wołowina - 6514 przepisów (strona:8/435)

Bulgogi czyli wołowina po koreańsku 53

Koreańska wołowina bulgogi czyli grillowane plastry mięsa wołowego w klasycznej marynacie z sosu sojowego, czosnku, papryczki chili i oleju sezamowego. Do przygotowania tego koreańskiego dania najlepiej nadają się delikatne części wołowiny takie jak stek oraz polędwica , chociaż sięgnąć można również po karkówkę oraz rostbef. Cieniutko krojone mięso bardzo często podawane jest z warzywami oraz z ryżem. Popularnym dodatkiem do bulgogi(...)sojowego 1 łyżeczka płatków chili lub pasty gochujang 1/2 łyżeczka tartego imbiru 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oleju 1 łyżka brązowego cukru 300 g wołowiny (stek, polędwica albo inny delikatny kawałek) Dodatkowo: 100 g marchwi 1 duża kapusta pak choi 2 sztuki zielonej cebulki 1 łyżeczka ziaren sezamu (biały + czarny) 100 g czerwonego ryżu

MeCooks
Gołąbki z bulgur i wołowiny 108

Gołąbki z bulgur i wołowiny, czyli młoda kapusta z farszem z kaszy bulgur i mięsa z wołowiny. Niestety kończy się sezon na młodą kapustę, będę za nią tęsknić do przyszłego roku, młoda kapusta jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jest pysznym dodatkiem do mięsa np. żeberek. A Młoda kapusta(...)kiszona to jest zawsze hit. Gołąbki z młodej kapusty też są pyszne, polecam Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Najczęściej robię gołąbki z mięsem wieprzowym i ryżem, ale ostatnio to jagnięcina, cielęcina i wołowina królują w naszej kuchni. Młodą kapustę parzyłam wrzątkiem, ale można też obróbkę przeprowadzić w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Węgierska zupa gulaszowa 156

ziemniakami lub makaronem. Oryginalny przepis na węgierską zupę gulaszową stanowi dobry przykład, jak z kilku prostych produktów, wyczarować pyszny obiad na kilka dni. Bo najlepsza zupa gulaszowa z wołowiny właściwego smaku nabiera  właśnie następnego dnia. Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, podobnie jak rumuński gulasz kolożwarski jest sycąca, pożywna, wyraźnie pikantna i bardzo aromatyczna. Z powodzeniem zastępuje pierwsze i drugie danie(...)fałszywa zupa gulaszowa. Na blogu znajdziesz ją pod nazwą wegetariański gulasz węgierski . Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa to także świetne danie na imprezę.  Węgierska zupa gulaszowa 600-700 g wołowiny, antrykot, rostbef lub łata wołowa około 2 litry wody 2 średnie cebule, 2 duże czerwone papryki, 4 średnie ziemniaki,  opcjonalnie 1 marchewka pokrojona w małą kostkę,  1 duży

Cztery Fajery
Makaron chiński z wołowiną 76

głos) Makaron chiński z wołowiną to moja kolejna propozycja ekspresowego obiadu. Danie jest bardzo uniwersalne i pasuje na randkę, obiad czy wizytę znajomych. Możecie także zabrać go o pracy. Przygotowanie składników do dania zajmie Wam około 5 minut, ugotowanie makaronu kolejne 5, a smażenie około 15 minut. Także w krótkim czasie możecie wyczarować to pyszne i aromatyczne danie. Gwarancją dobrego(...)smaku jest użycie dobrej jakości składników oraz smażenie na dość dużym ogniu, na dużej patelni lub woku. Nie próbujcie trzymać wołowiny długo na ogniu, ponieważ może zrobić się twarda. Użyjcie też dobrej części mięsa, mało żylastej, np. łopatki. Sprawdźcie inne dania w stylu azjatyckim: Makaron chiński z kurczakiem Makaron ryżowy z łososiem i warzywami Makaron udon z boczkiem i warzywami

Kuchnia Bazylii
Wołowina po marokańsku (tagine z wołowiny) 74

Wołowina po marokańsku (tagine z wołowinyWołowina po marokańsku (tagine) to przepyszny gulasz wołowy w aromatycznym, słodko-kwaśnym sosie. Jest rozgrzewający i zupełnie wyjątkowy w smaku. Zobacz przygotowanie tagine na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Wołowy tagine jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jednak sporej ilości marokańskich przypraw i długiego czasu duszenia. Mięso(...)owoców - mogą to być śliwki, morele albo rodzynki. Wspaniałym dodatkiem do mięsa jest również aromatyczna, świeża kolendra i chrupiące migdały. Dzięki tym dodatkom mięso wołowe nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Wołowina po marokańsku wspaniale smakuje z kuskusem (ewentualnie ryżem) i prostą sałatką. Na pewno Wam posmakuje, bardzo polecam, smacznego :) Wołowina po marokańsku (tagine z wołowiny), składniki: 500 g mięsa wołowego

Lekcje w kuchni
Wołowina po burgundzku 134

Wołowina po burgundzku to klasyczne danie kuchni francuskiej. Wywodzi się z Burgundii, francuskiego regionu słynącego z wołowiny i wina. Tajemnica znakomitego smaku tej potrawy tkwi w jej prostocie i jakości użytych składników. Wołowina w gęstym, aromatycznym winnym sosie dobrze komponuje się z ziemniakami, kluskami, kaszą. Francuzi pewnie podaliby ją z pajdą świeżego chleba lub bagietki. W każdej opcji smakuje wybornie(...)więc pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego!   Składniki: 1,5 kg wołowiny (u mnie gicz wołowa, 4 grube plastry) 0,5 l wytrawnego czerwonego wina 0,5 l bulionu wołowego 2 marchewki 1 cebula 1/2 główki czosnku 1 liść laurowy 150 g wędzonego boczku 200 g małych pieczarek 1 łyżka oleju 50 g masła (1/4 kostki) 2 łyżki koncentratu

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krupnik na wołowinie 87

Zupa krupnik na wołowinie , rozgrzewająca tradycyjna zupa z kaszy, to jedna z moich ulubionych zup. Miałam dodać przepisy na pączki z różnych stron świata, ale nadszedł silny mróz, więc podrzucam Wam mój sprawdzony przepis na polską zupę, czyli krupnik. W takie mroźne zimowe dni na polski krupnik rozgrzewa doskonale podobnie jak zupa cygańska, czy Zupa meksykańska z mięsem mielonym .. Krupnik(...)postacia jest smaczny! Polecam również krupnik na kurczaku krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową Szukasz przepisu na najlepszy krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na wołowinie z kaszą jęczmienną (zupa z kaszy) : Zupa krupnik na wołowinie, Składniki: 1 pasek wołowiny np. szponder pokrojony na nieduże kawałki, sól do smaku, 1 op. włoszczyzny (kawałek selera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina w sosie śliwkowym 96

tylko w ciastach ale także jako składnik wielu dań mięsnych. Ja śliwkami nadziewam szynkę, robię z nich sos do polędwicy i faszeruję karkówkę. W daniu poniżej połączyłam śliwki z wołowiną , dodałam także ketchup i sos pomidorowy, które wraz ze śliwkami utworzyły pyszny sos. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Wołowina w sosie śliwkowym Składniki(...)wołowinę w sosie śliwkowym. 100 ml ketchupu 40 dkg mięsa mielonego wołowego 20 dkg śliwek 15 dkg cebuli 100 ml wody 25 dkg kukurydzy w puszce 300 ml sosu pomidorowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Jak zrobić wołowinę w sosie śliwkowym. Na patelnię wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę i smażyć przez 2-3 minuty

MeCooks
WOŁOWINA SZARPANA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy, redukcja) 299

Szarpana wołowina z wolnowaru – pyszna, miękka, soczysta, aromatyczna, po prostu idealna! To kolejne danie z urządzenia, które ratuje mi życie przy pracy na dwóch etatach i kiedy ja śpię lub pracuję pyszny posiłek np. w postaci żeberek, golonki , policzków wołowych a nawet sernika sam się szykuje. Wołowina szarpana z wolnowaru to danie bardzo uniwersalne i w zależności od dodatków(...)adaptacji, które dodadzą do niej więcej tłuszczu, jak i u tych na redukcji, gdzie jest go już dużo mniej na talerzu po to by spalać zapasy z tkanki tłuszczowej. Wołowina szarpana z wolnowaru doskonale sprawdzi się jako wypełnienie keto bułek czy dodatek do innego keto pieczywa a także jako danie w towarzystwie kopytek , makaronu konjac czy po prostu surowych

Ola la LCHF
Czas smażenia steków 150

Steki to jedno z najlepszych potraw z wołowiny jakie można przygotować. Aby jednak mięso było smaczne, soczyste i wysmażone według naszych upodobań powinniśmy wiedzieć ile czasu należy je smażyć… Poniżej znajdziecie orientacyjne czasy ile należy smażyć stek o grubości ok. 1,5 cm. Pamiętajcie jednak aby kupić dobre jakościowo mięso, bo będzie miało to ogromne znacznie. Czas smażenia steków(...)smażenia 1 min 30 sek z każdej strony medium well – mięso dobrze wysmażone czas smażenia: 2 minuty z każdej strony mocno wysmażone czas smażenia: 3 minuty W przypadku wołowiny unikałbym ostatniej opcji, bowiem jeśli przeciągniemy mięso stanie się ono bardzo twarde i bardzo „gumowate”. Osobiście polecamy opcję medium rare, albo medium. Smacznego! Artykuł Czas smażenia steków pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina w sosie winno chlebowym 132

Soczysta wołowina w sosie winnym na chlebie za zakwasie. Do mięsa dodałam śliwki, żurawinę i miechunkę suszoną, owoce które lubię i idealnie pasują do wołowiny. 40 dkg wołowiny z udźca 1 cebula czerwona 1 szklanka śliwek suszonych 3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej sól, pieprz 2 kromki chleba za zakwasie 1 łyżka sosu balsamico 350 ml wina czerwonego półwytrawne olej(...)rzepakowy  pieprz czerwony natka pietruszki Wołowinę kroję na plastry około 1 cm grubości i rozbijam, posypuję pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i wkładam plastry wołowiny. Przesmażam z każdej strony, dodaję śliwki, miechunkę i żurawinę, podlewam odrobinę wody i chwile duszę. Wołownie przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam

wesoła kuchnia
Ameryka od Kuchni 121

zasadzie kojarzenia podobieństw smaków, intensywności oraz aromatów lub jako ich przeciwieństwa. To wszystko znajdziemy w kalifornijskich winach oraz w potrawach przygotowanych z wykorzystaniem sztandarowych amerykańskich produktów spożywczych takich jak: wołowina, łosoś z Alaski czy słodkie ziemniaki. Fume Blanc Robert Mondavi i słodkie ziemniaki pieczone z ziołami i solą morską. Long Barn Charrdonnay, Ridge i łosoś z Alaski gotowany na parze(...)kompozycją sałat z sosem miodowo musztardowym. Douglas Hill Cabernet Sauvignon z wolno pieczonym rostbefem z wołowiny USA Black Angus. Drugie warsztaty „ Wino & ryby” . To doskonały łosoś z Alaski w trzech odsłonach oraz klasa win ze szczepu Sauvignon Blanc oraz Chardonnay. Jak wiadomo łososie kochają Alaskę. Dla nich ten najbardziej wysunięty na północ stan USA jest prawdziwym eldorado. Oddzielony

królestwo garów
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 131

Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny podany z pielmieniami smakuje obłędnie. Właśnie podczas warsztatów kulinarnych w restauracji Villa Intrata w Wilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się(...)okresie, w kuchni dworskiej do rosołu często dodawano też sok z limonki, przyprawy korzenne m.in. cynamon i kwiat muszkatołowca oraz duże ilości pieprzu. Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny nawiązuje do tamtej tradycji kulinarnej, ma bogaty smak, piękny głęboki kolor i doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne dni. Choć warsztaty kulinarne z Maciejem Nowickim i kurczakiem Zagrodowym miały miejsce ponad

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Duszona wołowina 136

Duszona wołowina smakuje wspaniale i warto poświęcić nieco czasu, aby ją przygotować. Duszony rozbratel użyty w tym daniu jest soczysty, aromatyczny i tak miękki, że można rozdzielać go samym widelcem. Do duszenia najlepiej wybierać mięso wołowe (kark wołowy, rozbratel, łata wołowa), które jest lekko poprzerastane tłuszczem, wtedy po przygotowaniu będzie miękkie i soczyste. Tym razem do duszenia wykorzystałam niezbyt tłusty(...)rozbratel wołowy. Przygotowując duszoną wołowinę, musimy uzbroić się w cierpliwość i pozwolić, aby na małej mocy palnika mięso powoli się dusiło. Po ugotowaniu najlepiej odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się cały proces, wtedy mięso będzie miękkie. Całkowity czas duszenia zależy od rodzaju użytej wołowiny i może wynosić nawet do 180 minut, zazwyczaj wystarczy 120 minut. Ilość porcji: 5 Czas

Kuchcik gotuje
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 208

domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach  50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula(...)marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość podsmażaj do momentu, jak tylko wołowina całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy do warzyw z wołowiną dolej pomidory z puszki i zimną wodę dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową

Szybko Szybkowar
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 250

domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach  50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula(...)marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość podsmażaj do momentu, jak tylko wołowina całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy do warzyw z wołowiną dolej pomidory z puszki i zimną wodę dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową

Szybko Szybkowar
Wołowina Hoisin 121

takim wypadku jesteśmy zdani na internety, bary orientalne i samozwańczych ekspertów od wszystkiego. Jeżdżenie po świecie też nie zawsze daje efekty, ale o tym kiedy indziej. Naszło mnie na wołowinę hoisin. Hoisin to taki sos, który jest robiony z fermentowanej fasoli. Jak się akurat przebywa na wsi to trudno kupić sfermentowaną fasolę, sfermentowany serek wiejski już prędzej. W internetach znajdziecie(...)domu trwa szybko i na drugi dzień możemy tworzyć. Najpierw chciałam zrobić kurczaka w sosie hoisin, ale zostałam wyśmiana, że kurczaki to wszyscy i mam się opanować i zrobić wołowinę. Khan kazał kupić dobry kawał na pieczeń i wrócić po instrukcje. Tak oto powstała wołowina hoisin. Do przygotowania wołowiny hoisin potrzebujemy: na mięso 1 kg dobrej wołowiny ryż jaśminowy ugotowany

ladykitchen
Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 186

Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu, różowe w środku. Tutaj przedstawiam Wam steki z wołowiny bavette z bardzo lekkim i delikatnym sosem na bazie rumu. Taką wołowinę można dostać w bardzo dobrej cenie w sieci sklepów z owadem ;)   Składniki(...)wołowiny bavette, najlepiej już pokrojonej na steki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz 100 ml śmietany 18% (do sosów, nie kwaśnej) ok. 130 ml rumu opcjonalnie: prażona cebulka (1 łyżka), kilka szparagów Wykonanie: Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed przygotowaniem (musi być w temperaturze pokojowej). Lekko posolić i posypać pieprzem (najlepiej świeżym grubomielonym). Na patelni rozgrzać oliwę

Pociąg Do Kuchni
Pulled beef w czekoladzie na grzankach podane z Koźlakiem 168

spędzić "przy garnkach". Zapomnieliśmy co to znaczy długie, powolne gotowanie czy pieczenie, które potrafi w smaczny sposób pokazać nam piękno dania, uwydatnić zalety i charakterystyczne, mocne jego strony. Dobra wołowina potrzebuje czasu, potrzebuje miłości i cierpliwości. Dużo cierpliwości. Tym daniem robię ukłon w stronę kuchni slow food, która ceni takie właśnie przygotowanie dań. Myślę, że jest to świetny slow-fast(...)food na każde przyjęcie w gronie bliskich. Z pewnością danie warte uwagi i do wypróbowania chociaż raz. Ekstrawaganckie połączenie czekolady i wołowiny wprawia liczne grono w zawrót głowy. Dla mnie, po tym występie, z pewnością trafne połączenie. Wiele przepisów przestudiowałam wcześniej zanim zdecydowałam się wrzucić kostkę i uznałam, że decyzja jest trafiona. Strzał w dziesiątkę! Czekolada nie dominuje, nadaje

Mango Papaja
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 125

niej dwie szynki wołowe. Cecina - szynka wołowa suszona przez około 7- 14 miesięcy, a następnie prze około trzy tygodnie wędzona na zimno w dymie dębowym. Szynka z wołowiny Kobe – suszona tradycyjnie.  Szynka nabiera smaku dzięki dwu letniemu procesowi dojrzewania. Obie wspaniałe, jednak Cecina bardziej mnie ujęła. Następnie mieliśmy przyjemność spróbować secreto. Secreto to tylna część łopatki (pacha) świni iberyjskiej(...)nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki jeżyn i przypraw. Taniny choć wyraźne to ładnie wtopione i zaokrąglone. Następnie przyszedł czas na steki z antrykotu, ze starzonej wołowiny baskijskiej . Mięso sezonowane jest około 2 tygodni. Polega ono na skruszeniu mięsa odpowiednio długo w określonej temperaturze i wilgotności i nadaniu mu dzięki temu niepowtarzalnego aromatu, koloru i konsystencji. Oczywiste

królestwo garów
Sałatka z wołowiną i sosem musztardowym 116

Sałatka z wołowiną i sosem musztardowym to szybka propozycja na zdrowy lunch. Sałatkę przygotujemy w kilka chwil, ale … no właśnie musimy mieć przygotowaną wcześniej gotowaną wołowinę. Najprościej jest ją ugotować np. dzień wcześniej, przygotowując przy okazji domowy rosół . Sos musztardowy , delikatnie ostry, ale zarazem słodki podbije smak całości. Składniki 200g gotowanej wołowiny garść dowolnego miksu sałat Składniki(...)musztardowy 2 łyżki musztardy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz Dodatkowo orzechy włoskie Sałatka z sosem musztardowym Sałatka z wołowiną i sosem musztardowym – przepis Wołowina po ugotowaniu powinna 12 godzin poleżeć w lodówce, następnie kroimy ją w kostkę. Do miseczki wkładamy miks sałat, dodajemy pokrojone mięso. Składniki sosu musztardowego mieszamy w miseczce, a następnie polewamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa gulasz węgierski 83

zupę trzeba naprawdę długo gotować, tylko wtedy wołowina stanie się miękka, rozpływająca w ostach a zupa się przyjemnie zagęści. To zatem przepis na leniwy dzień, wtedy kiedy możesz sobie pozwolić aby podejść co 30 minut do garnka, zamieszać w nim lub dodać kolejne składniki. Zupa podziękuje Ci swoim smakiem i aromatem. Zajrzyj także do innych moich przepisów: – zupa gołąbkowa(...)łyżki oleju 1,4 l gorącej wody natka pietruszki do podania Przygotowanie: Cebulę bardzo drobno posiekaj, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Wołowinę umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju podsmaż wołowinę. Najlepiej robić to na dużej patelni, dbając o to aby wołowina miała przestrzeń i smażyła się

nietylkopasta.pl
Wołowina po chińsku, czyli prosty i szybki przepis na obiad 111

Wołowina po chińsku, czyli prosty i szybki przepis na obiad Uwielbiam orientalne smaki na talerzu i ten przepis właśnie taki jest. Wołowina po chińsku.   Ostatnio będąc na zakupach, zauważyłam piękny rostbef w plastrach, pomyślałam będą steki ! Moje ulubione :) Przyjechałam do domu, a rodzina strzeliła focha ; ) .. nikt nie chciał. Nie, to nie przerobię tą wołowinę na pyszne na danie(...)pudełka. I tak powstało to danie, inspirowane daniem które dawno, dawno temu jadłam w jednej z chińskich restauracji w Krakowie. Uwielbiam smak wołowiny, taką lekko ostrą, pyszną. Wołowina po chińsku 20 dkg rostbefu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru – starty na tarce czerwona papryka żółta papryka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego pół

Kuchnia na wzgórzu
Wołowina po chińsku, czyli prosty i szybki przepis na obiad 135

Wołowina po chińsku, czyli prosty i szybki przepis na obiad Uwielbiam orientalne smaki na talerzu i ten przepis właśnie taki jest. Wołowina po chińsku.   Ostatnio będąc na zakupach, zauważyłam piękny rostbef w plastrach, pomyślałam będą steki ! Moje ulubione :) Przyjechałam do domu, a rodzina strzeliła focha ; ) .. nikt nie chciał. Nie, to nie przerobię tą wołowinę na pyszne na danie(...)pudełka. I tak powstało to danie, inspirowane daniem które dawno, dawno temu jadłam w jednej z chińskich restauracji w Krakowie. Uwielbiam smak wołowiny, taką lekko ostrą, pyszną. Wołowina po chińsku 20 dkg rostbefu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru – starty na tarce czerwona papryka żółta papryka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego pół

Kuchnia na wzgórzu
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 143

przypadnie Wam do gustu.  Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej 1 duży bakłażan 1 marchewka 1 młody seler z nacią 1 pietruszka (korzeń) 1 czerwona cebula(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu szczypta chilli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sol, pieprz + oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE makaronu w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem: Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy zmieloną wołowinę i obsmażamy. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, selera drobno siekamy, bakłażana kroimy w słupki. Warzywa

kulinarnyJa
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 128

przypadnie Wam do gustu.  Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej 1 duży bakłażan 1 marchewka 1 młody seler z nacią 1 pietruszka (korzeń) 1 czerwona cebula(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu szczypta chilli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sol, pieprz + oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE makaronu w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem: Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy zmieloną wołowinę i obsmażamy. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, selera drobno siekamy, bakłażana kroimy w słupki. Warzywa

kulinarnyJa
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 235

Bonjour! W to piękne poniedziałkowe popołudnie przenosimy się do Burgundii - regionu w środkowej Francji. To właśnie stamtąd wywodzi się danie, które prezentujemy w dzisiejszym poście: boeuf bourguignon , czyli wołowina po burgundzku. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się win pochodzących z winnic tego samego regionu (od Dijon, aż po Lyon). My niestety nie znaleźliśmy w sklepie żadnego burgundzkiego wina, ale przynajmniej(...)zakupiliśmy wino pochodzące z Francji :) W naszej wersji gulaszu z wołowiny pojawia się tymianek i rozmaryn, natomiast rodowici francuscy kucharze używają bouquet garni - czyli pęczka zieleniny składającego się ze świeżego tymianku, pietruszki i liścia laurowego. Prawda jest taka, że ilu kucharzy, tyle wariacji na temat boeuf bourguignon. Nie sądzimy, aby nasza była tą jedyną i słuszną. Natomiast możemy Was zapewnić

W kuchni Katie
Przepis na Włoską wołowinę z makaronem muszelki 48

Przedstawiamy przepis na klasyczną włoską wołowinę z makaronem muszelkowym, idealny na rodzinny obiad lub komfortowy posiłek w ciągu tygodnia. To danie łączy w sobie smakowitą i chudą wołowinę z bogatym sosem marinara, świeżymi warzywami letnimi i aromatycznymi przyprawami. Dodatek czerwonego wina lub bulionu wołowego nadaje głębię smaku, a całość stanowi doskonałe połączenie włoskiej klasyki z nowoczesnym podejściem do gotowania. Proste(...)szybkie i niezwykle smaczne – to danie, które z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Print Przepis na Włoską wołowinę z makaronem muszelki Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi makaron, włochy, wołowina Czas przygotowania 45 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 1,5 szklanki nieugotowanego makaronu muszelkowego 450 g chudej mielonej wołowiny 90% chudej

ale Pysznie
Hiszpański Ryż z Wołowiną – Prosty i Pełen Smaku 51

Zanurz się w bogactwie smaków hiszpańskiej kuchni z naszym przepisem na Hiszpański Ryż z Wołowiną. To danie łączy w sobie soczystość chudej wołowiny, świeżość warzyw oraz głębię aromatycznych przypraw, tworząc posiłek idealny na każdą okazję. Proste w przygotowaniu, a zarazem pełne smaku, ten ryż to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub szybką kolację. Wypróbuj i poczuj, jak proste składniki zamieniają(...)się w kulinarny majstersztyk. Print Hiszpański Ryż z Wołowiną - Prosty i Pełen Smaku Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Meksykańskie Tagi meksykańskie, ostre, ryż, wołowina Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 450 g chudej mielonej wołowiny 90% chudej 1 duża cebula posiekana 1 średnia zielona papryka posiekana

ale Pysznie
Gulasz wołowy z papryką 45

ciemno na zdjęcia. Ile razy już planowałam publikację placka po węgiersku… No właśnie, planowałam. I jakoś nigdy się nie składało. I jakieś dwa tygodnie temu rozmroziłam niewielką ilość wołowiny. Kupiłam do niej dwa rodzaje papryk i postanowiłam, że w końcu opublikuję przepis na jakiś klasyczny gulasz. No i w końcu jest. W ogóle ze dwa miesiące temu chciałam wrzucić(...)niego napaliłam, tak się starałam, że ostatecznie spieprzyłam zdjęcia. Serio tak na niego chuchałam i dmuchałam, że chyba przedobrzyłam. Plus jest taki, że zostało mi trochę dodatkowej porcji wołowiny, którą wytargałam z zamrażalnika do dzisiejszego przepisu. Parę lat temu próbowałam już robić gulasz wołowy z papryką. Nie wiedziałam, że wołowina będzie się tak długo gotować. Jakoś mniej więcej w połowie

Kardamonovy
Łatwy przepis na makaron ryżowy z wołowiną i papryką w stylu azjatyckim 67

wyjątkową propozycję, która przeniesie Was w klimat kuchni azjatyckiej i pozwoli Wam delektować się pysznymi smakami w zaciszu Waszej kuchni. Przedstawiam przepis na makaron ryżowy z wołowiną i papryką w stylu azjatyckim. Ta potrawa to prawdziwy raj dla podniebienia – soczyste paski wołowiny, chrupiąca papryka, a wszystko to otulone aromatycznym sosem, który przeniesie Was w egzotyczną podróż smaków. Makaron ryżowy(...)dania, tworząc doskonałą harmonię smakową. To też niezwykle łatwe do przygotowania danie – wystarczy kilka prostych składników i niewiele czasu, aby stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Połączenie świeżych warzyw, soczystej wołowiny i aromatycznego sosu przyprawiającego sprawi, że Wasze kubki smakowe będą tańczyć z radości. Ta potrawa jest pełna składników odżywczych, witamin i minerałów. Wołowina dostarcza cennego białka, papryki wzbogacają nasze posiłki

Eat me! Fit me!
Sałatka z wołowiną 44

Świeża, smaczna i aromatyczna sałatka z wołowiną! Takiej jeszcze nie jedliście (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wołowiną to bardzo ciekawa w smaku i łatwa do zrobienia przekąska, którą pokochają wszyscy miłośnicy wołowiny i nie tylko. Do mojej sałatki użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, bo akurat takie miałam w lodówce. Śmiało można użyć czystej wołowiny, ale mieszane mięso również(...)mięso oraz aromatyczny sos. Nie będę się tutaj za bardzo rozpisywać, bo nic z mojego pisania, sami musicie skosztować smaku tej sałatki. Zapraszam na przepis! SAŁATKA Z WOŁOWINĄ – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe) 8 ogórków konserwowych 1 cebula 1/2 główki sałaty lodowej 4-5 plasterków sera żółtego 100 g jogurtu greckiego

Przepiski.pl
Amerykańska kanapka z wołowiną  54

każdym zakątku świata. Kanapki zachwycają smakiem, są pożywne i stanowią świetny posiłek na każdą porę dnia. Postawa amerykańskiej kanapki Nie da się ukryć, że podstawą dobrze zrobionej kanapki jej wołowina. To od niej zależy, czy będziemy chcieli po raz kolejny sięgnąć po daną kanapkę czy zdecydowanie z niej zrezygnujemy. Chcąc mieć gwarancję dobrze smakującej kanapki, warto podjąć się samemu(...)wołowa lub rostbef. Przed jej smażeniem, należy ją pociąć w około 1 cm plastry, dobrze jest też ją wcześniej natrzeć przyprawami, by wydobyć z niej jeszcze większą głębię smaku. Wołowina świetnie smakuje z tymiankiem, rozmarynem oraz liśćmi laurowymi. Przed samym momentem smażenia należy ją doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje smażona na maśle. Wołowina jest mięsem które można

Kuchennyviral.pl
Ryż z hayashi – japońska potrawka z wołowiną w sosie z tonkatsu 55

Hayashi – japoński gulasz wołowy w pysznym sosie podawany z ryżem Hayashi to potrawka wołowa serwowana z ryżem. Wywodzi się z tej samej tradycji co mięsne dania w stylu wołowiny po burgundzku. Jedzenie pochodzące spoza swojego kraju Japończycy nazywają yoshoku – „kuchnią Zachodu”. Klasyczny ryż z hayashi przygotowuje się od podstaw, powoli redukując sos demi-glace i bulion(...)Przygotowywany jest na bazie śliwek, marchwi, jabłek, pomidorów oraz cebuli. Jego nazwa wywodzi się od potrawy „Tonkatsu”, czyli japońskiego panierowanego w panko kotleta wieprzowego. SKŁADNIKI 900 g wołowiny, najlepiej karkówki wołowej bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki mąki 2 łyżki oleju 1 cebula, obrana i pokrojona w krążki 100 ml  czerwonego wytrawnego wina

Tajemnice Smaku
Gulasz wołowy z papryką 70

ciemno na zdjęcia. Ile razy już planowałam publikację placka po węgiersku… No właśnie, planowałam. I jakoś nigdy się nie składało. I jakieś dwa tygodnie temu rozmroziłam niewielką ilość wołowiny. Kupiłam do niej dwa rodzaje papryk i postanowiłam, że w końcu opublikuję przepis na jakiś klasyczny gulasz. No i w końcu jest. W ogóle ze dwa miesiące temu chciałam wrzucić(...)niego napaliłam, tak się starałam, że ostatecznie spieprzyłam zdjęcia. Serio tak na niego chuchałam i dmuchałam, że chyba przedobrzyłam. Plus jest taki, że zostało mi trochę dodatkowej porcji wołowiny, którą wytargałam z zamrażalnika do dzisiejszego przepisu. Parę lat temu próbowałam już robić gulasz wołowy z papryką. Nie wiedziałam, że wołowina będzie się tak długo gotować. Jakoś mniej więcej w połowie

Kardamonovy
Sałatka z wołowiną 107

Sałatka z wołowiną to posiłek dla wszystkich tych, którzy dobrze chcą się odżywiać i potrzebują uzupełnić niedobory mięsa w organizmie. Połączenie czerwonego mięsa, z delikatną sałatą z pomidorami, skropionymi oliwą z oliwek. Sprawdź przepis: Sałatka z makaronem i parmezanem Składniki na sałatkę (1 porcja) 100g wołowiny garść dowolnego miksu sałat oliwa z oliwek 5 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej papryki sól(...)pieprz odrobina oleju oregano, majeranek, tymianek – po prostu ulubione zioła do sałatek Sałatka z wołowiną – przepis Mięso na ok. 30 minut przed smażeniem wyjmujemy z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. Następnie smażymy mięso na patelni grillowej, posmarowanej olejem po 1 minucie z każdej strony, a następnie po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wołowinę doprawiamy solą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina po Chińsku czyli Beef Chow Fun Faceta w Kuchni 90

Beef chow fun to kantońskie danie wykonane z kiełków fasoli, makaronu ryżowego ho fun, wołowiny i szczypiorku. Jedno z tradycyjnych dań w prowincji Guangdong w Chinach, ale obecnie znane i zjadane na całym świecie. Wynaleziony pod koniec chińskiej dynastii Qing. Ho fun, znany również jako Shahe fen, pochodzi z Shahe Town w Guangzhou. Często, kiedy jemy „chińczyka” w restauracji(...)tego dania, spytał „co zrobiłeś z mięsem, bo było, niesamowite”. Zapraszam na oryginalny smak Chińskiej potrawy. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut ➕ 24 godziny 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 400 g wołowiny pociętej w kostki ok. 1 cm. ✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej ✅ 3-5 łyżek sosu sojowego ✅ 2-3 oleju roślinnego ✅ 400 g makaronu ryżowego (najlepszy byłby szeroki

RafalCook
Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny 107

wykorzystania ugotowanego mięsa wołowego. Jeśli lubicie zapiekanki i nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g ugotowanej wołowiny – 300g ugotowanych ziemniaków – 1 duża cebula – 1 jajko – zielenina wg smaku kolendra lub pietruszka (u mnie kolendra) – sól i pieprz wg smaku (u mnie dodatkowo(...)kurkuma) – 40g masła klarowanego – 20g bułki tartej Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Przesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać drobno posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Masło i bułkę tartą podzielić na dwie części. Formę do pieczenia posmarować połową masła i posypać bułką

Smaki Armine
Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką 151

Wiele osób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piątek: Shaking beef (Bo Luc Lac) 132

Klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie. Czas marynowania: Co najmniej godzinę Czas smażenia : Minuta Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista składników nie jest ściśle określona. Podstawę(...)stanowi wołowina dobrej jakości, reszta jest dość zróżnicowana, często zawiera ingrediencje dostępne w azjatyckich sklepach. Szukaliśmy takiego przepisu, żeby danie można było zrobić w oparciu o składniki do kupienia w zwykłym sklepie. Przepis pochodzi z Timeinc.net Składniki: 400-500 g wołowiny (rostbef, antrykot, polędwica) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego

Niedzielny kucharz
Gulasz wołowy z pieczarkami 154

czasochłonne. Na przepyszne danie, które z pewnością lubi każdy. Czyli przepis na gulasz wołowy z pieczarkami!  Gulasz wg. tego przepisu wychodzi po prostu idealnie przepyszny! Mięciutkie kawałeczki wołowiny po prostu topnieją w buzi, dużo warzyw i bardzo wyrazisty smak. Przepis jest na spory garnek gulaszu, więc przez kilka dni będziecie mieli obiady z głowy. Na drugi, trzeci dzień gulasz(...)głowy miałem przygotowania obiadów. Wcale mi się nie znudził, ale po tym jego jeszcze nie przygotowywałem :D  Idealny gulasz wołowy z pieczarkami - przepis: 900 g wołowiny z łopatki 100 g mąki 2 średnie cebule 3 większe marchewki Puszka krojonych pomidorów (ok. 400g) 400 g pieczarek Puszka gotowanej czerwonej fasoli 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu

Kuchnia Łukasza
Pieczeń z wołowiny w sosie cebulowo-paprykowym 134

Zdaje sobie sprawę, że wołowina nie jest zbyt często przyrządzana w kuchni. Ostatnimi czasy staram się ograniczać drób, dlatego postanowiłam przygotować pieczeń z wołowiny w aromatycznym (cebulowo-paprykowym) sosie. Aby ułatwić sobie pracę, danie przyrządziłam w szybkowarze 😁Przygotowaną pieczeń należy przed podaniem pokroić na niezbyt grube plastry i podgrzać je w przygotowanym sosie, ponieważ dzięki temu wołowina nie będzie sucha(...)Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 kawałek miękkiej wołowiny (około 1 kg) 2 małe cebule 1 duża, czerwona papryka 3 szklanki wody + 2 łyżeczki domowej wegety 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu  olej do podsmażenia  Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych

Ugotować
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 157

Bitki wołowe - pyszne, klasyczne danie kuchni polskiej. Tradycyjnie plastry wołowiny powinno się delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego(...)śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej  Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pokrój wołowinę w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, możesz je delikatnie rozbić (ja tego nie robię) rozłóż płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu

Szybko Szybkowar
Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli 203

Jakiś czas temu dostałam do House of Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu azjatyckim. Soczysta wołowina z brokułami w pysznym sosie z sosem sojowym, podana z na makaronie ryżowym. Danie gotowe dosłownie w kilka chwil, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z brokułami(...)brokuł, podzielony na różyczki 2-3 łyżki odsączonych pędów bambusa z puszki 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 350 g wołowiny (u mnie rostbef), pokrojonej w 0,5 cm plastry 2-3 łyżki sosu chili Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj rózgą wodę z mąką kukurydzianą, następnie dodaj resztę składników sosu

karmelowy
Wołowina po burgundzku 168

Wołowina po burgundzku jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem. Niech Was nie zraża czas jego przygotowania, gdyż w sumie najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. Zapewniam, że tym daniem na pewno zachwycicie i wzbudzicie podziw, warto je przygotować np. na niedzielny obiad lub z okazji święta dla bliskiej osoby. Wołowina duszona w winie jest przepyszna, wprost rozpływa się(...)wino czerwone francuskie z rejonu Burgundii, ale ja uważam, że każde wino czerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego

Kuchcik gotuje
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms 187

Dziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z jarmużem(...)mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki 200 g liści jarmużu, z usuniętymi grubymi łodyżkami i z grubsza posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą

karmelowy
Bitki wołowe pieczone - w jasnym sosie 160

sobie równych, kruche, delikatne i jedyne w swoim rodzaju. Przygotowane z dodatkiem czerwonego wina smakują wyśmienicie i zachwycą niejedno podniebienie. Bitki upiekłam w bułgarskim glinianym garnku Gjuwecz . Składniki: 1kg wołowiny (antrykot) 2 cebule 3 łyżki masła 200ml czerwonego wina 300ml wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu 1 listek laurowy 2 ziarna angielskie pęczek natki pietruszki sos 3 łyżki(...)masła 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy cienko tłuczkiem. Patelnię mocno rozgrzewamy, na gorącą wrzucamy kawałki wołowiny i podsmażamy z obu stron. Po podsmażeniu wołowiny, na patelnię dodajemy masło i pociętą w pióra cebulę, podsmażamy na złoto. Do naczynia wkładamy wołowinę, podsmażoną cebulę, pociętą natkę pietruszki, wlewamy wodę oraz wino, przyprawiamy. Naczynie wkładamy

Gotowanie i blogowanie
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 217

Bitki wołowe - pyszne, klasyczne danie kuchni polskiej. Tradycyjnie plastry wołowiny powinno się delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego(...)śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej  Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pokrój wołowinę w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, możesz je delikatnie rozbić (ja tego nie robię) rozłóż płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu

Szybko Szybkowar
Duszona wołowina w warzywach i pomidorach z szybkowara 178

dzisiejszy obiad proponuję duszoną wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w przygotowaniu posiłku. Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut. Składniki: ok.600 gram wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Pomidory(...)puszki Liść laurowy Ziele angielskie olej Wykonanie: Wołowinę kroimy na kawałki ( plastry jak na małe kotlety, większość wołowiny się nadaje ), dodajemy łyżkę oleju. Przyprawiamy solą ( ok 1 łyżeczka ) i pieprzem. Pozostawiamy i w międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Do szybkowara dodajemy ok. 1 łyżkę oleju i obsmażamy mięso. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory. Na koniec dodajemy listki laurowe, ziele angielskie. Szybkowar

Smaki Ewy
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 219

Boeuf  bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej z rejonu Burgundii. Ta położona w centralnej części Francji kraina  słynie z produkcji czerwonych win (burgundów), które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara(...)przygotować w żeliwnym garnku, który równomiernie się nagrzewa i przekazuje ciepło potrawie z każdej strony. Jeśli takiego nie posiadacie, spróbujcie użyć zwykłego naczynia żaroodpornego - efekt też będzie zadowalający. Przygotowanie wołowiny po burgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała

W SMAK

Proponowane wyszukiwania