wołowina - 6415 przepisów

Wołowina w sosie z wolnowaru 160

Wołowina w sosie z wolnowaru . Pikantna i aromatyczna. Tradycyjna wołowina w sosie własnym. Idealna na obiad. Można tak samo przygotować razy/ zrazy wołowe , tradycyjne bitki wołowe , czy gulasz wołowy. Poznajcie najlepszy przepis na wołowinę. Przyznam, że taka właśnie pokrojona w plastry wołowina w sosie własnym to wspomnieniem mojego dzieciństwa, podana z kopytkami, kluskami śląskimi i tartymi buraczkami z cebulą(...)czerwoną kapustą. Wołowinę można przygotować w wielu wariantach smakowych dodając koncentrat pomidorowy, śmietanę, grzyby suszone, ajwar czy też jakiś inny składnik. Ta wołowina w sosie jest pikantna, z wędzoną papryką, aromatyczna, po prostu pyszna. Wszelkie długo duszone mięsa: rolady wołowe, bitki, gulasze, biodrówka czy żeberka zdecydowanie są najlepsze, wszystko co najlepsze z mięsa przenika do sosów, a mięso staje się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim 232

Tatar z górnej zrazowej z piklowanymi warzywami Dziś na blogu krótka relacja  z Lekcji gotowania z wołowiną QMP, którą poprowadził Grzegorz Łapanowski, ambasador programu Dobra wołowina QMP, a  w której miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim W ubiegły wtorek 26 sierpnia wzięłam udział w "Lekcji gotowania z wołowiną". Była to nagroda(...)konkursie zorganizowanym przed Dobrą wołowinę, i to nagroda nie byle jaka, bo na 5 uczestników lekcji przypadało 3 kucharzy pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego. Program QMP Dobra wołowina ma na celu zachęcenie konsumentów to spożywania mięsa dobrej jakości, wyprodukowanego zgodzenie z zasadami Quality Meat Program, pierwszego krajowego systemu jakości

Kulinarne przygody Gatity
Marynowana wołowina z warzywami 205

Dzisiaj serwujemy marynowaną wołowinę z warzywami- pyszne azjatyckie danie- dokładnie pochodzące z kuchni chińskiej. Krótka obróbka mięsa I warzyw- dodaje tej potrawie niesamowity smak. Także dzisiaj- zdrowo I dietetycznie- polecam Zaczynamy Składniki na marinate do wołowiny: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyzki oleju sezamowego Wykonanie: Wyciskamy czosnek przez praskę(...)dodajemy do miski wszystkie składniki- mieszamy do połączenia Składniki: 500 gr wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy

Smaki Edyty
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 154

Czym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę na pograniczu medium rare a medium.  źródło: Internet Jak najbardziej przepadam za średnio wysmażonym mięskiem, ponieważ wtedy mięso wołowiny nie traci zbytnio smaku i cennych właściwości a jednak nie jemy(...)całkowicie surowego :) Bardzo wysmażona wołowina traci już swoją szlachetność smaku jaką ma wołowinaWołowina nie potrzebuje żadnych wymyślnych przypraw, ponieważ rożnego rodzaju zioła zabijają pierwotny smak mięsa. Wystarczy sól i pieprz. Ja zrobiłam do niego jeszcze sos na bazie musztardy. Szukamy gruby kawał mięcha. Powinien mieć minimum 2 - 3 cm.  Najlepsza

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 201

Najczęściej gotuję ją na wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy sezon na grzyby więc zaprosiłam je do garnka, podniosłam również walory smakowe kawałkiem wołowiny duszonej wcześniej w czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację - nie zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki(...)fasoli "Piękny Jaś" 1/2 kg wołowiny gulaszowej 4 średnie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro ) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami 162

Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami to dość oryginalne połączenie włoskiej makaronu tagliatelle z soczystą, delikatnie jeszcze różową w środku wołowiną. Idealnie jest podać to danie na dużej patelni, tak aby każdy mógł sam sobie nałożyć odpowiednią porcję. Dodatek świeżego szpinaku sprawi, że potrawa nabierze odpowiedniego koloru. Przeczytaj również: Włoskie tagliatelle z krewetkami Składniki 250g wołowiny makaron tagliatelle 10-12 pomidorków(...)koktajlowych oliwa z oliwek mała cebulka 2 ząbki czosnku 5-6 pieczarek garść szpinaku sól pieprz szczypta ziół prowansalskich Szybki pomysł na: Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami – przepis Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelnie na odrobinie oliwy szklimy cebulkę. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina i nerki pod ciastem francuskim 56

Wołowina i nerki pod ciastem francuskim czyli angielskie steak and kidney pie , to niezwykle popularne danie, którym Anglicy zajadają się od lat. Danie to jest połączeniem smażonych kawałków wołowiny i nerek z cebulą oraz przyprawami takimi jak sos Worcestershire, pieprz oraz sól. Uduszone mięso zapieka się pod warstwą ciasta francuskiego i serwuje z warzywami z wody bądź z grilla oraz(...)ziemniakami. Jeśli nie robiliście jeszcze tego dania to mam nadzieję, iż skusicie się na poniższy przepis na wołowinę i nerki pod ciastem francuskim . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto z wołowiną i nerkami Składniki na wołowinę i nerki pod ciastem francuskim. 40 dkg nerek wołowych 80 dkg udźca wołowego 20 dkg cebuli 4 łyżki

MeCooks
Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim 243

maja na zaproszenie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych programu  QMP - Wołowina zawsze dobra . Warsztaty poprowadził ekspert programu Grzegorz Łapanowski, a  wspólnie z nami gotował między innymi zwycięzca pierwszej edycji Top Chefa Martin Gimenez Castro. Warsztaty odbyły się restauracji Boathouse w Warszawie. Warsztaty QMP Dobra wołowina(...)Grzegorzem Łapanowskim  Podczas warsztatów zostało nam przedstawione nowe oblicze wołowiny QMP przygotowane według wyśmienitych przepisów  z całego świata. Został nam również rozszyfrowany skrót QMP, co oznacza Quality Meat Program, czyli system certyfikacji mięsa wołowego  stworzony aby wspierać produkcję dobrego mięsa  wołowego. Wołowina ta jest pozyskiwana ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym

Kulinarne przygody Gatity
Wołowina po cygańsku z piekarnika 37

Wołowina po cygańsku z piekarnika świetnie sprawdzi się jako pyszny obiad zarówno na święta, jak i na co dzień. Miękka wołowina duszona w piekarniku z delikatnie wyczuwalnym w sosie smakiem pieczarek, papryki i kiszonego ogórka. Pieczony udziec wołowy wręcz rozpływa się w ustach i można dzielić go samym widelcem bez noża. Wołowina z piekarnika po cygańsku jest dość łatwym(...)przygotowania daniem na obiad. Pieczona wołowina będzie miękka, jeśli użyjemy niezbyt chudego kawałka mięsa i odpowiednio zamarynujemy. Do pieczenia, a raczej duszenia w piekarniku dobrze sprawdza się niezbyt chudy udziec wołowy, karkówka lub łopatka wołowa. Dobrze również mieć sprawdzonego sprzedawcę wołowiny, wtedy możemy mieć pewność, że nie kupimy mięsa słabej jakości i danie wyjdzie tak, jak powinno. Wołowina po cygańsku

Kuchcik gotuje
Wołowina pieczona z suszonymi pomidorami i cebulą 123

Bardzo przypadła mi do gustu delikatna, mięciutka i aromatyczna wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebuli. Oprócz wspaniałego smaku jestem zachwycona również tym, że piekąc w ten sposób wołowinę, można w jednym naczyniu również upiec ziemniaki, co skraca przygotowanie obiadu. Wołowina jest bardzo smacznym i zdrowym mięsem, dlatego, jeśli tylko mam okazję to po nią sięgam. Po jej zjedzeniu(...)jestem najedzona, ale nie czuję się ociężała, jak to czasami bywa po wieprzowinie. Dania z wołowiny zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych stołach, na pewno odstrasza jej cena i obawa, że po przygotowaniu wyjdzie zbyt twarda i rozczaruje nie tylko nas, ale i naszych gości. Wołowina odpowiednio traktowana i bez pośpiechu przyrządzana, z pewnością odwdzięczy się wspaniałym smakiem. Do tego

Kuchcik gotuje
Lekcja gotowania - wołowiną QMP 159

LEKCJA GOTOWANIA Z GRZEGORZEM ŁAPANOWSKIM WOŁOWINA QMP  WARSZAWA 26.08.2014  Przyznaję, było mi strasznie przykro, kiedy okazało się, że nie wygrałam udziału w warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim - czułam, że to może być świetne spotkanie. Więc tym większa była moja radość, kiedy  jeden z laureatów konkursu organizowanego przez Dobrą Wołowinę zrezygnował z wygranej. Byłam następna w kolejce!  Miałam(...)się w Warszawie, w SmArtStudio przy  ul Hożej. Sympatycznie zaprojektowane wnętrze, kameralna atmosfera - poza prowadzącymi i organizatorami było nas raptem pięcioro! Lekcję prowadził Grzegorz Łapanowski - amasador programu Dobra Wołowina. Zanim przeszliśmy do części praktycznej, przez ponad godzinę o powiadał nam o programie QMP i  o nowych  trendach w kuchniach na świecie. Wbrew obawom

Stare Gary
Wołowina po Burgundzku 175

Fantastyczne, wykwintne danie!. Do tego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia.   Składniki na naszą wołowinę; 1 kg wołowiny, (może być antrykot, łopatka, rozbratel lub gicz) 30 dag boczku 1/2 litra czerwonego wina(najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji(...)sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Wyjąć przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu i odrobinie oliwy podsmażyć wołowinę, również odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić ząbki czosnku i posiekane w talarki cebulę i marchew. Oprószyć mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie

Apetyczna babeczka
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 216

jako o prawdziwym grzybku. Cenimy go za walory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty - to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia. Polecam . Zaczynamy : Składniki: około 1 kg wołowiny 40 gr suchych porcini 400 ml bulionu wołowego 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pieprz szczypta szafranu oliwa Wykonanie: Grzyby płuczemy i zamaczamy we wrzątku(...)czasie jeszcze raz płuczemy. Wołowinę- myjemy i kroimy na cienkie plasterki.  Rozgrzewamy na woku lub na patelni teflonowej 1 łyżkę oleju i niewielkimi porcjami smażymy z dwóch stron mięso - nie dłużej niż 2 min. Doprawiamy pieprzem- najlepiej świeżo zmielonym. Odkładamy do miski. W garnku  rozgrzewamy 2 łyżki oleju dodajemy mięso i grzyby- smażymy około 2 min. Zalewamy bulionem

Smaki Edyty
Wolowina po burgundzku- Boeuf bourguignon-Beef Bourguignon 182

Witam Zaszalalam I wczoraj zaczelam przygotowania do dzisiejszego obiadu. Jest to klasyczne danie francuskie, czasochlonne, ale rozplywaja sie w ustach wolowina I jej niesamowity smak wynagradza wszystko: Wolowina po burgundzku Kroimy ok 1 kg wolowiny w kosteczke , wrzucamy na rozgrzany olej. Smazymy. W miedzyczasie kroimy 6-8 marchewek ok 150-200 bekonu . 2 cebule - skrajamy w kostke Wszystko wrzucamy(...)lyzce masla I 2 -3 zabkach czosnku ok 200-250 gr pieczarek pokrojonych w cwiartki. Szykujemy szklanke bulionu wolowego z 2 kostek. Podsmazone pieczarki wrzucamy do garnka z wolowina, zalewamy bulionem. Na bardzo malym gazie pod przykryciem dusimy wolowine przynajmniej  trzy godziny. Ja dusilam 4 godziny. Mozna tez w piekarniku. Podajemy z pieczonymi ziemniakami. Zycze smacznego

Smaki Edyty
Kokosowe curry z wolowina - czyli Coconut beef curry 159

Dzisiaj wybieramy sie w podroz do Tajlandii... Zapraszam na Kokosowe curry z wolowina. Niesamowity smak mleka kokosowego I curry. Szykujemy : 2 lyzki sproszkowanej kolendry, 2 lyzki sproszkowanego kminku, 5 lyzek Massaman curry paste( do kupienia w Dunnes)- mieszamy razem. Do garnka nalewamy ok 200-250 ml wody I ok 200 g kremowego bloku kokosowego. Gotujemy do rozpuszczenia. Dodajemy zmieszna(...)brazowego, 4 lyzki fish sosu, 400 ml mleka kokosowego I ok 50 gr orzeszkow- ja dodalam cashew. Dodatkowo dodalam jeszcze jedna puszke mleka kokosowego. Dusimy na wolnym ogniu , az wolowina bedzie miekka. Na koniec gotowania, gdy wolowina bedzie miekka dodajemy ok 6 lisci- kaffir lime. Podalam z ryzem. Zycze smacznego

Smaki Edyty