kiełbasa - 10142 przepisów (strona:6/677)

Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku 744

Biała kiełbasa to przysmak wielkanocny w wielu domach. Tak też jest i u mnie. Obowiązkowo musi być do żurku, ale przygotowuję ją też na inne sposoby. Jednym z nim jest pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku wędzonym. Ten sposób podania białej kiełbasy na pewno przypadnie do gustu wielbicielom tego typu wędliny. Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku wędzonym jest niezwykle(...)smaczna i aromatyczna, a robi się ją bardzo szybko. Ja wykorzystałam białą kiełbasę parzoną, ale może ona też być surowa, jednak przed pieczeniem należy ją sparzyć. Ten przysmak możemy przygotować dzień wcześniej przed planowanym przyjęciem, a następnego dnia tylko zapiec w piekarniku i podawać gościom. Chrupiący boczek wędzony, w który zawinięta jest kiełbasa i pieczona cebula to bardzo smaczne połączenie

Danka Pichci
BIAŁA KIEŁBASA W POLSKIM SOSIE : duszona w piwie i cebuli 99

Biała kiełbasa w piwie. Wypróbowany, łatwy przepis, składniki i przyprawy na białą kiełbasę w Polskim sosie.        Pyszna biała kiełbasa duszona w piwie i cebuli, sos doprawiony majerankiem, sosem sojowym i ziołowym pieprzem. Duszona kiełbasa to doskonała potrawa na Wielkanoc -  i właśnie z Wielkanocą kojarzy mi się najbardziej. Pyszny i prosty przepis na domową, białą kiełbasę(...)świąteczny obiad w lekkim słodko-kwaśnym sosie. Kiełbasę duszoną w piwie podajemy z ziemniakami i ćwikłą . Przed podaniem posypujemy kiełbasę w sosie posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Zobacz wypróbowany, prosty przepis na przepyszną białą kiełbasę duszoną w piwie i cebuli. Pyszna biała kiełbasa duszona w polskim sosie. Oto składniki i przyprawy na białą kiełbasę duszoną na obiad: 500g białej kiełbasy

Moja Książka Kucharska
Sycylijska ostra kiełbasa 141

Ostra odmiana sycylijskiej kiełbasy. Ostrość zależy od naszych upodobań - papryki możemy dodać tyle ile lubimy. Dodatek kopru włoskiego powoduje, że kiełbasa ma charakterystyczny aromat. Bardzo polecam! Przepis z  książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki (na 2,5 kg surowej kiełbasy) 2250 g chudej wieprzowej karkówki, -  Ø  9 250 g tłuszczu wieprzowego(...)dużej misce wymieszać mięso, tłuszcz, sól, koper, pieprz i mieloną paprykę. Starannie wyrobić farsz ręką.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie

Stare Gary
Leczo z kiełbasą 243

danie. Wersji tego dania pochodzącego z kuchni węgierskiej jest mnóstwo. Ja też je gotuje w różnych odmianach, na blogu pojawiła się już   kolorowa wersja bez ziemniaków . Czasami z kiełbasą, czasami z parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza bulionu ani wody. Warzywa w trakcie duszenia pod przykryciem puszczą(...)względu na  kwaśne soki pomidora. Dlatego zawsze, gdy gotuję ziemniaki w  daniu w którym są pomidory, staram się najpierw dodawać ziemniaki, a dopiero potem pomidory. Leczo z kiełbasą Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g czerwonej papryki 150 g cebuli 200 g pieczarek 1 papryczka chili 500 g pomidorów 500 g kiełbasy

Kulinarne przygody Gatity
Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową 155

żongluje składnikami i często w ten sposób tworzy nową, niebanalną kompozycję smakową. Moja wersja to leczo o zdecydowanym, węgierskim charakterze ( dużo cebuli, papryki i pikanterii ) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej . Aby jeszcze bardziej podkreślić aromat dania, dodałam tu zamiast zwykłej soli - sól cebulową od SKWORCU . W jej skład wchodzi: - sól, - cebula mielona, - pietruszka, - szczypiorek, - glutaminian sodu (wzmacniacz smaku(...)duże 2 cebule (200g)- średnie 3 ząbki czosnku 3/4 puszki czerwonej fasoli (160g) - a le następnym razem dodam całą puszkę, fasoli wcale nie było za dużo 2 małe pętka kiełbasy śląskiej (180g) 1/2 dużego pętka kiełbasy jałowcowej podsuszanej (100g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150ml soku pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki

Grunt to przepis!
Tarta z brokułami i białą kiełbasą 217

Jeśli szukacie czegoś szczególnego na kolację, a do tego lubicie brokuły i białą kiełbasę, to właśnie  znaleźliście jedno z lepszych połączeń. Przygotowanie tej tarty na pierwszy rzut oka może wydawać sie troszkę pracochłonne, ale w rzeczywistości jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Najważniejsze, aby było szybko i smacznie) Delikatne kruche ciasto, zdecydowany smak brokułu i kiełbasy(...)jesiennego, a nawet odrobine  cieżkiego charkteru, w sam raz na Andrzejkowe przyjęcie. Ozdobnie ułożone różyczki brokułu zachecą do jej spróbwania nawet największych sceptyków. Tarta z brokułami i białą kiełbasą Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła 2–4 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy olej, sól i trochę zimnej wody

Mia Cucina Sofieta
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami 146

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami jest bardzo aromatyczna i soczysta. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie tartego chrzanu lub ćwikły. Tak przygotowana kiełbasa jest idealna na każdą okazję: święta Wielkanocne, imprezę ze znajomymi czy zwykły posiłek. Kupując białą kiełbasę należy zwrócić uwagę na jej skład, aby miała jak najmniej dodatków typu konserwanty, barwniki czy regulatory smaku. [embed]https://youtu.be/eLkrRAb_DdA[/embed](...)Składniki na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą i pieczarkami: około 0,5 kg białej kiełbasy parzonej 2 spore cebule 200 g pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku   Marynata: 2-3 łyżki oliwy lub oleju pół szklanki wody łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz, majeranek suszony, papryka wędzona, papryka ostra, tymianek suszony   Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Marynatą

e-PrzepisyKulinarne
Leczo z cukinią i kiełbasą 152

Leczo z cukinią i kiełbasą to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego przygotowania. Co ważniejsze jest to danie jednogarnkowe, które przygotujemy w ok. 30 minut, dzięki temu w upalne dni nie będziemy musieli spędzać wiele czasu na gotowaniu obiadu. Leczo z cukinią możecie zjeść samo, podane(...)świeżą bułką. Nasz przepis będzie na 2-3 porcje, zatem do dzieła… Poniżej przepis i lista składników… Składniki 1 większa cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 150g kiełbasy 300g passaty pomidorowej sól pieprz zioła prowansalskie oregano bazylia olej Leczo z cukinią i kiełbasą – przepis Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy w garnku na odrobinie oleju

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiejska kiełbasa gotowana w piwie 135

Ciocia mojego Męża co jakiś czas podrzuca nam wiejskie kiełbasy robione przez rzeźnika. Nie jestem fanką kiełbas, ale te akurat mi smakują – czuć, że jest tam dużo mięsa, naturalne przyprawy i zero ulepszaczy. Z takich pysznych kiełbas postanowiłam przyrządzić dzisiejszy obiad – ugotować je w piwie i z dodatkiem świeżego rozmarynu. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 4 wiejskie(...)kiełbasy (bez konserwantów i ulepszaczy) – 500 ml jasnego piwa – 1 gałązkę rozmarynu – 2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki lub wyciśnięty przez praskę) – sól, pieprz – tłuszcz do smażenia Kiełbasy naciąć i podsmażyć razem z czosnkiem i rozmarynem. Wlać piwo, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu, aż całość będzie miękka, około 20 minut

Szybko Tanio Smacznie
Domowa kiełbasa toruńska 210

Robiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla . Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień(...)mięso. Na koniec przed nabiciem sprawdziliśmy czy nie trzeba dodać soli. Dodaliśmy trochę ciepłej wody i bardzo dokładnie i długo wyrabialiśmy. To bardzo ważne – im dłużej będziemy wyrabiać kiełbasę tym będzie bardziej delikatna i soczysta. Następnie kilka godzin wędzenia, suszenia i następnego dnia mogliśmy cieszyć się wspaniałym smakiem. My najbardziej lubimy kiełbasy prosto z parzenia – gorące i soczyste

OstryKęs
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 151

propozycję, kolejną już z resztą po  terrinie z golonki , schabie ze słoika ,  schabie karkowym z pończochy ,  schabie pieczonym w przyprawach ,  podsuszaną kiełbasę żywiecką  czy też  polędwicę wędzoną   na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu(...)wieprzowej szynki. Tym razem będzie to kiełbasa drobiowo-wieprzowa, na którą przepis wypatrzyłam u Bożenki na blogu  Smakowe kubki . U Bożenki zobaczycie całą  fotorelację z procesu produkcyjnego. Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light Składniki: 500 g kurzych piersi 500 g szynki wieprzowej 3 płaskie łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na leczo z kiełbasą 21

Zapraszamy Cię do odkrycia przepisu na leczo z kiełbasą – dania, które z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Leczo to potrawa kuchni polskiej, pełna soczystych warzyw i aromatycznych przypraw. Przygotowanie tego pysznego leczo jest proste i satysfakcjonujące. Dzielimy się z Tobą składnikami i krokami, jak ugotować leczo, które zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół. Składniki do leczo Zanim przystąpisz do gotowania(...)leczo, upewnij się, że masz wszystkie potrzebne składniki. Oto lista tego, co będziesz potrzebować: Pół kilograma kiełbasy (możesz wybrać swoją ulubioną) 2 cebule 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 papryki zielone 4 pomidory 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, majeranek Olej roślinny do smażenia Teraz, gdy masz wszystkie składniki przygotowane, czas rozpocząć proces przygotowywania pysznego leczo

Ania i Marcin gotują
Biała kiełbasa pieczona w piwie 14

Kolejny klasyczny przepis. Podobny jest już u mnie na blogu, ale z tego co pamiętam nie przesmażyłam cebuli i użyłam już ugotowanej kiełbasy, więc chyba nie wyszedł taki jak trzeba. Ten z dzisiaj wyszedł. Inna sprawa, że udało mi się kupić świetnej jakości kiełbasę. Bardzo aromatyczną i z super składem. A jak wiadomo jakość ma największy wpływ na smak. Piwo(...)potrawie. Wy dodajcie takie piwo jakie lubicie, to najlepsza rada. Świeży majeranek nie jest koniecznością, ale jest fajną odmianą dla suszonego majeranku, który jest już w składzie kiełbasy. Świeży jest dużo delikatniejszy. Bardzo go lubię, a w sumie rzadko z niego korzystam. Jeżeli więc nadarzyła się okazja upieczenia białej kiełbasy, od razu poleciałam go kupić. Dla mnie to połączenie niemalże

Kardamonovy