Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami)

Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami)

Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami)

Boeuf  bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej z rejonu Burgundii. Ta położona w centralnej części Francji kraina  słynie z produkcji czerwonych win (burgundów), które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara metoda gotowania, dzięki której mięso staje się wystarczająco miękkie, by było zjadliwe. Została opracowan... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W SMAK

Autor

Mariusz WachowiczMariusz Wachowicz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mięso, wołowina, grzyby, boczek, francuskie, zupa pomidorowa, por , kurczak, czosnek, warzywa, marchewka, potrawy z kurczaka, mięso duszone, gotowany kurczak, kurczak z boczkiem, kurczak z porem, duszona marchew, kurczak w zalewie, kurczak z czosnkiem, warzywa z kurczakiem, kurczak z warzywami

Inne przepisy z W SMAK

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.