mięso - 63110 przepisów (strona:17/4208)

Szynka pieczona z butelki 69

Szynka pieczona z butelki zapewne intryguje Was ten tytuł? Ciekawy tytuł ale jeszcze ciekawszy sposób na przygotowanie mięsa. Możemy użyć szynki jak w tytule ale nie musi to być szynka. Doskonale sprawdzi się indyk, karczek, łopatka . Ważne aby mięso było w jednym kawałku. Dość ważną rolę spełnia marynata, im lepiej doprawimy mięso przed pieczeniem, im dłużej będziemy marynować, tym efekt(...)upieczeniu będzie lepszy. Zachęcam do wyrobu własnych wędlin, pieczonych mięs jest smacznie i zdrowo:) Warto wykorzystać mój przepis, jest sprawdzony a mięso pyszne. Składniki 1kg mięsa ( wieprzowina, indyk, kurczak, cielęcina) Marynata 1 łyżeczka z brzuszkiem soli 3 łyżeczki z czubkiem musztardy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego 2-3 łyżki oleju siatka wędliniarska

gotuj ze mną
Wtorek: Zapiekanka makaronowa z pieczonym mięsem 73

Jedna z najlepszych zapiekanek jakie jedliśmy. Wszystko to zasługa niezwykle aromatycznego mięsa carntas. Zapiekanka makaronowa z brokułem i pieczonym mięsem jest niesamowicie delikatna i pachnąca. Czas przygotowania : 1,2 godziny Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 3-4 Zapiekanka makaronowa z brokułem i carnitas Carnitas jest jednym z filarów kuchni meksykańskiej. To metoda smażenia wieprzowiny, polegająca na bardzo długim, powolnym(...)duszeniu w tłuszczy. Mięso w efekcie staje się nadzwyczaj delikatne i miękkie, rozpada się po dotknięciu widelcem i rozpływa w ustach. Niesamowicie pachnie dzięki przyprawom i ma przyjemny, cytrusowy posmak za sprawą dodatku cytryny i pomarańczy. Tradycyjny sposób przygotowania carnitas polega na duszeniu wieprzowiny w miedzianym rondlu o grubym dnie. Najlepiej do tego celu nadaje się karkówka, lub łopatka, mięso

Niedzielny kucharz
Jak przekonać innych do rzucenia mięsa? 76

spełnienia, ale samo zbieranie pomysłów na promocję fleksitarianizmu jest dobre. I może wyjść na zdrowie nam i naszej planecie. Katalog tekstów, które mogą wpłynąć na ograniczenie spożycia mięsa u innych poszerzył mi się znacznie, kiedy ogłosiłem konkurs na swoim profilu facebookowym. Dlatego stworzyłem pierwszy taki zestaw, podzielony jak dania w wielu kuchniach. Te argumenty, które są bardziej merytoryczne nazwałem łagodnymi(...)które wywołują sporo emocji nadałem tytuł: ostre ! Łagodne Wśród setek argumentów za tym, by jeść mniej mięsa, najbardziej lubię analizować te, które pokazują szeroko, jak zwykły kotlet na naszym talerzy wpływa na to co dzieje się na całym świecie. To wcale nie jest przejaskrawienie sprawy. Okazuje się, że według danych wielu instytucji naukowych, nasza przyszłość zależy od tego czy ograniczymy

Fleksitarianizm.pl
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 103

Połączenie mięsa i kapusty nie kończy się na bigosie! Uwielbiamy tę aromatyczną, pełną rozmaitych smaków potrawę, ale jeszcze bardziej przepadamy za poszerzaniem kulinarnych horyzontów. Ten zestaw daje nam ku temu wiele możliwości. Inspiracji szukajmy w tradycyjnych, rodzimych przepisach, ale nie bójmy się zerknąć na światowe patenty. Mięso i kapusta są w stanie trafić w najróżniejsze gusta i dopasować się(...)produktów nie należy. Niektórych może to zdziwić, biorąc pod uwagę jej imponującą wartość odżywczą. Przystępność kapusty jest jednak dla nas znaczącym atutem. Większa porcja to więcej przyjemności! Połączona z mięsem zyskuje na szlachetności. Zaradni kucharze polecają wykorzystywać swoje zapasy maksymalnie. Zostało sporo ugotowanego mięsa z rosołu? Nie zmarnuje się! Krokiety lub paszteciki z mięsem i kapustą będą dzięki niemu jeszcze

Codogara
Schab pieczony - soczysty i kruchy. 121

ziół prowansalskich Przygotuj również :   4 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki 2 łyżki smalcu Sposób wykonania :   L iść laurowy, ziele angielskie i pieprz zmiel w młynku. Mięso opłucz, osusz, natrzyj dokładnie solą. Do pojemnika dodaj wszystkie składniki na marynatę , dokładnie wymieszaj. Włóż mięso do marynaty, dokładnie obtocz je całe w marynacie. Nakłuj mięso patyczkiem do szaszłyków(...)każdej strony po około 25 - 30 nakłuć. Nie martw się , w gotowym mięsie po nakłuciach nie będzie śladu, a nakłute w ten sposób mięso wchłonie większość marynaty do środka. Masuj mięso w marynacie obracając je raz na jeden bok, raz na drugi przez około 3 minuty. W pojemniku powinno zostać tylko trochę marynaty. Następnie przykryj pojemnik pokrywką i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Tradycyjny schabowy 103

Podstawą dobrego schabowego jest dobrej jakości mięso. Drugą bardzo ważną rzeczą, która z owym mięsem się wiąże jest to, iż powinno ono być dobrze rozbite i uprzednio zamarynowane. Tradycyjny schabowy Przy grubszych kawałkach schabu rozbicie mięsa to nie lada sztuka. Dlatego koniecznie musicie zakupić siekacz do mięsa i najpierw delikatnie mięso nim naciąć a dopiero później dodatkowo ubić tłuczkiem(...)dawniej do ubijania schabowych używałam tylko tłuczka do mięsa tak teraz bez nacinaka ani rusz. Nie jest to jakiś specjalnie duży wydatek i jestem przekonana, że będziecie zadowoleni z tego zakupu. Przy robieniu schabowych liczy się też to czy mięso, którego używamy marynujemy czy nie. Jeśli nie chcecie aby mięso marynowało się zbyt długo, natrzyjcie je tylko pieprzem i czosnkien

mecooks
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 185

Knedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)które jest na kościach ze schabu lub karkówki, kupuję kości, które mają mięso, mam rzeźnika, który sprzedaje kości z mięsem, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości gotuję z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Porady kulinarne – przepis miesiąca 136

będą porady kulinarne. Pieczeń wołowa, antrykot lub polędwica wołowa to idealna wołowina do pieczenia i smażenia. Aby uzyskać idealną pieczeń należy pamiętać o kilku rzeczach. Najważniejsze jest to, że mięso przed obróbką powinno być w temperaturze pokojowej. Po przyrządzeniu gorące mięso powinno odpocząć kilka minut przed jego pokrojeniem. Osobiście lubię mięso tak zwane medium rare czyli soczyste i mocno różowe(...)taka powinna być wołowina jędrna i miękka. Porady kulinarne – Jak przyrządzić wołowinę 1. Mięso opłukaj w zimnej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pozostaw mięso na talerzu , aby uzyskało pokojową temperaturę (około godziny). 3. Dopraw osuszone mięso solą i pieprzem. 4. Umieść mięso na patelni i zrumień z obu stron. Obracaj stek i polewaj tłuszczem. Stek o grubości

codojedzenia
Kiełbasa białowieska 196

trzech różnych grubościach osłonek wędzona i parzona PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza jedynka mi udało się wykroić 3,5 kg.A więc mamy: -3,5 kg mięso chude z łopatki i karkówki (jedynka) -5,5 kg resztę mięsa co zostało(...)łopatki i karkówki (dwójka) Przyprawy: -peklo sól 18-19 g/kg mięsa -pieprz czarny 3 g/kg mięsa -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) -czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości -gorczyca w ziarnie sypałem z ręki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 148

PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza jedynka mi udało się wykroić 3,5 kg.A więc mamy: -3,5 kg mięso chude z łopatki i karkówki (jedynka) -5,5 kg resztę mięsa co zostało z łopatki i karkówki (dwójka) Przyprawy: -peklo(...)sól 18-19 g/kg mięsa -pieprz czarny 3 g/kg mięsa -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) -czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości -gorczyca w ziarnie sypałem z ręki -woda tyle aby mięso było kleiste

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tarta z mięsem 149

Ponieważ w ostatni weekend zakupiłam w końcu foremkę do tary to postanowiłam ją wypróbować. Jest to wersja obiadowa z mięsem mielonym. Nam bardzo smakowała a robiłam ją pierwszy raz. Zakupy: - mąka pszenna - masło lub margaryna - mięso mielone - papryka czerwona - kostka sera żółtego - jajko - pieczarki - koncentrat pomidorowy - cebula - sól, woda, przyprawy, olej do smażenia Przygotowanie: 250 g mąki(...)mąki dać masło zimne i troszkę je rozdrobnić nożem. Dodajemy 1 żółtko, szczyptę soli i łyżkę wody i zagniatamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto do lodówki na 30 min. Mięso mielone, paprykę, pieczarki i cebulę podsmażam troszkę na patelni a potem wrzucam do garnka i dusze wszystko razem. Można dodać troszkę wody, żeby się to nie przypaliło i co jakiś czas

Tanio smacznie i prosto
Pasztet drobiowy 172

porcje i zamrozić na później . Pasztet świetnie to znosi i wyśmienicie przechowuje się w zamrażalce nawet do kilku miesięcy.  Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c: MIĘSO:   2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka  ½ kg podgardla wieprzowego  200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA(...)całego kawałka  ¼ do 1/3 łyżeczki pieprzu – dostosować do smaku  ¼ do 1/3 łyżeczki soli – dostosować do smaku, po wcześniejszym wsypaniu VEGETY WYWAR:   Woda – wlać tyle aby ¾ mięsa było w niej zanurzone  3 marchewki – małe  1 pietruszka – średnia  kawałek białej części pora - o długości 5 cm  2 liście laurowe  10 ziarenek pieprzu

Grunt to przepis!
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 154

dotyczące wieprzowiny regionalnej - dokładnie ras świń którymi może się poszczycić między innymi nasz region! Szkolenie odbyło się 17 lipca i było naprawdę fantastyczne. Dowiedziałam się na nim jak wspaniałym mięsem dysponuje miedzy innymi Lubelszczyzna - mięso naszej świnki puławskiej jest niczym wołowina kobe! Jedyne w swoim rodzaju! Pan Adam Michalski przekonywał - nas blogerów, jak i szefów kuchni znanych Lubelskich restauracji(...)naprawdę warto zwracać uwagę na pochodzenie mięsa które spożywamy. Świnie hodowane na skalę masową mają mięso bardzo słabe jakościowo pomimo swego ,,pięknego" wyglądu ma ono wiele tzw wad kulinarnych - jest blade, wodniste i wręcz śmierdzące (świnia gdy się stresuje uwalnia do swego organizmu mocznik przez co mięso po prostu śmierdzi w czasie smażenia) lub dziwnie czerwone i łykowate

sierotka maRysia w kuchni
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2554

jakiegoś czasu staram się jak najczęściej robić domowe wędliny. Świadomość tego co zjadamy jest bezcenna. Kupując mięso warto zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety nawet mięso potrafi być nastrzykiwane. Dlatego najlepiej kupować to z certyfikatem, albo w miejscu do którego mamy zaufanie. Nie uruchomiliśmy jeszcze wędzarki, więc na razie robię wędliny parzone lub pieczone. Tę szynkę robiłam trzy razy. Pierwszy(...)więc trzecie podejście, które z czystym sumieniem polecam.  Warto zaopatrzyć się w termometr, jest niedrogi, a bardzo przydatny. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część mięsa, ustawiam temperaturę, wstawiam do piekarnika i czekam kiedy termometr da sygnał ze temperatura wewnątrz mięsa jest odpowiednia. Tak upieczona wieprzowina nie będzie sucha, będzie soczysta i pyszna. Polecam

Stare Gary
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48080

smakiem kurczaka, wybranych jarzyn. Zrównoważony w smaku. Odpowiednio pikantny i słony. Jak zrobić naprawdę idealny rosół? Rosół z samego drobiu jest delikatniejszy w smaku niż rosół z mieszanych gatunków mięsa. Jest też przez to bardziej uniwersalny jako podstawa do innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości(...)bardziej zbalansowany smak. Udka lub podudzia kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy ze zbędnych odstających kawałków tłuszczyku, wszelkich ścięgien i paprochów, luźnych kawałków skórek i kości. Zależy nam na tym, żeby mięso ze skórką było jedną, jak najbardziej zwartą całością. Wszystkie drobne elementy odpadną w czasie gotowania i utworzą szumowiny. Mięso myjemy pod chłodną bieżącą wodą. Połowę mięsa osuszamy papierowym ręcznikiem, połowę

Karo in the Kitchen
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 92

strączkowymi. Zazwyczaj zjadają one od 6 do 10 kilogramów żołędzi na dobę, oraz koło 3 kilogramy trawy. Specyficzne, bardzo odżywcze jedzenie oraz wolny wybieg powoduje że spalają zbędną masę, mięso ma inną budowę, strukturę i smak. Secreto świetnie nadaje się na grilla i do pieczenia. Przypraw wielu nie potrzebuje, jest dobra sama w sobie, tylko trochę soli i... jeść. Mięso(...)Borja. 100% Garnacha, leżakujące 5 miesięcy w beczkach. Dominują aromaty dojrzałych ciemnych owoców. Smak bogaty, z nutami dojrzałych jagód,czarnych porzeczek, akcentami wanilii i śliwek. Ładne przyjemne taniny. Kolejnym mięsem była lata wołowa czyli bavette. I kto by pomyślał, że z łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos

królestwo garów
Papryka faszerowana ryżem i mięsem 157

Składniki:4 białe papryki1 torebka ugotowanego ryżu25 dag mielonego mięsa (u mnie łopatka)1 jajko1 cebulka majeranek, oreganosól, pieprzSposób przygotowania:1. Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci surowy wygląd.2. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, wbić surowe jajko, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dobrze wymieszać.3. Papryki umyć, osuszyć, naciąć od góry, wnętrze wyczyścić(...)błonek i pestek.4. Papryki nafaszerować mięsem z ryżem.5. Całość piec w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 minut w 180 st. C.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 169

łyżeczki soli , i 1 łyżeczka pieprzu. Dobrze wymieszać, przykryć lub przełożyć do foliowej torby i zamknąć. Przechowywać w lodówce przez od 12 do 24 godzin. Kilka razy przemieszać mięso z marynatą, lub, jeżeli jest zamknięte w torbie, odwrócić  torbę. Gdy wszystko jest gotowe do gotowania rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania.Ziemniaki obrać, pokroić(...)tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić  dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę na ziemniaki. Jeśli płyn nie przykrywa ziemniaków, dodać więcej

Stare Gary
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1959

komplementem, bo "wychowałam" sobie prawdziwego krytyka kulinarnego :)Taka zapiekanka idealnie nadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego!Składniki:8 ziemniaków250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek)sól, pieprz2 cebule200 ml śmietany 18%20 dag żółtego sera1 jajkoszczypta chilizioła prowansalskieszczypta gałki muszkatołowej(...)plastry.  Cebulę i ziemniaki podsmażyć na patelni, doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia.Drugą cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu, następnie dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż zmieni kolor, a woda odparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła i wymieszać. Warzywa rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem

Pasja Smaku
Zupa ze świeżych pomidorów z mięsem mielonym i ryżem 156

Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów 700g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu sól, pieprz papryka ostra w proszku łyżka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 100g ryżu Sposób przygotowania: Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy i smażymy na oliwie, do momentu aż zredukuje się płyn. W dużym garnku o grubym(...)dnie smażymy mięso mielone. Jeśli jest chude dodajemy odrobinę oliwy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do mięsa, smażymy około 15 minut. Następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut. Usmażone pomidory rozdrabniamy blenderem i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy też bulion, sól, pieprz, paprykę i cukier. Całość gotujemy około 10 minut. Zupę podajemy z natką pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Pulpety z mięsa wołowego w sosie chrzanowo- musztardowym 216

Mięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie.SKŁADNIKI1/2 kg mięsa wołowego mielonego1 jajko1 sucha bułka -namoczona sól pieprz do smaku1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka olejuDo sosu2 szklanki wody1 łyżka mąki1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanuszczypta cukru WYKONANIECebulkę kroimy  w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego mięsa(...)dodajemy cebulkę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, namoczona bułkę- solimy i pieprzymy.Wyrabiamy mięso do gładkości. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy pulpety.Wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy 15 min. Pulpety wyjmujemy. Wywar zaprawiamy musztardą chrzanem. Możemy dodać odrobinę soli.. Podajemy z kaszą lub innym dodatkiem SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 136

pierogowym temacie kombinujemy jak koń pod górę - tworzymy całkiem nowe smaki lub urozmaicamy te w których doszłyśmy już do czegoś na wzór perfekcji. Dziś na tapetę poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku.  Od wielu lat pierogi mięsne robimy(...)zioła: * oregano, * bazylia, /Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę. Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz

Wypisz Wymaluj
Drożdżowelove z mięsem mielonym i ziołami 134

Drożdżówki pod każdą postacią pojawiają się w mojej kuchni dość często. Dzisiaj coś z mięsem mielonym, idealnie sprawdzi się na ciepło jak i na zimno. Do tego pyszny sos jogurtowy i możemy zapraszać znajomych na lampkę wina. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki - u mnie włoska mąka typ 00 do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli(...)szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Nadzienie : * pół kg mięsa mielonego * łyżka oliwy z oliwek * sos pomidorowy * dużo ulubionych ziół świeżych bądź suszonych * ser żółty Przygotowanie  : Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć mięso, dodać

Magiczne Życie Marty
Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym 202

Składniki (dla 4-6 osób): 500 g fasoli Jaś 200 g mięsa mielonego 250 g boczku 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru odrobina kminku sól, pieprz 1. Fasolę dokładnie płuczemy, następnie(...)małą kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy mięso mielone, doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, oregano, ostrą papryką i kminkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe. 3. Do garnka z fasolą dodajemy

My Culinary Art
Bliny ziemniaczane z mięsem 224

Potato pancakes with meat Składniki: Placuszki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 2 jajka 5 łyżek mąki 1 cebula sól pieprz olej do smażenia Mięso mielone: 30 dag mięso wieprzowe 1 jajko 1 bułka 1 łyżeczka śmietany 1 cebula sól pieprz majeranek mleko Dodatkowo: śmietana 18% szczypior Wykonanie: Mięso mielone Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie(...)wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą.  Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć  do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest  za rzadkie dodać mąkę. Z  przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z kapustą i mięsem 183

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE Dziś mam na obiad pyszne pierożki z kapustą i mięsem. Ciasto na pierogi przygotowałam z olejem rzepakowym Rapso, ciasto wyszło mięciutkie, a pierożki rewelacyjne, zapraszam:) Pierogi z kapustą i mięsem SKŁADNIKI: CIASTO 1/2 kg mąka 2 łyżki olej  (RAPSO) 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ 3 sztuki(...)duże cebula 1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe 1,40 kg kapusta kwaszona pieprz sól tłuszcz boczek wędzony - 150 g PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Za pomocą szklanki, lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki.  FARSZ  Kapustę

Kuchnia Danusi
A’la Strogonow 80

przepisu. Możemy wzorować się na znanym klasyku i jednocześnie zmieniać składniki pod swój gust bez obaw, że ktoś zarzuci nam, że dana potrawa to nie TO, bo podmieniliśmy rodzaj mięsa czy dodaliśmy składnik, którego nie powinno być w oryginale. Boeuf Strogonow, a może raczej Stroganow powinien być przygotowany na mięsie wołowym, najlepiej na polędwicach. Cena ich niestety może odstraszyć(...)niejednokrotnie nawet ciężko jest je kupić. A przecież takie danie z wykorzystaniem innego mięsa jest również smaczne. Ja często robię taki misz-masz, pół na pół – polędwiczkę daję wieprzową (ją dodaję na samym końcu) oraz używam około 500 g wołowiny. Zupka na samej wieprzowinie, jak ta na poniższym zdjęciu, (łopatka + polędwiczka) też jest moim zdaniem bardzo dobra

Smaki Na Talerzu
Krokiety z mięsem 92

Krokiety z mięsem Szukacie pomysłu na pyszny obiad lub coś na imprezę? Ja polecam Wam krokiety z mięsem. Idealne na każdą okazję i naprawdę proste w przygotowaniu. Do ich przygotowania możecie użyć każdego rodzaju mięsa. Ja najczęściej wykorzystuję mieszankę różny mięs, które zostały mi z innych potraw. Można też specjalnie do krokietów ugotować mięso z włoszczyzną. Ale o tym przeczytacie(...)więcej w przepisie na pyszne domowe krokiety z mięsem. Polecam. Tak przygotowane krokiety smakują wybornie zarówno w towarzystwie czerwonego barszczu, jak i ketchupu. Chrupiąca panierka i pyszny mięsny farsz. Nic tylko jeść To kto się skusi na takiego krokiecika z mięsem? Składniki: Na farsz do krokietów: 750 g mięsa np. łopatki lub mieszanki wołowiny, wieprzowiny i drobiu 2 cebule opcjonalnie

Słodkie okruszki
Carnitas czyli szarpana wieprzowina po meksykańsku 88

Carnitas to szarpana wieprzowina po meksykańsku odpowiednik amerykańskiego pulled pork . Szarpana wieprzowina to doskonały sposób na wolno pieczone mięso do kanapek na ciepło. Mięso robi się samo. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w żeliwnym garnku i wolno piec w piekarniku. Porcję mięsa pieczemy wolno i długo, około 4 godzin w zależności od ilości mięsa. Najlepszym typem mięsa jest karkówka lub łopatka(...)Upieczone mięso powinno się niemalże samo rozpadać wzdłuż włókien. Wytworzony sos można zredukować do aby uzyskać odpowiednią gęstość i polać nim mięso. Na ogół wyjmuję mięso na głęboki talerz, rozrywam widelcem i polewam sosem. Mięso wchłania sos i jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Rewelacyjna długo duszona szarpana wieprzowina o smaku wędzonego chipotle, kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki ma wiele

codojedzenia
Domowa lasagne bolognese 107

Jestem przekonany, że domowa lasagne bolognese podbije Wasze serca. To typowo włoskie danie z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Wbrew pozorom jest ono dość proste w przygotowaniu, a zachwyca swoim smakiem. Jak nazwa przepisy wskazuje, będzie to typowo domowe danie, z wykorzystaniem prostych składników, które każdy zapewne ma w domu. Składniki na sos beszamelowy 4 łyżki masła 3 łyżki mąki(...)zimnego mleka odrobina gałki muszkatołowej Składniki na lasagne bolognese makaron do lasagne 500g mięsa mielonego (dowolnego) puszka krojonych pomidorów (400g) 200 g sera żółtego 1 duża cebula sól pieprz oregano olej do smażenia Przepis na sos beszamelowy Na maśle roztapiamy przesmażamy mąkę. Dosłownie przez chwilę cały czas mieszając. Dodajemy stopniowo mleko i ciągle mieszając gotujemy całość na wolnym ogniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami 123

Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny obiad, w dodatku naprawdę prosty do przygotowania. Do dania możemy użyć mięsa wieprzowego bez kości: polędwiczek, schabu, karkówki, szynki – mięso kroimy w plastry i delikatnie, niezbyt mocno rozbijamy młotkiem do mięsa (zbyt mocne rozbicie może spowodować, że mięso potem w gotowaniu zacznie się rozpadać – chyba, że lubimy(...)efekt potrawki). Roztłuczone mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni na tłuszczu: możemy użyć oleju roślinnego, oliwy (ale nie tej z pierwszego tłoczenia), smalcu czy oleju kokosowego bezwonnego. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, tak by po wrzucenia mięsa szybko się zezłociło, a nie puściło sok i zaczęło gotować. Śliwki, które dodamy do tego dania wniosą pyszną, owocową nutę i lekko kwaskowaty

Dorota Smakuje
Chili con carne – prosty przepis na rodzinny obiad 115

Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) to wbrew pozorom nie danie meksykańskie, a amerykańskie (kuchnia teksańska, tzw. Tex-Mex), chociaż nie można odmówić nawiązań do kuchni meksykańskiej. Jak zrobić, żeby było dobre? Tajemnica udanego chili con carne to dobrej jakości mięso wołowe (koniecznie poproście o zmielenie mięsa w sklepie, odradzam pakowane) i przyprawy, które nadają całej potrawie odpowiedni smak(...)też bez przesady – chcemy żeby potrawa przyjemnie rozgrzała od środka całe ciało a nie była tak ostra, że nie czujemy nic innego poza, właśnie, ostrością. Chili z mięsem można je jeść z pieczywem, ryżem lub z meksykańską tortillą. Ja proponuję podanie z ryżem brązowym, ale równie dobrze smakuje bez niczego. Podobał Wam się przepis? Zobaczcie w takim razie: Przepis

A to pestka
Klopsiki z mięsa mielonego z pieczarkami i komosą ryżową w panierce z sezamu. 85

Klopsiki z mięsa mielonego to danie, które u nas ostatnio w różnych wariacjach pojawia się na stole. Wiecie dobrze, że ja staram się jeść mało mięsa, i jem je nie częściej niż 1 do 2 razy w tygodniu. Są też miesiące, że pojawia się ono tylko kilka razy. Po spożyciu mięsa miewam odczucie ciężkości w żołądku i jest to spowodowane(...)problemami żołądkowymi, jakie mam już od kilku dobrych lat po usunięciu woreczka żółciowego. Dlatego mięso nauczyłam przygotowywać tak aby było lekkostrawne, soczyste i pyszne. Mój Luby w gruncie rzeczy też nie ma potrzeby zjadania mięsiwa codziennie, jak niektórzy panowie, więc ten układ nam odpowiada. Jest przede wszystkim zdrowy i zgodny z piramidą żywieniową . U nas w domu królują ryby

SMYKWKUCHNI
Cannelloni z mięsnym farszem 151

1łyżka masła Oliwa z oliwek do smażenia Przepis cannelloni z mięsnym farszem Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy cebula będzie miała złoty kolor dodaj mięso Makaron cannelloni ugotuj al dente, w osolonej wodzie Do tak przygotowanego farszu dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, i wybranymi ziołami, całość duś około 10 minut pod przykryciem. Dodaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chuda konserwa z golonki i boczku z szynkowaru 261

Szczególnie przypadnie do smaku tym którzy preferują w diecie chude mięsa :) Ta konserwa zawiera w sobie 100% mięsa:) Od kiedy mam szynkowar to przyrządzam w nim mięsa wg własnych pomysłów i oczywiście smakują mi bardziej od tych które czasami kupuję w sklepie. To jeszcze jedna propozycja dla tych którzy posiadają taki sprzęt jak szynkowar:) Składniki : 60 dag mielonego mięsa(...)chudego boczku 50 dag mięsa z golonki ( też tylko chude mięso) sól, pieprz, papryka czerwona, ostra zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku kilka łyżek zimnej wody Przygotowanie : Do mięsa mielonego z boczku dodać pokrojone dość drobno mięso z golonki (bez skóry) Doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami i przeciśniętym czosnkiem Całość dokładnie wyrobić, dodać wcześniej kilka łyżek wody,szynkowar napełnić mięsem- zamknąć

Proste Potrawy
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 172

Cóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich przygotowanie, mimo iż mało pracochłonne wymaga nieco wiedzy i doświadczenia. Ważny jest wybór mięsa, czas sezonowania oraz temperatura i czas smażenia. W wielu sklepach możemy bez problemu kupić już sezonowane steki, ale ich koszt(...)należy do najniższych. Warto więc pokusić się samemu o przygotowanie doskonałych steków w domu. Rodzaje mięsa na stek antrykot - kruche i soczyste mięso doskonale nadaje się na steki. Z tej części tuszy wołowej przygotowuje steki o nazwach: cote de boeuf oraz rib eye . Poprzerastane tłuszczem śródmięśniowym (tzw, marmurek) steki z antrykotu są niezwykle soczyste i delikatne. rostbef -  z tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i warzyw 112

obieramy, kroimy w cienkie plastry, myjemy i odsączamy z wody (możemy też osuszyć za pomocą papierowego ręcznika). Podgotowujemy w osolonej wodzie – ok 10 minut i odcedzamy i studzimy. Mięso miksujemy z pomocą blendera (możecie oczywiście mięso pokroić na kawałki i podsmażyć je w takiej formie) i podsmażyć razem z posiekaną cebulą na rozgrzanej patelni. Przyprawić cząbrem, tymiankiem, papryką oraz(...)dodać resztę warzyw i koncentrat. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i ułożyć na spodzie ziemniaki, potem warstwę mięsa (na zmianę) a na wierzchu ponownie powinny znaleźć się kartofle. Jeżeli macie ochotę, wierzch można posypać żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w 180 stopniach ok 20 minut

Szybko Tanio Smacznie
Mielonka drobiowa z szynkowaru 147

Mięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)mięsa drobiowego (u mnie: 500 g piersi i 500 g mięsa z uda) 50 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Przyprawy: 2–3 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka bazylii listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic

Proste-przepisy.pl
Beef burger 159

Śledząc wiele stron poświęconych kulinarnym doznaniom nierzadko natrafiam na co raz to nowe wersje hamburgerów. Kolejne wersje klasycznych kanapek prześcigają się swoją wielkością, rodzajem mięsa jaki został użyty, dodatkami, sosami. Jedno jest pewne - każdy ma jakieś mięso - mniej lub bardziej doprawione i usmażone. Niektórzy smakosze tego jedzenia uwielbiają chrupiącą bułkę, inni miękką jak tą klasyczną podawaną w korporacji(...)Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem, pseudo bary serwują takie niby

Right Behind The Kitchen
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem 140

składniki:1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego)2 paczki ryżu białego1 paczka ryżo dzikiego, brązowego2 duże cukinienatka pietruszki8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartegosól, pieprzoliwasos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz)Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki. Tak przygotowane cukinie blanszujemy około 5 minut w osolonym(...)wrzątku. W tym czasie gotujemy ryż. Mięso podsmażamy na oliwie i doprawiamy sola i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, doprawiamy wg uznania i dodajemy natkę pietruszki. Gotowy farsz wykładamy łódki z cukinii. Przykrywamy żółtym serem i pieczemy w 200 - 220 stopniach około 30 do 40 minut.Sos: rozpuszczamy w rondlu margarynę, dodajemy mąkę (około 4 - 5 łyżek) i energicznie

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z mięsem i cukiniowym leczo 152

staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii.Składniki:ulubiony makaron spaghetti lub inny makaronSos:500 g mięsa mielonego (od łopatki)1 słoik leczo z cukinii (500 ml)sól, pieprz1 mała cebulka1 ząbek czosnkuolejSposób wykonania:1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną cebulkę(...)zmiażdżony ząbek czosnku.2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.3. Sos podajemy do makaronów.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rostbef długo pieczony 164

przypadku tatara, podstawą rostbefu jest zaprzyjaźniony rzeźnik, który najlepsze i najświeższe mięso nam sprzeda.  Rzeźnika mamy, mięso pięknie wyglądające zostało kupione, należało  tylko po raz kolejny znaleźć dobry przepis. Niestety rostbef nie należy do mięs które piekę często, głównie chyba dlatego, iż do niedawna  kupienia odpowiedniego kawałka wołu, który po pieczeniu będzie lekko czerwony(...)mój był z kością i ważył ok 1,5 kgsól ,pieprz, słodka paprykagałązka rozmarynuoliwa lub olej do obsmażenia mięsasos:kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery1/2 szklanki bulionułyżka masłałyżeczka mąkiprzygotowanierostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z ewentualnych błon .Natrzeć solą pieprzem, papryką. Rozgrzać mocno olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron Piekarnik nagrzać do temperatury 80 st C. Piekłam

Stare Gary
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i serem feta 224

Francji.Nie zauważyłam w swoim otoczeniu, aby bakłażan był popularny. A szkoda, bo można z niego przygotowywać bardzo smaczne potrawy.Składniki:1 średni bakłażan,około 20-25 dkg. mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 średnie pomidory,1/2 sera feta,4 ząbki czosnku,ostra papryka mielona, rozmaryn,sól,2-3 łyżki oliwy lub oleju.Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć(...)zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu.Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem. Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety. Na fetę położyć mięso, a na nie resztę fety

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 140

zapachu - tego nie można nazwać pomidorem, lecz jedynie namiastką.Pomidory zapiekane dość często robię. To wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :)Składniki:duże pomidory,mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów,masło,sól, pieprz, zioła prowansalskie,cebula,czosnek.Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby(...)będą zbyt cienkie, wtedy pomidor pęknie podczas zapiekania.Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Połowę wydrążonego srodka pomidora dodać do mięsa. Wszystko razem połączyć. Pomidory napełnić masą pomidorowo - mięsną. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bitki wołowe z kaszą 197

natrafiłam na kilka folderów z niewykorzystanymi zdjęciami. Wśród nich zdjęcia bitek wołowych, które po prostu uwielbiam. Postanowiłam zatem nie robić nowych zdjęć, ale zamieścić "stare". Wołowina to wdzięczne mięso, ale czasem przysparza sporo kłopotów podczas przygotowywania. Pamiętam czasy, kiedy byłam młodą gospodynią, tak naprawdę niewiele wiedzącą o gotowaniu (mimo teoretycznej wiedzy wyniesionej ze szkoły.) Z tego okresu(...)pamięci wiele zabawnych zdarzeń, które wtedy nie wydawały mi się takie śmieszne jak teraz ;) Jedną z bohaterek jest wołowina, której kupić nie umiałam. Wypatrywałam mięsa ciemnego, nie wiedząc, że najsmaczniejsze jest jasne, czyli młode. To ciemne oznacza, że pochodzi z wiekowej krówki, jest twarde i bardzo trudne do uduszenia czy ugotowania. Ileż ja się namęczyłam piekąc, dusząc

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 151

Dziś w kapuściane liście zapakujemy farsz z kaszy jęczmiennej, grzybów i mięsa. Potrawa do złudzenia przypomina gołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny.    Składniki: -główka włoskiej kapusty -20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej -0,5 kg mielonego mięsa -6 pieczarek -cebula -3 ząbki czosnku -2 marchewki -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej    Gotujemy kaszę w wodzie(...)kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę. Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka.    Smażymy do momentu odparowania wody.    Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso.    Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy.    Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki.    Układamy na tacy posypanej przyprawą

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 181

blogu: -ciasto makaronowe w przepisie na makaron domowy -ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami    Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.    Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną , odciśniętą bułkę   i zeszkloną cebulę z czosnkiem  mielimy przez maszynkę.    Dodajemy jajka i przyprawiamy(...)pozostałej 1/4 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy kopiastą łyżkę mąki,mieszamy i dolewamy do rondelka,  stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego koperku, doprawiamy do smaku  i zagotowujemy. Mięso jest już gotowe. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem koperkowym. Idealnie pasują do tego czerwone buraczki. Smacznego

Maminek kulinarny
Ogórkowa po staropolsku (z mięsem) 179

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Obiad dla S. to taki, w którym musi znajdować się miejsce na mięso, dlatego w tej zupie zawarte jest coś treściwego. Nie jest ona dietetyczna. My studenci raczej nie mamy czasu na robienie dwóch dań obiadowych (o ile robimy jakiekolwiek ciepłe posiłki ^^). Natomiast(...)ziarnkach   3x liść laurowy (większy)   3x ziele angielskie   1,5 kostki rosołowej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Przepis: Czyścimy mięso (najlepiej kurczaka, ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu niż u indyka) i dzielimy na 4 części (2 pałki, 2 udka). Wkładamy mięso do dużego garnka zalanego zimną wodą. Ziemniaki obieramy

WeAreCrazy
ZAPIEKANKA Z RYŻU I MIĘSA MIELONEGO 366

składniki w kolejności - warstwowo, ja postanowiłam pokombinować dziś z ryżem , a  wszystkie składniki wymieszać wcześniej, doprawić i wtedy zapiec.  Wyszło bardzo smacznie :-) powiem nieskromnie.... Składniki: 400g  mięsa mielonego  2 woreczki ryżu  kartonik pomidorów (lub puszka) krojonych bez skóry 300g pieczarek  ser żółty bądź mozzarella  1 cebula 1 ząbek czosnku  majeranek, bazylia, oregano(...)sól, pieprz  olej do podsmażenia Wykonanie: Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Przestudzić. Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawi

Walijskie Pichcenie
Zawijaski z mielonego mięsa z pieczarkami 178

Mielony nie znaczy nudny:), trochę inwencji twórczej i można zaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:) Składniki; 1/2 kg mięsa mielonego 1 kajzerka lub 2 kromki chleba 1 cebula 10 pieczarek kilka łyżek bułki tartej kilka łyżek oleju pieprz sól 1 łyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć.  Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić(...)stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.   źródło,,mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania