mięso - 63110 przepisów (strona:32/4208)

Jak gotować rosół? 35

rosół, jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania i dlaczego warto nauczyć się gotować tę wyjątkową zupę. Rosół to wywar mięsny, najczęściej przygotowywany z kurczaka, wołowiny lub mieszanki różnych mięs. Jego charakterystycznym elementem jest długotrwałe gotowanie na niskim ogniu, dzięki czemu wydobywają się z mięsa pełne aromaty i wartości odżywcze. Do przygotowania rosół używa się również warzyw, takich jak marchewka(...)odporność organizmu. W kolejnym rozdziale omówimy krok po kroku, jak przygotować pyszny i aromatyczny rosół, idealny dla osób początkujących w gotowaniu. Jak gotować rosół - Praktyczne wskazówki i kroki Wybór mięsa i składników: Przygotowanie pysznego rosółu zaczyna się od wyboru odpowiedniego mięsa. Najczęściej używa się kurczaka, ale można także wykorzystać wołowinę lub mieszankę różnych mięs. Wybierz również świeże i dojrzałe warzywa

Podstawy Gotowania
Sałatka z mięsem z rosołu 59

Sałatka z mięsem z rosołu, to świetny pomysł na wykorzystanie gotowanego kurczaka, kaczki lub wołowiny. Delikatne mięso, chrupiący seler, różowe winogrono oraz szczypiorek, to podstawowe składniki tej pysznej i ekspresowej sałatki. Możesz ją podać jako przekąskę nie tylko w sposób klasyczny. Idealnie sprawdzi się w kanapce na kolację, śniadanie lub nawet do pracy. Doskonale będzie też smakować w tortilli(...)chipsami lub krakersami. Jeśli lubisz w lżejszej wersji, zawiń ją w liście sałaty rzymskiej lub masłowej. Sałatka pozwala na znakomite zastosowanie mięsa z rosołu, na które często brakuje nowych pomysłów. Przygotowanie sałatki ogranicza się do minimum jakim jest pokrojenie i wymieszanie składników. Nie wiemy jak jest u Was, ale my nie zawsze mamy ochotę zajmować się kolejnymi porcjami mięsa

Kuchnia Na Wypasie
Kotlet de volaille [Kotlet po kijowsku] 88

Panierowany, smażony kotlet de volaille, znany również jako kotlet po kijowsku, to przepis na delikatne mięso z kurczaka nadziewane pysznym, ziołowym masłem. Idealna propozycja na smaczne, domowe jedzenie z kilku bardzo prostych składników. Do przygotowania tych kotletów potrzebne będą tylko: filet z kurczaka, masło, koperek oraz składniki na klasyczną panierkę! Danie nie jest pracochłonne, sprawdzi się tylko pewna zręczność(...)takiego złożenia mięsa, aby masło nie wypłynęło ze środka podczas smażenia. Potrawa ta najprawdopodobniej powstała w kuchni carskiej Rosji, w której renomowani kucharze inspirowali się sztuką francuskiej wielkiej kuchni, czyli tzw. grande cussine. Mimo tego więc, że danie zaistniało za naszą wschodnią granicą, nosi nazwę francuską, jako côtelette de volaille. Mamy nadzieję, że nasz przepis krok po kroku na kotlety

Kuchnia Na Wypasie
Przepyszne pulpeciki jagnięce z sosem śmietanowo-pomidorowym 59

Jagnięcina to jeden z najbardziej szlachetnych i delikatnych rodzajów mięs. Jej smak docenią nie tylko wytrawni mięsni koneserzy, a dobrze przyprawiona i podana jagnięcina to jeden z najlepszych pomysłów na rodzinny obiad. Dzisiaj zajmiemy się jagnięciną w formie pulpecików – będą one zdecydowanie bardziej bogate w smaku niż klasyczne pulpeciki wieprzowe. Jak odpowiednio przyrządzić pulpety z jagnięciny w sosie ze śmietaną(...)odpowiedni dobór produktów. Tylko składniki najwyższej jakości będą w stanie poprawnie odpowiedzieć na potrzeby kulinarnych smakoszy. W przypadku jagnięciny sprawa jest jednak jeszcze poważniejsza, gdyż cały sekret smaku tego mięsa tkwi w jego świeżości i klasie. Jak znaleźć dobrą jagnięcinę? Do pulpecików najlepsza będzie łopatka jagnięca, czyli najbardziej otłuszczony, a co za tym idzie, najbardziej soczysty kawałek jagnięciny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab na kanapki 145

Pyszna domowa wędlina czyli schab w słoiku na kanapki. Ten prosty przepis na aromatyczny schab na zimno, to bez wątpienia świetna propozycja na gotowane mięso w słoiku do chleba. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić schab w słoiki? Jak zrobić schab na kanapki? Nasz przepis jest godną uwagi koncepcją na pachnącą wieprzowinę, która nie wymaga wiele wysiłku(...)idealny przepis na schab w słoiku w pysznej galarecie. Schab do kanapek przepis, który przygotujesz bez żadnego problemu. Proponujemy skuteczne zamarynowanie odpowiedniej wielkości kawałków mięsa, dopasowanych do objętości słoików. Dzięki temu po ugotowaniu i wystudzeniu wyjmujesz ze słoika konkretną sztukę aromatycznego schabu. Schab jest bowiem zbyt subtelnym mięsem, aby go siekać, kroić czy też mielić. Poza tym przygotowany

Kuchnia Na Wypasie
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym z kaszą bulgur 130

wymaga dodatkowych umiejętności, jest szybki w przygotowaniu i smakuje wakacjami w słonecznej Grecji. Przepis ten poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez Krajową Radę Drobiarstwa w ramach kampanii promującej mięso indycze w Europie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” .  Celem projektu jest  zwiększenie wśród konsumentów świadomości   wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej(...)krojenie, smażenie gotowanie a po 30 minutach jedliśmy już pyszne aromatyczne dania z indykiem w roli głównej. Podczas warsztatów szef kuchni Szymon Szlendak zdradził nam kilka wskazówek jak przyrządzić mięso z indyka, aby było soczyste. I tak np. przepis na pierś z indyka, która robi się sama (a takie przepisy uwielbiamy :D) Do gotującego się wywaru warzywnego lub mięsnego wkładamy

Wylizany Rondel
Mielone mięso z indyka z makaronem 67

Mielone mięso z indyka z makaronem.  przepis na indycze ragu bianco z makaronem.  Mielone mięso z indyka z makaronem rigatoni (makaron w kształcie rurek) przygotujesz w około 40 minut. To proste danie, które zaskakuje bogactwem smaków i łatwością wykonania poznałam podczas warsztatów kulinarnych  "W domu sięgnij po indyka". Przepis na makaron rigatoni z indyczym ragu bianco opracował(...)szybki obiad to prawdziwy skarb. Wciąż szukamy kolejnych pomysłów i inspiracji, aby pomimo natłoku zajęć urozmaicić nasze codzienne posiłki. Myślę, że Tobie także przypadnie do gustu makaron z mielonym mięsem indyczym i warzywami.  Mielone mięso z indyka z makaronem składniki na 3-4 porcje czas przygotowania 40-50 minut 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki) 600 g mielonego mięsa

Cztery Fajery
Wołowina w sosie z wolnowaru 158

smakowych dodając koncentrat pomidorowy, śmietanę, grzyby suszone, ajwar czy też jakiś inny składnik. Ta wołowina w sosie jest pikantna, z wędzoną papryką, aromatyczna, po prostu pyszna. Wszelkie długo duszone mięsa: rolady wołowe, bitki, gulasze, biodrówka czy żeberka zdecydowanie są najlepsze, wszystko co najlepsze z mięsa przenika do sosów, a mięso staje się delikatne, pyszne i kruche. Wołowina w sosie może(...)wolnowarze. Mniam! Doskonałe i proste kotlety wołowe, do klusek, ziemniaków, kaszy, czy makaronu. W wolnowarze wołowina w sosie robi się sama. Gotowanie w tym przypadku sprowadza się do podsmażenia mięsa i cebuli, oraz do doprawienia i przełożenia wszystkich składników do wolonowaru. Wołowina w sosie dusi się sama, nie trzeba jej pilnować, można wyjść z domu, a mięso się nie przypali

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab pieczony z owocami i warzywami / Pork baked with fruit and vegetables 59

Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie(...)samo się robi’. Oczywiście niezbędne jest wcześniejszego jego przygotowanie, ale po tym jak mięso wyląduje w piekarniku mamy wolne. OK, enough of the delicate and healthy pastes for bread and vegetables – I want meat! It’s been a while since I ate a roast, and it’s been ages since pork chop stuffed with dried plums

Martyna Cooks
Baranina w warzywach - kuchnia podkarpacka 93

Baranina w warzywach – kuchnia podkarpacka Górzyste tereny południowego Podkarpacia charakteryzują się sprzyjającymi warunki do wypasu owiec. Naturalnym jest więc, że tak w Beskidzie Niskim, jak i w Bieszczadach mięso baranie i jagnięce jest popularne i bardzo lubiane. Na mięsie tym gotuje się różnego rodzaju wywary i polewki, zapieka się jako mięsiwo, ale przede wszystkim podawane jest w formie gulaszu(...)dużą ilością warzyw. W kuchni Bieszczadu, naznaczonej silnymi wpływami kultury Bojkowskiej i Łemkowskiej, mięso baranie zaprawia się czosnkiem i cebulą, by miało intensywniejszy smak. Do mięsa duszonego z warzywami często dodaje się ugotowaną fasolę, dzięki czemu gulasz jest kompletnym daniem, które może być podawane bez dodatku ziemniaków, czy kaszy. Mięso jagnięce jest delikatniejsze w smaku i gotuje się je krócej

Trzeci talerz
Papryka faszerowana bez ryżu — szybki i posty przepis 315

ryżu. Przepis dla prawdziwych mięsożerców. Jakiś czas temu pisałam na blogu na temat pieczonych ziemniaków na patyku , które robiły za dodatek do pieczonej Kofty. Dlaczego o tym wspominam? Ponieważ mięso, które przyrządzam do pieczonych papryk jest bardzo podobne w przygotowaniu, jak właśnie do Kofty. Przepis jest bardzo szybki, do którego nie będziemy potrzebowali ryżu — jedynie samo mięso i kilka innych(...)soczyście, pysznie i syto, jak w przypadku faszerowanej papryki z ryżem. Course Dania główne Cuisine Obiad Keyword czerwona papryka, farsz do papryk, farsz do papryki, faszerowana papryka, faszerowane papryki, mięso mielone, pieczona papryka z mięsem Prep Time 20 min. Czas pieczenia: 1 godz. Total Time 1 godz. 20 min. Servings 7 sztuk Calories 450 kcal Ingredients 6-7 sztuk czerwonej

Zufi.pl
Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości 99

Europy – pod skrzydłami jakości”. Sama w to nie wierzę, ale nauczyłam się czegoś nowego! Pod koniec lutego miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych, których głównym tematem był indyk. Mięso indycze dosyć często pojawia się w naszym domu i wszyscy je bardzo lubimy. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to łatwy produkt. Można łatwo spowodować, że mięso(...)będzie suche i wiórowate. Tym bardziej się ucieszyłam na zaproszenie do wzięcia udziału w warsztatach. Miałam nadzieję, że poznam patent na delikatne i soczyste mięso. Nie zawiodłam się, poznałam! I zaraz się z Wami podzielę nowym odkryciem. Ale wcześniej napiszę Wam więcej o samym projekcie. Wings of quality Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” to unijny projekt edukacyjno-informacyjny

Dietolog
Domowy kebab z piekarnika i szybka surówka 212

kebab z piekarnika i szybka surówka Lubicie kebab? Ja uwielbiam, a w szczególności ten w wersji domowej Domowy kebab drobiowy z piekarnika jest naprawdę pyszny i prosty do przygotowania. Mięso jest aromatyczne i soczyste. Taki kebab doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przyjęciu. Możecie go również zjeść na zimo Ja mój domowy kebab z piekarnika podałam(...)tego puszka waniliowej coca-coli Bo jak szaleć, to szaleć Składniki: Na kebab z piekarnika: około 400 g filetu z kurczaka (1 duży) 3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g) 2 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata około 3/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki granulowanego czosnku 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

Słodkie okruszki
Karkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki 3052

Karkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki Wolno gotowana karkówka w ziołach – idealna na kanapki. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste, ale wbrew nazwie wcale nie jest takie szybkie. Karkówkę gotujemy co prawda dwa razy przez zaledwie 5 minut, jednak musimy także doliczyć sobie czas na zamarynowanie i moczenie mięsa. Niemniej jednak wędlina wychodzi naprawdę pyszna i warto poświęcić(...)czas na jej przygotowanie.     Składniki: ok 1 kg karkówki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka majonezu Zalewa: 1 łyżka cukru 2 łyżki soli 1/3 łyżki pieprzu mielonego 1 łyżka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 2 kulki

Blog z Apetytem
Naleśniki z mięsem mielonym 505

Opis Naleśniki z mięsem mielonym: Naleśniki z mięsem mielonym to niebanalny pomysł na pożywny obiad. Danie jest bardzo proste do przygotowania, świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Kiedyś moje naleśniki robiłam zawsze na słodko. Teraz w mojej kuchni królują takie w wytrawnej wersji. Można je opanierować i podsmażyć na patelni lub np. zapiec w piekarniku. Naleśniki w takiej wersji wytrawnej można(...)przyrządzić zarówno z mięsem drobiowym jak i z mięsem wołowym czy wieprzowym. Ja zazwyczaj używam mięsa mielonego z wołowiny. Dodaję również do tego cebulę, czosnek, passatę pomidorową oraz przyprawy. Widzicie jakie to proste? Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na naleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka wody

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem 119

Nikogo nie zaskoczy rabarbar w drożdżówce czy w kompocie. Natomiast rabarbar połączony z mięsem spotkać możemy nieco rzadziej. Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem Szkoda, że rabarbar dostępny jest tylko przez krótki okres w ciągu roku. Swojego czasu myślałam o tym aby mrozić rabarbar jednak doszłam do wniosku, iż nie ma to sensu, gdyż po rozmrożeniu jego konsystencja nie jest zbyt(...)polecam zrobić dżem. W sezonie rabarbar wykorzystujemy na świeżo. U mnie najczęściej ląduje w cieście, rzadziej w kompocie. Ostatnio znalazł soje miejsce także w daniu obiadowym. Sięgnęłam po mięso wieprzowe, które odpowiednio doprawiłam rabarbarem, czosnkiem, cebulą oraz innymi przyprawami. Całość zapiekłam w piekarniku. Podałam z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia

mecooks
Wtorek: Kebab z kurczaka – domowa wersja 97

ulicy. Na pewno nie raz zastanawialiście się z czego zrobiony jest kebab, co sprawia, że jest tak aromatyczny i smaczny i jak takie coś przyrządzić w domu. Jakie mięso wybrać na kebaba Turek, który wymyślił i opatentował pomysł na wielkie wałki sprasowengo mięsa, które obracając się wokół własnej osi piecze się przed rozgrzanym elektycznym grilem jest dzisiaj milionerem. To słynny(...)zrobić kebab w domu, który smakiem niczym nie różni się od kebsa z budki. Tu ważna uwaga: do zrobienia kebaba najlepiej jest użyć udek z kurczaka bez kości. Mięsa nie należy kroić, lecz zamarynować w calości i w całych kawałkach nadziać na szpadelki. Chodzi o to, że do kebaba potrzebne jest soczyste mięso, które podczas długiego pieczenia nie wysuszy się

Niedzielny kucharz
Coraz większa konsumpcja mięsa na świecie 73

Wydawałoby się, że moda na styl wege, czy choćby wzrastające zainteresowanie fleksitariańskim podejściem do życia, przynajmniej zahamują wzrost konsumpcji mięsa na Ziemi. Niestety jest inaczej. Dane ze świata i z Polski wskazują, że produkcja mięsa masowo rośnie. Kto tyle je? Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2016 roku przeciętny Polak zjadał aż 77 kilogramów mięsa na rok. W 2017 roku(...)liczba wzrosła do 78,5 kg. Średnia dla Europy Zachodniej to między 80-a 90 kg. Najwięcej mięsa jedzą z kolei Amerykanie i Australijczycy, bo rocznie powyżej 100 kilogramów. Na przeciwległym biegunie spożycia mięsa są oczywiście mieszkańcy Indii. Spożywają przeciętnie zaledwie 4 kg mięsnych produktów w roku. A w wielu krajach Afryki, jak Ruanda, Etiopia czy Nigeria, średnie spożycie mięsa

Fleksitarianizm.pl
Koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą 118

Pyszne koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą to pyszna przekąska nie tylko na imprezę. Sylwester już za nami, ale karnawał jeszcze trwa, więc polecam je wypróbować :) Równie świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, czy do oglądania filmu :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą: Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą – Składniki na klopsiki(...)mięsa mielonego z piersi indyka 1 łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 8 małych kuleczek mozzarelli mini mąka pszenna do otoczenia klopsików olej rzepakowy lub oliwa do smażenia Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą – Pozostałe składniki: 8 pomidorków koktajlowych 8 listków świeżej bazylii

Kulinarne Przeboje
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 164

moim odczuciu jest jeszcze smaczniejszy. My po prostu uwielbiamy grzyby. Fajne w tym pasztecie jest to, że przygotowuje się go partiami. Już jakiś czas wcześniej odkładam czyste kawałki mięsa pozostające od obiadu. Pakuję je do worków, opisuję i zamrażam. I tak paczka do paczki i ponad kilogram zawsze się uzbiera, czyli idealnie na dwie formy pasztetu. Zlewam do słoika także(...)pozostający od obiadu czysty tłuszcz, który również mrożę. Czym więcej rodzajów mięs, tym smaczniejszy pasztet. U mnie tym razem był: kapłon, perliczka, gęś, kaczka i kurczak. Można dać dowolne rodzaje mięs. Ten przepis ma być inspiracją. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, itp.... U mnie było dość dużo tłuszczu, dzięki temu pasztet jest bardziej smarowny, idealny także na kanapkę

Smaczne Zdrowe
Wędlina na kanapki. Domowa wędlina. Łopatka gotowana 2 razy 166

przepisu na wędlinę nie wstawiać na bloga, ale gdy pokazałam zdjęcie łopatki na FB to okazało się, że wiele osób poprosiło o ten przepis.Takim sposobem przygotowujemy też inne rodzaje mięsa: Schab 5 minutowy , szynka gotowana z jałowcem, schab gotowany Zamiast sklepowych wędlin polecam przygotować domową wędlinę na kanapki, wędlinę bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, bez dymu w płynie, bez szprycowania(...)mięsa wodą. Pyszna łopatka parzona. Idealna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Składniki: ok. 1, 25-1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości Zalewa: 2,5-3 l wody ( mięso musi być przykryte) 2-3 łyżki soli 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy np. sarepskiej 3-4 ząbki czosnku lub 1 łyżka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony w sosie z kolendrą i limonką. Porcjowanie kurczaka 172

limonką i kolendrą jest niezmiernie soczysty i lekki w smaku – bardzo letni! Nam perfekcyjnie smakował z ugotowaną na sypko kolorową komosą ryżową, ale świetnie jako dodatek do tak upieczonego mięsa i sosu sprawdzi się ryż, chrupiąca bagietka i gotowane albo upieczone ziemniaki. Przepis jest prosty i niewymagający – kupcie jak najlepszego kurczaka, to on jest tutaj gwiazdą! Do tego przepisu możecie(...)użyć udek kurczaka, albo całego kurczaka z wolnego wybiegu – polecam Wam tą drugą opcję, wtedy jest szansa na ciemne i jasne kurze mięso a tak upieczone piersi zostają naprawdę soczyste! Ja wszystko szykuję w głębokiej, dużej patelni nadającej się do włożenia do piekarnika – z odpinaną rączką. Jeśli takiej patelni nie macie, naszykujcie wszystkie elementy na zwykłej, dużej patelni a danie

Karo in the Kitchen
Ulubione dania z grilla 118

sposobem spędzania czasu na świeżym powietrzu. Polacy od ładnych paru lat zapałali autentyczną miłością do rusztu. Wraz z nienadejściem cieplejszych dni, w weekendy, w powietrzu unosi się zapach pieczonych mięs i kiełbasek. Towarzyskie spotkania na wolnym powietrzu: grille, majówki i ogniska mają bardzo długą tradycję. Już w odległym paleolicie czyli w X tysiącleciu p.n.e. pieczono mięso na rozgrzanych kamieniach(...)pikniki grillowe pod gołym niebem odbywały się w każdej grupie społecznej. Na dworach były to spotkania bardzo wystawne, a w koszyku piknikowym obowiązkowo był obrus, talerzyki i sztućce, zimne mięsa, drobne wypieki, lekkie przekąski, owoce. Podczas takich spotkań pieczono dziczyznę i popijano wino lub soki. W latach powojennych organizowano przede wszystkim wieczorne ogniska z kiełbasą zwyczajną, musztardą, i wódką. Grille

Kasia i jej kobiecy świat
Majówka: Schab w glazurze z wina i cynamonu 154

Doskonale pasuje przede wszystkim do wieprzowiny: np. polędwiczki lub łopatki, ale świetnie nadaje się też do grillowanego schabu. Jeśli masz dość sklepowych mieszanek przypraw do grilla, które z kazdym mięsem smakują tak samo i chcesz spróbować czegoś nowego zrób bardzo prostą, a bardzo wdzięczną miksturę do marynowania mięsa na grila. Jak napisaliśmy we wstępie to glazura i marynata równocześnie. Mięso(...)przed grillowaniem trzeba dokładne obtoczyć w gazuro- marynacie i odstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Podczas grillowania co jakiś czas pokrywamy mięso cienką warstewką glazury, która pięknie karmilizujensie pod wpływem ciepła. Mięso musi być dość cienko pokrojone i rozbite tłuczkiem. Doskonale w tej roli sprawdza się poledwiczka wieprzowa, ale świetnie poradzi sobie też schab potraktowany wcześniej

Niedzielny kucharz
Biała kiełbasa Thermomix 193

łyżka suszonego rozmarynu ok. 0,5 l bardzo zimnej wody z kostkami lodu Dodatkowo: jelita 1000 g wody 2 listki laurowe 2 ziela angielskie Przepisy Thermomix. Biała kiełbasa. Wykonanie: Mięso dzielimy wg gatunku.Usuwamy ścięgna, błonki itp. Mięsa kroimy w grubą kostkę. Mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa lub miksujemy w Thermomix. Przyznam się, że nie lubię mielić mięsa w Thermomix(...)więc użyłam maszynki. Maszynka i tak będzie nam potrzebna do nadziewania kiełbasy. Mięso mielimy wg gatunku mięso chudsze czyli szynka, łopatka i karkówka mielimy na oczkach najgrubszych a boczek i podgardle na najcieńszych otworach. W Thermomix robimy to samo – zwiększając lub zmniejszając obroty. Im wyższe obroty tym nam bardziej zmieli mięso. W celu jak najlepszego zmielenia mięsa do nacznia

Themo przepisy
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 119

musi… ;-). Jak usmażyć steki Pierwsze skrzypce w tym daniu grają oczywiście steki, które usmażyliśmy wzorując się na Gordonie Ramsay’u. Na pewno znacie patent z mierzeniem stopnia wysmażenia mięsa poprzez naciskanie odpowiednich partii dłoni i porównywaniu oporu jaki napotyka palec z twardością steka. Być może sprawdza się on w praktyce innych kucharzy, ale w Niedzielnym niespecjanie, bo obmacywanie steka(...)gorącej patelni nigdy nam dobrze nie wychodziło… Z naszych doświadczeń wynika, że cała sztuka polega na równomiernym smażeniu mięsa z obydwu stron. Słabo wysmażony stek potrzebuje 2 minut z każdej strony, średnio – 2,5 minuty. Oczywiście czas zależy od grubości i rodzaju mięsa z jakiego jest stek. Jeśli jest to kawałek rostbefu o grubości 2 centymetrów, to będzie

Niedzielny kucharz
Rolada z cebulą i boczkiem 164

Rolada z cebulą i boczkiem to smażone mięso z indyka faszerowane podsmażoną cebulą, plastrami boczku oraz tymiankiem. Mięso jest dodatkowo polane słodką marynatą na bazie miodu i soku z pomarańczy. To moja propozycja na świąteczny obiad dla całej rodziny! Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 15 plastrów Składniki(...)łyżki musztardy Przygotowanie: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce tłuszczu. Liście tymianku oderwać od gałązek (pozostawić 1 gałązkę do dekoracji). Mięso naciąć wzdłuż (lub poprzek) (patrz krok 3.), rozbić na cienki plaster i doprawić pieprzem oraz solą. Na płat fileta ułożyć plastry boczku, następnie posypać tymiankiem. Odłożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 224

budowanie i nakładanie na siebie naturalnego smaku składników i kilkukrotne podpalanie zawartości kociołka – szybką, gwałtowną karmelizację. Ten gulasz wołowy w naszym domu nie ma konkurencji! Ten sposób na przygotowanie mięsa możecie z powodzeniem wykorzystać też do naszykowania gulaszu z dzika czy sarniny – w tym wypadku z przypraw dobrze będzie dodać jeszcze kilka kulek aromatycznego jałowca, a ostatnie flambirowanie całości zamiast(...)więcej) pieczarek w przepisie zastąpić świeżymi, młodymi, jędrnymi podgrzybkami – maślaki w tym wypadku będą za miękkie, kurki za słodkie a borowiki za słabe w smaku – zginą przytłoczone innymi smakami. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy w poprzek włókien w zgrabną kostkę o boku 2,5cm. Lekko solimy, mocno pieprzymy i odkładamy na bok. Obieramy cebule i czosnek – cebule kroimy w drobną

Karo in the Kitchen
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 112

SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście niezbędne jest wcześniejszego jego przygotowanie, ale po tym jak mięso wyląduje w piekarniku mamy wolne. OK, enough of the delicate and healthy pastes for bread and vegetables – I want meat! It’s been a while since I ate a roast

Martyna Cooks
Mięsiwo w słoiku 9453

kupnych wędlin z przyjemnością sięgamy po domowe przetwory. Wcześniej już przygotowywałam kiełbasę słoikową a tym razem jest to mięsiwo. Od kiełbasy różni się nieco przyprawami ale też wielkością kawałków mięsa w składzie. Smaczne, aromatyczne mięsko otoczone pyszną galaretką. Składniki: U mnie 6kg mięsa od łopatki wieprzowej ale może to być mięso mieszane ( łopatka, szynka, boczek surowy) = 14 słoiczków 500ml(...)każdy kilogram mięsa po : 19g soli peklującej ( można również zastąpić ją zwykłą solą kuchenną, niejodowaną ale mięso nie będzie już tak ładnie różowe) , 6g majeranku, 4g świeżo mielonego czarnego pieprzu, 100ml zimnej wody, spory ząbek czosnku- przepuścić przez czosnkownik lub drobno pokroić. Na całą porcję mięsa 1 łyżeczka gorczycy, 6 kulek ziela angielskiego, 3 ziarna jałowca- mielę razem z pieprzem

W garach u Gosi
Pieczony gulasz wołowy 165

początek oczywistość: podstawą smacznego gulaszu jest dobre mięso wołowe! Nie ma co spodziewać się cudów, jeśli mięso będzie wątpliwej jakości to choćbyśmy się najbardziej starali nie wyczarujemy z niego ani dobrego gulaszu, ani generalnie nic dobrego. Zatem lepiej kupić mniej, ale lepszego mięsa i zjeść ze smakiem niż siłować się potem z gumowatym mięsem nadwyrężając staw skroniowo – żuchwowy(...)Gulasz jest wybitnie prosty w przygotowaniu, wystarczy mięso obtoczyć w mące, szybko obsmażyć a potem wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika na około 2 godziny i magia robi się sama :) Mięso jest miękkie i delikatne, wręcz rozpada się w ustach. Przyprawy nadają mu niepowtarzalnego aromatu i lekko pikantnego smaku. Najlepiej smakuje w wersji tradycyjnej z kaszą gryczaną

Book of spells
Pieczona pierś indyka na ciepło i zimno. Wędlina dla dzieci. 132

piekę od kilku lat. Przepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby  danie nie znudziło się rodzinie. Nie byłam fanką indyka, ale życie zmusiło mnie do polubienia jego mięsa. Moje dziecko nigdy nie chciało jeść wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;)  Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach okazał się pieczony indyk lub kurczak. I tak musiałam(...)znaleźć sposób na uczynienie zjadliwym mięso, którego nie lubiłam. Najbardziej przeszkadzał mi zapach i ,,wiórowatość" piersi indyka. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach dopracowałam przepis. Mięso przygotowane wg tego przepisu jest soczyste i dobrze przyprawione. Można go podać na ciepło z puree ziemniaczanym lub ryżem. Doskonale smakuje na zimno jako dodatek do kanapek lub sałaty. Mięso ma wyrazisty smak

Codziennik Kuchenny
Najsmaczniejsze burgery – mięsne, soczyste i pełne smaku. 157

Hamburger, król fast foodów, przygotowany zazwyczaj z mięsa wołowego z dodatkami serwowanego w podpieczonej bułce. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie – można smażyć, grillować, piec na żywym ogniu. Serwowany z różnymi dodatkami takimi jak ser, sałata, cebula, boczek, ogórek konserwowy no i oczywiście z musztardą, majonezem i ketchupem. Poniżej przedstawiam przepis, którym już dawno chciałam się podzielić. Moja tajemnica polega(...)przygotowaniu mięsa. Dodaję (chociaż pewnie niektórym to się nie spodoba i powiedzą, że jak jest dobre mięso to nie trzeba doprawiać) dużo przypraw oraz cebulkę. Może nie jest to najbardziej tradycyjny burger ale jest moim ulubionym i zdecydowanie wolę, kiedy czuję dobrze doprawione mięso. Nie zapominajmy, że w burgerze najważniejsze jest mięso, powinno stanowić większość naszego dania. Następnie formuję kształt

wysmienity
Wędlina z nutą miodu, cynamonu i pomarańczy 180

marynacie z kapką miodu - palce lizać! Pierwszy raz biorę udział we wspólnej akcji amatorów kucharzenia w ramach Intergalaktycznego G otowania . "Na tapecie" domowe, własnoręcznie przygotowywane wędliny , cz yli Pieczemy mięso! Rodzaj mięsa: dowolny. Ale jest haczyk! Obowiązkiem było wykorzystać miód i cynamon - rzadko spotykane składniki przy typowych wędlinach.  Nic to! I tak dałam radę :) Domieszałam kilka ulubionych przypraw, dorzuciłam(...)mocno pachnąca pomarańczą, o słodkawo-ostrej, korzennej otoczce. Przyprawy z miodem i owocem idealnie si tu zgrały i razem, stworzyły eksplozyjne doznania smakowe :) Wypróbujcie i Wy - naprawdę warto !   MIĘSO: 1 kg karkówki - zwarty i chudy kawałek MARYNATA: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka miodu - u mnie wielokwiatowy skórka starta z całej pomarańczy

Grunt to przepis!
Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach 180

jest to, że możecie zrobić od razu dwie – całkiem różne. Bazą tych batonów drobiowych zawsze jest pierś z kurczaka i wędzony boczek – dodaje smaku, wędzonego aromatu i nawilża drobiowe mięso swoim tłuszczem. W przepisie nie ma soli i nie jest to pomyłka czy zaniedbanie z mojej strony. Boczek który kupuję jest peklowany na sucho i wędzony na zimno – dla mnie(...)jest już wystarczająco słony i bez problemu swoją słonością doprawia cienko rozbite, drobiowe mięso. Spróbujcie, jaki jest Wasz – jeśli jest mało słony, pierś warto lekko osolić żeby nie była mdła. Mięso kurczaka oczyszczamy z błonek, chrząstek i zbędnych fragmentów tłuszczu. Wybieramy najmniejszą pierś (najlepiej po prostu każdą sobie zważyć). Z wyczuciem dociskamy dłonią pierś do deski i kroimy ostrym nożem

Karo in the Kitchen
Mięcho do chleba 103

Zbliżamy się małymi krokami do Świat Bożego Narodzenia , uwielbiam ten czas , klimat ,więc  nabrałam ochoty na małą rozgrzewkę, więc pierwszą moją rozgrzewką było to pyszne mięso,super smakuję z chlebkiem , ale nie tylko , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki   1 kg szynki  2 cebule  1 marchewka  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  3 ząbki czosnku(...)łyżka soli  2 listki laurowe  4 łyżeczki majeranku  3 łyżki sosu teriyaki  2 łyżki papryki czerwonej  Wykonanie  Mięso zawijami w sznurek , bądź flaka sznurkowanego którego można kupić w sklepie już gotowego . Jak mamy mięso zawiązane , zaczynamy przyprawiać nasze mięso wszystkimi przyprawami , cebulkę obieram , kroję w talarki , i dodaję do mięsa , czosnek obieram , i kroję

Mój Smak
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 168

wybraliśmy się na wycieczkę niedaleko Wrocławia. Po drodze zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam ją tak, żeby(...)podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku.            Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia     Dodatkowo : sznurek

Kuchnia u Krysi
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 187

jakiś czas można się szarpnąć na takie delicje. Do kuchni drodzy gracze, czas najwyższy oprawić szaraka! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE UWAGA! Mięso zająca od królika różni się bardziej wyrazistym smakiem i ciemniejszym kolorem – jednakże sposób przygotowania pasztetu z tych mięs jest analogiczny. Mięso zająca dość trudno zdobyć, natomiast królicze coraz częściej(...)można kupić w popularnych dyskontach, dlatego wybraliśmy właśnie królika do zrobienia pasztetu. Jednakże jeśli macie dostęp do mięsa zajęczego, to jak najbardziej skorzystajcie z tej pełnoprawnej wersji pasującej do przepisu z gry! 1. NAMACZANIE GRZYBÓW (2 min + 2h) Garść suszonych prawdziwków wkładamy do miseczki i zalewy wodą, tak aby przykryła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na ok. 2h i zabieramy się

Nerds Kitchen
Chłodnik buraczany z mięsem 137

kubeczki jogurtu greckiego 1/2 litra kefiru 300 ml bulionu warzywnego/mięsnego 500 g buraków 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo ok 200 g ugotowanego mięsa (ja dałam świeżo upieczony schab) 1 ząbek czosnku sól, pieprz W sporym garnku umieszczamy płynne składniki i dodajemy do nich pokrojone pozostałe składniki. Wyciskamy czosnek, doprawiamy wstępnie do smaku

Szybko Tanio Smacznie
domowa parzona drobiowa kiełbasa 168

ogromnej większości stanowić będzie pierś wiejskiego kurczaka. składniki na dwie kiełbasy 1 wiejski kurczak o wadze ok 1,5 kg 700-800 g piersi z kurczaka całkowita masa mięsa przewidziana do wyrobu kiełbasy powinna (po odfiletowaniu mięsa z kurczaka) wynosić 1,5 kg osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) 1 łyżka żelatyny(...)mieszanka peklująca   ( ilość podana na 1,5 kg mięsa) sól 30 g saletra 2 g możemy też użyć gotowej mieszanki peklosoli ( zwracając uwagę na ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając jednak aby po dodaniu peklosoli do mięsa zawartość saletry nigdy nie przekraczała 2% wagi kiełbas.  cukier brązowy 8 g gorczyca biała płaska łyżeczka 5-6 ziaren pieprzu

Miód i pieprz
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 314

mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z mięsa wieprzowego. I jeśli tylko dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i końcówką do nadziewania kiełbas, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić ją w domu. Włosi mają, jak ich kraj długi i szeroki, wiele gatunków(...)lekko tłuczemy w moździerzu – nie ścieramy go na pył, raczej kruszymy na grubsze kawałki, następnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Ścieramy ser, siekamy pietruszkę. Przygotowanie zaczynamy od podzielenia i oczyszczenia mięsa – zdejmujemy wszystkie grube, sztywne błyszczące błonki otaczające mięśnie, odcinamy grube ścięgna. Te odpady wyrzucamy. Tłuszcz z mięsa ścinamy i nie wyrzucamy go – zmielimy go razem ze słoniną. Mięso kroimy

Karo in the Kitchen
Gulasz z sarny 153

Jakiś czas temu mama znalazła sklep gdzie może kupić świeżą dziczyznę. Sarna ma pyszne i delikatne mięso, a świeża jest dużo lepsza niż głęboko mrożona, a taką kupiła nam kiedyś w Makro. Było w niej więcej lodu niż mięsa. Mama to pyszne mięso zrobiła nam na obiad.     Składniki:   0,5 kg gulaszu z sarny(...)duże cebule 10 g suszonych borowików 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka wody oliwa sól pieprz 4 jagody jałowca mąka do oprószenia     Przygotowanie:   Mięso z sarny myjemy, suszymy i zalewamy maślanką. Trzymamy je w lodówce, marynując je w maślance 3 - 4 dni. Po wyjęciu z maślanki myjemy mięso i lekko rozbijamy. Mamusia kupiła gotowe mięso

Lili w kuchni
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 202

Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara metoda gotowania, dzięki której mięso staje się wystarczająco miękkie, by było zjadliwe. Została opracowana w czasach, gdy wymagało ono naprawdę długiej obróbki, żeby nie  było jak przysłowiowa podeszwa i żeby nie trzeba było żuć(...)właściwie nie kurczaka, tylko koguta - bo była to strawa głównie biednych francuskich chłopów, którzy do garnka najczęściej wrzucali właśnie starego, nieprzydatnego już kurom koguta. Nic dziwnego, że takie mięso potrzebowało długiego gotowania. Boeuf  bourguignon najlepiej jest przygotować w żeliwnym garnku, który równomiernie się nagrzewa i przekazuje ciepło potrawie z każdej strony. Jeśli takiego nie posiadacie, spróbujcie użyć zwykłego naczynia

W SMAK
Palcówka - domowa kiełbasa suszona dojrzewająca 164

odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację :) Nazwa kiełbasy wywodzi się od metody jej wykonania - farsz upycha się w jelicie palcami (ja to z lenistwa zrobiłem przy pomocy maszynki do mięsa). Przygotowując ją w domu będziecie mieć pewność, że wiecie, co jecie :) Składniki -  proporcje na 1 kg mięsa 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka) 10 dag słoniny lub podgardla(...)bardzo tłustego boczku peklosól - 16 do 22 gramów na kilogram mięsa pieprz 1-2 gramy na kilogram mięsa ziele angielskie - 0,25 grama na kilogram mięsa czosnek - 1-2 gramy na kilogram mięsa gałka muszkatołowa - 0,5 grama na kilogram mięsa cukier - 1 gram na kilogram mięsa  zimna woda - około 50 ml *** opcjonalnie 1-2 gramy mielonej ostrej papryki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kołduny litewskie 177

Kołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach faszerowanych surowym mięsem i bardzo mnie zaciekawiły. Czemu? Może temu, ze zaczęłam się zastanawiać, jakie to mięso jest po ugotowaniu kołdunów. Myślałam, że się ono nie ugotuje w tak krótkim czasie, ale jednak okazało(...)wiele bogatszy smak, niż to wcześniej ugotowane. Kołduny wyszły soczyste i rewelacyjne w smaku. Polecam każdemu i pewnie niedługo znowu je zrobię ( i to mówi osoba, która specjalnie za mięsem nie jest :) Przy okazji dowiedziałam się, że kołduny litewskie zrobione są z mięsa wołowego, a białoruskie z mieszanki baraniny, wołowiny i łoju baraniego. Kołduny można podawać okraszone skwarkami lub jako

Smakowy Raj
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 159

tłuszcze typu trans) czy innych olejów roślinnych (jak słonecznikowy, kukurydziany, arachodowy, które zawierają nadmiar kwasów omega 6) używanych w kuchni.  Źródło tekstu:  http://www.vitanatural.pl/o-tluszczach-slow-kilka-cz-2-oliwa-z-oliwek-praktyczne-rady Indycze LOVE Mięso z indyka zwłaszcza przez gospodynie starszej daty uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak liczba zwolenników tego chudego i czystego mięsa jest dużo wyższa. Odpowiednie przygotowany indyk(...)wiele składników i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Reasumując smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, czyli marzenie kobiety. 1. Świetny na dietę Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu. Nawet jeśli kawałek jest nieco tłustszy, są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach. Nie przyczyniają się one do wzrostu poziomu cholesterolu

ClauditteMissCooking
Grillowane Kotlety z Indyka 121

rodzice bardzo często nie mamy pomysłu, na to co przyrządzić dzieciom do jedzenia na grillu. Jak wiadomo dzieci to takie francuskie pieski i nie zawsze przepadają za tłustymi kiełbaskami, mięsem z marynatą czosnkową, a o kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Przedstawię zatem Wam przepis na bardzo smaczne i zdrowe kotleciki z użyciem mięsa z indyka.  Składniki(...)mięsa mielonego z indyka 1 duża marchewka- utarta na dużych oczkach 1/2 kopru włoskiego (dla innych znany jako fenkuł)- drobno posiekany 2 jajka 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka przyprawy harisa z firmy DMG Herbaty 1 cebula czerwona- drobno posiekana 1 łyżka płatków orkiszowych 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej 1 czerwona

ClauditteMissCooking
Przekąska z królika - Antipasto di coniglio 197

Dzisiaj przepis na znakomitą włoską przekąskę z królika. Wymaga nieco cierpliwości, jej przygotowanie zajmie trochę czasu. Ale warto, gdyż mięso królika jest bardzo zdrowe, a przy tym smaczne i delikatne.  Marynujemy je w aromatycznej oliwie, podajemy z suszonymi pomidorami, ostrymi papryczkami i dobrym, najlepiej domowym, pieczywem. Wywar, który zostanie nam po gotowaniu królika jest rewelacyjny w smaku. Pierwszy(...)smaczniejszych wywarów jaki udało mi się ugotować, delikatny ale równocześnie dosyć wyrazisty . Robiłam z połowy porcji i moim zdaniem, jeżeli nie przewidujemy gości, jest to porcja wystarczająca.  Moczenie mięsa w wodzie z octem stosuje się w celu zlikwidowania specyficznego zapachu króliczego mięsa. Przepis znalazłam na  blogu  Kuchnia nad Atlantykiem , tam też radzę zajrzeć po ciekawe informacje

Stare Gary
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 307

mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa do jelit) oraz jelita wieprzowe lub baranie, w których będziemy umieszczać mięso. Wszystko to można znaleźć na stronie DobraKielbasa.pl , miejscu stworzonym dla miłośników domowych mięsnych wyrobów(...)Oprócz sklepu, strona zawiera przepisy i wskazówki jak przygotować różne rodzaje kiełbas, wędlin i inne mięsne wyroby. Jeśli decydujemy się na samodzielne przygotowanie kiełbasy, bardzo ważny jest wybór mięsa. Wybieramy najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki

OstryKęs
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 159

Pasztet z królika odświętna i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ? :-P Propozycja podania pasztetu: z rukolą, tureckimi daktylami oraz żurawiną, wszystko polane sosem balsamicznym. Mniam...Już czuję święta :) Składniki:mięso z 1 królika(...)muszotołowamajeranek suszony2 ząbki czosnkuPropozycja podania pasztetu z:rukola (koszyczek)suszone daktyle (tureckie)żurawina w słoikusos balsamicznyMięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 170

Pasztet z królika od święta i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ?Już raz podawałam na swoim blogu przepis na pasztet. Tym razem przygotowałam go z marmoladą z czerwonej cebuli.Składniki:mięso(...)cebula3- ziele angielskie2 -liście laurowe sól, pieprz2 jajkagałka muszkatołowa majeranek suszony2 ząbki czosnkuMięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko

Bon Appetit Małgorzaty
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 180

końcu obraziłam się na przepisy zawierające jakieś wynalazki z alchemii typu kąpiele wodne i okadzanie melisą oraz modły z kadzidełkami. Nawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa :) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam, że każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego… Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam

ladykitchen
Ciecierzyca z jagnięciną - mięso - etli nohut 151

drobną kostkę, pomidory sparzyć , obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając aż soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat  pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać

Stare Gary
Kartacze z mięsem 231

mielonego mięsa wołowego 2 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 duże cebule skwarki do okraszenia sól, pieprz, majeranek do smaku Kartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu

Świat Domowej Kuchni
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 178

rozmaryn świeży 2 gałązki oliwa rozmarynowa  masło 3 łyżki sól różowa (równie dobrze może być też morska) świeżo zmielony pieprz  kawałek chleba do podłożenia  SPOSÓB WYKONANIA : - mięso myjemy, jeżeli posiada błony oczyszczamy je, mięso suszymy - kroimy dwa plastry mięsa o grubości ok 3 cm( upodobanie dowolne i grubość też zależy od jakości mięsa, które chcemy usmażyć(...)utrzymało ładny kształt związuję mięso po środku sznurkiem, polewam oliwą rozmarynową, miele na to pieprz i układam na mięsie świeży rozmaryn, tak przygotowane mięso odkładam na ok 30 min, aby przeszło aromatem - ważne jest też, aby mięso nie było wprost z lodówki tylko miało temperaturę pokojową - w tym czasie szykuję bułkę ciabatę, rwie na mniejsze kawałki polewam oliwą rozmarynową, posypuje

Basia w kuchni
Paszteciki drożdżowe z mięsem! 314

Pyszne i puszyste paszteciki drożdżowe z mięsem! przepis KLIK

SMYKWKUCHNI
Gotowanie to wyzwanie, czyli poniedziałek bez mięsa 225

odmiany od pankejkowania. I naleśnikowania. Które uprawiam z uporem maniaka. Szkoda, że to jedyny sport jak na razie. Coś czuję, że mi boczkiem wyjdzie. A miało być bez mięsa. Buhahaha! Naleśnik z piekarnika, czyli fińska kolacja szklanka mąki pszennej szklanka mleka szklanka śmietany 2 jajka 3 łyżki płynnego masła szczypta soli masło do wysmarowania foremki miód do podania Mąkę przesiałam

bastalena
Indyk a’la książę Orloff. 226

Składniki. 1 kg piersi z indyka 1-2 marchewki 2 cebulki 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli 1 liść laurowy ½ łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie  obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć(...)dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć  pokrywkę. Na dolnym poziomie piekarnika piec 1h. Zdjąć pokrywkę , folia zostaje ,wbić termometr do mięsa i jeżeli termometr wskazuje 80stop. mięso jest gotowe .Jeżeli nie mamy termometru, to patrzymy na soki z pieczeni. Jeżeli są klarowne ,żółtawe, nie różowe ,to dobrze .Mięso wyjąć

Kulinarny karnet Christophera
Zupa jarzynowa z mięsem mielonym i ziarnami 144

Plucha jaka ś moi drodzy, zimno się zrobiło..to nam trzeba teraz coś na rozgrzanie. Szybka zupka jarzynowa z mięsem i prażonymi ziarnami. Zastrzyk energii i zdrowia. Zupa zabielana jest mielonym siemieniem lnianym. Do rondla z grubym dnem dodałam ulubione jarzyny, mięsko mielone i podlałam niewielka ilościa wody, nie zapomniałam dodac czosnku...a gdy się to wszystko ładnie udusiło, dodałam

Z Kuchni Do Kuchni
Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 212

Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Składniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach 3 ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem

Moja smaczna kuchnia
Pieczona przepiórka 43

gdyż moja teściowa jakiś czas temu zaserwowała nam pieczone przepiórki na obiad i były one ciężkie do zjedzenia. Błąd, który popełniła i który popełnia wiele osób, to czas pieczenia. Mięso to jest bardzo delikatne, stąd też nie potrzebuje ono wcale dużo czasu w piekarniku. Zasada w przypadku mięsa przepiórczego jest jedna, wysoka temperatura i krótki czas pieczenia. Trzy kroki , które(...)zawsze wykonuję przygotowując przepiórkę na obiad to zamarynowanie mięsa, podsmażenie go na patelni i dokończenie pieczenia w piekarniku. Jeśli chodzi o marynatę to zarówno marynata na bazie owoców cytrusowych , papryki, imbiru dobrze sprawdza się połączona z tym mięsem. Po krótkim zamarynowaniu mięso dokładnie należy obsmażyć z każdej ze stron, co pozwoli skórce nie tylko nabrać ładnego koloru ale również sprawi

MeCooks
Paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu 32

gotujesz dużo zup dla swojej rodziny, pewnie masz podobny problem z “odpadkami” po ugotowaniu bulionu. Nie od dziś szukam fajnych rozwiązań jak wykorzystać warzywa i mięso po ugotowaniu rosołu. Mam na to kilka sprawdzonych patentów i dzisiaj podzielę się jednym z nich. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki z mięsa i warzyw z rosołu. Paszteciki wychodzą bardzo delikatne(...)przygotować dla dziecka któremu rozszerzasz dietę metodą BLW, warto wtedy pominąć dodatek soli zarówno podczas gotowania bulionu jak i przygotowywania pasztecików. Wystarczy że po ugotowaniu rosołu wyjmiesz z niego mięso i warzywa, mięso należy oddzielić od kości i chrząstek. Następnie musisz połączysz je z kilkoma innymi składnikami, rozdrobnić na gładką masę i upiec w foremkach silikonowych. Wykonanie jest niezwykle proste

ProstePesto.pl
Paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu 35

gotujesz dużo zup dla swojej rodziny, pewnie masz podobny problem z “odpadkami” po ugotowaniu bulionu. Nie od dziś szukam fajnych rozwiązań jak wykorzystać warzywa i mięso po ugotowaniu rosołu. Mam na to kilka sprawdzonych patentów i dzisiaj podzielę się jednym z nich. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki z mięsa i warzyw z rosołu. Paszteciki wychodzą bardzo delikatne(...)przygotować dla dziecka któremu rozszerzasz dietę metodą BLW, warto wtedy pominąć dodatek soli zarówno podczas gotowania bulionu jak i przygotowywania pasztecików. Wystarczy że po ugotowaniu rosołu wyjmiesz z niego mięso i warzywa, mięso należy oddzielić od kości i chrząstek. Następnie musisz połączysz je z kilkoma innymi składnikami, rozdrobnić na gładką masę i upiec w foremkach silikonowych. Wykonanie jest niezwykle proste

ProstePesto.pl
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami 72

Szukasz pomysłu na niedzielny, uroczysty obiad, ale z prostych składników? Polski wellington, czyli rolada z mięsa mielonego z pieczarkami to danie, które sprawdzi się zarówno na obiad dla teściów, spotkanie z przyjaciółmi, dla dzieci, czy na imprezy typu imieniny, urodziny, czy parapetówka. W prostocie tkwi siła, bo mimo, że znacie wszystkie składniki, to smakuje wybornie i wyjątkowo – pieczarki(...)boczek nawilżają mięso i nadają mu delikatnego smaku. Rolada z mięsa mielonego najlepiej smakuje z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami (można je upiec razem z roladą), kaszą gryczaną lub ryżem. Jako dodatek idealnie sprawdzi się zielona fasolka szparagowa z bułką tartą lub po prostu sałata z winegretem. Można też przygotować sos pieczeniowy lub chrzanowy – nie jest on jednak konieczny. Podane

Poezja smaku
Faszerowana kalarepa 51

Kalarepa faszerowana mięsem to pyszne danie mięsne , które przygotowałam ostatnio na obiad . Daniem tym zainspirowała mnie teściowa, która zrobiła je jakiś czas temu na rodzinny obiad. Podstawą tego dania są wydrążone kalarepy, wypełnione farszem z mięsa mielonego wieprzowego oraz bułki, a następnie gotowane do miękkości w bulionie warzywnym z dodatkiem cebuli i kawałków kalarepy. Składniki sosu po zmięknięciu połączone(...)komponuje się z sosem. Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na faszerowaną kalarepę i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kalarepa faszerowana mięsem Składniki na faszerowaną kalarepę. 4 duże kalarepy (80-90 dkg po obraniu) 50 dkg drobno-mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka kajzerka 15 dkg cebuli 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki

MeCooks
Gołąbki z młodej kapusty 63

soczyste i idealne w smaku. Jakie gołąbki są znane w polskiej kuchni? W polskiej kuchni jest wiele przepisów na gołąbki, znane są gołąbki bez zawijania, gołąbki z ryżem i mięsem, gołąbki z mięsem i grzybami oraz te które przygotujemy w tym przepisie. Gołąbki z młodej kapusty robię zawsze z sosem pomidorowym i podaję z młodymi ziemniakami z wody. Całość smaku(...)dopełnia świeży koperek, którym możemy posypać danie. Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty? Aby gołąbki były soczyste musimy użyć do ich przygotowania odpowiedniego mięsa mielonego. Nie polecam używania mięsa drobiowego, bo gołąbki mogą być suche. Najlepsze będzie mięso z łopatki, albo mięso mielone z karkówki. Gołąbki z młodej kapusty zazwyczaj robimy z ryżem, w przypadku gołąbków wykorzystajcie najzwyklejszy biały ryż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 87

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. Mięso wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Cebulę obieramy(...)grecki z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili.   Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. W gotowej marynacie zanurzamy kawałki mięsa i dokładnie je obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 87

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. Mięso wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Cebulę obieramy(...)grecki z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili.   Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. W gotowej marynacie zanurzamy kawałki mięsa i dokładnie je obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez

Kuchnia MagdaLeny
Rolada schabowa z mięsem mielonym 77

Mięciutka rolad a schabowa z piekarnika, faszerowana mięsem mielonym. Przepis na nasz schab rolowany jest bardzo uniwersalny. Rolada ze schabu faszerowana mielonym sprawdzi się idealnie zarówno jako pieczeń na niedzielny obiad oraz jako wędlina na kanapki. Pyszne, kruche, bardzo aromatyczne mięso ze schabu, wręcz rozpływa się w ustach. W przepisie znajdziesz odpowiedzi na pytania: Jak zwinąć roladę ze schabu? oraz(...)godny uwagi pomysł na ugoszczenie bliskich. Tym bardziej, że rolada schabowa faszerowana nie jest trudna w przygotowaniu. A pięknie podana, z pewnością będzie ozdobą stołu. Rolada ze schabu z mięsem mielonym jest jednym z popularniejszych sposobów przygotowania schabu pieczonego. Jako mięso gorące, jest soczyste i delikatne. Idealne jako danie obiadowe. Jako wędlina pachnące i kruche, po prostu pyszny domowy dodatek

Kuchnia Na Wypasie
NAJLEPSZE HOT-DOGI Z GRILLA I 7 TRIKÓW, DZIĘKI KTÓRYM KAŻDY Z WAS ZOSTANIE MISTRZEM GRILLOWANIA 88

chyba w każdym domu, ale też m.in. ketchupy, musztardy, sosy czy też octy. My wybraliśmy Musztardę Kielecką Grillową i Ketchup Kielecki pikantny w nowych, wygodniejszych opakowaniach. Fantastyczne dodatki do mięs, wędlin i kanapek. Nie tylko tych z grilla! Wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (ilość produktów zależy od ilości osób ) * bułki hot-dogowe lub pszenne bagietki * dobrej(...)Inną metodą jest rozpalenie grilla i wyczyszczenie rusztu białą cebulką – wystarczy przeciąć cebulę na pół, nadziać na widelec i pocierać osmolony ruszt. Przetarcie rusztu cebulką sprawi również, że mięso nie będzie do niego przywierać. 2. IDEALNY ŻAR Pamiętajcie, że wybór odpowiedniego mięsa na grilla to nie wszystko! Kolejnym ważnym czynnikiem, który wpływa na jakość naszej potrawy jest odpowiedni żar

Ostra na Słodko
Gulasz wieprzowy 91

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz wieprzowy to mięsne danie z dużą ilością mięsa wieprzowego m. in. szynki, łopatki bądź karkówki. Gulasz wieprzowy to jednogarnkowe danie mięsne pełne soczystych kawałków mięsa, warzyw i grzybów. Przepis na gulasz wieprzowy jest dosyć prosty, samo przygotowanie składników nie zajmuje dużo czasu, dłuższy czas zajmuje gotowanie gulaszu. Jeśli lubisz gulasz mocno warzywny możesz dodać więcej warzyw(...)pyszny smak, przepiękny aromat. Jeśli nie masz świeżych bądź mrożonych grzybów leśnych możesz dodać grzyby suszone dostępne cały rok w każdym sklepie. Gulasz wieprzowy – Składniki 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, szynki 4 duże marchewki 3 duże cebule 1/2 kg pieczarek 3 ząbki czosnku 300 g grzybów leśnych 1 litr bulionu warzywnego bądź mięsnego olej słodka papryka ostra papryka

To Musisz Wiedzieć
Gołąbki z niskim indeksem glikemicznym – farsz z indyka i cukinii 88

odważny i byłam przygotowana na to, że nie wyjdzie, a ja nie pisnę Wam o tym ani słowa. Jednakże gołąbki wyszły smakowite!! Soczyste, delikatne i dietetyczne. Do eksperymentowania z mięsem indyczym zainspirowały mnie warsztaty kulinarne „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” , w których uczestniczyłam pod koniec lutego. Z przyjemnością biorę udział w kampanii mającej na celu propagowanie jedzenia mięsa(...)najlepszych i najzdrowszych wyborów żywieniowych. Mówię to jako żywieniowiec, ale także osoba z cukrzycą, matka karmiąca piersią i mama dwulatka oraz ośmiolatki o wymagających podniebieniach. Dlaczego warto sięgać po mięso indycze? Mięso indycze ma wysoką zawartość białka. Filet indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Przy

Dietolog
Pasztet z dziczyzny 63

mogę wypinać pierś po ordery! Nie zdecydowałabym się podjąć tego trudnego zadania, gdyby nie fakt, że mogłam podglądać jak Tata dziczyznę przygotowuje. Najbardziej utkwiło mi w pamięci, jak macerował mięso w mleku lub winie i rozmaitych mieszankach przypraw, a potem rolował je i piekł. Każdorazowo uzyskiwał kapitalne efekty smakowe. Pomyślałam, że świetnie byłoby podzielić się przepisem jego autorstwa. Być może(...)Twój świąteczny stół wzbogaci się o kolejną potrawę. Składniki: ok. 2 kg surowego mięsa (w tradycyjnej wersji powinno to być mięso zajęcze, ale w ramach tego przepisu możesz wykorzystać każdy rodzaj mięsa) do macerowania mięsa najlepsze jest wino, ewentualnie możesz użyć też mleka 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok. 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka

Szybko Tanio Smacznie
Schab duszony w sosie cebulowo-maślanym 112

które panieruje się i smaży. A przecież można zrobić go także inaczej, jako duszone, soczyste i miękkie kotleciki w pysznym sosie. Szybko, prosto i na pewno lżej strawnie. Choć mięso ograniczam coraz bardziej, to ostatnio naszła mnie chęć na schab w sosie. Na początku myślałam o bitkach, ale i bez zbijania mięsa można zrobić kruche i pyszne kotleciki. Ważne, żeby(...)mięso obsmażać krótko, aby nie wyschło, bo wtedy będzie nieapetyczne. Sos zrobiłam w dwóch wersjach: połowę ze słodką śmietanką, a połowę bez. Obie wersje są naprawdę smaczne. Przepis na schab duszony w sosie cebulowo-maślanym Składniki na 4-5 porcji: 750 g schabu bez kości 2 większe cebule (ok. 200 g) 3-4 łyżki oleju 50 g masła sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka z szynkowaru 64

stają się synonimem całej grupy produktów. Przykłady można mnożyć – na sportowe obuwie mówimy adidasy, na samochody terenowe – dżipy, a na przenośne odtwarzacze kaset – walkmany. Dziś zajmiemy się królową wszystkich mięs, która z czasem wyrobiła sobie taki prestiż, że zwykliśmy różnorodne mięsne produkty nazywać szynkami. Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów: Ok. 900 g szynki wieprzowej 50 ml gorącej wody Pół łyżeczki żelatyny spożywczej Przyprawy: 2 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprz Solidna szczypta ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Szynka z szynkowaru'; listonic_content

Proste-przepisy.pl
Biodrówka pieczona z warzywami 213

Biodrówka pieczona z warzywami to proste i smaczne jednogarnkowe danie obiadowe. Mięso wychodzi kruche i bardzo aromatyczne z pieczoną marchewką i lekko pikantnymi ziemniakami. Biodrówka wieprzowa jest dość delikatnym i bardzo smacznym mięsem, które świetnie nadaje się do pieczenia i duszenia. Zazwyczaj jest delikatnie poprzerastana tłuszczykiem, który nie pozwala nadmiernie mięsu wysychać i dodatkowo dobrze rozprowadza smak przypraw w głąb(...)mięsa. Jeśli nie dostaniecie biodrówki, to możecie ją zastąpić nawet szynką, karkówką lub łopatką wieprzową. Danie naprawdę jest mało pracochłonne i często je robię, gdy nie mam pomysłu co na obiad. Wymieniam tylko rodzaj mięsa i dodaję inne warzywa, aby nie było zawsze tak samo.     Ilość porcji: 4 - 5     Czas przygotowania: 80 minut Składniki na biodrówkę

Gotuj w domu
Wołowina w sosie musztardowym 107

Wołowina w sosie musztardowym to bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne danie na obiad. Czas jego przygotowania zależy od rodzaju użytego mięsa wołowego. Aromatyczny i bardzo sycący posiłek. Do przygotowania tego dania świetnie nadaje się niezbyt tłusty kark wołowy lub pręga wołowa. Czasem kupuję gotowe mięso gulaszowe, ale w nim często są kawałki mięsa z różnych części i zdarza się(...)wołowinę w sosie musztardowym, najwięcej czasu zajmuje właśnie samo jej duszenie. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 90 - 120 minut Składniki na wołowinę w sosie musztardowym: 1,2 kg mięsa wołowego (może być gulaszowe) 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku papryka czerwona 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy 100 ml śmietany 18% 3 łyżeczki majeranku 3 listki

Gotuj w domu
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 173

bardzo wdzięczny temat, bo można do nich dodać właściwie wszystko, co znajduje się pod ręką. Dziś prosty przepis na pyszny obiad lub ciepłą kolację, czyli zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym. Pomysł na obiad: zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym oczywiście najlepiej smakuje około pięciu minut po wyciągnięciu z piekarnika. Ser jest wtedy idealnie(...)rozpuszczony, a mięso z sosem pomidorowym smakuje obłędnie. Nie ma jednak nic złego w ponownym podgrzaniu obiadu czy ciepłej kolacji na drugi dzień. Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym spokojnie wystarczy na 4-5 porcji . Składniki: 500 g makaronu świderki, 500 g mielonego mięsa (np. z łopatki), 1 puszka pomidorów, 1 koncentrat pomidorowy, 1 średnia cebula

Rozdomowiona
Domowy kebab z kurczaka 348

Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was extra przepis na domowego kebaba w kurczaka. Może też oczywiście być indyk lub inne mięso. Różne przepisy na jego wykonanie krążą po blogach, ja zainspirowałam się tym przepisem ( klik ), zmodyfikowałam oczywiście pod siebie. Zapomniałam kupić jogurt, bo wtedy zrobiłabym marynatę z jogurtem, ale nic straconego, bo tak posmakował wszystkim, że już mam zapowiedziane robienie(...)chowu. U nas do niego pieczone ćwiartki ziemniaczków i sałatka mix sałat. Jest naprawdę pycha, więc namawiam do wypróbowania. Zamiast filetów, możecie użyć udek z kurczaka lub kupić gotowe mięso takie z udek właśnie. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 1 kg filetów z kurczaka  2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 2-3 ząbki czosnku

kruche babeczki
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 163

Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza. Bez konserwantów, bez chemii. Cukier oraz sól mają zadanie zakonserwować mięso, które następnie się suszy w suchym i przewiewnym miejscu. Często w takich przepisach oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany(...)więc nasza domowa wędlina nie różniłaby się od tej sklepowej - zwykła sól i cukier w zupełności wystarczą do wyciągnięcia wody z mięsa i jego konserwacji. Poza tym suszenie również jest metodą konserwacji mięsa. Lepiej zrobić mniejszy kawałek wędliny i zjeść ją w przeciągu tygodnia, a w między czasie przygotować kolejną porcję, niż pakować w nią niepotrzebną chemię. Przygotowanie domowej wędliny

Kuchnia MagdaLeny
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 163

Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza. Bez konserwantów, bez chemii. Cukier oraz sól mają zadanie zakonserwować mięso, które następnie się suszy w suchym i przewiewnym miejscu. Często w takich przepisach oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany(...)więc nasza domowa wędlina nie różniłaby się od tej sklepowej - zwykła sól i cukier w zupełności wystarczą do wyciągnięcia wody z mięsa i jego konserwacji. Poza tym suszenie również jest metodą konserwacji mięsa. Lepiej zrobić mniejszy kawałek wędliny i zjeść ją w przeciągu tygodnia, a w między czasie przygotować kolejną porcję, niż pakować w nią niepotrzebną chemię. Przygotowanie domowej wędliny

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet z resztek 168

poniedziałek wyszukiwarki Google zalewa zapytanie: „co zrobić z mięsem z rosołu”, co poniedziałek Google wyrzuca z siebie krokiety, paszteciki, pasztety i inne naleśniki. Mój pasztet też będzie się opierał na gotowanym mięsie, ale nie tylko. To będzie pasztet z cyklu „ sprzątamy lodówkę ”. W tym pasztecie znajdziecie wszystko: mięso, ryż, warzywa, przyprawy. Podając przepis, podpowiem wam zamienniki, które możecie wykorzystać. Użyłam(...)mięsa z bulionów i rosołu, warzywa gotowałam razem z mięsem. Mimo że buliony i rosół wymagają długiego gotowania i mięso oddaje do nich cały swój smak, dowiecie się, co zrobić, żeby pasztet smakowo był cudowny. W przepisie jest ryż, bo akurat poniewierał mi się smutny i samotny po lodówce, ale możecie użyć kaszy jaglanej, kaszy gryczanej lub płatków owsianych. Pasztet

ladykitchen
Szynka pieczona 125

uszach... Szynka pieczona to swojego rodzaju klasyk na świątecznym stole. Możecie ją podać na ciepło lub na zimno, jako danie główne czy dodatek do pieczywa; a dzięki marynowaniu mięso jest kruche i soczyste. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) i mogę Wam go szczerze polecić. Jeśli bardzo Wam zależy również na efekcie wizualnym, możecie przed włożeniem mięsa do marynaty ładnie(...)nadać mu pożądany kształt. Ja tego nie uczyniłam, gdyż mój kawałek szynki był dosyć podłużny. Jak widać również na zdjęciu, swoją pieczoną szynkę podałam do obiadu, stąd solidne porcje mięsa. Jednak fantastycznie wygląda i bez problemu się kroi podana jako wędlina na kanapki. Składniki: 1,5 kg szynki bez kości kostka rosołowa lub pieczeniowa - do pieczenia Marynata: 5 ziaren ziela

My simple kitchen
Glazura na grilla z wina i cynamonu 133

Glazura na grilla z wina i cynamonu – bardzo aromatyczny dodatek do mięsa, nadający mu zupełnie nowy smak. Glazura jest doskonała przede wszystkim do wieprzowiny: np. polędwiczki lub łopatki, ale świetnie nadaje się też do grillowanego schabu. O tej miksturze można powiedzieć, że to glazura i marynata równocześnie. Mięso przed grillowaniem trzeba dokładne obtoczyć i odstawić do lodówki na godzinę(...)najlepiej na całą noc. Podczas grillowania co jakoś czas pokrywamy mięso cienką warstewką glazury. Mięso musi być dość cienko pokrojone i rozbite tłuczkiem. Autorką przepisu jest Florence Fabricant , amerykańska krytyczka kulinarna. Czas grillowania: 20 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 4 kawałki mięsa Składnik: 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego

Niedzielny kucharz
Stek z kangura z sałatką ze szpinaku 152

Stek z kangura jadłam i przygotowywałam po raz pierwszy. Przyznam się, że nie wiedziałam, jak zabrać się za przyrządzanie. W sieci nie znalazłam także opisu, jak dokładnie wysmażyć mięso. Inspirowałam się więc zlepkiem porad z różnych miejsc oraz moją intuicją i doświadczeniem. W zasadzie przygotowanie steku z kangura nie różni się niczym od przygotowywania steków wołowych, wymaga jednak około(...)strony, był jednak jeszcze zbyt krwisty. Taki najlepszy według mnie to średnio wysmażony, ale smażony, aż około 8 minut z jednej strony. Oczywiście stopień wysmażenia zależy także od kawałków mięsa, ich grubości. Ja przygotowywałam kawałki mięsa już gotowe, porcjowane na steki (kupiłam w Lidlu). Aby zjeść steki z kangura, musiałam czekać dwa dni, aż mięso się rozmrozi (najlepiej odmrażać

Kuchnia Bazylii
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 189

zamiarem przygotowania szarpanej wieprzowiny. Każdy tak ją zachwala, że ja również postanowiłam upiec ją na niedzielny obiad. Już od samego ranka po mieszkaniu rozchodził się cudowny zapach pieczonego mięsa. Ciężko było wytrzymać aby nie spróbować choć kawałeczka. Pod koniec pieczenia dodałam do mięsa sos ciemny uniwersalny Łowicz . Świetnie podkręcił smak mięsa. Danie wyszło genialne, cudowne w smaku, takie, że Łooo(...)Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach!  Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :) Warto pamiętać

Smakołyki Asi
Kartacze czyli ziemniaczane kluski z mięsem drobiowym 146

powiem tylko tyle, że są pyszne. Trochę z nimi pracy, ale warto. Przygotowanie farszu – Do garnka wrzucić mięso i wlać wodę, tyle żeby mięso było przykryte. Marchew i pietruszkę obrać i dodać do garnka. Dodać ziarenka ziela angielskiego, vegetę, sól, pieprz do smaku. Zagotować, zdjąć szumy i gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso z wywaru i poczekać aż mięso(...)ostygnie. Zimne mięso obrać z kości i skór. Powinno zostać 500 g czystego mięsa. Cebulę obrać, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać ją do mięsa razem z majerankiem, wymieszać. Zmielić mięso przez maszynkę z tarczą z dużymi oczkami. Wlać rosół, sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Rosół przecedzić

Kuchnia Pokoleń
Sprawdzony przepis na pieczonego indyka w pomarańczach, czyli jak szybko zrobić udziec indyka z piekarnika 248

zrobić pieczone ziemniaczki. Wystarczy dodać do obranych ziemniaków ulubione zioła, odrobinę oleju i ułożyć je obok indyka na godzinę. Jeśli jesteś w stanie się zorganizować, to polecam zamarynowanie mięsa w pomarańczowej marynacie dzień przed pieczeniem. Jeśli jednak nie znajdziesz czasu, możesz po prostu przyprawić mięso z indyka przyprawami i sokiem. Porcja jest dość duża, bo warto sobie upiec więcej mięsa(...)część można zjeść jako danie obiadowe, reszta może być przepysznym, aromatycznym mięsem na kanapki.   Wykonanie Najpierw przygotuj marynatę do mięsa – jeśli masz taką możliwość to dzień lub kilka godzin przed pieczeniem. Jeśli nie to po prostu wymieszaj musztardę z octem i olejem, dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz pozostałe zioła i przyprawy. Jeśli masz udziec z kością

Eat me! Fit me!
Wołowina po burgundzku 153

bliskiej osoby. Wołowina duszona w winie jest przepyszna, wprost rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego dania użyłam karku wołowego, który był delikatnie przerośnięty odrobiną tłuszczyku, dzięki czemu mięso stało się delikatne i zatrzymało w sobie dużo smaku i aromatu przypraw. Uważam, że do tego dania polędwicy wołowej raczej szkoda używać, gdyż jest ona za chuda i zbyt delikatna(...)skórkę (nie wyrzucać), pokroić go w cm kostkę i podsmażyć do zrumienienia, zdjąć z patelni. Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki o bokach 4 - 5 cm. Mięso obtaczać w mące i obsmażyć z obu stron na wytopionym z boczku tłuszczu. Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni tak, aby kawałki mięsa do siebie nie dotykały. Na dno żaroodpornego

Kuchcik gotuje
Szynka z karkówki i boczku z szynkowara i Konkurs 181

Zestaw jaki otrzymałam wyglądał tak:                                            Oczywiście bez mięsa :) Moją szynkę przygotowałam z : 80 dag karkówki 40 dag boczku 20 g soli 2 g saletry peklowej małej płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego szczypty mielonego ziela angielskiego 2 liści laurowych(...)płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu 2 ząbków czosnku 70 ml letniej wody płaskiej łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Świeże mięso karkówki kroimy w wąskie, cienkie plastry, które rozbijamy tłuczkiem i kroimy na kawałki ok.3 x 3 cm. Boczek mielimy Oba składniki łączymy w misce, mieszamy dodając wcześniej przyprawy tzn. sól, saletrę , pieprz i ziele, ugniatamy razem minimum 15 min. Przykrywamy miskę i wkładamy

Proste Potrawy
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 216

kiedy to zapachy roznoszą się po całym domu i można wręcz zwariować, z głodu. Ale powiem Wam, że cierpliwość się tutaj opłaca, bo to był jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno(...)Dodatki: zielony ogórek pokrojony w plasterki ulubione kiełki * PRZYGOTOWANIE Szarpana wieprzowina Ze względu na to, że jej przygotowanie zajmuje najwięcej czasu, przygotowujemy ją dzień albo nawet dwa dni wcześniej. Mięso myjemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy. Gorczycę i kolendrę ucieramy w moździerzu i dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszankę łączymy z olejem i nacieramy nią mięso. Cebulę kroimy w piórka, układamy ją równomiernie

Food Square
Pasztet z wątróbką 221

Zawsze miałem słabość do dobrych pasztetów , jednak niestety większość z nich zawiera bułkę, zarówno zwykłą jak i tartą. Dodatkowo kupne pasztety są robione z najtańszych i najgorszych rodzajów mięsa, najczęściej z odpadków przy produkcji wędlin. Staram się jeść nie tylko mięso jako mięśnie, ale także wątróbkę, jednak wiem, że są osoby nieprzepadające za jej smakiem. Pasztet z wątróbką(...)typowego smaku i uzupełniony warzywami stanowi fantastyczne śniadanie paleo . I nie potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec

PaleoSMAK
Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami 224

wszystkie narzędzia niezbędne do stosowania sous-vide. Ale przecież kto nie ryzykuje ten nie ma.  Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami Mięso Wybieramy garnek z najgrubszym dnem (łatwiej będzie kontrolować nam temperaturę wody), wlewamy do niego zimnej wody na min. 10 cm. Szpikulec termometru wkładamy do wody, a samo urządzenie osadzamy(...)specjalnej blaszce na krawędzi garnka. Podgrzewamy wodę do temperatury 60 stopni Celsjusza. Polędwiczkę czyścimy z błonek (ja odkroiłem węższą część mięsa i użyłem tylko tej o w miarę identycznej grubości). Na blacie rozwijamy min, 50 cm folii spożywczej, na której kładziemy polędwiczkę, zwijamy ją jak rolkę sushi, dociskając szczelnie. Celem jest takie zawinięcie mięsa, aby nie było w środku powietrza

Right Behind The Kitchen
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką 1433

banalnie nudnych ćwiartek kurczaka można wyczarować pyszne faszerowane ćwiartki kurczaka. Na blogu są już faszerowane ćwiartki kurczaka z pieczarkami. Tym razem Piotrek proponuje przygotować Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką . Piotrek, je przygotowuje bo danie jest dosyć pracochłonne, ze względu na trybowanie mięsa z kości, a ja za bardzo nie lubię się przemęczać w kuchni Oczywiście umiem trybować kurczaka(...)faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką , ale to są dania mało pracochłonne. Polecam Wam się pobawić i przygotować danie z jego pomysłu. Przepis na najlepsze Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką: 6 ćwiartek z kurczaka kolorowe mini papryki natka pietruszki ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant łągodna papryka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem 239

Naleśniki: - 3 jajka; - 2,5 szklanki mąki; - 1,5 szklanki mleka; - 1 szklanka wody gazowanej; - szczypta soli i cukru; - łyżka oleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól(...)Dodatkowo: – jajka, bułka tarta Wykonanie: Składniki na naleśniki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, smażyć naleśniki. Mięso, marchewkę i pietruszkę zalać zimną wodą, NIE PRZYPRAWIAĆ, gotować do miękkości mięsa, mi zajęło to około 2 godziny. Kapustę kiszoną wypłukać jeżeli jest mocno kwaśna, zalać wodą, dodać listki laurowe i ziele angielskie, gotować około godziny-półtora. Odcedzić. Cebulę posiekać, przesmażyć na złoty

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania