mięso - 63110 przepisów (strona:24/4208)

BOEUF STROGONOW NA MAŚLANYM PURÉE 58

sycące i frapująco pyszne – Miękka, rozpływająca się w ustach wołowina – Maślane ziemniaczki – Nieziemski sos od którego nie można się oderwać ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso wołowe – 500g – Cebula – 2 sztuki – Pieczarki – 500g – Papryka czerwona, duża – Bulion wołowy – 500 ml / u mnie przygotowany na wołowej porcji rosołowej z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami / – Koncentrat(...)łyżki – Mąka pszenna – 2 łyżki – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa do smażenia PURÉE MAŚLANE – Ziemniaki na 4 porcje purée – Masło – 3 łyżki – Sól do smaku PRZEPIS: 1. Mięso pokrój na mniejsze części / paski wzdłuż włókien. Dodaj mąkę pszenną i całość wymieszaj. Smaż krótko na rozgrzanej oliwie w dwóch partiach. Tak by mięso zmieniło kolor ale nie puściło soków

globuskulinarny
Pasztet z mięsa z rosołu z żurawiną 83

Pasztet z mięsa z rosołu smakuje jak najprawdziwszy pasztet. Aromatu, smaku i faktury dodają mu soczewica, słodki ziemniak i suszona żurawina. Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia : 75 minut Poziom trudności : Łatwe Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal(...)grzech nic z niego nie zrobić. Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? My najczęściej robimy tak, że mięso z rosołu po przestudzeniu kroimy na małe kawałki, najlepiej w plastry. Tak samo kroimy marchew, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapustę – co tam jest pod ręką. Wykładamy wszytko na blaszkę do pieczenia, solidnie doprawiamy rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem, mieszamy

Niedzielny kucharz
Jak upiec pierś z indyka, by była miękka i soczysta 107

Pierś z indyka to chude i smaczne mięso, które szczególnie lubią dzieci. Musi ona być jednak dobrze upieczona, bo zbyt sucha jest dość twarda i ciężka do pogryzienia. Jak upiec pierś z indyka w piekarniku bez użycia foliowego rękawa, by zachować jej soczystość i delikatny smak? Prz e dstawiam Wam moje 3 rady na idealną pieczeń. Pierś z indyka wydaje(...)się być prostym mięsem do przygotowania, ale będąc nieuważnym, można nieopatrznie pozbawić jej kruchości i delikatności. Poniżej przedstawiam moje 3 żelazne punkty, których się trzymam, kiedy chcę zrobić miękką pierś z indyka. Oto one: 1. Marynuję filet przed pieczeniem By mięso nabrało odpowiedniego smaku, musimy je wcześniej zamarynować. Marynatę można komponować dowolnie, w zależności od tego, jak lubicie przyprawić indyka

Wiszniówka
Rolada boczkowa - wędzona, parzona 101

serdecznie :)  Składniki: boczek bez skóry Zalewa peklująca 8% czas peklowania 10-14 dni: 80 g peklosoli 1 litr wody (przy czym 0,4 litra gotowej zalewy na kg mięsa)  Dodatkowo: folia celulozowa siatka wędliniarska lub sznurek wędliniarski Przygotowanie: Płat boczku naciąć w połowie grubości wzdłuż dłuższego boku, prawie do końca - tak aby po rozłożeniu przypominało otworzoną książkę. Przygotować(...)przypadku wyboru innego stężenia i czasu) . Wodę przegotować, ostudzić, do ostudzonej wody dodać peklosól, dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce tak aby zalewa miała taką samą temperaturę co mięso (gdy wybieram peklowanie mokre to świeże mięso po obróbce i przygotowaniu do peklowania oraz przygotowaną zalewą chowam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc i po schłodzeniu zalewam

Kocham..lubię..gotuję..
Parówki wieprzowe wg Sivon'a 79

wskazówek dziękuję Sebastianowi z forum Wędliny Domowe.  Składniki: 2 kg wieprzowiny klasy I (użyłam łopatki i szynki) 1,3 kg wieprzowiny klasy II (typ 70/30 - udział procentowy 70% mięsa i 30% tłuszczu) 1,7 kg wieprzowiny klasy III (użyłam łopatki i golonki) 1,3 kg podgardla wieprzowego 18 g/kg peklosoli do mięsa 18 g/kg soli do tłuszczu (podgardla) Przyprawy(...)muszkatołowej 0,5 g kolendry mielonej 2 g czosnku Dodatki: 20% lodowatej wody lub lodu jelita baranie kaliber 16-18 mm lub 20-22 mm (4 - 4,5 m/kg mięsa) lub osłonki kolagenowe, jelita wieprzowe Przygotowanie: Mięso oczyścić z błon, ścięgien i pokroić w kostkę około 2cm x 2cm. Zasypać peklosolą (dawką 18 g/kg) i peklować 48 h w temperaturze

Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa szynkowa wg Kostka 55

takie przepisy, do których powracam bardzo często. Jednym z nich jest przepis na kiełbasę szynkową wg Kostka , którą uwielbia moja rodzina. Dokonałam tylko jednej małej profanacji - mięso klasy I przepuściłam przez szarpak testując nową zabawkę - maszynkę do mięsa, wilka 12. Polecam serdecznie :) Składniki: szynka wieprzowa, kl I - 80% (np. 4 kg) golonka wieprzowa, kl III - 20% (np. 1 kg) peklosól(...)18g/kg Przyprawy na kg mięsa: 2 g pieprzu białego 2 g cukru 1 g kolendry mielonej 0,5 g gałki muszkatołowej 5% wody Dodatkowo: osłonki białkowe (fi 75-80, około 70 cm/kg mięsa) sznurek wędzarniczy do zawiązania lub klipsy do zaciśnięcia osłonek Przygotowanie: Szynkę wieprzową klasy I pokroić w kostkę 4x4 cm. Mięso z golonki oczyścić z błon i ścięgien

Kocham..lubię..gotuję..
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 58

Kiedy po niedzielnym obiedzie zostanie Wam sporo ziemniaków i do tego nie wiecie, co zrobić z mięsem z rosołu, polecamy na poniedziałkowy obiad przygotować kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu . Mając gotowe podstawowe składniki, szybko uwiniemy się z mieleniem, doprawieniem, uformowaniem i usmażeniem kotlecików. Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu są nie tylko proste w wykonaniu, ale także przyczyniają się(...)niemarnowania jedzenia i wykorzystywania tego, co zostało z poprzedniego obiadu oraz tego, co mamy zawsze w kuchni. Udostępnij Składniki na kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu Kotlety ziemniaczane: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy do ziemniaków 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu

niecodziennikpary
Aby mięso było smaczne…. 62

Wystarczy kilka prostych trików a przygotowana pieczeń, sznycle czy bitki będą jednocześnie kruche i soczyste. Oto co zrobić aby osiągnąć kulinarny sukces. Zapraszam po kilka porad. Marynata wzbogaci smak mięsa Dobra marynata to połowa sukcesu. Przyrządzić ją można na wiele różnych sposobów. Natrzyj np. mięso solą i cukrem, obłóż plastrami cebuli, chrzanem pokrojonym w piórka i rozmarynem, skrop olejem(...)czerwonym winem, oprósz pokruszonym zielem angielskim, posiekanym czosnkiem. Mięso włóż do garnka, miski i przykryj. Odstaw na kilka godzin. Przed pieczeniem usuń chrzan i cebulę. Dodatki zapewnią miękkość     Pieczona wołowina bywa twarda i łykowata. Aby pieczeń wołowa była soczysta i jędrna, przed pieczeniem należy mięso naszpikować słoniną. Mięso można obłożyć plasterkami słoniny po upieczeniu usunąć je z mięsa

gotuj ze mną
Cevapcici w szynce 108

Cevapcici grillowane. Ćevapčići z grilla. Ćevapčići lub z polska Cevapcici to danie pochodzące z Bałkanów, sporządzane jest w wielu lokalnych odmianach w Chorwacji, Serbii, czy Bośni-Herzegowinie. Lubię grillowane mięso mielone przygotowane na wszelakie sposoby. Jadłam Cevapcici kilka razy w restauracji z czerwonym ryżem w pikantnym sosie z ajwarem, papryką i groszkiem tzw. Djuvec, w Niemczech nazywa się Djuvec-Reis(...)Cevapcici wyglądają i smakują trochę jak kofty . Jeśli macie dylemat co zrobić z mięsa mielonego przygotujcie właśnie to danie. Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej w moim wydaniu jest wyśmienita w smaku! Głównym produktem wykorzystywanym przy wykonywaniu cevapcici jest mięso mielone lub siekane. Oryginalnie chorwackie ćevapčići zrobione są z mieszanki wołowiny i jagnięciny. Można do mięsa dodać cebulę, czosnek, przyprawy i zioła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym 167

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak trzeba spróbować również i tej wersji dania. Składniki 500g mięsa mielonego wołowego 400g pomidorów krojonych w puszce 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz olej makaron do spaghetti cebula Spaghetti(...)polsku z mięsem mielonym – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni, na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Smażymy je ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki , przyprawy i całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Na talerzach układamy makaron, a na wierzchu sos z mięsem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z marynowanego kurczaka z porem 114

Mięso z kurczaka zrobione w nieodpowiedni sposób często bywa suche. Jak zatem przygotować mięso aby było soczyste i pełne smaku ? Sałatka z marynowanego kurczaka z porem Najlepszym sposobem na uzyskanie soczystego mięsa jest uprzednie go zamarynowanie. Składniki marynaty mogą być przeróżne. W zależności od tego jaki smak mięsa chcemy uzyskać takich przypraw powinniśmy użyć. Mięso może być przepełnione smakiem ziół(...)sałatkę z marynowanego kurczaka . Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do miski. W kubeczku połączyć sól, sos sojowy, jogurt naturalny oraz masło orzechowe. Marynatą z kubeczka zalać pokrojone mięso kurczaka. Wymieszać i odstawić na jedną godzinę do lodówki. Po godzinie mięso wyjąć z lodówki. Na ogień wstawić patelnię, rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca włożyć mięso. Smażyć mięso na dużym

mecooks
SMAŻONA PERLICZKA 147

przygotowałam ją tradycyjnie, tak jak zawsze przygotowuję kurczaka. I to był strzał w 10! Perlica wyszła pyszna, bardzo delikatna, maślano- czosnkowa, tak jak lubimy najbardziej. Od jakiegoś czasu smażę mięsa w dość dużej ilości tłuszczu, wówczas nie ma potrzeby podlewania mięsa wodą (a tłuszcz zużywamy do polania ryżu, kaszy, itp.), w moim odczuciu takie mięso jest smaczniejsze, ale to oczywiście(...)rzecz gustu, można tłuszczu dać minimalnie i podlewać mięso wodą (będzie bardziej dietetycznie). Składniki: - kawałki mięsa z perliczki (u mnie 4 nóżki, pierś i 2 skrzydełka) - 2  łyżki masła klarowanego - 2 oleju kokosowego bezzapachowego - sól, pieprz - czosnek mielony i/lub świeży (kilka ząbków) Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy. Ułożyć kawałki mięsa, skórą

Smaczne Zdrowe
Pasztet drobiowy bez pieczenia – zdrowy i dietetyczny 105

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny i zdrowy pasztet drobiowy bez pieczenia. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny, zdrowy i pomimo że jest jedynie z mięsem drobiowym to wcale nie ma charakterystycznego posmaku drobiowego mięsa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pasztetu będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 1,5 L pasztetu ćwiartki z kurczaka około(...)pierś z kurczaka około 600 g 3 marchewki około 350 g pietruszka kawałek pora ½ małej cebuli 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz na pasztet: ugotowane mięso drobiowe 5 jajek ugotowanych na twardo (użyłam L) 3 marchewki z gotowania mięsa szklanka wywaru (250 ml) z gotowania mięsa 15 g żelatyny sól, pieprz foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link

Uwaga Babcia Gotuje
Poniedziałek: Królik a la cacciatore 96

Potrawa robi się sama. Mięso trzeba tylko obsmażyć, zalać pomidorami i dusić na wolny ogniu do miękkości. Królik a la cacciatore jest daniem prostym, zdrowym i eleganckim. Czas : Ponad godzinę Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Trzeba przyznać, że dość to dziwne, że w czasach kiedy zdrowe odżywianie jest centralnym punktem odniesienia dla wielu osób w układaniu jadłospisu trzeba przekonywać(...)ludzi do konsumpcji mięsa z królika. Nie ma przepisu w sieci, żeby opis przygotowania potrawy z króliczego mięsa nie był poprzedzony opisem jak zdrowe jest to pożywienie, że trzeba wyzbyć się uprzedzeń, że trzeba go od czasu do czasu zjeść. Zdowy jak królik Dawniej ludzie nie mieli takich przesądów. Przygotowywali królinę szczególnie dla dzieci, bo choć nie mieli tabel

Niedzielny kucharz
Słoikówka z łopatki wieprzowej - domowa wędlina na kanapki 243

peklowanej 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe 9 kulek ziela angielskiego 6 kulek czarnego pieprzu 3 łyżeczki kolorowego pieprzu ewentualnie 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku Na samym początku mięso umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Mięso zasypać przyprawami (solą peklowaną i pieprzem) i bardzo dokładnie wymieszać oraz wyrobić (co najmniej kilka minut!). Przygotowane naczynie z mięsem przykryć(...)przezroczystą folią i wstawić do lodówki. Na drugi dzień - mięso ponownie bardzo dokładnie wymieszać (co najmniej kilka minut!), aby kawałki łopatki były bardzo mocno ugniecione. Ponownie mięso wstawić do lodówki. Na następny dzień, mięso wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed przełożeniem do słoików. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ewentualnie żelatynę i całość dokładnie ze sobą wymieszać

Ugotować

Proponowane wyszukiwania