mięso - 52943 przepisów

Mięso - jakie wybierać i co warto o nim wiedzieć? 11

Skoro tutaj trafiłeś to możliwe, że wiesz że wszelkie mity jakoby kwasy tłuszczowe nasycone są niezdrowe, zostały w Twojej głowie obalone. Mięso to przede wszystkim białko i tłuszcze nasycone, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Taki rodzaj tłuszczu jest bardzo zdrowy (udowadniają to liczne badania) oraz są ważnym elementem każdej diety radykalnie, a także niskowęglowodanowej. MIĘSO BIAŁE = CHUDE, CZYLI MIĘSO Z KURCZAKA(...)INDYKA Mięso z kurczaka jest mięsem chudym, które zawiera bardzo mało tłuszczu za to spore ilości białka. Takie mięso spożywaj z dużą ilością dodanego przez Ciebie tłuszczu (smalec, ser itp.) lub też sporą ilością zieleniny (sałata, pomidory itp.) - pomoże to Twojemu organizmowi łatwiej strawić dużą dawkę białka. Uwielbiam kurczaka, ale wiem też, że kurczaki są faszerowane antybiotykami i paszami

Keto Przepisy
Jakie wybierać mięso i co warto o nim wiedzieć? 62

Jakie wybierać mięso i co warto o nim wiedzieć? Skoro tutaj trafiłeś to możliwe, że wiesz że wszelkie mity jakoby kwasy tłuszczowe nasycone są niezdrowe, zostały obalone. Mięso to przede wszystkim białko i tłuszcze nasycone, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Taki rodzaj tłuszczu jest bardzo zdrowy (udowadniają to liczne badania) oraz są ważnym elementem każdej diety radykalnie, a także niskowęglowodanowej. Mięso(...)białe = chude, czyli mięso z kurczaka i indyka Mięso z kurczaka jest mięsem chudym, które zawiera bardzo mało tłuszczu za to spore ilości białka. Takie mięso spożywaj z dużą ilością dodanego przez Ciebie tłuszczu (smalec, ser itp.) lub też sporą ilością zieleniny (sałata, pomidory itp.) – pomoże to Twojemu organizmowi łatwiej strawić dużą dawkę białka. Zdjęcie po prawej: wariacje

BezWegli.pl
Co warto wiedzieć na temat mięsa? 16

Wiele osób na świecie nie wyobraża sobie życia bez ulubionych potraw z mięsem. Według żywieniowców odpowiednia ilość mięsa w zbilansowanej diecie jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera ono wiele cennych składników odżywczych, które trudno zastąpić, jedząc jedynie pokarm roślinny. Dzięki temu korzystnie wpływa na zdrowie, sprawność fizyczną, koncentrację, a także ogólne samopoczucie. Jakie są korzyści jedzenia mięsa? Odpowiedniej jakości(...)mięso jest jednym z najcenniejszych pod względem składników odżywczych produktem. Z tego względu warto wprowadzić je do zbilansowanej diety, aby móc cieszyć się siłą i zdrowiem. W mięsie znajduje się bogactwo rozmaitych witamin, szczególnie z grupy B (B1, B12, B2 i B3, czyli niacyna zwaną witaminą PP), a także z grupy D i A, które wpływają na wygląd cery, włosów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak przechowywać mięso – część I 46

długo można przechowywać mięso – surowe, gotowane lub pieczone? Ile można trzymać je w zamrażalniku? Ile czasu upieczona szynka może stać na biesiadnym stole? Odpowiedzi na te pytania mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i wartości odżywczych posiłku. Dlatego zachęcamy Was do lektury naszego poradnika – jak przechowywać mięso. Dziś kilka zasad dotyczących kurczaka. Jak przechowywać mięso – kurczak Jeśli(...)jest niedziela, na obiad będzie kurczak Pieczony, z farszem i bez, smażony na patelni, grillowany, gotowany – przepisów na podanie drobiu jest mnóstwo. To smaczne, mało kaloryczne i zdrowe mięso – pod warunkiem, że było kupione, przechowywane i przygotowane we właściwy sposób. Obchodzenie się z surowym mięsem, a zwłaszcza z surowym drobiem, wymaga ostrożności. Nieumiejętne przygotowany, niedogotowany, źle i zbyt

Niedzielny kucharz
STEK NAJLEPSZY 56

smaku decyduje nie tylko rodzaj wołowiny jaką kupiliśmy, ale też temperatura smażenia oraz czas. Przede wszystkim jednak perfekcyjny stek, to taki, który odpowiada naszym wymaganiom smakowym. RODZAJE MIĘSA W Polsce bardzo trudno jest dostać dobrą wołowinę na steki. Najlepsza jest irlandzka wołowina Hereford, argentyńska Angus lub hodowana w USA - KOBE. Najlepszym, najdelikatniejszym a zarazem najdroższy jest stek z polędwicy wołowej(...)polędwica większa i grubsza, tym lepsza. Mniej delikatny i soczysty choć nadal dobry będzie ten przygotowany z rostbefu czy antrykotu.  Mięso powinno być poprzerastane drobnymi zwojami tłuszczu, które znacząco wpływają na  jego strukturę i są świetnym nośnikiem smaku. PRZYGOTOWANIE Polędwicę wołową dobrze jest kupić w jednym kawałku, a na steki pokroić dopiero 30 minut przed planowaną obróbką termiczną

cool and minty
Kruchy schab w sosie własnym (6 składników) 33

Schab w sosie własnym to najbardziej klasyczny (zaraz po nieśmiertelnym schabowym) sposób na przyrządzenie tego typu mięsa. Jeśli opanujemy sos własny do perfekcji, na jego bazie możemy tworzyć nieskończone kombinacje – wymieniać przyprawy, dodawać warzywa, bawić się smakami. Gotowy schab jest delikatny i kruchy, rozpada się pod naciskiem widelca. Skąpany w gęstym, aromatycznym sosie idealnie nada się na sycący obiad(...)razem wyszedł idealny! Czym doprawić schab w sosie własnym? W tej kwestii jestem fanką prostoty. Sam schab po pokrojeniu i osuszeniu papierowym ręcznikiem doprawiam jedynie solą i pieprzem. Gdy mięso zetnie się na patelni, dorzucam aromatyczne dodatki i podsmażam wszystko razem. Uwielbiam używać świeżych ziół, zwłaszcza rozmarynu i tymianku. Te dwa gatunki w połączeniu z czosnkiem idealnie pasują do wszelkich

Wilk Syty
Stek (befsztyk) 66

Dobry stek to niebo w gębie godne prawdziwego jaskiniowca, bo to w końcu kawał mięcha potraktowany przez moment ogniem, a mimo to najczęściej surowy w środku. Tylu ludzi zajada mięso, a mało kto wie, czym się różni stek od befsztyku. Stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, który się smaży, piecze albo grilluje . Stek można zrobić(...)każdego rodzaju mięsa, nawet z ryby. Befsztyk z kolei to stek z wołowiny. Jak surowe mięso jest ci obce, to zacznij od steków wysmażonych i staraj się smażyć je coraz krócej, aż za którymś razem osiągniesz średnio krwisty i będziesz w stanie powiedzieć, jakie najbardziej lubisz. Na zdjęciu powyżej średnio wysmażone steki – w środku z dziczyzny (ciemniejsze mięso

PaleoSMAK
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 19

Wołowina to nie tylko steki i burgery – to przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso które (z racji nie najniższej ceny) warto przeznaczyć na odświętny obiad. Pieczeń wołowa nie jest ani trochę wymagająca – ta sztuka mięsa z dzisiejszego przepisu to tylko kilka składników i bardzo prosty, ale dające świetne efekty sposób obróbki cieplnej: mięso najpierw jest obsmażone, a później pieczone(...)długo i w niskiej temperaturze. Jedyne co na pewno przyda się do jej wykonania to termometr albo elektryczna sonda do mięsa. „Rostbef to część mięśnia najdłuższego grzbietu oraz górna część mięśnia skośnego brzucha. Tkanka mięśnia jest bardzo delikatna, krucha i miękka. Z rostbefu z kością i polędwicą wycina się pożądane steki, w których łączą się dwa bardzo cenne rodzaje mięsa

Karo in the Kitchen
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1453

nigdy na żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W moim domu jednak nikt nie przepada za gotowanym mięsem, więc często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować. Pierogi(...)uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? ) Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone od kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką

Codzienna kuchnia niecodzienna
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 65

domu rekreacyjnie po jednym, a przynajmniej 4-5 sztuk. To już wysoki rachunek jak na fast food. Nie ma problemu ze zrobieniem ich w domu. Potrzebne nam naprawdę dobre mięso, maszynka do mielenia i odrobina know-how. Zapisz MIĘSO & TŁUSZCZ Idealny burger (nie tylko dla mnie) powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu . To tłuszcz jest w mięsie głównym(...)nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Głupio modne burgery ‘fit’ – z czystej łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada się do innych potraw. Na burgery dobre będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie – najczęściej wybierane to antrykot, łopatka i rostbef, albo ich połączenia, czyli tzw. blend. Jeśli macie chudą

Karo in the Kitchen
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 61

Rillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu jego kawałków w niedużej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki, a w czasie schładzania wytopiony i dodany do potrawy tłuszcz twardnieją – powstaje pyszne, gęste smarowidło – perfekcyjny pocieszyciel i towarzysz na jesienne(...)świni”. Balzac pisze o nim w „Lilii w dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się

Karo in the Kitchen
Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu? 56

domu, według tych samych zasad możecie go przygotować na grillu. Rzecz z pozoru prosta, pewnie nie jednemu z Nas przyniosła nie lada wyzwanie. Cała sztuka polega na tym, aby mięso było mięciutkie, nie gumowate, nie żylaste i nie twarde! Zatem jak postępować z wołowiną? Jaką kupić? Zdradzę Wam wszystkie sekrety ;-) Pierwsza najważniejsza rzecz to oczywiście wybór mięsa . Mięso na steki(...)powinno charakteryzować się marmurkowatą strukturą mięsa. Powinno posiadać ładne niezbyt duże przerosty tłuszczu , który to podczas smażenia będzie się wytapiał, nadając smak potrawie. Pamiętajcie, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu. Jeśli kupicie mięso zbyt chude, będzie najprawdopodobniej po ugrillowaniu, zbyt suche, jeśli kupicie za tłuste, przerosty nie wytopią się należycie i będą zbyt mocno wyczuwalne.  Jaki rodzaj

SMYKWKUCHNI
Grillowanie – porady 70

grilla? Ogień czy żar? Okoliczności przyrody i savoir-vivre Kiedy grillujemy? Jak podajemy potrawy z grilla? Wybór produktów i proces grillowania Co grillujemy? Teoretycznie ugrillować możemy niemal wszystko, czyli mięso i warzywa prawie każdego rodzaju. W praktyce jednak wybieramy zwykle takie składniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego(...)kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają na celu uchronienie mięsa przed przesuszeniem lub wręcz przypaleniem. Specyfiką grilla jest bowiem opiekanie gorącym powietrzem zasadniczo bez dodatkowego przykrycia, które normalnie zapobiega tym negatywnym efektom ubocznym. W przypadku mięs i warzyw wymagających dłuższej

Kulinarna Pokusa
Krokiety z mięsem. Wykorzystanie mięsa z rosołu. 84

zrobić by uszczęśliwić męskie podniebienie? Zrobić mu krokiety.  Krokiety są niezwykłym daniem bo smakują na wiele wariantów,  ja lubię z pieczarkami, mąż z mięsem. Ale można zrobić i z kapustą i jak ostatnio zdążyłam zapoznać się z wersją - po rusku. Co kryje się pod nazwą po rusku? Po prostu mają nadzienie z pierogów ruskich.A wy jakie nadzienie robicie(...)krokietów?Składniki:150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soliwoda mineralna lub zwykła wodamasło lub olej roślinny do smażeniaNadzienie:mięso z rosołu najlepiej drobiowo- wołowe2 marchewki z rosołu1 pietruszka1 duża cebula sól pieprzDodatkowo:bułka tarta Wykonanie: Cebulę siekamy drobno, szklimy ją na patelni dodajemy zmielone mięso z rosołu wraz z marchewką i pietruszką. Przyprawiamy do smaku

QuchniaKaroli
PIEROGI Z MIĘSEM - przepis 28

Pierogi z mięsem fot. Moja Książka Kucharska Pierogi z mięsem. Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym. Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną. Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny. Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym. Pierogi z mięsem kcal. Ile kalorii jest w porcji pierogów(...)mięsem? 6 pierożków o wadze razem 240g = 492 kcal Jak zrobić pierogi z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pierogi z mięsem. SKŁADNIKI : na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne

Moja Książka Kucharska
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 55

Kiedy szykuję burgery w domu najczęściej wybieram do ich zrobienia dwa rodzaje mięsa – tradycyjnie wołowinę albo – co mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym materiałem na burgery pod jednym warunkiem – korzystamy tylko i wyłącznie z jego ciemnego mięsa, nie z piersi. Bez jajek, bez panierki – po prostu pysznie przyprawione czyste mięso! Udziec z indyka to naprawdę świetne ciemne(...)mięso z niewielką ilością tłuszczu i genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika udziec indyczy i sami oczyścić go z kości i skóry, albo kupić gotowe, podzielone już mięso (ja trafiłam na gulasz z udźca – nic już do czyszczenia, odcinania i wyrzucania nie było). Szykowanie burgerów w domu niestety nie jest i nigdy nie było fast foodem – burger

Karo in the Kitchen