mięso - 60484 przepisów

Pyzy z mięsem 52

Pyzy z mięsem w zależności od tego w którym regionie Polski się znajdujemy mają różne nazwy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jednak z bardziej znanych, polskich potraw. Obecnie ze względu na to, że w sklepach jest coraz więcej gotowych produktów i brakuje nam czasu na przygotowanie tej potrawy… odchodzi ona w zapomnienie. Poniżej znajdziecie jednak sprawdzony(...)przepis na pyzy z mięsem. Składniki na farsz ok. 600g ugotowanego mięsa (wieprzowe, wołowe, drobiowe) – jakie lubicie 1 cebula sól pieprz majeranek oregano Składniki na pyzy 500g ugotowanych ziemniaków 500 surowych ziemniaków 1 jajko 0k. 1,5 – 2 szklanek mąki szczypta soli Przepis na farsz do pyz Ugotowane mięso oddzielamy od kości. Cebulę i mięso przepuszczamy przez maszynkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięso - jakie wybierać i co warto o nim wiedzieć? 52

Skoro tutaj trafiłeś to możliwe, że wiesz że wszelkie mity jakoby kwasy tłuszczowe nasycone są niezdrowe, zostały w Twojej głowie obalone. Mięso to przede wszystkim białko i tłuszcze nasycone, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Taki rodzaj tłuszczu jest bardzo zdrowy (udowadniają to liczne badania) oraz są ważnym elementem każdej diety radykalnie, a także niskowęglowodanowej. MIĘSO BIAŁE = CHUDE, CZYLI MIĘSO Z KURCZAKA(...)INDYKA Mięso z kurczaka jest mięsem chudym, które zawiera bardzo mało tłuszczu za to spore ilości białka. Takie mięso spożywaj z dużą ilością dodanego przez Ciebie tłuszczu (smalec, ser itp.) lub też sporą ilością zieleniny (sałata, pomidory itp.) - pomoże to Twojemu organizmowi łatwiej strawić dużą dawkę białka. Uwielbiam kurczaka, ale wiem też, że kurczaki są faszerowane antybiotykami i paszami

Keto Przepisy
Jakie wybierać mięso i co warto o nim wiedzieć? 83

Jakie wybierać mięso i co warto o nim wiedzieć? Skoro tutaj trafiłeś to możliwe, że wiesz że wszelkie mity jakoby kwasy tłuszczowe nasycone są niezdrowe, zostały obalone. Mięso to przede wszystkim białko i tłuszcze nasycone, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Taki rodzaj tłuszczu jest bardzo zdrowy (udowadniają to liczne badania) oraz są ważnym elementem każdej diety radykalnie, a także niskowęglowodanowej. Mięso(...)białe = chude, czyli mięso z kurczaka i indyka Mięso z kurczaka jest mięsem chudym, które zawiera bardzo mało tłuszczu za to spore ilości białka. Takie mięso spożywaj z dużą ilością dodanego przez Ciebie tłuszczu (smalec, ser itp.) lub też sporą ilością zieleniny (sałata, pomidory itp.) – pomoże to Twojemu organizmowi łatwiej strawić dużą dawkę białka. Zdjęcie po prawej: wariacje

BezWegli.pl
Makaron z mięsem mielonym i pomidorami 35

Makaron z mięsem mielonym i pomidorami to chyba klasyka, to danie jest bardzo często spotykane na naszych stołach. Jest bardzo sycące i jego przygotowanie nie jest trudne, a przede wszystkim nie zajmuje dużo czasu. Najlepiej smakuje z makaronem do spaghetti, ale możecie użyć dowolnego makaronu – świderki, rurki itd. Składniki 400g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku oregano bazylia(...)olej do smażenia sól puszka pomidorów 20g parmezanu dowolny makaron pieprz Makaron z mięsem mielonym i pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy mięso mielone i podsmażamy ok. 10-12 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano. Dodajemy pokrojony w bardzo cieniutkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięso z probówki 6

koniec ubiegłego roku Singapur zezwolił na wprowadzenie na rynek mięsa z probówki. Zezwolenie otrzymał start-up Eat Just ze Stanów Zjednoczonych. Wprowadził on na singapurski rynek nuggetsy z kurczaka. Na razie ich dostępność jest co prawda ograniczona - sprzedawane są tylko w jednej restauracji - jednak wraz ze wzrostem produkcji towar pojawi się także w sklepach spożywczych. Zjeść mięso i mieć mięso(...)Obecnie dużo mówi się o ograniczeniu spożywania mięsa. Jednym z powodów jest oczywiście nasze zdrowie - częste spożywanie mięsa, zwłaszcza tłustego, smażonego czy grillowanego nie jest dla nas korzystne. Drugim powodem jest środowisko - niestety hodowla zwierząt to jedna z najbardziej degradujących środowisko dziedzin działalności człowieka. Przemysł mięsny i mleczarski odpowiadają za 1/3 światowej emisji azotu, generują więcej dwutlenku węgla niż transport

Z notatnika dietetyka
Jak przechowywać mięso 10

długo można przechowywać mięso – surowe, gotowane lub pieczone? Ile można trzymać je w zamrażalniku? Ile czasu upieczona szynka może stać na biesiadnym stole? Odpowiedzi na te pytania mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i wartości odżywczych posiłku. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co roku umiera 420 tys. osób w związku z zatruciem nieświeżym, źle przygotowanym, niewłaściwie przechowywanym jedzeniem. Sprawa(...)niewłaściwie przechowywanej żywności są naprawdę niebezpieczne. My to kwestii bezpieczeństwa żywności podchodzimy śmiertelnie poważnie:). Na naszym blogu przygotowaliśmy kilka poradników jak przechowywać jedzenie. Polecamy poradnik o zasadach bezpiecznego przygotowania mięsa, który nazwaliśmy 7 grzechów głównych przy obróbce mięsa. Koniecznie przeczytaj nasz poradnik: Jak przechowywać owoce. No i wreszcie poradnik : Jak przechowywać ryby i owoce morza . Dowiesz się z niego

Niedzielny kucharz
Co warto wiedzieć na temat mięsa? 48

Wiele osób na świecie nie wyobraża sobie życia bez ulubionych potraw z mięsem. Według żywieniowców odpowiednia ilość mięsa w zbilansowanej diecie jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera ono wiele cennych składników odżywczych, które trudno zastąpić, jedząc jedynie pokarm roślinny. Dzięki temu korzystnie wpływa na zdrowie, sprawność fizyczną, koncentrację, a także ogólne samopoczucie. Jakie są korzyści jedzenia mięsa? Odpowiedniej jakości(...)mięso jest jednym z najcenniejszych pod względem składników odżywczych produktem. Z tego względu warto wprowadzić je do zbilansowanej diety, aby móc cieszyć się siłą i zdrowiem. W mięsie znajduje się bogactwo rozmaitych witamin, szczególnie z grupy B (B1, B12, B2 i B3, czyli niacyna zwaną witaminą PP), a także z grupy D i A, które wpływają na wygląd cery, włosów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
5 trików, dzięki którym zawsze kupisz świeże mięso! 2699

Cenimy go za szybkość i prostotę jego obróbki, ale przede wszystkim za to, że idealnie współgra z innymi produktami. Ale czy kiedykolwiek sprawdzaliście stan kurczaka pod względem świeżości? Nieświeże mięso może być siedliskiem groźnych bakterii. Istnieją proste sposoby na sprawdzenie świeżości mięsa. Jeżeli chcesz się dowiedzieć jakie to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Po przeczytaniu już zawsze będziesz wiedzieć jak sprawdzić(...)świeżość mięsa. Dlaczego warto jeść mięso z kurczaka? Cenne źródło białka i koenzymu Q10 Lekkostrawny, nie obciąża układu pokarmowego Źródło witamin z grupy B oraz cynku Niskokaloryczne, ma 3 razy mniej kalorii niż mięso wieprzowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdzie najlepiej kupować mięso? Przede wszystkim powinno się wybierać miejsca gdzie jest duża ilość klientów . Jeżeli dany sklep ma małą liczbę klientów

To Musisz Wiedzieć
Jak przechowywać mięso – część I 98

długo można przechowywać mięso – surowe, gotowane lub pieczone? Ile można trzymać je w zamrażalniku? Ile czasu upieczona szynka może stać na biesiadnym stole? Odpowiedzi na te pytania mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i wartości odżywczych posiłku. Dlatego zachęcamy Was do lektury naszego poradnika – jak przechowywać mięso. Dziś kilka zasad dotyczących kurczaka. Jak przechowywać mięso – kurczak Jeśli(...)jest niedziela, na obiad będzie kurczak Pieczony, z farszem i bez, smażony na patelni, grillowany, gotowany – przepisów na podanie drobiu jest mnóstwo. To smaczne, mało kaloryczne i zdrowe mięso – pod warunkiem, że było kupione, przechowywane i przygotowane we właściwy sposób. Obchodzenie się z surowym mięsem, a zwłaszcza z surowym drobiem, wymaga ostrożności. Nieumiejętne przygotowany, niedogotowany, źle i zbyt

Niedzielny kucharz
STEK NAJLEPSZY 86

smaku decyduje nie tylko rodzaj wołowiny jaką kupiliśmy, ale też temperatura smażenia oraz czas. Przede wszystkim jednak perfekcyjny stek, to taki, który odpowiada naszym wymaganiom smakowym. RODZAJE MIĘSA W Polsce bardzo trudno jest dostać dobrą wołowinę na steki. Najlepsza jest irlandzka wołowina Hereford, argentyńska Angus lub hodowana w USA - KOBE. Najlepszym, najdelikatniejszym a zarazem najdroższy jest stek z polędwicy wołowej(...)polędwica większa i grubsza, tym lepsza. Mniej delikatny i soczysty choć nadal dobry będzie ten przygotowany z rostbefu czy antrykotu.  Mięso powinno być poprzerastane drobnymi zwojami tłuszczu, które znacząco wpływają na  jego strukturę i są świetnym nośnikiem smaku. PRZYGOTOWANIE Polędwicę wołową dobrze jest kupić w jednym kawałku, a na steki pokroić dopiero 30 minut przed planowaną obróbką termiczną

cool and minty
Kruchy schab w sosie własnym (6 składników) 175

Schab w sosie własnym to najbardziej klasyczny (zaraz po nieśmiertelnym schabowym) sposób na przyrządzenie tego typu mięsa. Jeśli opanujemy sos własny do perfekcji, na jego bazie możemy tworzyć nieskończone kombinacje – wymieniać przyprawy, dodawać warzywa, bawić się smakami. Gotowy schab jest delikatny i kruchy, rozpada się pod naciskiem widelca. Skąpany w gęstym, aromatycznym sosie idealnie nada się na sycący obiad(...)razem wyszedł idealny! Czym doprawić schab w sosie własnym? W tej kwestii jestem fanką prostoty. Sam schab po pokrojeniu i osuszeniu papierowym ręcznikiem doprawiam jedynie solą i pieprzem. Gdy mięso zetnie się na patelni, dorzucam aromatyczne dodatki i podsmażam wszystko razem. Uwielbiam używać świeżych ziół, zwłaszcza rozmarynu i tymianku. Te dwa gatunki w połączeniu z czosnkiem idealnie pasują do wszelkich

Wilk Syty
Stek (befsztyk) 93

Dobry stek to niebo w gębie godne prawdziwego jaskiniowca, bo to w końcu kawał mięcha potraktowany przez moment ogniem, a mimo to najczęściej surowy w środku. Tylu ludzi zajada mięso, a mało kto wie, czym się różni stek od befsztyku. Stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, który się smaży, piecze albo grilluje . Stek można zrobić(...)każdego rodzaju mięsa, nawet z ryby. Befsztyk z kolei to stek z wołowiny. Jak surowe mięso jest ci obce, to zacznij od steków wysmażonych i staraj się smażyć je coraz krócej, aż za którymś razem osiągniesz średnio krwisty i będziesz w stanie powiedzieć, jakie najbardziej lubisz. Na zdjęciu powyżej średnio wysmażone steki – w środku z dziczyzny (ciemniejsze mięso

PaleoSMAK
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 71

Wołowina to nie tylko steki i burgery – to przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso które (z racji nie najniższej ceny) warto przeznaczyć na odświętny obiad. Pieczeń wołowa nie jest ani trochę wymagająca – ta sztuka mięsa z dzisiejszego przepisu to tylko kilka składników i bardzo prosty, ale dające świetne efekty sposób obróbki cieplnej: mięso najpierw jest obsmażone, a później pieczone(...)długo i w niskiej temperaturze. Jedyne co na pewno przyda się do jej wykonania to termometr albo elektryczna sonda do mięsa. „Rostbef to część mięśnia najdłuższego grzbietu oraz górna część mięśnia skośnego brzucha. Tkanka mięśnia jest bardzo delikatna, krucha i miękka. Z rostbefu z kością i polędwicą wycina się pożądane steki, w których łączą się dwa bardzo cenne rodzaje mięsa

Karo in the Kitchen
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1544

nigdy na żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W moim domu jednak nikt nie przepada za gotowanym mięsem, więc często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować. Pierogi(...)uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? ) Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone od kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką

Codzienna kuchnia niecodzienna