wołowina - 6514 przepisów (strona:19/435)

Gulasz z dynią i ziemniakami 183

przygotowania tej potrawy zainspirowała mnie Ania Starmach. Jednak w jej przepisie, dynię, ziemniaki i wołowinę wkłada się do garnka jednocześnie. Ja nie chcąc rozgotowania warzyw na papkę włożyłam ja na pół godziny przed końcem duszenia wołowiny. Słodka dynia i kmin nadaje potrawie smakowitego charakteru. Pycha.     Na dwie porcje: 0,5 kg wołowiny na gulasz 1 cebula(...)dyni hokaido 3 ziemniaki 200 ml wina wytrawnego 300 ml bulionu 5 ząbków czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka kminu ostra papryka pieprz sól   Wołowinę pokroić w kostkę 2 cm, tak samo dynie i ziemniaki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek, kmin i paprykę  a po chwili mięso. Smażyć około 15 minut a następnie

Jadło i czytadło
Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa 120

Lubicie wołowinę ? Ja zjem i owszem, ale w domu robimy ją głównie dla Taty niejadka, który z mięs właśnie ją lubi najbardziej. Dzisiaj polecam wołowinę z piekarnika z pyszną sałatką i kaszą gryczaną. Składniki na 3 osoby: 70 dkg  wąskiej wołowiny pieczeniowej 2-3 gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1  łyżka klarowanego(...)ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta cukru kilka płatków chili  : Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron aby zamknęły się pory w mięsie. Patelnię wstawić do piekarnika, ( jeśli ma plastikowe elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać rozmaryn i dwie łyżki wody. Przykryć folią

Gosia gotuje
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 202

Proponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku.     Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny -2 marchewki -45 dkg mrożonego zielonego groszku -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz    Wołowinę(...)resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.    Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki.    Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny.    Chwilę smażymy i posypujemy mąką ( 2 łyżki ). Podlewamy rosołem ( ok. 1 szklanka ). Dodajemy sos sojowy ( ok. 2 łyżki ) i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.    Zawartość patelni

Maminek kulinarny
Kuchnia gruzińska 362

tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko. Szaszłyki robione(...)mnóstwem kolendry. Ta druga to najlepsza cielęcina jaką miałam okazję jeść. To dlatego, że jestem kolendrożercą. Cielęcina z pieczarkami w sosie śmietanowym Cielęcina w sosie ze świeżej kolendry Wołowina, oprócz szaszłyków podawana jest tradycyjnie w sosie pomidorowym lub innym w stylu a’la curry np. w aromatycznym sosie z orzechów włoskich. Pikantna wołowina w sosie pomidorowym, udekorowana pestkami granata

Poezja smaku
Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami 202

Wołowina duszona w winie to idealna propozycja na niedzielny jesienny obiad. Z dodatkiem ziemniaków tworzy doskonałe jednogarnkowe danie. Wiemy, że wołowina wymaga dłuższego czasu duszenia, dobrze więc jest wykorzystać do jej przygotowania szybkowar. Szczerze powiedziawszy całkiem zapomniałam o tym bardzo przydatnym urządzeniu, które gdzieś mi się schowało w zakamarkach szafek... Wyciągnęłam, odkurzyłam i przyrządziłam(...)pyszną, aromatyczną wołowinę. Natomiast jeśli nie posiadacie szybkowara, danie to równie dobrze wyjdzie w normalnym garnku, trzeba tylko troszkę się uzbroić w cierpliwość. Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami  Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania (w szybkowarze) wraz z macerowaniem mięsa: 8 godzin Składniki: 1000 g wołowiny z udźca 2 cebule 3 marchewki 1 mały kawałek

Kulinarne przygody Gatity
STROGANOW 288

Boeuf Stroganow  (nazwa od  bœuf  – z franc.  "wołowina" i nazwiska rosyjskiego dyplomaty Stroganowa)  – to popularne danie, w Polsce nazywane  Strogonow  – poniekąd błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa.  Jest to polędwica  krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą  i pieczarkami , (według niektórych przepisów także z dodatkiem(...)skórki we własnej zalewie - 1/3 szklanki śmietany kremówki - oliwa lub olej do smażenia - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól - pieprz - majeranek - łyżeczka octu winnego Wykonanie: Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski o tej samej grubości. Polewamy octem winnym, posypujemy majerankiem i chowamy na 1h do lodówki. W tym czasie kroimy cebulę

Walijskie Pichcenie
Bogracz węgierski. 221

Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 papryk różnokolorowych 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy(...)olej do smażenia Kluski do bogracza: 2 jajka mąka woda sól Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą. Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami. Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory

Kulinarny karnet Christophera
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 176

Już od bardzo dawna chciałam przyrządzić delikates kuchni francuskiej – Boeuf Bourguignon czyli wołowinę w czerwonym winie.  Jednak do samego dania podchodziłam jak do jeża. Oglądałam przepis, patrzyłam, myślałam i zastanawiałam się. W końcu czas naszedł .Stwierdziłam, że nie ma co dumać na tym dłużej, jak się uda to super, a jak nie to spróbuję jeszcze raz.  Sięgnęłam(...)naprawdę, niebo w buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku

Kolizje Smaków
Smażony makaron z wołowiną 63

restauracjach i barach. Proste, możne je dowolnie skonfigurować wybierając główny dodatek, a często i poziom ostrości. Dziś takie danie zrobiłam w swoim domu, w swojej kuchni. Uwielbiam wersję z wołowiną, bo jest ekspresowa w przygotowaniu. Wystarczy jeden stek wołowy z antrykotu na porcję na 2 osoby, do tego ulubione warzywa i tylko smażymy. Całość zajmie Wam około 15, maksymalnie(...)zajrzyj jeszcze do: – makaron z tofu – falafel – pad thai z kurczakiem – zupa pho z kurczakiem – sataye z kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem SMAŻONY MAKARON Z WOŁOWINĄ Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 150-200 g makaronu ryżowego grubszego – 2-3 łyżki oleju – 60 ml sosu sojowego – 2 łyżki sosu teriyaki – 1 łyżka syropu

nietylkopasta.pl
Gulasz wołowy w ciemnym piwie 55

moździerzu utłucz ziele angielskie na drobny proszek. Zdejmij z patelni cebulę z boczkiem i przełóż do garnka. Zachowaj nieco oleju lub dolej dodatkowy i smaż na patelni partiami wołowinę. Wołowiny powinno być tyle, aby zakrywała dno, ale z przestrzeniami pomiędzy tak, aby mogła się smażyć, a nie dusić. Podsmaż wołowinę, aby przestała być z zewnątrz surowa. Dodaj wołowinę usmażoną

nietylkopasta.pl
Wrap jak kanapka Big Mac 85

słynną kanapkę Big Mac z McDonald’s w domowym wykonaniu. Nie mogłam uwierzyć że te wrapy smakują niemalże identycznie co oryginalny burger. Kluczowymi składnikami jest dobrej jakości mielona wołowina oraz sos. Sos naprawdę robi dobrą robotę! Połączenie majonezu, musztardy, ketchupu i miodu z chrupiącą cebulą, korniszonem i nutką czosnku. Ten sos to złoto, możesz go wykorzystać do innych burgerów(...)prosty i szybki przepis na domowego fast fooda. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: WRAP BIG MAC 6 placków 6 tortilli pszennej 400 g 400 mielonej wołowiny 12 plastrów 12 sera tostowego Hochland 1 główka 1 sałaty rzymskiej SOS 3 łyżki 3 majonezu 3 łyżki 3 musztardy miodowej lub stołowej 3 łyżki 3 łagodnego ketchupu 1 łyżka

ProstePesto.pl
Pierożki empanadas z wołowiną 74

razem nieco inaczej, z różnym nadzieniem, z różnym ciastem. Ciasto jednak zawsze jest takie kruche albo półkruche, a nadzienie możecie zrobić takie, jak lubicie najbardziej. Dziś postawiłam na pyszną wołowinę w meksykańskim stylu, przypominającą nieco moje chilli con carne. Ja zrobiłam ją w wersji pikanej, ale jeśli lubisz łagodniejsze smaki, to zmniejsz ilość chilli i pomiń papryczki jalapeno. Przygotowanie Ciasto(...)tofu Tacos z szarpaną wieprzowiną Tacos z rybą Bowl burrito z łososiem Huevos Motuleños – jajka z guacamole Chilli con carne z dynią i kalafiorem Enchiladas z kurczakiem EMPANADAS Z WOŁOWINĄ Czas przygotowania: 1 h 30 minut Ilość porcji: 25-28 pierożków Składniki ciasto empanadas: – 750 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 100 g zimnego masła – 1 żółtko

nietylkopasta.pl
Quesadilla z wołowiną, kukurydzą i czerwoną fasolą. Przepis na meksykański placek 102

Aromatyczny farsz pomiędzy dwoma przypieczonymi plackami tortilli – to właśnie meksykańska qauesadilla. Tym razem zrobiliśmy ją z wołowiną, kukurydzą, czerwoną fasolą i serem, pokroiliśmy w trójkąty i podaliśmy na imprezie razem z ostrym sosem. Ani się obejrzeliśmy, a na desce zostały same okruszki. Przepis na quesadilla z wołowiną, kukurydzą i serem (2 sztuki) Składniki: 4 placki tortilli – gotowe(...)zrobione według tego przepisu , 500 gramów mielonej wołowiny, puszka kukurydzy konserwowej, puszka fasoli czerwonej, 1 duża cebula, 2 żabki czosnku, 300 gramów sera żółtego , olej, sól, pieprz. Jak zrobić quesadilla? Na patelni rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim mięso mielone razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj dokładnie odsączoną kukurydzę i fasolę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż jeszcze

Kulinarna Polska
Zrazy z mielonej wołowiny 83

Zrazy z mielonej wołowiny to świetny pomysł na oryginalny i smaczny obiad dla całej rodziny. To jeden z moich ulubionych przepisów na obiad z mielonej wołowiny.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy przygotowałam z mielonego mięsa wołowego, które nadziałam pysznym farszem na bazie marchewki i ogórka kiszonego z odrobiną musztardy. Oczywiście przepisów na zrazy jest mnóstwo i można je przygotować(...)wołowe z mięsa mielonego. Pyszne danie z piekarnika, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Idealnie smakuje z dodatkiem tradycyjnych ziemniaczków i ulubionej surówki. PRZEPIS NA ZRAZY Z MIELONEJ WOŁOWINY Składniki 400 g mięsa wołowego mielonego sól pieprz 1 opakowanie sosu pieczeniowego 1 cebula 1 mała marchewka 2 ogórki kiszone 2 łyżki musztardy 200 ml bulionu 200 ml wody garść

Przepiski.pl
Chilli z wołowiną 120

Chilli z wołowiną Pikantne i aromatyczne, jednogarnkowe danie meksykańskie z mieloną wołowiną i warzywami, w sosie pomidorowym. Potrawę możemy podać z ryżem, makaronem albo ze świeżym pieczywem. Szybki i przepyszny obiad. Polecam!     SKŁADNIKI : 500 g mielonej wołowiny 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej) 1 papryczka chilli(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Chilli z wołowiną pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem