Wielkanoc bez barszczu, kiełbasy i jajka to nie Wielkanoc można by powiedzieć. Barszcz biały nieodzownie kojarzy mi się z Wielkanocą. Też tak masz? Chociaż w rodzinnym domu męża na Wielkanoc jadamy barszcz czerwony z bardzo bogatym wnętrzem, tak syty że pół dnia nić nie wciśniesz. Do naszego jednak tradycyjnie białego dodaję jajka, kiełbasę ale też wszystkie pieczone mięsa i wędliny znajdujące się w święconce. Dla aromatu dorzucam też kilka grzybków, chrzan i majeranek. Składniki: ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...