Kolejny klasyczny przepis. Podobny jest już u mnie na blogu, ale z tego co pamiętam nie przesmażyłam cebuli i użyłam już ugotowanej kiełbasy, więc chyba nie wyszedł taki jak trzeba. Ten z dzisiaj wyszedł. Inna sprawa, że udało mi się kupić świetnej jakości kiełbasę. Bardzo aromatyczną i z super składem. A jak wiadomo jakość ma największy wpływ na smak. Piwo(...)potrawie. Wy dodajcie takie piwo jakie lubicie, to najlepsza rada. Świeży majeranek nie jest koniecznością, ale jest fajną odmianą dla suszonego majeranku, który jest już w składzie kiełbasy. Świeży jest dużo delikatniejszy. Bardzo go lubię, a w sumie rzadko z niego korzystam. Jeżeli więc nadarzyła się okazja upieczenia białej kiełbasy, od razu poleciałam go kupić. Dla mnie to połączenie niemalże
KardamonovySzybkie i pyszne leczo warzywne to proste, ale bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Podstawowymi składnikami są cukinia, papryka i pomidory. Nasza wersja leczo będzie z dodatkiem kiełbasy, danie będzie jeszcze bardziej pożywne. Leczo możecie podać zarówno ze świeżą bułeczką, jak i ziemniakami, ryżem, albo kaszą. Warto przeczytać: Zdrowe warzywne leczo Składniki zielona papryka czerwona papryka 1 średnia cukinia 200g kiełbasy puszka(...)warzywne – przepis Na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Najlepiej jest to zrobić w dużym garnku, bowiem tylko jego wykorzystamy do gotowania. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy. Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy i cebuli. Doprawiamy całość szczyptą bazylii, lubczyku, soli i pieprzem. Jak papryka i cukinia będą lekko podsmażone, dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na kolejny przepis na pyszną domową wędlinę, tym razem jest to kiełbasa krakowska parzona. Jest doskonała taka na świeżo, czyli bez podsuszania, jak i po tym gdy lekko obeschnie powieszona w kuchni czy innym przewiewnym miejscu. Ja bardzo często też ja mrożę tuż po parzeniu, gdy już całkowicie wystygnie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy domowe wędliny: Ziołowy schab(...)pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Schab ze słoika Schab
Kulinarne przygody GatityPrzepis na wielkanocną białą kiełbasę znalazłam na portalu We dwoje. Polecam! Bardzo smaczna, szczególnie mężowi smakowała :) Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 3 średnie cebule kilka dużych ząbków czosnku olej Sposób przygotowania: 1. Cebulę obra ć i pokroić w talarki. 2. Obrany czosnek po kroić w plasterki. 3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć część ce buli i czosnku(...)ułożyć ponakłuwane wykałaczką pętka kiełbasy. Obłożyć pozostałą cebulą i czosnkiem. 4. Wstawić do nagrzanego piekar nika i piec 30-40 minut w 180 st. C , aż kiełbasa się ładnie przyrumieni. 5 . Smakuje na ciepło i na z i mno. Smacznego!!! Źródło: We dwoje
Kuchnia domowa Anitakich zalicza się leczo. Wegetarianie lub osoby dbające o linię i poziom cholesterolu mogą je przyrządzić na oleju roślinnym. Klasyczne składniki mojego leczo wzbogaciłam o kiełbasę i cukinię, dzięki czemu stanowi sycące danie jednogarnkowe. Składniki: 4 czerwone papryki 2 duże cukinie 4 dojrzałe pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g kiełbasy jałowcowej olej lub smalec do smażenia słodka(...)proszku sól, pieprz Przygotowanie: Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi warzywami. Kiełbasę kroimy w plastry. W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub smalec i na średnim ogniu przysmażamy kiełbasę i cebulę, posypujemy mieloną papryką. Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, przyprawiamy solą
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: woda 3 litry, kiełbasa śląska 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżka, ziemniaki 8 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki, majeranek Prymat 2 łyżki, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, żurek 1/2 litra/butelka szklana do wody dać opłukaną białą surowa kiełbasę, śląską ziele i liście laurowe i gotować z 15 minut na średnim(...)ogniu wyjąć kiełbasę na talerz i włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, kucharka i gotować do miękkości ziemniaków do smaku dać paprykę ostrą, majeranek, czosnek i wlać rozbełtany żurek ze szklanej butelki mieszając zagęścić zupę i włożyć pokrojoną na kawałki kiełbasę............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: fasola Jaś 1/2 kg, woda 3 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kiełbasa wiejska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, koncentrat pomidorowy 200 gram, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, majeranek 2 łyżki, mięso wieprzowe 30 dag fasolę jasia zalać na całą noc zimną wodą(...)garnku zalać odpowiednią ilością wody, po zagotowaniu zebrać cedzakiem pianę-szumy i następnie dać cukier, liście, ziele, pokrojone mięso łopatki i gotować z 1 godzinę, potem dodać 2 pokrojone kiełbasy wiejskie na większe kawałki i gotować jeszcze z 40 minut na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę, czosnek dodać do kiełbasy koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć
W Mojej Kuchni Lubięnaszym grillu nie może zabraknąć oto takich szaszłyków SZASZŁYKI Z KIEŁBASY SKŁADNIKI: kiełbasa cienka - 1 kg papryka czerwona marynowana -1 słoik papryka zielona marynowana -1 słoik pomidor -0,5 kg papryka w proszku ostra oliwa PRZYGOTOWANIE Kiełbasę pokroić na kawałki. Paprykę wyjąć z marynaty, osączyć, pokroić w paski. Pomidory pokroić na kawałki. Na patyczki do szaszłyków, nakładać w kolejności, kawałki(...)kiełbasy, pomidora, paprykę, do wyczerpania składników. Szaszłyki układać w głębokiej misce, pędzlem zamoczonym w oliwie, smarować szaszłyki, posypać dobrze ostrą papryką. Miskę przykryć, odstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie układać szaszłyki na gorącym ruszcie. Szaszłyki pieczemy na grillu co jakiś czas je obracając. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiPracuje w szkole jako kucharka, gotuje dla męża , córki i syna Leczo z papryki i kiełbasy SKŁADNIKI: papryka czerwona - 3 szt papryka żółta - 3 szt cebula - 2 szt duże pomidor - 2 szt duże sól pieprz wegeta papryka ostra do smaku kiełbasa cienka - 450 g tłuszcz do smażenia listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, zdjąć(...)umyć, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Na patelnię wlać tłuszcz, włożyć cebulę, podsmażyć z wegetą. Do garnka wlać odrobinę tłuszczu, dodać paprykę, dusić na wolnym ogniu. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do papryki dodać kiełbasę, cebulę i pomidory, razem wszystko poddusić. Doprawić do smaku. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiSkładniki : 3 -4 parówki surowej , białej kiełbasy liść laurowy 3 -4 ziarnka pieprzu ewentualnie mała , obrana cebula Przygotowanie : Do garnuszka wlewamy GORĄCEJ wody tyle , by pokryła kiełbasę Gdy zacznie wrzeć wkładamy ostrożnie kiełbasę (umyć pod bieżącą wodą ! ) , dodajemy przyprawy i zagotowujemy Od momentu zawrzenia wody po włożeniu wędliny, przestawiamy garnek na jak najmniejszy płomień i gotujemy ją około15 min. Właściwie(...)czas to niech kiełbaska poleży i wystygnie w tym wywarze Woda w której gotowaliśmy wędlinę może być wykorzystana do ugotowania białego barszczu , nawet takiego z torebki . Ugotowaną, białą kiełbasę możemy po przestudzeniu lekko ponakłuwać i obsmażyć na tłuszczu.Wpierw obsypujemy lekko majerankiem, a potem po usmżeniu polewamy keczupem :) smacznego
Proste PotrawyWarto od czasu, do czasu poświęcić trochę czasu , by wyprodukować własne wędliny. Jesteśmy pewni ,że są zdrowe, bez konserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe. Moja kiełbasa powstała dziś, jest jeszcze ciepła. Gotowa do jedzenia Czego potrzebujemy: 1 kg. łopatki 30 dag karkówki 30 dag piersi indyka 25 dag słoniny ze skórką 30 g soli(...)przygotowaną masę odkłady na ok 2 -3 godz do lodówki. Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne. tak wygląda na surowo Kiełbasa w słoiku , gotowana ok. 30 min Kiełbasę wrzucamy do wody ok. 90 stopni i tak gotujemy ok 1 godz. Nie dopuszczamy do wrzenia. Tutaj przepis na: Kiełbasa
W kuchennym oknie Ewysię , że te przepisy przypadły do gustu moim czytelnikom Dzisiaj więc kolejny przepis z cyklu przepisów na szybkie, tanie dania. Makaron Pappardelle z chorizo i oregano (błyskawiczny makaron z kiełbasą) przygotowuje się ekspresowo. Makaron pappardelle to inaczej szerokie wstążki o szerokości 12 mm. Bardzo dobry makaron kupiłam w sieci Tesco pod ich marką, pappardelle jest sprężysty i trzymający strukturę(...)tego nie jest zbyt drogi. Do przygotowania tego błyskawicznego makaronu wykorzystałam kiełbasę chorizo przygotowaną domowym sposobem, wg tego przepisu. Polecam przepisy na szybkie dania z makaronami: Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu Kroimy 3 kiełbasy chorizo w dość grube plasterki i szklimy na patelni aż wytopi się z niej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchew 1 cebula 1 szkl. zielonej soczewicy 1/3 kapusty włoskiej 150 ml przetartych pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz ognista mieszanka przypraw KAMIS dodatkowo: 200 g dobrej kiełbasy 50 g sera żółtego, np Bursztyn olej rzepakowy do podsmażenia cebuli Wykonanie: Wywar drobiowo-warzywny zagotować. Do gotującego się wywaru dodać soczewicę i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew(...)Kapustę poszatkować. Dodać do gotującej się zupy. Wlać przetarte pomidory/ koncentrat pomidorowy - gotować aż warzywa zmiękną. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ognistą mieszanką przypraw Kamis ( ewentualnie chili ). Kiełbasę pokroić w plastry, najlepiej po skosie. Rozgrzać patelnię i podsmażyć plastry kiełbasy. Porcję zupy podawać z plastrami podsmażonej kiełbasy i tartym serem żółtym. Smacznego
kolorowotorcikowoudało mi się przygotować zbyt wiele wielkanocnych potraw. Tym razem Mama zajęła się większością dań i upieczeniem dwóch babek. Za to dziś przedstawiam Wam przepis na pieczoną białą kiełbasę w piwie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek. Przygotowuje się ją szybko, wstawia do piekarnika, a w tym czasie można posiedzieć z rodzinką przy stole. Składniki: 500 g białej kiełbasy(...)majeranek tymianek sól, pieprz Wykonanie: Każdą kiełbaskę podzielić na pół. Posypać majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim kiełbasę, posypać suszonymi śliwkami. Zalać piwem i na koniec poukładać cebulę pokrojoną w plastry. Przykryć i piec w temp. 180 st.C przez 60 minut. Ostatnie 15 minut piec bez przykrycia
Pasja SmakuDługo zastanawiałam się do czego wykorzystać następne wędliny, które dostałam do testowania od Zakładów mięsnych Nove z linii NATURA. Postanowiłam upiec chleb z dodatkiem długiej kiełbasy oraz szczyptą chili, która nadaje mu charakteru:) Chleb jest tak pyszny, że można go jeść nawet bez żadnych dodatków! Inspiracja Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, łyżeczka soli, łyżeczka(...)cukru, 200g kiełbasy suchej (użyłam firmy Nove z linii NATURA) , szczypta chili, około 1 szklanki przegotowanej zimnej wody. Wykonanie Kiełbasę pokroić w kosteczkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przestudzić. Drożdże zasypać cukrem, dodać 3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, sól, chili oraz przesmażoną kiełbasę
Z miłości do słodkościZauważyłam , że spisałam i wstawiłam na swoim blogu i profilach które mam na stronach kulinarnych różne wersje podawania białej kiełbasy-po za jedną - najprostszą. Z reguły kiedy planuję żurek lub barszcz biały to robię go na białej kiełbasie . System jest prosty : wywar z obgotowania kiełbasek mam na zupę , a kiełbaski wyjmuję i opiekam na maśle ( podaję z ziemniakami , surówką(...)popicia) .Jak na moje potrzeby są to 2 posiłki bo na drugi dzień gotuję gęsty barszcz lub żurek z ziemniakami i dodatkami. Czas:15 minut Składniki: 3 białe surowe kiełbasy 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 cebula szczypta cukru szczypta pieprzu mielonego maggi w płynie woda ( ok. 1/2 litra - zależy jak mocny
Buniabaje w kuchniJeszcze szaleję z ostanimi cukiniami. Proponuję pyszny omlecik na śniadanko:) składniki: 2 jajka 100 g cukinii 30 g chudej kiełbasy 50 g sera żółtego 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki natki piertuszki olej do smażenia do smaku sól ziołowa Cukinię (razem ze skórką) i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Patelnię rozgrzać z odrobinką oleju i wrzucić cukinię, chwilę smażyć potem(...)dodać kiełbasę i smażyć aż kiełbaska się przyrumieni. W tym czasie jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko oraz natkę i doprawić do smaku solą. Jajka wlać na patelnię do przyrumienionej kiełbasy i cukinii. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Smażyć na wolnym ogniu aż masa się zetnie. Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną natki pietruszki
Monia miesza i gotujeBiała kiełbasa pieczona z warzywami w sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem soku jabłkowego i octu balsamicznego to super pyszne danie dla całej rodziny. Bardzo proste w przygotowaniu kompletne danie obiadowe z białą kiełbasą i ziemniakami to świetny pomysł na obiad wielkanocny lub kolację. Ładnie się prezentuje udekorowane świeżymi ziołami, np. gałązkami koperku. Do białych kiełbas śmiało możesz dodać posiekaną(...)talarki marchewkę (dwie nieduże). Wpis zawiera wykonanie opisane krok po kroku plus kilka porad. Zapraszam na przepis na najlepszą białą kiełbasę pieczoną. Biała kiełbasa pieczona SKŁADNIKI: 7 białych, surowych kiełbas – 680 g 1 kg – 8 ziemniaków 2 duże cebule 15 pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku SKŁADNIKI NA SOS: 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 4 łyżki soku jabłkowego
Zasmakuj KuchniTani obiad nie musi być niedobry. To jest właśnie sztuka ugotować coś co kosztuje niewiele, a smakuje super. Moja rodzina bardzo lubi pieczoną kiełbasę. Na obiad można wykorzystać dowolnie wybraną kiełbasę. Na pewno macie swoją ulubioną kiełbasę. Kiełbasę można usmażyć ale jeśli chcecie aby danie wyglądało nieco inaczej i ciekawie, proponuję podpiec kiełbasę w piekarniku. Ale za nim to zrobicie(...)najlepiej naciąć ją dosyć głęboko, posmarować musztardą i posypać serem. W ten sposób całkiem zwykła kiełbasa po upieczeniu wygląda nietypowo i smacznie. Jako dziecko nie lubiłam ziemniaczanego puree. Teraz lubię ale z kolei nie jem często ziemniaków. Mimo wszystko zwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej. Mieszam ziemniaczane puree z masłem i śmietaną i posypuję smażonym pokruszonym boczkiem i zieleniną
codojedzeniakiełbasa drobiowa Dziś pragnę przedstawić przepis który mam nadzieję że znajdzie uznanie u miłośników delikatnych i dietetycznych wyrobów. Będzie to bowiem kiełbasa, ale jej skład w ogromnej większości stanowić będzie pierś wiejskiego kurczaka. składniki na dwie kiełbasy 1 wiejski kurczak o wadze ok 1,5 kg 700-800 g piersi z kurczaka całkowita masa mięsa przewidziana(...)wyrobu kiełbasy powinna (po odfiletowaniu mięsa z kurczaka) wynosić 1,5 kg osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) 1 łyżka żelatyny mieszanka peklująca ( ilość podana na 1,5 kg mięsa) sól 30 g saletra 2 g możemy też użyć gotowej mieszanki peklosoli ( zwracając uwagę na ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając jednak
Miód i pieprzWszyscy mają, mam i ja ! Od długiego czasu miałam ochotę na słoikową kiełbasę. Kupiłam nawet specjalne słoiki, takie zupełnie gładkie w środku, aby wyjmowanie kiełbasy nie sprawiało problemu. Długo szperałam w internecie - doświadczenia nie miałam. W końcu trafiłam tutaj . Kiełbasa wyszła bardzo smaczna. Lubię ostatnio wiedzieć co jem, świadomość, że w słoiku nie ma żadnych sztucznych
Stare Garywywar mięsno - warzywny (ja użyłam rosołu, jaki pozostał mi z poprzedniego dnia), 1 butelka (0,5 litra) zakwasu żytniego na żurek - ilość odpowiednia do ilości wywaru i według gustu, kiełbasa (lub niezbyt tłusty wędzony boczek) - 15-20 dkg. na każdy litr zupy, 1 średnia cebula , 1-2 łyżki oleju (jeśli używamy boczku, wtedy nie będzie potrzebny), 4 spore ząbki czosnku(...)pieprz do smaku. Do rosołu wrzucić ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. W tym czasie na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. (Jeśli używamy boczku, wtedy olej nie będzie nam potrzebny - na wolnym ogniu wytapiamy z niego tłuszczyk.) Cebulę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do kiełbasy lub boczku. Wszystko razem lekko
Codzienna kuchnia niecodziennaShish kebab with turkey and sausages. Składniki. 4 szt. kiełbasa śląska 40 dag. pierś z indyka 2 łyżki przyprawy klasycznej do grilla Prymat 1 łyżka przyprawy ziołowej do grilla Prymat olej 3 ząbki czosnku Wykonanie. Pierś z indyka pokroić w plastry. Lekko rozklepać. Olej wymieszać z klasyczną przyprawą do grilla Prymat, dodać posiekany czosnek i marynować plastry indyka(...)około 1 godziny. Kiełbasę posypać ziołową przyprawą do grilla. Kiełbasę i kawałki piersi z indyka, nabić na szpadki ( patyczki) i grillować około 15 minut
Kulinarny karnet ChristopheraProsto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę wyjąć, ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać przyprawą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru. Skład
Moje domowe kucharzeniebył debiut naszej wędzarni, ale takich okazji będzie jeszcze dużo. Wędliny przygotowane do wędzenia. Powyżej – wędliny przygotowane do wędzenia. Po wędzeniu odpoczywanie, a wieczorem parzenie. Domowa biała kiełbasa. Kiełbasy po wędzeniu, przed parzeniem. Po lewej: a’la chorizo. Po prawej: wiejska z rozmarynem. Wędzone karkówka i szynka
OstryKęs