zrobić dobrą kiełbasę z grilla – oto jest pytanie. można by rzec, że banalne bo co jest trudnego wrzucić kiełbasę na grill. W sumie nic i taka prawda, ale jak zawsze sukces tkwi w szczegółach. Zawsze w sezonie dostaję od was różne pytania w tej tematyce. Postanowiłam zebrać je tutaj zbiorczo z krótki odpowiedziami, może będą jeszcze pomocne dla innych(...)zrobić dobrą kiełbasę z grilla? Po pierwsze i najważniejsze wybrać sprawdzoną, najlepiej swoją ulubioną i najlepiej średnio tłustą. Dobrze też by była raczej grubo niż drobno mielona. Po drugie i najważniejsze to nie spalić jej! Naciąć delikatnie skórkę na krzyż, wrzucić na grill o średniej mocy i grillować po ok 10 min z obu stron. Warto ją obserwować! Jaka kiełbasa
Dorota SmakujeAromatyczny, domowy i łatwy w przygotowaniu gulasz z cukinii, papryk i kiełbasy. Dobrze doprawiony z dodatkiem słodkich pomidorów, cebuli i czosnku. To gulasz warzywny z kiełbasą przygotowany z łatwo dostępnych składników. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, potrawę na imprezę. Gulasz podasz z ryżem, makaronem, kaszą, w szczególności z pieczywem (bagietka, grzanki, ciemne pieczywo). Smakuje podany do potraw(...)grilla. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na gulasz z cukinii przepełniony warzywami i dobrą kiełbasą. Gulasz z warzyw i kiełbasy SKŁADNIKI: 300 g cebuli 2 żółte papryki 2 pomidory 3 cukinie – 750 g 10 pomidorków koktajlowych 450 g kiełbasy 5 ząbków czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego – 190 g 1 litr bulionu – 4 szklanki o pojemności
Zasmakuj KuchniMakaron penne połączony z kiełbasą paprykową i zielonym groszkiem to danie, które robi się w kilka minut. Jeśli szukasz przepisu na szybki obiad to ten makaron taki właśnie jest. Makaron wraz z sosem zrobić można w mniej niż 30 minut . Na patelni należy podsmażyć kiełbasę, dodać groszek oraz serek. Osobno ugotować makaron i połączyć z podsmażonymi składnikami. Do przygotowania tego(...)naprawdę sięgnąć możecie po dowolny makaron jaki macie w domu, nie musi to koniecznie być penne. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Makaron z kiełbasą paprykową Składniki na makaron z kiełbasą paprykową. 35 dkg lekko pikantnej kiełbasy paprykowej 20 dkg mrożonego groszku 200 ml wody 1/4 łyżeczka pieprzu 15 dkg serka kremowego ze szczypiorkiem
MeCooksBiała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem. Składniki: 1 opakowanie kiełbasy białej wieprzowej NATURRINO 2 łyżki oleju roślinnego 2-3 cebule 3 duże ząbki czosnku 2 liście laurowe 100 g śliwek suszonych 500 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub 2 świeżego 1 łyżka miodu(...)sól, pieprz Przygotowanie: Kiełbasę podsmaż na oleju z obu stron, do uzyskania ładnego złotego koloru. Wsyp cebulę pokrojoną w piórka. Smaż około 5 minut, aż się skarmelizuje i zmięknie. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki i liście laurowe. Podsmaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj suszone śliwki, krojone
kuron.com.plnasz posiłek, a potem usiąść do stołu i spokojnie, bez pośpiechu cieszyć się nim, oczywiście najlepiej na łonie natury. Zapraszam więc nie niespieszne weekendowe śniadanie, czyli puszysty omlet z kiełbasą podwawelską i świeżymi ziołami. Dobrej jakości kiełbasa to połowa sukcesu smacznego omletu. Wybrałam podwawelską ponieważ została wyprodukowana z mięsa bardzo dobrej jakości. Smakiem bardzo mi przypomina domową wędzoną kiełbasę(...)niespodziankę, otóż zapraszam Was również na bardzo prosty konkurs z fajnymi nagrodami. Szczegóły znajdziecie poniżej we wpisie. Wszyscy doskonale wiemy, że dobra jakość mięsa, a co za tym idzie kiełbas z niego wytworzonych, zaczyna się od świadomego hodowcy – ponieważ to w jaki sposób hodowca dba o swoje zwierzęta i czym je karmi ma ogromny wpływ na jakość mięsa i jego
Kulinarne przygody Gatityrobiłam kilka miesięcy temu i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne, mocno czosnkowe i aromatyczne. Co ważne w dobie dodawania przez producentów żywności podejrzanych i niezdrowych składników, taka domowa kiełbasa nabiera dodatkowej wartości. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryMęskie, jesienne śniadanie? Proszę bardzo. Zamarynowana biała kiełbasa w ziołach, usmażona w solidnej porcji sosu. Oj kaloryczne ale pyszne. Raz na jakiś czas to chyba nie grzech. Co wy na to? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚniadanie, które mnie ostatnio zaskoczyło to oczywiście to które przygotował mąż. No bo tylko on mógł wpaść na pomysł dodanie mandarynek do smażonej białej kiełbasy z oliwkami. I muszę wam powiedzieć, że to nie był głupi pomysł. Mandarynki fajnie sie wkomponowały w danie, nadały mu lekkości i aromatu, nie zmieniając smaku dania na owocowy. I jak tu nie eksperymentować
Bernika - moj kulinarny pamietnikPoznaj najlepsze leczo z cukinią, kiełbasą, papryką, cebulą i pomidorami, które pysznie wygląda i kusi aromatem. Danie jest jednogarnkowe oraz szybkie i wyjątkowo proste w zrobieniu. Trzeba jednak dusić warzywa w odpowiednim momencie. Sprawdź moją tajemnicę na idealne i nierozciapkane leczo. Potrawę możemy robić przez cały rok. Jednak teraz latem ze świeżych i młodych warzyw smakuje najlepiej. Latem używam świeżych(...)dzień. Podaję wagę warzyw przed obraniem. 2 kg cukinii 800 g pomidorów świeżych (lub zimą z puszki) 600 g papryki (u mnie 2 czerwone i 1 żółta) 500 g kiełbasy (lub kiełbasy i boczku) 300 g cebuli (2 średnie lub 3 mniejsze) 4 ząbki czosnku 250 ml wody (1 szklanka) 7 łyżek (około 100 ml) oliwy z oliwek lub oleju
Ania gotujeByło pyszne, baaardzo intensywne w smaku. Wszystko co niepotrzebne odparowało i został jedynie świetny sos. Plus kiełbasy, wiadomo. Nie wiem jak będą wyglądały Wasze święta w tym roku, ale może ktoś z Was akurat zainspiruje się tym przepisem. A jak nie w święta, to przy innej okazji. Nikt przecież nie powiedział, że białą kiełbasę je się tylko w Wielkanoc. Składniki(...)surowych białych kiełbas 1 duża cebula 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 3/4 szklanki dobrej jakości soku jabłkowego 1 łyżeczka suszonego majeranku olej rzepakowy sól pieprz Cebule kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Dodajemy do niej musztardę, sok, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kiełbasy nakłuwamy w paru miejscach wykałaczką. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego
Kardamonovypamiętam skąd powstał pomysł na ten rodzaj śniadania. Znając życie miałam jakąś nadwyżkę białych kiełbasek. Albo robiłam czystki w zamrażalniku. Przepis zapisałam zaraz po usmażeniu kiełbas, więc ma jakieś 3-4 miesiące. No nieważne. Pamiętam natomiast, że całość smakowała bardzo dobrze. Jeżeli znudziły Wam się jajecznice, pasty i inne szakszuki, polecam od czasu do czasu usmażyć kiełbasy z różnymi duperelami(...)całość posypuję startym żółtym serem, ale to już jest rozpusta, na którą pozwalam sobie raczej sporadycznie. Zresztą na dole podrzucę Wam parę linków do przepisów ze smażonymi i pieczonymi kiełbasami, rzućcie okiem, może coś znajdziecie dla siebie. Dzisiejsza wersja jest z cebulą i czerwoną papryką. I w sumie tyle. Całość potraktowałam jeszcze natką pietruszki, ale to bardziej z myślą
Kardamonovydżemem lub z serem. Ja też często robię je w takiej wersji, ale coraz częściej serwuję te smażone placki z farszem wytrawnym. Tym razem zrobiłam naleśniki z porem i kiełbasą . Podduszony por idealnie komponuje się z podsmażoną kiełbasą, a naleśniki z takim farszem smakują wybornie. Przygotowując nadzienie do naleśników wykorzystałam kiełbasę śląską, ale można ją zastąpić inną, na przykład podwawelską(...)toruńską, itp. Ponadto uważam, że naleśniki z porem i kiełbasą powinny być wyraziste w smaku, dlatego nadzienie przyprawiam sporą ilością pieprzu. Naleśniki z porem i kiełbasą to super pomysł na rodzinny obiad lub ciepłą obiadokolację. Okazuje się, że te cienkie smażone placki nie muszą być podawane tylko na słodko, ale z wytrawnym farszem też są smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka PichciZupa grochowa. Zupa grochowa Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jej smak kojarzy się z domem i dzieciństwem, a aromatyczny zapach potrawy rozgrzewa w zimowe dni. Jest to potrawa niezwykle sycąca, która doskonale zaspokaja głód i daje dużo energii. Do przygotowania zupy grochowej, oprócz grochu, potrzebujemy głównie(...)wędzonego boczku, kiełbasy, marchewki i ziemniaków. Najlepiej wykorzystać groch łuskany, który przed gotowaniem warto namoczyć przez około 8 godzin, a następnie gotować, aż będzie miękki. Kiełbasę dodajemy wraz z warzywami do gotującego się wywaru i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż składniki zmiękną. Zupa grochowa Warto zaznaczyć, że zupa grochowa ma wiele odmian i każda z nich może
Moja Książka KucharskaBiała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to danie, którego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Obok niej jajka faszerowane , babka wielkanocna i mnóstwo innych smakołyków. Kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym jest bardzo łatwa do zrobienia. Śmiało można ją zaserwować na obiad, niekoniecznie w Wielkanoc. Biała kiełbasa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Dodatkowo w wersji pieczonej dużo mniej kaloryczna, niż smażona(...)Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym. BIAŁA KIEŁBASA PIECZONE W SOSIE CHRZANOWYM – PRZEPIS Składniki 5-6 surowych białych kiełbasek 1 duża cebula 4 łyżki mleka 4 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka 125 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśniej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 1 łyżka masła Wykonanie Kiełbasę przełożyć
Alle Dobre!pamiętam skąd powstał pomysł na ten rodzaj śniadania. Znając życie miałam jakąś nadwyżkę białych kiełbasek. Albo robiłam czystki w zamrażalniku. Przepis zapisałam zaraz po usmażeniu kiełbas, więc ma jakieś 3-4 miesiące. No nieważne. Pamiętam natomiast, że całość smakowała bardzo dobrze. Jeżeli znudziły Wam się jajecznice, pasty i inne szakszuki, polecam od czasu do czasu usmażyć kiełbasy z różnymi duperelami(...)całość posypuję startym żółtym serem, ale to już jest rozpusta, na którą pozwalam sobie raczej sporadycznie. Zresztą na dole podrzucę Wam parę linków do przepisów ze smażonymi i pieczonymi kiełbasami, rzućcie okiem, może coś znajdziecie dla siebie. Dzisiejsza wersja jest z cebulą i czerwoną papryką. I w sumie tyle. Całość potraktowałam jeszcze natką pietruszki, ale to bardziej z myślą
KardamonovyDoskonały domowy żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem . U nas znajdziesz sprawdzony przepis na żurek na domowym zakwasie wraz z dokładnym opisem oraz zdjęciami. Do naszego żurku dodaliśmy pastę chrzanową, dzięki której nabrał on delikatnej, kremowej konsystencji. A jednocześnie smak żurku stał się bardziej wyrazisty i pikantny. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić żurek z chrzanem, zapraszamy na przepis(...)rejonach Polski przepis na żurek wielkanocny przygotowywany jest na wędzonce, np. kościach wędzonych. Nam lepiej znana jest wersja na wywarze warzywnym. W takim wywarze często zaparza się również domową kiełbasę białą surową, aby oddała do niego swój smak i aromat. Częstym dodatkiem jest również kiełbasa wiejska lub wędzony boczek. Jeśli żurek na zakwasie , to tylko domowym! Taki zakwas jest bardzo
Kuchnia Na WypasieBiała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej to pomysł na Wielkanocny stół. W moim domu białą kiełbasę jadamy głównie podczas Świąt Wielkanocnych. Jednak ja nie przepadam za tym rodzajem kiełbasy, którą podaje się przeważnie na ciepło z dodatkiem chrzanu lub ćwikły. Dlatego staram się przyrządzić ten wielkanocny specjał w inny sposób. Poprzednie lata robiłam białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym(...)dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis na białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej. Do kapusty dodałam podsmażone z cebulą pieczarki, a całość doprawiłam zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem, a wierzch zapiekanki posypałam majerankiem. Taka biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej jest aromatyczna, a wszystkie smaki bardzo fajnie się łączą ze sobą. Można ją podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami albo
Danka PichciFasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku z kiełbasą: czy wiesz jak zrobić, aby była najlepsza? Gdy za oknem ciemno i zimno, człowiekowi robi się głodno - i to jakoś bardziej niż zwykle ;) Kremowa i sycąca fasolka po bretońsku z kiełbasą , intensywnie pachnąca czosnkiem, papryką i ziołami. Jedz i nie żałuj! Zimą możemy sobie pofolgować ;) I co z tym zrobić(...)właśnie...po prostu ją sobie ugotować :) Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana
Moja Książka KucharskaDopracowałam recepturę, biorąc pod uwagę szczególnie przyprawy, bo tak naprawdę ilość, gatunki i jakość mięsa niewiele się różnią w moim wykonaniu. Biała kiełbasa nawet ta na rynku, nie powinna zawierać żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Powinna składać się z dobrego gatunku mięsa wieprzowego, z niewielkim dodatkiem wołowiny „klejącej”. To jednak jest moje a zapewne i Wasze pobożne życzenie. Od dawna(...)daję się „nabijać” w białą kiełbasę, robię sama! Zrobienie białej kiełbasy jest bardzo proste! Zorganizowanie pracy to podstawa, zakupy można zrobić dzień wcześniej. Na początek musimy przygotować sobie miejsce w kuchni oraz miski, miseczki, ręczniki suche i mokre ściereczki, które nam się przydadzą w czasie napełniania kiełbas. Kroimy, odważamy i odmierzamy ilość potrzebnych przypraw i dodatków. Jeśli wszystko przygotujemy
Leśny ZakątekJajka z kiełbasą i papryką jadam można powiedzieć od zawsze, a że to danie w nomenklaturze kulinarnej nazywa się Szakszuka to wiem od około 10 lat! Szakszuka (w oryginale shakshouka) znaczy „wielki bałagan”. To danie robię z resztek, które zawsze mam w lodówce: jajka, kiełbasę, trochę papryki, pomidory i cebulę. Mimo, że Szakszuka ma takie skromne i niepozorne składniki(...)idealnie wygląda po przygotowaniu i doskonale sprawdza się jako szybki obiad lub ciepła kolacja. Jajka z kiełbasą i papryką . Szakszuka z kiełbasą i papryką to moja propozycja na obiad, gdyż jestem fanką jajecznych dań. Często wydaje mi się, że coś sama wymyśliłam , a potem okazuje się że żaden ze mnie kulinarny Einstein bo np. taka szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwędzenia. Ich smak jest niepowtarzalny. Oczywiście ich przygotowanie jest nieco praco- i czasochłonne, więc robimy od razu większą ilość. Część produktów spokojnie możemy zamrozić, wtedy szynek i kiełbas nie parzymy. Zrobimy to po odmrożeniu, tak przygotowana kiełbasa czy polędwica ma zdecydowanie lepszy smak niż najpierw sparzona, a potem zamrożona. Dziś kolejna propozycja, czyli kiełbasa żywiecka parzona(...)Jestem ogromną fanką szerokich kiełbas, typu krakowska czy żywiecka. Serdecznie i Was zachęcam do ich wypróbowania. Potem już nie kupicie tej sklepowej 😃. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe wędliny: Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Wędzona słonina, czyli sało Kiełbasa krakowska parzona Kiełbasa myśliwska Wędzona domowa pasztetowa Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona
Kulinarne przygody Gatityrównież mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa cienko obieramy i kroimy w duże kawałki – pietruszkę(...)mniejsze fragmenty – takie, by zmieściły się na łyżce i były wygodne do jedzenia– szybko podsmażam go na łyżce smalcu do lekkiego zrumienienia. Dodaję go do garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam z resztek kości (jeśli je kroiłam) i dodaję do garnka. Wrzucam suszone grzyby – nie trzeba ich wcześniej moczyć
Karo in the KitchenPrzygotowanie domowej kiełbasy nie jest trudne, nie jest to może szczyt kunsztu wędliniarskiego, ale taka kiełbasa jest w 100 % naturalna. Wyrób jest bez sztucznych dodatków poprawiających smak i wygląd, zawiera mięso, a nie wypełniacze o smaku mięsa. Taka kiełbasa jest bardzo aromatyczna i dodatek gorczycy sprawia, że w smaku przypomina nieco palcówkę. Kiełbasa nie jest wędzona tylko parzona, dlatego jest(...)zdrowsza i lekkostrawna. Do przygotowania takiego mięsa potrzebna jest osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (dostępna w sklepach wędliniarskich stacjonarnych lub internetowych), aby cały smak i aromat był w kiełbasie. Jeśli chodzi o akcesoria, to już wszystko i teraz tylko pozostaje zakupić świeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe
Kuchcik gotujeobiecana wczoraj kasza. Danie proste, przaśne, bardzo esencjonalne i sycące. Jesienno zimowe. Z takiegoż KUKBUKa, z moimi zmianami :) 200 g kaszy jęczmiennej szczypta soli 2 łyżki oliwy 2 kawałki kiełbasy białej
Dzieje kuchennej Wiewióryświeżych drożdży Sos : 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego z bazylią 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego z czosnkiem sól himalajska do smaku 1/4 przegotowanej zimnej wody Dodatki : 450 g różnych kiełbas 350 g pieczarek 2 cebule 350 g mozzarelli w bloku 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżka płatków czerwonej papryki 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1/3 łyżeczki kolorowego
Ewa w kuchniBiałą, domową kiełbasę robimy kilka razy do roku. Zawsze przygotowujemy ją według sprawdzonego od lat przepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa
Smaczne ZdroweProsto i szybko.. kiełbasa musztarda bawarska Develey przyprawa borkowska Piątnica Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać musztardę , przyprawę.Kiełbaski rozciąć wzdłuż nie przecinając do końca. Napełnić farszem lekko rozchylając połówki.Zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni lub usmażyć na patelni
Moje domowe kucharzeniesmakiem i nabrała kolor. Mała porada jak sprawdzić czy mięso jest dobre: z jednej kiełbaski wyciągamy farsz i formujemy kotlecik- smażymy. Jeżeli smak spełnia nasze oczekiwania dajemy kiełbasę do wędzenia :) Wędzimy na ciepło ok 5 h. Smacznego
Niezły MłynekPyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych. Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka, biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku. Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie. Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy! Składniki: schab bez kości, cebula cienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany), ogórek kiszony biała kiełbaska
Walijskie Pichceniestanie się szklista. Solimy, pieprzymy i dodajemy do niej majeranku. Na ułożone z naczyniu kiełbaski układamy podsmażoną cebulę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 25 minut (jeśli mieliśmy kiełbasę wcześniej parzoną) lub 45 minut (jeśli nasza biała była surowa). Między kiełbaski możemy ułożyć dodatkowo cienkie plasterki boczku
Walijskie PichcenieSkładniki -ziemniaki -marchewka -przyprawy Skworcu- liście kolendry, pieprz ziołowy,papryka płatki zielone, cebula suszona płatki, suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, -suszone pomidory wraz z olejem Ole! -biała kiełbasa -ser żółty w kawałeczkach -parmezan Połóż brytfanne Toscana na palniku i roztop masło. Dodaj marcheweczkę pokrojoną w kostkę. Przykryj i duś trochę. Następnie dodaj do marchewki przypraw Skworcu suszonej
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: kapusta młoda biała, boczek wędzony 20 dag, łopatka bez kości 30 dag, kiełbasa biała 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki czubate, czosnek świeży 1 główka,woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie - do smaku młodą kapustę pokroić na drobno i zalać w misce wrzątkiem, zostawić na 15 minut
W Mojej Kuchni LubięJestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska
Kulinarne przygody Gatitymimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się go także z się wieprzowiny, piersi kurczaka, z nadzieniem z pieczarek, szynka prosciutto. Moja dzisiejsza wersja jest z paprykową kiełbasą. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł
OstryKęsszybki, a udka będą pyszne i aromatyczne. Możecie nie wierzyć, ale boczek pasuje do nich świetnie, tłuszcz, który się z niego wytapia dodaje smaku, a całość uzupełnia mocno aromatyczna kiełbasa. Ważne, żeby była ona dobrej jakości - używamy jej bardzo mało, ale jeśli użyjemy zwykłej, np. śląskiej, nie uzyskamy pożądanego efektu :) Takie zwyczajne udka, ale trochę inne. Ważne jednak, żeby
Kraina Tysiąca Smakówjajek symbolem tych świąt. Każda z gospodyń pewnie ma na nią swój ulubiony sprawdzony sposób. Ja dzisiaj przedstawiam swoja wersje zupy zrobionej na białym winie, z ziemniakami i białą kiełbasą. Może was do niej zachce. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik