wołowina - 5684 przepisów (strona:19/379)

Domowe beef jerky - suszona wołowina 77

Mój sprawdzony przepis na idealną suszoną wołowinę, czyli domowe beef jerky o neutralnym smaku. Lekko słodka, idealnie słona, nie za ostra, czyli taka, która każdemu posmakuje. Od kupienia wołowiny, do jej zjedzenia mijają około 2 dni, jest to jednak bardzo prosta praca, którą wystarczy podzielić na kilka etapów, z których tylko nabijanie na szaszłyki można nazwać pracochłonnym ;-) Warto ususzyć samemu(...)wołowinę nie tylko dlatego, że rewelacyjnie smakuje i wiesz z czego jest zrobiona. Beef jerky ze sklepu jest zwyczajnie bardzo, bardzo drogie ... Czas przygotowywania: mrożenie 4h +  marynowanie min. 12 h + szykowanie i suszenie 1h + 4h Ilość:  około 350 g suszonej wołowiny

AniaGotuje.pl
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 113

Pyszne danie jednogarnkowe czyli z gatunku tych, które lubię najbardziej. Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną jest bardzo syta, kolorowa pięknie wygląda na talerzu. Podobnie jak lasagne, nie należy jej kroić od razu po zapieczeniu, musi lekko stężeć, gdyż bardzo gorąca rozpadnie się podczas krojenia. Mam jednak swój sprawdzony sposób na takie przeszkody – po prostu zapiekam je w formie ze zdejmowanymi(...)bokami, co bardzo ułatwia estetyczny podział na porcje:) Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 50 dag mielonej wołowiny 1 kg ziemniaków 10 dag kaszy jęczmiennej perłowej (1 saszetka) puszka pomidorów 2 czerwone papryki chili cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki rozmarynu i tymianku pęczek bazylii 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej

Pieguskowa Kuchnia
Sos mięsny do makaronu 132

Poniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską kheemę , którą także bardzo(...)lubimy. Składniki sosu około 500 g mielonej wołowiny   3 bardzo duże lub 4 średnie drobno pokrojone pomidory (najlepiej  malinowe lub "bawole serce") 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru  2-3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę mielonych   1 duża cebula, drobno pokrojona  1 łyżka garam masala   1 łyżeczka chili w proszku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 132

które potrzebują najwięcej czasu, później stopniowo dodajemy kolejne, przez cały czas mieszając. Składniki powinny być pokrojone na niewielkie kawałki. Dzisiejszy przepis wymaga zastosowania właśnie metody stir-fry, dzięki temu wołowina jest miękka i soczysta, a warzywa pozostają nadal chrupiące. Japońska mieszanka shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) i dodany do marynaty mirin ( słodka sake) nadają potrawie wspaniały smak i aromat. Wołowina(...)świetny pomysł na szybki obiad. Spróbujcie sami :) Składniki  - proporcje dla 2-3 osób   jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona cebula 2 cm kawałek świeżego imbiru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 214

takie posiadające Chronione Oznaczenie Geograficzne: hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem. Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem smażonym Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem smażonym (źródło: karolokrasa.pl) Składniki na hamburgery: 300 g ugotowanej ciecierzycy(...)zupę nalewamy na talerze, do każdego dokładamy porcję salsy z jabłek, dekorujemy listkami kolendry. Dobra rada: przesmażenie warzyw przed dodaniem do wywaru, poprawia smak zupy.   Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Składniki: 800 g mielonej wołowiny 1-2 twarde jabłka 150 g zmielonego łoju wołowego 1 ostra papryczka

WojnaNaSmaki.pl
Chili con carne 145

SKŁADNIKI: ( 6 porcji  po 300g )   1 porcja  = 381 kcal 500 g mielonej wołowiny 3 łyżki oliwy z oliwek 60 g cebuli 2 ząbki czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka oregano łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 60 g boczku wędzonego 430 ml passaty pomidorowej 2 kostki gorzkiej czekolady papryka czerwona papryczka chili puszka(...)papryki, oregano i kminu rzymskiego. Krótko podsmażamy. 3. Na patelni podsmażamy na rumiano pokrojony boczek. 4. Ściągamy boczek z patelni, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mielona wołowinę. 5. Do garnka z cebulą, czosnkiem i przyprawami dodajemy podsmazony boczek i wołowinę. 6. Zalewamy 300 ml passaty pomidorowej i doprawiamy czarnym pieprzem, cukrem i solą. Dokładnie mieszamy. 7. Dusimy

Atlas Smaków
Stir fry z wołowiną i recenzja tytanowej patelni marki WOLL 163

bardzo, jak wspólna uczta! Wiosna to idealna pora, aby zamienić koc i kubek herbaty, na spotkania przy wspólnym stole :) Jeśli lubicie orientalne smaki, koniecznie spróbujcie mojego przepisu na Wołowinę stir fry. Cóż to za metoda? Pokrótce, to sposób smażenia potraw na rozgrzanym WOKu, gdzie składniki niemal ciągle muszą być mieszane. Gotowanie trwa ultra szybko, zachowując maksimum smaku, więc to idealne(...)okazji tworzenia tego przepisu miałam przyjemność gotować na Patelni tytanowej WOK Diamond Lite firmy WOLL , której to recenzje znajdziecie poniżej. Składniki na 4 duże porcje:     400g wołowiny - najlepiej polędwicy     2 główki sałaty pak choi - choć ja eksperymentalnie użyłam mini sałaty rzymskiej i również zdała egzamin!     2 czerwone papryki

Spektrum Smaku
MAKARON CHOW MEIN SMAŻONY Z WOŁOWINĄ I GROSZKIEM CUKROWYM 312

jednej patelni. Idealne, gdy nie mamy czasu lub ochoty na spędzanie w kuchni zbyt wiele czasu. Cieniutkie nitki pszennego makaronu podsmażone z paseczkami marchewki i czosnku. Z chudą wołowiną  i pysznym, chrupiącym groszkiem cukrowym. Całość doprawiona sosem sojowym, tartym imbirem, sokiem z limonki i olejem sezamowym.  Do tego dania najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa, opcjonalnie także mięso(...)wyciśnięty z ćwiartki limonki WYKONANIE Makaron gotujemy we lekko osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 4-5 minut). Przepłukujemy zimną wodą, odsączamy, wykładamy na duży talerz. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cieniutkie 2-3 mm paseczki.  Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, a następnie w paseczki. Groszek kroimy na pół. Marchewkę obieramy, kroimy w poprzek na trzy

cool and minty
GULASZ WOŁOWY Z PAPRYKĄ I GRUSZKĄ 123

jest dużo. Tym razem od siebie dodałam jeszcze gruszkę, dzięki temu gulasz stał się lekko słodkawy i bardziej aromatyczny. Uwielbiam takie połączenia mięsa z owocami 😊   Składniki: 500 g wołowiny 2-3 cebule 1 duża papryka 1-2 gruszki 500 ml bulionu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej szczypta ostrej papryki mielonej sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy do smażenia Wykonanie(...)Wołowinę myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy około 5 min., aż zrobi się brązowa. Podsmażoną wołowinę wykładamy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy do zeszklenia na tym samym tłuszczu co wołowina. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso oraz przyprawy. Zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu

Kuchnia MagdaLeny
Bulgogi. Koreańska potrawka z wołowiny. 122

Bulgogi jest bardzo smaczne i bardzo koreańskie. Mówicie, że cola jest amerykańska? No cóż, jej zastosowanie do zmiękczania wołowiny i spajania smaku potrawy odkryli już starożytni Koreańczycy ;) Hm..., ale współcześni naprawdę tak robią. Potraktowanie składników potrawy taką specyficzną marynatą daje rzeczywiście świetny efekt, a całość dania przygotowuje się wyjątkowo prosto i bezstresowo. Tak lubię ;) Należy jednak pamiętać o bardzo cienkim(...)pokrojeniu mięsa, niemal poszarpaniu na włókna - to podstawa. Składniki: 250 g wołowiny (rostbef, polędwica) 125 g małych boczniaków lub pieczarek 2 nieduże marchewki 3 cebule dymki 300 ml coli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1-2 łyżki octu ryżowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu szczypiorek sól Wykonanie: Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Warzywa i grzyby

zadanie-gotowanie
Roladki wołowe Mistrza Jana 150

przy tym było zabawy… A jaki Jasiek był dumny jak powiedziałam mężowi że dzisiaj obiad synuś zrobił. Z pewnością będziemy gotować razem częściej. Składniki: trzy płaty wołowiny na rolady kawałek boczku (jako nadzienie) cebula opcjonalnie ogórek kiszony (chociaż my akurat nie lubimy) 2 łyżeczki musztardy przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, koperek, ziele angielskie, liść laurowy łyżka oleju kostka bulionowa (jako(...)baza sosu) łyżka mąki łyżka śmietany 18% do zup Wykonanie: Rozbijamy wołowinę na naprawdę cieniutkie płaty (Jasiek miał taką frajdę z walenia tłuczkiem ). Smarujemy z jednej strony musztardą, posypujemy przyprawami, nadziewamy boczkiem, cebulą i ew. ogórkiem. Zawijamy i obwiązujemy sznurkiem gastronomicznym. Ważne żeby wołowiny nie posolić! Nagrzewamy patelnię mocno wraz z łyżką oleju. Obsmażamy roladki tak żeby nigdzie mięso

Mama z miasta
Przepyszny żurek 130

Nigdzie nie jest napisane, że żurek można robić tylko w Wielkanoc. Jest to tak smaczna zupa, że kosztowanie jej tylko raz w roku to za mało

Wołowina od rekina
Wołowina suszona- beef jerky 181

Wołowina suszona- beef jerky Suszona wołowina (ang. beef jerky), jedna ulubionych przekąsek braci Amerykanów za wielką wodą, u nas nie zdobyła dotąd szczególnej popularności. A szkoda, gdyż jest nie tylko całkiem smacznym małym-co-nieco do przekąszenia, ale również łatwym w transporcie, bo zajmującym niewiele miejsca i bardzo lekkim, a przy tym pełnowartościowym, obfitującym w białko i inne składniki pożywieniem(...)marynacie, pozostawiamy w szczelnym naczyniu w lodówce na 24 godziny 4. Dokładnie osuszamy każdy pasek na papierowym ręczniku i spłaszczamy, np. pomiędzy dwoma deskami do krojenia 5. Nadziewamy paski wołowiny np. na patyki do szaszłyków lub nawlekamy na nitkę i suszymy w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 50-60 stopni przez ok. 7-8 godzin. 6. Dosuszamy w temperaturze pokojowej

Aromatyczne Podróże
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 127

kulinarnych i świątecznych. Następnie pod czujnym okiem Pana Macieja i nieocenionym praktycznym wsparciem szefa kuchni Sokołów Dominika Moskalenki,  wspólnie przygotowaliśmy cztery fantastyczne dania. Ja niestety mogłam skosztować tylko wołowiny z wędzoną słoniną bowiem to danie jako jedyne nie zawierało glutenu i laktozy.  Na pozostałe mogłam tylko popatrzeć, ale wszyscy bardzo je chwalili. A oto przepisy.   Być(...)może ktoś zechce przygotować je na nadchodzące święta. Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem Składniki: 1 kg górnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu wielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków czerwonych 0,5 kg buraków żółtych smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki

Wiem co jem