wołowina - 5684 przepisów (strona:10/379)

Stek wołowy z antrykotu z czarną soczewicą i warzywami 117

Ależ to było smaczne! Świetna wołowina w towarzystwie soczewicy z warzywami - coś pysznego i to w pół godziny czyli bardzo szybko jak na porządny obiad . Wcale nie miałam ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, ale chcieliśmy zjeść coś dobrego. I zjedliśmy naprawdę pyszne danie. Teraz dobrej jakości wołowinę na steki , zapakowaną próżniowo w pojedynczych porcjach, można kupić nawet z sklepach(...)dyskontowych. Uważam, że to bardzo dobrze bo niestety na większości targowisk najczęściej dostępna jest wołowina zbyt świeża, nie poddana procesowi dojrzewania czyli sezonowaniu, i nie nadająca się do takiego szybkiego smażenia. Zresztą do innych dań też nie bardzo bo bitki wołowe z mięsa nie sezonowanego będą dusiły się kilka godzin a z takiego dojrzałego zaledwie godzinę. Poza tym jeszcze niestety

Smaczna Pyza
Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem 124

Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem to wynik eksperymentu jaki przeprowadziłam dziś na obiad. Nie chciałam przygotowywać tradycyjnej wołowiny lub gulaszu, tak więc wyciągnęłam warzywa z lodówki i przeprowadziłam eksperyment. Składniki na: Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem około 450g wołowiny pół cukini jedne większy lub dwa mniejsze ziemniaki jedna marchewka pół pietruszki ćwiartka selera jedna papryka jedna średnia(...)post Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem 159

było tak...kapusta została, więc trzeba było coś zrobić...dokładnie tak, jak z wołowiną. No i mamy takie pyszne placuchy, które są świetne na ciepło, jak i na zimno. Charakter sosu uwypukla przyprawa do wołowiny od Skworcu. Świetne proporcje, rewelacyjne aromaty <3 https://www.facebook.com/SKWORCUpl/?fref=ts http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 1 mała biała kapusta 2 jajka 100 g mąki(...)pęczek koperku olej sól, pieprz Sos: 250 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do wołowiny 1 puszka krojonych pomidorów     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, mąkę i koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mieloną

R'n'G Kitchen
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 203

wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g mielonej wołowiny 150g marchewki lub dyni (bez pestek i skórki) 1 nieduża cebula (120g(...)masła ok. 10 suchych rurek cannelloni sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z wołowiny 101

Szaszłyki z wołowiny – aromatyczne, lekko pikantne, soczyste. Wołowina marynowana przez co najmniej kilka godzin nabiera kruchości i jest bardzo soczysta. Szaszłyki z wołowiny są świetnym rozwiązaniem na danie z grilla jeśli nie lubicie trochę tłustszej karkówki, kiełbasek czy kaszanki.   Składniki (na naprawdę sporo szaszłyków :) ): – ok. 0,8-1 kg wołowiny (polecam łopatkę) – kilka cebul białych(...)czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w plastry (2×3 cm, grubość 3-5 mm). Paprykę również pokroić w kostkę (także

Pociąg Do Kuchni
Wariacja na temat wołowiny po burgundzku 112

Rzadko jem mięso, ale mam dużą słabość do wołowiny. Ostatnio przygotowałam ją z winem, które otrzymałam w ramach współpracy z firmą Celebro. No dobra, do wina też mam słabość ;). Do wołowiny najlepiej pasuje czerwone, półwytrawne wino Celebro Argentina . Nawet, jeśli sami nie wiecie do czego pasuje dane wino, na trunkach tej firmy znajdziecie małe pomoce, informujące o tym, które wino(...)czego pasuje. To które wybrałam ma wyraźny zapach czerwonych owoców o delikatnym zakończeniu. Podczas swojej wycieczki do Paryża próbowałam wołowiny po burgundzku i wydaje mi się, że udało mi się zbliżyć do tego smaku :). Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie, żeby cieszyć się tym daniem, szczególnie wśród bliskich osób. Wołowina w winie Składniki (6 porcji): - 0,8 kg wołowiny

Corner With Recipes
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 166

Wołowina rządzi!  Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku(...)przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze podgrzewa np w pracy. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów, wołowiny i zapiekanek! Przepis pochodzi z KUCHNI 03/2015. Makaronowa zapiekanka z wołowina (frittata z wołowiną) 50 g cheddara po 1 cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do  smażenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowina w sosie z czerwonego wina i grzybów 172

Bardzo rzadko jadam wołowinę. Generalnie rzadko jadam mięso, bo za nim nie przepadam. Jeśli już je jem, to najczęściej na moim stole gości mięso drobiowe, czasem wieprzowina. Chyba wynika to z faktu, że drób jest najszybszy w przyrządzeniu. Wystarczy 15-20 minut w opiekaczu i mam gotową pierś z kurczaka na obiad. Ostatnio postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam(...)suszonych, a w barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda wołowinę gotuje się długo, ale samo przygotowanie składników  zajmuje kilka minut. Później mięso "dochodzi" samo w garnku, a my możemy zająć sie czymś innym. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc

Zawsze głodna!
Chili con carne 138

zima w tym roku raz jest, raz jej nie ma, ale takie rozgrzewające danie jest fajne, gdy w domu okna są nieszczelne :P Chili con carne jest daniem z wołowiny, ja jednak dałam mieszankę wołowiny i łopatki wieprzowej Składniki: 500 gramów mielonej wołowiny (u mnie mieszanka wołowiny z łopatką wieprzową) 50 gramów masła 2 duże cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze,  mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam w zalewie ) 1 puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kuchenny harmonogram - 'Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji' - CARA HOBDAY & JO DENBURY 99

wcześniej: * przygotuj parmezanowe koszyczki i schowaj do szczelnego pojemnika wyłożonego chłonnymi papierowymi ręcznikami *  przygotuj puree z karczochów i wstaw do lodówki Jeden dzień wcześniej: * odbierz wołowinę ze sklepu mięsnego i kup grzyby oraz pozostałe świeże produkty i zioła . Umyj zioła w zimnej wodzie i przechowuj zgodnie z instrukcją aby zachowały świeżość. ( instrukcja - wyłóż talerz mokrymi papierowymi ręcznikami(...)folią i wstaw do lodówki do czasu przybrania potrawy) * oczyść grzyby, lecz nie spłukuj ich wodą. Schowaj grzyby do szczelnego pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami i wstaw do lodówki * zamarynuj wołowinę w niemetalowym pojemniku, przykryj i włóż do lodówki * przygotuj czekoladowe płatki i schowaj do szczelnego pojemnika  * przygotuj czekoladowe trufle  W danym dniu: * przygotuj piankę o smaku bazylii

ClauditteMissCooking
Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki 467

Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie(...)cebule 7 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Łopatkę, wołowinę, mięso z królika i podgarle pokroić na kawałki i obsmażyć na maśle. Następnie zalać wodą (ok. 1/3 szklanki) o dusić pod przykryciem, dodając ziele angielskie i cebulę. Dusić na bardzo małym ogniu ok 1,5 godz co jakiś czas mieszając. 15 min przed

Anielskie Smaki
Klasyczny tatar z cebulą i kaparami 196

Tatar z cebulą i kaparami to pewna odmiana od klasyki, kapary nadadzą delikatnej ostrości i słoności potrawie. Świetnie będzie smakował podany z grzankami . Do przygotowania tatara najlepiej jest użyć wołowiny i samodzielnie ją drobno posiekać. Jeśli jednak nie macie na to czasu to użyjcie gotowego mięsa na tatar, ale wybierajcie to z największą zawartością wołowiny. Składniki 200g mięsa na tatar

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Boeuf bourguignon 151

sałat z vinegre. Potrawa ta doskonale się przechowuje dlatego możecie przygotować więcej i odgrzać po kilku dniach. Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów: – boeuf strogonow – wołowina duszona w ciemnym piwie – gulasz wołowy z czerwonym winem – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi(...)zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie Przygotowanie : ok 3,5 h Ilość porcji : 3-4 porcje Składniki: – 800 g wołowiny pokrojonej w kostkę o boku ok. 3 cm – 2 łyżki oleju – 300 ml czerwonego wytrawnego wina – 300 ml bulionu wołowego – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 1 duża cebula

nietylkopasta.pl
Makaron chow mein z wołowiną 201

wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną . Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle szybkie, a smak… no cóż znacznie lepszy niż w popularnym chińczyku. Większość składników kupicie w każdym supermarkecie, ale też polujcie na promocje bo dużo z nich jest dostępnych podczas tygodniu(...)kuchniami świata organizowanymi w wielu sklepach. Co zatem będzie nam potrzebne do przygotowania tego pysznego obiadu . Składniki (na 2 porcje) 100g makaronu chow mein 250g wołowiny 1 ząbek czosnku 3 cm imbiru 1/2 pora 4 pieczarki 1/2 papryki szczypiorek 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego pieprz cukier olej Makaron chow mein z wołowiną – przepis Makaron przygotowujemy zgodnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Stek z rostbefu ze szparagami – danie za miliony 170

Stek z rostbefu ze szparagami, tak tak jak dla mnie danie za miliony. Czemu ? przeczytajcie dalej :)    Stek z rostbefu czemu w towarzystwie szparagów to danie za miliony ? Wołowina ostatnio wg mnie w Polsce osiąga coraz to większą popularność. Otwierają się różne miejsca gdzie można kupić steki sezonowane na sucho z polskiej wołowiny. Strasznie mnie te miejsca cieszą(...)bólu, płacąc za naszą rodzinę czteroosobową… Dlatego zabrałam się jakiś czas temu za robienie steków w domu.  Najpierw były te z Sokołowa, dobra wg mnie smaczna wołowina do nabycia w marketach, niestety ostatnio cena jej również poszła do góry o ponad 10 zł na kg. I już miałam ciemne wizje, aż znalazłam całkiem niedaleko mnie sklep, gdzie

Kuchnia na wzgórzu