pamiętam skąd powstał pomysł na ten rodzaj śniadania. Znając życie miałam jakąś nadwyżkę białych kiełbasek. Albo robiłam czystki w zamrażalniku. Przepis zapisałam zaraz po usmażeniu kiełbas, więc ma jakieś 3-4 miesiące. No nieważne. Pamiętam natomiast, że całość smakowała bardzo dobrze. Jeżeli znudziły Wam się jajecznice, pasty i inne szakszuki, polecam od czasu do czasu usmażyć kiełbasy z różnymi duperelami(...)całość posypuję startym żółtym serem, ale to już jest rozpusta, na którą pozwalam sobie raczej sporadycznie. Zresztą na dole podrzucę Wam parę linków do przepisów ze smażonymi i pieczonymi kiełbasami, rzućcie okiem, może coś znajdziecie dla siebie. Dzisiejsza wersja jest z cebulą i czerwoną papryką. I w sumie tyle. Całość potraktowałam jeszcze natką pietruszki, ale to bardziej z myślą
KardamonovyDoskonały domowy żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem . U nas znajdziesz sprawdzony przepis na żurek na domowym zakwasie wraz z dokładnym opisem oraz zdjęciami. Do naszego żurku dodaliśmy pastę chrzanową, dzięki której nabrał on delikatnej, kremowej konsystencji. A jednocześnie smak żurku stał się bardziej wyrazisty i pikantny. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić żurek z chrzanem, zapraszamy na przepis(...)rejonach Polski przepis na żurek wielkanocny przygotowywany jest na wędzonce, np. kościach wędzonych. Nam lepiej znana jest wersja na wywarze warzywnym. W takim wywarze często zaparza się również domową kiełbasę białą surową, aby oddała do niego swój smak i aromat. Częstym dodatkiem jest również kiełbasa wiejska lub wędzony boczek. Jeśli żurek na zakwasie , to tylko domowym! Taki zakwas jest bardzo
Kuchnia Na WypasieBiała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej to pomysł na Wielkanocny stół. W moim domu białą kiełbasę jadamy głównie podczas Świąt Wielkanocnych. Jednak ja nie przepadam za tym rodzajem kiełbasy, którą podaje się przeważnie na ciepło z dodatkiem chrzanu lub ćwikły. Dlatego staram się przyrządzić ten wielkanocny specjał w inny sposób. Poprzednie lata robiłam białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym(...)dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis na białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej. Do kapusty dodałam podsmażone z cebulą pieczarki, a całość doprawiłam zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem, a wierzch zapiekanki posypałam majerankiem. Taka biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej jest aromatyczna, a wszystkie smaki bardzo fajnie się łączą ze sobą. Można ją podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami albo
Danka PichciFasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku z kiełbasą: czy wiesz jak zrobić, aby była najlepsza? Gdy za oknem ciemno i zimno, człowiekowi robi się głodno - i to jakoś bardziej niż zwykle ;) Kremowa i sycąca fasolka po bretońsku z kiełbasą , intensywnie pachnąca czosnkiem, papryką i ziołami. Jedz i nie żałuj! Zimą możemy sobie pofolgować ;) I co z tym zrobić(...)właśnie...po prostu ją sobie ugotować :) Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana
Moja Książka KucharskaDopracowałam recepturę, biorąc pod uwagę szczególnie przyprawy, bo tak naprawdę ilość, gatunki i jakość mięsa niewiele się różnią w moim wykonaniu. Biała kiełbasa nawet ta na rynku, nie powinna zawierać żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Powinna składać się z dobrego gatunku mięsa wieprzowego, z niewielkim dodatkiem wołowiny „klejącej”. To jednak jest moje a zapewne i Wasze pobożne życzenie. Od dawna(...)daję się „nabijać” w białą kiełbasę, robię sama! Zrobienie białej kiełbasy jest bardzo proste! Zorganizowanie pracy to podstawa, zakupy można zrobić dzień wcześniej. Na początek musimy przygotować sobie miejsce w kuchni oraz miski, miseczki, ręczniki suche i mokre ściereczki, które nam się przydadzą w czasie napełniania kiełbas. Kroimy, odważamy i odmierzamy ilość potrzebnych przypraw i dodatków. Jeśli wszystko przygotujemy
Leśny ZakątekJajka z kiełbasą i papryką jadam można powiedzieć od zawsze, a że to danie w nomenklaturze kulinarnej nazywa się Szakszuka to wiem od około 10 lat! Szakszuka (w oryginale shakshouka) znaczy „wielki bałagan”. To danie robię z resztek, które zawsze mam w lodówce: jajka, kiełbasę, trochę papryki, pomidory i cebulę. Mimo, że Szakszuka ma takie skromne i niepozorne składniki(...)idealnie wygląda po przygotowaniu i doskonale sprawdza się jako szybki obiad lub ciepła kolacja. Jajka z kiełbasą i papryką . Szakszuka z kiełbasą i papryką to moja propozycja na obiad, gdyż jestem fanką jajecznych dań. Często wydaje mi się, że coś sama wymyśliłam , a potem okazuje się że żaden ze mnie kulinarny Einstein bo np. taka szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwędzenia. Ich smak jest niepowtarzalny. Oczywiście ich przygotowanie jest nieco praco- i czasochłonne, więc robimy od razu większą ilość. Część produktów spokojnie możemy zamrozić, wtedy szynek i kiełbas nie parzymy. Zrobimy to po odmrożeniu, tak przygotowana kiełbasa czy polędwica ma zdecydowanie lepszy smak niż najpierw sparzona, a potem zamrożona. Dziś kolejna propozycja, czyli kiełbasa żywiecka parzona(...)Jestem ogromną fanką szerokich kiełbas, typu krakowska czy żywiecka. Serdecznie i Was zachęcam do ich wypróbowania. Potem już nie kupicie tej sklepowej 😃. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe wędliny: Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Wędzona słonina, czyli sało Kiełbasa krakowska parzona Kiełbasa myśliwska Wędzona domowa pasztetowa Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona
Kulinarne przygody Gatityrównież mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa cienko obieramy i kroimy w duże kawałki – pietruszkę(...)mniejsze fragmenty – takie, by zmieściły się na łyżce i były wygodne do jedzenia– szybko podsmażam go na łyżce smalcu do lekkiego zrumienienia. Dodaję go do garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam z resztek kości (jeśli je kroiłam) i dodaję do garnka. Wrzucam suszone grzyby – nie trzeba ich wcześniej moczyć
Karo in the KitchenPrzygotowanie domowej kiełbasy nie jest trudne, nie jest to może szczyt kunsztu wędliniarskiego, ale taka kiełbasa jest w 100 % naturalna. Wyrób jest bez sztucznych dodatków poprawiających smak i wygląd, zawiera mięso, a nie wypełniacze o smaku mięsa. Taka kiełbasa jest bardzo aromatyczna i dodatek gorczycy sprawia, że w smaku przypomina nieco palcówkę. Kiełbasa nie jest wędzona tylko parzona, dlatego jest(...)zdrowsza i lekkostrawna. Do przygotowania takiego mięsa potrzebna jest osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (dostępna w sklepach wędliniarskich stacjonarnych lub internetowych), aby cały smak i aromat był w kiełbasie. Jeśli chodzi o akcesoria, to już wszystko i teraz tylko pozostaje zakupić świeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe
Kuchcik gotujeobiecana wczoraj kasza. Danie proste, przaśne, bardzo esencjonalne i sycące. Jesienno zimowe. Z takiegoż KUKBUKa, z moimi zmianami :) 200 g kaszy jęczmiennej szczypta soli 2 łyżki oliwy 2 kawałki kiełbasy białej
Dzieje kuchennej Wiewióryświeżych drożdży Sos : 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego z bazylią 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego z czosnkiem sól himalajska do smaku 1/4 przegotowanej zimnej wody Dodatki : 450 g różnych kiełbas 350 g pieczarek 2 cebule 350 g mozzarelli w bloku 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżka płatków czerwonej papryki 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1/3 łyżeczki kolorowego
Ewa w kuchniBiałą, domową kiełbasę robimy kilka razy do roku. Zawsze przygotowujemy ją według sprawdzonego od lat przepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa
Smaczne ZdroweProsto i szybko.. kiełbasa musztarda bawarska Develey przyprawa borkowska Piątnica Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać musztardę , przyprawę.Kiełbaski rozciąć wzdłuż nie przecinając do końca. Napełnić farszem lekko rozchylając połówki.Zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni lub usmażyć na patelni
Moje domowe kucharzeniesmakiem i nabrała kolor. Mała porada jak sprawdzić czy mięso jest dobre: z jednej kiełbaski wyciągamy farsz i formujemy kotlecik- smażymy. Jeżeli smak spełnia nasze oczekiwania dajemy kiełbasę do wędzenia :) Wędzimy na ciepło ok 5 h. Smacznego
Niezły MłynekPyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych. Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka, biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku. Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie. Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy! Składniki: schab bez kości, cebula cienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany), ogórek kiszony biała kiełbaska
Walijskie Pichcenie