Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami)
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami)
Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej z rejonu Burgundii. Ta położona w centralnej części Francji kraina słynie z produkcji czerwonych win (burgundów), które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara metoda gotowania, dzięki której mięso staje się wystarczająco miękkie, by było zjadliwe. Została opracowan... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu W SMAK
Autor
Mariusz Wachowicz
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
mięso, wołowina, grzyby, boczek, francuskie, zupa pomidorowa, por , kurczak, czosnek, warzywa, marchewka, potrawy z kurczaka, mięso duszone, gotowany kurczak, kurczak z boczkiem, kurczak z porem, duszona marchew, kurczak w zalewie, kurczak z czosnkiem, warzywa z kurczakiem, kurczak z warzywami
Inne przepisy z W SMAK
Dodaj komentarz