kopytka - 2368 przepisów (strona:6/158)

Kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym 52

Dzisiaj zapraszam na kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym z dodatkiem parmezanu. Proste, wegetariańskie i bardzo smaczne danie. Paprykę najpierw upiekłam dzięki czemu stała się intensywna i bogata w smaku. Następnie zmiksowałam z pomidorami i usmażoną cebulką z czosnkiem. Doprawiłam szałwią oraz rozmarynem i powstał aromatyczny sos do kopytek. Polecam również wypróbować moją ulubioną wersję kopytek, czyli(...)rydzami smażonymi na maśle Składniki: Kopytka: 600 g ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Sos pomidorowo – paprykowy: 1 mała papryka czerwona 3/4 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Dodatkowo: starty parmezan

Oryginalny smak
Kopytka z brukselką – przepis na udane połączenie 67

Brukselka i kopytka to duet, które bardzo lubię. Kopytka to moje “comfort food” – kojarzą mi się z dzieciństwem. Brukselki kiedyś nie lubiłam, ale teraz bardzo chętnie po nią sięgam. W towarzystwie kopytek zdecydowanie zyskuje na smaku Brukselka to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni ją uwielbiają, inni nie chcą nawet patrzeć(...)stół. Jeśli chodzi o brukselkę w wersji z patelni, wystarczy ją pokroić i przez około 5 minut podsmażać. To tyle! Ten sposób chcę Wam zaproponować w poniższym przepisie. KOPYTKA Z BRUKSELKĄ (przepis na 4 porcje) Składniki: 4 porcje kopytek – tu znajdziesz przepis na kopytka z mąki pszennej , a tu na kopytka bezglutenowe 200 g brukselki

Wiszniówka
Kopytka z burakami 74

wytrawnie. Mogłabym je jeść na okrągło, tylko wtedy nie wiem co na to powiedziałaby moja waga ? 😃 Tym razem zapraszam Was na  kopytka z burakami. To klasyczne kopytka do których dodałam po prostu buraki. Ich smak zmienił się bardzo delikatnie, natomiast uzyskały one dzięki temu przepiękny kolor. Możemy je podać tradycyjnie z gulaszem, a także z sosem serowym(...)prostu przesmażyć z czosnkiem na oliwie, a potem posypać tartym parmezanem. Będzie pysznie! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na kopytka: kopytka z batatów bazyliowe kopytka gnocchi z pesto z rukoli zielone gnocchi kopytka Kopytka z burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka 93

ziemniaczaną, zagniatamy ciasto.  Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na małe kulki i formujemy w nich wałeczki. Grubość wałeczków zależy od naszych upodobań, ja wolę kopytka trochę większe. Gotowe wałeczki kroimy po ukosie na kawałki.  W garnku zagotowujemy wodę (około 3/4 wysokości garnka), wrzątek mieszamy łyżką by zrobić wir i wrzucamy kopytka (dzięki wirowi(...)gorąca woda nie będzie chlapać). Gotujemy przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.  Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam kopytka na złoto z obu stron. Kopytka są gotowe zaraz po ugotowaniu. Zawszę robię więcej kopytek, więc po wyłowieniu ich łyżką cedzakową wrzucam je na chwilę do miski z zimną wodą, gdy już są letnie to przekładam

Gotowanie i blogowanie
Kopytka – jak je zrobić ? 159

Kopytka – jak je zrobić ? Kopytka – jak je zrobić ?      Kopytka czyli ulubione kluski z dzieciństwa, jedzone z masłem i cukrem, pamiętasz ?   Ja nie jadłam ich od dawna, zresztą jak chodzi o ręcznie robione kluski, makarony … to nie moja bajka, tak mówiłam do dzisiaj. Tak, bo dzisiaj po raz pierwszy od czasu(...)kiedy gotuję ( czyli 16 lat) zrobiłam kopytka.  Tak, zrobiłam i już wiem, że to nie takie straszne i będę je robić częściej.   Kopytka  1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki  2 jajka szczypta pieprzu i soli  Ziemniaki ugotuj dzień wcześniej wieczorem, obierz ze skórki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.  Następnego dnia weź ziemniaki

Kuchnia na wzgórzu
Kopytka dyniowe 63

Kluski lubię pod każdą możliwą postacią i wykonane ze wszystkiego, z czego tylko się da… Mamy jesień, sezon na dynię, tak więc nadszedł czas, żeby zrobić przepis na kopytka dyniowe . Te klasyczne kluski, dzięki dodaniu dyni wyglądają i smakują NIESAMOWICIE! Kopytka dyniowe Z czym podawać kluseczki dyniowe ? Tak na prawdę z każdym sosem, który lubisz. Ja dzisiaj(...)zrobiłem klasyczny sos porowy, ale często sięgam także po sos cebulowy oraz pieczarkowy. Smakowitym i zarazem kolorowym dodatkiem będzie również wegańskie pesto bazyliowe lub pesto z rukoli . Kopytka z dyni nie obędą się bez… puree z dyni. Jest ono banalnie proste do zrobienia. Jeśli nie umiesz go zrobić, to zobacz koniecznie mój poradnik „ jak zrobić puree

Blendman
Kurczak z żurawiną i kopytkami – pomysł na obiad 71

Kurczak z żurawiną i kopytkami to moja propozycja na niedzielny czy też świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Kotlety z piersi kurczaka to mam wrażenie zaraz bo schabowym najpopularniejsze i najbardziej lubiane przez Polaków danie Ziemniaki do kopytek możemy ugotować sobie już dzień wcześniej. Żurawinę możemy zrobić dużo(...)wcześniej i zapasteryzować w słoiczkach. PRZEPIS KURCZAK Z ŻURAWINA I KOPYTKAMI Składniki: kurczak: 2 piersi kurczaka sól morska pieprz 2 jajka mąka olej kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól żurawina – zobacz przepis na żurawinę do mięs Jak zrobić kurczak z żurawiną

Dorota Smakuje
Kopytka z buraków 76

Kopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się(...)głęboką wodę i stworzyć kopytka bezglutenowe z samych buraków… i bardzo dobrze zrobiłem! Smak i konsystencja mnie satysfakcjonowały, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne

Blendman
Kopytka gryczane 95

Kopytka gryczane Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka, ale tym razem w wersji bezglutenowej, bez nabiału i bez jajka, wegańskie. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym czy ze skwareczkami. PRZEPIS NA KOPYTKA GRYCZANE(...)Składniki na kopytka gryczane: 0,5kg ziemniaków ugotowanych 1 szkl mąki gryczanej 2-3 łyżki jogurtu sojowego sól Jak zrobić kopytka gryczane: Najpierw ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i mąkę gryczaną. Potem zaczynamy – wyrabiać ciasto. Jeśli trzeba dodajemy jogurtu – ilość zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy

Dorota Smakuje
Kopytka 162

robi moja Mama. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 2 szklanki mąki tortowej * - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól * u mnie szklanka, to miarka o pojemności 250 ml Kopytka przygotowuje się bardzo szybko, więc już na początku, do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Do kopytek najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Po odcedzeniu należy(...)powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy. R a d y: Podstawowy warunek udanych klusek, to dobrego gatunku ziemniaki, które po ugotowaniu są sypkie i suche. Ciasto na kopytka należy wyrobić szybko i krótko. Zbyt długie zagniatanie spowoduje, że ciasto będzie stawało się rzadsze. Formujemy i gotujemy od razu (pozostawione stanie się kleiste, a dosypywanie mąki spowoduje tylko

mojewypiekiinietylko
Kopytka - pomysł na tani obiad 97

gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość  zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste(...)ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą

Cztery Fajery
Kopytka jaglane z boczniakami i szalotką 208

Szybkie i nie do popsucia – kopytka z kaszy jaglanej zawsze się udają! Te kopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają dwie wysokoskrobiowe mąki – ryżowa i ziemniaczana. Kopytka z dodatkiem smażonych boczniaków, z chrupiącą szalotką, twardym serem i natką pietruszki to bardzo przyjemna propozycja na obiad lub gorącą kolację. Kaszę jaglaną płuczemy(...)dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Dalej postępujemy dokładnie tak samo jak przy klasycznych kopytkach szykowanych z ziemniaków – ciasto dzielimy na porcje, z każdej toczymy wałek grubości około 2,5-3cm, spłaszczamy go nożem na wysokość centymetra i pod skosem kroimy wałek na pojedyncze

Karo in the Kitchen
Kopytka - pomysł na tani obiad 210

gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość  zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste(...)ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopytka idealne. Jak mrozić kopytka? 654

Jedną część ziemniaków, wyjąć i wsypać mąkę pszenną, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (na 1kg ziemniaków) oraz 1 jajko. Posolić i wyrobić miękkie ciasto. Porcję ciasta rozwałkować i kroić kopytka.  Wrzucać na gotującą się i osoloną wodę. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Mrożenie kopytek: Kopytka wyjąć po 2 minutach od wypłynięcia i przełożyć do miski(...)zimną wodą i lodem, żeby kopytka zahartować. Gdy porządnie wystygną, odcedzić i przełożyć do suchej miski. Zalać olejem i dokładnie wymieszać, tak aby tłuszcz oblepił każdego kopytka. Porcjować (ja wkładam 1- 2 porcje do woreczka) i zamrażać.  Przed przygotowaniem mrożonych kopytek, wyjąć je z zamrażalki odpowiednio wcześniej, żeby same się rozmroziły - dzięki temu nie zrobi się

CookYourself
Kopytka z buraków 111

Kopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się(...)głęboką wodę i stworzyć kopytka bezglutenowe z samych buraków… i bardzo dobrze zrobiłem! Smak i konsystencja mnie satysfakcjonowały, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne

Blendman
Zielone kopytka ze szpinakiem 139

Szybko, prosto, ale nie nudno. W schemat ten idealnie wpisuje się przepis na zielone kopytka. Dlaczego zielone ? Bo przygotowane z dodatkiem szpinaku. Zielone kopytka ze szpinakiem to propozycja zarówno dla tych co szpinak uwielbiają, jak i dla tych, którzy mają się ze szpinakiem na bakier. Szpinak jest w daniu praktycznie niewyczuwalny, nadaje on tylko barwę kopytkom(...)smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko około 200 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kolorowotorcikowo
Kopytka z jogurtem greckim 126

zapraszam na troszkę inną odsłonę kopytek , przedstawiam kopytka z jogurtem greckim , smakują naprawdę super .   Kopytka to troszkę pracochłonne zajęcie , ale ja kopytka robię zawsze wtedy kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu , nigdy ich nie wyrzucam , tylko wykorzystuje je właśnie na kopytka , i wtedy jak ziemniaki mam już ugotowane i wystudzone to praca idzie(...)jogurt grecki , oraz szczyptę soli , i wszystko bardzo dokładnie zagniatamy ciasto z masy ziemniaczanej , jeżeli mamy ciasto za rzadkie to dodajemy mąkę.  Jak już mamy zagniecione ciasto na kopytka , posypujemy stolnicę mąką i odcinamy kawałek i rolujemy na długi kawałek i odcinamy małe kawałki koło 2 cm . W garnku gotujemy wodę i kiedy woda zaczyna się gotować , wkładamy

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania