rozmroziłam… Bo barszcz z krokietem dla niego jest jak pierogi ruskie dla mnie. Obok nich nie potrafimy przejść obojętnie. No nie da rady. Znalazłam w zamrażalce jakąś wiejską kiełbasę. Rozmroziłam ją głównie z myślą o mojej mięsożernej córce. Kiełbasa okazała się przepyszna, stety jest doprawiona tak jak trzeba, więc mojemu dziecku nie smakuje. Wiecie, spora ilość pieprzu robi swoje(...)dobrze. Dla mnie wiejska kiełbasa powinna być pieprzna. W związku z tym, że Tola kiełbasą pogardziła, musiałam ją jakoś dojeść. Część weszła oczywiście w formie kanapek z ketchupem (w dzieciństwie się nimi zajadałam), część postanowiłam usmażyć z jajkami. Pomyślałam, że zrobię coś prostego, zwyczajnego. Wrzucić później to na bloga? Czemu nie. No więc siup, proszę bardzo – jajka sadzone
KardamonovyBardzo prosta w przygotowaniu wielkanocna sałatka z białą kiełbasą i jajkami to idealny propozycja na sałatkę na świąteczny stół i nie tylko. Świeża sałata, jajka na twardo oraz pyszna biała kiełbasa domowa. A to wszystko polane aromatycznym sosem chrzanowym. To bez wątpienia doskonały pomysł na sałatkę wielkanocną z jajkami. Jeśli szukasz więc inspiracji na to: jaką sałatkę zrobić na Wielkanoc(...)Zobacz nasz przepis! Sałatka z białą kiełbasą to bez wątpienia propozycja dla fanów prostych sałatek i przystawek. A także dla miłośników białej kiełbasy i jajek. Idealny i skuteczny przepis wówczas, gdy gościom dopisuje apetyt i musisz coś na szybko podać Wtedy sprawdzi się nasza sałatka na stół wielkanocny w 15 minut! Nasza sałatka wielkanocna z białą kiełbasą i sosem chrzanowym
Kuchnia Na Wypasiezakwasie - prosty przepis. Barszcz biały to tradycyjna polska zupa wielkanocna, pełna smaku i wykonana z prostych składników. Prosty przepis na smaczny barszcz biały gotowany na kiełbasie i zakwasie pszennym. Tradycyjny biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami to po prostu doskonała, bogata i sycąca zupa, jednocześnie jasna i delikatna. Wyraźny posmak nadaje jej zakwas pszenny oraz odrobina(...)zupę wymaga świeżego chrzanu, ale ostatecznie sprawdzi się też taki gotowy tarty chrzan ze słoiczka. Centrum najlepszego smaku barszczu białego stanowi wyjątkowy, złożony rosół ugotowany na wędzonej lub białej kiełbasie . Oczywiście im lepsza kiełbasa, tym lepszy będzie rosół, warto więc rozejrzeć się za najlepszą kiełbasą do barszczu. Zła kiełbasa może popsuć całe danie - jakość wędzonej albo białej kiełbasy jest
Moja Książka KucharskaKiełbasa domowa wędzona w woku ! zobacz jakie to proste Kiełbasa domowa wędzona w woku ! Kiełbasa domowa wędzona w woku ! zobacz jakie to proste :) Tak, tak proste. Potrzebujemy świeżo zrobionej domowej kiełbasy ( przepis tu ), woka, zrębek drewnianych przeznaczonych do wędzenia, kilku patyczków i już :) A dzięki temu będziemy mieć pyszną nie dość że własnoręcznie zrobioną kiełbasę(...)jeszcze własnoręcznie uwędzoną. Kiełbasa domowa wędzona w woku kilka sztuk kiełbasy surowej zrębki drewniane papier do pieczenia / folia aluminiowa wok Woka wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na to garść zrębek, robimy kratkę z patyczków ( u mnie pałeczek chińskich ). Na kratce układamy kiełbasę, podpalamy ogień pod wokiem minimalny, czyli najmniejszy
Kuchnia na wzgórzuPrzepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 6-8 białych kiełbasek 6-8 cebul 2 czerwone papryki 4 kiszone ogórki olej sól, pieprz ostra mielona papryka do smaku Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w krążki, a ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Paprykę pokroić(...)cienkie paseczki. 3. Do warzyć dodać 2 łyżki oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką. 4. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć białą kiełbasę, przykryć warzywami. 5. Całość piec 1,5 godziny w 190-200 st C. Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzypomniał i zrobiłam na weekendowe śniadanie. Pyszne i sycące - polecam! Składniki: 2-3 kiełbaski śląskie (lub dowolne inne) 2-3 nieduże cebule olej woda szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę i obraną cebulę kroimy w plasterki. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, rumienimy kiełbasę. Następnie dodajemy cebulę, chwilkę smażymy, po czym dodajemy troszkę wody (tak ok 1/4 szklanki). Dodajemy szczyptę
Kuchnia domowa AniSkładniki ( na 1 porcję): pokrojona w kostkę kiełbasa 2 małe jajka (lub 1 duże) tarta mozzarella szczypiorek sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Natłuszczone masłem lub olejem naczynie (kokilkę) napełniamy do połowy pokrojoną w kostkę kiełbasą. Następnie wbijamy jajka, delikatnie solimy i pieprzymy. Całość posypujemy szczypiorkiem i tartą mozarellą. 2. Kokilki wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekamy
Kuchnia domowa Anipszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 kg pieczarek 200 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 10 g oregano 1 czerwona cebula 80 g startego sera żółtego olej do smażenia Sos: 200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być(...)naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano. Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był
Świat Domowej Kuchnikawałki chleba (może być już podsuszony) 30dkg pieczarek 30dkg boczku(chudego) lub 3-4 kiełbaski 3 cebule 20dkg żółtego sera 2 jajka łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie: Cebulkę, kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Ja dodałam jeszcze 1 zieloną paprykę - akurat miałam w lodówce :-) Pod koniec smażenia dorzucić pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę wszystko podsmażyć. Chlebek pokroić(...)kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać. W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłozyć masę. Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st. Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można dowolnie modyfikować przepis w zależności
Walijskie Pichceniedziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy: 1kg fasolki szparagowej 2 czerwone papryki 2 kiełbasy toruńskie lub śląskie (w miarę chude) koperek sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Fasolkę myjemy, obieramy końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka ale nie mocno rozgotowana(...)ugotowaniu odcedzamy, czekamy jak przestygnie i kroimy na centymetrowe kawałki. Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną w paseczki kiełbasę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy nasza pokrojoną fasolkę, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Chwilę całość podsmażamy, aby smaki wzajemnie przeszły. Posypujemy koperkiem i... wcinamy :) Smacznego
Walijskie PichcenieSkładniki: 2,5 litra woda, 1/2 pęczka włoszczyzna, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie całe, 1 łyżka vegeta, 4 pęta kiełbasa śląska, 2 łyżki olej rzepakowy, 1 sztuka cebula biała, 4 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka majeranek, 1/2 litra butelka żurek w szklanej butelce, - ile potrzeba jajka gotowane na twardo, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki śmietana(...)ziemniaki wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki kiełbasę pokrojoną w kostkę bez flaka usmażyć na oleju na oleju z cebulą i czosnkiem i gdy składniki wywaru są już ugotowane to wszystko przełożyć z patelni do wywaru dodać vegetę, pieprz mielony i gotować z 10 minut teraz
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 litry woda, 1 szklanka kasza perłowa, 1/2 pęczka włoszczyzna, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 6 sztuk surowa biała kiełbasa, 1 łyżka przecier pomidorowy, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki majeranek, 60 dag kiszona kapusta zagotować wodę i włożyć pokrojoną kiszoną kapustę włoszczyznę rozdrobnioną w blenderze, ziele i liść laurowy gotować z 30 minut - teraz wsypać(...)kaszę perłową, włożyć surową białą kiełbasę , przecier pomidorowy i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut , co jakiś czas mieszając do smaku przyprawić kucharkiem, papryką ostrą, majerankiem podawać z ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami lub pieczywem.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kiełbasa śląska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1,5 kostki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka śląską kiełbasę, cebulę, ząbki czosnku dobrze rozdrobnić w rozdrabniaczu do rondla dać 1/2 kostki smalcu i do gorącego włożyć zmieloną masę mieszając podsmażać z 10 minut, teraz włożyć całą kostkę smalcu i stopić wsypać paprykę, majeranek
W Mojej Kuchni Lubięfasolkami w sosie własnym lub pomidorowym mam w domu zawsze .Przydają się gdy chcę zrobić coś na szybko. A to błyskawiczną fasolkę po bretońsku ( bo w lodówce jest kawałek kiełbasy), albo jakąś sałatkę bo z obiadu został ziemniak . A jak zostanie mi trochę jakiegoś wywaru to robię zupę w różnych wersjach. Dziś zrobiłam taką wzbogaconą pulpecikami z białej kiełbasy. Czytaj
Buniabaje w kuchniłatwa w przygotowaniu pasta do smarowania pieczywa. Powstała w celu przemycenia do jadłospisu natki pietruszki. U mnie w domu jest to niezmiernie trudne zadanie. Przykładowa ilość składników: 20 dag kiełbasy (np. toruńskiej, podwawelskiej itp.) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majonezu pieprz Kiełbasę obraną z osłonki, zmielić razem z natką pietruszki, dodać majonez. Przyprawić tylko pieprzem
Praktyczna pl