mięso - 63110 przepisów (strona:9/4208)

Biała kiełbasa na ostro - z jalapeno, papryką i kolendrą 88

nutą pikanterii na zamówienie męża. Ten sam skład, to samo rozdrobnienie ale z lekkim pazurem dla osób lubiących pikantne wyroby. To co? Skusicie się? :) Składniki: 1.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka)  3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs)  0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda(...)wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy na kg mięsa: sól kamienna niejodowana 18 g pieprz czarny 3 g czosnek świeży 5 g kolendra liściasta 2 g papryka mielona 5 g suszone płatki papryczki jalapeno 6g Dodatkowo: jelita wieprzowe fi 26/28 (Ø36 mm po napełnieniu), użyłam 3 m (1,5 m/1 kg, dla wprawnej ręki nawet

Kocham..lubię..gotuję..
Jak przechowywać ryby i owoce morza 141

temperaturze ujemnej. Ale najlepsze nawet warunki cieplne, czy raczej chłodnicze zdadzą się na nic jeśli kupisz nieodpowiednią, czyli nieświeżą rybę. Jak tego uniknąć? Przeczytaj nasz poradnik Jak przechowywać mięso Jak kupować świeżą rybę To zdjęcie dobrze pokazuje jak przechowywać ryby: na lodzie, lekko przysypane lodem W książce „Zdążyć przed Panem Bogiem” Marek Edelman opowiada Hannie Krall, że Mordechaj Anielewicz, dowódca(...)prostu widać: skrzela na obrysie są obwiedzione czerwoną linią, a po rozchyleniu, koralowo czerwone i błyszczące. Ważne są oczy: błyszczące, przejrzyste, wypukłe. Wszystkie płetwy ściśle przylegają do tuszki, mięso jest sprężyste i po naciśnięciu natychmiast się podnosi. Łuski są gładkie, przylegają do tułowia, skóra jest gładka i czysta. Świeża ryba, kiedy wziąć ją w rękę, ma sztywny, nieopadający ogon

Niedzielny kucharz
Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs 109

Przygotowanie różnego rodzaju mięs nie jest trudne, o ile wiemy, jak je przyrządzać. Bardzo ważnym jest, aby sporządzane przez nas mięsne potrawy nie traciły swoich wartości odżywczych podczas ich termicznej obróbki, a także były soczyste oraz kruche podczas ich podawania. Gotowanie, smażenie, grillowanie i duszenie to podstawowe sposoby przygotowywania mięs. Każda z tych metod inaczej wpływa na dany produkt. Która(...)nich jest najlepsza? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przyrządzać wołowinę? Wołowina na ogół wymaga dłuższej obróbki termicznej niż pozostałe rodzaje mięs. Przy jej przygotowaniu musimy pamiętać, żeby solić ją tuż przed obróbką (taką jak smażenie czy pieczenie) , ponieważ jeśli zrobimy to zbyt wcześnie, to mięso stanie się suche i twardsze, a smak soli nie przeniknie tak bardzo do głębi mięsa. Wołowinę

Kulinarne Przeboje
Karczek pieczony na soli - dwie wersje 193

zimno. Polecam gorąco. Pierwszy raz taki karczek przyrządził mój mąż już jakiś czas temu, niestety tak szybko zniknął, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Tym razem nie udało się dostać mięsa w całości, więc postanowiliśmy wypróbować oprócz sprawdzonego przepisu z ziołami prowansalskimi również marynatę z musztardy i miodu. Według mnie wersja z ziołami prowansalskimi jest o wiele lepsza. Jeśli chodzi(...)Karczek pieczony na soli w ziołach prowansalskich Składniki: 1 kg karczku w jednym kawałku sól pieprz 3 - 4 ząbki czosnku 0,5 opakowania ziół prowansalskich 1 kg soli Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć a następnie natrzeć solą, pieprzem,czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami prowansalskimi. Zioła powinny równomiernie pokrywać cały kawałek mięsa. Mięs o przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą

Mama Gotuje
Marynaty jogurtowe oraz kilka ważnych informacji i wskazówek dotyczących ogólnego marynowania mięsa 143

przyznam, że to dla mnie bezsensowne połączenie. Dlatego postanowiłam napisać ten post, aby wyjaśnić kilka istotnych kwestii dotyczących marynat na bezie jogurtu i podpowiedzieć jak przyrządzić smaczne, soczyste mięso - czy to z piekarnika, czy grillowane na ruszcie. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono aromatyczne, delikatne i posiada wyjątkowy smak. Marynaty jogurtowe są o wiele mniej kaloryczne o tych sporządzonych(...)oleju. Dzięki ich zastosowaniu mięso także będzie kruche i soczyste, ponieważ jogurt naturalny zawiera wapń, który aktywuje enzymy w mięsie odpowiedzialne za rozkład białka. W jogurcie można również równomiernie wymieszać wszystkie przyprawy, co wpłynie nie tylko na soczystość, ale i smak mięsa. Kilka porad dotyczących marynowania mięsa: 1. Pojemnik do marynowania. Mięso najlepiej jest marynować w plastikowym lub szklanym naczyniu

Di gotuje
Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym 161

Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym i natką pietruszki. Mięso mielone jest bardzo uniwersalne, można z niego zrobić wiele potraw. U nas w domu głównie przygotowujemy kotlety mielone, klopsiki , zrazy mielone faszerowane, pulpety . Ostatnio mięso mielone króluje w rozgrzewających jesiennych zupach. To smaczny składnik zupy, który powoduje, że zupa może zastąpić drugie danie. Na blogu jest przepis na pyszną zupę meksykańską(...)mięsem mielonym, a dzisiaj polecam Wam przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym. Wystarczy mięso mielone usmażyć z pieczarkami i wrzucić do rosołu, dodać jeszcze kilka składników i danie jednogarnkowe gotowe. W takim wydaniu mięso mielone jest bardzo smacznym dodatkiem, a zupa staje się bardzo sycąca i rozgrzewająca, idealna na chłodne i deszczowe dni. Wybierzcie nasz sprawdzony, prosty i szybki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 277

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa . Są trochę inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 45 pierogów na farsz: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości) 500 g kapusty kiszonej 1 cebula (100 g) 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego(...)sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem  https://www.youtube.com/watch?v=DhSu1Yl539I Przygotowanie : Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania

Uwaga Babcia Gotuje
Łosoś z grilla 283

Potraw z łososiem jest bardzo wiele – jedne są mniej, inne bardziej złożone. Jeśli jednak chodzi o przygotowanie mięsa samego w sobie, często wybiera się najprostsze metody, takie jak ugrillowanie go z dodatkiem co najwyżej tak podstawowych przypraw jak sól, pieprz czy sok z cytryny. W towarzystwie tego ostatniego składnika łosoś czuje się zresztą szczególnie dobrze. Grillować możemy łososia w szerokim(...)uwag odnosi się również do pozostałych metod. W każdym też wypadku to co zjemy zależy od dwóch rzeczy: czy poprawnie przeprowadzimy proces grillowania i z czym podamy naszego łososia. Mięso łososia jest dość delikatne i niezależnie od użytej techniki nie wymaga długiego opiekania. Co prawda z racji tego, że zwykle dociera co nas w nieco większych kawałkach, a zarazem jest

Kulinarna Pokusa
Steak wołowy z sosem z zielonego pieprzu 259

Dzisiaj postanowiłem sobie kulinarnie dogodzić. W końcu są Mikołajki. A co może być lepszego niż wielki soczysty kawał mięsa wołowego z pysznym sosem na bazie śmietany, whisky i zielonego pieprzu? Niewiele znam takich rzeczy. A biorąc jeszcze pod uwagę argument, że danie można przygotować w pół godziny po prostu nie mogłem sobie go odmówić. Do przygotowania dania użyłem: Steaka(...)gram masła, 2 łyżeczek marynowanego zielonego pieprzu, 100 ml śmietany 30%, oliwy, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Jak zawsze powtarzam najważniejsze do przygotowania pysznego steaka jest dobrej jakości mięso wołowe. Ja dzisiaj użyłem antrykotu, ale dobry steak może być równie dobrze przygotowany z rostbefu lun polędwicy. Najważniejsze jest, aby zwrócić uwagę na tzw. marmurkowatość mięsa, to jest drobne żyłki tłuszczu

Wyprawy kulinarne
Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru 260

Zeszło długo, także jak wspominałem obiad na kolację jadłem.   W końcu po długich rozmyślaniach co robić. Stwierdziłem, że trzeba spróbować zrobić lasagne z parowaru. Wczoraj było Cannelloni z mięsem mielonym na parze , także dziś postanowiłem iść dalej tym tropem i zrobić lasagne. W internecie znalazłem jeden przepis na lasagne z parowaru, ale ze szpinakiem samym. Ponieważ wole mięso niż(...)szpinak, zrobiłem wersje mięsną oczywiście :) Jeżeli Cannelloni wyszło, to dlaczego nie ma wyjść inny makaron pomyślałem i wziąłem się do pracy :) Składniki : 180g mięsa mielonego  4 płaty makaronu lasagne 1/2 puszki małej groszku zielonego 1/2 cebuli 4 suszone pomidory 150g startej mozzarelli  5 łyżek przecieru pomidorowego Przyprawy : bazylia oregano pieprz czarny czosnek w płatkach Cebule drobno kroimy

Parowar Faceta
Czebureki z mięsem - przepis 105

Przepis na pyszne, chrupiące czebureki z mięsem. Co to są czebureki?  Czebureki ( chebureks)  chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Śmiało można powiedzieć, że to smażone pierogi z mięsem. Przepis jest podobny do naszych pierogów z mięsem, wykonanie trochę inne. Kuchnia krymsko - tatarska jest kolebką tej potrawy. Jak się robi czebureki? Dawne czebureki to siekana jagnięcina ( baranina(...)cebula, przyprawy i przaśne ciasto. Tak przygotowane czebureki z mięsem smażono na głębokim tłuszczu. Jak jeść czebureki? Z czym podawać czebureki z mięsem?  Jak się robi czebureki?  Jak zrobić czebureki? Bardzo prosto, jeśli ktoś choć raz robił pierogi z mięsem, nie będzie miał z tym kłopotu. Czebureki  robi się tak samo, tylko szybciej. Surowe mięso mielone doprawiamy

Dieta moja pasja
Indyk w kulinarnych tradycjach świata 91

Mięso indycze coraz częściej gości na naszych stołach. Na terenie Unii Europejskiej to Polska jest jego największym producentem, na co wskazują eksperci programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. Ten ptak po sprowadzeniu go z kontynentu amerykańskiego w XVI wieku był na tyle rzadki i cenny, że zdobił raczej dworskie parki i ogrody. Dzisiaj, hodowany pod czujną(...)francuskie i hiszpańskie, po inspiracje, jakie do amerykańskiej kuchni wnoszą liczni emigranci z całego świata – Stany Zjednoczone Ameryki to kraj różnorodnych smaków. Wbrew obiegowym opiniom, Amerykanie to smakosze mięsa drobiowego. Szczególnie na domowych stołach gości on częściej, niż mięso czerwone. Niewątpliwie wizytówką tamtejszej kuchni jest odświętne danie z pieczonego indyka. To symbol Święta Dziękczynienia. I symbol tego, że Ameryka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone arabskie pulpety 175

Wprawdzie według ostatnich badań Polacy jedzą coraz mniej mięsa, ale mimo wszystko nadal je kochamy i spożywamy w różnej postaci. Warto tylko pamiętać, żeby wybierać mięso wysokiej jakości i od sprawdzonego producenta, wtedy możemy liczyć na to, że nasze mięso nie będzie nastrzykiwane wodą czy innymi substancjami. Jednym ze sposobów przetwarzania mięsa jest jego mielenie. Najczęściej robimy wtedy z niego(...)mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a idealnie pasuje do niego ryż ugotowany na sypko. Mięso mielone daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Zmielić możemy wszystkie gatunki mięsa, od drobiu poczynając, poprzez wołowinę, wieprzowinę, a na dziczyźnie kończąc. Wszystkie te gatunki można ze sobą mieszać

Kulinarne przygody Gatity
Włoski klops w sosie pomidorowym – pieczeń rzymska na obiad lub na kanapkę 218

Klops to takie „mielone dla leniwych” – nie trzeba lepić pojedynczych kotletów, smażyć ich ani dopiekać – w klopsie wykorzystujemy samo mielone mięso i dodatki smakowe, piekąc je razem po odpowiednim przygotowaniu. Włoski klops jest przepyszny i charakterny – aromatyczny od uprażonego kopru i dosłownie tryskający smakiem. Tą pieczeń rzymską najpierw tylko podpiekamy, a później przenosimy do pomidorowego sosu i pieczemy(...)mięso zostaje kruche i bardzo soczyste. Na ciepło – idealna na obiad, na zimno – na kanapki. I w obu formach to czysta poezja! Mielone mięso, jeśli źle je potraktujemy i za długo poddamy działaniu wysokiej temperatury, bardzo często robi się za suche, wiórowate i po prostu niesmaczne. Kotlety mielone często zdarza nam się przesmażyć – wtedy ratuje nas podanie ich z sosem

Karo in the Kitchen
Szaszłyki z indyka z warzywami i lekkim sosem ziołowym 149

Indycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia, ale też na grill. To mięso, odpowiednio potraktowane i przyprawione potrafi świetnie udawać wołowinę! Mięso z indyka(...)które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest już wtedy odpowiednio pokrojone. Kostka mięsa o boku większym niż dwa centymetry sprawi, że mięso będzie potrzebowało dłuższego czasu pieczenia niż warzywa, mniejsza – że mięso na grillu podeschnie. Starajcie się utrzymać jednakową wielkość poszczególnych kawałków. Do dużej miski przeciskamy dwa obrane ząbki czosnku. Wlewamy

Karo in the Kitchen