wołowina - przepisów 3918

  1. Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim
    Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim

    Tatar z górnej zrazowej z piklowanymi warzywami Dziś na blogu krótka relacja  z Lekcji gotowania z wołowiną QMP, którą poprowadził Grzegorz Łapanowski, ambasador programu Dobra wołowina QMP, a  w której miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim W ubiegły wtorek 26 sierpnia wzięłam udział w "Lekcji gotowania z wołowiną". Była to nagroda(...)konkursie zorganizowanym przed Dobrą wołowinę, i to nagroda nie byle jaka, bo na 5 uczestników lekcji przypadało 3 kucharzy pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego. Program QMP Dobra wołowina ma na celu zachęcenie konsumentów to spożywania mięsa dobrej jakości, wyprodukowanego zgodzenie z zasadami Quality Meat Program, pierwszego krajowego systemu jakości

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  2. Marynowana wołowina z warzywami
    Marynowana wołowina z warzywami

    Dzisiaj serwujemy marynowaną wołowinę z warzywami- pyszne azjatyckie danie- dokładnie pochodzące z kuchni chińskiej. Krótka obróbka mięsa I warzyw- dodaje tej potrawie niesamowity smak. Także dzisiaj- zdrowo I dietetycznie- polecam Zaczynamy Składniki na marinate do wołowiny: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyzki oleju sezamowego Wykonanie: Wyciskamy czosnek przez praskę(...)dodajemy do miski wszystkie składniki- mieszamy do połączenia Składniki: 500 gr wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  3. Steak medium rare (i parę słów o wołowinie)
    Steak medium rare (i parę słów o wołowinie)

    Czym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę na pograniczu medium rare a medium.  źródło: Internet Jak najbardziej przepadam za średnio wysmażonym mięskiem, ponieważ wtedy mięso wołowiny nie traci zbytnio smaku i cennych właściwości a jednak nie jemy(...)całkowicie surowego :) Bardzo wysmażona wołowina traci już swoją szlachetność smaku jaką ma wołowinaWołowina nie potrzebuje żadnych wymyślnych przypraw, ponieważ rożnego rodzaju zioła zabijają pierwotny smak mięsa. Wystarczy sól i pieprz. Ja zrobiłam do niego jeszcze sos na bazie musztardy. Szukamy gruby kawał mięcha. Powinien mieć minimum 2 - 3 cm.  Najlepsza

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  4. Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną
    Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną

    Najczęściej gotuję ją na wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy sezon na grzyby więc zaprosiłam je do garnka, podniosłam również walory smakowe kawałkiem wołowiny duszonej wcześniej w czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację - nie zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki(...)fasoli "Piękny Jaś" 1/2 kg wołowiny gulaszowej 4 średnie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro ) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy

    Przepis pochodzi z bloga Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała, prowadzonego przez apetytnawiecej.

  5. Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim
    Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim

    maja na zaproszenie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych programu  QMP - Wołowina zawsze dobra . Warsztaty poprowadził ekspert programu Grzegorz Łapanowski, a  wspólnie z nami gotował między innymi zwycięzca pierwszej edycji Top Chefa Martin Gimenez Castro. Warsztaty odbyły się restauracji Boathouse w Warszawie. Warsztaty QMP Dobra wołowina(...)Grzegorzem Łapanowskim  Podczas warsztatów zostało nam przedstawione nowe oblicze wołowiny QMP przygotowane według wyśmienitych przepisów  z całego świata. Został nam również rozszyfrowany skrót QMP, co oznacza Quality Meat Program, czyli system certyfikacji mięsa wołowego  stworzony aby wspierać produkcję dobrego mięsa  wołowego. Wołowina ta jest pozyskiwana ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  6. Wołowina pieczona z suszonymi pomidorami i cebulą
    Wołowina pieczona z suszonymi pomidorami i cebulą

    Bardzo przypadła mi do gustu delikatna, mięciutka i aromatyczna wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebuli. Oprócz wspaniałego smaku jestem zachwycona również tym, że piekąc w ten sposób wołowinę, można w jednym naczyniu również upiec ziemniaki, co skraca przygotowanie obiadu. Wołowina jest bardzo smacznym i zdrowym mięsem, dlatego, jeśli tylko mam okazję to po nią sięgam. Po jej zjedzeniu(...)jestem najedzona, ale nie czuję się ociężała, jak to czasami bywa po wieprzowinie. Dania z wołowiny zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych stołach, na pewno odstrasza jej cena i obawa, że po przygotowaniu wyjdzie zbyt twarda i rozczaruje nie tylko nas, ale i naszych gości. Wołowina odpowiednio traktowana i bez pośpiechu przyrządzana, z pewnością odwdzięczy się wspaniałym smakiem. Do tego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  7. Lekcja gotowania - wołowiną QMP
    Lekcja gotowania - wołowiną QMP

    LEKCJA GOTOWANIA Z GRZEGORZEM ŁAPANOWSKIM WOŁOWINA QMP  WARSZAWA 26.08.2014  Przyznaję, było mi strasznie przykro, kiedy okazało się, że nie wygrałam udziału w warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim - czułam, że to może być świetne spotkanie. Więc tym większa była moja radość, kiedy  jeden z laureatów konkursu organizowanego przez Dobrą Wołowinę zrezygnował z wygranej. Byłam następna w kolejce!  Miałam(...)się w Warszawie, w SmArtStudio przy  ul Hożej. Sympatycznie zaprojektowane wnętrze, kameralna atmosfera - poza prowadzącymi i organizatorami było nas raptem pięcioro! Lekcję prowadził Grzegorz Łapanowski - amasador programu Dobra Wołowina. Zanim przeszliśmy do części praktycznej, przez ponad godzinę o powiadał nam o programie QMP i  o nowych  trendach w kuchniach na świecie. Wbrew obawom

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  8. Wołowina po Burgundzku
    Wołowina po Burgundzku

    Fantastyczne, wykwintne danie!. Do tego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia.   Składniki na naszą wołowinę; 1 kg wołowiny, (może być antrykot, łopatka, rozbratel lub gicz) 30 dag boczku 1/2 litra czerwonego wina(najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji(...)sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Wyjąć przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu i odrobinie oliwy podsmażyć wołowinę, również odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić ząbki czosnku i posiekane w talarki cebulę i marchew. Oprószyć mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  9. Wołowina z porcini- czyli z borowikami
    Wołowina z porcini- czyli z borowikami

    jako o prawdziwym grzybku. Cenimy go za walory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty - to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia. Polecam . Zaczynamy : Składniki: około 1 kg wołowiny 40 gr suchych porcini 400 ml bulionu wołowego 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pieprz szczypta szafranu oliwa Wykonanie: Grzyby płuczemy i zamaczamy we wrzątku(...)czasie jeszcze raz płuczemy. Wołowinę- myjemy i kroimy na cienkie plasterki.  Rozgrzewamy na woku lub na patelni teflonowej 1 łyżkę oleju i niewielkimi porcjami smażymy z dwóch stron mięso - nie dłużej niż 2 min. Doprawiamy pieprzem- najlepiej świeżo zmielonym. Odkładamy do miski. W garnku  rozgrzewamy 2 łyżki oleju dodajemy mięso i grzyby- smażymy około 2 min. Zalewamy bulionem

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  10. Wolowina po burgundzku- Boeuf bourguignon-Beef Bourguignon
    Wolowina po burgundzku- Boeuf bourguignon-Beef Bourguignon

    Witam Zaszalalam I wczoraj zaczelam przygotowania do dzisiejszego obiadu. Jest to klasyczne danie francuskie, czasochlonne, ale rozplywaja sie w ustach wolowina I jej niesamowity smak wynagradza wszystko: Wolowina po burgundzku Kroimy ok 1 kg wolowiny w kosteczke , wrzucamy na rozgrzany olej. Smazymy. W miedzyczasie kroimy 6-8 marchewek ok 150-200 bekonu . 2 cebule - skrajamy w kostke Wszystko wrzucamy(...)lyzce masla I 2 -3 zabkach czosnku ok 200-250 gr pieczarek pokrojonych w cwiartki. Szykujemy szklanke bulionu wolowego z 2 kostek. Podsmazone pieczarki wrzucamy do garnka z wolowina, zalewamy bulionem. Na bardzo malym gazie pod przykryciem dusimy wolowine przynajmniej  trzy godziny. Ja dusilam 4 godziny. Mozna tez w piekarniku. Podajemy z pieczonymi ziemniakami. Zycze smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  11. Kokosowe curry z wolowina - czyli Coconut beef curry
    Kokosowe curry z wolowina - czyli Coconut beef curry

    Dzisiaj wybieramy sie w podroz do Tajlandii... Zapraszam na Kokosowe curry z wolowina. Niesamowity smak mleka kokosowego I curry. Szykujemy : 2 lyzki sproszkowanej kolendry, 2 lyzki sproszkowanego kminku, 5 lyzek Massaman curry paste( do kupienia w Dunnes)- mieszamy razem. Do garnka nalewamy ok 200-250 ml wody I ok 200 g kremowego bloku kokosowego. Gotujemy do rozpuszczenia. Dodajemy zmieszna(...)brazowego, 4 lyzki fish sosu, 400 ml mleka kokosowego I ok 50 gr orzeszkow- ja dodalam cashew. Dodatkowo dodalam jeszcze jedna puszke mleka kokosowego. Dusimy na wolnym ogniu , az wolowina bedzie miekka. Na koniec gotowania, gdy wolowina bedzie miekka dodajemy ok 6 lisci- kaffir lime. Podalam z ryzem. Zycze smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  12. Wołowina w sosie słodko kwaśnym
    Wołowina w sosie słodko kwaśnym

    Wołowina w sosie słodko kwaśnym to pyszne danie, które podaję z białym ryżem. Cechą tego przepisu jest to, że nie zawiera on aż tyle składników. Wołowina w sosie słodko kwaśnym jest mimo wszystko bardzo aromatyczna i smaczna. Delikatny w smaku sos fantastycznie podkreśla smak mięsa. Do tego dania potrzebna jest wołowina dobrej jakości, pokrojona na bardzo cienkie paski. Obtoczone mięso(...)kukurydzianej skrobii smażę krótko w wysokiej temperaturze. Mięso jest miękkie i soczyste. Wołowina lubi wysoką temperaturę. Metoda zwana jest stir fry i popularna w azjatyckiej kuchni. Potem przyrządzam sos, który nadaje smak potrawie. Polewam nim wołowinę. Gotuję biały ryż. Danie posypuję dymką i sesamem. Obiad gotowy w 15 minut pod warunkiem, że wszystkie składniki są gotowe do smażenia. To danie

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  13. Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami
    Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami

    fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis.  SKŁADNIKI: średniej wielkości bakłażan 100g chudej wołowiny 1 duży pomidor  1/2 dużej papryki 1 mała cebulka  3 gałązki natki pietruszki  pieprz sól zioła prowansalskie przyprawa curry łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Bakłażana przekroić(...)przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć  Na patelni rozgrzać oliwę Cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię, aby się zeszkliła Do cebuli dodać pokrojoną drobno wołowinę Kiedy wołowina podsmaży się dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, miąższ z bakłażana oraz 2 posiekane gałązki natki pietruszki Doprawić podanymi przyprawami według uznania Dusić całość pod przykryciem przez około

    Przepis pochodzi z bloga peanutbuttermonster, prowadzonego przez gavrilla.

  14. 2w1. Zupa i wołowina z warzywami w jednym naczyniu.
    2w1. Zupa i wołowina z warzywami w jednym naczyniu.

    Danie nie potrzebujące żadnych umiejętności kucharskich. Po prostu kroimy i układamy w dużym glinianym naczyniu i za 3 godziny na stole mamy przepyszne danie z mięciutką wołowiną i smaczną zupką. Te danie nie ma stałej listy składników, bo najczęściej używam to co mam w domu, ale czosnek, papryczka chilli i pomidory są składnikami obowiązkowymi. Mięso też można wybrać dowolne lecz(...)jeżeli użyjemy wieprzowiny lub drobiu, to czas należy skrócić na połowę, także mięso można pokroić w drobniejsze kawałeczki lub plasterki, ale smaku to nie zmieni. Składniki: 1 kg jakościowej wołowiny 2 główki czosnku papryczka chilli 2 cebule 2 średnie cukinie 1 marchew 2 duże papryki (można kolorowe) 100 g brązowych pieczarek 100 g pieczarek 4 pomidory sól, pieprz Przygotowanie

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  15. Wołowina QMP - z czym to się je? Fotorelacja z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim
    Wołowina QMP - z czym to się je? Fotorelacja z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim

    Quality   Meat  Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, stworzony po to, by wspierać produkcję dobrej wołowiny. Wołowina QMP pozyskiwana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym, które doskonale sprawdza się kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki. W połączeniu z wysoką powtarzalną(...)jakością wołowina QMP stanowi doskonałą bazę dla wielu tradycyjnych mięsnych dań, a także inspirację dla całkiem nowych kulinarnych pomysłów.   System QMP to także bezpieczeństwo związane z kontrolą  mięsa na każdym etapie produkcji. Kupując wołowinę z Certyfikat em  QMP mamy gwarancję, że wołowina pochodzi wyłącznie od zaufanych dostawców, a cała droga, jaką mięso przebyło „od zagrody do widelca

    Przepis pochodzi z bloga SzczyptaSmaQ, prowadzonego przez SzczyptaSmaQ.

  16. Wolowina madras-beef madras
    Wolowina madras-beef madras

    Zapraszam dzisiaj do kuchni hinduskiej- mieszanka mleka kokosowego, przypraw I papryczek chilli- zadowoli nawet , najwybredniejsze podniebienie. W glownej roli dzisiaj - wolowina madras. Skladniki: 1-2 ostre papryczki chilli 2 lyzeczki kolendry 2 lyzeczki kurkumy 1/2 lyzeczki imbiru 1/4 lyzeczki pieprzu 2 puszki mleka kokosowego 60 gr masla lub ghee 2 cebule pokrojone w kostke 3-5 zabki czosnku- wycisniete przez(...)badzo drobno pokrojone papryczki. Dodajemy do garnka z cebula I gotujemy ok 2-3 min. Dodajemy pokrojona w kostke wolowine I dusimy pod przykryciem ok 1.5 h lub az wolowina bedzie miekka. Dodajemy na koniec mleko kokosowe( druga puszke), sok z cytryne( ok 2 lyzek ) I sol do smaku. Gotujemy ok 5 min Podajemy z ryzem I poppadoms. Serdecznie polecam

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

Wybierz stronę :