbasę. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że domowy wyrób wędlin , nie tylko kiełbas, nie jest ani trudny(...)kosztowny. Warto jednak wiedzieć, że każda wędlina charakteryzuje się czymś innym, a ich wybór jest ogromny. Za każdym razem, gdy sięgamy w sklepie po gotową wędlinę lub kiełbasę to nie zdajemy sobie sprawy z tego, co kupujemy. Wybór gotowego produktu uzależniamy wyłącznie od ceny, składu czy nazwy. Niestety, na przestrzeni lat, rynek wędlin bardzo ucierpiał na jakości, a w większości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka 148

Chyba będę robić kiełbasy na zamówienie, jest jak z reklamy kiełbasy Balcerzak, którą widziałam w TV. Kiełbasa suszona dojrzewająca tzw. Palcówka to tradycyjna suszona kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, przygotowywana z surowego mięsa, peklowana, a następnie dość długo podsuszana. Zabierałam się za tę kiełbasę odkąd zobaczyłam ją u Iwony O. z bloga Jajem , kilka razy ją jadłam, ostatnio w Poznaniu(...)Festiwalu Smaku, ale tamta była trochę oszukana, gdyż była podwędzona. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków do nadziewania. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Ja przygotowałam ją z dobrej jakości mięsa, w tej cienkiej kiełbasie długodojrzewającej jest 100 % mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 89

wiosny tego roku zrobiliśmy już wiele rodzajów kiełbas – od wędzonych, przez parzone po cienkie kiełbaski na grilla. Przekonaliśmy się, że przygotowanie domowych kiełbas naprawdę nie jest trudne. Dziwię się, że wcześniej nie próbowaliśmy. Największym bodźcem było pojawienie się ogródkowej wędzarni. Wędzarnię można przygotować samodzielnie np. z wielkiej metalowej beczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli(...)mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa do jelit) oraz jelita wieprzowe lub baranie, w których będziemy umieszczać mięso. Wszystko to można znaleźć na stronie DobraKielbasa.pl , miejscu stworzonym dla miłośników domowych mięsnych wyrobów

OstryKęs
Kiełbaski w cieście 24

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polska biała kiełbasa – od podstaw 104

Moja biała kiełbasa jest bardzo aromatyczna – jak we wszystkich moich przepisach, tak i w tym przepisie na białą kiełbasę odczuwalne i zbalansowane są jednocześnie wszystkie smaki. Czosnek, majeranek, sól i pieprz. Do nich pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Idealnie zmielone i odpowiednio wybrane mięso, prawidłowy czas i sposób parzenia zagwarantują Wam pyszną, soczystą, całkowicie domową białą kiełbasę. To nie jest(...)kiełbasa po której będzie Wam się dwa dni odbijało czosnkiem – ale czosnek jest tu świetnie wyczuwalny . Jest przyjemnie, odpowiednio pikantna i pieprzna – ale w żaden sposób nie za ostra. Ziołowa – bo z otartym majerankiem, aromatycznym niedźwiedzim czosnkiem i niezastąpionym ziołowym pieprzem. Odpowiednio wilgotna, krucha, leciutko tłusta i słona w punkt . Jeśli do tej pory tylko ją kupowaliście, pora zakasać rękawy

Karo in the Kitchen
Domowa kiełbasa toruńska 141

Robiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla . Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień(...)mięso. Na koniec przed nabiciem sprawdziliśmy czy nie trzeba dodać soli. Dodaliśmy trochę ciepłej wody i bardzo dokładnie i długo wyrabialiśmy. To bardzo ważne – im dłużej będziemy wyrabiać kiełbasę tym będzie bardziej delikatna i soczysta. Następnie kilka godzin wędzenia, suszenia i następnego dnia mogliśmy cieszyć się wspaniałym smakiem. My najbardziej lubimy kiełbasy prosto z parzenia – gorące i soczyste

OstryKęs
Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę 72

Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Jest to łatwo rozpoznawalny specjał kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Chorizo w Hiszpanii ma nieskończoną liczbę wersji. Jej podstawowy skład to mięso i tłuszcz wieprzowy, sól, papryka słodka i pikantna, której proporcje decydują o charakterze chorizo. Kiełbasę chorizo suszy się tygodniami, a proces dojrzewania nadaje jej charakterystyczny kwaskowy smak(...)Uzupełnieniem jest czosnek, oregano, brandy, saletra albo sól peklowa. Kiełbasę Chorizo zawsze kupowałam w sklepie i nigdy mi do głowy nie przyszło aby zrobić tę hiszpańską pikantną kiełbasę samemu. A przepisów z chorizo trochę się nazbierało: – farfalle z bobem i chorizo – hiszpańska zupa pomidorowa – jajko w koszulce z chorizo – grzanki z jajecznicą i chorizo Gdy podczas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 104

Mięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita wypełniliśmy farszem mięsnym, a szynkę i karkówkę wcisnęliśmy w siatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie. JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY? Mięso: 3 kg łopatki 1,5 kg karkówki(...)podgardla 0,5 kg boczku. Przyprawy: sól pieprz świeży czosnek słodka papryka w proszku chilli w proszku chilli świeże ocet balsamiczny cukier rozmaryn świeży przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa. Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe

OstryKęs
Jak gotować białą kiełbasę? Ile minut? 1684

gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne . Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć surową biała kiełbasę , by była idealna(...)jedzenia? Przeczytaj poniższy wpis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak gotować białą kiełbasę? Na wstępie trzeba zaznaczyć, że białej kiełbasy się nie gotuje, a jedynie parzy. Odpowiednie parzenie białej kiełbasy zapobiegnie pękaniu jej skórki. Oczywiście białą kiełbasę można ugotować (parzyć) jedynie w zwykłej wodzie, ale ja zdecydowanie wolę dodać do niej parę innych składników, by delikatnie podkreślić jej smak. Co będzie potrzebne

Kulinarne Przeboje
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 71

ogromną satysfakcją informujemy, że „Ostry Kęs” rozpoczął współpracę z portalem „ Dobra Kiełbasa „. Razem przygotujemy domowe kiełbasy i wędliny na Wielkanoc. Cieszymy się tym bardziej, że to nasz ulubiony Portal poświęcony tematyce domowych wyrobów mięsnych. To będzie zupełnie nowa przygoda. Wszystko będzie nowe. Pierwsze domowe kiełbasy, pierwsze wędliny, pierwsze wędzenie w naszej nowej domowej wędzarni. Jesteśmy debiutantami(...)temacie, ale przygotowaliśmy się bardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka

OstryKęs
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA. JAK ZROBIĆ PRZEPYSZNĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ? 360

Moja Książka Kucharska Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz(...)biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować białą kiełbasę - najlepszą, bo domową! Nie od dziś wiadomo, że smak domowych potraw nie może równać się z żadnym innym i do tego chyba nie muszę nikogo przekonywać ;) Z przepisu wyjdzie około 3,5kg wędliny

Moja Książka Kucharska
Domowa biała kiełbasa 324

Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie lekko różowa, natomiast przy użyciu soli zwykłej po ugotowaniu będzie szarawa.  Moja dzisiejsza wersja jest zrobiona na peklosoli. Jeśli nie zależy Wam na ładnym kolorze kiełbasy, spokojnie można(...)zrobić na zwykłej soli, gdyż biała kiełbasa jest przeznaczona do szybkiego  spożycia i użycie peklosoli nie jest niezbędne. Pomijamy wtedy etap obsuszania kiełbasy i od razu ją parzymy, ewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach  przygotowanie świątecznego  żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kiełbasą 108

Zielone ravioli z rukoli Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) ziemniaczane pierogi z mięsem Tym razem wymyśliłam sobie, że farsz będzie z posiekanej w szatkownicy kiełbasy, potem wystarczy z nich zrobić kulki, położyć na wyciętych z ciasta kółkach, zlepić i ugotować. Pierogi wyszły bardzo smaczne. Pierogi z kiełbasą są idealnym wyjściem na echo w lodówce(...)brak weny kulinarnej. Przepis dla 2 osób: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 szczypta soli farsz: 3 sztuki kiełbasy zwyczajnej do polania: 1 cebula 2 łyżki oleju 1 kiełbasa zwyczajna Z kiełbasy ściągamy osłonkę, kroimy ją na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w szatkownicy lub blenderze, ale niebyt dokładnie, struktura kiełbasy powinna być wyczuwalna. Ciasto robię mechanicznie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biała kiełbasa zapiekana w boczku z winem lub piwem 35

Jeśli biała kiełbasa, to tylko parzona na świeżo. Tylko wtedy jest soczysta i delikatna. Odgrzewana to już nie to samo. Co jednak zrobić, kiedy po świątecznym śniadaniu zostanie nam sparzona i lekko już podeschnięta biała kiełbasa? Można ją wykorzystać do zrobienia pysznej zapiekanki z żurkiem i jajkiem lub zapiec po owinięciu boczkiem. W właśnie na tę drugą opcję będę(...)dziś namawiać. Jest to także idealna propozycja na świąteczną kolację. Pod przepisem znajdziecie także wskazówki jak idealnie sparzyć białą kiełbasę. Składniki: 6 kawałków parzonej białej kiełbasy cienkie plastry boczku - mniej więcej po 2 na 1 kiełbasę 2 średnie cebule 1-2 nieduże główki czosnku opcjonalnie: 120 ml półwytrawnego białego wina lub piwa Kiełbasę owinąć szczelnie boczkiem. Formę do zapiekania natłuścić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak zrobić i uwędzić kiełbasę – DIY 61

zrobić i uwędzić kiełbasę – DIY Lubicie wiedzieć co jecie ? Bo ja tak, dlatego też robimy od jakiegoś czasu domową kiełbasę. Jak zrobić i uwędzić kiełbasę ? DIY – zapraszam do wpisu.     Uwędzić kiełbasę ? O to musi być trudne, nie dam rady tego zrobić, tak kiedyś myślałam. Zaczęłam od robienia białej kiełbasy takiej do żurku. To mogę powiedzieć szczerze(...)opanowałam już do perfekcji i szczerze Wam powiem, że jest pyszna. Kolejnym krokiem który przyszedł był czas na zrobienie i uwędzenie takiej kiełbasy, tak bo tak naprawdę to przygotowanie kiełbasy jest takie same. Chociaż jak tak myślę, to u mnie co wędzenie jest inna kiełbasa, bo dodaję inne przyprawy. Jak zrobić i uwędzić kiełbasę czyli przepis już poniżej… Kiełbasa

Kuchnia na wzgórzu
Potrawy z białą kiełbasą. Jak ugotować białą surową kiełbasę? 51

Białą kiełbasę podaję się tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Przepisy na takie potrawy zamieściłam poniżej. Najprościej i najszybciej przygotować kiełbasę gotowaną i podać ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy. Potrawa mimo, że prosta wymaga właściwego postępowania z surową kiełbasą(...)kilka praktycznych uwag do parzenia białej surowej kiełbasy: włożyć kiełbasę do wrzącej wody i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum, dzięki temu gorąca woda sparzy kiełbasę, a cały smak zostanie zamknięty wewnątrz i nie dostanie się do wody, Przed parzeniem delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub czubkiem noża w kilku miejscach, to zapobiegnie pękaniu kiełbasy, Woda do parzenia powinna być osolona

Codziennik Kuchenny
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka 149

Przedstawiam kolejny przepis na domową kiełbasę z cyklu "wiem co jem" !  Tym razem będzie to kiełbasa żywiecka  podsuszana. Przepis tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe , tym razem od Halusi. Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np.   domowa polędwicę wędzoną ,  domową wędzoną kiełbasę chłopską ,  wędzoną domową pasztetową ,  polędwicę wileńską(...)też  schab ze słoika . Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy: 2 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg karkówki wieprzowej 0,5 kg pręgi wołowej 90 g peklosoli 5 g cukru 10 g czarnego mielonego pieprzu

Kulinarne przygody Gatity