Przedstawiamy przepis na klasyczną włoską wołowinę z makaronem muszelkowym, idealny na rodzinny obiad lub komfortowy posiłek w ciągu tygodnia. To danie łączy w sobie smakowitą i chudą wołowinę z bogatym sosem marinara, świeżymi warzywami letnimi i aromatycznymi przyprawami. Dodatek czerwonego wina lub bulionu wołowego nadaje głębię smaku, a całość stanowi doskonałe połączenie włoskiej klasyki z nowoczesnym podejściem do gotowania. Proste(...)szybkie i niezwykle smaczne – to danie, które z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Print Przepis na Włoską wołowinę z makaronem muszelki Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi makaron, włochy, wołowina Czas przygotowania 45 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 1,5 szklanki nieugotowanego makaronu muszelkowego 450 g chudej mielonej wołowiny 90% chudej
ale PysznieZanurz się w bogactwie smaków hiszpańskiej kuchni z naszym przepisem na Hiszpański Ryż z Wołowiną. To danie łączy w sobie soczystość chudej wołowiny, świeżość warzyw oraz głębię aromatycznych przypraw, tworząc posiłek idealny na każdą okazję. Proste w przygotowaniu, a zarazem pełne smaku, ten ryż to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub szybką kolację. Wypróbuj i poczuj, jak proste składniki zamieniają(...)się w kulinarny majstersztyk. Print Hiszpański Ryż z Wołowiną - Prosty i Pełen Smaku Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Meksykańskie Tagi meksykańskie, ostre, ryż, wołowina Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 450 g chudej mielonej wołowiny 90% chudej 1 duża cebula posiekana 1 średnia zielona papryka posiekana
ale Pysznieciemno na zdjęcia. Ile razy już planowałam publikację placka po węgiersku… No właśnie, planowałam. I jakoś nigdy się nie składało. I jakieś dwa tygodnie temu rozmroziłam niewielką ilość wołowiny. Kupiłam do niej dwa rodzaje papryk i postanowiłam, że w końcu opublikuję przepis na jakiś klasyczny gulasz. No i w końcu jest. W ogóle ze dwa miesiące temu chciałam wrzucić(...)niego napaliłam, tak się starałam, że ostatecznie spieprzyłam zdjęcia. Serio tak na niego chuchałam i dmuchałam, że chyba przedobrzyłam. Plus jest taki, że zostało mi trochę dodatkowej porcji wołowiny, którą wytargałam z zamrażalnika do dzisiejszego przepisu. Parę lat temu próbowałam już robić gulasz wołowy z papryką. Nie wiedziałam, że wołowina będzie się tak długo gotować. Jakoś mniej więcej w połowie
Kardamonovywyjątkową propozycję, która przeniesie Was w klimat kuchni azjatyckiej i pozwoli Wam delektować się pysznymi smakami w zaciszu Waszej kuchni. Przedstawiam przepis na makaron ryżowy z wołowiną i papryką w stylu azjatyckim. Ta potrawa to prawdziwy raj dla podniebienia – soczyste paski wołowiny, chrupiąca papryka, a wszystko to otulone aromatycznym sosem, który przeniesie Was w egzotyczną podróż smaków. Makaron ryżowy(...)dania, tworząc doskonałą harmonię smakową. To też niezwykle łatwe do przygotowania danie – wystarczy kilka prostych składników i niewiele czasu, aby stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Połączenie świeżych warzyw, soczystej wołowiny i aromatycznego sosu przyprawiającego sprawi, że Wasze kubki smakowe będą tańczyć z radości. Ta potrawa jest pełna składników odżywczych, witamin i minerałów. Wołowina dostarcza cennego białka, papryki wzbogacają nasze posiłki
Eat me! Fit me!Świeża, smaczna i aromatyczna sałatka z wołowiną! Takiej jeszcze nie jedliście (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wołowiną to bardzo ciekawa w smaku i łatwa do zrobienia przekąska, którą pokochają wszyscy miłośnicy wołowiny i nie tylko. Do mojej sałatki użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, bo akurat takie miałam w lodówce. Śmiało można użyć czystej wołowiny, ale mieszane mięso również(...)mięso oraz aromatyczny sos. Nie będę się tutaj za bardzo rozpisywać, bo nic z mojego pisania, sami musicie skosztować smaku tej sałatki. Zapraszam na przepis! SAŁATKA Z WOŁOWINĄ – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe) 8 ogórków konserwowych 1 cebula 1/2 główki sałaty lodowej 4-5 plasterków sera żółtego 100 g jogurtu greckiego
Przepiski.plkażdym zakątku świata. Kanapki zachwycają smakiem, są pożywne i stanowią świetny posiłek na każdą porę dnia. Postawa amerykańskiej kanapki Nie da się ukryć, że podstawą dobrze zrobionej kanapki jej wołowina. To od niej zależy, czy będziemy chcieli po raz kolejny sięgnąć po daną kanapkę czy zdecydowanie z niej zrezygnujemy. Chcąc mieć gwarancję dobrze smakującej kanapki, warto podjąć się samemu(...)wołowa lub rostbef. Przed jej smażeniem, należy ją pociąć w około 1 cm plastry, dobrze jest też ją wcześniej natrzeć przyprawami, by wydobyć z niej jeszcze większą głębię smaku. Wołowina świetnie smakuje z tymiankiem, rozmarynem oraz liśćmi laurowymi. Przed samym momentem smażenia należy ją doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje smażona na maśle. Wołowina jest mięsem które można
Kuchennyviral.plHayashi – japoński gulasz wołowy w pysznym sosie podawany z ryżem Hayashi to potrawka wołowa serwowana z ryżem. Wywodzi się z tej samej tradycji co mięsne dania w stylu wołowiny po burgundzku. Jedzenie pochodzące spoza swojego kraju Japończycy nazywają yoshoku – „kuchnią Zachodu”. Klasyczny ryż z hayashi przygotowuje się od podstaw, powoli redukując sos demi-glace i bulion(...)Przygotowywany jest na bazie śliwek, marchwi, jabłek, pomidorów oraz cebuli. Jego nazwa wywodzi się od potrawy „Tonkatsu”, czyli japońskiego panierowanego w panko kotleta wieprzowego. SKŁADNIKI 900 g wołowiny, najlepiej karkówki wołowej bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki mąki 2 łyżki oleju 1 cebula, obrana i pokrojona w krążki 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Tajemnice Smakuciemno na zdjęcia. Ile razy już planowałam publikację placka po węgiersku… No właśnie, planowałam. I jakoś nigdy się nie składało. I jakieś dwa tygodnie temu rozmroziłam niewielką ilość wołowiny. Kupiłam do niej dwa rodzaje papryk i postanowiłam, że w końcu opublikuję przepis na jakiś klasyczny gulasz. No i w końcu jest. W ogóle ze dwa miesiące temu chciałam wrzucić(...)niego napaliłam, tak się starałam, że ostatecznie spieprzyłam zdjęcia. Serio tak na niego chuchałam i dmuchałam, że chyba przedobrzyłam. Plus jest taki, że zostało mi trochę dodatkowej porcji wołowiny, którą wytargałam z zamrażalnika do dzisiejszego przepisu. Parę lat temu próbowałam już robić gulasz wołowy z papryką. Nie wiedziałam, że wołowina będzie się tak długo gotować. Jakoś mniej więcej w połowie
KardamonovySałatka z wołowiną to posiłek dla wszystkich tych, którzy dobrze chcą się odżywiać i potrzebują uzupełnić niedobory mięsa w organizmie. Połączenie czerwonego mięsa, z delikatną sałatą z pomidorami, skropionymi oliwą z oliwek. Sprawdź przepis: Sałatka z makaronem i parmezanem Składniki na sałatkę (1 porcja) 100g wołowiny garść dowolnego miksu sałat oliwa z oliwek 5 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej papryki sól(...)pieprz odrobina oleju oregano, majeranek, tymianek – po prostu ulubione zioła do sałatek Sałatka z wołowiną – przepis Mięso na ok. 30 minut przed smażeniem wyjmujemy z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. Następnie smażymy mięso na patelni grillowej, posmarowanej olejem po 1 minucie z każdej strony, a następnie po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wołowinę doprawiamy solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Beef chow fun to kantońskie danie wykonane z kiełków fasoli, makaronu ryżowego ho fun, wołowiny i szczypiorku. Jedno z tradycyjnych dań w prowincji Guangdong w Chinach, ale obecnie znane i zjadane na całym świecie. Wynaleziony pod koniec chińskiej dynastii Qing. Ho fun, znany również jako Shahe fen, pochodzi z Shahe Town w Guangzhou. Często, kiedy jemy „chińczyka” w restauracji(...)tego dania, spytał „co zrobiłeś z mięsem, bo było, niesamowite”. Zapraszam na oryginalny smak Chińskiej potrawy. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut ➕ 24 godziny 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 400 g wołowiny pociętej w kostki ok. 1 cm. ✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej ✅ 3-5 łyżek sosu sojowego ✅ 2-3 oleju roślinnego ✅ 400 g makaronu ryżowego (najlepszy byłby szeroki
RafalCookwykorzystania ugotowanego mięsa wołowego. Jeśli lubicie zapiekanki i nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g ugotowanej wołowiny – 300g ugotowanych ziemniaków – 1 duża cebula – 1 jajko – zielenina wg smaku kolendra lub pietruszka (u mnie kolendra) – sól i pieprz wg smaku (u mnie dodatkowo(...)kurkuma) – 40g masła klarowanego – 20g bułki tartej Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Przesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać drobno posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Masło i bułkę tartą podzielić na dwie części. Formę do pieczenia posmarować połową masła i posypać bułką
Smaki ArmineWiele osób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie. Czas marynowania: Co najmniej godzinę Czas smażenia : Minuta Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista składników nie jest ściśle określona. Podstawę(...)stanowi wołowina dobrej jakości, reszta jest dość zróżnicowana, często zawiera ingrediencje dostępne w azjatyckich sklepach. Szukaliśmy takiego przepisu, żeby danie można było zrobić w oparciu o składniki do kupienia w zwykłym sklepie. Przepis pochodzi z Timeinc.net Składniki: 400-500 g wołowiny (rostbef, antrykot, polędwica) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
Niedzielny kucharzczasochłonne. Na przepyszne danie, które z pewnością lubi każdy. Czyli przepis na gulasz wołowy z pieczarkami! Gulasz wg. tego przepisu wychodzi po prostu idealnie przepyszny! Mięciutkie kawałeczki wołowiny po prostu topnieją w buzi, dużo warzyw i bardzo wyrazisty smak. Przepis jest na spory garnek gulaszu, więc przez kilka dni będziecie mieli obiady z głowy. Na drugi, trzeci dzień gulasz(...)głowy miałem przygotowania obiadów. Wcale mi się nie znudził, ale po tym jego jeszcze nie przygotowywałem :D Idealny gulasz wołowy z pieczarkami - przepis: 900 g wołowiny z łopatki 100 g mąki 2 średnie cebule 3 większe marchewki Puszka krojonych pomidorów (ok. 400g) 400 g pieczarek Puszka gotowanej czerwonej fasoli 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu
Kuchnia ŁukaszaZdaje sobie sprawę, że wołowina nie jest zbyt często przyrządzana w kuchni. Ostatnimi czasy staram się ograniczać drób, dlatego postanowiłam przygotować pieczeń z wołowiny w aromatycznym (cebulowo-paprykowym) sosie. Aby ułatwić sobie pracę, danie przyrządziłam w szybkowarze 😁Przygotowaną pieczeń należy przed podaniem pokroić na niezbyt grube plastry i podgrzać je w przygotowanym sosie, ponieważ dzięki temu wołowina nie będzie sucha(...)Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 kawałek miękkiej wołowiny (około 1 kg) 2 małe cebule 1 duża, czerwona papryka 3 szklanki wody + 2 łyżeczki domowej wegety 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu olej do podsmażenia Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych
UgotowaćBitki wołowe - pyszne, klasyczne danie kuchni polskiej. Tradycyjnie plastry wołowiny powinno się delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego(...)śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pokrój wołowinę w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, możesz je delikatnie rozbić (ja tego nie robię) rozłóż płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu
Szybko SzybkowarJakiś czas temu dostałam do House of Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu azjatyckim. Soczysta wołowina z brokułami w pysznym sosie z sosem sojowym, podana z na makaronie ryżowym. Danie gotowe dosłownie w kilka chwil, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z brokułami(...)brokuł, podzielony na różyczki 2-3 łyżki odsączonych pędów bambusa z puszki 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 350 g wołowiny (u mnie rostbef), pokrojonej w 0,5 cm plastry 2-3 łyżki sosu chili Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj rózgą wodę z mąką kukurydzianą, następnie dodaj resztę składników sosu
karmelowyWołowina po burgundzku jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem. Niech Was nie zraża czas jego przygotowania, gdyż w sumie najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. Zapewniam, że tym daniem na pewno zachwycicie i wzbudzicie podziw, warto je przygotować np. na niedzielny obiad lub z okazji święta dla bliskiej osoby. Wołowina duszona w winie jest przepyszna, wprost rozpływa się(...)wino czerwone francuskie z rejonu Burgundii, ale ja uważam, że każde wino czerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego
Kuchcik gotujeDziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z jarmużem(...)mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki 200 g liści jarmużu, z usuniętymi grubymi łodyżkami i z grubsza posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą
karmelowysobie równych, kruche, delikatne i jedyne w swoim rodzaju. Przygotowane z dodatkiem czerwonego wina smakują wyśmienicie i zachwycą niejedno podniebienie. Bitki upiekłam w bułgarskim glinianym garnku Gjuwecz . Składniki: 1kg wołowiny (antrykot) 2 cebule 3 łyżki masła 200ml czerwonego wina 300ml wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu 1 listek laurowy 2 ziarna angielskie pęczek natki pietruszki sos 3 łyżki(...)masła 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy cienko tłuczkiem. Patelnię mocno rozgrzewamy, na gorącą wrzucamy kawałki wołowiny i podsmażamy z obu stron. Po podsmażeniu wołowiny, na patelnię dodajemy masło i pociętą w pióra cebulę, podsmażamy na złoto. Do naczynia wkładamy wołowinę, podsmażoną cebulę, pociętą natkę pietruszki, wlewamy wodę oraz wino, przyprawiamy. Naczynie wkładamy
Gotowanie i blogowanieBitki wołowe - pyszne, klasyczne danie kuchni polskiej. Tradycyjnie plastry wołowiny powinno się delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego(...)śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pokrój wołowinę w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, możesz je delikatnie rozbić (ja tego nie robię) rozłóż płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu
Szybko Szybkowardzisiejszy obiad proponuję duszoną wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w przygotowaniu posiłku. Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut. Składniki: ok.600 gram wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Pomidory(...)puszki Liść laurowy Ziele angielskie olej Wykonanie: Wołowinę kroimy na kawałki ( plastry jak na małe kotlety, większość wołowiny się nadaje ), dodajemy łyżkę oleju. Przyprawiamy solą ( ok 1 łyżeczka ) i pieprzem. Pozostawiamy i w międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Do szybkowara dodajemy ok. 1 łyżkę oleju i obsmażamy mięso. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory. Na koniec dodajemy listki laurowe, ziele angielskie. Szybkowar
Smaki EwyBoeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej z rejonu Burgundii. Ta położona w centralnej części Francji kraina słynie z produkcji czerwonych win (burgundów), które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara(...)przygotować w żeliwnym garnku, który równomiernie się nagrzewa i przekazuje ciepło potrawie z każdej strony. Jeśli takiego nie posiadacie, spróbujcie użyć zwykłego naczynia żaroodpornego - efekt też będzie zadowalający. Przygotowanie wołowiny po burgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała
W SMAKJest to idealny posiłek dla osób, które mają mało czasu na gotowanie czy grillowanie. Polecamy wam dziś dwa wyjątkowe przepisy na to wyjątkowe danie kuchni meksykańskiej. Klasyczne Fajitas z wołowiny Składniki: ½ kg steka z polędwicy wołowej pokrojonego w cienkie plasterki ¼ dużej cebuli pokrojonej w plasterki 1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie(...)łyżka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej 2 łyżki wody Przygotowanie: Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę i przyprawą do fajity. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla ). Gdy patelnia się rozgrzewa
naRuszcieWołowina gotowana w wolnowarze, zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak też było i tym razem. Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje wiec w miarę jędrna i nie traci koloru. Pomidory możemy dodać do wolnowaru, lub później, jeżeli danie będziemy odgrzewać np na patelni. Inspiracją był przepis z tej strony składniki(...)wołowiny bez kości ( u mnie łopatka) 2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 kubek zimnej wody 2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski 2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki czosnek
Stare Garymarchew i pieczarki. Przygotowanie wymaga czasu, ale w pełni wynagradza cały trud. W garnku mieszają się wyjątkowo silne smaki, tworząc razem coś naprawdę pysznego. Przepis na Boeuf Bourguignon – wołowinę po burgundzku Składniki: 1 kg wołowiny – najlepsza będzie pręga, łopatka lub kark, 200 gramów wędzonego boczku, 3 cebule, 400 gramów pieczarek, 3 marchewki, łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego, 1,5 szklanki wytrwanego czerwonego wina, mały pęczek natki pietruszki, olej, łyżka suszonego tymianku, kilka listków laurowych, sól, pieprz. Jak zrobić wołowinę po burgundzku? Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną rozgrzanego oleju, smaż aż się wytopi i lekko zrumieni, zdejmij łyżką cedzakową, starając się pozostawić jak najwięcej tłuszczu. Teraz do garnka (ustaw duży ogień) wrzuć
Kulinarna PolskaZapraszam na mielone kotlety z wołowiny. Do mielonych z grilla potrzebne jest mięso dobrej jakości, a więc takie, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. Tłuszcz to gwarancja, że kotlety mielone z wołowiny będą miękkie i soczyste. Najlepiej więc zrobić kotlety z mielonego karczka lub antrykotu. Takie mięso ma sporo tłuszczu i jest idealne do grillowania. Bardzo lubię mielone kotlety , więc(...)już robię to jest to duża porcja. Moje dzieci lubią mielone, koniecznie z sosem. Sos grzybowy to jeden s sosów, który przyrządzam właśnie do mielonych. Mielone kotlety z wołowiny Składniki: na 16 kotletów 1 kg mielonego z wołowiny 125 g twarożku 50 ml śmietanki 2 czubate łyżki / 30 g parmezanu, 3 jajka 2 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku
codojedzeniapoczątków XX wieku, kiedy to meksykańscy kowboje , zwani vaqueros, pracujący na ranczach w Teksasie, otrzymywali mniej wartościowe kawałki mięsa jako część swojej zapłaty. Były to zazwyczaj tańsze części wołowiny, takie jak mostek czy też łata (ang. skirt steak). Aby uczynić te kawałki smaczniejszymi, marynowali je w przyprawach i grillowali nad otwartym ogniem. Nazwa „fajitas(...)meksykańskiej i teksańskiej. Obecnie fajitas są serwowane w restauracjach na całym świecie, a ich przepis ewoluował, obejmując różnorodne składniki. Rodzaje Fajitas Fajitas, choć tradycyjnie przygotowywane z wołowiny, dzisiaj oferują wiele wariantów. Oto niektóre z najpopularniejszych rodzajów: 1. Fajitas z wołowiną (Beef Fajitas): Tradycyjne fajitas przygotowywane są z grillowanej wołowiny, najczęściej z łaty
RafalCookWołowina po flamandzku to klasyczne belgijskie danie, które zyskuje coraz większą popularność na polskich stołach. Jednak zamiast tradycyjnego gotowania w jasnym piwie, proponuję wyjątkową wersję – wołowinę po flamandzku duszoną w aromatycznym ciemnym piwie. Ta kombinacja smaków sprawia, że mięso staje się jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne, a dodatek ciemnego piwa nadaje potrawie głębszego i intensywniejszego smaku. Składniki(...)łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml ciemnego piwa kostka rosołowa wołowa łyżka musztardy 2 liście laurowe 3 kromki razowego chleba sol, pieprz do smaku łyżeczka tymianku Wołowinę posypujemy pieprzem, oprószamy mąką, obsmażamy na patelni, na połowie rozgrzanego masła. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni rozpuszczamy resztę masła i smażymy cebulę na złoty kolor. Chleb
gotuj ze mnąpotrawa kuchni polskiej przygotowywana w formie zupy. Jej podstawą jest żołądek wołowy, warzywa oraz przyprawy. Bardzo często do tej zupy dodawane są również inne gatunki mięsa takie jak chociażby wołowina czy mięso drobiowe . Z całą pewnością jest to zupa, która wywołuje sprzeczne emocje, gdyż albo się ją uwielbia albo się za nią nie przepada. Co by nie mówić smak oraz(...)lunch. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na flaki i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Flaczki Składniki na flaczki. 700 g wołowiny bez kości 2 łodygi selera łodygowego 2,7 l wody + dodatkowa woda do gotowania flaków 50 g pora 1 kg flaków wołowych (krojone i gotowane) 4 liście laurowe 3/4 łyżeczki
MeCooksZapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na nachos z patelni – idealne połączenie chrupiących chipsów tortilla z soczystą wołowiną, świeżymi dodatkami i roztopionym serem. Ten szybki i łatwy przepis to doskonały sposób na przygotowanie pełnego smaku dania, które zadowoli wszystkich fanów meksykańskich przysmaków. To danie, idealne na imprezy lub jako szybka kolacja, zapewnia wyjątkowe połączenie tekstur i smaków, które z pewnością(...)zachwycą każdego. Print Przepis na Nachosy z patelni z wołowiną i serem Rodzaj dania Przekąski Kuchnia Meksykańskie Tagi mięso, nachosy, ser, wołowina Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 6 porcji Author Magdalena Składniki 450 g mielonej wołowiny 1 puszka około 410g pokrojonych pomidorów, z zalewą 1 szklanka świeżego lub mrożonego kukurydzy rozmrożonej
ale PyszniePrzedstawiamy przepis na kanapki z włoskiej wołowiny, które szybko staną się ulubionym daniem Twojej rodziny. Idealne na weekendowy obiad lub jako wyjątkowy posiłek w ciągu tygodnia, te bogate w smak kanapki są proste w przygotowaniu, ale niezwykle satysfakcjonujące. Łącząc pikantne pepperoncini, aromatyczne przyprawy i soczystą wołowinę, te kanapki z pewnością zadowolą wszystkich miłośników włoskich smaków. Dodatkowo, przepis ten jest idealny(...)przygotowania z wyprzedzeniem i zamrożenia na później, co sprawia, że jest świetnym rozwiązaniem na szybki, smaczny posiłek. Print Przepis na włoskie kanapki z wołowiną Rodzaj dania Śniadania Kuchnia Włoskie Tagi kanapki, mięso, włochy, wołowina Czas przygotowania 10 minutes minutes Czas gotowania 8 hours hours Author Magdalena Składniki 1 słoik, około 450g pokrojonych pepperoncini z zalewą 1 puszka
ale Pyszniekawałek mięsa, zwykle pochodzący z tuszy zwierzęcia, który jest krojony w grubości i gotowany na różne sposoby, najczęściej smażony lub grillowany. Popularne rodzaje mięsa do przygotowania steków to wołowina, wieprzowina, baranina i dziczyzna. Mięso to charakteryzuje się miękkością, soczystością i bogatym smakiem. Pochodzenie steków Historia steków sięga starożytnych czasów. Już w starożytnym Rzymie ludzie przyrządzali mięso, podobne do dzisiejszych steków(...)rozżarzonych kamieniach. Jednak to w Europie, a szczególnie w Wielkiej Brytanii, steki zyskały na popularności w XVIII wieku. W tym czasie zaczęto podawać różne gatunki mięsa, w tym wołowinę, w formie steków na stolach brytyjskiej arystokracji. Później popularność steków rozprzestrzeniła się na inne kraje europejskie i kontynuowała swoją ekspansję na całym świecie. Ewolucja steków przez wieki Wraz z rozwojem technologii
Podstawy Gotowaniaimieniu. Zatem co wybrać na grilla, aby to mięso było dietetyczne? Wieprzowina , to na pewno schab i polędwiczki, chude i pyszne mięso, które możesz przygotować na wiele sposóbów, Wołowina , to przede wszystkim steki i tutaj nie mam dobrych informacji bo dobre mięso na steka, to mięso, które wygląda jak marmur, jest użylone tłuszczem wołowym, który jest zdrowy, niestety w Polsce(...)mięsnego! W Polsce hoduje się krowy mleczne, które potem możemy kupić w formie mięsa. Natomiast jest kilka marek w Polsce, które jakiś czas temu 1-2 lata, zaczeło sezonować wołowinę i sprzedawać już wołowinę "skurszałą" dojrzałą. Taka wołowina oczywiście dojrzewa w odpowiednich warunkach i jest dużo, dużo smaczniejsza. Jednak na próżno szukać wołowiny, taką jak możemy bez problemu kupić
SMYKWKUCHNIProsta smażona wołowina z papryką Polędwicę wołową wyjąć z lodówki 30 min. przed przygotowywaniem. Rozciąć na plastry grubości 1,5-2 cm, a następnie każdy plaster pokroić na cienkie paski. Kroić pod lekkim skosem, nie wzdłuż włókien. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na dość długie i cienkie słupki. Do osobnego naczynia dodać sos sojowy, sos chili, sos ostrygowy, olej(...)sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, skrobię kukurydzianą oraz bulion wołowy, wymieszać i odstawić na bok. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć pokrojoną w paski wołowinę i smażyć z obu stron 3-4 min. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na patelni rozgrzać dodatkową 1 łyżkę oleju, wsypać paprykę i smażyć ok. 3-4 min. następnie dodać
ememe kitchendań kuchni koreańskiej. Jego popularność jest nie mniejsza także za granicą - możemy znaleźć je na liście 50 najlepszych potraw na świecie. Bulgogi przyrządza się z cienko pokrojonej w paski wołowiny, która marynuje się w słodko-kwaśnej marynacie na bazie sosu sojowego przez minimum 2 godziny. Tak przygotowane mięso krótko się grilluje, po czym podaje z ryżem lub zawinięte w sałatę(...)Wołowina bulgogi - przepis na 4 porcje Do przygotowania wołowiny będą Ci potrzebne: 600g rostbefu. 2cm korzenia imbiru, 8 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki brązowego cukru, 2 dymki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oleju sezamowego, marchewka, pieprz do smaku. 1. Mięso włóż do woreczka foliowego i schowaj do zamrażarki na 2-3 godziny. 2. Przygotuj marynatę: posiekaj czosnek i dymkę, zetrzyj
Z notatnika dietetykaPyszna, prawdziwa zupa gulaszowa z wołowiny, to łatwy i sprawdzony przepis na rozgrzewający obiad jednogarnkowy. Domowa zupa gulaszowa z ziemniakami, to jedno z tradycyjnych dań węgierskiej kuchni wiejskiej. Proste składniki tworzą idealny, pełnowartościowy posiłek. Dzisiejsza propozycja, to naszym zdaniem najlepsza wersja zupy gulaszowej. Zupa gulaszowa tradycyjna: Czym zagęścić? i Jakie mięso? Dobrze “nagotowanej” zupy nie trzeba zagęszczać. Zupę(...)należy gotować bardzo wolno, dzięki czemu część warzyw się rozpadnie, a mięso odda do niej swoją kleistość, tworząc odpowiednią strukturę zupy. Wołowina jest mięsem o większej zawartości kolagenu niż np. mięso wieprzowe, które jest często wykorzystywane w polskich przepisach jako zamiennik. Dzięki temu zupa gulaszowa na wołowinie nie potrzebuje zagęszczania. Zupa gulaszowa przepis : Czym doprawić? Oczywiście słodka i ostra papryka
Kuchnia Na WypasieWielu z was zna przepisy typu orientalnego głównie z kurczakiem. A co Wy na to, aby dodać wołowinę? Danie ma zupełnie inny smak, niż typowe potrawy azjatyckie. Sos jest bardzo gęsty i idealnie pokrywa wszystkie warzywa i mięso. Makaron ryżowy lub ryż będą wspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. Orientalna wołowina porcja dla 2 osób Składniki: około 100 g makaronu ryżowego(...)szklanki ryżu białego/basmati około 100 g wołowiny 1/2 papryki 1/3 cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki świeżo startego imbiru 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru ( może być ksylitol lub trzcinowy ) szczypta pieprzu 2 łyżki octu ryżowego szczypta kurkumy, papryki słodkiej, chilli i cynamonu Przygotowanie: Makaron zalać osoloną, wrzącą
JaglusiaTestowania elektrycznego szybkowaru ciąg dalszy. Dzisiaj kolej na wołowinę. Bitki wołowe z grzybami w 40 minut. Mimo że można obsmażyć wołowinę bezpośrednio w szybkowarze, tym razem obsmażyłam je na patelni - było szybciej dzięki temu, że całe mięso obsmażyłam w dwóch partiach, a w szybkowarze musiałabym odsmażać co najmniej w trzech. Nie zagęszczałam mojego sosu, ale można to zrobić dodając(...)jeszcze chwilę - do czasu aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Bardzo polecam! Bitki wołowe z grzybami z szybkowaru - przepis składniki ok 1 kg wołowiny zrazowej 1 duża cebula pokrojona półplasterki 2 ząbki czosnku 15 - 20 g suszonych grzybów leśnych 250 ml gorącej wody sól świeżo zmielony czarny pieprz natka pietruszki
Stare GaryGulasz węgierski z pieczarkami / Hungarian Stew with Mushrooms Tym razem zapraszam na gulasz węgierski z pieczarkami - jeśli lubicie gulasz wołowy, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wołowina w aromatycznym, pysznym, ciemnym sosie to idealny pomysł na obiad. Jest wiele przepisów na gulasz węgierski, ale w moim oprócz wołowiny znalazły się pieczarki, papryka i marchewka. Warto pamiętać, by warzywa dodać po pewnym czasie(...)gotowania wołowiny, inaczej kompletnie się rozpadną. Ja lubię kroić je na duże kawałki i dorzucać do mięsa mniej więcej w połowie duszenia. Ważne, by wcześniej podsmażyć pieczarki - zrumienione nadadzą naszemu daniu wspaniałego aromatu. Dodajemy je pod koniec gotowania gulaszu. Tak naprawdę do gulaszu wołowego po węgiersku możecie dodać Wasze ulubione jarzyny, wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce
Lekcje w kuchniOpis Wołowina Wellington: Wołowina Wellington inaczej nazywana Beef Wellington to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej. Jest to nic innego jak polędwica wołowa, która otoczona jest warstwą pasztetu lub farszem grzybowym. Czasami możemy spotkać przepis zarówno z farszem grzybowym jak i pasztetem. Na końcu całe mięso z farszem zawinięte jest ciastem francuskim i zapieczone. Przyrządzenie wołowiny wellington nie należy do najłatwiejszej sprawy(...)pieczarek, prawdziwków, kurek) 1 łyżka klarowanego masła Musztarda angielska lub dijon 150 g szynki długo dojrzewającej w plastrach (parmeńska lub szwarcwaldzka) Sól, pieprz Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania mięsa. Wołowinę obficie przyprawiamy solą i grubo, świeżo mielonym pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Musimy uważać żeby nie przypalić go i było przejrzyste. Następnie na roztopionym maśle obsmażamy mięso
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzyjęciu, zaproszeni goście zawsze są najedzeni i zadowoleni. Pyszne danie, które przygotujecie bez dużego wysiłku. Strogonow w takiej klasycznej wersji jest najsmaczniejszy, gdyż mała ilość dodatków nie zaburza smaku wołowiny, a wręcz go podkreśla. W sieci możecie znaleźć wiele przepisów z dodatkiem papryki, marchewki, a nawet groszku. Według mnie w przypadku Strogonowa są to zbędne dodatki, gdyż pod ich wpływem(...)wołowina już nie smakuje jak wołowina. Najważniejsze, aby do Strogonowa użyć dobrej jakościowo wołowiny, wtedy mięso po uduszeniu będzie mięciutkie i smaczne. Wypróbujcie koniecznie moją recepturę, a na pewno nie będziecie zawiedzeni tym, co powstanie. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na Strogonowa: 1000 g polędwicy lub udźca wołowego 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 g pieczarek
Gotuj w domuDomowy burger wołowy jest bardzo smacznym i łatwym do zrobienia daniem. Burger będzie soczysty i pyszny, jeśli będzie zrobiony z dobrej jakości sezonowanej wołowiny. Cena wołowiny może nie zachęca do jej jedzenia, ale warto raz na jakiś czas zaserwować swoim bliskim prosty i pyszny posiłek w postaci burgera. Przyznam się, że nie jestem fanką podawanego w bułce z dodatkami(...)najmniej 20% tłuszczu. To właśnie łuszcz jest nośnikiem smaku, nawilża i spaja mięso wołowe w czasie smażenia. Na burgery dobrze nadaje się przerośnięty tłuszczem antrykot, łopatka, rostbef i rozbratel. Wołowinę na burgery najlepiej kupić w kawałku i samemu zmielić. Mięso na burgery mielić przez sitko o dużych oczkach, wtedy burgery będą bardziej miękkie i soczyste. W zasadzie mięso wołowe
Kuchcik gotujewrażenie, że wołowina kiedyś częściej gościła na naszych stołach. Do łask wróciły steki, jednak z innymi kawałkami mamy problem. Może dlatego, że nie zawsze wiemy jak je przyrządzić? Dziś na tapecie ligawa w sosie śliwkowym. Ligawa to mięso zdradliwe. Wygląda pięknie, jest chuda, przypomina polędwicę, jednak jest trudna w obróbce. Wystarczy za to wiedzieć kilka rzeczy, aby ten stosunkowo tani(...)kawałek wołowiny przekształcić w coś absolutnie pysznego. Przede wszystkim jej nie solimy – inaczej stwardnieje na amen. Marynujemy ją długo – co najmniej dobę w kwaśnej marynacie – mięso odpowiednio skruszeje. Następna kwestia to długa obróbka cieplna. Po kilkugodzinnym gotowaniu mięso może zacząć się przesuszać, więc ważny jest dobry sos. A ten jest po prostu wyborny! Ciemny, naturalnie gęsty
Poezja smakuSzybki i zdrowy obiad! Wołowina z makaronem soba, gotowanym brokułem, sosem z pieczonej dyni, z mieszanką młodych sałat, krążkami z cebuli i olejem sezamowym. Lubie takie zdrowe i kolorowe obiady, które robię w kwadrans. W zamrażalniku mam zawsze po porcjowaną upieczoną dynię, to dobry sposób na wykorzystywanie w kuchni tego warzywa cały rok. Jak upiec dynię - pisałam Wam tutaj . Polecam(...)Wygodne i ekonomiczne rozwiązanie. Makaron soba - z mąki gryczanej, sprawdzi się u tych z Was, którzy unikają glutenu, dobrze smakuje w połączeniu z czerwonym mięsem, u mnie smażona wołowina. Całość jest bardzo smaczna i nie obciąża żołądka. Polecam na obiad lub obiadokolację! PRZEPIS NA SZYBKI OBIAD Z WOŁOWINĄ porcje: od 2 do 4 składniki: - 2-4 porcje wołowiny
SMYKWKUCHNIWielu z was zna przepisy typu orientalnego głównie z kurczakiem. A co Wy na to, aby dodać wołowinę? Danie ma zupełnie inny smak, niż typowe potrawy azjatyckie. Sos jest bardzo gęsty i idealnie pokrywa wszystkie warzywa i mięso. Makaron ryżowy lub ryż będą wspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. Orientalna wołowina porcja dla 2 osób Składniki: około 100 g makaronu ryżowego(...)szklanki ryżu białego/basmati około 100 g wołowiny 1/2 papryki 1/3 cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki świeżo startego imbiru 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru ( może być ksylitol lub trzcinowy ) szczypta pieprzu 2 łyżki octu ryżowego szczypta kurkumy, papryki słodkiej, chilli i cynamonu Przygotowanie: Makaron zalać osoloną, wrzącą
JaglusiaNabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w Polsce wołowina, która zazwyczaj pochodzi z krów mlecznych i bywa najzwyczajniej w świecie twarda i włóknista. Nawet długie marynowanie nie zawsze pomaga. Zmieniliśmy więc jakiś czas temu sposób gotowania, zamiast przyrządzać ją w woku(...)delikatną wołowinkę i sporo zaoszczędzonego czasu do wykorzystania na własne przyjemności. Składniki - proporcje dla 4-6 osób jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 1 kg wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1-2 papryczki chili (można zastąpić suszoną papryczką chili w płatkach) 1 duża czerwona papryka 2 duże grzyby mun ( opcjonalnie ) 1 bardzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoże tak na rozgrzanie gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek i warzywa konserwowych. Wyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego pajda chleba i obiad mamy gotowy. 50 dkg wołowiny 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 5 plastrów papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 15 dkg pieczarek małych oregano świeże sól, pieprz 2 lisćie laurowe 2 ziela(...)angielskie papryka wędzona 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej mąka pszenna 2 ząbki czosnku 0,75 litra bulionu olej rzepakowy Wołowinę kroję w mała kostkę. Cebule obieram i kroję drobno.Na oleju przesmażam cebulę z czosnkiem pokrojonym. Wołowinę obtaczam a mące i dodaję do cebuli i przesmażam razem około pięć minut. Dolewam bulion, dodaję liście, ziele, oregano i gotuję na wolnym ogniu
wesoła kuchniaDziś zapraszam po przepis na szybkie, pyszne i przyjemne tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami w pysznym sosie śmietanowym. To jedno z tych dań, które robi się łatwo i przyjemnie, a zawsze smakują każdemu. Danie idealnie dla zmęczonych świątecznym gotowaniem Najpierw podsmażamy szybko wołowinę, tak tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy(...)gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego w cieńsze plasterki 150 g grzybów boczniaków, większe przekrojone na pół 250 g pora, oczyszczonego
karmelowyWOŁOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM Dzisiaj przedstawiam moją wersję wołowiny po burgundzku w sosie pomidorowo-bazyliowym na bazie kremowego serka Apetina, który naprawdę świetnie komponuje się z resztą składników całego dania. Od jakiegoś czasu na półkach sklepowych mamy więcej nowości od Apetiny np.: kremowy serek INDIA lub TAPAS , które świetnie pasują do tortilli i burito (smarujemy nimi(...)panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni lub grillujemy (danie podajemy na sałacie i polewamy ulubionym sosem np. winegret ) - kremowe serki Apetina nadają każdemu daniu nowego wymiaru smaku. Wołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami
Moja Książka KucharskaWołowina po kantońsku z woka Dania z woka są świetne , bo można je szybko przygotować . Co byśmy do niego nie wrzucili , zawsze jakoś smakuje i da się zjeść " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta wołowina po kantońsku , wyszła bardzo smaczna , przepis wyszperany w książce kucharskiej, anglojęzycznej pt. ” Dania z woka „, nie mam pojęcia(...)smaku dania na pewno nie przyniosły , a nameko nie mam , planuję je uprawiać ale to wiosną " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wołowiny gulaszowej 4 boczniaki 2-3 szalotki 1/2 brokuła 3-4 ząbki czosnku kawałek startego korzenia , świeżego imbiru – około 2 cm 1/2 papryki cienkościennej- np Ramiro garść kiełków ( ja użyłam
Ogrodnik w podróżyBulgogi z mielonej wołowiny to bardzo luźna interpretacja na temat koreańskiego bulgogi. Tradycyjnie przyrządza je się z bardzo cienko pokrojonej, a następnie smażonej polędwicy lub innego kawałka szlachetnej wołowiny. Użycie mielonego mięsa to niemal profanacja, a już na pewno inne danie. Reszta składników jest jednak niemal identyczna, dlatego pozostańmy przy nazwie, jednocześnie mając na uwadze, że jest to wariacja(...)smak jest wyjątkowy. Takie bulgogi robi się błyskawicznie – 15 minut i gotowe. Możemy podawać je z ryżem lub zdrowiej – zawinięte w liściach chrupiącej sałaty. Bulgogi z mielonej wołowiny: 500 g mielonej wołowiny 2-3 cebule dymki (białe i zielone części) 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego (lub 4 łyżki soku ananasowego
Poezja smakuDziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te chłodne dni. Wykonanie tej zupy jest jest bardzo łatwe, chociaż czasochłonne, bo taka zupa najlepsza jest po dłuższym warzeniu na małym ogniu. Zapewniam, że warto poczekać Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa(...)gulaszowa z wołowiną (5-6 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 pietruszka pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę 2 łyżki masła 300 g wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 4 szklanki
karmelowyChińszczyzna po raz kolejny. Wbrew pozorom to naprawdę bardzo szybkie danie, można powiedzieć, że w naszym domu spełnia funkcję fast fooda. Tym razem nie będzie to kurczak, ale wołowina. I uwierzcie, wołowina wcale nie musi być droga. Ma być chuda, ale nie musi to być ligawa z rasy limousine. U nas danie to powstało, ponieważ potrzebowaliśmy kawałka wołowiny(...)kawałek szpondra. Kupiliśmy więc kawałek mostka i odcięliśmy od kości chude mięso. Za całość zapłaciliśmy 6-7 zł. Więcej kosztowałby filet z kurczaka, dlatego warto się przełamać i kupować wołowinę. SKŁADNIKI: 150 g chudej wołowiny 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku
Kuchnia od dwojgazima w tym roku raz jest, raz jej nie ma, ale takie rozgrzewające danie jest fajne, gdy w domu okna są nieszczelne :P Chili con carne jest daniem z wołowiny, ja jednak dałam mieszankę wołowiny i łopatki wieprzowej Składniki: 500 gramów mielonej wołowiny (u mnie mieszanka wołowiny z łopatką wieprzową) 50 gramów masła 2 duże cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze, mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam w zalewie ) 1 puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili
Szczęśliwa kuchniaKażdy z nas codziennie je kanapki ... dzisiaj chrupiąca bułka po brzegi wypełniona wołowiną, serem, pomidorem i sałatą. Takie śniadanie doda Ci siły na resztę dnia w pracy :) Składniki na 1 szt.: 1 bułka pełnoziarnista krucha wołowina (Sokołów z Biedronki) plaster żółtego sera 3 plastry pomidora 1 listek sałaty sos (Tao-Tao Chili) Przygotowanie: Kruchą wołowinę przygotowujemy wg wskazówek(...)opakowaniu. Bułkę przekrawamy i smarujemy masłem. Układamy kolejno: sałata, ser, wołowina, pomidor. Całość polewamy sosem i zamykamy kanapkę :) PS. Wołowinę przechowujemy w lodówce na kolejne kanapki lub robimy zapiekankę z przepisu: zapiekanka z wołowiną
Alutka-GotujeSezon grzybobrań praktycznie w pełni, dlatego mam dla Was przepis na ten jesienny czas. Wołowina z kurkami i pęczakiem to prosty sposób na obiad dla całej rodziny, jak i lunch do pracy. Pamiętajcie, że możecie użyć także innych grzybów (a nawet suszonych). Można również zamienić wołowinę na kurczaka, jednak danie będzie dużo mniej aromatyczne. Składniki (dla około 4-5 osób(...)wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula
Kuchnia BazyliiMiękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki(...)łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą (po 1 łyżeczce z każdej), kmin rozgniatamy w moździerzu i łączymy z przyprawami. Wołowinę kroimy na kawałki, posypujemy połową przygotowanej mieszanki przypraw i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Szalotkę kroimy w pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wołowinę
Gotowanie i blogowanieokazję przeprowadzić szczegółową ocenę organoleptyczną nowych burgerów. Począwszy od oceny wszystkich sosów (oczywiście domowej roboty!) po spróbowanie ich już po skomponowaniu. Zestawiłem je poniżej w formie małego rankingu. ElPasoburger wołowina / nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango pomidorów, czerwonej cebuli, kolendry i mięty Moja ocena: 3+ Zdawałoby się, że połączenie idealne. Doskonały sos mole(...)kwestia tego, że sosu nam nie pożałowano). ElPasoburger to ciekawa i niecodzienna propozycja dla smakoszy. Z pewnością warta wypróbowania chociaż raz. Kto wie, może znajdzie mniej grymaśnych śmiałków? ;) Czeskyburger wołowina / rukola / panierowany hermelín / sos tatarski Moja ocena: 5 Jeden z lepszych burgerów z nowego menu. Prosty pomysł o fenomenalnym smaku. Panierowany i smażony hermelín (rodzaj czeskiego sera typu
Food SquareBotwinka pyszna zupa warzywna, którą bardzo lubimy.Tym razem robię ją na wołowinie,a właściwie na wywarze z wołowiny. Składniki: 2 pęczki botwiny (buraczki będą do zupy) 2 marchewki 100 g pietruszki ( korzeń) 4 ząbki czosnku 3 szczypty suszonego tymianku 1500 ml zimnej wody sól pieprz biały mielony szczypta ( do wołowiny ) sok z cytryny ( do smaku) śmietana(...)wołowina 400 g (chuda najlepsza) Wykonanie: Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem ,posypujemy solą pieprzem i nacieramy czosnkiem ( 2 żabki sprasowane) zostawiamy na godzinkę w lodówce. Po godzinie podsmażamy wołowinę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy marchew,,pietruszkę startą na wiórka i gotujemy na małym ogniu koło 30 minut
Różowa kuchniaZanim Piotrek przygotował Rumsztyk z siekanej wołowiny z cebulką to ja miałam w planach przygotowanie z wołowiny befsztyku tatarskiego . Ale on był szybszy i zamiast wołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy. Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej(...)cebuli dopełnia ich smaku. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest poszatkować w szatkownicy lub nożem chudą wołowinę, w ostateczności ją zmielić, potem robić dokładnie jak w opisie poniżej, a nie będziecie żałować. A podsmażonej cebulki nie można oszczędzać, im jej więcej tym lepiej dla dania. Rumsztyk siekany wołowy z cebulką Składniki: 80 dag- mięso wołowe bez kości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAleż to było smaczne! Świetna wołowina w towarzystwie soczewicy z warzywami - coś pysznego i to w pół godziny czyli bardzo szybko jak na porządny obiad . Wcale nie miałam ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, ale chcieliśmy zjeść coś dobrego. I zjedliśmy naprawdę pyszne danie. Teraz dobrej jakości wołowinę na steki , zapakowaną próżniowo w pojedynczych porcjach, można kupić nawet z sklepach(...)dyskontowych. Uważam, że to bardzo dobrze bo niestety na większości targowisk najczęściej dostępna jest wołowina zbyt świeża, nie poddana procesowi dojrzewania czyli sezonowaniu, i nie nadająca się do takiego szybkiego smażenia. Zresztą do innych dań też nie bardzo bo bitki wołowe z mięsa nie sezonowanego będą dusiły się kilka godzin a z takiego dojrzałego zaledwie godzinę. Poza tym jeszcze niestety
Smaczna PyzaWołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem to wynik eksperymentu jaki przeprowadziłam dziś na obiad. Nie chciałam przygotowywać tradycyjnej wołowiny lub gulaszu, tak więc wyciągnęłam warzywa z lodówki i przeprowadziłam eksperyment. Składniki na: Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem około 450g wołowiny pół cukini jedne większy lub dwa mniejsze ziemniaki jedna marchewka pół pietruszki ćwiartka selera jedna papryka jedna średnia(...)post Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekbyło tak...kapusta została, więc trzeba było coś zrobić...dokładnie tak, jak z wołowiną. No i mamy takie pyszne placuchy, które są świetne na ciepło, jak i na zimno. Charakter sosu uwypukla przyprawa do wołowiny od Skworcu. Świetne proporcje, rewelacyjne aromaty <3 https://www.facebook.com/SKWORCUpl/?fref=ts http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 1 mała biała kapusta 2 jajka 100 g mąki(...)pęczek koperku olej sól, pieprz Sos: 250 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do wołowiny 1 puszka krojonych pomidorów Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, mąkę i koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mieloną
R'n'G Kitchenwypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g mielonej wołowiny 150g marchewki lub dyni (bez pestek i skórki) 1 nieduża cebula (120g(...)masła ok. 10 suchych rurek cannelloni sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy
Kulinarna PokusaSzaszłyki z wołowiny – aromatyczne, lekko pikantne, soczyste. Wołowina marynowana przez co najmniej kilka godzin nabiera kruchości i jest bardzo soczysta. Szaszłyki z wołowiny są świetnym rozwiązaniem na danie z grilla jeśli nie lubicie trochę tłustszej karkówki, kiełbasek czy kaszanki. Składniki (na naprawdę sporo szaszłyków :) ): – ok. 0,8-1 kg wołowiny (polecam łopatkę) – kilka cebul białych(...)czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w plastry (2×3 cm, grubość 3-5 mm). Paprykę również pokroić w kostkę (także
Pociąg Do KuchniRzadko jem mięso, ale mam dużą słabość do wołowiny. Ostatnio przygotowałam ją z winem, które otrzymałam w ramach współpracy z firmą Celebro. No dobra, do wina też mam słabość ;). Do wołowiny najlepiej pasuje czerwone, półwytrawne wino Celebro Argentina . Nawet, jeśli sami nie wiecie do czego pasuje dane wino, na trunkach tej firmy znajdziecie małe pomoce, informujące o tym, które wino(...)czego pasuje. To które wybrałam ma wyraźny zapach czerwonych owoców o delikatnym zakończeniu. Podczas swojej wycieczki do Paryża próbowałam wołowiny po burgundzku i wydaje mi się, że udało mi się zbliżyć do tego smaku :). Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie, żeby cieszyć się tym daniem, szczególnie wśród bliskich osób. Wołowina w winie Składniki (6 porcji): - 0,8 kg wołowiny
Corner With RecipesWołowina rządzi! Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku(...)przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze podgrzewa np w pracy. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów, wołowiny i zapiekanek! Przepis pochodzi z KUCHNI 03/2015. Makaronowa zapiekanka z wołowina (frittata z wołowiną) 50 g cheddara po 1 cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do smażenia
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo rzadko jadam wołowinę. Generalnie rzadko jadam mięso, bo za nim nie przepadam. Jeśli już je jem, to najczęściej na moim stole gości mięso drobiowe, czasem wieprzowina. Chyba wynika to z faktu, że drób jest najszybszy w przyrządzeniu. Wystarczy 15-20 minut w opiekaczu i mam gotową pierś z kurczaka na obiad. Ostatnio postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam(...)suszonych, a w barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda wołowinę gotuje się długo, ale samo przygotowanie składników zajmuje kilka minut. Później mięso "dochodzi" samo w garnku, a my możemy zająć sie czymś innym. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc
Zawsze głodna!zima w tym roku raz jest, raz jej nie ma, ale takie rozgrzewające danie jest fajne, gdy w domu okna są nieszczelne :P Chili con carne jest daniem z wołowiny, ja jednak dałam mieszankę wołowiny i łopatki wieprzowej Składniki: 500 gramów mielonej wołowiny (u mnie mieszanka wołowiny z łopatką wieprzową) 50 gramów masła 2 duże cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze, mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam w zalewie ) 1 puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwcześniej: * przygotuj parmezanowe koszyczki i schowaj do szczelnego pojemnika wyłożonego chłonnymi papierowymi ręcznikami * przygotuj puree z karczochów i wstaw do lodówki Jeden dzień wcześniej: * odbierz wołowinę ze sklepu mięsnego i kup grzyby oraz pozostałe świeże produkty i zioła . Umyj zioła w zimnej wodzie i przechowuj zgodnie z instrukcją aby zachowały świeżość. ( instrukcja - wyłóż talerz mokrymi papierowymi ręcznikami(...)folią i wstaw do lodówki do czasu przybrania potrawy) * oczyść grzyby, lecz nie spłukuj ich wodą. Schowaj grzyby do szczelnego pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami i wstaw do lodówki * zamarynuj wołowinę w niemetalowym pojemniku, przykryj i włóż do lodówki * przygotuj czekoladowe płatki i schowaj do szczelnego pojemnika * przygotuj czekoladowe trufle W danym dniu: * przygotuj piankę o smaku bazylii
ClauditteMissCookingPasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie(...)cebule 7 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Łopatkę, wołowinę, mięso z królika i podgarle pokroić na kawałki i obsmażyć na maśle. Następnie zalać wodą (ok. 1/3 szklanki) o dusić pod przykryciem, dodając ziele angielskie i cebulę. Dusić na bardzo małym ogniu ok 1,5 godz co jakiś czas mieszając. 15 min przed
Anielskie Smaki