wołowina - 6415 przepisów (strona:17/428)

Wołowina w sosie musztardowym 110

Wołowina w sosie musztardowym to bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne danie na obiad. Czas jego przygotowania zależy od rodzaju użytego mięsa wołowego. Aromatyczny i bardzo sycący posiłek. Do przygotowania tego dania świetnie nadaje się niezbyt tłusty kark wołowy lub pręga wołowa. Czasem kupuję gotowe mięso gulaszowe, ale w nim często są kawałki mięsa z różnych części i zdarza się(...)trafiają się takie, które trzeba długo gotować. Przygotowując wołowinę w sosie musztardowym, najwięcej czasu zajmuje właśnie samo jej duszenie. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 90 - 120 minut Składniki na wołowinę w sosie musztardowym: 1,2 kg mięsa wołowego (może być gulaszowe) 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku papryka czerwona 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy

Gotuj w domu
Bitki wołowe z papryką z wolnowaru 112

Danie, które powstało trochę z przypadku. Kupiłam wołowinę ( zrazy rozbite w sklepie) a nie miałam na nią pomysłu. W domu zalegała jedna czerwona papryka. Pilnować wołowiny nie miałam czasu, najprościej było ją wrzucić do wolnowaru i zapomnieć. Mięso wyszło bardzo smaczne. Pierwszego dnia jedliśmy z kluskami francuskimi, drugiego wołu poszarpałam i dodałam czerwoną fasolę. Powstał farsz do naleśników. Reszta została(...)zamrożona i czeka na swój czas ;)  składniki ok 1 kg wołowiny zrazowej 1 cebula pokrojona w kostkę  1 świeża czerwona lub zielona papryka  puszka pokrojonych pomidorów  1 łyżka słodkiej papryki w proszku  1–2 ząbki czosnku  2 łyżki pasty paprykowej łagodnej  szklanka bulionu wołowego lub czerwonego wina  sól  świeżo zmielony czarny

Stare Gary
Ramen shōyu - japońska zupa z makaronem ramen i dodatkami 132

tylko zjadłam go po raz pierwszy zapragnęłam odtworzyć ten smak w domu. Tak powstał mój shoyu ramen, czyli odmiana, której bazą jest rosół z kurczaka z dodatkiem wieprzowiny i wołowiny wzbogacona o dodatek sosu sojowego. Bogaty wywar gotowałam aż 6h, ale każda sekunda jest tego warta! Zapraszam na mój ramen - z boczkiem, nóżkami wieprzowymi, wołowiną i kurczakiem - na bogato! Ramen(...)oraz sos sojowy powinny zapewnić odpowiednią ilość soli i smaku. Z garnka wyjmijcie także pieczarki oraz grzyby shitake i mięso, możecie użyć ich jako dodatku do ramenu. Wolno gotowana wołowina i boczek: mięso pozostałe z wywaru 1 duży ząbek czosnku 2 cebulki dymki 2-3 łyżki sosu sojowego olej sezamowy Mięso, które wygotowałam w bulionie pożytkuję także jako dodatek

Cooking Monster
Wietnamskie przysmaki i menu dla pupila - Stacja Street Food 121

propozycje jakie znajdziecie w większości krajów, do których się udajecie. Jest łatwo dostępne, tanie i nafaszerowane smakiem. Jedzą je turyści i miejscowi. Wczoraj miałam okazję posmakować wietnamskich rarytasów - suszonej wołowiny, suszonego, opiekanego nad ogniem kalmara czy dobrze przyprawionych wędlin idealnych jako przekąski do piwa. Ale w Stacji Street Food znajdziecie przede wszystkim zupy i kanapki - perełki po brzegi wypełnione orientalnymi(...)które znajdziecie w karcie mają tutaj także swoje wegańskie odpowiedniki. To naprawdę ważne dla miłośników roślinnej kuchni. 👉 Pho Bo, czyli tradycyjna wietnamska zupa w stylu północnym z makaronem ryżowym, wołowiną i ziołami 👉 Pho Bo Sot Vang, czyli zupa Pho z wołowiną duszoną w sosie winnym i wietnamskimi przyprawami, podawana z makaronem ryżowym i ziołami Ta zupa to aromatyczny azjatycki bulion

Cooking Monster
Idealny Stek z grilla. Przepis krok po kroku. 139

grillowy w pełni. Dostarczam zatem kolejny sprawdzony w 100% przepis na idealny Stek z grilla, pachnący tymiankiem i młodym czosnkiem. Z tym wpisem, wołowina na bank częściej zagości na Waszych rusztach.   Okres dominacji   Odkąd grillowanie zrobiło się w Polsce popularne, najchętniej przygotowujemy wieprzowinę: karkówka, kiełbasy, boczek. Stosunkowo niedawno dołączył(...)drób: pierś, udziki czy pałki. Oczywiście dla równowagi pojawia się ryba: pstrąg, łosoś, dorada czy labraks oraz warzywa. Okres dominacji tych produktów, nieśmiało próbuje przełamać wołowina, najczęściej w postaci steka.   Mięso trudne w obróbce   Od lat w Polsce pokutuje przekonanie, że wołowina to mięso trudne w obróbce

kuron.com.pl
Łata wołowa duszona w musztardzie 156

Łata wołowa duszona w musztardzie to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Duszona z warzywami i musztardą wołowina jest mięciutka i pełna smaku. Łata wołowa jest stosunkowo tanim i często pomijanym rodzajem wołowiny, gdyż nie wiemy jak ją przygotować, aby nie była twarda i łykowata. Ten rodzaj mięsa potrzebuje akurat dość długiej obróbki cieplnej, wtedy dopiero uwalnia cały(...)ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku masło klarowane do smażenia 300 ml białego wina wytrawnego 1/2 szklanki mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować duszoną łatę wołową? Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodać listek i ziele angielskie, zalać gorącą wodą tak, aby mięso było

Kuchcik gotuje
Chili z kawałkami wołowiny 184

Składniki: 700 g wołowiny pieczeniowo-zrazowej, bez kości (u mnie z udźca); 1 średnia czerwona cebula; 4 ząbki czosnku; 1 - 3 świeże papryczki chili (u mnie jalapeno); 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g); 1/2 kartonika przecieru pomidorowego (tj. 250 g, waga całego - 500 g); 1 łyżeczka chili w proszku; 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej (każda puszka(...)zalewy i opłukać zimną wodą. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczki chili umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzany w garnku/dużym rondlu olej (2 łyżki) wrzucić pokrojoną wołowinę i podsmażać na średnim ogniu,  często mieszając, przez około 2 minuty, aż mięso się zarumieni. Następnie do garnka/rondla z mięsem dodać posiekaną, czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Gospodyni Miejska
Gulasz z fasolą i serem na ostro 142

Piekielny gulasz rozgrzewający z fasolą, wołowiną, papryką ostrą i serem śródziemnomorskim z chilli oraz grzankami. Sycące i pyszne danie na chłodne dni. Ostre kawałki sera  dodają pikanterii potrawy. Idealny talerz na zimowe chłody. 40 dkg wołowiny 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dkg pieczarek 1 puszka fasoli natka pietruszki 100 g sera z chili olej rzepakowy(...)pieprz czarny, pieprz czerwony sól 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 bułka 1 papryczka chili mała Wołowinę kroję na małe kawałki i obtaczam w mące. Na oleju przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję wołowinę i dalej smażę, dodaję chili pokrojone. Podlewam od czasu do czasu wodą w sumie około 500 ml i duszę około godziny na wolnym ogniu

wesoła kuchnia
Wołowina w sosie piernikowo pomarańczowym 147

Wołowina w sosie z pomarańczy i pierników z dodatkiem śliwek suszonych. Pachnie świętami już podczas jej przygotowania. Zastanawiacie się czy takie połączenie jest dobre. Zapewniam że zasmakuje wam. Święta kojarzą się z  piernikiem i pomarańczami, a można je wykorzystać nie tylko w wersji deserowej. 70 dkg wołowiny 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy(...)czerwonego półwytrawnego 1 gwiazdka anyżu 400 ml bulionu warzywnego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz musztarda 1 garść śliwek suszonych olej rzepakowy 80 g pierników natka pietruszki Wołowinę kroję na plastry nieduże i rozbijam z dwóch stron. Posypuje solą, pieprzem, smaruję musztardą i odstawiam na godzinę do lodówki.Wołowinę przesmażam na oleju z dwóch stron aż się zrumieni

wesoła kuchnia
Wołowina z pieczarkami i komosą 110

Wołowina z pieczarkami i komosą Dzisiejszy post z dedykacją dla tych, którzy lubią mięso. Soczysta wołowina, podana z pieczarkami w maślanym sosie z komosą ryżową. Danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Idealne dla całej rodziny. Nie wymaga od Nas żadnych szczególnych uzdolnień. Najważniejsze to aby kupić ładny kawałek mięsa, pamiętajcie, że mięso wołowe powinno mieć delikatne przerosty tłuszczu(...)rostbefu wołowego - 500 g pieczarek - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku - 3 -4 łyżki masła - gałązka rozmarynu - komosa ryżowa - sól i pieprz Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie tłuczkiem rozbijamy. Nastawiamy dwie patelnie na ogień, na jednej rozpuszczamy masło, dodajemy szalotkę posiekaną i czosnek, delikatnie przesmażamy, jak będą szkliste dodajemy pieczarki i całość podsmażamy przez

SMYKWKUCHNI
Filadelfijska kanapka Philly Cheesesteak 167

Kolejny weekend, więc pora na kolejne śniadanie w amerykańskim stylu. Tym razem padło na Philly Cheesesteak, czyli kalifornijską kanapkę pełną grillowanej wołowiny, papryki, cebuli i sera. Przyznam, że bardziej przypadła do gustu narzeczonemu niż jej poprzedniczka Sloppy Joe. Składniki (2 porcje) -1 bagietka lub 2 mniejsze "półbagietki" -300 g chudej wołowiny -1 mała cebula -1 podłużna papryka (czerwona lub zielona(...)przez praskę. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, paprykę i czosnek. Zmniejszyć moc palnika i smażyć kilka minut cały czas mieszając by się całość zeszkliła, ale nie przypaliła. Wołowinę umyć, pokroić w bardzo cienkie paseczki. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę, cebulę i czosnek przesunąć na brzeg patelni, dodać wołowinę. Całość smażyć ok 10-15 minut (do miękkości mięsa) cały

Zielona Kuchnia
Akademia Smaków Sokołów – wołowina i piwo 106

początku sierpnia miałam przyjemność uczestniczyć na warsztatach Akademii Smaków Sokołów. Tematem przewodnim spotkania była wołowina i piwo. Warsztaty podzielone były na dwie części. Rozpoczęły się w zabytkowej przestrzeni dawnej Hali Targowej w centrum Siedlec. Mieści się tam Brofaktura-browar restauracyjny . Główny piwowar Bartłomiej Imieliński oprowadził nas po jego zakątkach i szczegółowo przedstawił cały proces warzenia piwa. Mieliśmy okazję skosztować słodu(...)część warsztatów odbyła się w siedzibie Akademii Smaków Sokołów – w Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożerbskiej. W swobodnej atmosferze garden party z szefem kuchni Dominikiem Moskalenko poznawaliśmy tajniki sezonowania wołowiny. Nie miałam dotychczas styczności z mięsem sezonowanym, więc było to dla mnie bardzo ciekawe doświadczenie. Najbardziej cenioną wołowiną na świecie jest ta dojrzewająca i taką właśnie w swoim asortymencie

Pieguskowa Kuchnia
Zupa w stylu ramen – historia z dreszczykiem 100

grzybów leśnych, w sumie im więcej, tym lepiej (u mnie były tym razem podgrzybki) Jajka – ilość wg uznania i potrzeb 4 przegrzebki (samo mięso oczywiście) ok. ½ kg wołowiny – użyłam pieczeniowego Solidna garść poszatkowanej kapusty pekińskiej 20 dag wędzonego boczku 2-3 łyżki pasty miso 1 cebula Masło klarowane Kawałek pokrojonego na drobniutkie krążki pora Cebulka dymka Odrobina przyprawy do steków(...)warzywa nie poszły na zmarnowanie: pierożki z mięsa z rosołu. Grzyby obrałam i pokroiłam na plastry. Przesmażyłam krótko wraz połową posiekanej cebuli na odrobinie masła. Wędzony boczek oraz część wołowiny pokroiłam na cieniuteńkie paseczki. Resztę cebuli w piórka. W osobnym garnku na małym ogniu podsmażyłam pokrojony boczek tak, aby „puścił” trochę tłuszczu. Następnie dodałam pokrojone paseczki wołowiny, cebulkę, grzyby, kapustę

Kate's Kitchen
Makaron z wołowiną i warzywami 132

pisałam jakiś czas temu, bardzo posmakowały mi azjatyckie smaki. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś z kuchni koreańskiej. Po tajlandzkim kurczaku z orzechami nerkowca , przyszedł czas na wołowinę z warzywami. Pomimo tego, iż kurczak był wyśmienity, to danie posmakowało mi jeszcze bardziej. Jest dość ostre, ale nieco łagodzi je delikatny w smaku makaron ryżowy. Przepis zaczerpnięty stąd-klik . Polecam! Makaron(...)wołowiną i warzywami 250 g wołowiny 100 g makaronu ryżowego wstążki 2 marchewki ząbek czosnku 3 cebulki dymki (tylko jasna część) 5 pieczarek lub grzybów shitake (dałam pieczarki) Marynata 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ryżowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz Sos 1 łyżka czosnkowego sosu chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżeczka

Pieguskowa Kuchnia
Sztuka mięsa 156

Wołowina wolno gotowana w jarzynach to jedno z moich ulubionych, mięsnych dań. Spory kawał wołowiny z tłuszczykiem gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny w jarzynach. Odstawiamy takie mięso do całkowitego wystygnięcia w wywarze w którym się gotowała. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny sos lub podajmy(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1 kg wołowiny ( mostka, krzyżowej, szpondra, pręgi ) -jedna marchewka -jedna pietruszka -1/3 bulwy selera -zielona część pora -duża cebula -kilka ziaren ziela angielskiego -kilka liści laurowych Cały kawałek mięsa zalewamy zimną wodą

Kulinarne przemyslenia