kiełbasa - 10142 przepisów (strona:10/677)

Brukselka, ziemniaki i kiełbasa – tani obiad w luksusowym wydaniu 94

Tani obiad nie musi być niedobry. To jest właśnie sztuka ugotować coś co kosztuje niewiele, a smakuje super. Moja rodzina bardzo lubi pieczoną kiełbasę. Na obiad można wykorzystać dowolnie wybraną kiełbasę. Na pewno macie swoją ulubioną kiełbasę. Kiełbasę można usmażyć ale jeśli chcecie aby danie wyglądało nieco inaczej i ciekawie, proponuję podpiec kiełbasę w piekarniku. Ale za nim to zrobicie(...)najlepiej naciąć ją dosyć głęboko, posmarować musztardą i posypać serem. W ten sposób całkiem zwykła kiełbasa po upieczeniu wygląda nietypowo i smacznie. Jako dziecko nie lubiłam ziemniaczanego puree. Teraz lubię ale z kolei nie jem często ziemniaków. Mimo wszystko zwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej. Mieszam ziemniaczane puree z masłem i śmietaną i posypuję smażonym pokruszonym boczkiem i zieleniną

codojedzenia
domowa parzona drobiowa kiełbasa 154

kiełbasa drobiowa Dziś pragnę przedstawić przepis który mam nadzieję że znajdzie uznanie u  miłośników delikatnych i dietetycznych wyrobów. Będzie to bowiem kiełbasa, ale  jej skład w ogromnej większości stanowić będzie pierś wiejskiego kurczaka. składniki na dwie kiełbasy 1 wiejski kurczak o wadze ok 1,5 kg 700-800 g piersi z kurczaka całkowita masa mięsa przewidziana(...)wyrobu kiełbasy powinna (po odfiletowaniu mięsa z kurczaka) wynosić 1,5 kg osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) 1 łyżka żelatyny mieszanka peklująca   ( ilość podana na 1,5 kg mięsa) sól 30 g saletra 2 g możemy też użyć gotowej mieszanki peklosoli ( zwracając uwagę na ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając jednak

Miód i pieprz
Kiełbasa słoikowa wieprzowa 192

Wszyscy mają, mam i ja ! Od długiego czasu miałam ochotę na słoikową kiełbasę. Kupiłam nawet specjalne słoiki, takie zupełnie gładkie w środku, aby wyjmowanie kiełbasy nie sprawiało problemu.  Długo szperałam w internecie - doświadczenia nie miałam. W końcu trafiłam  tutaj . Kiełbasa wyszła bardzo smaczna. Lubię ostatnio wiedzieć co jem, świadomość, że w słoiku nie ma żadnych sztucznych

Stare Gary
Żurek na zakwasie z kiełbasą 119

wywar mięsno - warzywny (ja użyłam rosołu, jaki pozostał mi z poprzedniego dnia), 1 butelka (0,5 litra) zakwasu żytniego na żurek - ilość odpowiednia do ilości wywaru i według gustu, kiełbasa (lub niezbyt tłusty wędzony boczek) - 15-20 dkg. na każdy litr zupy, 1 średnia cebula , 1-2 łyżki oleju (jeśli używamy boczku, wtedy nie będzie potrzebny), 4 spore ząbki czosnku(...)pieprz do smaku. Do rosołu wrzucić ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. W tym czasie na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. (Jeśli używamy boczku, wtedy olej nie będzie nam potrzebny - na wolnym ogniu wytapiamy z niego tłuszczyk.) Cebulę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do kiełbasy lub boczku. Wszystko razem lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyk z indyka i kiełbasy. 165

Shish kebab with turkey and sausages. Składniki. 4 szt. kiełbasa śląska 40 dag. pierś z indyka 2 łyżki przyprawy klasycznej  do grilla Prymat 1 łyżka przyprawy ziołowej  do grilla Prymat olej 3 ząbki czosnku Wykonanie. Pierś z indyka pokroić w plastry. Lekko rozklepać. Olej wymieszać z klasyczną przyprawą do grilla Prymat, dodać posiekany czosnek i marynować plastry indyka(...)około 1 godziny. Kiełbasę posypać ziołową przyprawą do grilla. Kiełbasę i kawałki piersi z indyka, nabić na szpadki ( patyczki) i grillować około 15 minut

Kulinarny karnet Christophera
Biała kiełbasa z cebulą 192

Prosto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę wyjąć, ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać przyprawą  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru. Skład

Moje domowe kucharzenie
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 3 215

był debiut naszej wędzarni, ale takich okazji będzie jeszcze dużo. Wędliny przygotowane do wędzenia. Powyżej – wędliny przygotowane do wędzenia. Po wędzeniu odpoczywanie, a wieczorem parzenie. Domowa biała kiełbasa. Kiełbasy po wędzeniu, przed parzeniem. Po lewej: a’la chorizo. Po prawej: wiejska z rozmarynem. Wędzone karkówka i szynka

OstryKęs
Biała kiełbasa z cebulą 77

Biała kiełbasa z cebulą i chrzanem Szybki przepis na proste danie z patelni, a dokładnie jak przygotować danie z białej kiełbasy? Biała kiełbasa z cebulą i kapustą kiszoną już była, teraz pora na kiełbasę z cebulą i chrzanem. Biała kiełbasa z cebulą z patelni to najszybsze i najprostsza potrawa. Trochę trudniejsza będzie kiełbasa pieczona w cebuli z piekarnika. Czy krócej(...)dłużej ważne aby tradycji stało się za dość. Biała kiełbasa to domena Świąt Wielkiejnocy , ale i poza świętami chętnie po nią sięgamy i przygotowujemy np. z grilla. Jak zrobić białą kiełbasę duszoną z cebulą? Biała kiełbasa smażona z majerankiem i cebulą Jak przyrządzić białą kiełbasę na patelni ? Moim zdaniem kiełbasa duszona z cebulą to najprostsze z wielkanocnych dań

Dieta moja pasja
Domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić? 161

Kiełbasa w słoiku to pyszna i aromatyczna domowa konserwa wieprzowa – jak ją zrobić? U nas znajdziesz sprawdzony przepis krok po kroku oraz porady dotyczące pasteryzacji oraz tyndalizacji. Domowa kiełbasa w słoiku to świetny pomysł na przygotowanie pysznej wędliny praktycznie w każdej kuchni. Jak zrobić pyszną kiełbasę słoikową? My użyliśmy tylko mięsa wieprzowego, a dokładnie łopatki i surowego boczku. Uzupełnieniem(...)jest zestaw odpowiednich przypraw, a potem już tylko gotowanie. Domowa kiełbasa w słoikach to bez wątpienia doskonała alternatywa dla tradycyjnych wędzonych kiełbas. Jest o wiele prostsza w przygotowaniu i nie wymaga „specjalistycznych” urządzeń ;). Domowa konserwa wieprzowa w słoiku wymaga tylko obróbki cieplnej, którą możesz przeprowadzić w piekarniku lub na kuchence. Taka mielonka to świetna wędlina na kanapki, oraz

Kuchnia Na Wypasie
ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek 49

Żurek na zakwasie z wiejską kiełbasą i jajkiem. Prosty przepis na staropolski żur na wiejskiej kiełbasie. Tradycyjny żurek z jajkiem, kiełbasą wędzoną i grzybami, doprawiony chrzanem i majerankiem, żur zabielany śmietaną. Przepis na staropolski, prawdziwy żur na zakwasie pszennym. Pyszny żurek na wędzonce! Jak zrobić prawdziwy, domowy żurek na kiełbasie wiejskiej? Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy oraz przygotowanie żurku(...)kiełbasie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)  Polecam. Przepis na staropolski żurek z chrzanem i kiełbasą. Oto składniki na żur z kiełbasą: 2,5 l rosołu 400 g wiejskiej, wędzonej kiełbasy w naturalnej osłonce 1,5 - 2 szklanki dobrego, nie skwaszonego zakwasu pszennego na żurek  kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 mały kubek śmietany 12% sól

Moja Książka Kucharska
MAKARON Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ: sposób na szybki i smaczny obiad 75

Pomysł na szybki obiad : makaron z kiełbasą. Przepis na makaron z wiejską kiełbasą. Makaron z kiełbasą : szybki, prosty pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Makaron z podsmażoną wiejską kiełbasą i cebulą, na wędzonym boczku, doprawiony pieprzem. Makaron z kiełbasą można podawać z białym albo żółtym serem. Makaron świetnie smakuje wymieszany ze śmietaną albo przecierem pomidorowym i posypany posiekanym koperkiem(...)natką pietruszki. Jak zrobić klasyczny, domowy makaron z kiełbasą? Oto wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie makaronu z kiełbasą krok po kroku. Przepis na makaron z kiełbasą i cebulą. Oto składniki na makaron z kiełbasą: ok. 350 g dowolnego makaronu ok. 150 g wiejskiej, wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 plastry wędzonego boczku (ok. 0,5cm) sól i pieprz

Moja Książka Kucharska
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 103

pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 50g wędzonego boczku 50dag białej kiełbasy 200ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku dodatkowo: jajka ugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru) : w garnku(...)wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy (nie będą nam już potrzebne ), grzyby kroimy w paseczki. Krok 2. Białą kiełbasę myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach i razem z boczkiem dodajemy do wywaru jarzynowego - gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Krok 3. Następnie boczek i kiełbasę wyjmujemy - kiełbasę kroimy w plasterki a boczek

Moja Książka Kucharska
Domowa biała kiełbasa 115

Domowa biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie, ale przecież nie jemy jej tylko raz w roku. W okresie letnim często ląduje na grillu przy boku innych grillowanych smakowitości. Z kolei zimą często jemy pieczoną białą kiełbasę z cebulą i innymi dodatkami, wtedy sprawdza się świetnie jako rozgrzewający, ale i sycący obiad. Dlaczego(...)porwałam się na zrobienie domowej kiełbasy? Głównie z ciekawości, jak to jest zrobić ją samemu, jak smakuje i jak będzie wyglądała. Smakowała obłędnie, rewelacyjnie! Idealnie doprawiona i soczysta, o strukturze, której nie można nic zarzucić. Swojska biała kiełbasa, zrobiona przez nas od A do Z nie ma sobie równych, dlatego w najbliższym czasie planujemy przygotować kiełbasę na grilla, kabanosy, oraz

NiePieprz.pl
Pizzerinki z wiejską kiełbasą i oliwkami 137

łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Dodatki: 200 g wiejskiej kiełbasy 150 g żółtego sera 2 pomidory garść oliwek pół cebuli (można dodać pieczarki, ja nie miałam) świeże ulubione zioła (u mnie oregano) lub suszone Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać(...)grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła o średnicy około np. przy pomocy miski o średnicy ok. 10 cm.  Na ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze udekorować świeżą bazylią albo oregano bądź suszonymi

Bon Appetit Małgorzaty