wołowina - 5684 przepisów (strona:8/379)

Sałatka z wołowiną 23

Sałatka z wołowiną to posiłek dla wszystkich tych, którzy dobrze chcą się odżywiać i potrzebują uzupełnić niedobory mięsa w organizmie. Połączenie czerwonego mięsa, z delikatną sałatą z pomidorami, skropionymi oliwą z oliwek. Sprawdź przepis: Sałatka z makaronem i parmezanem Składniki na sałatkę (1 porcja) 100g wołowiny garść dowolnego miksu sałat oliwa z oliwek 5 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej papryki sól(...)pieprz odrobina oleju oregano, majeranek, tymianek – po prostu ulubione zioła do sałatek Sałatka z wołowiną – przepis Mięso na ok. 30 minut przed smażeniem wyjmujemy z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. Następnie smażymy mięso na patelni grillowej, posmarowanej olejem po 1 minucie z każdej strony, a następnie po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wołowinę doprawiamy solą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina po Chińsku czyli Beef Chow Fun Faceta w Kuchni 22

Beef chow fun to kantońskie danie wykonane z kiełków fasoli, makaronu ryżowego ho fun, wołowiny i szczypiorku. Jedno z tradycyjnych dań w prowincji Guangdong w Chinach, ale obecnie znane i zjadane na całym świecie. Wynaleziony pod koniec chińskiej dynastii Qing. Ho fun, znany również jako Shahe fen, pochodzi z Shahe Town w Guangzhou. Często, kiedy jemy „chińczyka” w restauracji(...)tego dania, spytał „co zrobiłeś z mięsem, bo było, niesamowite”. Zapraszam na oryginalny smak Chińskiej potrawy. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut ➕ 24 godziny 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 400 g wołowiny pociętej w kostki ok. 1 cm. ✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej ✅ 3-5 łyżek sosu sojowego ✅ 2-3 oleju roślinnego ✅ 400 g makaronu ryżowego (najlepszy byłby szeroki

RafalCook
Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką 60

Wiele osób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piątek: Shaking beef (Bo Luc Lac) 40

Klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie. Czas marynowania: Co najmniej godzinę Czas smażenia : Minuta Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista składników nie jest ściśle określona. Podstawę(...)stanowi wołowina dobrej jakości, reszta jest dość zróżnicowana, często zawiera ingrediencje dostępne w azjatyckich sklepach. Szukaliśmy takiego przepisu, żeby danie można było zrobić w oparciu o składniki do kupienia w zwykłym sklepie. Przepis pochodzi z Timeinc.net Składniki: 400-500 g wołowiny (rostbef, antrykot, polędwica) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego

Niedzielny kucharz
Gulasz wołowy z pieczarkami 68

czasochłonne. Na przepyszne danie, które z pewnością lubi każdy. Czyli przepis na gulasz wołowy z pieczarkami!  Gulasz wg. tego przepisu wychodzi po prostu idealnie przepyszny! Mięciutkie kawałeczki wołowiny po prostu topnieją w buzi, dużo warzyw i bardzo wyrazisty smak. Przepis jest na spory garnek gulaszu, więc przez kilka dni będziecie mieli obiady z głowy. Na drugi, trzeci dzień gulasz(...)głowy miałem przygotowania obiadów. Wcale mi się nie znudził, ale po tym jego jeszcze nie przygotowywałem :D  Idealny gulasz wołowy z pieczarkami - przepis: 900 g wołowiny z łopatki 100 g mąki 2 średnie cebule 3 większe marchewki Puszka krojonych pomidorów (ok. 400g) 400 g pieczarek Puszka gotowanej czerwonej fasoli 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu

Kuchnia Łukasza
Pieczeń z wołowiny w sosie cebulowo-paprykowym 65

Zdaje sobie sprawę, że wołowina nie jest zbyt często przyrządzana w kuchni. Ostatnimi czasy staram się ograniczać drób, dlatego postanowiłam przygotować pieczeń z wołowiny w aromatycznym (cebulowo-paprykowym) sosie. Aby ułatwić sobie pracę, danie przyrządziłam w szybkowarze 😁Przygotowaną pieczeń należy przed podaniem pokroić na niezbyt grube plastry i podgrzać je w przygotowanym sosie, ponieważ dzięki temu wołowina nie będzie sucha(...)Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 kawałek miękkiej wołowiny (około 1 kg) 2 małe cebule 1 duża, czerwona papryka 3 szklanki wody + 2 łyżeczki domowej wegety 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu  olej do podsmażenia  Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych

Ugotować
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 56

Bitki wołowe - pyszne, klasyczne danie kuchni polskiej. Tradycyjnie plastry wołowiny powinno się delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego(...)śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej  Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pokrój wołowinę w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, możesz je delikatnie rozbić (ja tego nie robię) rozłóż płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu

Szybko Szybkowar
Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli 95

Jakiś czas temu dostałam do House of Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu azjatyckim. Soczysta wołowina z brokułami w pysznym sosie z sosem sojowym, podana z na makaronie ryżowym. Danie gotowe dosłownie w kilka chwil, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z brokułami(...)brokuł, podzielony na różyczki 2-3 łyżki odsączonych pędów bambusa z puszki 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 350 g wołowiny (u mnie rostbef), pokrojonej w 0,5 cm plastry 2-3 łyżki sosu chili Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj rózgą wodę z mąką kukurydzianą, następnie dodaj resztę składników sosu

karmelowy
Wołowina po burgundzku 95

Wołowina po burgundzku jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem. Niech Was nie zraża czas jego przygotowania, gdyż w sumie najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. Zapewniam, że tym daniem na pewno zachwycicie i wzbudzicie podziw, warto je przygotować np. na niedzielny obiad lub z okazji święta dla bliskiej osoby. Wołowina duszona w winie jest przepyszna, wprost rozpływa się(...)wino czerwone francuskie z rejonu Burgundii, ale ja uważam, że każde wino czerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego

Kuchcik gotuje
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms 89

Dziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z jarmużem(...)mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki 200 g liści jarmużu, z usuniętymi grubymi łodyżkami i z grubsza posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą

karmelowy
Bitki wołowe pieczone - w jasnym sosie 74

sobie równych, kruche, delikatne i jedyne w swoim rodzaju. Przygotowane z dodatkiem czerwonego wina smakują wyśmienicie i zachwycą niejedno podniebienie. Bitki upiekłam w bułgarskim glinianym garnku Gjuwecz . Składniki: 1kg wołowiny (antrykot) 2 cebule 3 łyżki masła 200ml czerwonego wina 300ml wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu 1 listek laurowy 2 ziarna angielskie pęczek natki pietruszki sos 3 łyżki(...)masła 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy cienko tłuczkiem. Patelnię mocno rozgrzewamy, na gorącą wrzucamy kawałki wołowiny i podsmażamy z obu stron. Po podsmażeniu wołowiny, na patelnię dodajemy masło i pociętą w pióra cebulę, podsmażamy na złoto. Do naczynia wkładamy wołowinę, podsmażoną cebulę, pociętą natkę pietruszki, wlewamy wodę oraz wino, przyprawiamy. Naczynie wkładamy

Gotowanie i blogowanie
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 132

Bitki wołowe - pyszne, klasyczne danie kuchni polskiej. Tradycyjnie plastry wołowiny powinno się delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego(...)śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej  Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pokrój wołowinę w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, możesz je delikatnie rozbić (ja tego nie robię) rozłóż płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu

Szybko Szybkowar
Duszona wołowina w warzywach i pomidorach z szybkowara 69

dzisiejszy obiad proponuję duszoną wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w przygotowaniu posiłku. Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut. Składniki: ok.600 gram wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Pomidory(...)puszki Liść laurowy Ziele angielskie olej Wykonanie: Wołowinę kroimy na kawałki ( plastry jak na małe kotlety, większość wołowiny się nadaje ), dodajemy łyżkę oleju. Przyprawiamy solą ( ok 1 łyżeczka ) i pieprzem. Pozostawiamy i w międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Do szybkowara dodajemy ok. 1 łyżkę oleju i obsmażamy mięso. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory. Na koniec dodajemy listki laurowe, ziele angielskie. Szybkowar

Smaki Ewy
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 98

Boeuf  bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej z rejonu Burgundii. Ta położona w centralnej części Francji kraina  słynie z produkcji czerwonych win (burgundów), które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara(...)przygotować w żeliwnym garnku, który równomiernie się nagrzewa i przekazuje ciepło potrawie z każdej strony. Jeśli takiego nie posiadacie, spróbujcie użyć zwykłego naczynia żaroodpornego - efekt też będzie zadowalający. Przygotowanie wołowiny po burgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała

W SMAK
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 84

Jest to idealny posiłek dla osób, które mają mało czasu na gotowanie czy grillowanie. Polecamy wam dziś dwa wyjątkowe przepisy na to wyjątkowe danie kuchni meksykańskiej. Klasyczne Fajitas z wołowiny Składniki: ½ kg steka z polędwicy wołowej pokrojonego w cienkie plasterki ¼ dużej cebuli pokrojonej w plasterki 1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie(...)łyżka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej 2 łyżki wody Przygotowanie: Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę i przyprawą do fajity. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla ). Gdy patelnia się rozgrzewa

naRuszcie
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 102

Wołowina gotowana w wolnowarze, zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak też było i tym razem. Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje wiec w miarę jędrna i nie traci koloru. Pomidory możemy dodać do wolnowaru, lub później, jeżeli danie będziemy odgrzewać np na patelni.   Inspiracją był przepis z   tej  strony składniki(...)wołowiny bez kości ( u mnie łopatka) 2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 kubek zimnej wody 2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski 2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki czosnek

Stare Gary
Mielone kotlety z wołowiny z grilla 71

Zapraszam na mielone kotlety z wołowiny. Do mielonych z grilla potrzebne jest mięso dobrej jakości, a więc takie, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. Tłuszcz to gwarancja, że kotlety mielone z wołowiny będą miękkie i soczyste. Najlepiej więc zrobić kotlety z mielonego karczka lub antrykotu. Takie mięso ma sporo tłuszczu i jest idealne do grillowania. Bardzo lubię mielone kotlety , więc(...)już robię to jest to duża porcja. Moje dzieci lubią mielone, koniecznie z sosem. Sos grzybowy to jeden s sosów, który przyrządzam właśnie do mielonych. Mielone kotlety z wołowiny Składniki: na 16 kotletów 1 kg mielonego z wołowiny 125 g twarożku 50 ml śmietanki 2 czubate łyżki / 30 g parmezanu, 3 jajka 2 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku

codojedzenia
Bitki wołowe z grzybami z szybkowaru 13

Testowania elektrycznego szybkowaru ciąg dalszy. Dzisiaj kolej na wołowinę. Bitki wołowe z grzybami w 40 minut. Mimo że można obsmażyć wołowinę bezpośrednio w szybkowarze, tym razem obsmażyłam je na patelni - było szybciej dzięki temu, że całe mięso obsmażyłam w dwóch partiach, a w szybkowarze musiałabym odsmażać co najmniej w trzech.  Nie zagęszczałam mojego sosu, ale można to zrobić dodając(...)jeszcze chwilę - do czasu aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Bardzo polecam!   Bitki wołowe z grzybami z szybkowaru - przepis składniki ok 1 kg wołowiny zrazowej 1 duża cebula pokrojona półplasterki 2 ząbki czosnku  15  - 20 g suszonych grzybów leśnych 250 ml gorącej wody sól  świeżo zmielony czarny pieprz  natka pietruszki

Stare Gary
Gulasz węgierski z pieczarkami / Hungarian Stew with Mushrooms 28

Gulasz węgierski z pieczarkami / Hungarian Stew with Mushrooms Tym razem zapraszam na gulasz węgierski z pieczarkami - jeśli lubicie gulasz wołowy, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wołowina w aromatycznym, pysznym, ciemnym sosie to idealny pomysł na obiad. Jest wiele przepisów na gulasz węgierski, ale w moim oprócz wołowiny znalazły się pieczarki, papryka i marchewka. Warto pamiętać, by warzywa dodać po pewnym czasie(...)gotowania wołowiny, inaczej kompletnie się rozpadną. Ja lubię kroić je na duże kawałki i dorzucać do mięsa mniej więcej w połowie duszenia. Ważne, by wcześniej podsmażyć pieczarki - zrumienione nadadzą naszemu daniu wspaniałego aromatu. Dodajemy je pod koniec gotowania gulaszu. Tak naprawdę do gulaszu wołowego po węgiersku możecie dodać Wasze ulubione jarzyny, wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce

Lekcje w kuchni
Wołowina Wellington 23

Opis Wołowina Wellington: Wołowina Wellington inaczej nazywana Beef Wellington to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej. Jest to nic innego jak polędwica wołowa, która otoczona jest warstwą pasztetu lub farszem grzybowym. Czasami możemy spotkać przepis zarówno z farszem grzybowym jak i pasztetem. Na końcu całe mięso z farszem zawinięte jest ciastem francuskim i zapieczone. Przyrządzenie wołowiny wellington nie należy do najłatwiejszej sprawy(...)pieczarek, prawdziwków, kurek) 1 łyżka klarowanego masła Musztarda angielska lub dijon 150 g szynki długo dojrzewającej w plastrach (parmeńska lub szwarcwaldzka) Sól, pieprz Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania mięsa. Wołowinę obficie przyprawiamy solą i grubo, świeżo mielonym pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Musimy uważać żeby nie przypalić go i było przejrzyste. Następnie na roztopionym maśle obsmażamy mięso

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wołowina po flamandzku Carbonnade 77

wołowy, który jest przygotowywany z ciemnego piwa i cebuli. Pochodzenie słowa „carbonnade” pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego węgiel”carbon”. Początkowo cienkie plastry wołowiny były umieszczane na węglu i grillowane, i właśnie tym był węgiel drzewny. Uważa się, że pochodzenie gulaszu, jakie znamy, wynika z faktu, że ludzie używali resztek tego mięsa(...)produkcji karbonu. Resztki były dość suche, musieli je dusić w jakimś płynie tutaj piwo, aby uzyskać karbon. Jest to też odpowiedź na francuską wołowinę po burgundzku, która jest gotowana w czerwonym winie. Zapraszam na danie, któremu trzeba poświęcić trochę czasu i cierpliwości, ale jest tego warte. 👥 – ❌ ⏰ – 240 minut ➕ 12 godzin 🥩 – 👍 Składniki 1,5 kg wołowiny gulaszowej

RafalCook
Strogonow 64

przyjęciu, zaproszeni goście zawsze są najedzeni i zadowoleni. Pyszne danie, które przygotujecie bez dużego wysiłku. Strogonow w takiej klasycznej wersji jest najsmaczniejszy, gdyż mała ilość dodatków nie zaburza smaku wołowiny, a wręcz go podkreśla. W sieci możecie znaleźć wiele przepisów z dodatkiem papryki, marchewki, a nawet groszku. Według mnie w przypadku Strogonowa są to zbędne dodatki, gdyż pod ich wpływem(...)wołowina już nie smakuje jak wołowina. Najważniejsze, aby do Strogonowa użyć dobrej jakościowo wołowiny, wtedy mięso po uduszeniu będzie mięciutkie i smaczne. Wypróbujcie koniecznie moją recepturę, a na pewno nie będziecie zawiedzeni tym, co powstanie. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na Strogonowa: 1000 g polędwicy lub udźca wołowego 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 g pieczarek

Gotuj w domu
Domowy burger wołowy 52

Domowy burger wołowy jest bardzo smacznym i łatwym do zrobienia daniem. Burger będzie soczysty i pyszny, jeśli będzie zrobiony z dobrej jakości sezonowanej wołowiny.  Cena wołowiny może nie zachęca do jej jedzenia, ale warto raz na jakiś czas zaserwować swoim bliskim prosty i pyszny posiłek w postaci burgera. Przyznam się, że nie jestem fanką podawanego w bułce z dodatkami(...)najmniej 20% tłuszczu. To właśnie łuszcz jest nośnikiem smaku, nawilża i spaja mięso wołowe w czasie smażenia. Na burgery dobrze nadaje się przerośnięty tłuszczem antrykot, łopatka, rostbef i rozbratel. Wołowinę na burgery najlepiej kupić w kawałku i samemu zmielić. Mięso na burgery mielić przez sitko o dużych oczkach, wtedy burgery będą bardziej miękkie i soczyste. W zasadzie mięso wołowe

Kuchcik gotuje
Szybka wołowina z brokułami (7 składników) 68

Wołowina z brokułami w gęstym słodko-słonym sosie to idealny, szybki i pyszny obiad w środku tygodnia. Świetnie komponuje się z ryżem czy kaszą, a najlepiej smakuje na następny dzień. Choć wołowina nie pojawia się na naszym stole często, ta wersja jest zdecydowanie warta wypróbowania! Całość przełamana jest odrobiną ognistego pieprzu, co nadaje potrawie charakteru. To fajny, prosty sposób(...)wykorzystanie sezonowych brokułów :) Szybka wołowina z brokułami (7 składników) Drukuj przepis Porcje: 4-5 porcji Składniki ► chudy kawałek wołowiny [ok. 400-500 g] ► brokuły [500 g] ► sos sojowy [3 łyżki] ► miód/cukier [3 łyżki] ► ocet ryżowy [1 łyżka] ► skrobia ziemniaczana [3 łyżeczki] ► olej [1 łyżka] Dodatkowo ► pieprz ognisty w dużym opakowaniu [1 płaska łyżeczka] ► sól [mała szczypta/ 1/3 łyżeczki] Przygotowanie

Wilk Syty
Ligawa w sosie śliwkowym 117

wrażenie, że wołowina kiedyś częściej gościła na naszych stołach. Do łask wróciły steki, jednak z innymi kawałkami mamy problem. Może dlatego, że nie zawsze wiemy jak je przyrządzić? Dziś na tapecie ligawa w sosie śliwkowym. Ligawa to mięso zdradliwe. Wygląda pięknie, jest chuda, przypomina polędwicę, jednak jest trudna w obróbce. Wystarczy za to wiedzieć kilka rzeczy, aby ten stosunkowo tani(...)kawałek wołowiny przekształcić w coś absolutnie pysznego. Przede wszystkim jej nie solimy – inaczej stwardnieje na amen. Marynujemy ją długo – co najmniej dobę w kwaśnej marynacie – mięso odpowiednio skruszeje. Następna kwestia to długa obróbka cieplna. Po kilkugodzinnym gotowaniu mięso może zacząć się przesuszać, więc ważny jest dobry sos. A ten jest po prostu wyborny! Ciemny, naturalnie gęsty

Poezja smaku
MAKARON SOBA Z WOŁOWINĄ I BROKUŁEM 71

Szybki i zdrowy obiad! Wołowina z makaronem soba, gotowanym brokułem, sosem z pieczonej dyni, z mieszanką młodych sałat, krążkami z cebuli i olejem sezamowym. Lubie takie zdrowe i kolorowe obiady, które robię w kwadrans. W zamrażalniku mam zawsze po porcjowaną upieczoną dynię, to dobry sposób na wykorzystywanie w kuchni tego warzywa cały rok. Jak upiec dynię - pisałam Wam tutaj . Polecam(...)Wygodne i ekonomiczne rozwiązanie.  Makaron soba - z mąki gryczanej, sprawdzi się u tych z Was, którzy unikają glutenu, dobrze smakuje w połączeniu z czerwonym mięsem, u mnie smażona wołowina. Całość jest bardzo smaczna i nie obciąża żołądka.  Polecam na obiad lub obiadokolację! PRZEPIS NA SZYBKI OBIAD Z WOŁOWINĄ porcje: od 2 do 4 składniki: - 2-4 porcje wołowiny

SMYKWKUCHNI
Orientalna wołowina 113

Wielu z was zna przepisy typu orientalnego głównie z kurczakiem. A co Wy na to, aby dodać wołowinę? Danie ma zupełnie inny smak, niż typowe potrawy azjatyckie. Sos jest bardzo gęsty i idealnie pokrywa wszystkie warzywa i mięso. Makaron ryżowy lub ryż będą wspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. Orientalna wołowina porcja dla 2 osób Składniki: około 100 g makaronu ryżowego(...)szklanki ryżu białego/basmati około 100 g wołowiny 1/2 papryki 1/3 cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki świeżo startego imbiru 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru ( może być ksylitol lub trzcinowy ) szczypta pieprzu 2 łyżki octu ryżowego szczypta kurkumy, papryki słodkiej, chilli i cynamonu Przygotowanie: Makaron zalać osoloną, wrzącą

Jaglusia
Wolno duszona marynowana wołowina 87

Nabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w Polsce wołowina, która zazwyczaj pochodzi z krów mlecznych i bywa najzwyczajniej w świecie twarda i włóknista. Nawet długie marynowanie nie zawsze pomaga. Zmieniliśmy więc jakiś czas temu sposób gotowania, zamiast przyrządzać ją w woku(...)delikatną wołowinkę i sporo zaoszczędzonego czasu do wykorzystania na własne przyjemności. Składniki - proporcje dla 4-6 osób jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 1 kg wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1-2 papryczki chili (można zastąpić suszoną papryczką chili w płatkach) 1 duża czerwona papryka 2 duże grzyby mun ( opcjonalnie ) 1 bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z wołowiną i papryką 59

może tak na rozgrzanie gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek i warzywa konserwowych. Wyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego pajda chleba i obiad mamy gotowy. 50 dkg wołowiny 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 5 plastrów papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 15 dkg pieczarek małych oregano świeże sól, pieprz 2 lisćie laurowe 2 ziela(...)angielskie papryka wędzona 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej mąka pszenna 2 ząbki czosnku 0,75 litra bulionu olej rzepakowy Wołowinę kroję w mała kostkę. Cebule obieram i kroję drobno.Na oleju przesmażam cebulę z czosnkiem pokrojonym. Wołowinę obtaczam a mące i dodaję do cebuli i przesmażam razem około pięć minut. Dolewam bulion, dodaję liście, ziele, oregano i gotuję na wolnym ogniu

wesoła kuchnia
Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym z pieczarkami i kukurydzą 74

Wołowina to bardzo trudne mięso, które już nie raz zepsułam.Jednak po raz kolejny pieczeń wyszła wyśmienita.Miękka, krucha i to bez dodatku wina, które zastąpiłam mleczkiem kokosowym oraz dodatkiem warzyw. Powstały sos zagęściłam żółtkami i mąką , podałam z pieczenią. Składniki: 1 kg karkówki wołowej 4 łyżki oleju rzepakowego z płatkami chili 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki marynaty staropolskiej(...)łyżki przyprawy do wołowiny olej rzepakowy do smażenia 0,5 kg pieczarek 10 mini kolb kukurydzy ( około 125g.) 400 ml mleczka kokosowego Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, odciąć ewentualne błonki, natrzeć składnikami marynaty oraz jeśli wołowina nie jest w zwartym kawałku związać nicią. Na patelni rozgrzać mocno olej przesmażyć mięso na rumiano z każdej strony ( przekręcając nie nakłuć widelcem). Przełożyć wołowinę

Szczyptachili
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle 134

Dziś zapraszam po przepis na szybkie, pyszne i przyjemne tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami w pysznym sosie śmietanowym. To jedno z tych dań, które robi się łatwo i przyjemnie, a zawsze smakują każdemu. Danie idealnie dla zmęczonych świątecznym gotowaniem Najpierw podsmażamy szybko wołowinę, tak tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy(...)gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego w cieńsze plasterki 150 g grzybów boczniaków, większe przekrojone na pół 250 g pora, oczyszczonego

karmelowy
WOLOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM 58

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM Dzisiaj przedstawiam moją wersję wołowiny po burgundzku w sosie pomidorowo-bazyliowym na bazie kremowego serka Apetina, który naprawdę świetnie komponuje się z resztą składników całego dania. Od jakiegoś czasu na półkach sklepowych mamy więcej nowości od Apetiny np.: kremowy serek INDIA lub TAPAS , które świetnie pasują do tortilli i burito (smarujemy nimi(...)panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni lub grillujemy (danie podajemy na sałacie i polewamy ulubionym sosem np. winegret ) - kremowe serki Apetina nadają każdemu daniu nowego wymiaru smaku. Wołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami

Moja Książka Kucharska
Wołowina po kantońsku z woka 102

Wołowina po kantońsku z woka Dania z woka są świetne , bo można je szybko przygotować . Co byśmy do niego nie wrzucili , zawsze jakoś smakuje i da się zjeść " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta wołowina po kantońsku , wyszła bardzo smaczna , przepis wyszperany w książce kucharskiej, anglojęzycznej pt. ” Dania z woka „, nie mam pojęcia(...)smaku dania na pewno nie przyniosły , a nameko nie mam , planuję je uprawiać ale to wiosną " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wołowiny gulaszowej 4 boczniaki 2-3 szalotki 1/2 brokuła 3-4 ząbki czosnku kawałek startego korzenia , świeżego imbiru – około 2 cm 1/2 papryki cienkościennej- np Ramiro garść kiełków ( ja użyłam

Ogrodnik w podróży
Bulgogi z mielonej wołowiny 102

Bulgogi z mielonej wołowiny to bardzo luźna interpretacja na temat koreańskiego bulgogi. Tradycyjnie przyrządza je się z bardzo cienko pokrojonej, a następnie smażonej polędwicy lub innego kawałka szlachetnej wołowiny. Użycie mielonego mięsa to niemal profanacja, a już na pewno inne danie. Reszta składników jest jednak niemal identyczna, dlatego pozostańmy przy nazwie, jednocześnie mając na uwadze, że jest to wariacja(...)smak jest wyjątkowy. Takie bulgogi robi się błyskawicznie – 15 minut i gotowe. Możemy podawać je z ryżem lub zdrowiej – zawinięte w liściach chrupiącej sałaty. Bulgogi z mielonej wołowiny: 500 g mielonej wołowiny 2-3 cebule dymki (białe i zielone części) 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego (lub 4 łyżki soku ananasowego

Poezja smaku
Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup 259

Dziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te chłodne dni. Wykonanie tej zupy jest jest bardzo łatwe, chociaż czasochłonne, bo taka zupa najlepsza jest po dłuższym warzeniu na małym ogniu. Zapewniam, że warto poczekać Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa(...)gulaszowa z wołowiną (5-6 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 pietruszka pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę 2 łyżki masła 300 g wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 4 szklanki

karmelowy
Wolowina w sosie ostrygowym 94

Chińszczyzna po raz kolejny. Wbrew pozorom to naprawdę bardzo szybkie danie, można powiedzieć, że w naszym domu spełnia funkcję fast fooda. Tym razem nie będzie to kurczak, ale wołowina. I uwierzcie, wołowina wcale nie musi być droga. Ma być chuda, ale nie musi to być ligawa z rasy limousine.  U nas danie to powstało, ponieważ potrzebowaliśmy kawałka wołowiny(...)kawałek szpondra. Kupiliśmy więc kawałek mostka i odcięliśmy od kości chude mięso. Za całość zapłaciliśmy 6-7 zł. Więcej kosztowałby filet z kurczaka, dlatego warto się przełamać i kupować wołowinę.  SKŁADNIKI: 150 g chudej wołowiny 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku

Kuchnia od dwojga
Chili con carne 86

zima w tym roku raz jest, raz jej nie ma, ale takie rozgrzewające danie jest fajne, gdy w domu okna są nieszczelne :P Chili con carne jest daniem z wołowiny, ja jednak dałam mieszankę wołowiny i łopatki wieprzowej Składniki: 500 gramów mielonej wołowiny (u mnie mieszanka wołowiny z łopatką wieprzową) 50 gramów masła 2 duże cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze,  mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam w zalewie ) 1 puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili

Szczęśliwa kuchnia
Kanapka z wołowiną 72

Każdy z nas codziennie je kanapki ... dzisiaj chrupiąca bułka po brzegi wypełniona wołowiną, serem, pomidorem i sałatą. Takie śniadanie doda Ci siły na resztę dnia w pracy :) Składniki na 1 szt.: 1 bułka pełnoziarnista krucha wołowina (Sokołów z Biedronki) plaster żółtego sera 3 plastry pomidora 1 listek sałaty sos (Tao-Tao Chili)  Przygotowanie: Kruchą wołowinę przygotowujemy wg wskazówek(...)opakowaniu.  Bułkę przekrawamy i smarujemy masłem. Układamy kolejno: sałata, ser, wołowina, pomidor. Całość polewamy sosem i zamykamy kanapkę :) PS. Wołowinę przechowujemy w lodówce na kolejne kanapki lub robimy zapiekankę z przepisu: zapiekanka z wołowiną

Alutka-Gotuje
Wołowina z kurkami z pęczakiem 72

Sezon grzybobrań praktycznie w pełni, dlatego mam dla Was przepis na ten jesienny czas. Wołowina z kurkami i pęczakiem to prosty sposób na obiad dla całej rodziny, jak i lunch do pracy. Pamiętajcie, że możecie użyć także innych grzybów (a nawet suszonych). Można również zamienić wołowinę na kurczaka, jednak danie będzie dużo mniej aromatyczne. Składniki (dla około 4-5 osób(...)wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula

Kuchnia Bazylii
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung 63

Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki(...)łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą (po 1 łyżeczce z każdej), kmin rozgniatamy w moździerzu i łączymy z przyprawami. Wołowinę kroimy na kawałki, posypujemy połową przygotowanej mieszanki przypraw i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Szalotkę kroimy w pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wołowinę

Gotowanie i blogowanie
Sztrass Burger recenzja nowego menu 64

okazję przeprowadzić szczegółową ocenę organoleptyczną nowych burgerów. Począwszy od oceny wszystkich sosów (oczywiście domowej roboty!) po spróbowanie ich już po skomponowaniu. Zestawiłem je poniżej w formie małego rankingu. ElPasoburger wołowina / nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango pomidorów, czerwonej cebuli, kolendry i mięty Moja ocena: 3+ Zdawałoby się, że połączenie idealne. Doskonały sos mole(...)kwestia tego, że sosu nam nie pożałowano). ElPasoburger to ciekawa i niecodzienna propozycja dla smakoszy. Z pewnością warta wypróbowania chociaż raz. Kto wie, może znajdzie mniej grymaśnych śmiałków? ;) Czeskyburger wołowina / rukola / panierowany hermelín / sos tatarski Moja ocena: 5 Jeden z lepszych burgerów z nowego menu. Prosty pomysł o fenomenalnym smaku. Panierowany  i smażony hermelín (rodzaj czeskiego sera typu

Food Square
Botwinka na wywarze z wołowiny 62

Botwinka pyszna zupa warzywna, którą bardzo lubimy.Tym razem robię ją na wołowinie,a właściwie na wywarze z wołowiny.   Składniki:   2 pęczki botwiny (buraczki będą do zupy) 2 marchewki 100 g pietruszki ( korzeń) 4 ząbki czosnku 3 szczypty suszonego tymianku 1500 ml zimnej wody sól pieprz biały mielony szczypta ( do wołowiny ) sok z cytryny ( do smaku) śmietana(...)wołowina 400 g (chuda najlepsza) Wykonanie: Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem ,posypujemy solą pieprzem i nacieramy czosnkiem ( 2 żabki sprasowane) zostawiamy  na godzinkę  w lodówce. Po godzinie podsmażamy wołowinę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy marchew,,pietruszkę startą na wiórka  i gotujemy na małym ogniu koło 30 minut

Różowa kuchnia
Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 100

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miękka , soczysta , aromatyczna i przepyszna pieczeń wołowa z wyśmienitym sosem .. po wielu próbach z wołowiną wyszła idealna.Sos na bazie czerwonego wina , bulionu oraz suszonych grzybów to strzał w dziesiątkę. Wiem że jeszcze nie raz przygotuję wołowinę w ten sposób urozmaicając smaki dodatkami. Polecam na rodzinny , świąteczny lub niedzielny obiad. Składniki: 1 kg wołowiny np.karkówki wołowej słodka(...)pokruszone liście laurowe olej rzepakowy do smażenia 2 garście suszonych grzybów leśnych 200 ml czerwonego wina 500 ml wywaru/bulionu mięsnego 200 ml śmietany 30% 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Wołowinę umyć , osuszyć , natrzeć przyprawami z każdej strony , posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Odstawić mięso na godzinę. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie , odstawić także na godzinę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , obsmażyć

Szczyptachili
Rumsztyk z siekanej wołowiny 111

Zanim Piotrek przygotował Rumsztyk z siekanej wołowiny z cebulką to ja miałam w planach przygotowanie z wołowiny befsztyku tatarskiego . Ale on był szybszy i zamiast wołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy. Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej(...)cebuli dopełnia ich smaku. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest poszatkować w szatkownicy lub nożem chudą wołowinę, w ostateczności ją zmielić, potem robić dokładnie jak w opisie poniżej, a nie będziecie żałować. A podsmażonej cebulki nie można oszczędzać, im jej więcej tym lepiej dla dania. Rumsztyk siekany wołowy z cebulką Składniki: 80 dag- mięso wołowe bez kości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stek wołowy z antrykotu z czarną soczewicą i warzywami 64

Ależ to było smaczne! Świetna wołowina w towarzystwie soczewicy z warzywami - coś pysznego i to w pół godziny czyli bardzo szybko jak na porządny obiad . Wcale nie miałam ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, ale chcieliśmy zjeść coś dobrego. I zjedliśmy naprawdę pyszne danie. Teraz dobrej jakości wołowinę na steki , zapakowaną próżniowo w pojedynczych porcjach, można kupić nawet z sklepach(...)dyskontowych. Uważam, że to bardzo dobrze bo niestety na większości targowisk najczęściej dostępna jest wołowina zbyt świeża, nie poddana procesowi dojrzewania czyli sezonowaniu, i nie nadająca się do takiego szybkiego smażenia. Zresztą do innych dań też nie bardzo bo bitki wołowe z mięsa nie sezonowanego będą dusiły się kilka godzin a z takiego dojrzałego zaledwie godzinę. Poza tym jeszcze niestety

Smaczna Pyza
Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem 76

Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem to wynik eksperymentu jaki przeprowadziłam dziś na obiad. Nie chciałam przygotowywać tradycyjnej wołowiny lub gulaszu, tak więc wyciągnęłam warzywa z lodówki i przeprowadziłam eksperyment. Składniki na: Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem około 450g wołowiny pół cukini jedne większy lub dwa mniejsze ziemniaki jedna marchewka pół pietruszki ćwiartka selera jedna papryka jedna średnia(...)post Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem 100

było tak...kapusta została, więc trzeba było coś zrobić...dokładnie tak, jak z wołowiną. No i mamy takie pyszne placuchy, które są świetne na ciepło, jak i na zimno. Charakter sosu uwypukla przyprawa do wołowiny od Skworcu. Świetne proporcje, rewelacyjne aromaty <3 https://www.facebook.com/SKWORCUpl/?fref=ts http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 1 mała biała kapusta 2 jajka 100 g mąki(...)pęczek koperku olej sól, pieprz Sos: 250 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do wołowiny 1 puszka krojonych pomidorów     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, mąkę i koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mieloną

R'n'G Kitchen
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 137

wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g mielonej wołowiny 150g marchewki lub dyni (bez pestek i skórki) 1 nieduża cebula (120g(...)masła ok. 10 suchych rurek cannelloni sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z wołowiny 64

Szaszłyki z wołowiny – aromatyczne, lekko pikantne, soczyste. Wołowina marynowana przez co najmniej kilka godzin nabiera kruchości i jest bardzo soczysta. Szaszłyki z wołowiny są świetnym rozwiązaniem na danie z grilla jeśli nie lubicie trochę tłustszej karkówki, kiełbasek czy kaszanki.   Składniki (na naprawdę sporo szaszłyków :) ): – ok. 0,8-1 kg wołowiny (polecam łopatkę) – kilka cebul białych(...)czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w plastry (2×3 cm, grubość 3-5 mm). Paprykę również pokroić w kostkę (także

Pociąg Do Kuchni
Wariacja na temat wołowiny po burgundzku 70

Rzadko jem mięso, ale mam dużą słabość do wołowiny. Ostatnio przygotowałam ją z winem, które otrzymałam w ramach współpracy z firmą Celebro. No dobra, do wina też mam słabość ;). Do wołowiny najlepiej pasuje czerwone, półwytrawne wino Celebro Argentina . Nawet, jeśli sami nie wiecie do czego pasuje dane wino, na trunkach tej firmy znajdziecie małe pomoce, informujące o tym, które wino(...)czego pasuje. To które wybrałam ma wyraźny zapach czerwonych owoców o delikatnym zakończeniu. Podczas swojej wycieczki do Paryża próbowałam wołowiny po burgundzku i wydaje mi się, że udało mi się zbliżyć do tego smaku :). Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie, żeby cieszyć się tym daniem, szczególnie wśród bliskich osób. Wołowina w winie Składniki (6 porcji): - 0,8 kg wołowiny

Corner With Recipes
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 106

Wołowina rządzi!  Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku(...)przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze podgrzewa np w pracy. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów, wołowiny i zapiekanek! Przepis pochodzi z KUCHNI 03/2015. Makaronowa zapiekanka z wołowina (frittata z wołowiną) 50 g cheddara po 1 cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do  smażenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowina w sosie z czerwonego wina i grzybów 89

Bardzo rzadko jadam wołowinę. Generalnie rzadko jadam mięso, bo za nim nie przepadam. Jeśli już je jem, to najczęściej na moim stole gości mięso drobiowe, czasem wieprzowina. Chyba wynika to z faktu, że drób jest najszybszy w przyrządzeniu. Wystarczy 15-20 minut w opiekaczu i mam gotową pierś z kurczaka na obiad. Ostatnio postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam(...)suszonych, a w barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda wołowinę gotuje się długo, ale samo przygotowanie składników  zajmuje kilka minut. Później mięso "dochodzi" samo w garnku, a my możemy zająć sie czymś innym. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc

Zawsze głodna!
Chili con carne 93

zima w tym roku raz jest, raz jej nie ma, ale takie rozgrzewające danie jest fajne, gdy w domu okna są nieszczelne :P Chili con carne jest daniem z wołowiny, ja jednak dałam mieszankę wołowiny i łopatki wieprzowej Składniki: 500 gramów mielonej wołowiny (u mnie mieszanka wołowiny z łopatką wieprzową) 50 gramów masła 2 duże cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze,  mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam w zalewie ) 1 puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kuchenny harmonogram - 'Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji' - CARA HOBDAY & JO DENBURY 71

wcześniej: * przygotuj parmezanowe koszyczki i schowaj do szczelnego pojemnika wyłożonego chłonnymi papierowymi ręcznikami *  przygotuj puree z karczochów i wstaw do lodówki Jeden dzień wcześniej: * odbierz wołowinę ze sklepu mięsnego i kup grzyby oraz pozostałe świeże produkty i zioła . Umyj zioła w zimnej wodzie i przechowuj zgodnie z instrukcją aby zachowały świeżość. ( instrukcja - wyłóż talerz mokrymi papierowymi ręcznikami(...)folią i wstaw do lodówki do czasu przybrania potrawy) * oczyść grzyby, lecz nie spłukuj ich wodą. Schowaj grzyby do szczelnego pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami i wstaw do lodówki * zamarynuj wołowinę w niemetalowym pojemniku, przykryj i włóż do lodówki * przygotuj czekoladowe płatki i schowaj do szczelnego pojemnika  * przygotuj czekoladowe trufle  W danym dniu: * przygotuj piankę o smaku bazylii

ClauditteMissCooking
Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki 315

Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie(...)cebule 7 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Łopatkę, wołowinę, mięso z królika i podgarle pokroić na kawałki i obsmażyć na maśle. Następnie zalać wodą (ok. 1/3 szklanki) o dusić pod przykryciem, dodając ziele angielskie i cebulę. Dusić na bardzo małym ogniu ok 1,5 godz co jakiś czas mieszając. 15 min przed

Anielskie Smaki